abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×

dnes 12:00 | Nová verze

Po cca 3 týdnech od vydání Linux Mintu 18.3 s kódovým jménem Sylvia a prostředími MATE a Cinnamon byla oznámena také vydání s prostředími KDE a Xfce. Podrobnosti v poznámkách k vydání (KDE, Xfce) a v přehledech novinek s náhledy (KDE, Xfce). Linux Mint 18.3 je podporován do roku 2021.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 12:55 | Nová verze

Byla vydána verze 17.12.0 KDE Aplikací (KDE Applications). Přehled novinek v kompletním seznamu změn a na stránce s dalšími informacemi. Aplikace, které nebyly dosud portovány na KDE Frameworks 5, byly z KDE Aplikací odstraněny.

Ladislav Hagara | Komentářů: 27
včera 03:00 | Komunita

Na Humble Bundle lze získat počítačovou hru Company of Heroes 2 (Wikipedie, YouTube) běžící také v Linuxu zdarma. Speciální akce končí v sobotu v 19:00.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
včera 02:00 | Zajímavý software

Christian Kellner představil na svém blogu projekt Bolt řešící bezpečnost rozhraní Thunderbolt 3 na Linuxu. Pomocí příkazu boltctl nebo rozšíření GNOME Shellu lze komunikovat s démonem boltd a například zakázat neznámá zařízení a předejít tak útokům typu Thunderstrike nebo DMA.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
včera 01:00 | Nová verze

Po půl roce vývoje od vydání verze 11.0 byla vydána verze 11.1 svobodného softwaru pro vytváření datových úložišť na síti FreeNAS (Wikipedie). Nejnovější FreeNAS je postaven na FreeBSD 11.1. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Zdůraznit lze zvýšení výkonu OpenZFS, počáteční podporu Dockeru nebo synchronizaci s cloudovými službami Amazon S3 (Simple Storage Services), Backblaze B2 Cloud, Google Cloud a Microsoft Azure

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.12. 23:55 | Nová verze

Po dvou měsících vývoje od vydání verze 235 oznámil Lennart Poettering vydání verze 236 správce systému a služeb systemd (GitHub, NEWS).

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
14.12. 20:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.12. 19:33 | Pozvánky

Pražská Fedora 27 Release Party, oslava nedávného vydání Fedory 27, se uskuteční 19. prosince od 19:00 v prostorách společnosti Etnetera (Jankovcova 1037/49). Na programu budou přednášky o novinkách, diskuse, neřízený networking atd.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.12. 18:11 | Nová verze

Byla vydána verze 2.11.0 QEMU (Wikipedie). Přispělo 165 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 000 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
14.12. 17:44 | Komunita

Canonical oznámil dostupnost kryptografických balíčků s certifikací FIPS 140-2 úrovně 1 pro Ubuntu 16.04 LTS pro předplatitele podpory Ubuntu Advantage Advanced. Certifikace FIPS (Federal Information Processing Standards) jsou vyžadovány (nejenom) vládními institucemi USA.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
Jak se vás potenciálně dotkne trend odstraňování analogového audio konektoru typu 3,5mm jack z „chytrých telefonů“?
 (8%)
 (1%)
 (1%)
 (1%)
 (76%)
 (14%)
Celkem 997 hlasů
 Komentářů: 45, poslední 1.12. 19:00
    Rozcestník

    SF style kváskový chleba - update

    8.6.2014 23:13 | Přečteno: 1197× | ostatní | poslední úprava: 14.7.2014 00:29

    Dnes jsem jej zkoušel znovu a přišel jsem na pár věcí, které výsledek o dost vylepší.

    Jinak příští článek budu dělat z kvásku buď pizzu, nebo rohlíky... takže sem zas dám návod, jak na to.

    Takže, jak na to?

    Tento víkend je můj kvásek už 14 dní starý, takže by měl být o něco kyselejší a tím pádem chuť bude výraznější. Udělal jsem ale pár dalších změn. Trochu jsem změnil množství a ingredience; tentokrát jsem dělal jen jeden velký bochník.

    Ingredience

    2 hrnky vody + něco do trouby

    1.5 hrnku silné celozrnné chlebové mouky (14+% bílkovin)

    3.5-5.5 hrnku bílé chlebové mouky (12.5+% bílkovin)

    3/4 hrnku kvásku (pšeničný bílý s hydratací 100% nebo víc)

    2 čajové lžičky cukru

    2 čajové lžičky soli

    1/2 čajové lžičky škrobu

    Postup

    8-12 hodin před začátkem přípravy si přikrmte kvásek. Po těch 8-12 hodinách se pak přejde na přípravu.

    Nejdřív je potřeba smíchat 1.5 hrnku celozrnné mouky se stejným množstvím bílé mouky. Ve vedlejší misce (nebo odměrce) smíchejte kvásek a 1.5 hrnku vody. Nalejte do mouky a pořádně promíchejte. Pak je to třeba nechat 10-12 hodin (nejlíp přes noc) zakryto plastovou fólií v relativním teple (třeba kousek od topení).

    Další den přidejte cukr a sůl (a cokoliv jiného, co do chleba chcete dát - napadá mě třeba kmín nebo nějaké bylinky; prostě cokoliv, co chleba pro vás vylepší nebo co máte rádi) a přidávejte postupně bílou mouku, dokud těsto nezačne být tužší a nepřestane do určité míry lepit (resp. lepit bude, ale ne tolik). Pomoučete pořádně pracovní desku a ruce. Vyklopte těsto (pomocí vařečky) a pak uhněťte těsto tak, aby bylo jemné, nelepilo a prošlo windowpane testem (viz. předchozí článek). Potom vymažte misku olejem nebo máslem, dejte do ní těsto, které na povrchu taky trochu namažte, prostě aby se nepřilepovalo k misce. Bude vypadat nějak takto:

    Toto nechte kynout 2 až 2.5 hodiny (zakryté utěrkou). Po uplynutí tohoto času vyklopte těsto na pomoučenou pracovní desku a znovu prohněťte tak, aby vevnitř nebyly žádné bubliny. Toto pak položte na pomoučenou pracovní desku, vytvarujte do bochníku, zakryjte a nechte kynout hodinu až hodinu a půl. Před kynutím bude vypadat takto:

    Mezitím přiveďte k varu škrob v půl hrnku vody a odstavte. Před začátkem pečení taky předehřejte troubu na 205°C, pokud používáte pečicí kámen (což je nejlepší) tak jej dejte do studené trouby, aby se ohřál postupně spolu s troubou. Až je trouba ohřátá, vytáhněte kámen, pomoučete jej, chleba přeneste na něj (třeba pomocí "lopaty" na pizzu), ostrým nožem nebo žiletkou udělejte na povrchu dva kolmé zářezy podél celého chleba, a dejte péct.

    Po 10 minutách chleba vytáhněte, pomažte pořádně škrobem s vodou, a dejte jej zpátky na 25 minut.

    Potom vytáhněte a nechte vychladnout (aspoň 45 minut, pokud vám vůně chleba dovolí :)). A to je vlastně vše. Výsledek:

    Závěr

    Toto je celá úprava receptu s trochu realističtějším množstvím ingrediencí a celkově lepším výsledem díky celozrnné mouce. Přijde mi, že to s celozrnnou moukou i lépe kyne. Jak už jsem zmínil nahoře; příště se pokusím o rohlíky nebo pizzu... nebo možná něco úplně jiného; každopádně to bude zas z kvásku :-)

           

    Hodnocení: 91 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.6.2014 05:33 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Super, už se těším, až to vyzkouším. Manža si čvachtal?
    9.6.2014 09:21 Rimmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Dílo dokonáno, změna na abcchleba.cz kompletní
    Václav 9.6.2014 09:45 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Vypadá to úžasně. Hned jak se vrátím z práce začnu s výrobou kvásku :) Příprava těsta vypadá jako dobrý relax k seriálu.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    q66 avatar 9.6.2014 10:46 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Jestli budeš dělat vlastní, tak bych to nechal tak 3 týdny fermentovat, ať to trochu zkysne, protože budeš mít hodně mladý kvásek... i tak je dost možné, že budeš muset přidat trochu aktivovaného droždí (v tom případě by se cukr s droždím rozpustil v trošce vody, nechalo by se to aktivovat a to tam pak dát místo cukru samotného), aby to správně vykynulo (jinak z toho bude "těžký" chleba), i když to nemusí nutně být pravda - je možné, že 3 týdny tomu stačí, v každém případě je lepší droždí nepoužít... Jsem viděl, že na předchozím článku někdo dal do komentářů kváskovou mapu, tak by možná stálo za to se podívat, jestli nemá někdo v okolí už starší vyvinutý kvásek, který bys mohl použít. Jinak v každém případě kvásek držet ve vzduchotěsně uzavíratelné nádobě a správně se o to starat, ať se tam nedostane něco zvenku, co by to celé úsilí zkazilo...
    Václav 9.6.2014 16:50 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Mám pár vzduchotěsných dóz, takže rozjedu několik najednou a mezitím začnu zkoušet péct normálně s droždím, než se kvásek „dodělá“. Tvoje zápisky byly dobrou motivací :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    q66 avatar 9.6.2014 19:19 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    osobně používám klipfresh dózy z Tesca a docela se to na to osvědčilo - takové. nic to nepropustí. Měly by fungovat i skleněné dózy, ale plast je lečí a to víko je praktičtější (4x zacvaknu a je to)... hlavně, by to bylo inertní - protože kvásek je mírně kyselý, kovové nádoby se použít nedají, protože by to reagovalo; navíc je to stejně nejlepší, když je to průhledné...
    Václav 14.6.2014 00:39 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Tak konečně jsem se k tomu dostal. Nakonec jsem použil velkou sklenici a včera ráno jsem ho založil. Jmenuje se Adolf a už teď je to držka kyselá (a je ho tak o 50% víc než ráno). Momentální teploty mu zjevně svědčí :-)

    (Základ – celozrnná ječná mouka)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Grunt avatar 9.6.2014 21:27 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Mně bylo doporučeno akvaristické topné tělísko. Dá se na tom nastavit stálá teplota při které máš jistotu, že pokud ti vykrmuješ, bude ti to kvasit. I když si nemyslím že v současných vlnách by byla teplota nějakou překážkou.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 9.6.2014 21:30 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Na chleba se vyprdni. To dovede kdejaká lama. Radši mi hilfnni s udonama, sobama a ramenama.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 9.6.2014 22:48 Bystroushaak | skóre: 32 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Ramen bych rád ochutnal od doby co jsem viděl Ramen girl.
    Grunt avatar 9.6.2014 23:11 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Není problém. Ramen je v podstatě to co se prodává v pytlících po všelijakých Vietnamcích. Jestli myslíš to co čím se ládujou v Narutu, tak to GL protože už od pohledu je to práce tak cca na celý den s přípravou na den předchozí. A jestli myslíš opravdový Ramen tak to přeju ještě víc štěstí, protože na výrobu už ti nestačí jen YouTube, ale potřebuješ i nějaký ten skill (já zatím skončil jen s popálenýma prstama a pěknou sr***, takže ramen si nechávám nakonec). Mimochodem je to původem čínské.

    Za tip dík. Možná na to někdy mrknu.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 9.6.2014 23:40 Bystroushaak | skóre: 32 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Není problém. Ramen je v podstatě to co se prodává v pytlících po všelijakých Vietnamcích.
    To co je v instantních polívkách je humus. Vietnamci mají nějaké svoje vlastní polívky (myslím co vaří), ale nic moc mi to nepřišlo. Spousta vody, troška masa, trochu mono-zeleniny (asi dva druhy jen) a nudle bez nějaké speciální chuti. Oproti tomu za stejnou stovku uvařím doma celý hrnec bramboračky na tři dny a bude hustá skoro jak kaše.

    Já jinak u Vietnamců jím docela rád (k těm kde kupuju teď stačí jen přijít, kývnout, podat stravenky a už se mi to automaticky chystá a ještě mají hroznou radost, že jim nechám 5kč navíc aby mi nemuseli vracet :D), kuře po sečuánsku si tam dávám skoro obden.
    Jestli myslíš to co čím se ládujou v Narutu, tak to GL protože už od pohledu je to práce tak cca na celý den s přípravou na den předchozí.
    Na Naruta jsem nikdy nekoukal. Nějak si mě to nedokázalo získat.
    A jestli myslíš opravdový Ramen tak to přeju ještě víc štěstí, protože na výrobu už ti nestačí jen YouTube
    Myslím opravdový Ramen, o tom je tak nějak skoro celý ten film :) Nechci ho dělat doma, dal bych si ho klidně někde v restauraci, pokud to bude s cenou do dvou stovek, nebo někde okolo.
    Za tip dík. Možná na to někdy mrknu.
    Osobně se mi ten film dost líbil, i díky tomu, že nekončí klišovitě. Je to taková lehce smutná, milá komedie o vaření Ramenu, která člověku zvedne náladu.
    Grunt avatar 9.6.2014 23:54 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Myslel jsem ty žluté instantní nudle. Tu žlutost nezpůsobují vajíčka nýbrž zásaditost… Řekl bych že to bude nejblíže tomu co by se dalo nazývat Ramenovými nudlemi a je u nás běžně dostupné.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    10.6.2014 09:09 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    http://www.cuketka.cz/?p=10268
    Není problém. Ramen je v podstatě to co se prodává v pytlících po všelijakých Vietnamcích.
    To co je v instantních polívkách je humus. Vietnamci mají nějaké svoje vlastní polívky (myslím co vaří), ale nic moc mi to nepřišlo. Spousta vody, troška masa, trochu mono-zeleniny (asi dva druhy jen) a nudle bez nějaké speciální chuti. Oproti tomu za stejnou stovku uvařím doma celý hrnec bramboračky na tři dny a bude hustá skoro jak kaše.

    Já jinak u Vietnamců jím docela rád (k těm kde kupuju teď stačí jen přijít, kývnout, podat stravenky a už se mi to automaticky chystá a ještě mají hroznou radost, že jim nechám 5kč navíc aby mi nemuseli vracet :D), kuře po sečuánsku si tam dávám skoro obden.
    No ono na Pho to chce zajít někam, kde ho umí udělat (Praha Jiřák, jeden stánek v Holešovicích, slušný dělají i v Modrém Zubu). Proti bramboračce samozřejmě vodové bude, ale to je stejné, jako si stěžovat na hovězí vývar. Podstatný je u něj právě ten vývar a jeho ochucení.
    Myslím opravdový Ramen, o tom je tak nějak skoro celý ten film :) Nechci ho dělat doma, dal bych si ho klidně někde v restauraci, pokud to bude s cenou do dvou stovek, nebo někde okolo.
    No já bych ho doma někdy klidně zkusil. Jinak jediný ramen bar v Praze je asi Kitchen, ale vlastní zkušenost nemám.
    Grunt avatar 10.6.2014 09:20 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    No já bych ho doma někdy klidně zkusil.
    +1. Nevím jak komu ale mě tohle exotické jídlo přijde šíleně předražené (a to i v domvině), přitom co do ingrediencí je téměř zdarma a ještě docela trvanlivé. Jedině doma…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    10.6.2014 09:28 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    +1. Nevím jak komu ale mě tohle exotické jídlo přijde šíleně předražené (a to i v domvině), přitom co do ingrediencí je téměř zdarma a ještě docela trvanlivé. Jedině doma…
    No já je měl posledně v Düsseldorfu a nijak předražený (samozřejmě vzhledem k německým cenám) mi nepřišly. Takže dá se i mimo domov. I když uznávám, že konkrétně tohle je trochu z ruky...
    Grunt avatar 10.6.2014 18:10 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    samozřejmě vzhledem k německým cenám
    No spíš se dívám, že ono to stojí po světě ± stejně a je jedno jestli v € nebo v ¥.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 10.6.2014 20:42 Bystroushaak | skóre: 32 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    +1. Nevím jak komu ale mě tohle exotické jídlo přijde šíleně předražené (a to i v domvině), přitom co do ingrediencí je téměř zdarma a ještě docela trvanlivé
    A tak to zas ne že by nebylo. Ale zase to nechci jíst každý den, když ani nevím, jestli mi to bude chutnat.
    9.6.2014 11:56 pard | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Když už abcchleba, mám ocr pořádné pekařské příručky:
    ČESTMÍR VAVŘENA
    VÝROBA ŽITNÉHO CHLEBA
    Poznámky o žitné mouce, jejím skladováni, vedeni kvasů, zpracování těsta, pečení a hodnocení chleba
    Praha 1951
    9.6.2014 14:10 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Měl bych zájem, pokud to nechceš dát veřejně, můžeš mi to poslat na svirga@gmail.com? Díky :).

    PS: od Myriam čekám, že mi na ten e-mail pošle mYlostný dopis <3...
    Baník pyčo!
    9.6.2014 15:54 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    pošlu, pusiniko :-)
    Grunt avatar 9.6.2014 21:31 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Pod jakou licencí to je? Pokud by to bylo dobré, klidně bych si to vytiskl a nechal zalaminovat a svázat. Též se přimlouvám.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    9.6.2014 19:18 Martin Beránek | skóre: 33 | blog: mousehouse | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    neříká se kváskový ale kvasový
    never use rm after eight
    q66 avatar 9.6.2014 19:19 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    může se říkat oboje...
    10.6.2014 16:59 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Háček je v tom, že kvas != kvásek. Takže nikoliv.
    10.6.2014 17:03 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Kromě toho ani argument že "u nás nejsme v Rusku", by neobstál, protože kvasem se tady odjaktěživa rozumí ovocná zkvašenina, připravená k výrobě destilátů.
    PepaSFI avatar 10.6.2014 19:11 PepaSFI | skóre: 5 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    když je řeč o tom kvasu, o tom ruském nápoji, dá se to koupit v prodejnách s biopotravinami ale některé jsou jen limonády dělané z kvasového koncentrátu jak píšou na té wiki. Ale dá se sehnat i opravdu kvašený, chutná trošku jinak, to kvašení tam je znát. Chuť zvláštní ale osvěžující. Trošku se to podobá kvašené limonádě z bezových květů a zřejmě podobné bude i takzvané zázvorové pivo. Zkoušel jsem to udělat, recepty se dají najít a taky to jde.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    11.6.2014 00:53 Aleš Kapica | skóre: 46 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Zázvorové pivo produkuji ( momentálně mám založeno ;-) ) a chuťově se to pochopitelně liší. Bohužel to co se prodává pod názvem kvas, nebo zázvorová limonáda je v podstatě jen voda sycená kysličníkem uhličitým. Výjimkou jsou (nealkoholické) výrobky od fy. Fentimans, jenže na těch jde poznat chuťově že to kvasí neloupané (má to takový zvláštní ocas). A pochopitelně Crabbies - to má volume jako vícestupňové pivo, nebo cider. Jinak největší zvrhlost co jsem viděl bylo zázvorové pivo - normální pivo a to toho vyždímaný zázvor (Vyrábí Nová paka). To byl takový hnus velebnosti, že to ihned putovalo do záchoda.

    K výrobě klasického kvasu jsem se zatím nedostal. Jinak se dělává kvas také z mléka a vůbec nechutná špatně - cukr + droždí šup do mlíka a nechat prokvasit.
    Grunt avatar 9.6.2014 21:22 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    Přílohy:
    Jak se tak dívám na tvar, určitě doporučuju investovat ještě do nějakých ošatek ve kterých to necháš nakynout. Nerozleje se ti to tak moc do stran a naopak to v nich nakyne pěkně do výšky. V tvém případě bych možná uvažoval o nějakém vysoustruženém ocelovém logu které by si při kynutí nechal do chleba obtisknout. Pak to zamašličkuješ a klidně to můžeš začít prodávat jako echt český chleba.

    Bohužel, jak už jsem řekl minule, pečení v troubě není nic moc. Spotřebuje to spoustu času, spoustu energie a stejně za víkend o moc víc než dva bochníky neuděláš (to v baráku většinou když je to ještě voňavé nevydrží ani do pondělka). Taky na to mám řešení. Viz příloha. Nechal jsem si nacenit materiál na stavbu a vyjde to na něco málo přes 20k,-Kč i s DPH. Bohužel to nemám kde mít, jinak už by to dávno stálo. V tom by se dali dělat věci.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    q66 avatar 9.6.2014 21:44 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    testoval jsem to a vydrží to dobré asi 4 dny. Sice to není na konci úplně měkké, ale chutná furt dobře a jíst se dá... třeba k leču úplně v pohodě.

    Co se týče pece, žiju v bytě, takže to nepřichází v úvahu; ale troubu mám celkem slušnou (i drží správně teplotu), tak to jde.
    Grunt avatar 9.6.2014 22:00 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    BTW: Nosíš i do práce?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    q66 avatar 9.6.2014 22:15 q66 | skóre: 32 | blog: Q's CZ devblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    zatím jsem nezkoušel, ale přemýšlel jsem o tom...asi příště
    Grunt avatar 9.6.2014 22:16 Grunt | skóre: 22 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SF style kváskový chleba - update
    A jak to plánuješ dotáhnout čerstvé? Jestli jsem to počítal dobře, musel bych vstávat tak v jednu hodinu v noci a abych zadělal na chleba.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.