abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 764 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Občas není od věci vyslovit něco, za co se upaluje nebo ukamenovává. Nic není totiž tak jednoduché, aby byla pravda vždy jediná a na první pohled zřejmá.


    NAVRCHOLU.cz
    Aktuální zápisy

    Opera 9.50 - první dojmy

    14.6.2008 14:29 | Přečteno: 2112× | Software | poslední úprava: 14.6.2008 16:54

    Tak jsem si (už ve čtvrtek) nainstaloval Operu 9.50, a to do Linuxu i do Windows, a od té doby ji používám. Za řadu věcí musím vývojáře pochválit, nemohu se ale vyhnout i několika velmi kritickým poznámkám.

    Nainstaloval jsem novou Operu 9.50 - do Windows jako aktualizaci starší verze (9.27), do Linuxu zatím samostatně (do vlastního adresáře), starší Operu nahradí v okamžiku, kdy bude balíček pro openSUSE. Po necelých dvou dnech používání už mohu prezentovat první zkušenosti.

    První, co mě příjemně překvapilo, byla čeština v linuxové Opeře. Ve verzi pro Windows byla už řadu let, u Linuxu ale chyběla a musela se tam strkat ručně (překopírováním souboru z windowsové verze).

    Look & feel

    Začnu tím nejméně důležitým. Nová Opera má nový výchozí skin. Dosud jsem používal skin PlastikOpera, nyní jsem přepnul na ten výchozí a jsem v celku spokojen - konečně má Opera pořádný výchozí skin, za který se nemusí stydět. Skvělá je hlavně ta lišta s listy (ano, hodně připomíná Vistu, ale to nevadí), ostatní lišty jsou o něco horší, ale pořád výborné.

    Stabilita

    Nerad to říkám, ale ve stabilitě se moc nepokročilo. Třikrát jsem linuxovou verzi přivedl k zátuhu, oproti verzi 9.27 to ale bylo dokonce horší, protože místo SIGTERM nebo SIGINT jsem musel zatuhlé Opeře poslat SIGKILL.

    Opera ve Windows mi spadla před chvílí, a to přesně v okamžiku, kdy jsem si zobrazil freshmousův desktop plný fotek Petra Tomeše. Po pádu Opery se hned celý systém poroučel do modré obrazovky. Že by měla Opera tak nerada PT, že by se pomstila sestřelením systému...?

    Weby, JavaScript, Flash

    Z hlediska zobrazení a funkčnosti webů jsem nezaznamenal žádný rozdíl. I dříve skoro všechno fungovalo perfektně, s novou verzí jsem navštívil zatím příliš málo webů, aby se něco mohlo projevit. To se týká i fungování JavaScriptu, na nefunkční web jsem nenarazil.

    Naopak je potěšující, že opět začal fungovat Flash v Linuxu. Ten byl teď se starou verzí nějakou dobu mimo provoz, nyní s tou novou zase funguje.

    Přidáno 14.6.2008 15:00: Další problém je s Adobe Readerem spouštěným uvnitř okna Opera. Prostě nefunguje - spustí se, ale nezobrazuje. Bohužel.

    Rychlost

    Nová Opera je subjektivně rychlejší, a to v porovnání se staršími verzemi i se všemi ostatními browsery (Firefox 3 jsem naposledy zkoušel hodně dávno, čili jeho čerstvou verzi nemohu do porovnání zařadit). Zejména se zrychlilo zobrazování webů, na které jejich iniciativní tvůrce narval tisíce obrázků.

    Zrychlejí JavaScriptu je velice drastické, například čerstvá verze webu sázkové kanceláře bwin byla ve staré Opeře skoro nepoužitelná, v nové chodí naprosto plynule. Podobně třeba Rajče nebo jiné webové fotogalerie, u kterých jsem dříve dost nadával, jak to bylo pomalé (a nebylo kam přejít, protože FF 2 na tom byl podobně). Díky nové Opeře mi možná JavaScriptové chrlení, tak oblíbené u některých tvůrců, přestane tolik vadit.

    Bankovnictví KB

    Je to specifická záležitost, ale důležitá. V linuxové Opeře (čistá instalace) bankovnictví fungovalo hned, ve windowsové (aktualizace) však nikoli. Musel jsem odstranit cookies a Operu znovu spustit (pouhé smazání cookies nestačilo).

    Těšil jsem se, že už nebudu muset pokažné odklikávat čtyři panely s varováním ohledně certifikátů. Mám smůlu, panely sice dnes vypadají o něco lépe, ale ani zaškrtnutím políčka pro zapamatování se jich nezbavím, pokaždé vyskakují znovu.

    Bugovitost

    To nejlepší si nechám na konec. Opera 9.50 bohužel obsahuje chyby, a to (opět bohužel) chyby, které byly ohlášeny (obvykle vícekrát ohlášeny), a které (dotřetice bohužel) ve starších verzích nebyly. Jedná se především o notoricky známou chybu se zobrazováním vodorovné čáry, ale také o ukládání obrázků (při uložení klávesovou zkratkou se obrázek normálně uloží, kdežto při uložení přes kontextovou nabídku se spustí download manager).

    Ty chyby jsou dost nepříjemné a byl bych raději, kdyby ještě nebyla venku finální verze, a místo toho se daly do pořádku tyto věci. Opeře dělá pořádnou ostudu, že pouští do světa (zřejmě ve snaze předstihnout Firefox) zjevný nedodělek.

    Závěr

    Opera udělala pořádný kus vpřed. Nová verze se používá ještě lépe než ta předchozí, která byla sama o sobě výborná. Dojem ale bohužel kazí chyby, které tam rozhodně nemusely být a které zbytečně otravují život. I tak ale všem doporučuji si novou Operu stáhnout, nainstalovat (třeba i jen rozbalením do adresáře, bez skutečné instalace) a vyzkoušet. Stojí to za to.


    UPDATE: Ohlásil jsem skoro všechny chyby nalezené v nové Opeře (kromě jedné, kterou ohlásím později). Jednou z hlášených chyb byly i vlastnosti systému hlášení chyb ;-)

           

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    David Watzke avatar 14.6.2008 14:45 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Můj první dojem je takovej, že se to absolutně nedá používat, pokud tam chci flash - a to jak 32bit (static qt4), tak 64bit (qt3) verze s flashem 10 beta i 9.něco. Najedu třeba na youtube, nějakou dobu to je tuhý a pak se zas rozjede a flash se nenačte. Plugin wrapper zůstane viset... Netuším, co by u mě mohlo bejt špatně, protože s ničím jiným problém nemám. V jednu chvíli to dokonce šlo, ale sotva jsem se stihnul radovat, zase to začlo tuhnout. V 64-bit Konqueroru mi flash jede bez problémů s nspluginwrapperem.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    otula avatar 14.6.2008 18:27 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Tak to mně pro změnu v 64bitovém Konqueroru flash nejede ani omylem, zato v Opeře v pohodě :-D (také přes nspluginwrapper)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    David Watzke avatar 14.6.2008 18:53 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    V opeře přes nspluginwrapper? Jak?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    frEon avatar 14.6.2008 19:09 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Mozna na to pouziva ProgDanuv hack
    Talking about music is like dancing to architecture.
    David Watzke avatar 14.6.2008 19:50 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    To není žádnej hack a navíc to v Opeře už delší dobu defaultně používá 32bitovej wrapper. Ten opeří wrapper je něco jinýho...
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    frEon avatar 14.6.2008 19:56 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    nj, uz si nepamatuju, co to presne bylo, ode dne vydani blogu jsem to mel v zalozkach pro pripad, ze se to bude hodit.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    otula avatar 15.6.2008 09:23 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Že by to byla kravina? Když to píšeš ty, asi to tak bude. Měl za to, že ho Opera využívá, ale musím se teda podívat, až budu doma. Momentálně jsem už čtvrtý den v Rožnově a odpadám nevyspalostí.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 15.6.2008 17:55 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Tak už vím, proč jsem si to myslel. Opera mi totiž natáhla i nspluginwrapper, tak jsem předpokládal, že flash jede přes něj.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    14.6.2008 14:46 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Nová Opera je subjektivně rychlejší, a to v porovnání se staršími verzemi i se všemi ostatními
    Rychlost zobrazování stránek mě přestala zajímat někdy kolem roku 2003.
    THIS IS SPARTA!
    Luk avatar 14.6.2008 14:51 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Ale jistě je nemálo lidí, které ta rychlost zajímá.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.6.2008 15:04 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Já jim to neberu, jenom to už moc nechápu. Nedovedu si představit, že by dneska někoho rychlost načítání mohla brzdit nebo že zrychlení něco někomu přinese. Je to spíš reakce na ty věčné testy a války na téma, kdo je rychlejší, než reakce na tenhle zápisek. Říkám si, jestli je to zajímá, protože to pro ně má reálný význam, nebo jestli je to zajímá proto, že jim to natloukli do hlavy srovnávači prohlížečů, protože ti pracují jen s hodnotami, které jdou změřit a dát do tabulky a založit na tom tzv. "objektivní" článek.
    THIS IS SPARTA!
    Luk avatar 14.6.2008 15:12 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Nedovedu si představit, že by dneska někoho rychlost načítání mohla brzdit nebo že zrychlení něco někomu přinese.
    Nejde o rychlost načítání, ale o rychlost zobrazování. Rychlost načítání je závislá na rychlosti připojení/sítě, kdežto zobrazování je věcí prohlížeče.

    Občas se člověk dostane na web, kam jeho tvůrce narval třeba 50 fotek přímo z digitálu s 10 Mpx (i když se zobrazují přepočtené na menší velikost). Pokud si s tím prohlížeč nedokáže rozumně poradit, nedá se taková stránka prohlížet. Ale nemusím chodit daleko - abíčkové diskuse někdy narůstají do obludných rozměrů a browser s tím má pořádně co dělat.

    Aby bylo jasno, nějaké tabulkové hodnoty mě nezajímají. Zajímá mě reálná použitelnost prohlížeče, a to na těch počítačích, kde je používám.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.6.2008 16:21 Chocolate Bear | blog: Chocolate Bear
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    A to jsem si dával pozor, abych nenapsal načítání ale zobrazování :-)
    THIS IS SPARTA!
    14.6.2008 17:37 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Tak zkus google doc nebo jinou podobnou sluzbu. Rozdil mezi FF2 a FF3 je zcela brutalni. U FF3 mi to pripada opravdu jako desktopova aplikace. Rychlost je proste dulezita, protoze se neustale posouvaji hranice toho co jednotlive weby v prohlizeci delaji.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    16.6.2008 01:35 YYY | skóre: 29 | blog: martinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Nu pokud hraji hry napsane v javascriptu(canvasove strilecky) tak me to zajima :-)
    15.6.2008 00:26 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Jeden z mnoha testů Opera-Firefox .
    15.6.2008 00:43 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Zapomněl jsem napsat, že v něm FF prohrál.
    Luk avatar 15.6.2008 01:26 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Já mám taky jeden (z Windows, nainstaloval jsem si kvůli tomu FF 3) - v něm sice FF 3 vyhrál, ale je vidět ten propastný rozdíl obou nových prohlížečů oproti FF 2.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 15.6.2008 01:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Mimochodem na webu bwin funguje FF 3 stejně blbě jako Opera 9.50 (kdežto FF 2 tam funguje správně). Špatně vykresluje pozadí u sázkového kuponu. Je ale otázka, jestli je to chyba browserů nebo tvůrce stránek.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    15.6.2008 07:48 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    dik, tak teda idem zhanat nejaky backport pre etch, lebo ked obcast ten ff2 spustim tak sa z neho idem zblaznit
    15.6.2008 08:23 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    ehm, mozilla nema 64b download?
    Luk avatar 15.6.2008 12:44 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Nevidím ho tam. Ale třeba někde je, to by měl vědět odborník na slovo vzatý ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Luk avatar 15.6.2008 13:47 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Tady jsou testy čtyř prohlížečů v Linuxu (openSUSE 10.3). FF 3 sice vyhrál, ale jen o prsa a v řadě disciplín byl poražen. Opera 9.50 je v těsném závěsu, o něco dál je Opera 9.27 a s větším odstupem pak FF 2.0.0.14.

    Dále je zajímavé srovnat Operu 9.50 a Firefox 3 na různých OS (vlevo Windows, vpravo Linux). Zatímco Opera je těsně lepší na Linuxu, ve Firefoxu to běží dost výrazně rychleji na Windows.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    16.6.2008 13:17 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    ve Firefoxu to běží dost výrazně rychleji na Windows.
    To je hloupý :-(
    Luk avatar 16.6.2008 13:35 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    To je prostě fakt. Do těch testů nevidím, takže nevím, co přesně testují. Problém může být v rychlosti standardních knihoven, v X Window Systemu nebo v něčem jiném (např. v tom, že je Firefox vytvářen hlavně pro Windows, kdežto na Linux a práci s ním se ohled příliš nebere).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.6.2008 15:43 knizmi | skóre: 27 | blog: Blog | Kosmonosy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Zkus si zobrazit na strance Geocaching.com mapu centra Prahy. Ten rozdil mezi Operou 9.50 a starsimi verzemi Opery i aktualni verzi Firefoxu je propastny i na hodne rychlem pocitaci.
    Luk avatar 14.6.2008 15:58 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Porovnal jsem Operu 9.50 a Firefox 2, a ten rozdíl je skutečně propastný. Firefox úplně tuhne a vyskakuje panel s dotazem na pokračování skriptu.

    BTW myslel jsem, že geocaching je u nás hodně málo rozšířená činnost. Ale když mi to i při poměrně malé ploše hlásilo Your search exceeded 500 caches, vidím, že je tomu úplně jinak :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.6.2008 16:47 laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Máš pravdu.
    14.6.2008 16:11 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Po pádu Opery se hned celý systém poroučel do modré obrazovky. Že by měla Opera tak nerada PT, že by se pomstila sestřelením systému...?
    Řekl bych, že tohle není chyba Opery - přece jenom systém, který se nechá sestřelit uživatelským programem, si to zaslouží.
    Quando omni flunkus moritati
    Luk avatar 14.6.2008 16:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Těžko říct, čím to bylo. Pád Opery se ještě zalogoval, ale následná systémová chyba už ne. A protože tam ta modrá obrazovka zůstala jen pár desetin vteřiny (než se systém restartoval), nevím, co se tam stalo.
    přece jenom systém, který se nechá sestřelit uživatelským programem, si to zaslouží
    Kdysi bývaly v Linuxu problémy s interakcí Opery a X serveru. Opera při otevření určité stránky (bylo to deterministické) způsobila něco, že X server začal zběsile alokovat paměť, a to buď do ukončení Opery (pokud jsem to stihl udělat dřív, než se systém kvůli swapování zabetonoval) nebo do okamžiku, než oom-killer sestřelil X server.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.6.2008 16:57 Quest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    V nové opeře 9.50 se u mě špatně zobrazují stránky cdr.cz

    Přeci jen by to chtělo stránky vylepšit, protože, This page is not Valid HTML 4.0 Transitional!Result: Failed validation, 225 Errors ;-)
    Luk avatar 14.6.2008 17:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    U CDR pomůže si prozatím zapnout "Přizpůsobit šířce". Problémy to nevyřeší, ale aspoň se dá stránka prohlížet bez vodorovného scrollování.
    Result: Failed validation, 225 Errors
    Result: Failed validation, 228 Errors ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    14.6.2008 17:06 Quest
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    jj, včera jsem to dělal hned několikrát a už mě to přestalo bavit :-D
    Luboš Doležel (Doli) avatar 14.6.2008 17:24 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Další problém je s Adobe Readerem spouštěným uvnitř okna Opera. Prostě nefunguje - spustí se, ale nezobrazuje. Bohužel.
    A tak ten mi na amd64 jde. Sice jen v 90 % případů, ale obvykle se zobrazí.
    frEon avatar 14.6.2008 18:17 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    No me nastesti nova opera jede stabilne. i s flashem, dokonce jsem zaznamenal mene padu flashpluginu nez u 9.27. Pouzivam nejakou starsi verzi flashpluinu (myslim, ze je to ta predposledni) , protoze posledni stable mi v 9.27 (ani v konquerroru) nefugoval _vubec_. Vadi mi ale, ze jsem si musel operu prizpusobovat, aby se mi dobre pouzivala (a to nedelam rad). Musel jsem vypnout statusbar (click, click, click), zapnout rozsirene klavesove zkratky, ktere jsou ted defaultne vyple, jednu predefinovat z ctrl+shift+t na ctrl+alt+z tak jak byla minule. Nejvic me nastvalo (mozna ze to byla oprava bugu, ale pro me to byla spis vitana feature) presunuti akce pravej click-levej click mysi (obdoba tlacitka zpet) pod mouse gestures, ktere mam vyple. Nastesi se da to puvodni chovani emulovat pomoci zapnuti mouse gestures a nastaveni Gesture Threshold na vysokou hodnotu - zvolil jsem 100.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    14.6.2008 19:01 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Příloha:

    PDF bug (řešení)

    Klikej: Horní lišta → Tools → Preferences. Zvol záložku Advanced, v levém sloupci položku Downloads. Do "quick find" pole napiš pdf, označ pdf a klikni edit. Otevře se okno, vyber dole "Use plug-in" a zvol jiný, než tam máš. Já nastavil Adobe Reader 8.0 a pdf mi funguje.

    Only Sith deals in absolutes.
    Luk avatar 14.6.2008 22:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Jenže ono tam nic jiného vybrat nejde. Mám v nabídce jen Adobe Reader, a ten tam je nastavený teď.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    4.7.2008 06:42 kychot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Vybíráš z toho, co máš v adresáři /usr/lib/opera/plugins/ Můžeš si tam přetáhnout třeba nějaký plugin z Mozilly apod. Jenže mně to stejně nepomohlo. Takže další varianta je externí program (Open with other application), např. osvědčený usr/bin/xpdf který je malý a funguje mi ze všech nejspolehlivěji a nejrychleji Viz třeba: Wikiverzita: Opera.
    14.6.2008 21:44 Wok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Já jsem absolutně spokojen. Nepadá, rychlost znatelně vyšší, nemám co bych dodal. Snad jen to, že jedu na Windows Vista Home Premium.
    15.6.2008 09:46 depka | skóre: 20 | blog: eterity
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    funguje vam java na poker na bwin?
    Luk avatar 15.6.2008 12:44 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Funguje, ale běží to děsně pomalu (poker nehraju, jen jsem tam zkusil vlézt).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    stanger avatar 15.6.2008 14:12 stanger | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Kdyz na osobni liste kliknu prostrednim tlacitkem na zalozku tak se dobre otevre v novem tabu, kdyz mam ale na osobni liste slozku a na jednu z jejich polozek kliknu prostrednim tlactitkem, tak se otevre v aktualnim tabu. Nejedna se nahodou o bug?
    Luk avatar 15.6.2008 14:31 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Nejedna se nahodou o bug?
    Asi ano. Ale osobní lištu nepoužívám, takže jsem se s tím nesetkal.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    menphis avatar 15.6.2008 16:09 menphis | skóre: 22 | blog: menphis_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    tak mne naopak opera 9.50 jede stabilneji nez 9.27 a to platilo uz i u 9.50 -beta2. flash taky ok a reki bych ze je nova verze i nepatrne rychlejsi.

    OS: OpenSuSE 10.2-32bit
    4.7.2008 06:50 kychot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Opera 9.50 - první dojmy
    Horní lišta – co začíná File, atd., ze které se vybalují roletová menu. Prostě mi zmizla a teď nemám tušení, kde nastavit, aby se mi zase zobrazovala. Po paměti se musím do jednotlivých menu dostávat přes Alt

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.