abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 701 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Curriculum IT

    19.1.2018 10:12 | Přečteno: 1634× | hardware

    Asi v roku 2006 som sa dohodol s par kamaratmi v okoli, ze si objedname internet a budeme ho zdielat.
    To uz chvalabohu bol u nas adsl (myslim 1500/384 Kbps), takze stranky sa nacitavali celkom rychlo :-) Dostal som ulohu navrhnut nejake riesenie (ostatny boli konzumenti).
    Kedze byvam v dome a kazdy ma aj zahradu (domy su od seba cca 20-50m), tak bolo potrebne natiahnut ftp kabel. Zvolil som ftp cat5E (minul sa takmer cely 305m bal). Ten kabel zatial stale drzi a funguje aj ked neni urceny do vonkajsieho prostredia.
    Objednal som aDSL a dostal som k nemu aj nejaky Microcom AD 2622 ADSL DeskPorte USB (mala modra skatulka s 1x RJ11 a 1x USB portom ).
    Vedel som, ze s tymto internet moc nenazdielam (mozno boli nejake riesenia, cez mosty atd ... ale to by som musel mat ja stale zapnuty pc).
    Zacal som googlit (alebo vtedy este mozno altavistovat) a kedze som sa nejak nevyznal, tak som sa zacal pytat.
    Bolo mi poradene, aby som si kupil router, ze tam sa da internet pekne nazdielat (o nejakom NATe som nemal ani len tusenie).
    Ja ako neznaly som kupil modem (ale aspon mal ethernet konektor RJ45) a co dalej ??
    Kup si nejaky lacny stary pc a urobis si na nom normalny linuxovy router !!!
    Dobre .... kupil som si za 1500 SK stary PC zrejme v nejakej banke vyradzovali PC a tak som cez bazos tento PC kupil.
    HP compaq deskpro CPU pentium III 1GHz a sdram 512MB.
    Kedze som ako uzivatel zvladal Win 98 ale uz aj Win XP a o linuxe som pocul len ze to existuje, tak som si nejak na to netrufal. Ale potom mi niekto poradil aby som pouzil pfsence.
    Do PC som si samozrejme musel dokupit dalsiu sietovu kartu a nainstaloval som pfsence. Ak by som to mal konfigurovat v terminaly, tak by som to bol okamzite vyhodil. Vyhoda bola, ze to malo webove rozhranie.
    Tento sposob pripojenia som pouzival par mesiacov a potom niekto spomenul, ze tych 50-60W co ti zerie ten comp, tak nahrad alixom, alebo dokonca routerboardom.
    Tak som si kupil z bazaru RB 433 a PC router som vypol.
    Ale co s tym PC ? Ved som dal za neho 1500 SK!
    Dam tam linux a mozem sa hrat!!!
    Moj prvy server som si nainstaloval priblizne v roku 2009 a bol to ubuntu server (ver. 9.04). Postupne som instaloval LAMP, proftpd, transmission, samba ... a nasledne som zistil, ze mozem monitorovat siet a tak som nainstalaval aj netflow a cacti.
    Tento stroj mi bezal asi do roku 2014. On by mozno bezal este aj dnes (bol to nezmar (ja som ho za tych cca 5 rokov asi 10 x restartoval)). Uptime bolo niekedy aj 150 dni a niekedy aj 200, proste bola to dobra masinka.
    Chcel som ale nieco nove, pretoze fungovat v roku 2014 s CPU pentium III 1GHz a ram 512MB sa mi zdalo take nejake biedne.
    Po porade s nejakymi ludmi som si kupil MB ASRock Q1900DC-ITX s cpu j1900 (quadcore 2 GHz, TDP 10W), 4GB Ram (pravdepodobne dokupim dalsie 4 GB), 120GB SSD a 3TB HDD, urceny do NAS 24/7.
    Kedze doska ma napajanie DC (9-19V) kupil som k tomu este univerzalny DC adapter 12V,15V,16V,18V,19V,20V,24V s 96W (ten adapter uz zhorel (ale to bolo po burke a kupil som znova ten isty)).
    Kedze s ubuntu som bol spokojny, tak som znova siahol po ubuntu 14.04 a to mam vlastne do teraz (s pravidelnymi aktualizaciami). Momentalne (Januar 2018) "takmer" vsetko funguje podla mojich predstav, ale zasa ma napadaju nejake zvlastne myslienky :-)

    Nieze by som o tom nepocul, uz som to aj skusal (dokonca v jednom NTB mi to aj bezi) a jedna sa o pojem "virtualizacia"
    Nieco som si uz o tom precital, ale stale nemam vo vsetkom jasno. Nasiel som pekne clanky dokonca na cz/sk serveroch, ale stale mi nie su jasne niektore pojmy.
    A ked som spominal ze v NTB mi bezi virtual, tak je to pravda.
    Mam jedno zariadenie, ktore komunikuje s PC cez RS232 a obsluzny program toho zariadenia funguje len pod Win 98. Mam tiez jeden starsi NTB kde mi bezi linux mint 17 32bit. Tam som nainstaloval virtualbox a v nom mam len jeden OS a to win 98. Zariadenie mi pod virtualom vo win 98 funguje, cez RS232 komunikuje a ja som spokojny :-)

    Virtualizaciu nespominam len tak.

    Chcem si na moje zelezo: MB ASRock Q1900DC-ITX s cpu j1900 (quadcore 2 GHz, TDP 10W), 4GB Ram nasadit nejaku virtualizaciu.
    Otazka znie, preco nasadit virtual, ked mi vsetko funguje ako ma? Najprv som zistoval ci moj cpu virtualizaciu podporuje
    	Architecture:          x86_64
    	CPU op-mode(s):        32-bit, 64-bit
    	Byte Order:            Little Endian
    	CPU(s):                4
    	On-line CPU(s) list:   0-3
    	Thread(s) per core:    1
    	Core(s) per socket:    4
    	Socket(s):             1
    	NUMA node(s):          1
    	Vendor ID:             GenuineIntel
    	CPU family:            6
    	Model:                 55
    	Stepping:              8
    	CPU MHz:               1448.795
    	BogoMIPS:              3993.60
    	Virtualization:        VT-x
    	L1d cache:             24K
    	L1i cache:             32K
    	L2 cache:              1024K
    	NUMA node0 CPU(s):     0-3
    
    Ano malo by to fungovat, ale po precitani nejakych diskusii som zistil, ze nie je dolezita len podpora CPU, ale aj podpora ovladacov.
    Ako to vlastne s virtualizaciou je som sa docital na roznych weboch, ale su tam nejake otazniky a neviem ci tomu spravne rozumiem:
    Ked som si pred par rokmi do NTB nainstaloval virtualbox, tak som to chapal (chapem) tak, ze virtualbox je virtual enviroment (VE) pre virtualne masiny (VM).
    Cize do virtualboxu (v zavislosti od fyzickeho vykonu PC) mozem nainstalovat lubovolne mnozstvo VM, kde pri vytvarani pridelim kazdej VM kus, disku, pamate a cpu.
    OS vo VM moze byt hocijaky (ale podporu musi mat vo fyzickom HW) napr. nemozem virtualizovat 64bit HW ak mam fyzicky 32bit HW.

    Mam z toho trocha chaos "KVM, Proxmox, Qemu, OpenVZ, Xen, ESXi VMware, Virtualbox, Hypervizor atd ....." co to vsetko znamena?
    Myslel som si, ze vsetko su to VE, ale asi to tak celkom nie je.
    Na linuexpresse je pekny clanok o proxmoxe.
    Zistil som, ze sa da instalovat na debian (vychadza z debianu), prip. na iny linux a na administraciu sluzi okrem ineho aj webove rozhranie.
    Dalsia moznost je stiahnut si a nainstalovat ho (iso obsahuje debian a proxmox VE)
    Aka je to virtualizacia ?? je to hypervizor, alebo paravirtualizacia, alebo hostovana ?? Bude to pre mna vhodna virtualizacia ??

    Nasiel som nejake clanky a tak som sa snazil pochopit co je co a tak som si to trochu spisal, ale neviem ci som to vsetko spravne pochopil.

    HW serverova virtualizace: hypervizor (nativna?):
    Je akysi prostrednik medzi fyzickym HW a virtualnymi strojmi (je nainstalovany priamo na fyzickom stroji).
    Virt. stroje su od seba kompletne oddelene a nevedia o sebe (pokial to nechceme).
    Hypervizor kazdemu vyrt. stroju prideluje virt. HW
    Najznamejsie hypervizory su: VMware ESX, VMware ESXi a Hyper-V
    Ak si to vezmeme z hladiska vrstiev (napr. ako osi/iso) tak struktura systemu je nasledovna:
    Celkom spodna vrstva je fyzcky HW (CPU, RAM, HDD ...), nad nou je vrstva hypervizor a nad nou je host OS vrstva, ktora vytvara prostredie pre VM (niekedy moze byt spolu s hypervizorom).
    Poslednou vrstvou je samotna VM s OS (tie nemaju fyzicky pristup k HW).

    Serverova virtualizace: Paravirtualizacia:
    Nerobi emulaciu HW pre VM ale riadi pristup VM k HW zdrojom priamo. Nedokaze rozdelit jadro CPU medzi viac VM.
    Vrstvenie je nasledovne: Fyzicky HW, Host OS, paravirt. vrstva, a paravirt. interface s VM.
    Je to velmi malo vyuzivana virtualizacia, pretoze neposkytuje ovladace, ale ovladace su priamo vo VM.
    Dalej je potreba uprava OS aby vedel spolupracovat s API vrstvou, ktoru poskytuje VM, par. vrstva.
    Najznamejsie paravirtualne servery su: Citrix XenServer či Virtual Iron

    Serverova virtualizace: Virt. na urovni jadra (hostovana?):
    Vrstvy: Fyzicky HW, Host OS, OS virt. vrstva, VM
    VM su podobne oddelene ako u HW virtualizacie, ale su zavisle na hostitelskom OS.
    VM su v podstate kopie z host. stroja a su zavisle od host. stroja
    Najznamejsie: FreeBSD Jails, Solaris Containers, Virtuozzo, OpenVZ a Linux VServer.

    Co by bolo pre mna vhodne ?
    Ako som uz spominal vyssie, teraz mam na fyzickom HW nainstalovany ubuntu 14.04. Bezi tam viac sluzieb. Da sa povedat, ze celkove vytazenie stroja je minimalne (CPU pracuje na 2-4% a a Ram spotrebuva 400-500 MB (z celkovych 4 GB)).
    Predstavujem si to nejak takto: Nainstalujem si na fyzicky HW nejaky VE (z toho co som prestudoval , tak to VE je vlastne hypervizor (?)) a nasledne si mozem vytvarat VM, ktorym pridelim HW prostriedky (ale tie HW prostriedky budu tiez virtualne) a nakoniec si do VM mozem nainstalovat akykolvek OS (v mojom pripade sa bude jednat len o linuxy (pretoze produkty od MS ma nezaujmaju (a vlastne uz niekolko rokov nic od MS nepouzivam))).

    Celkom sa mi paci ten proxmox asi aj preto, ze je k tomu pekny clanok a vyzera to byt "jednoduche".

    To mala byt vlastne otazka do fora (ale predsa je to dost dlhe na otazku, tak som z toho urobil blog), ze co by som mal pouzit na virtualizaciu a ci vobec virtualizovat, ale virtualizacia sa mi zda flexibilnejsia ako fyzicky server s jednym OS.
    Budem vdacny ak sa tu vyjadria fundovanejsi opravia ma v tom v com sa v blogu mylim a poradia co by som mal pouzit.

    Vopred vsetkym, co si to aspon precitali dakujem (a ospravedlnujem sa za chyby (nie len gramaticke)).        

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    19.1.2018 18:47 janc1c1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Ešte si zabudol na DOCKER. Nie je to v pravom zmysle vyrtualizácia. porovnanie

    Jesto už pripravené kontajnery ako napríklad LAMP, ten spustiš a beži to akoby v samostatnom OS.

    Mne sa to veľmi zapáčilo, momentálne to síce nepoužívam ale chystám sa nato. Mám tiež podobný router na ktorom chcem spustiť rôzne služby a tie by som chcel spúštať v kontajneroch.
    19.1.2018 19:30 mln
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Tiež si zabudol na LXC/LXD kontainery. Je to rychle, zvlada to USB passthrought, da sa k nim pripojit cez VNC alebo X2GO, talze sa to da pouzit namiesto virtualboxu pokial chceme virtualny linux. Ked sa prida usbip, tak je možné pripajať aj vzdialene usb zariadenia cez ethernet.

    Mam na pc v izbe 3 lxc kontainery a 1 virtualny win vo virtualboxe. Nedavno som si kupil rp3 do dielne namiesto stareho pc vraku. Chcel som z RP3 nieco ako gui terminal na vzdialený pristup (samozrejme read only SD karta). Tak som rozbehal x2go a usbip. Teraz ked v dielni programujem MCU a DSP od texasu, tak sa pomocou X2go pripojim na LXC kontainer na vzdialenom PC. Programator pripojim do RP3 v dielni a pomocou usbip sa pripojim na USB porty vzdialeneho pc kde mam nastaveny USB passthrought do lxc kontainera kde bezi Code composer studio od TI. Trochu prekomplikované, ale aspon už nemusím prenašať pc alebo notebook z izby do dielne ked potrebujem programovať MCU alebo DSP.
    Max avatar 19.1.2018 19:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    ESX už dávno není, je jen ESXi.
    Jinak virtualizaci a paravirtualizaci umí snad všichni velcí hráči, jak vmware, tak citrix se svým xenem, tak kvm, Jen nevím, jak MS, s tím zkušenosti nemám.
    Jediný rozdíl je v tom, že všichni nemusí umět úplně všechno. Ale přímý přístup k nějaké kartě, na nějaký port. apod. umí snad všichni.
    Já už to několikrát řešil a jednoznačně u mně zvítězilo kvm s virsh (sw pro příkazovou řádku, který usnadní správu virtuální mašiny).
    Pro méně zdatné, kteří chtějí web ksicht, lze doporučit Proxmox, který toho umí opravdu hafec.
    Jiným by možná stačil třeba i webvirt.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    19.1.2018 20:19 jany2 | skóre: 30 | blog: jany_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Tak asi mi neostava nic ine, len kupit nejaky docasny HW a skusat :)
    upozornujem, ze v linuxe som vecny zaciatocnik ...
    19.1.2018 20:50 jany2 | skóre: 30 | blog: jany_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Este taka podotazocka. Na desktop som si nainstaloval virtualbox a do neho VM a debian stretch. Je mozne do VM na debian nainstalovat proxmox (tym padom uz v jednej Virtualnej Masine vytvorim dalsie VE a nasledne v nom dalsie VM)?
    Cize do virtualu dalsi virtual. Ide mi o to aby som nemusel zhanat dalsie zelezo a aby som si to poriadne vyskusal.
    upozornujem, ze v linuxe som vecny zaciatocnik ...
    Max avatar 19.1.2018 21:03 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Tomu se říká "Nested Virtualization" a Virtualbox to nepodporuje.
    A pokud nepotřebuješ plnou virtualizaci, tak použij jen kontejnery nekupuj zbytečně nový hw.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.1.2018 06:23 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Jakto? Softwarová virtualizace fungovat samozřejmě bude.
    Max avatar 20.1.2018 20:35 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    O tom ale řeč nebyla. Řeč byla o tom, zda lze do Virtualboxu nainstalovat nějaké z virtualizačních řešení a zda to bude fungovat. A fungovat to nebude, protože aby to plně fungovalo, musel by Virtualbox podporovat Nested Virtualizaci.
    Pokud narážíš na to, že si můžeš v qemu vytvořit nějakou VM a použít sw emulaci, tak předpokládám, že tuto šnečí virtualizaci autor dotazu rozhodně nezamýšlel. Dále proxmox neznám, takže nevím, zda vůbec dovolí vytvořit VM bez plné podpory hw virtualizace (zda to nemá nějak ošetřeno).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    20.1.2018 22:46 ehm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Pokud narážíš na to, že si můžeš v qemu vytvořit nějakou VM a použít sw emulaci
    Ano, na to. A jde to i ve VirtualBoxu, protože softwarovou emulaci umí.
    že tuto šnečí virtualizaci autor dotazu rozhodně nezamýšlel
    To je druhá věc. Ale na experimentování (zvlášť z CLI) by to použitelné být mohlo.
    19.1.2018 21:14 Hates
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Vím že na novém hw to někdo zkoušel a zafungovala to. Ale musí tam být podpora v hw i v jádře a ten hw nebude zrovna levný. Jinak pokud chceš takto virtualizovat, vvyprdni se na proxmox a rozchod ve virtualizované masine QEMU a nahod si lxc kontejnery. Já teď raději ale používám socket. Jejich lifecycle je sice krátký ale pokud si kontejner správné sestavis tak je to easy. Jinak na dockery už využívám pouze kubernetes a nebo openshift. Tam je to jiná liga. Na sestavování kontejnerů následně gitlab a jeho ci/cd pipelinu
    20.1.2018 15:08 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Zdravím, rád se podělím že na ASRock Q1900DC-ITX spokojeně provozuji Hyper-V a v něm linuxová vmka, běhá to krásně:)
    20.1.2018 18:16 jany2 | skóre: 30 | blog: jany_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Dobre vediet ... vid wiki aktualizovane 5.10.2017 cize kvazi dost cerstve informacie. Tak ma to len podporu suse, rhel a centos co by mi asi moc nevyhovovalo, pretoze mam zaujem hostovat skor debian a jeho odnoze. Pisal som, ze nemam zaujem hostovat produkty od MS a ani hostitel by nemal byt od MS (neviem k MS mam akusi averziu :) )
    BTW toto je tiez pekny clanok a podla toho by bola asi pre mna najvhodnejsie virtualizacia na urovni jadra (OS) co napr. by mohol byt proxmox.
    upozornujem, ze v linuxe som vecny zaciatocnik ...
    21.1.2018 16:52 jany2 | skóre: 30 | blog: jany_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    BTW ako je to zo sietou vo virtualizacii .... Je tam nejaka virtualna siet medzi VM + nejaky NAT z VE na realnu siet, alebo moze mat kazdy VM vlastnu (realnu) IP siete?
    upozornujem, ze v linuxe som vecny zaciatocnik ...
    21.1.2018 17:21 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    V Hyper-V je možné si vytvářet virtuální switche. Switch může být buď: Externí - napojený na HW sítovku Interní - pro VM a hyper-v hosta (OS ve kterém hyper-v běží) Privátní - pouze mezi VM na hostu

    Switchů můžete mít kolik chcete, pro každou virtuální sítovou která je zapojená do VM je pak možné zvolit jeden.

    Nějaké základní info: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/virtualization/hyper-v/get-started/create-a-virtual-switch-for-hyper-v-virtual-machines

    Nat je v hyper-v až od serveru 2016/windows 10. Není pro něj gui v konzoli a nepotřeboval jsem ho, tak nemám praktickou zkušenost. Info o natu: https://www.petri.com/using-nat-virtual-switch-hyper-v
    21.1.2018 17:16 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Zdravím, osobně provozuji v Hyper-V Debiany a Ubuntu Server, podpora je skvělá, viz https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/virtualization/hyper-v/supported-debian-virtual-machines-on-hyper-v

    Seznam podporovaných linuxů je tady: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-server/virtualization/hyper-v/supported-linux-and-freebsd-virtual-machines-for-hyper-v-on-windows

    Většinou není problém. Protože chci používat windows backup který umí zálohovat linuxová VMka online, tj bez pozastavení a konzistentně, jen je potřeba zajistit aby všechny oddíly byli ext4 - takže ve výchozím stavu je nutné konvertovat /boot na ext4
    Max avatar 21.1.2018 17:54 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Mně vždy zajímalo, proč lidé, kteří nejsou čistě win only, používají Hyper-V, jaký to má přínos? Teď ho nasazují kolegové ze Slovenska a stále mi nějak nemohli vysvětlit proč. Prvním argumentem bylo licenční hledisko, ale to si jen popletli pojmy s dojmy, protože to je stejné pro všechny virtualizační platformy.
    Místo toho řeší problémy, které ostatní platformy mají dávno vyřešeny. Dále nechápu, co má co společného FS ve VM s konzistentním backupem. Přeci pokud má hypervisor v běžícím VM své nástroje, tak jen pošle flush na hdd a je mu snad jedno, co používá za FS.
    Vážně by mně zajímalo, jaký má Hyper-v přínos.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.1.2018 18:29 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Zdravím, osobně mohu mluvit jen se zkušeností s Hyper-V, ESX a ESXi, virtuálbox a Vmware nechám mimo.

    Konkrétně pro tuto ITX Atom desku je myslím Esxi nenasaditelné, není tam možnost raid řadiče. Pod Windows si uživatel naklikne storage spaces a funguje to. Plus má možnost udělat REFS volume kde je v mirror módu zabezpečena i konzistence dat a funguje samoprava. Protože jsou tyto desky cílené pro Windows 8/10, není problém s ovladači ani pro 2012/2016.

    Když to vezmu z pohledu malé firmy, tak jsme měli vždy jen bezplatný VMware. V případě ESX tam bylo omezení na počet jader pro VM, v případě ESXI je tam snad RAM omezení. V obou případech nelze dělat pohodlně zálohy VM (když nepočítám nějaký ten ghetto script). O live migraci si také můžeme nechat zdát.

    Na druhou stranu v Hyper-V funguje bezplatně live migrace mezi HW hosty - bez výpadku, funguje konzistentní zálohování vmek (jak Windows, tak Linux) přes windows backup(wbadmin). Funguje live export VMek bez potřeby instalovat něco z vmware converteru (když to člověk potřebuje, tak to zrovna nefunguje). Licenčně to je na zvážení pro každého, v našem případě máme tak 50/50 VMek Windows/Linux. Náklady komentovat nemohu, máme MS Partner. Je možné že kdybych měl zkušenost placeným Esxi, mluvil bych jinak...

    Co se týče FS v Linux VM pro konzistentní zálohu: Live backup funguje jen když se v případě Ubuntu serveru doinstalují (viz předchozí hyper-v odkaz) Hyper-V daemoni:

    VSS Snapshot daemon - This daemon is required to create live Linux virtual machine backups. KVP daemon - This daemon allows setting and querying intrinsic and extrinsic key value pairs. fcopy daemon - This daemon implements a file copying service between the host and guest.

    U novějšího Debianu už není potřeba doinstalovávat nic.

    Jak funguje Linux backup na Hyper-V je popsané tady: https://blogs.technet.microsoft.com/tip_of_the_day/2015/01/14/tip-of-the-day-host-based-backups-for-linux-guests/

    V přechozím debian hyper-v odkazu je tato zmínka:
    • Live virtual machine backup will not work with ext2 file systems. The default layout created by the Debian installer includes ext2 filesystems, you you must customize the layout to not create this filesystem type.
    Nejsem tak zdatný linuxák, abych dokázal vysvětlit proč ext2 nestačí:)

    PS: Pro tuto ITX desku lze nasadit i XPenology - klon Synology OS. A myslím že v nové verzi lze také virtualizovat :-)
    Max avatar 21.1.2018 21:42 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    ESX už hafec let neexistuje, bylo to řešení postavené částečně asi na RHEL.
    Limit free verze je 8vCPU, pak samozřejmě live migrace, HA apod. další pokročilejší fce a server může mít max. 2x fyzické CPU.

    Jinak zrovna vmware-converter bych v takovém kontextu nezmiňoval, protože MS nemá nic podobného. A to teď právě řeší kolegové z SK, jak rozumně zmigrovat x terové mašiny do VM s co možná nejmenší odstávkou. S vmware-converter jsem dal x terové VM s odstávkou asi 30min. Prostě full konverze, pak resync rozdílu, pak stop služeb, znovu resync rozdílu, primár down, VM up a bylo hotovo. Migroval jsem takto např. Exchange.
    Pokud chci udělat export běžící VM, tak to je na úrovní zálohy, nevidím důvod k tomu vmware-converter používat.

    Ale myslím, že toto neumí ani konkurence v podobě kvm (p2v) ani Xen server se svým XenConverter.

    Nějak si ani nedovedu představit síťový storage na bázi SMB. Ostatní jedou NFS a to je pro takovou věc poněkud lépe optimalizováno.
    Nevím, zda je to stále pravda, ale vždy jsem četl, že Hyper-V je výkonově celkově pozadu (minimálně, co se týče virtualizace neWin OS).

    Prostě pokud chci virtualizaci zdarma se všema fcema, tak jdu po XenServeru, nebo Proxmoxu, protože umí to samé, co Hyper-V, něco dokonce líp + mají mnohem více fcí a možností.
    Mně prostě přijde Hyper-V vedle Proxmoxu, nebo XenServeru pozadu.
    Ale třeba se pletu, proto jsem se ptal :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.1.2018 15:42 Pan_Filuta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    ESX u nás stále běží:) (bohužel)

    Jinak napadlo mě další důvod proč Hyper-V místo ESX(i) U Serverů bez iDRAC (třeba levné Dell towery) nebo u Serverů pro které Vmware nenabízí instalační obsahují ovladače, je problém zobrazit v ESXi stav diskového pole, případně mít emailové notifikace. Ve Windows tohle není problém vyřešit.

    S Vmware convertem souhlasím, pro vmware konverze je super:) Také jsem přes něj dělal obří konverze se synchronizacemi v řádech TB a super (jen to vždy chtělo vypnout SSL)

    Jinak MS před lety něco podobného udělal, jen pro Vmware to nefungovalo s free Esxi https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42497

    Export běžícího VMka jako to je v Hyper-V myslím přes konvertor udělat nejde. Když ve VM zapnuté, nejdem že se živě exportují data, al je provedeno něco jako snaphot, takže po obnovení třeba na jiném hostu je v saved stavu. MS to doporučuje pro specifický troubleshooting
    21.1.2018 21:15 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Třeba ve srovnání s VMware vSphere je Hyper-V o dost levnější...
    Max avatar 21.1.2018 21:45 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    A ve srovnání s Proxmox/XenServer máš zase méně funkcí a větší náročnost na HW a na to narážím. Proč hyper-v, když je tu Proxmox, případně Xenserver, který jsou ve virtualzaci o nějaký krůček dál a pro experimentátory dávají větší prostor pro hraní si.
    Zajímá mně, zda je prostě pro to nějaký reálný důvod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    21.1.2018 22:25 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    pro experimentátory dávají větší prostor pro hraní si.
    Jako že podnikové IT slouží na hraní si?
    A ve srovnání s Proxmox/XenServer máš zase méně funkcí a větší náročnost na HW a na to narážím.
    Co přesně za funkce to má být? Větší náročnost na HW? To jako že 1GB RAM u virtualizační farmy makes a difference? Nezdá se mi, že by nějaký Proxmox nabízel podporu hodnou podnikového IT řešení na které spoléhají kritické aplikace jako je třeba ERP.
    Max avatar 21.1.2018 23:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Experimentátory jsem myslel domácí hračičky.

    Tou podporou myslíš co? Že oficiálně nenabízejí response time 30min jako VMWare? My jsme středně velká firma a support, na který narážíš, jsme snad nikdy nepotřebovali. Vždy jsme si vystačili jen s příslušnými KB, případně přístupem k aktualizacím. A to ať se bavíme o MS Windows Serverech, Exchange, VMWare, Veeam, Oracle, NetApp, HP a dalších.
    Ono normální návrh infrastruktury by na takové věci neměl být závislý, ale naopak nezávislý.
    Na druhou stranu tebou asi zamýšlený support máme na outsourcované věci, které nám spravuje někdo jiný. Ale to je zase trochu něco jiného.
    Taktéž máme s výjimkou NetAppu na hw nbd, u NetAppu je to asi o něco míň. Ale to je opět trochu rozdílná situace.

    Ty to asi vidíš jinak, protože jsi ze světa velkých korporací, to chápu.

    Na druhou stranu, pokud narážíš na velké nasazení, tak třeba Hyper-V neumí obdobu FT od vmware, tzn. replikaci paměti VM a všeho dalšího, takže když padne hypervisor, tak se musí znovu nastartovat všechny mašiny na jiném hypervisoru. Samozřejmě to jde dělat automaticky, ale jde o to, že mašiny musí naběhnout.
    Tohle ESXi umí, XenServer by měl také (tam je to myslím v produkci) a KVM také (mělo by být taktéž použitelné).
    Pak jsem zmínil absenci podpory NFS, kde SMB má prostě větší režie a horší odezvy a navíc, co jsem tak slyšel, je problém s kompatibilitou neMS SMB serverů.
    Nebo když už jsi z toho velkého světa, tak chybí podpory pro cloudové storage systémy jako ceph, sheepdog, glusterfs apod.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.1.2018 01:21 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Na druhou stranu, pokud narážíš na velké nasazení, tak třeba Hyper-V neumí obdobu FT od vmware, tzn. replikaci paměti VM a všeho dalšího, takže když padne hypervisor, tak se musí znovu nastartovat všechny mašiny na jiném hypervisoru.
    Nikoho jsem v podstatě neviděl FT v praxi používat, na tak kritické aplikace se použije zSeries / iSeries; FT například pokud vím (pokud se něco nezměnilo od roku 2012, což klidně mohlo) nefunguje / není podporované mezi 2 DC ani pokud máš sub-ms latenci.
    Pak jsem zmínil absenci podpory NFS, kde SMB má prostě větší režie a horší odezvy a navíc, co jsem tak slyšel, je problém s kompatibilitou neMS SMB serverů.
    SMB 3.1 kicks ass oproti NFS a NetApp je samozřejmě Microsoftem certifikované a podporované řešení.
    Nebo když už jsi z toho velkého světa, tak chybí podpory pro cloudové storage systémy jako ceph, sheepdog, glusterfs apod.
    Když chce někdo scale-out FS pro virtualizaci, tak si pořídí hyper-converged infrastrukturu (Nutanix a spol), nebude si hackovat slabě podporované řešení na koleně typu Ceph / GlusterFS, které nejsou podporované ani tím VMware a v podstatě ani většinou dodavatelů OpenStacku...
    Max avatar 22.1.2018 08:14 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Mno, pokud nemyslíš jen sekvenční čtení/zápis, tak bych rád požádal o nějaký zdroj. Snažil jsem se něco najít, ale vesměs je to vždy test konkrétního protokolu a né porovnání na stejném železe (Chelsio), možná se tedy něco změnilo, možná ne.

    Možná by jsi měl říci OVH, VSHotingu a dalším, že udělali špatně :).

    Jinak vmware tlačí to své SDS, takže to bude asi jeho primární zájem.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.1.2018 11:16 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Možná, pokud čekáš reakci, by si měl ocitovat na které části příspěvku reaguješ; zřejmé je to jen u poslední části tvé reakce, takže:
    Jinak vmware tlačí to své SDS, takže to bude asi jeho primární zájem.
    To ale VMware nebrání, aby Nutanix podporovaný byl; narozdíl od GlusterFS, nebo CEPH.
    Max avatar 22.1.2018 11:46 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    1. odstavec je reakce na : "SMB 3.1 kicks ass oproti NFS"
    2. je reakce na "Když chce někdo scale-out FS pro virtualizaci, tak si pořídí hyper-converged infrastrukturu (Nutanix a spol), nebude si hackovat slabě podporované řešení na koleně typu Ceph"
    3. je reakce na "které nejsou podporované ani tím VMware"

    Myslel jsem, že je to celkem jasné :).
    Každopádně ceph s vmware funguje, jak díky exportu NFS, tak díky exportu iscsi. Jen to není oficiálně posvěceno. Ale to není ani takový Exchange s VM uloženým na NFS.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.1.2018 12:17 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Mno, pokud nemyslíš jen sekvenční čtení/zápis, tak bych rád požádal o nějaký zdroj. Snažil jsem se něco najít, ale vesměs je to vždy test konkrétního protokolu a né porovnání na stejném železe (Chelsio), možná se tedy něco změnilo, možná ne.
    Když pominu to, že výkon není u storage protokolu jediná metrika, tak z praxe je pokles výkonu při migraci z FC (8 Gb/s) na SMB 3.1 (10 Gb/s Ethernet) 10 - 15 %, což je konzistentní se stejnou mírou poklesu random IO při migraci z FC na NFS.
    Možná by jsi měl říci OVH, VSHotingu a dalším, že udělali špatně :).
    Myslíš ten VSHosting, který lže na svém webu, že má vlastní Tier IV datacentrum? Vendoři, kteří cíli svou nabídku na provoz webových aplikací malých firem (pod 1k zaměstnanců, 1 mld. CZK v obratu) fakt není ten trh, který by byl z mého pohledu nějak relevantní. Firmy které negarantují svým zákazníkům žádnou dostupost si můžou dovolit stavět své technologie jak chtějí, a minimalizovat cenu a používat niche technologie, když se na tom dá ušetřit; já se pohybuju ve světě kde jsou SLA a obrovské ztráty (a kompenzace) při výpadcích.
    Každopádně ceph s vmware funguje, jak díky exportu NFS, tak díky exportu iscsi. Jen to není oficiálně posvěceno. Ale to není ani takový Exchange s VM uloženým na NFS.
    Každopádně v tom případe CEPH s Hyper-V funguje díky exportu iSCSI.
    Max avatar 22.1.2018 12:32 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Ano, ten myslím :D.

    Když pominu to, že výkon není u storage protokolu jediná metrika, tak z praxe je pokles výkonu při migraci z FC (8 Gb/s) na SMB 3.1 (10 Gb/s Ethernet) 10 - 15 %, což je konzistentní se stejnou mírou poklesu random IO při migraci z FC na NFS.

    Hele, máš k tomu nějaká data/zdroje? Né kvůli tomu, že bych chtěl oponovat, ale protože mně to zajímá.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.1.2018 12:36 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Hele, máš k tomu nějaká data/zdroje? Né kvůli tomu, že bych chtěl oponovat, ale protože mně to zajímá.
    Bohužel, jen praktické zkušenosti z 3 migračních projektů na SMB Hyper-V a asi 20 migračních projektů na NFSv3 VMware.
    Max avatar 22.1.2018 13:26 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    My jsme nasazovali NetApp a vše šlo ze standalone serverů s lokálním storage na NetApp přes NFS. Když jsem po týpkovi chtěl NFS4.1, tak na mně čuměl, že to nikdo nepoužívá, že budem asi první, co zná.
    Každopádně aktuální a snad i poslední hop je Oracle na NFS na NetAppu.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 22.1.2018 13:34 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Abych to upřesnil, výkonový rozdíl mezi NFS3 a NFS4.1 je v některých věcech celkem zajímavý. Proto pokud srovnáváš SMB3.1 s NFS3, tak je to trochu nefér :).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.1.2018 14:01 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Jenže SMB3.1 používají u Hyper-V všichni, kdežto NFS4.1 u VMware nikdo (ano, taky tipuju, že jste minimálně v ČR první pokud jste to skutečně nasadili ;-) ). Srovnávám srovnatelné podle míry adopce, ne podle čerstvosti technologie.
    Max avatar 22.1.2018 14:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Už je to skoro rok a půl, co jsme to nasadili s ONTAP 8.3.2 :). Máme FAS2552, IOPS na SAS poli jdou k 5000, ssd pole máme na db.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.1.2018 15:18 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Myslíš ten VSHosting, který lže na svém webu, že má vlastní Tier IV datacentrum?
    Dobrá, přečteme si ten web a vidíme: "ServerPark je provozován dle technologického standardu TIER IV". Co je na tom lživého?
    Quando omni flunkus moritati
    Salamek avatar 22.1.2018 02:19 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Co to mas za zarizeni na RS-232 ze na to potrebujes widle 98 ? nebylo by lepsi si na to napsat OSS sw za pouziti reverzniho inzenyrstvi ?
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    22.1.2018 08:32 jany2 | skóre: 30 | blog: jany_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Je to jeden meraci zaznamnik a neoplati sa k nemu pisat program, lebo ja si to nenapisem a paltit za to nebudem (jednoducho to funguje vo win 98 a viac to uz neriesim ).
    upozornujem, ze v linuxe som vecny zaciatocnik ...
    Max avatar 22.1.2018 10:10 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    A ve wine to nefunguje? Zkoušel jsem pár kousků sw a pod wine není problém s přístupem k RS232.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    22.1.2018 10:21 jany2 | skóre: 30 | blog: jany_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Myslim, ze to neslo... uz si nespominam (ten virtualbox som robil asi 5 rokov s5). Ale vo VB to funguje ok, tak toto uz nebudem riesit :)
    upozornujem, ze v linuxe som vecny zaciatocnik ...
    Salamek avatar 24.1.2018 01:10 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    No tak posli data dump z RS-232 komunikace a tu widli app a ja ti to mozna ve volnem case napisu jako OSS :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    24.1.2018 04:42 jany2 | skóre: 30 | blog: jany_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    thx, ale zbytocne sa budes trapit, ono to funguje v tom W98 (a ja to pouzivam raz do roka).
    upozornujem, ze v linuxe som vecny zaciatocnik ...
    24.1.2018 20:12 jany2 | skóre: 30 | blog: jany_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Curriculum IT
    Vedeli by ste mi odporucit nejake zelezo na virtualizaciu ??
    Pojde len o domace testy (nie som informatik, ani ziadny IT pracovnik, robim to len vo volnom case, lebo ma to bavi).
    Momentalne pouzivam na servery tuto MB s CPU + 4GB RAM no ECC a ide mi to celkom OK (a vsak neni to virtual, len obycajny ubuntu a nechcem do toho babrat).
    Predstavoval by som si nejake podobne zelezo, mozno by som pridal este 4GB ram. Zaklad je nizka spotreba aby to islo 24/7 aby som sa mohol na to pripojit aj z prace (ked mam cas).
    Ako tak som uz rozhodnuty pre proxmox (priklonil som sa k tomu aj vdaka jednoduchej web administracii), len neviem ci ist do kvm, alebo lxc.
    upozornujem, ze v linuxe som vecny zaciatocnik ...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.