abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (65%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 507 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Apple MacBook Air ano či ne?

    20.6.2012 11:14 | Přečteno: 4801×

    Dnes si dovolím zde trochu rozebrat pánovaný nákup nového notebooku. Moje drahá polovička včera dostala můj dlouholetý pracovní notebook Dell Inspiron 6400, který ji pro její práci zcela dostačuje tj. internet, muzika a hlavně pro komunikaci. Tímto činem jsem si našlápnul k dalšímu nevyhnutelnému kroku a to je právě nákup nového notebooku. Zde na portálu jde spousta rozumných lidí, kteří mě jistě mohou poradit, ale nyní mi jde o jednu jedinou věc. Přemýšlím nad nákupem Apple MacBook Air 13“ v konfiguraci Ivy Bridge tj. nejnovější model, který je na trhu dostupný.

    Důvody proč o něj mám zájem

    Co mi bude vadit

    Když se podívám, na situaci trhu jistě se najdou i mnohem lepší varianty, které si budou moct odepsat ty mínusy, které Air má. Pro mnohé může být odpudivá i cena, které se pohybuje kolem ohromných 32 tisíc korun.

    Tedy proč tento notebook vůbec chci? Mnohokrát jsem ho viděl i na něm chvilku pracoval. Je to úchvatný kousek, který prostě něčím vybočuje z řady. Tady si dovolím poznamenat, že nejsem žádná Apple ovce, která by kupovala každou super novinku z produkce této firmy.

    Pro nákup ještě nejsem zcela rozhodnutý. A tady je nyní prosba pro diskutující. Je volba Apple MacBook Air 13“ správná nebo doporučíte jiný stroj? Pokud něco doporučíte, mělo jednat o stroj, který bude mít 13“ - 14“ velikost. Na základě diskuze se rozhodnu, zdali koupit či ne.

           

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    20.6.2012 11:31 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Hardware muze bejt na milionkrat uplne nejsamlepsi na svete, jak chce. S kazdou dalsi radou, s kazdym dalsim upgradem OS je tradeoff "jednoduchost pouziti" vs. "privacy" vetsi a vetsi, dekuji, nechci. Osobne jsem si radsi koupil 12" thinkpad Edge se Sandy Bridge ULV CPU + SSD. Ale znam lidi, kteri maji nejake soukromi u zadnice, a ti jsou s Airem spokojeni. Zalezi na Tvych hodnotach, to je asi hlavni ukazatel - pokud si vazis soukromi, nemuzes nic od Applu ani prekousnout; pokud je ti jedno, v podstate co se tyce promakanosti nemas na vyber a nic lepsiho jako Apple nesezenes.
    Akorat musim rict ze se divim, protoze OS X je verze od verze preplacanejsi, dneska uz snad ani nema uplnej novacek moznost rychle a jednoduse se naucit napriklad, jaky vsechny gesta muze pouzit k efektivnejsimu ovladani toho prostredi. A podobne se da rict o dalsich castech toho systemu.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    20.6.2012 12:35 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    S tím soukromím by byl opatrný -- máš pro to důkaz, že Mac posílá nějaké osobní údaje do One Infinite Loop? A tím nemyslím, že si zapnu sync kalendáře, kontaktů a podobně ani to, že si koupím aplikaci na Mac App Store, což je dle mého jedna z nejlepších věcí, kterou za poslední dobu přidali (čti okopírovali z Linuxu a zkombinovali s iOSem).

    S tou přeplácaností souhlasím. Už to není jako dříve ten jednoduchý systém, který dokáže používat každý. Funkcí je tam rok od roku víc a dost často jsou schované tak, že vždycky čumím jako puk když mi někdo ukáže něco, o čem jsem doteď nevěděl. Chtělo by to nějaký "fluxbox režim" :-)
    20.6.2012 12:43 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Naopak, v poslední verzi OS X ubírali. A kvůli tomu řada Macistů zůstává i starší verze. Například byla odstraněna Rosetta – emulátor Power PC programů. Jak jistě víte, většinu své existence Apple měl počítače s PowerPC a proto existuje Rosetta, která je spustí na dnešních Intel kompech.

    Ale obecně se zvyšuje nedomyšlenost a nedotaženost Apple věcí.

    Mám pocit, že Steve Jobs udělal jednu věc. Že před tím, než něco vypustil, že to zkusil používat. Teď v Apple nikdo takový není.
    Max avatar 20.6.2012 13:17 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    To není pocit, to je fakt. Vzal produkt a dokonce ho ukazoval svým známým, takže dělal pokusy na sobě i na jiných, aby to bylo co nejpoužitelnější.
    Sám jsem zvědavý, kam se ledy po jeho úmrtí hnou. To se ale pozná až tak za tři roky.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.6.2012 14:49 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    No nevím, jak moc toho ubrali když vidím ty screenshoty z nového Mountain Liona :-) Máš však třeba pravdu v tom, že přehození ploch z 2D na 1D mě vyloženě dožralo. Chápu sice že to udělali kvůli Command Center ale mohli tam aspoň někde nechat přepínač aby to fungovalo jako dřív...

    S tím Stevem zcela souhlasím. Už to není ono, nebo aspoň z toho mám takový pocit, že to není ono.
    20.6.2012 15:34 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Mně přijde, že to moc hrnou do sociálních sítí a online služeb (obchod s hudbou, aplikacemi, knihami). Bojím se, že některé aplikace přestanou fungovat offline (na iOS už to tak je, aplikace se nespojí se serverem, tak prostě spadne).

    Přestává z toho být počítač, začíná z toho být taková lepší základna pro iPhony a iPady. Zatím nejlepší systém se mi jeví 10.6 (tam ještě je Rosetta), od 10.7 to připližují k mobilním zařízením.
    Vykook avatar 20.6.2012 18:40 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Můžeš být konkrétní s tím, co nefunguje offline? Safari, Mail do toho předpokládám nepočítáš ;-)
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    Jakub Lucký avatar 21.6.2012 10:12 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Zrovna obojí by mělo fungovat i offline :-) (lokální servery, lokálně uložené maily)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Vykook avatar 21.6.2012 11:08 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    UAAAAAA!!! GRGHRHGRHGRHHGR :)
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    21.6.2012 13:02 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Na iOS je plno aplikací, které offline prostě nejdou, i když data mají lokálně, třeba nějaké utilitky na spočítání daně, spropitného apod. Většinou to jsou aplikace, které obsahují reklamy (tuším iAds). Když se na začátku nespojí se serverem, tak prostě spadnou. Nestudoval jsem logy, tak nevím, jestli se korektně ukončí, nebo spadnou na výjimku, tipuji to druhé. Pokud se podobný styl aplikací uchytí i na Mac OS X (nebo snad XI ?), tak potěš koště.

    Konkrétní být nemůžu, protože jsem ty aplikace z telefonu smazal a názvy zapoměl. Fakt si nechci vymýšlet, takže konkrétní aplikaci nenapíšu. Naštěstí jsem většinou našel alternativu, která nepadala. (A některé aplikace padají i online, stačí najít vhodný postup.)
    bazil avatar 20.6.2012 11:32 bazil | skóre: 33 | blog: sluje | Miroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    20.6.2012 22:28 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Po tom Asusu pokukuju taky. Kdyby, blbouni, od Applu neopsali i tu dementni klavesnici a zustali u sve normalni, nemel bych proc se rozmyslet... Ale asi nebude na vyber, zvlast s timhle rozlisenim...
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    21.6.2012 00:11 zezu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Tak vysoké rozlišení na tak malé uhlopříčce... nevim nevim
    21.6.2012 12:32 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Na 1280 x 800, coz mam ted, uz je male pismo kostrbate a zubate, takze si myslim, ze tim prinejmensim ziskam na citelnosti pismen treba stejne velkych, jako mam nastavena ted. A male neni zase tak male, v Netbeansech mam nastavene 10pt (Droid sans mono) a je to na hranici slusne citelnosti. Pritom bych klidne sel na 8pt, kdyby se to dalo cist.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    21.6.2012 12:35 Bubak | skóre: 16 | blog: Čtvrtá cenová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Zapomnel jsem napsat, ze to je na 14" displeji.
    ... máš jen mrtvou kočku a poškrábanýho jezevčíka ...
    20.6.2012 11:38 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Taky počítej s redukcí na VGA, pokud se někde potřebuješ připojovat na projektor.

    Používal jsi Mac OS X někdy? Já jsem z něj nešťastný, když na něm musím něco dělat.
    wasabi1 avatar 20.6.2012 18:41 wasabi1 | skóre: 9 | blog: iLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    V dávných časech jsem dělal s OS X v DTP centru .. to byl ještě myslím 10.1 verze 9. Co si vzpomínám to byla nádhera. S novýma verzema nepřicházím už do styku.. tedy jen velmi omezeně.
    Týmová práce je důležitá hlavně proto, aby bylo možno svést vinu na někoho jiného.
    vain avatar 20.6.2012 11:39 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Uvažoval jsem nedávno podobně. V hledáčku jsem měl Macbook Air 11". Tak nějak ale rozhodla cena a koupil jsem si ThinkPad Edge za 9 tisíc a za zbytek do těch 22 tisíc ceny Macbooku jsem si koupil kvalitní S-IPS monitor 1920x1200. Nákupu nakonec ani trochu nelituji. Macbook by asi neměl tak přidanou hodnotu na rozdíl od ThinkPadu, aby se to za těch 13 tisíc vyplatilo, naopak ten monitor stál za to.
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    alblaho avatar 20.6.2012 11:44 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Já bych úplně nezavrhoval dát tam míso MacOSX Linuxu, Torvalds to takhle zařídil pro svou dceru.

    Neříkám, že masox je špatný, a jedna z největších devíz je špičkové odladění na daný hw. Jen prostě je možné mít dobrý HW a plně svobodný OS.
    20.6.2012 11:51 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Jde OS X uplne smazat? Protoze na SSDcku se pozna kazdej GB...
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    Vykook avatar 20.6.2012 15:15 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Jde.
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    wasabi1 avatar 20.6.2012 18:43 wasabi1 | skóre: 9 | blog: iLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Zase MAC OS X bych nemaza. V tomhle případě si to také přece chci pořídit i kvůli systému. Navím externí disk na USB3 je dost rychlí na připojení externího disku.. i když pravda. Velikost disku v základu 128GB není nic moc.. druhá strana mince je to přece SSD :-))
    Týmová práce je důležitá hlavně proto, aby bylo možno svést vinu na někoho jiného.
    Vykook avatar 20.6.2012 19:15 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Jen jsem odpovídal na otázku ;-) Pokud se člověk nezabejvá upravováním jádra a nebo mu zrovna nesedí GUI, který nejde tak moc potunit, tak k dualbootu nemá moc důvodů... Taky jsem měl na MB v dualbootu Archlinux, ale spouštěl jsem ho v podstatě jen kvůli pacman -Syu

    P.S.: Na USB moc nespléhej, donutit to spustit z USB cokoliv jinýho než instalaci OS X je docela problém. Z USB totiž ta emulace BIOSu bootovat neumí a pokud to obejdeš bez ní, tak dost věcí nefunguje(akcelerace 2D/3D, http://refit.sourceforge.net/myths/ )
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    21.6.2012 08:19 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Z USB kluca som normalne nabootoval SystemRescueCd.
    20.6.2012 11:54 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Macbook som pouzival asi 1 a 1/2 roka a vzhladom k tomu v akom stave je dnes Linux, s ktorym nemam absolutne problem, uz by som do MacOSX nesiel. Dost mi vadil pristup Apple, zlozitost systemu, nemoznost customizacie, previazanost na ich komercne aktivity.
    Polívčička byla..
    20.6.2012 12:30 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Pokud vedle sebe položím počítač s Ubuntu a počítač s Macem, je to de facto to stejné. Jen ten dock je nalevo místo dole a programy se instalují klikátkem a ne přetažením do Applications.

    Přístup Apple je jiná věc. Co si mám představit pod složitostí systému? Ano, Mac je jiný než Linux ale to jsou wokna taky a nikdo neříká že jsou složitá (já teda když mám používat W7, tak jsem ztracen). Je to pěkný Unix s příjemným dobře navrženým uživatelským rozhraním. Samozřejmě to s sebou nese nevýhodu že některé věci prostě nejde udělat (co bych dal za sloppy mouse!), má to však své opodstatnění -- ani na tom skvělém Ubuntu se mi nepodaří mít dva roky počítač bez přeinstalace či jakékoli údržby aniž by se nějak zpomaloval nebo něco "najednou nefungovalo".

    Jako jedinou (pro mě) zásadnější nevýhodu beru špatnou integraci s X11 ale protože Xka používám v podstatě jen na GIMP, tak i to se dá přežít.

    Berte můj názor jako názor uživatele, co používá dva roky v práci Mac a doma asi 8 let různé odrůdy Linuxu, v poslední době už jen výhradně Ubuntu (a na serveru CentOS).
    20.6.2012 11:54 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Máš na něj peníze a chceš ho? Tak si ho kup. Chceš-li na tom provozovat Linux, ověř si, že ti s ním bude fungovat veškerý HW, chceš-li provozovat MacOS, proč už ho ještě nemáš?
    wasabi1 avatar 20.6.2012 18:48 wasabi1 | skóre: 9 | blog: iLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Mluvil jsem o tom s kolegou, který jede na Apple každý den. Jak doma i v práci .. jako jednu z velkých výhod Apple prezentoval takto: "Podívej se, koupíš si notebook za pár let ho prodáš za pár šlupek, ale pokud máš Apple tak si ho koupíš a po dvou, třech nebo čtyřech generací ho prodáš a máš za něj třeba 8 - 12tis, to z normální hračkou dost často nemáš". Pravda to poměrně je. Ja jsem se koukal na ceny Apple produktů na českých aukcích a bazarech.
    Týmová práce je důležitá hlavně proto, aby bylo možno svést vinu na někoho jiného.
    20.6.2012 19:47 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Nebo jinak: "Podívej se, koupíš si notebook za pár šlupek,za pár let ho prodáš za pár šlupek, ale pokud máš Apple tak si ho koupíš o 8 - 12tis dráž a po dvou, třech nebo čtyřech generací ho prodáš a máš za něj třeba 8 - 12tis, to z normální hračkou dost často nemáš". Takhle už to jako tak velká výhoda nevypadá, ne?
    Vykook avatar 20.6.2012 19:54 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Jenže ten notebook za pár šlupek, bude sotva dosahovat kvalit notebooku o 8-12 tisíc dražšího(a nemusé to bejt ani nutně Apple)...
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    20.6.2012 20:42 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Právě, "a nemusé to bejt ani nutně Apple", to jsem tím chtěl říct.
    22.6.2012 21:14 ovoce
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Ovšem taky ušetřených 8-12 tisíc dnes má větší hodnotu než 8-12 tisíc získaných za dva roky, viz základy ekonomie. Nemluvě o možnosti, že se jabko a) rozseká po záruce b) bude ukradeno/ztraceno/... c) "kupodivu" nepordá za 8-12.

    IMHO je to blbost, prostě normální post-racionalizace drahého výrobku jeho kupcem.
    Václav 21.6.2012 10:34 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Thinkpady si taky cenu celkem drží :)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    20.6.2012 13:31 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Já osobně bych šel do Xkového Thinkpadu, který za stejné peníze bude taky slušně vybaven. Osobně se mi jako kus HW líbí daleko víc a navíc se s MacOSem nemám rád. Ale jestli se ti applí HW líbí a masox taky, tak proč ne... beztak je to jenom kus hw, který za pár let stejně bude nahrazen :)
    20.6.2012 14:31 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Mám Macbook čtyři roky a ždáná stížnost. Mám iMac 27' tři roky a žádná stížnost.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    20.6.2012 14:33 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    ja bejt tebou, do Apple bych nesel...

    za sebe bych doporucoval nejakej ThinkPad: vsechny maj samozdrejme TrackPoint, matnej display (u 14" Tcek rozliseni az 1600x900) a daj se davat do docku ( Xka sem , Tcka sem )

    Lenovo sou sice pekny curaci, prodavaj je jen s Windows Tax, maj nahovno webshop i cely stranky, ale ty notebooky delaj dobry jako jedinni, bohuzel :-( ...

    vain avatar 20.6.2012 14:55 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Ne všechny Lenova jsou s Windows licencí, můj ThinkPad Edge byl bez svázané licence k Windows (ale dal se koupit i s ní, ale samozřejmě dražší).
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    20.6.2012 17:46 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Ale thinkpad edge není thinkpad :-) Bohužel, pro koncového zákazníka to jinak než s wokny nejde.
    vain avatar 20.6.2012 19:01 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    A co to je? Parní lokomotiva?
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    20.6.2012 21:02 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Já to nemyslel zle, jen to je prostě nejlevnější člen thinkpadí rodiny.
    vain avatar 20.6.2012 23:12 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Tak je to nejlevnější člen thinkpadí rodiny, nebo to není thinkpad? Tak nějak jsem z těch tvých komentářů zmatený. Nízkou cenu bych viděl právě ve velikosti 11" a absenci Windows licence, jinak má vše co jakýkoliv ThinkPad, včetně trackpointu. A že to pro koncového zákazníka jinak než s Windows nejde jsem taky nějak nepochopil, já nejsem koncový zákazník nebo co konkrétně jsi myslel?
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    21.6.2012 00:07 Martin Petr | Třinec/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Před šesti lety jsem si pořídil Thinkpad R51e (tehdá nejlevnější dostupný Thinkpad). Po pár letech intenzivního používání jsem ho posunul mámě, tam zažívá ještě větší peklo a kromě toho, že je děsně zasviněný, tak šlape jako nový.

    Jak jsou na tom vůbec ThinkPady teď? Spousta jakože Thinkpadů, co jsem měl možnost vidět, byly neskutečné zrůdnosti. Blíží se aspoň nějaký typ kvalitou zpracování těm původním? Nebo je ta značka už definitivně v hajzlu?
    21.6.2012 00:08 Martin Petr | Třinec/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Aha, tak odpověď už mám asi tady.
    20.6.2012 18:12 hw | skóre: 23 | blog: Digital Design
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?

    Právě jsem upgradoval na novou řadu ThinkPadu a musím říct, že po mnoha letech u IBM/Lenova je to můj poslední ThinkPad. Konkrétně mám T530 (i7-3720QM, 8GB, 15" 1920x1080), ale ostatní typy/řady jsou na tom dost podobně. Co mi na nových ThinkPadech vadí:

    1. Klávesnice. Osobně nemám rád nízkozdvihové notebookové klávesnice, ale ThinkPady měly vždycky klávesnici, která byla celkem příjemná se skvělým rozložením. To co mají nové ThinkPady je hrůza. Chicklet klávesy bych ještě přežil, pokud by nebyly téměř ploché, ale velmi malé výstupky na F a J už mi vadí. To co provedli s blokem kláves ins, del, home, end, pgup, pgdn je prostě zrůdnost. Mimochodem, k čemu jsou dobré podsvícené klávesy?
    2. Plasty. Hrubé černé plasty používané mnoho let jsou pryč. Nové plasty mají jemnější strukturu a jsou na nich vidět všechny otisky. Teď když mám v kanceláři 26 stupňů je to super.
    3. Grafika. Nvidia Optimus je kapitola sama pro sebe. Podpora v Linuxu nulová. Naštěstí je možné v setupu zvolit integrovanou grafiku Intel HD 4000, diskrétní Nvidia NVS 5400, nebo právě Optimus. Vzhledem k tomu, že 3D nepotřebuji, volil bych Intel. Ten ale bohužel neumožňuje poslat výstup přes DisplayPort v docku na externí monitor. To jde jenom s Nvidií.
    Když to shrnu, je ThinkPad pořád ještě poctivý kus železa, ale už to není jako dřív. Přijde mi, že Lenovo postupně zahazuje skvělé věci pocházející ještě z dob IBM a dělá z ThinkPadů tuctovku, která se bude brzy moci zařadit po bok Aceru apod.

    20.6.2012 18:49 hw | skóre: 23 | blog: Digital Design
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?

    A to jsem ještě zapomněl, že od řady x00 změnili i konektor pro docking station, takže jsem s novým notebookem kupoval i novou docking station.

    20.6.2012 19:41 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Jak moc je ta klavesnice spatna? Asi me ceka vymena pet let stareho Macbooku a Thinkpady vypadaji solidne, a Macbook Air je sice sexy, ale Apple stoji na opacne strane valky o general purpose computing nez ja. Nejsem zadny zradce.
    20.6.2012 20:45 hw | skóre: 23 | blog: Digital Design
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?

    Co se týče samotné hmatové odezvy na stisk, tak to je celkem v pohodě. Není to sice mechanická klávesnice Filco, ale psaní je celkem příjemné. Řekl bych, že to bude asi stejné jako u předchozích generací. Co mi trochu vadí je ta plochost kláves. Mají sice cylindrický profil, ale s obrovským rádiusem. Co mi vadí fakt hodně jsou ty klávesy ins, del, home, end, pgup, pgdn. To musel vymyslet idiot.

    20.6.2012 22:01 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Tak zrovna v porovnani s tim fagbookem to asi horsi nebude, tam delete je fn+backspace a insert chybi uplne, a s tim zbytkem (home, end, pgwhatever) se to ma tak zajimave, v nekterych aplikaci jako end funguje jabko+sipka doprava (a ekvivalentne), treba v ruznych formularovych polich, ale jinde tohle prepina taby nebo dela neco jineho, a end je fn+sipka doprava. Obzvlast vtipne je to v Chrome, kde jabko+sipka doleva je zpet kdyz mam focus jen tak na strance, ale home kdyz mam focus ve formularovem poli, da se s tim uzit spousta srandy.

    Neverim ze to lidi z Lenova zvladli udelat hur :-D
    22.6.2012 22:45 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Klávesnice ještě není co bývala, ale je to pořád nejlepší klávesnice na notebookách vůbec. A obrovské plus oproti Apple, kde je právě klávesnice problém číslo jedna (viz výše).

    Co ve výčtu chybí je samotný display: 16:9 Který idot tohle vymyslel? Kdyby allespoň celkový formát tomu odpovídal, ale ne - je tam trapně víc plastu nad a pod. Obrovské plus pro macbook pro.

    Další zajímavou drobností je absence konektoru pro mikrofon - přešli na apple čtyřjack.
    wasabi1 avatar 20.6.2012 18:56 wasabi1 | skóre: 9 | blog: iLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Nějak nevím proč, ale z jakého důvodu rvou do takovech notebooků i3 procesory?? Radši by jsem tam viděl aspoň i5. :-/
    Týmová práce je důležitá hlavně proto, aby bylo možno svést vinu na někoho jiného.
    20.6.2012 19:37 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Ono i E430 ktery by mel mit stejny display a obecne byt jen o malo horsi nez Tcko ktery stoji 20k, takze 26k s 256 GB SSD a rozsirenim pameti na 8 GB je zajimava koupe. I kdyz bude asi materialove horsi nez T430. Chtelo by to nejakou srovnavaci recenzi.
    20.6.2012 19:40 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Kecam, S430 ma 1600x900 matnej display. Ecka maji 1366x768, coz u 14" docela tragicke.
    22.6.2012 22:47 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Pozor, tohle rozlišení mají i téčka - bacha na to při hledání.
    22.6.2012 09:23 michal | skóre: 24 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Podle recenzí a mých zkušeností bych doporučoval spíše řasu lenova X220/T420s, klávesnice je super a jediné co se v novější řadě trošku zlepšilo je výkon intel grafiky, ale ta co tam je nainstalovaná je dostatečná. Výdrž na baterky se také v nové řadě nějak moc nezlepšila, ale 7 hodin co to vydrží teď je v pohodě.
    20.6.2012 15:37 m-a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Uvazoval by som radsej nad Macbook Pro, ako Air.
    wasabi1 avatar 20.6.2012 18:51 wasabi1 | skóre: 9 | blog: iLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Klasický MacBook Pro má jednu nevýhodu, která mě limituje tj. nízké rozlišení 1280x800 na 15". To je prostě málo - mám s tímto zkušenosti. Na druhou stranu Air 13" - 1440x900 to už je trochu jiné kafíčko. A MacBook Pro s Rentinou kupovat nebudu, protože je to drahý jako pes. Tak bohatej opravdu nejsem, ale ještě jsem někde zaslechnul, že Apple chystá na Říjen MacBook Air s Rentinou. To by mohlo být opravdu zajímavé.
    Týmová práce je důležitá hlavně proto, aby bylo možno svést vinu na někoho jiného.
    22.6.2012 22:52 podlesh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Klasický MacBook Pro má jednu nevýhodu, která mě limituje tj. nízké rozlišení 1280x800 na 15".
    Cože? 15" Macbook Pro má 1440x900 nebo 1680x1050 (viz eshop).
    wasabi1 avatar 23.6.2012 22:48 wasabi1 | skóre: 9 | blog: iLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Já jsem narazil na:

    http://www.alza.cz/macbook-pro-13-cz-d278308.htm

    http://www.alza.cz/macbook-pro-13-cz-d337434.htm

    Tam je v popisu psáno 1280x800px při 15". Na oficiálních stránkách je zase něco jiného, hlava mi to nebere.
    Týmová práce je důležitá hlavně proto, aby bylo možno svést vinu na někoho jiného.
    wasabi1 avatar 23.6.2012 22:51 wasabi1 | skóre: 9 | blog: iLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Omlouvám se, já jsem zaslal odkazy na 13" modely, které mají právě 1280x800. Ovšem 15" modely mají oněch 1440x900 a víc tj., dle konfigurace. Jestě jedou se omlouvám za zmatky .. :-)
    Týmová práce je důležitá hlavně proto, aby bylo možno svést vinu na někoho jiného.
    25.6.2012 12:43 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Přesně tak, u 15" modelů se dá vybrat displej s větším rozlišením a je na výběr jestli lesklý nebo matný.
    20.6.2012 15:45 KS | skóre: 10 | blog: blg | Horní polní u západní dolní
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Třeba takový Torvalds MacBook Air s Linuxem používá.
    Pochybnost, nejistota - základ poznání
    Milan Lajtoš avatar 20.6.2012 17:09 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Pár dní po ohlásení nových MacBookov som si kúpil Air 13". Zatiaľ obrovská spokojnosť a nezdá sa, že by sa to malo zmeniť. Ľahký, pevný, krásny. Výdrž batérie je výborná. OS X oproti Unity z Ubuntu je ako balzam na nervy.

    Vyjadrím sa k nevýhodám popísaných v blogu... Thunderbolt plánujem využiť na Ethernet, ktorý mi trošku chýba, aby som si zbytočne nezaberal jedno USB. Kapacita disku je pre moje potreby dobrá - držím tam len hudbu a prácu. Na filmy mám externý 1TB disk a ak potrebujem nejaký na disku, tak sa tam zmestí. 2 USB sa možno zdajú ako nevýhoda (naposledy som mal 4), no zatiaľ som neprišiel do situácie, že by ich bolo málo, uvidím v budúcnosti. Docky pre notebooky som nikdy nemal v láske, takže...
    “Every great achievement was once considered impossible.”
    wasabi1 avatar 20.6.2012 18:53 wasabi1 | skóre: 9 | blog: iLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Koukám uživatel s reálnou zkušeností. Může se zeptat jak je na tom s povrchovou odolností tj., je náchylný na poškrábání?? A jak zahřívání?
    Týmová práce je důležitá hlavně proto, aby bylo možno svést vinu na někoho jiného.
    21.6.2012 11:46 mad_dog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Mam 2011. Odolnost dobra, nosim kazdy den, ziaden skrabanec - mam na to take puzdro. Zahrievanie pri beznej praci 0, ked pustim worms tak fuci a hreje. :)
    Milan Lajtoš avatar 21.6.2012 15:24 Milan Lajtoš | skóre: 22 | blog: /blog/babraq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Musím súhlasiť. Povrch je skutočne odolný. Kamarát má MacBook Pro z 2008, ktorý má tiež hlinníkové telo a vyzerá ako nový. Čo sa týka prehrievania tak pri normálnych veciach je takmer na izbovej teplote. Pri graficky náročnejších veciach hreje a fučí. :)
    “Every great achievement was once considered impossible.”
    20.6.2012 17:43 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Nevyužitelný thunderbolt + nemožnost dokovat = dokovací stanice připojitelná přes thunderbolt :-)
    wasabi1 avatar 20.6.2012 18:52 wasabi1 | skóre: 9 | blog: iLinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    To jsem netušil! Vypadá to opravdu velmi zajímavě :-)
    Týmová práce je důležitá hlavně proto, aby bylo možno svést vinu na někoho jiného.
    20.6.2012 19:22 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    MBA je dobry druhy pocitac, nebo pocitac pro lidi kteri pouzivaji hlavne facebook a youtube, ale v momente kdy na tom chces delat veci kde vyuzijes vykon, tak s nerozsiritelnou ramkou, nevymenitelnym diskem a podvoltovanym procesorem dost brzo narazis.

    Jinak samozrejme od pristi verze Mac OS ti na to nepujde instalovat aplikace ktere Apple neschvalil bez specialniho skakani obrucemi, ale je otazkou jak moc ti vadi davat svoje penize firme ktera ma takove manyry.
    23.6.2012 12:52 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    A o tom kecá člověk, kterej to akorát viděl na obrázku - za mě s MacBook Air naprostá spokojenost, jiný počítač nemám a facebook nepoužívám ;-)
    24.6.2012 15:17 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    A o tom kecá člověk, kterej to akorát viděl na obrázku - za mě s MacBook Air naprostá spokojenost, jiný počítač nemám a facebook nepoužívám ;-)
    Jasne, nemusi to byt zrovna facebook. Ale pokud ti MBA staci, tak asi nemas moc velke pozadavky, a to je to o cem jsem mluvil.
    20.6.2012 20:02 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    ux31a
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    20.6.2012 21:16 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Ktery ma i7 procesor (i kdyz podvoltovany), FullHD IPS display a 256 GB SSD. A stoji stejne nebo min nez ten macbook. Zajimava varianta.
    20.6.2012 21:34 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    a najma MATNY ips fhd display.

    a obe USB su 3.0
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    Vykook avatar 21.6.2012 00:04 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Novej Air ma taky USB 3
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    21.6.2012 12:15 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    viem. skor to beriem ako porovnanie oproti ux31e (jeden 3 a jeden 2).
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    21.6.2012 12:55 czfrankie | skóre: 8 | blog: frankie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Mam MB Air 2010, naprosta spokojenost. Je to maly, lehky, rychly, s dlouhou vydrzi. Jedina nevyhoda je cena, ale to jsem celkem v pohode prekousnul, protoze to nosim kazdy den do prace a nic mobilnejsiho dle mne neni. OSX je taky uplne v pohode.
    Tak zahraj, ať víme jakej seš
    23.6.2012 11:26 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Už jen kvůli tomuhle bych si ho - ani nic jiného od té firmy - nekoupil.
    23.6.2012 11:48 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Děsná sranda je, že můj 4 roky starý Dell XPS má ten tvar stejný... tenkrát o tom žádné jabko ani netušilo :)
    25.6.2012 00:06 Liborek | skóre: 18 | blog: Liborkovo | (momentálně) Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    Děsná sranda je, že můj 4 roky starý Dell XPS má ten tvar stejný... tenkrát o tom žádné jabko ani netušilo :)
    Mac Book Air se prodává od ledna 2008. To jsou čtyři a půl roku. Jo, letí to... :-)
    25.6.2012 10:42 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Apple MacBook Air ano či ne?
    No, má to takový dva háčky. První je, že mi macbook air z roku 2008 moc klínovitý nepřijde, ale budiž. Druhý je, že to XPS mám 4 roky já; prodávalo se ale už v roce 2007 :)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.