abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 718 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník

    26.2.2006 03:03 | Přečteno: 1982× | Moj Linux

    Rozhodol som sa zase po čase prispieť jedným kontroverzným blogom. Už dlhšiu dobu mám blbý pocit s niektorých pokročilých Linuxákov a ich vzťahu k začínajúcim užívateľom. Tiež som tým prešiel, kritikou, radami no niektoré nechápem dodnes, a to sa zoznamujem s Linuxom dlhší čas, aj keď sám bez pomoci iných. Samozrejme myslím osobnú pomoc, nie fórum. Mnohí guruovia viac odpudzujú začínajúcich Linuxákov ako pomáhajú. Uvediem pár príkladov a môj pohľad na vec.

    Sú tri spôsoby (subjektívny názor) ako sa naučiť s Linuxom pracovať. Samozrejme že musíme rozdeľovať aj užívateľov, niektorí sa fakt chcú naučiť nové veci a získať zručnosť a iným vyhovuje vedieť ovládať niekoľko programov. Nemôžem tlačiť začiatočníkovi hneď more príkazov, fakt ho to maximálne zastraší.Čo sa zdá bežnému userovi ako hračka, začiatočníkovi to môže pripadať ako nočná mora, že konzola a príkazy s parametrami.

    1. spôsob ako sa naučiť Linux - kamarát po ruke. Mám známeho, vlastní ten istý notebook ako ja, takže sme úplne kompatibilní. Je to príklad "vyberavého" užívateľa, vyberie si programy ktoré potrebuje pre život ktoré vidí u niekoho iného, naučí sa ich ovládať za pomoci iného Linuxáka a to mu stačí. Žiadne experimentovanie s príkazmi, novými programami, nevie pridať ani rpmko, nie to už kompilovať zdrojáky. Skúšal som to ale na takéhoto típka nemôžem tlačiť aby si nahodil iné veci a skúšal niečo nové, ja som pre neho admin, ja mu všetko ponastavujem a je úplne spokojný a nič mu nechýba.

    2. spôsob ako sa naučiť Linux - známy na ICQ + fórum. Možno sa to zdá ako blbosť ale Instant Messaging je výdatnou pomocou pri učení nových vecí, konkrétne rozvíjať vedomosti a dostávať rady. Mám v Gaime v kontakt liste pár ľudí, o ktorých neviem dokopy nič, nechal som im na mňa na fóre kontakt prostredníctvom mailu a denne im rád pomáham, aby sa učili pracovať s Linuxom. Keďže viem čím som prešiel na začiatku ja, som rád že im pomôžem a nič od nich nevyžadujem.

    3. spôsob ako sa naučiť Linux je môj prípad. Keď som začínal pred necelým rokom s Linuxom, objednal som si distro Mandrake 10.1. Po rozbehaní winmodemu som si s mojim pomalým dialom stiahol pdfko User-Guide a študoval som základ Linuxu, konkrétne môjho distra, celkom zaujímavé čítanie. Na celý Linux som bol ja sám, manuál a fórum na internete. Pravdupovediac nebyť internetu asi by som nebol na Linuxe a ani by som o ňom veľa nevedel. Ale musím sa priznať, že som používal často Google a mnoho fór a dokumentácií.

    Ešte sa vrátim, prečo som písal o problémoch s pokročilými užívateľmi: Buď na fóre začiatočníka zhodia, zkritizujú alebo všetko strašne rozvedú a sťažia riešenie pre nich jednoduchého problému. Poznám to tiež z vlastnej skúsenosti. Už x-krát som čítal na fórach rôzne vysvetľovačky tipu nauč sa pýtať (niekedy opodstatnene), pozri si man a plno pripomienok, ale k riešeniu problému sa nejakou záhadou nedostali. A chudák začiatočník mohol znechutene kývať hlavou na strany a báť sa napísať nový dotaz.

    Moja výhoda je možno v tom, že nerobím s Linuxom dlho, všetko som prakticky musel preskákať sám a nerobím veci zbytočne komplikovanými. Echt Linuxáci o inom nepíšu len o kompilovaní minimálne zdrojákov (aj keď uznávam že to je niekedy nutnosť), o kompilácii jadra (čo nemusím aj keď som skúšal), o upravovaní konfigov (je ich málo ktoré kontrolujem a čistím), prezeranie výpisov a logov. Nadávajú na "klikacie" distrá. Ja používam SuSE, v ktorom som riešil okrem iných aj paranormálne javy (napr nastavenie šetrenia funguje iba pri zmene kódovania a prepísaní názvov schém napájania) a vyhovuje mi to. Nebudem písať do konzoly plno príkazov a parametrov, keď to mám na pár klikov. Zbytočne nekomplikujem veci, snažím sa ich robiť jednoducho a nie hrať sa na programátora. A takto isto by sa malo pristupovať k začiatočníkom a pomáhať im.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Watzke avatar 26.2.2006 03:53 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Nemůžu souhlasit s tvým názorem na neklikače. Tím, že dělám v konzoli si hraju na programátora?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    David Watzke avatar 26.2.2006 03:53 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    ... a komplikuju věci?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    26.2.2006 04:07 e | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    JO!
    JA RAD PORADM KDYZ VIM vic (hebmilo.cz)
    David Watzke avatar 26.2.2006 04:10 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Bohajeho.. tak mi dej nějakej příklad. JO!, to je fakt argument...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    26.2.2006 12:16 e | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    To bylo myšleno spíš z legrace... No některým lidem tak můžeš připadat, že když děláš v konzoli, tak seš strašnej hacker ;-)
    JA RAD PORADM KDYZ VIM vic (hebmilo.cz)
    26.2.2006 12:27 hmm | skóre: 13 | blog: BSD bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    neni nad to, kdyz ti v konzoli bezi kompilace ;))

    jinak v pouzivani konzole nevidim nic spatneho, proc kdyz vetsinu pocitacu spravuju pres ssh tak bych se mel ucit, kde na co kliknout v gui?
    BSD is for people who love Unix, Linux is for people who hate Windows...
    26.2.2006 12:51 Dumaru | skóre: 14 | blog: dumaru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník

    Kua čo hneď používaš hrubé slová? Problém je v ľuďoch ako si ty, nedočítajú blog poriadne od začiatku do konca a potom stratia súvislosť. Bolo to myslené pri kontakte úplného začiatočníka k Linuxákovi, ktorý berie konzolu ako samozrejmosť. Takže s nadhľadom.

    David Watzke avatar 26.2.2006 13:17 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Hrubá slova nepoužívám, zatím ne :-)

    Nebudem písať do konzoly plno príkazov a parametrov, keď to mám na pár klikov. Zbytočne nekomplikujem veci, snažím sa ich robiť jednoducho a nie hrať sa na programátora. A takto isto by sa malo pristupovať k začiatočníkom a pomáhať im. Tohle mi zní trochu jinak... ;-) Právě kvůli tomu A takto isto by sa malo pristupovať k začiatočníkom a pomáhať im., protože tohle se teprv IMHO týká začátečníků. Tzn. právě naopak, dočetl jsem to.

    Takže si hraju na programátora a kvůli začátečníkům bych měl klikat :-)

    Btw, když už znám odpověď na nějaký dotaz ve fóru, všimni si, že často uvedu i příklad. Chápu, co je to být začátečník ;-)
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    9.7.2023 10:46 jsimitseo
    Rozbalit Rozbalit vše สล็อตรวมทุกค่าย
    Toto is a popular betting game in many countries, including South Korea, Singapore, and Japan. However, it's important to note that online gambling may not be legal in all jurisdictions, so it's essential to research and verify the legality of online Toto game sites in your area before using them. สล็อตรวมทุกค่าย
    12.7.2023 08:24 jsimitseo
    Rozbalit Rozbalit vše เว็บพนันออนไลน์ ฝากถอนไม่มีขั้นต่ำ
    Online casino gambling refers to the act of playing casino games for real money on the internet. It provides a virtual platform where players can access a wide range of casino games, such as slots, blackjack, roulette, poker, and more, from the comfort of their own homes or on-the-go using mobile devices. เว็บพนันออนไลน์ ฝากถอนไม่มีขั้นต่ำ
    10.8.2023 13:17 jsimitseo
    Rozbalit Rozbalit vše สล็อตเว็บใหญ่ที่สุด
    By collaborating with big camps, online casinos can offer a diverse range of slot games to cater to the varied tastes of players. These slots come in different themes, featuring captivating graphics, immersive sound effects, and innovative gameplay mechanics. From classic fruit machines to adventurous journeys into mystical worlds, there is a web slot for every preference. [url=https://black168.co/%E0%B8%AA%E0%B8%A5%E0%B9%87%E0%B8%AD%E0%B8%95%E0%B9%80%E0%B8%A7%E0%B9%87%E0%B8%9A%E0%B9%83%E0%B8%AB%E0%B8%8D%E0%B9%88/]สล็อตเว็บใหญ่ที่สุด[/url]
    11.8.2023 12:00 jsimitseo
    Rozbalit Rozbalit vše Slot Roma
    The best article I ran over various years, compose something about it on this page. Slot Roma
    31.8.2023 18:00 jsimitseo
    Rozbalit Rozbalit vše เว็บสล็อตใหม่ล่าสุด2023
    I should state just that its magnificent! The blog is instructive and dependably create astonishing things. เว็บสล็อตใหม่ล่าสุด2023
    3.9.2023 21:07 jsimitseo
    Rozbalit Rozbalit vše Slot Roma
    I expounded on a comparable issue, I give you the connection to my site. Slot Roma
    Isah avatar 26.2.2006 08:08 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník

    A můžu se zeptat, jak jste rozchodil winmodem / dialup / v Linuxu ? Chtěla jsem to zkusit, ale několik lidí mi tvrdilo, že je to téměř nemožné. Děkuju.

    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    26.2.2006 10:26 Haaja | skóre: 25 | blog: haaja | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Ahoj, moje zkušenosti jsou, že některé takzvané "winmodemy" je reálné rozběhat, pro některé jsou dokonce přímo ovladače když máš štěstí, některé odpovídaj sami reálně na AT příkazy.

    Doporučuji se podívat na stránky linmodems.
    Když budeš mít štěstí tak šance zprovoznit ten modem je.
    26.2.2006 11:36 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Ti co to tvrdili, zřejmě byli fakt "guruové". Na internetu je dokonce podrobný popis jak na to za pomoci wdial. A jaké drivery. Jen hledat. Ale třeba si dám práci a najdu to. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.2.2006 23:23 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Skvělé, já mám doma tohle: 3Com 3C556 mini PCI combo 56K V.90 modem and 10/100 ethernet card

    Hledám gurua, který by to uměl rozchodit rozchodit (myslím ten modem, síťovka chodí) - odměna jistá .o))
    ^D
    26.2.2006 12:55 Dumaru | skóre: 14 | blog: dumaru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník

    Záleží na type winmodemu a kamarátovi Google. Konkrétne mám v booku winmodem s chipom Conexant. A musím povedať, že ide spoľahlivo, aj keď ho už dlhšie nepoužívam.

    26.2.2006 08:13 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Patřil jsem a patřím k začátečníkům odkázaným výhradně na sebe, knížky a internet. Problém s tím, že jsem nebyl schopný nalézt odpověď, návody, na ty nejzákladnější věci jsem měl veliký. Naprostá větina návodů, odpovědí, vyžaduje nějaké základní znalosti. Pokud k nim přijde totální neznalec, je to dřina a beznaděj.
    Ona je naopak dřina i vysvětlit něco neznalci a nezapomenout na to, že ten člověk nemusí vědět co ta slova vůbec znamenají. Podle mého, výborné jsou pro začátečníka knihy p. Bíbra.
    Jak kdo odpovídá nehodnotím. Lidé odpovídají na základě dobrovolnosti a je to tedy na nich.
    Ale v mnohých odpovědích tady odpovídající uvádí oba postupy. Tedy "klikací" a "psací". Forma příkazů je ovšem v mnohých případech ta jednoduší, většinou spolehlivější a v některých případech i jediná možná. Tak zlé to často není -- místo proklikání se k update a "kliku" na něj, update napíšu a zmáčknu enter. A obdobně.
    26.2.2006 10:03 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Začal jsem taky jako samouk a když jsem viděl odpovědi v diskuzích na triviální otázky bál jsem se zeptat a radši hledal a hledal.

    Dneska mi to připadá, že instalace třeba mandrivy je tak snadná a sebevědomí "zkušených uživatelů však_víte" tak veliké, že odkaz na manuál některé i rozčílí a začnou vyskakovat. Nechápu to, než jsem poprvé spustil instalaci tak jsem přečetl co se dalo abych si něco nezlikvidoval ale asi ta rozvaha patří k mému věku.

    Přes kecálky jde poradit se spoustou věcí, miluju centericq když někdo instaluje grafiku a už mu to do KDE nenaběhne je to ještě pořád možnost s tím něco udělat. Některé dotazy jsou docela inspirace, třeba jaká je kl. zkratka pro konzoli. Chvíli jsem hledal a zjistil, že nejsou a když už vím kde to je tak jsem si je taky udělal i pro jiné prográmky, alespoň si myšák taky odpočine.

    Řešením cizích problémů se člověk dostane i k tomu co by třeba ani nepoznal, zdokonaluje se a to je dobře. Jenom snad kdyby chlapci byli trochu trpělivější, někdy mi připadají jak z divokých vajec (všecho musí jít hned a výsledek je dost často bordel) ale to přijde časem samo, beru to jako windows zlozvyk. Naprasím to tam, zkusím všechny verze co kde najdu a když to blbne tak format c:

    Hlavní je že přibýváme. :-)
    Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
    26.2.2006 11:01 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Nevím, je-li to tím věkem, ale také si všechno nejdřiv čtu. A když jsem měl poprvé smazat # tak jsem se klepal hrůzou. :)
    Ale stejně jsem jednou restauroval systém, který jsem téměř zrušil. Zase s tou odvahou se člověk víc dozví, jak stále něco opravuje. :)
    S tím vysvětlováním je to také fakt. Já něčemu „perfektně rozumim“, ale pak to doma, nebo známým vysvětluju a najednou koukám, že o tom vlasně nic nevím. :)
    26.2.2006 11:02 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Nechápu to, než jsem poprvé spustil instalaci tak jsem přečetl co se dalo abych si něco nezlikvidoval ale asi ta rozvaha patří k mému věku.

    Tak to ti asi taky bylo 14 jako mě, když jsi poprve insaloval linux :-)
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    26.2.2006 12:14 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    jooooo přesně 14 a přesně 3X ale jinak jsem docela normální. :-)
    Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
    26.2.2006 12:39 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Táááák. Nešemu nejmladšímu dítěti bylo 14, když jsem se já začal učit krotit pc. Vlastně víc.
    Já ho měl dost pozdě. Počítač i dítě... :-)
    26.2.2006 09:42 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    ad posledni odstavce:

    vpodstate souhlasim, ale proste se obcas najdou takovi exoti, co jako titulek dotazu napisou "pomoc" a u takovych se potom nelze divit ze mu v tom lepsim pripade ani neodpovi pripadne ho poslou do patricnych mist. Viz treba jeden takovy exot asi pred tydnem.

    Jinak ja se snazim odhadnout tazatele a nabidnout vetsinou klikaci i textove reseni, zalezi na situaci.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    26.2.2006 10:21 vend | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník

    Také se ohradím proti neklikání. Začínal na Suse a byl velmi spokojený. Když mi kleknul počítač, tak jsem oprášíl 486ku a z pochopitelných důvodů přešel na Slackvare. Najednou jsem začal používat příkazovou řádku. Trochu to drhlo, ale za pár dní jsem se naučil o fungování systému, víc, než před tím za rok a půl.

    Párkrát jsem se snažil vrátit ke klikacím distům, skusil jsem jak nové SUSE, tak Mandrake, ale už si nějak nemůžu zvyknout. Vždýcky deset minut hledám jak nastavit něco, co bych měl v konsoli za minutu. Zařným příkladem je síť. Místo tří řádků na konsoli se musím proklikat buhví kam...

    Jestli budu měnit distro, tak jedině tak za Debiana. Prostě ty klikací pro mě moc nejsou. Ale guru, to zcela jistě nejsem :-)

    26.2.2006 11:26 miso | skóre: 36 | blog: iSCSI_initiator_howto | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Takze v klikacich distrach nie je konzola, chapem to spravne?
    Project Satan infects Calculon with Werecar virus
    26.2.2006 21:30 vend | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník

    To víš že je. Jenže skripty jsou většinou upraveny právě pro ta klikátka, nejsou okomentované (nebo nedostatečně) a stačí pak jednou použít nějaký hyper-super gui nástroj a máš po žížalkách. Velmi často ti to totiž přenastaví (bez varování)...

    Srovnej si, jak vypadá /etc o Mandrake a u Slackware, a hned pochopíš, o čem píšu.

    Ale abych jen nekritizoval, tak třeba sax v SuSE mi přišel fakt dobrej.

    27.2.2006 01:03 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Velmi často ti to totiž přenastaví (bez varování)...
    Jeden z důvodů, proč už nepoužívám Mandrake. Druhý je ten, že po aktualizaci na 2005LE se rozhasilo, co šlo (nešlo to pomalu ani nastartovat.)
    Quando omni flunkus moritati
    27.2.2006 13:41 barney
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    to je dôvod, prečo neaktualizujem žiaden balík. pretože autori akosi pozabudli na to, že každý balík je nakonfigurovaný podľa predstáv vlastníka. a navyše, často sa medzi verziami mení formát či možnosti konfigurácie

    v konečnom dôsledku by bol ideálny jednotný konfiguračný formát. pre inšpiráciu netreba chodiť daleko, stačí navštíviť projekt pkg-config :-)

    26.2.2006 11:47 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Dovolil bych si malou obhajobu klikátek. Pokud někdo přejde z Win. na Linux a bude mít jen možnost řádky, myslím že ho to nepřinutí se to naučit, ale vrátí se na Win. Pokud bude mít nějaký klikací Linux a nebude (a né a né ;-) ), chtít nic jiného, tak si bude klikat a klikat, až se dokliká. Pokud ho to bude zajímat, může začít kutit v příkazové řádce a zároveň má možnost si pomoct v nouzi v grafice. Pak se uvidí. Bude už vědět co chce a rozhlédne se, co by mu vyhovovalo.
    Docela by mi zajímalo, kolik lidí na tom bylo jako já, že je to zajímalo, ale nevěděli co je konzole, příkaz... Pokud by to nebyl tak ojedinělý jev, tak bych snad něco pro naprostý laiky sepsal, sehnal kolekci odkazů. Ono to najít, když člověk neví, co vlastně hledá, není až tak lehké, jak se zdá dneska už i mně. :)
    26.2.2006 10:41 WerK | skóre: 19 | blog: desktop
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Perfektni na uceni zacatecniku neceho novyho je spojeni pres ssh + multiuzivatelska screena - potom staci neco delat a newbie vsechno pekne odkouka :) ... ale musite to delat pomalejc nez je zvykle. Jo, taky se pres to hraje suprove treba ve 4 lidech asciijump :D
    26.2.2006 11:30 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    No teda, to jde? Jak se to dělá (to že dva uživatelé připojení na stroj přes ssh mají stejný screen)?
    I am Jack's wasted life.
    26.2.2006 11:31 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    man screen
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    26.2.2006 23:17 WerK | skóre: 19 | blog: desktop
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Mno ... pokud chcete delat pod rootem coz asi chcete tak musi byt screena suid root. Potom ji staci spustit a :multiuser on :acladd <username> ... potom se uzivatel s username dostane ke screene co spustil root : screen -x root/
    26.2.2006 11:10 #Tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Odpůrci příkazového řádku mají jediné štěstí, že Xka mají ovladač vesa. V době, kdy ještě nebyl, byla u některých ve své době moderních karet jedinou volbou textová konzole nebo šestnáct barviček VGA. :-)
    26.2.2006 11:42 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Naprosto klidně přečtu, naprosto klidně se zeptám. Ptám se od začátku málo a více čtu. Vždy mám na disku dva systemy abych v případě experimentální havárie měl k dispozici něco. Opakování je matka moudrosti. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    26.2.2006 13:08 Dumaru | skóre: 14 | blog: dumaru
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník

    Takže aby sme si rozumeli, tento blog nie je žiadna obhajoba klikacieho distra a neviem čoho všetkého. Tiež robím s konzolou každý deň, či už pri kompilácii programov zo zdrojákov, inštalácii rpmiek, pripájam sa na net cez script. Klikátka uprednostňujem vtedy, keď chcem niečo urobiť rýchlo. Príklad: Ležím v posteli a počúvam cez amaroK hudbu. Je ľahšie naklikať Kshutdown zo systémovej lišty a takisto naklikať plus minúty k aktuálnemu času aby sa mi book automaticky vypol. Ako sadnúť si /už keď ležím/ a v konzole sa prepnúť na roota a zadať napr. "shutdown -h 3:00", aj to nie som si už istý formátom hodín.

    V tomto blogu som sa sústredil na začiatočníkov, že k nim treba pristupovať od ľahších vecí ako hneď na nich spustiť plno príkazov s parametrami. Ja viem že konzola je univerzálna, príkazy sú rýchle a spoľahlivé, ale začiatočníka by to hneď zaskočilo. Veď preto sa stále vyvíjajú a vylepšujú grafické desktopové prostredia. Nemôžem nikoho nútiť na konzolu, aj keď ja ju používam bez zábran /čiže celkom rád/ na svojom obľúbenom desktope.

    26.2.2006 16:28 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Ja jsem se ale učil od začátku v konsoli. Z mě nějakého neznámého důvodu konsole bavila. A baví mě dosud. Myslím, že je to jen o způsobu podání začátečníkovi. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    27.2.2006 09:45 Sodalite | skóre: 18 | blog: tucnakov | Břeclav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Jednou mě jeden požádal, abych mu po icq vysvětlil, jak má nabootovat do Windows, které měl na další partisně a z nějakého důbodu mu Mandrake nevytvořil v lilu odkaz. Zeptal jsem se ho - a co vidíte v lilu?
    On: Co to je lilo?
    Já: No ta úvodní obrazovka, kde si můžete vybrat bootovaný systém?
    On: Tam něco takového je---?
    A jak mu mám pomoct? Když si ani nevšiml, že je tam nějaké lilo. Mám ho hned poslat do lilo.conf? To by už asi nenabootoval ani ten liunux.
    Absolutní pravda je nepoznatelná. Všechny ostatní jsou jenom soukromé lži.
    27.2.2006 10:17 kaaja | skóre: 24 | blog: Sem tam něco | Podbořany, Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    Ja bych rekl, ze jsem se linux naucil zpusobem pokus omyl nahoda (castecne rizena). :-) Proste jsem pred nekolika lety naistaloval po siti svuj prvni linux ( mam pocit, ze to bylo SUSE) a pak zkousel zkousel... Lecos jsem teda i skazil, ale dnes se da rict, ze uz neco umim :-)
    22.6.2023 12:18 Rank Xone
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    For what reason do just such a great amount of composed regarding this matter? Here you see more. ไฮโลออนไลน์
    26.6.2023 13:04 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 안전한파워볼사이트
    29.6.2023 09:46 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    It's extremely pleasant and meanful. it's extremely cool blog. Connecting is exceptionally valuable thing.you have truly helped bunches of individuals who visit blog and give them usefull data. 먹튀검증커뮤니티
    14.9.2023 04:37 OKBet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vzťah Linux Guru a Linux začiatočník
    You there, this is really good post here. Thanks for taking the time to post such valuable information. OKBet download

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.