Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 22:33

Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?

24.4.2017 00:29 | Přečteno: 2447× | DE | poslední úprava: 24.4.2017 00:29

       

Hodnocení: 17 %

        špatnédobré        

Anketa

Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
 (18 %)
 (31 %)
 (8 %)
 (4 %)
 (3 %)
 (0 %)
 (18 %)
 (0 %)
 (0 %)
 (16 %)
Celkem 217 hlasů

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

24.4.2017 04:40 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mezi slepymi je i jednooky kralem.

KDE je asi nejpokrocilejsi a snazi se myslet na hodne pripadu. Hodne se mi libi myslenka aktivit (tj. vlastne takoveho supersetu ploch) apod. Co se mi uz ovsem tolik nelibi je slozita konfigurace. Kdyz jsem prekonal pocatecni subjektivni odpor a KDE nainstaloval a vyzkousel, narazil jsem na tohle: Nejakou starsi verzi MATE jsem donedavna pouzival v Mint 17 Qiana (zalozenem na Ubuntu 14.04). S mene stabilnim desktopovym prostredim jsem se dosud nesetkal. Blizilo se to skoro Windows Vista, a to uz je co rict. Konkretne: Pred casem jsem ze zoufalosti uprchl k Xfce (4.12), ktere funkcne disponuje vetsinou toho, co potrebuji, ale pro zmenu zaznamenavam bugy, kdyz mam na kazdem monitoru jeden panel s taskbarem: Pritomna je slusna podpora tilingu/snappingu (lze nabindovat klavesove zkratky na umisteni okna do vsech polovin/ctvrtin obrazovky), ale chybi presouvani oken mezi monitory (tj. opet je potreba psat na to nejaky skript). Mimochodem, aktualni verze MATE na Debianu to sice podporuje taky, ale tiling/snapping pro zmenu ignoruje fyzicke monitory a celou logiku vykonava nad virtualnim viewportem. Tzn. reknete "tile to right side" a ono to presune z leveho monitoru na pravou pulku praveho monitoru...

Gnome Shell je u me velky otaznik. Vubec nevim, jak se to pouziva, a odkud mam vlastne zacit.

Kdysi jsem zkousel i3 a chvali si ho i kamarad. Ackoliv se mi nektere jeho myslenky libi, prakticke mi to neprijde. Na i3 je jeste pekna alespon konfigurace. Oproti tomu awesome uz je spis Lua framework, pricemz Lua neni zrovna muj preferovany language-of-choice at uz prijde na jakekoliv ulohy (ne nutne proto, ze bych ho neumel).

Uprimne mi situace prijde naprosto zoufala. KDE je ambiciozni, ale projekt takovych rozmeru ocividne trpi neustalym nedostatkem vyvojaru. Lidi z Gnome neco delaji, je fajn, ze na necem travi cas, ale je docela tezke najit vubec nejaky blog "pouzivam Gnome Shell a tady vam ukazu jak". Xfce je kontroverzni a relativne stihly, coz se mi oboji libi, ale obcas lze potkat nejake bugy. Dalsi vec je, ze ve vychozim nastaveni to vypada celkem odporne, coz nekomu muze vadit.

Prijde mi to cele jako mrhani casem. Existuje LXDE, LxQt, Xfce, MATE, Cinnamon, Gnome, KDE, za kazdym z tech projektu je hromada prace, ale kazdy z nich trpi hrubymi nedostatky. To samozrejme nemluvim o tom, ze se stale casteji objevuji notebooky s dotykovym displejem, kde je vetsina jmenovanych DE zcela nepouzitelna (prinejmensim bez nejakeho rozsahleho dodatecneho tweakingu).

Nejlepe funkcniho / nejspolehlivejsiho vysledku lze patrne opravdu dosahnout pouzivanim co nejjednodussich komponent, tj. treba poradne nakonfigurovaneho WM. Xmonad se pry dlouho cely vesel do ~1k LoC, coz je v tom volnem case precejen udrzovatelnejsi nez full-featured desktop, kde se par vyvojaru musi snazit starat o vsechno mozne i nemozne.

Idealni by samozrejme bylo, aby prisla firma, ktera na vyvoj novych veci a na odstranovani vsech tech staletych vrstev bordelu bude mit tym fulltime programatoru a za vysledny state-of-the-art desktopovy system si necha normalne zaplatit. U OSS je v podstate zazrak, ze to vubec nejak funguje. A s tim pristupem, co tu nekde nedavno demonstroval treba Bedna u systemd ("systemd rozbil komunitu"), ktery zdaleka neni nijak okrajovy, je vlastne zazrak, ze lidi vubec maji chut do OSS prispivat. Tuhle jsem narazil na pokus napsat WM v Jave, jaka skoda, ze to neslo mainstream. Nebohym commiterum aby pak Oracle poskytnul azyl, az by lidi zacali v diskuzich ragovat, ze jejich oblibena distribuce presla na WM napsany v jazyce Mordoru. Coz neni vina te distribuce, ale autora, ktery si dovolil ty Myslenky Zla vubec zhmotnit.
24.4.2017 04:47 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
s/kontroverzni/konzervativni
Marián Kyral avatar 24.4.2017 07:46 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Kdyz jsem experimentoval s temi aktivitami, nejak se mi podarilo aktivitu omylem zavrit. Browser, ktery v ni bezel, to ale nezabilo, ani nepresunulo do jine aktivity, a tedy jsem nevedel, jak se do browseru (ze ktereho stale hrala hudba) mam vratit.
Stalo se mi něco podobného - měl jsme připojený další monitor, na něj jsem přesunul panel a po odpojení monitoru se už na ten panel nejsem schopen nijak dostat. Takže všechny ikony, které jsem tam měl jsou aktuálně nedostupné.

Jinak co jsem zaregistroval, existují úvahy, že Aktivity možná zruší, protože je skoro nikdo nepoužívá. (Jenže hodně lidí vůbec netuší, že něco takového existuje a pokud ano, tak neví, k čemu by jim to bylo).
24.4.2017 16:46 qw11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Jj,to aktivity je malo prezentovane ako to vyuzivat. Inak na KDE som sa rozhodol neprejst ked som zacinal a na pc mi vtedy v default nefungovala ps/2 mys. V KDE neboli klavesove skratky ako vo win. :D V gnome2 boli a tak som sa tam vedel orientovat. Taka blbost a rozhodne ake prostredie bude clovek vyuzivat. Momentalne mate. :D
Marián Kyral avatar 25.4.2017 09:35 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Mně zase v Gnome nefungovala diakritika v názvech oken. V KDE jo, tak jsem skončil u KDE. A nefunkční myš během instalace způsobila, že jsem si místo SuSE nainstaloval RedHat :-D
Fluttershy, yay! avatar 25.4.2017 19:47 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Aktivity hlavně skoro nic neumí. Třeba já bych je i využíval, kdyby šlo mít různé panely nebo profily upozorňování se vším všudy.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
skunkOS avatar 24.4.2017 08:26 skunkOS | skóre: 27 | blog: Tak nějak
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
MATE v Archu je rock-stable. Nezažil jsem jediný pád. Ale je pravda, že ani mint-menu ani Caju nepoužívám.

http://martinrotter.github.io
24.4.2017 09:35 coder
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
V i3 bych patrne musel mit vetsinu oken na samostatne plose. Hledat ergonomicke klavesove zkratky pro jednotlive plochy je narocne. $mod+6 neni ergonomicka zkratka, protoze to nejde pohodlne zmacknout jednou rukou. Je potreba premistit obe ruce, a to vyrazne.
Koukni na tohle video: XMonad Demo. Autor si nakonfiguroval Tab a Backslash aby se při stisku chovaly jako Meta. Pár dnů to tak používám a neměnil bych.
Na mé číňance Ajazz AK33 je to dobře po ruce.
24.4.2017 19:22 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Zajimavy napad. Ja v Xfce pouzivam bindingy inspirovane i3, ale s tim, ze pouzivam jen cisla 1 az 4 a dva modifikatory. Tedy na prvni plochu se dostanu stiskem ALT+1, ..., na ctvrtou ALT+4, ale na patou SUPER+1, na sestou SUPER+2 atp. Pro presun okna na danou plochu stisknu navic jeste SHIFT (tj. pro presun na prvni plochu ALT+SHIFT+1, pro presun na patou SUPER+SHIFT+1).

Na prvni pohled to muze vypadat zvlastne, ale mam 8 ploch ve dvou radcich (tj. 4 plochy na radek). Pro prvni radek pouzivam ALT, pro druhy SUPER. Vyhodou je, ze {ALT, SUPER} + {1, 2, 3, 4} lze stisknout velmi snadno jednou rukou s minimem pohybu.

Na tiling pouzivam SUPER+LEFT, SUPER+RIGHT, SUPER+UP, SUPER+DOWN (tj. na levou, pravou, horni, dolni polovinu). Na ctvrtiny obrazovky jsem nic pekneho nenasel, tak jsem to nabindoval na SUPER+NUM7 (levy horni roh), SUPER+NUM9 (pravy horni roh), SUPER+NUM1 (levy dolni roh), SUPER+NUM3 (pravy dolni roh). Dobre se to pamatuje (kdyz se podivate na numpad, tak pochopite proc) a vzhledem k omezene frekvenci pouziti lze akceptovat mirne horsi ergonomii vyzadujici presun prave ruky, ale na laptopu bez numpadu je to ale nepouzitelne. :/
24.4.2017 11:50 smazáno | skóre: 18 | blog: smazáno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
+1 super rozbor. Nejde nesouhlasit.
U OSS je v podstate zazrak, ze to vubec nejak funguje. A s tim pristupem, co tu nekde nedavno demonstroval treba Bedna u systemd ("systemd rozbil komunitu"), ktery zdaleka neni nijak okrajovy, je vlastne zazrak, ze lidi vubec maji chut do OSS prispivat.
U me je to tak, ze jsem se na OSS vykaslal prave kvuli projektum jako je systemd a (soucasne) gnome. A souhlasim, ze je spis zazrak, ze na velkych OSS projektech nekdo ve volnem case stale dela.
Tuhle jsem narazil na pokus napsat WM v Jave, jaka skoda, ze to neslo mainstream.
A jeste dobry vtip na zaver :).
24.4.2017 12:51 pedro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Kdyz jsem si s tim pred lety mel cas hrat, problem nebyl ani tak v prostredi. Mne koneckoncu stacil Openbox a nejaky panel. Problem je, ze kolem KDE a Gnome existuje cely ekosystem zakladnich aplikaci, ktere se mi spatne nahrazovalo.
Bystroushaak avatar 24.4.2017 18:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Casto padala caja. Z plochy zmizely ikony, nesla otevrit zadna slozka (pomoci caja, v jinem file manageru pochopitelne ano) a pri umisteni mysi nad plochu se kurzor zmenil na hodiny.
Tohle se mi bohužel na této verzi mintu stávalo taky (teď mám 18.1 a všechno je stabilní). „Vyřešil“ jsem to prostě otevřením konzole a spuštěním ručně caja &.
Dana verze nemela zadnou podporu tilingu/snappingu. Musel jsem si na to dopsat vlastni skripty.
Afaik to má, protože já to vždycky po čisté instalaci vypínám, protože mě to sere. Ale nevím, jestli je to to co tím myslíš ty.
24.4.2017 18:22 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Tohle se mi bohužel na této verzi mintu stávalo taky (teď mám 18.1 a všechno je stabilní).
Ja jsem tak nejak migroval na Debian testing.
„Vyřešil“ jsem to prostě otevřením konzole a spuštěním ručně caja &.
To mi prave nefungovalo. Jen problikla plocha a porad stejny problem.
Afaik to má, protože já to vždycky po čisté instalaci vypínám, protože mě to sere. Ale nevím, jestli je to to co tím myslíš ty.
Kdyz pretahnes okno k levemu okraji obrazovky, tak ho to umisti na levou polovinu obrazovky. Soucasna verze MATE to ma (viz vytka s ignorovanim fyzickych monitoru), ale ta starsi IMO ne.
mirec avatar 25.4.2017 09:26 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Kdyz zmacknu SHIFT+DELETE v souborovem manazeru, dela to zvukovou notifikaci. Resil jsem ~30 minut, jak to vypnout, a neuspel.

Myslím, že systemsettings / upozornenia / KDE pracovná plocha Plasma a tam myslím, že položka otázka. Nie som si istý, nemám KDE skompilované s podporou zvuku.

Vypada to strasne hnusne, musim resit, jak to nejak prestylovat, coz bych u podobneho DE tedy necekal.

Hnusné je slabé slovo. Breeze je jediný štýl kde nerozumiem hádam ani jednej ikone. Všetko hnusne šedé, nesprávne zarovnané, s nesprávnymi marginmi a väčšina aplikácií používa mix farebných a čiernobielych ikon. Najhoršie je na tom, že keď ikony zmením na oxygen stále zostane plasma hnusná.

LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
Blaazen avatar 25.4.2017 15:25 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Ono se to musí změnit asi na čtyřech místech, když se chce člověk toho Breezu zbavit.
Styl aplikací -> Styl widgetů
Styl aplikací -> Dekorace oken
Ikony
Motiv pracovní plochy -> Motiv plochy
26.4.2017 01:59 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Nemam uz KDE nainstalovane, tak to nemuzu vyzkouset. Podarilo se mi ten dialog jen uplne vypnout, ale ne ponechat zapnuty bez zvuku. Zkousel jsem v mixeru ztlumit systemove zvuky, nebo to zakazat v ruznych konfiguracnich dialozich, ale nepomohlo nic z toho. Uz nevim, jaka to byla verze, ale zkousel jsem to na Debianu testing, takze predpokladam, ze nejaka relativne cerstva.
26.4.2017 03:53 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Myslím, že systemsettings / upozornenia / KDE pracovná plocha Plasma a tam myslím, že položka otázka. Nie som si istý, nemám KDE skompilované s podporou zvuku.
Nedalo mi to, KDE jsem (znovu) nainstaloval a hadej co... :)

System Settings -> Notifications -> Plasma Workspace -> Question -> [ ] Play a sound

Shift+DELETE v Dolphinu stale prehrava zvuk.

Jako bonus jsem zkusil zmenit ten Breeze za jiny styl (neco predinstalovaneho, nic 3rd party) a ted kontextova menu v Dolphinu tak krasne problikavaji, ze by z toho clovek dostal epilepticky zachvat.

To je fakt srot, ze se to jen tak nevidi. :DD
26.4.2017 04:59 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Natocil jsem kratkou recenzi.
Josef Kufner avatar 26.4.2017 12:28 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Máš rozbitý ovladače ke grafice ;-)
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
26.4.2017 18:17 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
  1. Proc se to projevilo zmenou tema? Dokud jsem mel Breeze, nevsiml jsem si toho.
  2. Proc se to deje jen pri pohybu mysi? Spis to pusobi dojmem, ze to pri pohybu mysi zapomene, jaky byl predchozi stav (tj. menu zobrazene) a znovu invokuje prekresleni, nebo tak neco...
  3. Proc se to objevuje jen obcas? Ve skutecnosti to neni na kazde otevreni toho menu. Ve zhruba petine pripadu se ten bug vubec neprojevi.
  4. CS:GO jde normalne spustit (resp. tam mam nedoresene jine problemy, ale netyka se to grafiky).
Ne, tohle nedelaji ovladace na grafiku.
Fluttershy, yay! avatar 26.4.2017 19:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Zkoušel jsi i tak změnit metodu vykreslování?
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
26.4.2017 19:38 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Zkousel jsem prepnout renderovani z OpenGL 2.0 na OpenGL 3.1 a obracene (nejsem si jisty presnymi verzemi), ale bez rozdilu. Co myslis tou metodou vykreslovani?
Fluttershy, yay! avatar 26.4.2017 19:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Tohle by, co já vím, bylo spíš na XRender nebo nastavení vykreslování Qt. Nejsem u desktopu, takže nemůžu navigovat.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
26.4.2017 19:59 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Aha, to jsem nezkousel. Tak mozna jestli/az za par mesicu dam KDE dalsi sanci, tak to zkusim. Uz jsem to totiz zase odinstaloval (byl jsem zvedavy jen na ten zvuk). :D
mirec avatar 26.4.2017 06:38 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?

No asi som sa sekol. Logické usporiadanie nikdy nebolo silnou stránkou KDE a od kedy postupuje vývoj spôsobom tu pridáme cool fičúru, tam pridáme cool fičúru a bugy vôbec neriešime tak to ide dole vodou.

LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
26.4.2017 13:46 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Nie Question ale Warning message. Funguje to.
26.4.2017 15:41 Rad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Mate (pod Mintem) pouzivam uz nekolik let ( snad 6 let - postupne upgrade pres nekolik verzi) - k naproste spokojenosti. lehce konfigurovatelne dle sveho, nepada. ale je fakt, ze nedelam s ni zadne psi kusy (ikony na desktopu nepouzivam, vsechno spoustim bud pres mint menu, nebo alt + F2)

predtim jsem pouzival Xfce - taky spokojenost. KDE jsem taky kdysi mel, ale extra mne nezaujala. zkusil jsem i Cinnamon, ale nakonec jsem vratil k Mate
24.4.2017 06:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Samozřejmě ten který jsem si napsal sám :-P.

A pokud mě někdo odinstaluje interpretr tak asi xfce ;-). Ségřin Debian s GNOMEm bylo peklo nakonfigurovat a peklo používat a KDE 4 mě kdysi přišel jako pozlátko.
Intel meltdown a = arr[x[0]&1]; karma | 帮帮我,我被锁在中国房
Dreit avatar 24.4.2017 10:50 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?

Samozřejmě ten který jsem si napsal sám :-P.

Qtile

Nope
24.4.2017 19:21 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Vida mě stačí jen jeden uživatel :-D.

Jinak taky je dobrej Matchbox (pro embedded), ale ten jsem si musel trochu napatchovat.
24.4.2017 10:36 VM
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Za mě pořád vede Trinity, ale pomalu začínám vnímat nedostatečný vývoj.
24.4.2017 12:41 R
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?

Tiez pouzivam Trinity.

Robia to asi 3 ludia, hlavne opravuju bugy, udrziavaju to funkcne s novymi verziami kniznic a builduju pre aktualne distribucie. Prekvapivo rychlo opravuju bugy po nahlaseni do Bugzilly.

Chcelo by to dorobit par veci:

  • Webkit do Konqueroru (to by ale vyrazne zvysilo jeho HW naroky)
  • podporu pre dynamicke pripajanie/odpajanie monitorov (nevadi mi, pretoze mam desktopy so statickou konfiguraciou a netbook, kam monitor nepripajam)
  • Bluetooth (nevadi mi, pretoze ziadny nemam)
  • vyhodit Arts a nejako prerobit zvukovy system (mam to cele vypnute)

Mas nieco dalsie do zoznamu?
28.4.2017 10:02 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?

Také používám Trinity.

S KDE 3.5 jsem byl před lety spokojený, chodí správně třídění adres podle štítků, doplňují se do Kmailu atd. Přitom se e-mailový klient neseká po pádu semantického serveru atd. Na druhou stranu starý Kmail má zásadní výkonové problémy se složkami/archivy e-mailů z konferencí (50k+ zpráv). Obecně souhlasím s tím, že databázový server a indexování na e-maily je správná cesta. Ale množství potíží, které v standardním KDE 4 (Jessie) sleduji na standardněji nainstalovaném počítači pro rodiče mě o správnosti směru vývoje KDE nepřesvědčilo.

Kolega ve škole používá Emacs + NotMuch a pro toho, komu se podaří zvyknout si na mapování kláves v Emacu, je to asi nejlepší volba. Sám mám již moc pod kůží původní Wordstar, TurboPascal, Nedit, Kdevelop atd a Emacs jsem nezvládl.

S přepínáním monitorů na KDE 4 jsem si také užil své, i přes skriptování a opravování xrandr xml a jiná podobná zvěrstva jsem na KDE 4 nedokázal zařídit, aby Myth TV (teď již stejně používám tvheadeend a minidlna) bylo pro tatínka použitelné při připojené externí obrazovky/televize k notebooku. Desktopy se různě přehazovaly atd. Přitom volání samotného Xrandr je jasné, spolehlivé a bez problémů.

Nakonec jsem na nastavování monitorů přes prostředí rezignoval.

Používám vlastní skript

external-mon-ctrl

Nastavení monitoru se řídí parametrem, který může nabývat hodnot

  • on - zapnout externí monitor, nastavit ho jako primární (to je ten, který definuje fyzické rozlišení na pixel a tím třeba rozhoduje o velikosti fontů atd.). Zvolí se pro něj optimální/nativní zobrazení (důležité pro projektory v posluchárnách atd.). Monitor na notebooku se nastaví tak, aby byl klonem s tím, že se přeškáluje tak, aby byl celý výstup externího monitoru akorát na celou obrazovku interního (pro interní není zachované aspect ratio). Naopak externí je správně a primary, takže video a další jsou v pořádku.
  • off - vypne externí monitor(y) a zruší přeškálování a to i tehdy, pokud je již externí monitor odpojený a (omylem) je již připojený jiný na jiný výstup (přechod z VGA v posluchárně na HDMI v kanceláři)
  • only - externí monitor jako primární, interní vypnutý
  • above - externí monitor nad interním
  • right - externí vpravo
  • left - externí vlevo

Ve skriptu bude pro jiné počítač pravděpodobně potřeba upravit specifikace monitorů

local_mon=LVDS1

if ( xrandr | grep -q "^HDMI1 connected" ) ; then
  ext_mon=HDMI1
elif ( xrandr --current | grep -q "^VGA1 connected" ) ; then
  ext_mon=VGA1
fi

V zásadě je funkce tohoto skriptu vše co potřebuji, rozumný desktop se aktuálnímu/změněnému nastavení přizpůsobí a nastavení z příkazové řádky je rychlejší než procházet grafické nadstavby nad Xrandr, které ještě většinou škálování a další dobře neumí. Dát si ještě cyklování mezi stavy na klávesovou zkratku, tak to asi stačí všude. Ono je to vlastně to, co by správně měla umět funkční klávesa na monitor. Ale tam je většinou seznam přepínaných možností menší.

24.4.2017 15:30 Prohnutá nudle
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Taky jeste bezim na tom. Ale nedostatecny vyvoj nevnimam, me to nak vyhovuje takovy, jaky to je.
Dalibor Smolík avatar 24.4.2017 10:50 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Používám od začátku KDE. Nevím, jestli je nejlepší (rozhodně je robustní, to je fakt), ale zvykl jsem si na něj.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
24.4.2017 16:32 trevor12 | skóre: 4 | blog: prvni_kroky_zacatecnika
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
kde v podani opensuse je vynikajici ..
Dalibor Smolík avatar 24.4.2017 18:29 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Já ho mám na debianu.
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
24.4.2017 19:01 JerryG
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Na mém HW je nejlepší desktop Windows 10 64bit, Ubuntu pod Hyper-V.

Pokud chci grafické rozhraní, tak pouze tato kombinace mi zaručuje max. výkon.

Pokud spustím stejný program pod Ubuntu či Fedorou s grafickou nadstavbou (Unity, Gnome3), tak výkon je o desítky procent nižší než pod Hyper-V.

Pokud spustím stejný program pod Ubuntu či Fedorou s kernel parametrem nomodeset bez grafického prostředí, tak výkon je o jednotky procent vyšší než pod Hyper-V.

Pokud spustím stejný program pod Ubuntu či Fedorou s kernel parametrem nomodeset s grafickým rozhraním, pak CPU žere compiz.

CPU je vždy nastaveno na max performance.

CPU, GPU je AMD A8-7600.

Pokud by mi někdo poradil co s tím, budu rád.
kozzi avatar 25.4.2017 09:45 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?

Porid si dedikovane GPU a to integrovane vypni :). Mam stejnej problem a toto jedine zabralo. Ono to celkove nejak kurvi vykon i pametoveho subsystemu ta GPU

Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
25.4.2017 11:48 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nejlepsi desktop je ten, ktery danemu uzivateli nejvic vyhovuje.
Dalibor Smolík avatar 25.4.2017 11:52 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Krátce a výstižně řečeno :-)
Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
Fluttershy, yay! avatar 25.4.2017 19:46 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Minulý týden jsem si náhodou stáhl Ubuntu Budgie. Vůbec jsem nechápal, jak se to ovládá.

Takže KDE Plasma.

Xfce a podobné jsou pohrobci.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
25.4.2017 20:12 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Proboha, co je tak těžkého na Budgie? v pravém rohu je někde tlačítko, kterým se rozevře nastavení, jinak je to prostě panel s menu a ikonami připnutých a spuštěných programů. Jednodušší než Plasma s milionem nastavení a divnými aktivitami.
Fluttershy, yay! avatar 25.4.2017 20:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Nemám velké pochopení pro trend přesouvat správu od oken k aplikacím. Rovněž nejsem příznivcem spouštěčů, které mi v půlce případů cpou nesmysly nebo nespustí, co spustit chci.

Totéž se týká Unity, Windows a možná macOS.

V Plasmě to jde aspoň povypínat – a zároveň ji můžu používat sofistikovanějším způsobem než Xfce apod. (o čemž jsem se tu šířil onehdá).
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
25.4.2017 23:42 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Takže KDE Plasma.
Jake mas zkusenosti se stabilitou, mnozstvim bugu apod.?
Xfce a podobné jsou pohrobci.
Co v tomhle kontextu znamena slovo pohrobek? :-D
Fluttershy, yay! avatar 26.4.2017 00:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Takže KDE Plasma.
Jake mas zkusenosti se stabilitou, mnozstvim bugu apod.?

Preferoval jsem, když ještě bylo udržované vydání cca 4.11. U táty mi to pořád ještě běží. Tahle vydání byla stabilní, chyby známé (asi jako v GNOME 2, resp. MATE, kde vím, co přesně mám udělat, aby se mi totálně rozesral panel stejně jako v roce 2007) a funkcionalita bezkonkurenční (např. za Wacom KCM jsem dosud nenašel náhradu).

Pak jsem ještě do 5.6 (což bylo v Kubuntu bez PPA celkem nedávno) skřípal zuby, protože to občas zapomnělo nastavení 2-3 monitorů, KRunner lagoval a dotýkala se mě jistá poměrně vzácná chyba (zřejmě v Qt) interpretace klávesových zkratek. Monitory jsou ale vyřešené, KRunner taktéž a klávesové zkratky mi fungují normálně.

Na čisté instalaci mi trvá tak pět minut, než povypínám blbosti, vyhážu tapety, přenastavím správu oken, importuju si vlastní klávesové zkratky, a pak už funguju.

V Kubuntu jsou místy zoufale zastaralé balíčky, takže mi třeba padá Ark při editaci šifrovaných archivů, ale to je detail. Víc toho při svém způsobu používání nepozoruju.

Co v tomhle kontextu znamena slovo pohrobek? :-D
označení pro osobu narozenou po smrti otce

To by tak u těch klonů GUI Win95 odpovídalo…

🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
25.4.2017 21:33 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nejlepsi desktop je samozrejme ten muj.
BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
Bedňa avatar 25.4.2017 23:06 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Citime sa urazene, že niesme v ankete.

IceWM je top a tiež ti tam chýba. Všetko si hravo nastavíš cez textové konfiguráky. Tému si spláca aj žiak základnej školy ktorý dokáže prečítať pár riadkov textu. Skús nájsť a porovnať iné prostredie kde si takto easy spravý tému aj malé dieťa. Poďalšie môže byť čisto z farieb, alebo z bitmáp, prípadne kombináciou obojeho. IceWM rulez!
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Fluttershy, yay! avatar 25.4.2017 23:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
IceWM
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
25.4.2017 23:24 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Je windows manager a desktop nadmnožina, podmnožina, množina s/bez průniku?
Bedňa avatar 25.4.2017 23:25 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Tak :)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Fluttershy, yay! avatar 26.4.2017 00:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Před deseti lety bylo DE balíkem aspoň správce oken, správce plochy, panelu, několika démonů a klikátka pro nastavení toho všeho. Každé separátní program. MATE/LXDE/Xfce v té době zamrzlo. Nic proti tomu.

Klást mezi správce oken a desktopové prostředí rovnítko je nesmysl. KWin bez Plasmy a kupy démonů asi moc lidí nepoužívá – naopak Plasmu a démony s jiným správcem oken občas někdo ano.

Ale co je v GNOME ten Shell… jenom správce oken to není… ačkoliv…
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
26.4.2017 02:33 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Podle mě by se mělo brát i IceWM jako desktopové prostředí. Pokud to má start tlačítko a přepínání ploch, tak to podle tvé definice stačí. On i fluxbox má nějaký klikátka na nastavení chování (i když asi monoliticky integrovaný).
Agent avatar 26.4.2017 07:08 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Chodíš ty vůbec spát, nebo bydlíš na druhý straně zemegule? Já měl sice taky noční, ale teď zas bude 3 tejdny pokoj (neživím se IT).
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
26.4.2017 07:24  
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
spanek je pro decka, dospeli makaj
26.4.2017 22:11 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Fluttershy, yay! avatar 26.4.2017 08:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Plochy jsou správa oken.

Nabídku, kterou jde používat i ke spouštění aplikací taky mají správci oken, např. Openbox apod., běžně.

To spíš můžeš tvrdit, že dlaždicoví správci oken obsahují panel. No, to z toho prostředí ještě nedělá.
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Josef Kufner avatar 26.4.2017 12:38 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Před deseti lety bylo DE balíkem aspoň správce oken,
To má
správce plochy,
Ikonky na ploše mám vypnuté, zbytek zařídí icewmbg takže to je také splněno.
panelu,
Panel má.
několika démonů
Proč? … Ale session management a má, takže také ok.
a klikátka pro nastavení toho všeho.
gvim ~/.icewm/ … no dobře, tohle to moc nesplňuje.
Každé separátní program.
Pffff…

IceWM sice je primárně jen window manager, ale má i komponenty pro řízení session a desktopu vůbec, takže tvou definici s odřenýma ušima splňuje ;-)
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Fluttershy, yay! avatar 26.4.2017 14:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Z hlediska GUI je problém s naplněním celé metafory pracovního stolu (viz třeba ty ikonky na ploše; v samotném FAQ IceWM se píše, že to je úkol DE/separátního nástroje). Protože v „desktopovém prostředí“ figuruje ten desktop… to už mi přijde vhodnější používat označení jako „shell“ (např. GNOME Shell).

Co koukám do wiki, tak tam by od DE chtěli i základní aplikace se společným GUI toolkitem. To IceWM nesplňuje ani omylem. Ale tradičně jde i o integraci na nižší úrovni, což jsem měl na mysli (např. KIO v KDE, klíčenky, schránky atd.).
🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
Josef Kufner avatar 26.4.2017 16:38 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Vidíš na svém pracovním stole nějaký ikonky? A víš jak by překážely?
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
Bedňa avatar 26.4.2017 22:09 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
IceWM je primárne WM, ale dá sa prakticky používať bez prídavných programov, dokonca ani icewmbg nieje potrebné použiť, pretože pozadie sa dá tiež definovať priamo v téme.

Hoci som túto tému sám odštartoval, tak by som sa priklonil k názoru, že pod DE si predstavujem predsa viac zviazané WM z okolitým prostredím už v základe. Je zas pravda, že za stara "zviazané" s určitou skupinou programov aj bolo, je to defaultne aj klávesových skratkách podnes.

Neprežíval by som to až tak kriticky, proste IceWM mi vyhovuje a vyhovuje mi aj tá voľnosť na čo to naviažem.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
26.4.2017 22:16 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Co koukám do wiki, tak tam by od DE chtěli i základní aplikace se společným GUI toolkitem. To IceWM nesplňuje ani omylem.
Takže v anketě chybí klasické X apps (xterm, xeyes :-D, xcalc...). A pak by se to bralo ve stylu IceWM/Xapps, IceWM/KDE, Fluxbox/Xapps apod. .
26.4.2017 23:30 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
To je docela presny. Koneckoncu lze pouzivat DE s jinym nez vychozim WM, napr. MATE s i3 apod.

Rekl bych, ze definice WM jako takoveho je celkem jasna (a existuji i standardy, ktere by WM mel splnovat). Definice "desktop environment" je sporna a vagni, coz je patrne uz jen z toho vyznamu "desktopove prostredi".

Rozdil je jen v tom, jestli nekdo sahne po hotovem vyrobku (tj. WM + sada aplikaci + pripadne nejaka dalsi integrace mezi nima), nebo si to posklada sam (nejaky WM, nejake aplikace, pripadne nejaky dalsi wiring tech aplikaci dohromady).

Nedavno jsem si pohraval s myslenkou meta-developmentu, tj. tvorbou baliku, ktere obsahuji prevazne konfiguraci, popr. nejake skripty apod., a jejichz hlavnim ucelem je propojit dohromady existujici software. Razem muze byt na svete neco, co uz se za DE da oznacit, a presto to muze vyuzivat "jen" WM jako i3 / fluxbox / IceWM a nemusi to obsahovat zadne dodatecne patche nebo kod...
26.4.2017 23:52 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Nedavno jsem si pohraval s myslenkou meta-developmentu, tj. tvorbou baliku
Nechtěl bych řešit všechny ty konfigurační závislosti teda :-D.
26.4.2017 23:53 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Jak to myslis?
27.4.2017 00:33 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Já jsem například opustil KDE4 i proto že i blbej kalendář měl závislosti a konfiguraci na akonadi (?) a kvůli tomu bych musel pouštět na stroji s 256MB kotel (ne zrovna malých) služeb. Nejspíš to šlo zkompilovat bez toho, ale na 256MB duronu bych čekal tak 3 hodiny.
27.4.2017 02:01 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Aha. To se toho pripadu, co jsem psal, moc tykat nemusi, ne? Ta idea v podstate byla takova, ze vezmes a zabalis svuj setup do jednoho baliku. Kdyz nainstalujes treba Fluxbox, tak v zakladu nedostanes skoro nic a vsechno si musis nakonfigurovat sam. Malokdo ty konfiguraky ale pise from-scratch a vetsina lidi vychazi z konfiguraci jinych lidi na GitHubu apod. Tady by se to proste vzalo o krok dal a zabalilo by se to do jednoho baliku, ktery neobsahuje jen textove konfiguraky a mozna par skriptu, ale treba i temata a zavislosti na dalsich aplikacich.

Tohle je v podstate to, co casto delaji tvurci ruznych distribuci. Vezmou at uz WM, nebo i cele prostredi, pekne to nastyluji, vyberou sadu aplikaci, popr. doplni nejake vlastni, a tim vlastne delaji vyvojarskou praci, protoze koncovym uzivatelum to - v idealnim pripade - usnadni praci.

Ostatne, ruzne derivaty Ubuntu (Xubuntu, Kubuntu a dalsi), jsou ve skutecnosti meta balicky, ktere lze doinstalovat i do "cisteho" Ubuntu.

Kdyby se zacali sdruzovat lidi s podobnou predstavou, jak ma vypadat idealni desktop, a delat tenhle meta-vyvoj v podobe pripravy konfiguraku, temat, skriptu a dalsich, mohlo by to vyplnit mezeru mezi tim, co delaji vyvojari WM, a co potrebuji koncovi uzivatele.

Ono se to v omezene mire deje, protoze spoustu lidi svoje konfiguraky sdili, nebo vytvari ruzne navody/tutorialy. Jenze jak to cele prevzit? Clovek jde, tady prekopiruje nejake fonty, tady nejake styly, tady nejake konfiguraky. Vzapeti zjisti, ze ty konfiguraky obsahuji bindingy na spousteni programu, ktere vubec nema nainstalovane. Je to takovy Windows-alike zpusob.

Jinak pro uplnost: Mne (nijak zvlast) nevadi si to nakonfigurovat sam. Uplne puvodne me to zabaleni do balicku napadlo predevsim proto, abych to mohl snadno se vsim vsudy synchronizovat mezi vsemi svymi pocitaci (vc. zavislosti na dalsich balicich apod.).
27.4.2017 04:06 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Myslíš že by ses vešel mezi ideální default konfigurák a plně optimalizovaný uživatelský? Protože pokud se musí človek hrabat v konfiguráku, aby to vůbec rozběhal, tak je špatnej default konfigurák. A zase přílišná konfigurace se někomu určitě líbit nebude a práce přijde vniveč (pokud ty "optimalizace" zanesou víc věcí který budu muset vracet než kdybych to upravoval z defaultu, tak se to nevyplatí).

Pokud konfigurák potřebuje specifické knihovny, tak začneš řešit dependency hell.

Jo já tu synchronizaci zkouším taky, například xfce je defaultně moc nepoužitelné a rád stejné prostředí všude. Jeden už hotovej konfigurak jde nakopírovat do systému, aby se automaticky spustilo už nastavený prostředí, ale je to dost o ústa. Zkoušel jsem to například na firefoxu a byly tam problémy. On si například i zaznamenává čas minulého startu :-D.

Jinak každej software co si ukládá konfiguraci do nějaké databáze tě kousne do zadku :-P.
27.4.2017 15:06 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Protože pokud se musí človek hrabat v konfiguráku, aby to vůbec rozběhal, tak je špatnej default konfigurák.
No, castecne. Vezmi treba cistou instalaci X a i3:
  • AFAIK se budou pouzivat defaultni GTK temata, hnusne fonty apod.
  • Alespon xterm by v systemu asi byt mel, ale vetsina uzivatelu bude preferovat nejakou vhodnejsi nahradu.
Nic z toho pritom vyvojari i3, tj. window manageru, resit nemaji. Pokud nekdo chce opravdu dostat jen ten window manager, je nesmysl, aby to jako zavislost tahalo emulator terminalu, temata apod.
A zase přílišná konfigurace se někomu určitě líbit nebude a práce přijde vniveč (pokud ty "optimalizace" zanesou víc věcí který budu muset vracet než kdybych to upravoval z defaultu, tak se to nevyplatí).
V podstate by se to moc nelisilo od instalace tradicnich DE. Proste bys neinstaloval/nepouzival "meta DE", ktere ti nevyhovuji. Stale bys to mohl pouzit jen pro inspiraci a jinak si to nainstalovat/nakonfigurovat od zacatku po jednotlivych dilcich komponentach.
Pokud konfigurák potřebuje specifické knihovny, tak začneš řešit dependency hell.
Knihovny ani ne, ale spis neco jako nasledujici (nejak podobne se pise konfigurak pro i3, ale pisu to z hlavy jen pro priklad, presnou syntax mam mozna blbe, na tom ted nezalezi):
bind $mod+enter exec mate-terminal
Vychozi konfigurak se (spravne) snazi najit nejakou implementaci (nezkoumal jsem jak, mozna pres x-terminal-emulator, nebo tak neco). Tady bys proste prihodil do zavislosti nejakej terminal a konfigurak stavel s predpokladem, ze je nainstalovany. To neni dependency hell, ne?

Je teda pravda, ze je otazka, jak se k tem vychozim aplikacim celkove stavet. To se zrovna toho terminalu moc netyka, ale treba prohlizece obrazku uz jo. Vetsina file manageru se bude snazit spustit aplikaci, kterou ma uzivatel nastavenou jako vychozi, a sami o sobe to mozna konfigurovatelne ani nemaji.

No a problem je, ze neni uplne ciste uzivateli to nastaveni vychozich aplikaci prepisovat. Takze:
  1. Pokud uzivatel nema nainstalovany zadny prohlizec obrazku, s cistou instalaci naseho meta-DE by si obrazek proste neotevrel.
  2. Resenim predchoziho by bylo do zavislosti (popr. recommends/suggests, ted zas nevim, ktere z toho) pridat nejaky prohlizec obrazku. Predpokladam, ze pokud uzivatel nemel nainstalovany zadny prohlizec obrazku, rovnou se to pri instalaci spravne nastavi jako vychozi prohlizec.
  3. Problem je v pripade, ze uzivatel uz mel nainstalovany nejaky prohlizec obrazku. Ze zkusenosti vim, ze instalace nekterych baliku nastaveni vychozich aplikaci upravuje, jindy naopak ne. Nicmene, tohle ma jeste dve podcasti:

    1. Uzivatel si muze chtit ponechat svuj prohlizec obrazku, tzn. ze prepsat mu nastaveni je proste prasarna.
    2. Uzivatel muze chtit "full-experience" daneho meta-DE; v takovem pripade by se i vychozi aplikace upravit/prenastavit mely
Spravne reseni by rozhodnuti nechalo na uzivateli; ale jak? Nerekl bych, ze treba apt s tim pocita. Otazkou neni jen to, zda uzivatel chce nainstalovat dany program, ale i to, zda jej pripadne chce pouzit jako defaultni, protoze to autori baliku doporucuji.
Jo já tu synchronizaci zkouším taky, například xfce je defaultně moc nepoužitelné a rád stejné prostředí všude. Jeden už hotovej konfigurak jde nakopírovat do systému, aby se automaticky spustilo už nastavený prostředí, ale je to dost o ústa.
Synchronizace desktopu/laptopu je nejvetsi dusevni utrpeni, se kterym se potykam. Tak nejak vnitrne vim, ze by to mohlo jit, ale dosud jsem nenalezl zpusob, jak to delat doopravdy konzistentne a spolehlive:
  • Jen pitoma synchronizace souboru je netrivialni. Synchronizovat cely /home je naivni a nesmyslne, protoze jsou zahrnuty ruzne cache, docasne soubory apod. Nedodrzuji se radne standardy (~/.config/<app_name>, ~/.cache/<app_name> etc.). Kdyz si clovek po delsi dobe pouzivani systemu projde vystup ls -al ~, chce se mu brecet a zvracet soucasne. Vice v (doufejme, ze brzy) nadchazejicim blogpostu.
  • Vhodne by bylo synchronizovat instalovane baliky, coz je opet netrivialni, protoze existuji baliky, ktere chci mit instalovane pouze na danem pocitaci (i.e. neco specificke pro dany hardware apod.), a baliky, ktere chci mit instalovane vsude. Opet mi neni znama existence radneho nastroje, ktery by umoznoval peclive spravovat a udrzovat seznam instalovanych baliku. Vzit vystup dpkg -l nebo dpkg --get-selections a tupe to doinstalovat na druhem pocitaci je (bez znalosti side-effectu) ignoranstvi.
  • Podobne jako nektere baliky maji byt instalovane pouze na jednom stroji, tak je i rozdil mezi "globalni" a "lokalni" konfiguraci. Konfiguraci textovych editoru chci mit vsude stejnou. Konfigurace grafickeho prostredi se muze v necem lisit, protoze u kazdeho pocitace mam jine monitory; ale treba klavesove zkratky bych chtel mit stejne.
Zkoušel jsem to například na firefoxu a byly tam problémy. On si například i zaznamenává čas minulého startu :-D.
Browser je jeden z mala pripadu, kdy jsem se synchronizaci naprosto spokojen. Pouzivam totiz Chrome a veskere zalozky/pluginy se mi synchronizuji pres Google ucet. Momentalne nemam smartphone, ale nez jsem ho rozjebal nezdarenym hektickym pozdnim nocnim / brzce rannim flashem, fungovalo to krasne i na tom.
Jinak každej software co si ukládá konfiguraci do nějaké databáze tě kousne do zadku :-P.
Jo, proto bych se bal synchronizovat treba konfiguraci MATE, kde jsem i kvuli blbemu zapnuti/vypnuti panelu musel prepisovat nejakou registry-alike databazi (viz blogpost).

Idealni by samozrejme bylo takovou konfiguraci vyexportovat/naimportovat (context-aware; opet vedet, ktere hodnoty prenaset, a ktere nikoliv).

Tak jsme krasne rozebrali, proc je to ptakovina.
28.4.2017 03:36 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
AFAIK se budou pouzivat defaultni GTK temata, hnusne fonty apod.
Tak pokud je defaultní GTK a fonty hnusný (objektivně), tak proč nenastavit něco lepšího.
Nic z toho pritom vyvojari i3, tj. window manageru, resit nemaji.
To by měl řešit ten kdo v distribuci přibalí default konfiguraci s hnusným GTK/fontama.
Pokud nekdo chce opravdu dostat jen ten window manager, je nesmysl, aby to jako zavislost tahalo emulator terminalu, temata apod.
Tohle snad jde ne? Já teda používám slackware a tam je balíčkování spartanské, ale čekal bych že se ti třeba v ubuntu nainstaluje normálně i3 když ho zadáš instalovat (ideálně s nějakým objektivně vhodným nastavením). Ale zase třeba pro instalaci Kate editoru musíš nainstalovat kotel závislostí z KDE. Pokud by ty podmínky byly moc striktní, tak nakonec skončíš u gentoo a vlastní kompilace. Protože třeba ve slackwaru ffmpeg je skompilovaný s podporou firewire kamer (?). Což je něco co nikdy nevyužiju (ale vyžaduje to zbytečnou knihovnu/balíček).
No a problem je, ze neni uplne ciste uzivateli to nastaveni vychozich aplikaci prepisovat.
Jo tohle mě v linuxu taky štve. Ono už stačí jen to, že třeba xfce nemají v sobě integrovanej editor těch .desktop souborů (třeba abych si přizpůsobil nabídku "start") .. existují sice externí, ale když jsem před lety zkoušel, tak pár jich padalo, pár nefungovalo a zbytek fungoval podle plotu.
Spravne reseni by rozhodnuti nechalo na uzivateli; ale jak? Nerekl bych, ze treba apt s tim pocita.
V tomhle případě by měla databáze osobních nastavení problém v tom, že se konfigurační API v OS furt mění a ten kdo by psal konverzní patche tak by se z toho po půl roce regulérně zbláznil. Nedokážu si představit něco jednoduššího než hard AI na konverzi například SystemV initu na systemd.
Browser je jeden z mala pripadu, kdy jsem se synchronizaci naprosto spokojen. Pouzivam totiz Chrome a veskere zalozky/pluginy se mi synchronizuji pres Google ucet.
No já spíš řeším to jak na některé úlohy pouštět instanci Firefoxu tak aby daná sandboxovaná stránka neměla šanci se o mých cookies, pluginech a záložkách dozvědět :-D. Vím jsem paranoidní :-P.
Tak jsme krasne rozebrali, proc je to ptakovina.
Ono pokud člověk ten linux nereinstaluje každej měsíc, tak to není problém jednou za rok nastavit od nuly ;-). Stejně při reinstalaci od nuly strávím den rekompilací vlastního kernelu na míru.
28.4.2017 16:01 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
To by měl řešit ten kdo v distribuci přibalí default konfiguraci s hnusným GTK/fontama.
Nejsem si jisty a nemam ted cas to overovat, tak me kdyztak, prosim, nekdo opravte, ale mam za to, ze i3 proste defaultne pouzije vychozi GTK styl. Nevim, odkud se to bere. Mozna je to hardcoded (v GTK)? Opravdu nevim.

Ono maintaineri/vyvojari distribuce a vyvojari toho meta-DE by opravdu delaly podobne veci. Da se rict, ze to meta-DE by byla takova mala distribuce uvnitr vetsiho ekosystemu. Ostatne, ruzne derivaty Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu a dalsi) jsou meta baliky a lze je doinstalovat i do standardniho Ubuntu.
Tohle snad jde ne? Já teda používám slackware a tam je balíčkování spartanské, ale čekal bych že se ti třeba v ubuntu nainstaluje normálně i3 když ho zadáš instalovat
Jo. To jsem se vyjadroval, proc se vyvojari/maintaineri WM maji soustredit jen na ten WM, ale mohlo by to otevirat prostor pro vyvojare tech meta-DE.
No já spíš řeším to jak na některé úlohy pouštět instanci Firefoxu tak aby daná sandboxovaná stránka neměla šanci se o mých cookies, pluginech a záložkách dozvědět :-D. Vím jsem paranoidní :-P.
Chapu. Ja to tady beru ekonomicky; co ziskam a za jak dlouho. Nejsem z toho nadseny, ale funguje to. Stoji za zminku, ze Firefox, na ktery jsem presel z Opery 12.16, jsem opustil kvuli nestabilite a relativne castym padum, ktere jsem zaznamenaval. Teprve pote jsem zvolil Chrome jako "last resort". Ale nakonec jsem docela spokojeny (trebaze obcas nejake obavy clovek ma, to ne, ze ne...).
Ono pokud člověk ten linux nereinstaluje každej měsíc, tak to není problém jednou za rok nastavit od nuly ;-). Stejně při reinstalaci od nuly strávím den rekompilací vlastního kernelu na míru.
Hm. To jsou ty moje vlaky myslenek. Puvodne jsem se k te myslence dostal pri premysleni nad tim, jak prenaset nastaveni mezi systemy, ale to jsem pak opustil (je to blbost) a zacal zvazovat, jestli by to neusnadnilo praci novym uzivatelum.

Takze primarne v tomto pripade slo o pocatecni setup, ne o synchronizaci (tu resim separatne).

Ale jak rikam, z diskuze vyplynulo, ze to je kravina. A diky za dobre postrehy! S tebou je radost diskutovat.
28.4.2017 21:29 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
i3 proste defaultne pouzije vychozi GTK styl. Nevim, odkud se to bere. Mozna je to hardcoded (v GTK)? Opravdu nevim.
Obarvení GTK oken a některé parametry by měly být někde v souboru "gtkrc" možná v adresáři /usr/share/themes. Layout oken by měl být už někde od 2.0 uloženej jako externí XML soubor editovatelný gtk-builderem (i když asi jdou i dynamicky generovat voláním GTK funkcí).

Každopádně ať tak nebo tak, vždycky jde layout modifikovat, buď v xml nebo ve zdrojáku. I když teda ... když jsem se snažil modifikovat save/open dialog, aby se vešel na 240x320 displej, tak jsem ho v těch GTK zdrojácích nebyl schopnej najít :-/.
S tebou je radost diskutovat.
Nápodobně :-D
Josef Kufner avatar 27.4.2017 10:29 Josef Kufner | skóre: 70
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Já jsem například opustil KDE4 i proto že i blbej kalendář měl závislosti a konfiguraci na akonadi (?)
Jestli ono to nebude tím, že Akonadi je framework na zpřístupnění mimojiné i kalendářových dat pro kalendář.
[…] ale na 256MB duronu bych čekal tak 3 hodiny.
Neuvažoval jsi o upgrade? I to Raspberry Pi za tisícovku je výkonější.
Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
28.4.2017 00:15 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Jestli ono to nebude tím, že Akonadi je framework na zpřístupnění mimojiné i kalendářových dat pro kalendář.
V KDE 3.x to fungovalo bez toho a mnohem líp.
Neuvažoval jsi o upgrade? I to Raspberry Pi za tisícovku je výkonější.
To byl flashback ;-). Já jsem pak zvýšil RAM na 1GB a nakonec přešel na c2d komplet.
Bedňa avatar 25.4.2017 23:24 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
WM je základ pre budovanie desktopu, trochu som čakal že si niekto kopne.

Je to len v skratke, pretože pokročilejšie DE obsahujú zviazanejšie prostredie s aplikáciami, ale skrátený popis som už napísal tu.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
26.4.2017 07:43  
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Skús nájsť a porovnať iné prostredie kde si takto easy spravý tému aj malé dieťa.
male dite umi vybarvit i omalovanky a taky je nepouzivam lol

nechapu co lidi furt delaji, ze vubec jakykoliv WM potrebuji. mc, vim a kdyz na to prijde, tak ve framebufferu se da prehrat i to video. pod X mi bezi jen browser a to neni ani pracovni nastroj

naucite se pouzivat screen, splity ve vimu a pouzivat mozek a manpages misto shitoverflow a nepotrebujete slozite konfigurovat WM aby to slo rozumne pouzivat bez soupani kusem plastu po stole
Agent avatar 26.4.2017 00:07 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Všechny stojí za velké, hnědé, šišaté, smradlavé. Člověk by normálně čekal, že za ty léta to bude vychytaný a jen se budou opatrně postupně přidávat nový vlastnosti. Ale to bych asi musel žít v jiném vesmíru. KDE je mezi DE něco jak Firefox mezi prohlížeči. Má to svý mouchy, určitou nestabilitu, ale co se týče možností, funkčnosti, vzhledu a klikacího nastavení, asi těžko hledat něco lepšího.
Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
belisarivs avatar 27.4.2017 09:59 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Po neustalem vztekani se s KF5 a dvema monitory pripojenymi k notesu pres dokinu (grafarna Intel), kdy to nefungovalo a kdyz jsem hodil notes do dokiny, pravidelne to zacalo delat nejake blbosti jsem s enastval a presel na GNOME.

Naprosto v pohode jsem is na nej zvyknul. Neni to zadna veda.

GNOME 3 sice predvedlo to co KDE predvadi s kazdou verzi (jakmile to dostaneme do nejakeho funkcniho stavu, zahodime to a jedeme na novo), ale moje zkusenost mluvi jednoznacne ve prospech GNOME. Doma KDE taky pouzivam, ale premyslim, ze tam taky prejdu.

Uprimne receno docela chapu, ze skoro vsechny popularni distibude maji (nebo budou mit) GNOME jako vychozi DE.
IRC is just multiplayer notepad.
27.4.2017 17:34 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Gnome shell, funguje, dva až tři monitory není problém, dockina v pohodě, umí se to restartovat v případě pádu. Existují rozšíření z projektu gnome classic, takže třeba alt tab se dá jednoduše změnit. Dále má perfektní integraci s pulseaudio, systemd a čímkoliv níž.
When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
27.4.2017 17:41 hypvofxy | skóre: 5 | blog: hypvofxy | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Jak to pouzivas? Nejake doplnky, klavesove zkratky, a tak?
Tomáš Bžatek avatar 28.4.2017 17:45 Tomáš Bžatek | skóre: 29 | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?

Err, no ja zrovna vidim tu "perfektni" integraci tak perfektni, ze je az absolutni. Lide proto pisou kompatibilni vrstvy, aby Gnome 3 jelo vsude.

Koupim litajiciho tucnaka
24.1.2018 14:59 A. S. Pergill
Rozbalit Rozbalit vše Re: Ktorý linuxový desktop je podľa Vás najlepší?
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Udržoval jsem si kmail kvůli kompatibilitě s předchozím stavem (jako jediný program z kde, (e)migroval jsem po katastrofě zvané KDE3 na LXDE). Po upgradu Debiana na 9 s kmailem končím: Nejede, protože potřebuje běžící Akonadi a Akonadi padá bez rozumné hlášky, proč se tak děje. Čili KDE rozhodně ne, jeho poslední zbytek na PC (kmail) zlikviduji a budu hledat možnost přenosu dosavadní pošty do nějakého rozumného klienta.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.