abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    15.4. 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    15.4. 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (62%)
     (13%)
     (2%)
     (23%)
    Celkem 444 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    9.8.2008 18:15 | Přečteno: 70710× | Výběrový blog | poslední úprava: 1.9.2008 20:01

    Toto je popis zřejmě prvního případu úspěšného vrácení licence Windows výrobci notebooku v České Republice. Ve zkratce: Jde to! A stejně jsem nakonec peníze odmítl. Proč? Čtěte dále...

    Následující článek popisuje moji zákaznickou zkušenost se společností Lenovo a průběh řešení mého požadavku na vrácení licence Windows za finanční náhradu u nově zakoupeného notebooku.

    Počátek

    21.5.2008 jsem si koupil Lenovo ThinkPad R61 v jednom internetovém obchodě. Součástí byl operační systém Windows Vista Business OEM. Po rozbalení a spuštění notebooku nastartovaly Windows a zobrazily následující obrazovku:

    Povšimněte si prosím odstavce říkajícího:

    Použitím softwaru přijímáte tyto podmínky. Pokud je nepřijímáte, software nepoužívejte. Místo toho se obraťte na prodejce nebo instalátora a zjistěte jeho zásady náhrad ve formě peněz či zboží.

    Když už je tam tak výslovně přítomna, rozhodl jsem se této možnosti využít. Přesně podle pobídky jsem tedy software nepoužil, licenci neakceptoval, a rozhodl se kontaktovat Lenovo jakožto instalátora a výrobce notebooku.


    Intermezzo: O situaci jsem se trochu zajímal a bylo by jasné, že to pravděpodobně nebude vůbec snadné. Nepodařilo se mi najít popsaný jediný úspěšný případ v ČR. Výrobci notebooků se většinou velice zarputile brání dostát svým povinnostem. Našel jsem několik zdokumentovaných případů ze zahraničí a také několik úspěšných soudních sporů (viz odkazy). V ČR opět spor žádný. Byl jsem ovšem odhodlán na svých právech trvat a zajímalo mě, jak se to celé vyvine. Poté jsem o tom chtěl poreferovat.

    Boj začíná

    Zhruba týden po koupi jsem kontaktoval autorizované středisko Lenova Orange & Green s dotazem, jakým postupem mohu vrátit licenci Windows. Přesměrovali mě na Lenovo horkou linku 800 800 567, neboť prý nejsou schopni tyto požadavky řešit. Později jsem zjistil, že zmíněná linka Lenovo je zřejmě určena pro byznys zákazníky, ale neměli kam jinam mě přepojit, neboť Lenovo žádnou podobnou linku pro běžné zákazníky nemá.

    Slečny operátorky na lince Lenovo byly velice milé. Po vyslechnutí mého požadavku mě chtěly odmítnout, ale poté, co jsem odcitoval příslušnou část licence, si vyžádaly pár dní na zjištění aktuálního stavu od vedení firmy. Tím jsem se viditelně dostal o úroveň výš, neboť nyní následovalo kolo telefonních rozhovorů. V podstatě to fungovalo tak, že se mi slečna ze zákaznické linky ozvala s nějakým vysvětlením, proč nemohou vyhovět mému požadavku. Na většinu odpovědí jsem byl připraven, sdělil jsem, proč s vysvětlením nesouhlasím, a na svém požadavku trval. Poté jsem opět několik dní čekal na další odezvu. Takto se to opakovalo několikrát. Velice mě mrzí, že jsem si rozhovory nenahrával. Jsem si jist, že by se spousta lidí pobavila. Při každém rozhovoru jsem se dozvěděl odlišný důvod, proč mé žádosti (dle jejich terminologie, podle mé požadavku) nelze vyhovět. Dozvěděl jsem se tedy například, že bych měl celý notebook vrátit prodejci; že není možné oddělit software a hardware; že bych se měl obrátit na Microsoft; že bych se měl obrátit na prodejce; a co mě nejvíc "pobavilo" - že náhrada sice existuje, ale manipulační poplatky použité pro vrácení jsou natolik vysoké, že by to pokrylo celou náhradu, tudíž není možné vrátit nic. Moc se mi nelíbilo, že jeden den jsem obdržel nějaké tvrzení, a za 3 dny tvrzení zcela protichůdné.

    Intermezzo 2: Microsoft jsem kontaktoval a ten mi sdělil, že moje záležitost se týká čistě mě a společnosti Lenovo, tudíž jednoznačně popřel, že bych svůj nárok měl nějak řešit s nimi. Což vyplývá i z licence. Koncový internetový obchod (prodejce) jsem kontaktoval též, samozřejmě též odmítl cokoliv řešit. Toto se mi zdá pochopitelné, protože jsem se z několik stran dozvěděl, že koncoví prodejci nemají možnost zakoupit daný notebook bez Windows, a tudíž mohou stěží vracet licence zpět Microsoftu. Jediný, s kým má smysl toto řešit, je instalátor softwaru - společnost Lenovo.

    Rozhodl jsem se, že takto už není možné pokračovat. Několikrát jsem žádal kontakt na člověka, který o těchto věcech rozhoduje a má je na starost. Diskutovat přes prostředníka (operátora linky) v prodlevami několika dní je velice obtížné. Slečny na lince mi odmítly sdělit kontakt na manažera, prý je to možné jen u byznys zákazníků, což já nejsem. Domluvil jsem se avšak alespoň tak, že slečně operátorce pošlu mail, který ona přepošle na patřičná místa a pak mi vrátí odpověď. Tím jsem postoupil opět do další úrovně - elektronické komunikace s vedením.

    Komunikace s vedením firmy

    16.6.2008 jsem společnosti Lenovo odeslal email požadující oficiální vyjádření k dané problematice. Sepsal jsem své dosavadní zkušenosti a také jsem uvedl seznam nejpravděpodobnějších odpovědí, které by mi mohli poskytnout, a moje reakce k nim. Tím jsem se snažil urychlit komunikaci a vyhnout se opakování již jednou řečených "výmluv". Do emailu jsem vypsal seznam mě známých případů, kdy byl zákazníkům tento nárok uznán (dvakrát z toho dokonce společností Lenovo Germany). Na konec jsem uvedl, že jsem ochoten bránit svá práva jak mediální, tak právní cestou. Byl jsem odhodlán podat případnou stížnost na Českou obchodní inspekci (nerespektování licenčního ujednání) a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (vázaný prodej softwaru a hardwaru). Nejzazší možností bylo pokusit se dosáhnout svých práv u soudu.

    Čtěte: 16.6.08 - Žádost o oficiální vyjádření k vrácení licence Windows (html)

    Vítězství s háčkem

    Až do 11.7.2008 to vypadalo, že mě Lenovo začalo zcela ignorovat. Dovolil jsem si poslat během této doby pár upomínek a slečna operátorka mě ujišťovala, že e-mail předala zodpovědné osobě, která se mi určitě vyjádří, jakmile to bude možné. Jaké bylo mé překvapení, když v uvedený den po téměř měsíci mi opravdu přišla odpověď, a to od Michaela Mikluše, Channel Sales Managera. Čekal jsem buď nějaké další výmluvy, nebo (velice nepravděpodobně) opravdu sepsaný obecný postup, který musí zákazník splnit, aby dostal náhradu za licenci Windows. Místo toho jsem obdržel individuální návrh na vyrovnání, určený pouze pro mne.

    Čtěte: 11.7.08 - Lenovo: Návrh na vyrovnání - e-mail, průvodní dopis (odt), prohlášení (odt)

    Shrnutí návrhu: Musím podepsat prohlášení, že daná licence Windows nebyla a nebude mnou aktivována, instalace Windows bude smazána z pevného disku a nebude v budoucnu nijak obnovována, odešlu kopii nákupního dokladu, vrátím štítek COA nalepený na spodní straně notebooku a souhlasím s absolutní mlčenlivostí o obsahu a výsledku jednání spolu s náhradou případných škod společnosti Lenovo, pokud bych mlčenlivost porušil. Výměnnou obdržím cca 1950 Kč (přesněji 1650 Kč bez DPH).

    Chvíli mi trvalo, než mi to vše došlo. Jde to! Jsem zřejmě první člověk v ČR, který dokázal dokopat výrobce notebooků k respektování licenčního ujednání a opravdu mi byla nabídnuta možnost vrátit licenci Windows za finanční náhradu!

    Vem peníze, drž pusu a krok

    Potom ovšem přišlo vystřízlivění. Nesmím o tom nikomu říct. Nesmím napsat tento článek. Nesmím tisícům lidí, kteří taktéž nemají zájem platit povinný desátek Microsoftu, říci, že vracení licence funguje. Ale to je přesně ten důvod, proč jsem se o to tolik snažil. Chtěl jsem to sdělit! Chtěl jsem říci čtenářům ábíčka, rootu, ubuntu fóra, atd atd, že tuto věc při zakoupení notebooku nemají automaticky vzdávat, že to má cenu! Netýká se to samozřejmě jen uživatelů svobodných operačních systémů, ale i vášnivých Windowsáků, kteří mají zakoupenu plnohodnotnou (ne-OEM) licenci. Ti jsou také (vcelku ironicky) nuceni platit Microsoftu desátky, aniž by o to stáli. Proto jsem se najednou cítil jako Jidáš, jehož zradu si za pár stříbrných velká společnost kupuje. Bylo mi jasné, že Lenovo má zájem, aby se tato informace nedostala ven. Příliš mnoho lidí by potom žádalo o vrácení peněz. (Zřejmě si spočítali, že vracení peněz je pro ně méně výhodné, než získání dalších zákazníků právě kvůli tomuto postupu. Nebo o tom vůbec nepřemýšlí, kdo ví. Myslím, že úmysl je však zřejmý).

    Intermezzo 3: Neboť jsem si nebyl jist, co přesně zahrnuje spojení právní subjekt (u kterého musím zachovat mlčenlivost, viz text prohlášení), jsem si s panem Miklušem vyměnil pár dalších e-mailů a dotazoval (html) se na to. Po pár vyhýbavých odpovědích [1] [2] jsem si raději zašel poradit se s právníkem do spotřebitelské poradny SOS. Bylo mi potvrzeno, že po podepsání prohlášení nesmím opravdu nikomu sdělit obsah ani výsledek dohody, včetně zveřejnění informací na svých webových stránkách, a podobně.

    Rozhodl jsem se, že mi omezování svobod projevu za těch pár peněz nestojí. Představil jsem si jiné lidi na svém místě před pár měsíci: v podstatě smířených s osudem, že budou muset spolu s koupí notebooku odvést i povinnou daň Microsoftu; předpokládajících, že obyčejný člověk proti těm obrovským korporacím stejně nic nezmůže; považujících vůbec pokus o vrácení licence za zbytečnou ztrátu času a předem ztracenou věc. Vytrval jsem v podstatě jen náhodou, kdy mě v boji udržovalo jakési spravedlivé rozhořčení nad aktuální neutěšenou situací v našem peněžně orientovaném světě. Rozhodl jsem se na vyrovnání nepřistoupit, abych všem mohl říci, že vyrovnání dosáhnout lze! To, že nyní všichni budou vědět, že si mají stát za svými právy, a že jistě mnoho lidí díky tomuto článku si vrácení licence Windows vydupe, je dle mého názoru mnohem důležitější, než pár mincí. Představuji si, že se nyní bude mnohem více lidí a tvrději této možnosti domáhat, a konečně se něco stane - firmy to budou oficiálně a bez výmluv podporovat, bude se prodávat více notebooků bez OS nebo se třeba odehraje první soud na toto téma. Prostě se věci pohnou. Samozřejmě, všechno má svůj čas. Toto je jen první, ačkoliv doufám velmi důležitý krok.

    Závěr

    31.7.2008 jsem napsal svůj poslední e-mail panu Miklušovi, ve kterém jsem oznámil, že jejich povinnosti vyplývající ze smlouvy považuji za splněné (nabídku mi udělali), avšak vyžadovanou mlčenlivost nejsem ochoten akceptovat, takže jejich návrh odmítám. Zároveň jsem uvedl, že pokud bych do 8.8.08 obdržel verzi smlouvy s mírnějšími podmínkami mlčenlivosti, přistoupil bych na ni. V opačném případě mám v úmyslu zveřejnit navrženou dohodu a veškerou komunikaci v plném rozsahu.

    Čtěte: 31.7.08 - Odmítnutí nabídky Lenova (html)

    Do 8.8.2008 jsem samozřejmě žádnou reakci ani novou nabídku neobdržel. Tímto tedy tento zápis končí. Doufám ovšem, že celá tato anabáze pomůže vytvořit spoustu zápisů dalších, vašich.

    Vyhrál jsem, peníze nemám, Windows mi zbyly, ale vy to VÍTE! ;-)

    Kamil Páral
    ripper42 zavináč gmail.com

    Poznámky

    Pár rad, jak postupovat při vracení licence Windows

    Chtěl bych požádat čtenáře, kteří by rádi do diskuze psali příspěvky typu "Koupil sis notebook s Windows dobrovolně, tak co tu vyvádíš s nějakým vracením, neměl sis to prostě kupovat", aby si své flamewary zakládali u jiných článků. Byl bych rád, aby se mezi nimi neztratily důležité informace a zkušenosti, které může spousta lidí mít. Pokud bude chtít někdo argumentovat proti tomuto článku, prosím uvědomte si, že pouze aplikuji právo, které věřím, že mi licence sama udělila. Na mnoho argumentů můžete také najít odpověď v e-mailech, které jsem zveřejnil. Pokud se mezi čtenáři najde někdo s dokončeným právnickým vzděláním, budu velmi rád, když se k celé této situaci nějak vyjádří.

    Aktualizace článku

           

    Hodnocení: 98 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jaký význam pro vás měl tento článek? Při koupi nového notebooku, pokud nebudete potřebovat Windows:
     (41 %)
     (3 %)
     (4 %)
     (2 %)
     (49 %)
    Celkem 2029 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Konqui avatar 9.8.2008 18:39 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Kdybych si byl jistý že tohle jde, koupil bych si před půl rokem nějaké IBM/Lenovo.Teď mám místo toho HP 6710b bez windows.Né že bych nebyl spokojen ale Thinkpad je Thinkpad
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    9.8.2008 22:42 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tohle podle me presne poukazuje, jak kratkozraka to je od tech firem strategie. Usetri si tisice, a prodelavaji desetitisice. IMO kdyby proste bez kecu vraceli penize za nechtene Windows, vic lidi si ty jejich notebooky koupi a vrati se jim to.
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    10.8.2008 03:16 nope
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jo, to by bylo super. Pak by si nekdo vzpomnel, ze tam nechce disk od Seagate, ale od Samsungu ... asi chapete, ze cela tahle myslenka vymeny casti celku cehokoliv, je naprosto zcestna.
    multi avatar 10.8.2008 19:36 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    kdyby ten sami model notasu nabizely i bez windouzu, tak se nema co resit ;-)
    12.8.2008 16:25 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ano, je to jako si koupit auto s klimatizací a potom ji chtít vrátit. O co jednodušší je dohodnout se s prodejcem na zakoupení počítače bez operačního systému. Nebo že by na to byl taky potřeba soud? Naštěstí tu máme ovšem šťouralíky, kteří nemají jinak co na práci...
    Shadow avatar 12.8.2008 16:45 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ano, je to jako...
    Není. Klimatizace nemá licenční smlouvu, se kterou musíte souhlasit, abyste ji mohl použít.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    13.8.2008 04:07 Jarek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Přesně tak. Harddisk samsung taky nevyžaduje odsouhlasení licenčního ujednání, protože souhlas s jeho používáním dává spotřebitel jeho nákupem, resp. úhradou za zboží.
    12.8.2008 18:24 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    O co jednodušší je dohodnout se s prodejcem na zakoupení počítače bez operačního systému.
    Když je to tak jednoduché, jistě nebude problém popsat vlastní zkušenost, že? Dělám si čárku za každý komentář, kdy někdo v diskuzi napíše, že to autor dělal zbytečně složitě, mohl si ten samý model koupit bez Windows – a popíše svůj případ, kdy se mu to podařilo. Zatím je těch čárek – nula.
    2.9.2008 17:42 jfb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No u většiny značek to jde, ale bohužel Lenovo u nás neposkytuje (narozdíl např od USA) konfigurátor a ani nemá (zase jen u nás) alternativu bez systému k vyšším modelům bez Windows
    11.10.2008 20:33 mikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    imho je potreba zminit fakt, ze neni moznost koupit jejich vyrobek bez OS :-) auto bez klimatizace koupit jde. v te chvili je proste zcela na miste tohle resit, uz z toho principielniho hlediska
    10.8.2008 20:28 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    asi chapete, ze cela tahle myslenka vymeny casti celku cehokoliv, je naprosto zcestna
    Jenomže operační systém není nějaká nepodstatná část notebooku, operační systém je minimálně stejně podstatný, jako ten hardware okolo. Navíc prodávat notebook s nějakým konkrétním operačním systémem nemá žádné technické opodstatnění, výrobce nemá žádné další náklady s tím, když na notebook nenainstaluje žádný operační systém.
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 20:52 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Hm, a u toho disku vás nutí podepsat nějakou extra licenci? U Windows ano.
    Ten disk nebude fungovat v jiném počítači? Windows ne.
    Ten disk nemůžete legálně prodat někomu jinému a získat tak zpět peníze za nechtěné zboží? Windows ne. Asi chápete, že vaše přirovnání je naprosto zcestné.
    14.8.2008 07:16 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Váš názor považuji za zcestný blábol.

    Až bude někde uvedeno, že si můžete vybrat výrobce disku nebo dokonce notebook bez disku, pak souhlasím, ale autor výslovně uvádí, že před instalací programu (OS) se zobrazilo upozornění na možnost odmítnout podmínky a přesně to on udělal.

    Napsal něco o tom, že takové podmínky se týkaly nějaké hmotné části notebooku? Nenapsal. Jestli jste to tam někde viděl, pak umíte číst lépe než já.
    10.8.2008 09:02 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    IMO kdyby proste bez kecu vraceli penize za nechtene Windows, vic lidi si ty jejich notebooky koupi a vrati se jim to.

    Za předpokladu, že je více lidí, kteří považují Windows inside za nechtěné. Což pravda není. Oni si to dokáží spočítat...

    13.8.2008 09:01 pet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Je více lidí. Například já nemám Lenovo (nestálo mi to za ty hádky), ale mám MSI MEGA BOOK, protože jde koupit bez OS.
    11.10.2008 20:50 mikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    "Což pravda není." a ja si treba myslim, ze to pravda je. Z vlastni zkusenosti muzu potvrdit ze 80% lidi, kteri za mnou prijdou na konzultaci ohledne vyberu ntb pro sebe/sve dite.... tohle neberou jako KLAD. Spolecnosti by MELI MIT MOZNOST KOUPIT JEJICH VYROBEK I BEZ OS! OS je natolik zasadni pri praci s ntb, ze by toto rozhodnuti melo zustat na zakaznikovi, maximalne na jeho VYSLOVNE pozadani jej tam dodat. Vecina lidi ma, at jiz vice ci MENE kupovany, Win po ruce a tohle je proste neprijatelne nekoho takhle nutit.

    tento pristup je stejny, jako kdyby Vam vyrobce kuchyne prodaval kuchyne jedine s se saponatem na myti nadobi konkretni znacky, ktera navic nemusi byt vyuzita uz jen pro jeji pro Vas neakceptovatelne vlastnosti.
    13.8.2008 15:12 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ROFL Microsoft ma Windows Vista, ktery je nechteny? Me prijde ze marketshare je dost velky na to aby to bylo chtene.
    11.10.2008 20:55 mikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    a to je presne ono.. tato spolecnost ma tomto trhu takove slovo ze svuj OS chce za kazdou cenu protlacit i kdyz jej opravdu mnoho lidi odmita. To ze lide kupuji ntb s verzemi Vist, u kterych jde provect DOWNGRADE je docela smutne. a je to PRESNE ONO! proc si rovnou nekoupijou ntb s os WinXP?? protoze nemuzou, neni ta moznost. Predmet tohoto clanku je jedine mozne reseni, jak muze zakaznik donutit vyrobce aby zmenil svoji politiku a prodaval mu jen to co zakaznik chce.
    14.8.2008 23:19 delfajz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Moje rec, take si myslim, kdyby se k vraceni licence nestavely tak negativne, ze na tom jeste vydelaji. No, urcite by bylo ale schudnejsi nabizet HW i bez OS,a zase by si usetrily spoustu neprijemnych procesu. Ale stejne by se tomu nemusely vyhnout, pac jak spravne autor poukazuje, clovek si muze chtit koupit HW s Win,ale po precteni licence s ni nesouhlasit...a chtit ji vratit.

    Bravo Kamile!!! Ses machr!!!

    Klidne bych prispel, ne na Tvoji licenci (kdyz nechces), ale za Tvuj fakt ceny prispevek communite. Mozna by se mohlo zalozit konto, a treba by se podarilo posbirat na pravnika, a pak proslapnout tu soudni cestu:)

    2.9.2008 17:47 sharkus | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dejte cislo uctu a pridam se. Jinak opravdu povzbudivy clanek
    "A proc to vlastne delate?" - "Protoze muzeme!"
    11.9.2008 08:16 martan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    To by sme museli vidiet do zakulisia, aby sa dalo to tvrdenie o vyhodnosti pre nich potvrdit. S najvacsou pravdepodobnostou maju proviziu od MS. A teda predaj nechcenych windowsov moze byt pre nich zaujimavejsie ako zvysenie predaja napr. o 5% vdaka tomu, ze ponukaju aj model bez OS. (len moja uvaha - pokus o vysvetlenie zdanlivo nelogickeho, mozno to je uplne inac)
    10.7.2023 12:26 jsimitseo
    Rozbalit Rozbalit vše เว็บรวมสล็อตทุกค่าย
    Megaways Slots: Megaways is a game engine developed by Big Time Gaming that offers thousands of paylines and dynamic reel setups. These slots feature changing symbol positions and offer high volatility and exciting gameplay. เว็บรวมสล็อตทุกค่าย
    17.7.2023 20:39 jsimitseo
    Rozbalit Rozbalit vše สล็อตฝากถอนไม่มีขั้นต่ำ
    Once registered, players can deposit funds into their online casino accounts using various payment methods, such as credit/debit cards, e-wallets, bank transfers, or cryptocurrencies, depending on the options offered by the casino. These funds are used to place bets on the available casino games. สล็อตฝากถอนไม่มีขั้นต่ำ
    15.8.2023 21:00 jsimitseo
    Rozbalit Rozbalit vše สล็อตเว็บใหญ่ที่สุด
    One of the key factors that contribute to the success of these web slots is their direct web access. Unlike traditional brick-and-mortar casinos, players can access these virtual slot machines directly from their computers or mobile devices. This accessibility allows for unprecedented convenience, making it possible for players to enjoy their favorite games from the comfort of their own homes or on the go. สล็อตเว็บใหญ่ที่สุด
    16.8.2023 21:41 jsimitseo
    Rozbalit Rozbalit vše สล็อต โรม่า
    It is to some degree phenomenal, but then look at the guidance at this treat. สล็อต โรม่า
    Konqui avatar 9.8.2008 18:41 Konqui | skóre: 18 | blog: Konqui | Rožnov pod Radhoštěm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jinak jsi borec že ses tak dlouho dohadoval, poklona a všechna čest ;-)
    Open/save dialogy z GTK+ jsou nejkřiklavější ukázkou toho nejdebilnějšího software, co vůbec může existovat.
    13.8.2008 13:11 aubi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jo, přesně. Smysl je v tom, že to pomůže nám všem; za to Ti patří dík. Doufám, že i tenhle článek přispěje k tomu, že se chytnou za nos a zkusí se z toho vydírání ze strany M$ nějak vyvlíct. I když chápu, že hrozba, že mafie prohlásí, že notebooky vzbouřené firmy nejsou widlema podporovány, je argument :-(
    31.8.2008 06:02 panove
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pane, take gratuluji, ale mam dojem, ze jste to nedotahl do konce a nechal se zmanipulovat. Nejvetsi chybu vidim v tom, ze jste se obratit na SOS. Imho tato organizace neslouzi deklarovanemu ucelu a taky Vam dost blbe poradila ! Preci firma nemuze plneni sveho zavazku podminovat nejakou mlcenlivosti ?! To je naopak snad skoro az vydirani, paklize je uvaha o moznosti win vratit spravna a to si myslim, ze je. Stejne tak by asi tezko obhajila, ze Vam za win vrati jen kdyz se zavazete, ze si objednate dodavku plnou brambor. Proste nesmysl ! Co Vam to tam v te SOS napovidali, ze firma je v pravu ?! Mel jste trvat na vraceni penez s tim, ze Vam zadne svobody upirat nemaji pravo a pripadne to hodit k soudu a ne k nejakemu SOS, ktere v podstate muze nablabolit cokoliv.
    11.10.2008 20:58 mikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    zajimava myslenka, nenapadlo me to, nic mene dava to smysl :-)
    13.6.2009 15:23 wld
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No, na jednu stranu souhlasím, mám podobný názor. TO že si vůbec troufnou něco podobného nabídnout mi připadá jako naprosto neuvěřitelné, na druhou stranu se mi nelíbí způsob kterým shazujete snahu autora, napsat pět řádek o vaší doměnce je dost jednoduché, zkuste to prosadit, ukázat, že vkládat do smlouvy o vrácení licence ujednání o mlčenlivosti je protiprávní. Bude to vést nepochybně k soudu a stát spoustu času a peněz(které se jen možná vrátí, čas se nevrátí určitě), když se vám to podaří, pak někoho osočujte že to nedotáhl, kvalitní a srozumitelná publikace podobného případu je důležitá, byť nevedla k úplnému cíli. Jinak já jsem ani netušil, že podobné ustanovení v počítači je a že je to možné byť jen teoreticky, rozhodně nově nabytou informaci při koupi laptopu zohlední, dík autorovi...
    9.8.2008 18:48 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dobrá práce. Jenom bych nějak znečitelnil ty e-mailové adresy pro roboty (třeba nahradit zavináče za (zavináč) ) -- je to slušnost.
    Kamil Páral avatar 9.8.2008 18:53 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Díky za info. V přiložených e-mailech jsem to udělal, v článku mi to uteklo.
    10.8.2008 21:02 danc | skóre: 21 | blog: Blog nejen o Linuxu | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Vyborny clanek, informace k nezaplaceni!

    Jeste v priloze http://ripper.profitux.cz/windows_refund/16.6.08-zadost_o_oficialni_vyjadreni.txt zustal zavinac vcetne mailto u toho nemeckeho kontaktu Lenova, ktery vraci penize.
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 21:20 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Díky.
    9.8.2008 18:55 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Obdivuju tvou cilevedomost. Ja bych to nekde v pulce vzdal. Jen sis ted asi tou publikaci clanku pekne rozhazel Lenovo. Snad ten notebook nebudes potrebovat reklamovat :-).
    10.8.2008 14:02 CandySan | skóre: 11 | blog: bonzacek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jakykoliv obchodnik ci korporace se musi ridit pravem a kamaradstvi s tim nema nic spolecneho. Dokonce jsou ochotni si i zapamatovat kdy tvoje manzelka byla na nejake operaci a za mesic se te zeptaji, protoze na to maji system kam si to zapsat, ale ve skutecnosti je zajima jen a pouze navozeni pocitu, ze jste kamosi a ze by kseft mel dopadnout dobre uz jen z tohoto duvodu. Jinak je to vse podvod jak krava. Tedy slusni, kteri lecos toleruji, jsou nejvice oskubavani (muj pripad) a tvrdi a neustupni stouralove (az neprijemni) casto dosahnou sveho (pripady, ktere jsem mel moznost sledovat na vice mistech). Neni spravne byt neprijemnym, ale pokud firma evidentne smeli a podvadi, tak je na miste tvrdost a neustupnost (a byt velmi velmi neprijemny), protoze se branite podvodu. Pripadna reklamace bude prednostne vyrizena prave takovemu cloveku, protoze ten "slusny" si prece pocka, ale ten "neprijemny" by zase delal potize. Navic slusnemu by slo udelat reklamaci standardne, ale tomu "neprijemnemu blbcovi to proboha udelejte poradne at nam tu zase nevyvadi". Bohuzel to tak je a i pro mne to byl sok. Sam temer nic nereklamuju - nejak "na to nemam zaludek", ale jednim dechem dodavam, ze to je jediny spravny zpusob na ktery mame vsichni pravo. Vzdyt i vyrobce se snazi svoje vyrobky co nejvice osmelit aby usetril (na nas) a tudiz je vyrobek mene kvalitni a i to je duvodem jeho poskozeni, takze zase jen smelo na nas. Nucene svazani softu a hw je nemoralni. Pochopim, kdyz je soft natolik specializovany, ze byl usit na miru, ale i tak by nemel byt svazan nucene. Operacni system neni sity na miru konkretnimu modelu pocitace, vyrobcem je jina spolecnost nez vyrobce pocitace, takze to vnimam jako podvod a pokus o okradeni zakaznika.

    Jinak clanek vyborny a taktez smekam! Myslim, ze autor clanku nyni ma otevrene dvere i k te reklamaci, ale jen za predpokladu, ze by byla sance, ze se tam o nem dozvedi (neverim tomu, ze ho tam mohou znat).
    10.8.2008 14:22 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jen sis ted asi tou publikaci clanku pekne rozhazel Lenovo.
    Aby mu nepřišli udělat nabídku, tentokrát neodmítnutelnou :-D.
    9.8.2008 19:02 Kappi-tux | blog: kappiho_tuxik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Co dodat, snad jen obligátní +1 :-) ani bys nevěřil, jak mě potěšilo že lidé tak odhodlaní jít korporacím po krku ještě existují...
    Zkušenost je věc, kterou získáš až potom, cos ji potřeboval.
    Nicky726 avatar 9.8.2008 20:08 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    +1
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    9.8.2008 19:19 alium | skóre: 38 | blog: Category 1100
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Možná by to bylo na článek na abíčku, ne? Zkus nabídnout...
    10.8.2008 18:48 Pavel 'lingeek' Szalbot | skóre: 54 | Třinec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Zkusit může, ale zaměření serveru bývalo jiné. Myslím, že Root nebo Lupa by to ale vzali:-).
    Math, as Barbie says, is hard.
    11.8.2008 01:00 Petr Kopač | skóre: 6 | Železná Ruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    To by bylo skvělé, ale chtělo by to dostat i na ostatní IT servery. Občas mám ale pocit, že se na jistých nejmenovaných (českých, ale i cizích) serverech mluví o MS jen dobře a nestrannost neexistuje.

    Jinak autor je fakt fajn člověk, že si to vydupal a nakonec to zveřejnil. Jen víc a houšť ;)
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 01:03 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Právě (bez mého přičinění) jsem dostal e-mail informující mě o zveřejnění článku na zive.sk: odkaz

    Těší mě, že se to tak rychle rozlétá do všech stran :)
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 01:13 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Za velmi důležitou považuji poslední větu v článku:
    Naša redakcia aktuálne zisťuje, ako by sa v podobných prípadoch zachovali slovenské pobočky výrobcov notebookov.
    Pokud se takto začnou dotazovat vlivné IT magazíny a další známá média, společnostem to už bude stát za to, aby se pozastavily a pořádně promyslely svá stanoviska. Zvláště v oblasti konkurenčního boje, kdy by některé mohly v očích veřejnosti získat a některé ztratit. Pevně doufám, že toto je právě jeden ze způsobů, jak lze na společnosti velmi silně zapáčit.
    11.8.2008 11:51 Lukáš Hubník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    aby se to dostalo na co nejvice webu tak jsem jich par obeslal(napr. technet.idnes.cz) aby o tom pripadne tez neco napsali. snad se nekdo chytne, at to vi vsichni.
    Grunt avatar 11.8.2008 01:09 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No LOL, oni to zalinkovali i na Žive.cz na hlavní stránce a zvýrazněné. Docela by mě zajímalo na které straně barikády vlastně stojí. A nebo si hrají na chameleóna? Škoda, že Hulán přestal s blogováním.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    11.8.2008 17:08 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Proč by měl vlastně nezávislý zpravodajský portál stát na nějaké straně? :-)

    Jasně, některým redaktorům pravděpodobně chutnají krevety na novinářských akcích Microsoftu (mně taky chutnaly) a nejspíš se to občas pozná i na obsahu, ale do portálu prvoplánově stojícího na temné straně síly má Živě daleko.
    ^D
    Shadow avatar 9.8.2008 19:35 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Smekám před vámi, za vytrvalost, za sepsání obsáhlého článku i za to, že jste upřednostnil zájmy ostatních před zájmem svým. Děkuji.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Shadow avatar 9.8.2008 19:50 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Už jsem umístil odkaz na tento zápisek na svůj blog.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    9.8.2008 19:40 Bedňa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    SUper, ale nezastav sa na pol ceste, treba ich dotlačiť k vráteniu peňazí bez mlčanlivosti. Určite sa to dá keď si sa dostal takto ďaľeko. Veľa šťastia.
    Kamil Páral avatar 9.8.2008 22:44 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nemyslím si, že by je k tomu tlačil nějaký závazek. Nabídku mi učinili a svoji povinnost tak splnili. Nikde není psáno, že by po mě nemohli požadovat mlčenlivost. Podle právníka SOS je takovýto individuální postup s těmito podmínkami zcela v pořádku. Nehodlám to nijak řešit dál, protože si nemyslím, že na to mám právo. Svůj cíl jsem již splnil :)
    10.8.2008 10:02 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    A to je na tom to nejlepsi. Ses FRAJER, neskutecnej FRAJER - to se mi honilo v hlave kdyz jsem to cet. Nejkrutejsi je ten Prvni email, ten je fakt dokonalej. Proste si se zapsal do dejin jako prvni clovek co tohle vystavil na netu a navic v tak prehledne a podrobne do posledniho detailu. Proste to nema chybu.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    Ilfirin avatar 9.8.2008 19:54 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Hluboká poklona a respekt.

    Přimlouvám, za větší publikování, než je abc blog. Bez nadsázky si myslím, že tento článek má "zlomovou" (něco dost změní) hodnotu. Jsem si téměř jist, že toto abc, root, wherever jako článek přijme.

    PS.: Nebyl jsem rozhodnut, co si koupím, za dalšího noťáska, ale už asi rozhodnut jsem :-D.
    Shadow avatar 9.8.2008 19:55 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Doufám, že ne Lenovo. :-D
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Ilfirin avatar 9.8.2008 19:56 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    PS2.: také bych rád umísťoval odkazy, kde to jen jde, ale radši bych na "něco většího", než blog. Pokud ale nikde jinde publikovat nechcete, nevadí :-) (ale alespoň mi to oznamte, ať nečekám, díky).
    10.8.2008 03:19 nope
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    A takhle vznikaji spammy a svate valky :/
    Kamil Páral avatar 9.8.2008 22:50 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Doufám, že se můj článek dostane i k širšímu publiku, než je jen ábíčko. Pokud tak někdo neučiní ze své iniciativy, pošlu návrhy na zprávičku (s odkazem na můj článek) na ábíčko, root, živě, lupu, a podobné informaticky zaměřené blogy. Všude, kde by to mohlo čtenáře zajímat. Doufám, že aspoň někde to přijmou, a lidé budou mít šanci se tuto informaci dozvědět. Pokud samozřejmě to někde dále budou publikovat zdejší čtenáři, linkovat na to, atd, tak budu jen rád.

    Nejsem si jistý, jestli má cenu vytvářet plnohodnotný článek pro některý z webů, neboť v podstatě všechny informace jsem se již snažil uvést v tomto článku, takže bych je musel jen opakovat. Dobře napsaná zprávička s odkazem na tento článek myslím také splní svůj účel :)
    9.8.2008 23:10 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pokud samozřejmě to někde dále budou publikovat zdejší čtenáři, linkovat na to, atd, tak budu jen rád.
    Rozkaz. :-)
    10.8.2008 10:07 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mozna by bylo fajn to tady na abclinuxu presunout z blogu do clanku, v blogu to zachvili zmizi mezi ruznym bordelem.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    pools avatar 9.8.2008 19:59 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    A já hlupák si koupil notebook s FreeDOSem. O kolik legrace jsem přišel... :-(
    Vivre libre ou mourir!
    10.8.2008 15:58 Boogie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    I tak se muzes tahat o vraceni manipulacniho polatku, za ktery ten freedos tam nahodili, predpokladam ze to byl Acer ? :)
    10.8.2008 19:26 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Spis HP, ale o jakym poplatku mluvis?
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    9.8.2008 20:29 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Poklona, a smekám.
    9.8.2008 20:39 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Smekám před vaší vytrvalostí, ale
    Místo toho se obraťte na prodejce nebo instalátora a zjistěte jeho zásady náhrad ve formě peněz či zboží.
    licence vám nedává právo získat peníze zpět. Pouze vám doporučuje, abyste se zeptal prodejce nebo instalátora, jestli a jak nahrazuje nevyužité licence. Zda instalátor nebo prodejce vám je povinen vrátit peníze, licence mlčí.

    Jedinou cestu bych viděl ve stížnosti na vázaný prodej proti prodejci. Avšak pokud by ten komplet stroj + OS pouze přeprodával (váš případ), pak si nejsem jistý, jestli by ona povinnost byla stále platná (záleží, jestli je zákaz vázaného prodeje ustanoven v občanském zákoníku a jak přesně).
    9.8.2008 21:23 Lubos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Místo toho se obraťte na prodejce nebo instalátora a zjistěte jeho zásady náhrad ve formě peněz či zboží.
    neznamená
    licence vám nedává právo získat peníze zpět. Pouze vám doporučuje, abyste se zeptal prodejce nebo instalátora, jestli a jak nahrazuje nevyužité licence. Zda instalátor nebo prodejce vám je povinen vrátit peníze, licence mlčí.
    Znamená to ak nie peniaze, potom tovar (zboží), ak je táto časť licencie v poriadku, tak potom predajca alebo inštalátor nemá inú možnosť.
    Kamil Páral avatar 9.8.2008 22:53 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tímto si nejsem zcela jistý (řekl bych, že by se neshodli ani všichni právníci), musel by to zřejmě rozhodnout až soud. Lenovo ovšem viditelně také nemělo zájem to zjišťovat a raději se podvolili mému požadavku. Pokud to udělají i pro ostatní lidi, tak bude jedině dobře.
    10.8.2008 20:29 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Neřeším formu náhrady (peníze, nebo zboží) ale nárok na jakoukoliv náhradu. Prodejce totiž může mít zásadu, že jednou prodané licence nebere zpět. Ostatně i český autorský zákon říká, že bude-li licence udělena, příjemce nemá implicitní právo požadovat odejmutí nevyužité licence a navrácení odměny (odst. 3 § 46 zákona 121/2000 Sb.).

    Nicméně situace je mnohem jednodušší, protože v době nákupu žádná licenční smlouva uzavřena není, takže ani kupující, ani prodávající se jí nemusí řídit. V podstatě si kupujete zajíce v pytli (možnost získat licenci), nebo, pokud jste dostatečně poučen, jste srozuměn, že platíte za digitální odpad, který budete vyhazovat.
    9.8.2008 20:44 Lubos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dovolil som si pridať odkazy do socialbookmarkov:

    na Linkuj.cz

    na Vybrali.sme.sk

    Obe služby rovnako ponúkajú možnosť hlasovania za dobré odkazy, ... ;)
    9.8.2008 21:05 BTJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Hmmm...tak to jsi teda owner:) Koupis si NB, dva mesice ti lezi zbytecne doma, prisel si tak o pulku jeho ceny a jenom proto, ze sis cetl nejakou hlasku z instalatoru od Lenova, kterou zajiste prave ted nahrazujou:) Jsi fakt borec!:o))) Osobne bych ho zacal pouzivat hned, ikdyz 2itry za OEM licenci Business, to se s tebou vyrovnali teda kralovsky, to je predrazena cena u nas, realne bych cekal, ze ti nabidnou petikilo, coz by mohlo odpovidat realne cene pro giganta jako Lenovo ... a nebo kilo, abys neotravoval:)
    9.8.2008 21:30 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Proč by měl notebook dva měsíce zbytečně ležet doma? Stačí neodsouhlasit licenční ujednání a o hodinu později už tam může běžet linux…
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    Ilfirin avatar 9.8.2008 21:45 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jj, zajímal by mě myšlenkový pochod autora. Dva měsíce než vyřídil ony Windows počítač nepoužíval (bez Windows to nejde). Znamená to, že pokud by si nechal vrátit těch 1600, nepoužíval by jej vůbec? :-D
    9.8.2008 22:54 awe_cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jj, zajímal by mě myšlenkový pochod autora. Dva měsíce než vyřídil ony Windows počítač nepoužíval (bez Windows to nejde). Znamená to, že pokud by si nechal vrátit těch 1600, nepoužíval by jej vůbec? :-D
    Opravdu?
    11.8.2008 14:30 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Klid, BTJ je celkem proflakly antilin troll. Staci se juknout na cdr.cz
    23.8.2008 15:25 fake
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak tak, BTJ zname ... je proflakly, nejen z cdr, ale i z K4 :))
    Kamil Páral avatar 9.8.2008 22:58 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Samozřejmě, že již po pár dnech tam byl nainstalovaný a funkční Linux. Odkud si myslíš, že píšu tento článek? :) Notebook jsem samozřejmě ladem ležet nenechal, pouze mi na disku zavazí oddíl s Windows. Co se týká ceny, byl jsem velmi příjemně překvapen. Čekal jsem něco kolem tisícovky, možná trochu míň. Samozřejmě, jelikož je to individuální vyrovnání, tak to neznamená, že i příštím žadatelům bude také nabídnuta tato částka.
    10.8.2008 00:01 BTJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    "funkční Linux" to je skoro nonsens:) Nicmene, kdyby vedeli jakou "reklamu" jim udelas, tak ti nenabidli ani korunu. No, ikdyz tohle si tu precte par lidi a i z tech par lidi pouziva linux jen mizive procento a i z toho procenta je to vetsine jedno. Kazdopadne si nemuzu pomoct, ale at ctu to ujednani z toho screenshotu sebepeclivej, nikde z toho nevyplyva, ze by ti meli neco platit. Je tam jen napsane, ze pokud nesouhlasis s podminkama, tak jej nemas instalovat a pouzivat. Pritom ti pisou, ze se muzes zeptat prodejce na jeho zasady nahrad. Z toho ale ani v nejmensim nevyplyva, ze ti neco musi nahradit nebo dokonce platit, pokud to nema ve svych zasadach (jeho libovuli) ... a uprimne receno, pocitam, ze jsi byl prvni a posledni a ze jsi tak cca o 2000 prohloupil, nicmene dam si abclinuxu do RSS, protoze me zajima zpusob s jakym vybehnou s podobnyma nazdarkama jako ty:o) Mno, pravda, to RSS spis pro to, jak si zas bude par nymandu stezovat na to, ze si koupili pocitac s windows a nikdo jim nechtel vratit prachy:) Ale je to teda svinstvo takhle pribalovat veci co nechceme, kdyz jsem kupoval auto, tak mi taky nechteli vzit zpatky kola, ikdyz jsem mel svoje vlastni a byl jsem presvedcen, ze lepsi nez ty jejich sjete plechace:) OUTRAGE!!!! ... ;)
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 00:10 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Viditelně to nevyplývá, musel by to zřejmě potvrdit až soud. Pokud se ovšem podíváš do odkazů, tak zjistíš, že ve spoustě západních států rozhodl soud ve prospěch spotřebitele. Nemyslím si, že by české právo bylo natolik rozdílné.

    Zbytek viz můj poslední odstavec v článku. Don't feed the troll.
    10.8.2008 00:19 BTJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ja bych navrhoval pokracovat v diskuzi ve chvili, az nekdo skutecne dostane zpatky nejake penize, do te doby je vraceni penez za OEM SW jen cira spekulace.
    10.8.2008 12:17 JirkaZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    BTJ: větší kus vola aby člověk pohledal... Nepracuješ jako nějaký managor u MS? Zařazenec pojímající "kolektivistický kapitalismus" (rozuměj žádný kapitalismus, ale druh komunismu) za svý, nechápající výsostná práva jedince. No, ještě že nemáme nic společného.
    elviin avatar 10.8.2008 14:38 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Z toho ale ani v nejmensim nevyplyva, ze ti neco musi nahradit nebo dokonce platit

    Tak sup sup nahoru a precti si to jeste jednou, kde se k tomu autor zapisku vyjadruje.
    25.8.2008 15:10 Andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ZASE OMYL PAN BTJ ked si kupujete auto a chcete na nom ine kolesa, napr elektrony, tak Vam ich proste odrataju z ceny a daju Vam take kolesa, ktore chcete. A stavim sa, ze predajca auta ochotne preda auto aj bez kolies, ked si pri prevzati prinesiete kolesa vlastne.

    Imho kolesa. Kolesa chlapce mozes predat ked ich nechces.

    Skus predat OEM software...

    Vies co ? Tebe by mohli k novemu pocitacu predavat aj databazu uzivatelskych tipov na pouzivanie Windowsu v hodnote 25000 KC A ta by ti (aspon dufam) bola asi na to, na co je mne windows OEM. To by bola sranda, ze ?

    PS: netvrdim, ze windows nepouzivam. Ale na co budem platit OEM, ked mam kupenu professional ?

    Hlboka poklona autorovi clanku. Fakt super !
    30.8.2008 13:01 Otto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    hehe myslim ze tady budes jeden z mala, kteri nikdy funkcni linux nevideli. ja ho napriklad provozuji na nekolika produkcnich systemech + doma 2 stanice + server a o vsech resenich si troufnu nejen tvrdit, ze jsou plne funkcni, ale ze by tvoje lamersky widle nebo co to provozujes strcila hrave do kapsy.

    ja vim, ze uz ti to pravdepodobne rikala spousta lidi, ale to, ze jsi na linux levej nebo na compy obecne jeste neznamena, ze neco neni funkcni. ze to nefungovalo tobe muze taky indikovat problem mezi klavesnici a zidli. a ze potrebujes na vsechno 10x kliknout abyses citil dobre, to te naucil MS a ja ti to preju, ale jsou i lidi, kteri to delaji jinak a dokonce si mysli, ze lepe. ja ti tvoje wokynka neberu, nehanim, nedelej to tedy v pripade meho oblibeneho OS... nebo to aspon nedelej tady, pokud ti nevadi, ze budes za vola :)
    11.10.2008 21:34 mikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    obcas se potkam s demagogii, tou ci onou formou socialniho kretenismu ci jim podobnou formou lidskeho chovani. zarazejici, ze u Vas se stretava takovychto vlastnosti vyrazne mnozstvi. :( a znepokojive, ze jeste mate chut to davat tak okate najevo. "jak si zas bude par nymandu stezovat" a teto podobne vety me obcas irituji u Vas jsem se jim jen smutne pousmal. Srovnani OS s kolama auta a pod ani nebudu komentovat.
    1.12.2009 21:26 xlfd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dobrý den, a o když je ten oddíl zablokovaný a nejde zmenšit (ten s WIN 7)? Děkuji za odpověď
    9.8.2008 22:33 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Genialni!!!
    9.8.2008 23:52 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Každý nový notebook Lenovo je zabalen v igelitovem sáčku. Aby bylo možno vybalit notebook ze sáčku, tak se musí roztrhnout nálepka na které je všechno jasně napsáno. Pokud tedy vybalíte notebook, tak souhlasíte s licencí. Nechápu tedy, že autor článku si nevšiml při rozbalování notebooku textu na nálepce. A už vubec nechápu proč Lenovo se zabývalo vrácením peněž, když evidentně rozbalením došlo k souhlasu s licencí.
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 00:07 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Na mém sáčku žádná taková nálepka nebyla. Navíc by na nálepce musela být vytištěna plná verze smlouvy, což je nereálné. A automatický souhlas rozbalením obalu s licencí, která je schována uvnitř obalu, je neplatný.
    10.8.2008 00:16 BTJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Si to proste priznej, dat ti nic nemuseli (ve finale taky nedali:) ... je pekne, ze ses podelil, ale to je asi tak vsechno. Kdyby chteli dostat doslovne te hlasce z toho licencniho ujednani, tak muzou rict, ze jsou tam ty windows zadarmo a nahrada nevznika nebo ti daji symbolickou jednu korunu a nenadelas naprosto nic. Soudit se muzes az do krve, ale neni s kym. Jak to vidim, oni ti chteli udelat laskavost, tys ji nevyuzil, de facto si je podrazil, takze uz se to nebude opakovat, to je muj nazor. Budu cist ABC, abych zjistil, jestli jeste nekdo uspel, osobne si myslim, ze je to naprosto bez sance.
    10.8.2008 08:44 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Lidi jako vas by meli fakt postavit ke zdi. Ze mu prokazali "laskavost", kdyz o tom nesmel nikomu rict?

    Kdybych ja byl napriklad umelec, a uzavrel smlouvu se svym producentem, ze mi ma dat urcity podil na zisku, a on mi tvrdil, ze zisk z toho dila byl ve skutecnosti 0, mohl bych se s nim soudit. A soud by mel pravo zjistit, kolik ten skutecny zisk je. Stejne tak ma soud pravo zjistit, kolik skutecne Lenovo plati za jednu licenci Windows Microsoftu.
    13.8.2008 14:00 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Už ta brilantní čeština ukazuje na hlubokou mysl a znalosti autora BTJ. Netřeba reagovat na zjevně posunutý názor tohoto autora na to, co je to "laskavost". "Si to proste priznej..." milé BTJ, že vlamováním se do otevřených dveří jsi mnoho důvtipu neprojevilo... Jinak plně souhlasím s postupem autora článku a plně jej podporuji v jeho interpretaci celé kauzy. Většina elektrospotřebičů na baterie se totiž také prodává bez baterií, které teprve umožní funkce spotřebiče.
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    14.8.2008 07:41 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    »muzou rict, ze jsou tam ty windows zadarmo a nahrada nevznika nebo ti daji symbolickou jednu korunu a nenadelas naprosto nic«

    Přečtěte si, laskavě, ještě jednou, co jste napsal a zkuste se nad sebou zamyslet.

    Lenovo je autorem OS? Nejspíš ne, protože jinak by se OS nejmenoval Microsoft..., ale Lenovo... Z čehož vyplývá, že Microsoft není takový lidumil, že by Lenovu dával své OS zdarma a navíc ještě dotoval instalaci Windows v Lenovu. Lenovo tedy Windows Microsoftu zaplatilo. Když už je zaplatilo a nainstalovalo, cena NB s OS je vyšší o cenu OS + cenu instalace OS + marži. Doufám, že jste si všiml položek cena instalace + marže. Prodejní cenu OS si stanovil Microsoft. Cenu instalace s marží (zisk Lenova) si určilo Lenovo.

    Kdyby OS měl být zdarma, pak by Lenovo sponzorovalo Microsoft. Vy jste schopen zdarma sponzorovat Microsoft například tím, že si koupíte tričko s nápisem Microsoft a budete je nosit a pyšnit se jím v přesvědčení, co jste za maníka nebo zde rozšiřovat své podivné názory vlastní nekritickým a nemyslícím fanouškům (fanatikům) Microsoftu a spol. Pochybuji o tom, že podobně se bude chovat Lenovo (ve skutečnosti každá jiná firma).
    16.6.2009 19:14 karciw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    Ale kolego, i prodělek je někdy výdělek.

    Přece nikdo nemůže mluvit do kalkulace firmy na její výrobek, včetně stanovování cen a marží (vyjma státní regulace).Jestli nějaká firma stanoví stejnou prodejní cenu za výrobek a za výrobek + příslušenství je jen její interní záležitostí (až na vyjímky typu nekalá soutěž ...). TAKŽE KONCOVÁ PRODEJNÍ CENA NTB A CENA NTB+WINDOWS MŮŽE BÝT STEJNÁ!!!!!! Btw. taky nechce zapomínat, že jinou cenovou politiku může mít výrobce, jinou distributor, jinou prodejce (ten může mít různé marže a ceny přizpůsobuje trhu, tedy většinou se snaží mít co nejvyšší je možné, ale aby netratil díky menším objemům prodeji a konkurenci, ne?).

    Navíc se jim to i vyplatí. Co takle meníčka u mekdonalda? nebo v restrauracích? odečtou ti tam tatarku, hranolky, nebo polévku?

    Proč se jim to vyplatí? vyjma několika podstatných důvodů, které jsou každýmu obchodníkovi jasné  i z logistických důvodů. Se podívej na obrosvkou nabídku notebooků a nabízet, vyrábět a skladovat od každýho dvě varianty místo jedné? Bylo by to nákladnější, ne? Navíc si je třeba uvědomit, že oni za zlomek ceny (co zaplatí Microsoftu za licenci) nabídnou os na pc v hodnotě 2000 Kč. Což zvětšuje atraktivitu výrobku na trhu, ne?

    Btw. většina populace nemá počítač na experimenty s linuxem. Většina na něm pracuje coby na pracovní stanici, nebo hraje hry, bůhví proč upřednostňují windows a je jich většina? Nesrovnale větší potencionál trhu? Microsoft a s ním celý segment se také tím brání nelegálnímu užívání windows. Na kolika počítačích zakoupených bez OS skončili nelegální windows?

    Můj názor na článek samotný je ten, že nárok na kompenzaci spíše vyplývá na libovůli výrobce, tedy i nula. Proč? nakupující přece ví, jakou  cenu a za co platí (ntb + windows) a zakoupením uzavřel závaznou smlouvu dle platných zákonů. Určitý prostor tam teoreticky poskytuje jen licence a ten z hlediska výrobců nešťastný text. Ale neřek bych, že tento text dává vyloženě nárok na nějakou slevu. Teoreticky dle paragrafu o bezdůvodném obohocení? Je to bezdůvodné obohacení? Nemyslím si, ale to je na delší debatu a taky znalost jak licence a platby za ně fungují ;-). Náš právní systém je také trošku jiný, než okolních zemí.

    Nejsem zastánce windows, jen stávím na pevnou zem.

    30.9.2008 17:21 blabla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Proboha ty si vulll....nebo nejakej malej smrkac... pac tve IQ si fakt nedokazu vysvetlit...
    10.8.2008 00:38 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ta zmiňovaná nálepka je vidět například zde:
    čas 2:14
    http://www.youtube.com/watch?v=Nk6kowaEHck
    nebo
    čas 4:03
    http://www.youtube.com/watch?v=cHBAV_Sbq5c
    V USA je ta nálepka v červeném provedení. Silně pochybuji že v ČR žádná taková nálepka není nebo že vy jste ji tam neměl.
    10.8.2008 00:57 BTJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Chapej, o to nejde, i kdyby ji tam nemel a i kdyby mel narok na vraceni penez, kdo rozhodne kolik? Je jenom na lenovu, aby rozhodlo kolik stoji v celkove cene toho notebooku windows. Urcite nemuzou vzit cenu nekde z super mega hyper predrazeneho autocontu a z toho vychazet:) Je to ciste na nich. Uvedu opet priklad s autem, kdybch si kupoval nejake auto za 200k a chtel slevnit na vsem za normalni cenu nahradniho dilu a nechat si jen zpetne zrcatko, tak by mi jeste tak 20 mega museli zaplatit:) Tim chci rict, ze i kdyby po nejake pochybne pravni klicce bylo to ujednani tech dvou vet takove, ze ti musi skutecne vratit prachy za windows, tak kdyz ti vrati korunu, tak pak uz fakt nic nelze delat. A ruku na srdce, to se asi za vyhru povazovat neda:o)
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 01:01 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Záleží na domluvě. Pokud se nedohodneme, rozhodne soud.
    10.8.2008 01:06 BTJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Kdyz reknou, ze cena windows v te sestave je 1Kc, tak co by jeste vic mohl soud rozhodovat, kdyz ti to budou ochotni zaplatit? Cenu totiz urcujou oni, pokud nemaji nekde uvedene jinak ... to je asi takove, jak kdyby ses s nima chtel soudit, ze ten notebook nema hodnotu 20k, ale jenom 5k ... to by ses takhle mohl soudit s kazdym a o vsechno, jedina otazka je, jestli by si mel na soudni vylohy a nebo jestli by te nezavreli za pohrdani soudem:)
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 01:13 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    The court ruled against the manufacturer, and ordered Acer to refund Gutzwiller 311.85 euros to cover the cost of pre-loaded software... The judge also ruled that Acer to had pay an additional 650 euros to cover what he described as “abusive resistance and committed expenses” and other legal cost.
    http://tech.blorge.com/Structure:%20/2007/09/29/man-wins-damages-from-acer-over-pre-installed-xp-and-software/
    10.8.2008 03:10 nope
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mozna by bylo lepsi, kdyby autor predpokladal, ze 90% clanku na netu jsou FUD nebo zkratka obycejna lez, pak by mozna nenaletel na kazdy urban legend pripad ....
    5.9.2008 00:41 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    haha ten clanek je verohodny, ale tvoje prispevky jsou jak blogersky lobing jedne americke spolecnosti
    25.8.2008 15:25 Andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    OK zase omyl pan BTJ

    Dobre, Mne by sa velmi pacilo, keby vase pripadne reklamacie notebooku vybavoli takymto sposobom:

    Odisiel Vam disk, display a zakladna doska.

    Vyrobca notebooku Vam opdovie, ze Vam poskytne financnu nahradu za pokazene dielce, ktorych cena je takato:

    Zakladna doska: 1 KC HDD: 1KC Display: 1KC

    Takze mate narok na 3KC v zmysle reklamacnych podmienok.

    NA otazku, preco potom notebook stal 30000 KC dostanete odpoved: Touchpad a processor stoja spolu 29997 KC a tie mate v poriadku. NAhradne diely uz nevyrabame, zozente si.

    Pan BTJ, zamyslate sa vobec nad textom, ktory pisete ?

    16.6.2009 19:28 karciw
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    Takle to ale nestojí.

    Tobě se něco rozbilo a výrobce je povinen blablabla... tedy opravit zdarma, nebo vyměnit!!!

    Pokud se s tebou bude chtít domluvit na finanční kompenzaci, je to oboustranný akt.

    Situace s koupí ntb a windows je jiná:

    1/ kupuješ notebook+windows za X Kč (víš co a za co - uzavíráš kupní smlouvu dle zákonů, nejsi tady přece šizen)

    2/ licence k součásti celku ve svým textu ti říká, že pokud tu součást nechceš použít se zeptej prodejce, či výrobce na náhradu.

    Kolik to má být je otázka, ale výrobce může nabízet v čr noťas bez windows klidně za stejnou cenu jako s windows, protože mu nikdo nemůže přikazovat, jakou má mít marži na čem, ne?

    11.8.2008 08:59 Radim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    to, kolik stoji OS se dá zjistit ze smlouvy, kterou má Lenovo s MS a byla by k nahlédnutí u případného soudu. Navíc tvá naivita je až neuvěřitelná, ty si vážně myslíš, že by mu nabídli částku, kterou si jen tak vycucali z prstu? A v účetnictví si pak ty peníze zavedou jako "Dar jednomu linuxákovi"?

    I kdyby ti dali korunu, tak i pak by šlo něco dělat. Nejspíše by o částce musel rozhodnout soud, ale nic to nemění na věci, že jde něco dělat.

    P.S: Dell USA už taky pár lidem vrátil peníze za OS. Akorát, že Dell se o tom nebojí mluvit, asi má Lenovo čínské manýry :-)
    2.9.2008 17:55 jfb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Microsoft od jisté doby nemá rozdílné ceny pro velké výrobce a malé, tedy samozřejmě jsou tam nějaké rozdíly, ale víc než 20% to nebude. A proč? Protože nesmí! MS nesmí používat na stejné zboží diskrimanční ceny v EU, ani v USA! Už prohrál několik soudů!
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 01:03 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Skoro bych vsadil nějakou část těla, že neměl. Jsem na tyto věci pečlivý. Pokud tam byla, nebylo na ní nic důležitého napsáno, jednoznačně ne žádná část licence. Pokud tam bývá jen fráze "roztrhnutím souhlasíte s licencí obsaženou uvnitř", jak jsem říkal, je stejně neplatná.
    11.10.2008 21:44 mikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    "roztrhnutím souhlasíte s licencí obsaženou uvnitř" xD.. pane parale.. vy jste dobry ftipalek.. samozrejme mate uplnou pravdu, nic mene, tak jak jste to zformuloval jsem si uplne vybavil scenku z nejakeho parodovaneho filmu - tam by tohle opravdu mozne bylo :o)
    13.8.2008 14:24 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Milý Jane, obě videa neukazují k věci vůbec nic. Navíc, autor správně argumentuje, že zákazník nemůže být nucen neotevírat obal, pokud je unvitř pod obalem cokoli, co je relevantní k dalším úkonům se zbožím, jehož se to týká (je v témže obalu). Předpokládejme, že zákazníkem neověřenou informaci v kupní smlouvě, že na PC je nainstalován ve smlouvě uvedený OS, není třeba ověřovat (i když, je li uvnitř MS certifikát, ještě to neznamená, že tam jsou i instalační média a kdesi nainstalovaný OS), což by znamenalo nutnost porušit obal. Zákazník, který kromě kupní smlouvy nepodesal nic ohledně licencí ke zboží nebo jeho částem a nemá příslušné dokumenty k dispozici vně obalu, MUSÍ obal porušit, aby mohl dokumenty prostudovat a podepsat/schválit je. Konečně, dodavatel by musel dokázat, že text, který upozorňuje na právní důsledky porušení obalu, na obalu zboží skutečně v daném konkrétním případě byl (což by ale s největší pravděpodobností prokázalo irrelevanci jakéhokoli textu na obalu zboží, které je totiž nutné použít před tím, než bude právně nepochybně rozhodnuto o všech náležitostech vlastnictví tohoto zboží. Upozorňuji, že nejsem právník, ale že skvělého právníka mám a v jiných jednodušších případech to nedalo mnoho práce obhájit má práva. Hezký den!
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    10.8.2008 00:10 BTJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    To vis, asi si cinani zakladaji na nejakem bontonu a slusnosti, tak s nim nechteli hned vybehnout ... si rikali, nejaky zakomplexovany linuxak si koupil pocitac s windows a ted chce zpatky prachy a uz 2 mesice otravuje ... zejo, se nepodelaji, kdyz mu nabidnou par korun zpatky jako dobraci, stejne jeste na tom tak 10k vydelaji, tak mu to nabidli, kdyz to nebude roztrubovat ... jenze on to roztroubil, tak s ostatnima uz bez ptani vybehnou hned na supportu ... za dobrotu, na zebrotu, tak by se to dalo vystihnout, ikdyz v tomhle pripade ... autor nejak nepochytil, ze timhle svym "svatym vyznanim" mozna tak nastve par neinformovanych lidi na adresu lenova, rozpouta par nesmyslnych flamewaru, ale nakonec to nikomu v nicem nepomuze ... proste si vybil svuj komplex na lenovu, uprimne je mi to jedno, NB lenovo jsou strasna sracka:)
    Cubic avatar 10.8.2008 01:33 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ale nakonec to nikomu v nicem nepomuze ...
    tohle je otazka, protoze pokud projevi par lidi zajem a budou stejne odhodlani tak to sice nemusi vyustit v hromadne vraceni tech par supu za licenci ale lenovo by mohlo umoznit koupi pocitacu bez windows hned od zacatku a vynechani tehle kalvarie
    10.8.2008 03:08 nope
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Sak oni je prodavaji, ale s Linuxem, za stejnou cenu(bez supportu) nebo draz(s nejakym supportem), takze moznost volby je. Ovsem tlaci na to, aby linux nikdo nekupoval, protoze nest zodpovednost za support linuxu pro bezne uzivatele, to je, rekneme, velmi odvazne:)
    pavlix avatar 11.8.2008 23:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Zhruba stejně odvážné jako u jakéhokoliv jiného OS.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    10.8.2008 10:21 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Docela se divim, co z toho mas ze travis cas psanim tohohle do diskuzi. Nikomu tim neublizis, nikoho neurazis, jen ze sebe udelas debila a ztratis na tom spoustu casu. Zajimava mentalita :-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    elviin avatar 10.8.2008 14:58 elviin | skóre: 29 | blog: elviin | Plzeň-Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Autorovo jednani je naopak ku prospechu ostatnim, na rozdil od Vas. Jen neustale poukazujete na nedostatky. Co tim vubec sledujete? Neustupni lide jako je autor nemalo ovlivnuji a pomahaji ovlivnovat chovani nedotknutelnych spolecnosti/instituci/autorit. Lide jako je autor pomahaji tam, kde by to mnozi vzdali. V podstate vnimate autorovo jednani jako zbytecne. Vas pristup je ale na mile daleko od autorova. Zatimco Vam podobni melou podobne nesmysly, schovavaji ze za anonymni nicky, diky zbabelosti, lhostejnosti, nekonstruktivni kritice, diky tomu vznikali a vznikaji zvrhlosti v podobe ruznych ismu. Autor je podle mne prave cennym clenem obcanske spolecnosti, Vy naprostym opakem.
    10.8.2008 17:23 JanOP
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Získávám dojem, že se diskuse už účastní i lidé z Lenova nebo podobní distributoři noteboků. Vítejte! Měli byste rovnou přiznat, že stojíte na opačné straně než je autor a zbytečně nemlžit. Příště si pozorně přečtěte nahoře v článku, že cena za licenci firmou Lenovo byla navržená 1650,- Kč - to je asi kolem 54 USD (Viz ceny licencí D "and" COMM), což je přesně cena licence OEM nebo EDU u Microsoftu. Jediné co firma chtěla zobchodovat, byla "ochota vrátit peníze" za "mlčenlivost". Windows na své straně mají masivní podporu a to jim musí stačit. Boj je to naprosto nerovný. Sám jsem objednával 2x licenci Windows do naší sítě. Teď je mi jasné, že Linux např. SUSE 11 by měl jen jednu nevýhodu - trochu bych se o něj musel víc na začátku postarat (v podstatě jsme musel dotáhnout tisk, Gstreamer a Pulseaudio) a byl zadarmo. Ostatní uživatelé jsou spokojeni, že mají své Windows. Je vidět, že k odvaze užívat jiný systém než komerční ještě dodal autor odvahu, že to jasně dal dodavateli najevo. Oficiální procento uživatelů Linuxu vzrostlo.
    Jardík avatar 10.8.2008 00:45 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Windows Vista je (na rozdíl od linuxu) uživatelsky přívětivý a stabilní operační systém, který se dá používat a za těch pár kaček rozhodně stojí a když už si někdo může dovolit NB za desítky tisíc, tak ho dva tisíce navíc nezabijou.
    Věřím v jednoho Boha.
    Shadow avatar 10.8.2008 00:56 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Přesně tohle si asi říká Lenovo... ovšem ne všichni uživatelé mají stejný pohled na věc.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    10.8.2008 01:00 BTJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ano, ale drtiva vetsina ano ... a mensina se podrizuje vetsine, koneckoncu, kazda svoboda prinasi restrikce jak pises:) ...
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 01:06 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Slušnému člověku stačí k vyjádření názoru jeden příspěvek. Vy jste své žvásty zde vyjádřil již 7x. Přestaňte znepřehledňovat diskuzi dalším lidem.
    10.8.2008 01:15 BTJ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Uz jsem se te chtel skoro zastat s tim roztrzenim licence, ktera je uvnitr (to je treba pripad procesoru od intelu:), ale kaslu na tebe:) Hele, ty si zacal s tema zvastama, ty si zacal krmit tim clankem, tak na co si stezujes?:o) Uprimne receno, v zivote bych tu nebyl, nebyt jednoho linuxaka, co me na tenhle "super" clanek upozornil ... kuwa, uz jsem jak vy (linuxari), travim vetsinu casu resenim naprosto zbytecnych kravin ... seru na vas!
    Milan Vít avatar 10.8.2008 08:31 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Uz jsem se te chtel skoro zastat s tim roztrzenim licence, ktera je uvnitr (to je treba pripad procesoru od intelu:), ale kaslu na tebe:)
    Všichni si již trháme vlasy! :-)
    seru na vas!
    Konečně.
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    Tarmaq avatar 11.8.2008 16:04 Tarmaq | skóre: 39
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    +1 :D
    Don't panic!
    13.8.2008 14:39 Blanka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Drahousku BTJ. Ty jsi tak roztomily a rozhodny. Tebe bych si chtela vzit za muze a mit s Tebou dite.
    14.8.2008 18:07 Cartman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tato diskuse jen ukazuje ze AbcLinuxu by konecne melo zavest smysluplne znamkovani, podobne Slashdot, protoze PLACENY SPAMMERI DISKUSI (ano, PR agentury na objednavku MS a dalsich spolecnosti plati "brigadniky") vyuzivaji tuto "diru". Napr. Zdegenerovany potrat "BTJ" tady vynasi obsah svoji hlavy (sra*ky) ktery by na funkcnim serveru byl automatiky neviditelny jako (-1, Troll). Jeste horsi je ze spousta lidi (vcetne autora) s takovou luzou komunikuje a odpovida jim, cimz jen vyvolava dalsi vlnu spammovani diskuse.
    14.8.2008 19:20 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ty jsi taky anonym! :-D
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    Daniel Kvasnička ml. avatar 10.8.2008 12:38 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak mi ukaz tu vetsinu, ktera povazuje Vistu za stabilni a uzivatelsky privetivy system. A upozornuju te, ze nechci lidi, kteri Vistu trpi, protoze byla na jejich notebooku, Windows potrebujou kvuli kompatibilite aplikaci a nechteji resit downgrade na XP, ktery dnes stejne uz nejspis neni mozny.

    Chci videt vetsinu, ktera povazuje dobrovolne a vedome Windows Vista za stabilni a uzivatelsky privetivy OS a i kdyby mohla, nevymeni ho. Ulehcim ti to: zadna takova vetsina neexistuje :-D
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 12:42 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nereagovat.
    Jardík avatar 11.8.2008 02:24 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Windows Vista je mnohem uživatelsky přívětivější a stabilnější než Windows XP. Windows XP např. neumí bez rebootu nahodit záložní VESA ovladač ke grafické kartě a to může způsobit pád při vadných ovladačích. Vista párkrát zkusí ovladač nahodit znovu a když se to nepodaří, nahodí VESU (a samozřejmě vás informuje). To ani neumí Xka, který se kvůli grafickému ovladači zaseknou a je konec i s celým systémem (ne že nereaguje jen X, které sebraly kvlávesnici, zasekne se celý linux). A když se nezaseknou tak musíte ručně upravid xorg.conf a změnit ovladače na vesu ručně z textového režimu, což uživatelsky přívětivé rozhodně není.

    A tak jako vy mluví jen ti, kteří Vistu v životě nezkusili (tedy né jen 5 minut). Řekněte jednu věc (kromě vzhledu, což je individuální záležitost, hw náročnosti (která je stejná jako WinXP, při zapnutí aera se jen minimálně zvětší), nekompatibility ovladačů (což je problém výrobců) a nekompatibility aplikací (problém programátorů; a koukně te se na kompatibilitu aplikací v linuxu, kdy na jednom distru nepustíte aplikaci z druhého)), která je na Vistě oproti XP špatná.

    Poukažte na jedinou nestabilitu Visty (jinou než s ovladači, které dokáží schodit každý systém). Já mám Vistu přes 3/4 roku a ani jednou mi nespadla a to mi PC běží skoro pořád.
    Věřím v jednoho Boha.
    11.8.2008 07:44 billgates | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ale ved co ine Vas na operacnom systeme zaujima, ak nie hw narocnost, kompatibilita ovladacov a kompatibilita aplikacii?
    11.8.2008 08:53 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Já mám Vistu přes 3/4 roku a ani jednou mi nespadla a to mi PC běží skoro pořád.
    Tyhle prispevky me vzdycky srazi do kolen. Tak podivej, ja mam linux tri roky a jeste mi nespadnul. Ja mam celovku Petzl uz ctyri roky a porad sviti. Ja mam doma dvanact let starou barevnou televizi Tesla a porad hraje (btw, bezi skoro porad :) ). To bys neveril, kolik toho doma mam a porad to funguje. Nicmene vzdycky se najde clovek, ktery bude moci rict: "Linux jsem ani nenainstaloval kvuli XYZ, celovka od Petzla, co jsem koupil, se ani nerozsvitila a ta nova televize Tesla bouchla, kdyz jsem vrazil do zasuvky." Argumentovat svoji zkusenosti je sice hezke, ale absolutne zbytecne, kdyz druha strana dela totez a tvrdi opak. Jine to bude, az vas budou miliony... Boze chran!
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 15:42 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pane Šmíd, běžte si se svým flamewarem někam. Nijak to nesouvisí s článkem. Ať každý používá to co chce (!). Máte jediný zájem, a to zasvinit zdejší diskuzi, aby nové čtenáře přešla chuť si ji číst.
    mirec avatar 11.8.2008 19:27 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Takže ja som používal windows vista. K tej stabilite ... to bola vec čo ma najviac štvala. Netajím sa, že mám šrot PC ... ale gentoo s KDE 3.5.9 tam funguje nádherne. To sa ale o viste povedať nedá ... Akože netuším ako tam funguje windowmanagement, ale mám pocit, že rozumne nie ;) Na žiadnom inom OS sa mi nestalo, že pri surfovaní mi zamrzne browser (fakt sa mi to nestalo, ale budiž aj keby mi v linuxe niekedy zamrzol ...), zasekol sa ich sprostý windowmanager (nie celý, iba to jediné okno) a najväčšia sranda bola keď som klikol pravým myšítkom na button v taskbare - ponuka sa rozbalila a už nezmizla. Namiesto toho zmizol kurzor ;) Systém prestal reagovať na čokoľvek. Toto sa mi stalo niekoľko krát, okrem toho mi tam vadil strašný windowmanagement (virtuálne desktopy sú neporovnateľné s linuxom) .. a v podstate všetko. Akože tento systém by som nechcel dobrovoľne používať. Je maximálne neergonomický pri programovaní, o kvalitnom editore integrovanom v systéme sa mi môže len snívať.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    13.8.2008 20:45 hans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak proč bohacijebem nenisú většina notebooků s linuxem kurvadrát,ale s tím zapráskaným windowsem!
    28.8.2008 09:38 SB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Úroveň produktu a jeho rozšíření spolu nemusijou souviset, ovlivňuje to mnoho faktorů. To myslím obecně bez upřednostňování Linuxu nebo Win. Dnes taky většina počítačů má procesory x86, přestože oproti riscovým powerpc sou úplnej šajt.
    pavlix avatar 11.8.2008 23:59 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Můžu se zeptat, jak souvisí detaily hw ovladačů s uživatelskou přívětivostí?

    Když si sednu k počítači (což uživatel obvykle dělá), tak mi není vůbec nic do toho, jak ho kdo instaloval, pokud to funguje jak má (nejlépe od výrobce/dodavatele).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    13.8.2008 08:45 Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ->Jaroslav Šmíd Visty jsem zkoušel docela dlouho, ale pak šly pryč. Tak 1) HW náročnost Vist je mnohem, mnohem vyšší než u XP. Zatímco XP i Linux mi na počítači běží naprosto svižně, s Vistama se nedalo vůbec pracovat. 2) Ve Vistách jsem nerozchodil HW - skener, TV kartu, nerozchodil jsem SW, který vlastním a používám - Nero 6, ACDSee 5 apod. Takže suma sumárum - dle MÝCH zkušeností se s Vistama prostě pracovat nedá. Další zkušenosti mají kamarádi, kteří si koupili notebooky s Vistama. Jak byli nakonec rádi, když jsem jim prozradil, že existuje možnost tzv. downgradu...
    Drom avatar 14.8.2008 21:03 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Vazeny pane... Vzdyt ta odpoved nize, to o tom obtezovani a blaboleni, nebyla ani urcena Vam, tak proc me porad otravujete? Ja se tu pisu s obsahlym textem a ted zjistim, ze vubec nereaguju na Vas. Ach jo, naucte se pouzivat diskuzni forum a nebude dchazet k takovym nedopatrenim.
    Drom avatar 13.8.2008 17:46 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Vazeny pane Vase neodborne blaboly naprosto mimo misu mne obtezuji a po procteni diskuze az sem Vam to musim promtne sdelit.
    Drom avatar 14.8.2008 16:52 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Abych byl tedy konkretnejsi a nemusel ste mi psat soukromou postu na e-mail:

    Windows Vista je mnohem uživatelsky přívětivější a stabilnější než Windows XP.
    Kdyz opomenu, ze to je vec pohledu (a stavet se do pozice "ja tomu rozumim nejvic" z Vas dela akorat hlupaka), tak nechapu, proc tady takove veci hlasite, o tom vubec vyse uvedeny clanek nebyl.

    Windows XP např. neumí bez rebootu nahodit záložní VESA ovladač ke grafické kartě a to může způsobit pád při vadných ovladačích. Vista párkrát zkusí ovladač nahodit znovu a když se to nepodaří, nahodí VESU (a samozřejmě vás informuje). To ani neumí Xka, který se kvůli grafickému ovladači zaseknou a je konec i s celým systémem (ne že nereaguje jen X, které sebraly kvlávesnici, zasekne se celý linux). A když se nezaseknou tak musíte ručně upravid xorg.conf a změnit ovladače na vesu ručně z textového režimu, což uživatelsky přívětivé rozhodně není.
    To neni pravda. Jednak, to, ze Visty neco umi bez rebootu (co treba instalace Vist, fak nechapu, proc se restartje 2x) nema primou souvislost s privetivosti, nekdo umi a nekdo nemui. Predstava, ze se zaseknou Xka pri spatnym ovladaci, takovou vec jsem nikdy nevidel a tvrit ji je, imho, take dost zavadejici. Navic jiste existuji nastroje, ktere umozni konfigurovat ovladac a jine patametry X serveru bez nutnosti rucni edtace, klidne bych si tipnul Mandrivu, tak ma klikatka a nastroje snad na vsechno. A i kdyby uz ne, X je pouze jednou z bezicich veci na pocitaci, to, ze je problem s X serverem nijak nemusi ovlivnit ostatni sluzby. To mi prijde daleko privetivejsi, nez pri nejakym problemu s Windows restartovat, az se zazelena.

    A tak jako vy mluví jen ti, kteří Vistu v životě nezkusili (tedy né jen 5 minut). Řekněte jednu věc (kromě vzhledu, což je individuální záležitost, hw náročnosti (která je stejná jako WinXP, při zapnutí aera se jen minimálně zvětší), nekompatibility ovladačů (což je problém výrobců) a nekompatibility aplikací (problém programátorů; a koukně te se na kompatibilitu aplikací v linuxu, kdy na jednom distru nepustíte aplikaci z druhého)), která je na Vistě oproti XP špatná.
    Tak treba HW narocnost jiste neni stejna, to blabol z meho pohledu rozhodne je a pri zapnuti Aera urcite, uz treba tim, ze vyzaduje 3D kartu s jistymi parametry a WinXP "nebudou mit problem" s dvoumegovou sunkou v PCI.
    Nekompatabilita ovladacu je problem vyrobcu, ano, pamatujte na to, az budete linux kritizovat, ze ma spatne podporovanej HW.
    Tvrdit, ze nekompatailita aplikaci je problem programatoru je hloupost. Vy to podavate, jako by byla vina nejakeho programu, ze v necem novem, co neni zpetne kompatabilni, nefunguje. Pak je rozhodne vina programatoru Microsoftu, ze Office nebehaji pod linuxem... ehm... a nebo ze by byl problem v ty zpetny kompatabilite, kterou s MS chlubi, ale je k nicemu? On mozna bude problem v tom, ze Windows nemaji jasnou a jednoduchou kostru, ale je to takovej provazanej bastl.
    Vase tvrzeni o kopatabilite linuxovych distribuci mi napovida, ze o tom vite hodne malo.
    Ale k tem spatnym vecem na Vistach:
    1] Nejde net - Windows lagujou. Staci si otevrit tento pocitac a omylem treba klepnout na pripojeny SMB disk , ktery neni dostupny, to okno je pak zraly na odstrel a nebo si clovek radne pocka, nez si to Windows rozmysli.
    2] Veskere nastaveni je naprosto pitome schovany za nejakyma hezkyma oknama s obrazkama (ktery nic neumi) a navic pul nastaveni je jinde, nez v XP, to je rozhodne krok "spravnym smerem".
    3] Windows mi neustale cpou ikonu Internet Exploreru do panelu rychleho spusteni, nevim, proc ani pri jaky prilezitosti, ale nejmene jednou do mesice ji mazu. Mozna po restartu...
    4] Kdyz uz si vypnu ty pitomy desklety na plose (hodiny a nahodnej obrazek a nevim co tam este je ani jak se to jmenuje), tak to po restartu Windows zas zapnou.
    5] V novem menu Start neni polozka Spustit... a kdo ji chce musi pouzivat klasickou nabidku. Nebo jsem neprisel, jak to udelat, kdo se ma v tom nastaveny vyznat, viz bod 2]
    6] Microsoft Services for Unix nefungujou s Vistama (nebo minimalne jeste nedavno nefungovaly), ale to je vlastne chyba programatoru... z Microsoftu :P
    Jinak abych predesel vykrikum, ne pouzivam Visty rozhodne dele nez 5 minut a porad si myslim, ze se v nich neda delat nic kloudne. Ale je jiste spousta lidi vzdelanejsich v otazce Windows a myslim, ze nezanedbatelna cast je presvedcena, ze Vista jsou celkove horsi volbou, nez XP. Ale je to otazka pohledu, to jiste.

    Poukažte na jedinou nestabilitu Visty (jinou než s ovladači, které dokáží schodit každý systém). Já mám Vistu přes 3/4 roku a ani jednou mi nespadla a to mi PC běží skoro pořád.
    Tak treba: Dva dny zpet, Instalace Windows Vista se 2x sekla na zcela novem pocitaci, na potreti se nainstalovat system podarilo. Jinak pocitac v kancelari, kde jsou Visty, se nevypina, ale je potreba ho tak jednou za tejden restartovat, protoze proste neco prestane fungovat (treba nejde neco spustit).
    Kolegovi prestal fungovat profil, jenom tak, sam od sebe, kdyz se jednou chtel prihlasit.
    btw: spatny ovladac by rozhodne _nemel_ sundat system, to je tak mozna realita z rise Windows...

    To tu ale popisuju porad jenom moji zkusenost s jednou instalaci, ale tech lidi, co udelalo downgrade zpet na XP, Ti urcite take meli duvod. A ze uz jich prislo...

    Verim, ze ma vycerpavajici odpoved, kterou pisu z Vist, Vas uspokoji a nebudete mne dale obtezovat, ani ostatni ucastniky diskuze.
    Drom avatar 14.8.2008 21:05 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Omlouvam se, pan, na ktereho jsem reagoval, mi nepsal a vyse uvedeny slohopis je zbytecny, byl to nekdo jiny a myslel, ze prispevkem vyse a nad tim reaguji na nej. Ach jo.
    31.8.2008 15:25 Frantisek Dobrota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Musím souhlasit. Právě Win Vista mě přiměla přejít na OpenSuse11. Jsem nováček, ale peru se s linuxem mnohem lépe, než s Vistou. A to jsem uživatel Windows od v. 3.11 :-) Vista je právě ten zlom, kde pochybuji o kvalitě a stabilitě OS. A co se týká článku samotného, je to úžasné, že se našel někdo, komu stálo za to zveřejnit praktiky jmenovaných firem. Kolik bylo asi těch, kteří si nechali zavřít ústa za pár "drobných"? A jakých drobných? Za téměř dva tisíce můžu mít k takovému notebooku špičkovou paměť třeba od Mushkina nebo skvělou bezdrátovou sadu nebo cokoliv jiného, na čem se musí šetřit kvůli Windows. A každý ví, že Win nejsou za korunu a jestli by to prodejce takto chápal, jako vyrovnání, byl by to případ právě pro Úřad pro hospodářskou soutěž. Vždyť by to byla dumpingová cena! Skvělý článek. Díky. FD
    pavlix avatar 11.8.2008 23:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    a mensina se podrizuje vetsine
    A to od kdy? :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Fluttershy, yay! avatar 12.8.2008 02:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Od té doby, co tu máme demokracii. ^_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    28.8.2008 10:11 SB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Toto tvrzení má samozřejmě značně omezenou platnost a určitě se nedá používat plošně. Vzhledem k tomu, že Linux je samostatná softwarová platforma, která v podstatě s widlema nijak nesouvisí, tak samozřejmě jakékoliv podřízení widlí mase je okrajové.
    13.8.2008 10:05 Bafman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Kristepane uz nezijeme v komunizmu!
    Drom avatar 13.8.2008 17:50 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Kdy sme zili?
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 00:59 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Což je plně off-topic. Nikdy jsem neřekl, že bych si ho nemohl dovolit. Koukám, že trollové vylézají v noci.
    Jardík avatar 10.8.2008 03:40 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    A jsou tu i ráno, protože mají poruchu osobnosti a trpí nespavostí.
    Věřím v jednoho Boha.
    11.8.2008 12:21 Stara Blazkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    S tým musíte k doktorovi, tu sa lieči iný odbor.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 10.8.2008 12:35 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Windows Vista je (na rozdíl od linuxu) uživatelsky přívětivý a stabilní operační systém, který se dá používat
    LOL :-D :-D ...ty vtipalku jeden ;-) Tohle mi nedelej, jeste me odvezou s roztrzenou branici... Jednoduse receno: trh tenhle tvuj blabol uz poprel.

    (Vsimni si, ze tu nijak nerozebiram uroven pouzitelnosti Linux na desktopu. Ackoliv ho tak sam pouzivam, vyhrady samozrejme mam. Jde mi tu jen o to, ze jestli je neco narychlo poslepovanej polostabilni preplacanej plagiat vydavanej za OS, tak je to prave Vista. Sorry :-) )
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 12:37 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Byl to jen pokus o flame. Prosím řešte to jinde.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 10.8.2008 12:39 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Sorry, nemohl jsem si pomoci :-)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    10.8.2008 14:37 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Takže i ten, kdo má koupenou krabicovou verzi Windows, musí za Windows platit podruhé?
    vim ~/.emacs
    13.8.2008 11:55 Jan Včelák | skóre: 28 | blog: Fcelda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No. To je zajímavá otázka a chtěl bych vědět odpověď. Protože jedním z těch uživatelů jsem...
    13.8.2008 14:34 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Přesně tohle měl autor článku na mysli, když upozorňoval, že se problém týká kromě uživatelů jiných OS (např. Linuxu) i obrovské spousty uživatelů MS Windows různých verzí. Abych Vám odpověděl na vaši otázku, pokud se zachováte jako autor, podruhé platit nebudete, jinak se jen ke své škodě zachováte stádovitě jako všichni ti, kteří si neuvědomují a nehájí svá práva a nechají se malými i velkými šejdíři tak trochu okrádat...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Grunt avatar 10.8.2008 22:47 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Trošičku horší to mají ti, kteří se s tímto názorem neztotožňují.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    11.8.2008 15:25 piluk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    A proč mám dávat dva litry za to,co nechci a nikdy nebudu používat? GNU/Linux je (na rozdíl od Windows Vista) uživatelsky přívětivý a velmi stabilní operační systém,který se dá používat a nestojí ani těch pár kaček. A ty dva litry můžu vrazit jinam.
    Fluttershy, yay! avatar 11.8.2008 15:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    +1 # ale nezačínat flame!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    13.8.2008 14:27 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jste si jistý, že se svým příkrým (a informačně chudým) názorem nejste tak trochu jako strašák v poli?
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    14.8.2008 07:58 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Máte pravdu; to říkávali za reálného socialismu i řezníci, když k relativně kvalitnímu masu přihodili nevyžádanou flaxu mizerného a jinak neprodejného masa buď mlčky, nebo se slovy „a tady ještě něco na vývar”. Zasloužili si pochvalu zákazníka za to, jak na ně myslí, aby nezapomněli také na polévku. Jenže, co když jsem neměl zájem vařit hovězí polévku, ale třeba fazolovou (nebo žádnou)?

    Vázaný prodej byl nezákonný (ale přesto úspěšně praktikovaný) už v dobách minulých. Znalci poměrů jistě se slzami (smíchu) vzpomenou na slušovické počítače prodávané s předinstalovanými programy pro zemědělství. Počítačů nebylo, takže kdo chtěl PC, koupil i s nepotřebnými programy.

    Nejsme dnes už o něco dále?!
    25.8.2008 15:49 Andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ad: Windows Vista je (na rozdíl od linuxu) uživatelsky přívětivý a stabilní operační systém

    Kupil som si toshibu s predistalovanou vistou home premium.

    Po akceptovani licencie som system updatoval, (windows update, + ten "defender", ci co to tam je) nainstaloval legalne zakupeny firewall software, a antivirus avast. Nenavstivil som nijaku inu internetovu stranku okrem windows_update ani som nenainstaloval iny software. Potom som na inu particiu nainstaloval legalny windows XP home edition, updatoval, nainstaloval avast.

    Vysvetlite mi ako je mozne, ze avast spusteny z winXP nasiel trojana na particii , kde bola nainstalovana vista v subore c:\pagefile.sys ?

    Som fakt zvedavy..

    Ako mi vysvetlite, ze pri sledovani sietovej komunikacie sa moj vista home premium pripojil na vyse 50 roznych IP bez PTR ?

    FAKT SOM ZVEDAVY.

    PS: Vistu nepouzivam. Ak nahodou v buducnosti budem "donuteny" ju pouzivat, vzdy s odpojenym sietovym kablom a vypnutou wifi, blootooth, Irda, a .. stand aj z elektrickej siete :( .
    30.9.2008 17:33 blabla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    VISTA kvalitni OS?? Si se snad pokakal.... Nic horsiho uz nemohlo byt Mrkosoftem vyplozeno. Videl jsi vubec nekdy nainstalovany LINUX ?? Asi eeeee tedy vubec neeeee...
    11.10.2008 22:06 mikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    auta mercedes maji kvalitni motor, veme-li v potaz, ze clovek za svuj zivot vydela urcitou castku, tak koupe tohoto auta je zanedbatelne procento vzhledem k tomu co umi, takze odedneska vsichni budou kupovat pouze tato auta... prijde ti to jako dementni nazor? je to priblizne stejna mentalita jako tvuj prizpevek ... win vista jsem testoval na stabilitu, budis, spokojeny jsem byl. grafika pekna, nic mene nechutne naroky na pc, podpora aplikaci, ktere pod timto OS vyuzivam minimalni, ale da se zvladnout.. NIC MENE!!! nocni mura je prace v nem!!!!! neustale dotazy jestli orpavdu chci udelat to ci ono a pod. A PROC tolik lidi stoji o downgrade na winXP???? ;) myslim ze uz prestanu tuhle diskuzi docitat.. zacinam byt touto mentalitou vazne popuzen
    Cubic avatar 10.8.2008 01:25 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Musím se přidat k ostatním a říct, že mám k Tobě obdiv a respekt. Mě by před tímhle článkem asi nikdy nenapadlo bojovat tak dlouho o kompenzaci za licenci Windows. Při pomyšlení, že jde "jen o princip", protože vynaložený čas a účet za telefon určitě překonal očekávanou kompenzaci, musí jeden smeknout nad Tvou vytrvalostí. (Dokonce jsem si přepnul klávesnici, abych to napsal s diakritikou, což nemám ve zvyku.)
    Poe avatar 10.8.2008 01:26 Poe | skóre: 7 | blog: Colorless green ideas | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    WOW!! Ohromny respekt, Kamile! Cloveka to nesmirne potesi pokazde, kdy zjisti, ze mezi nami jsou spolecensky odpovedni a se smyslem pro moralku. Vrele dik.
    Poe avatar 10.8.2008 01:29 Poe | skóre: 7 | blog: Colorless green ideas | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Sorry, melo to byt:

    Cloveka to nesmirne potesi pokazde, kdy zjisti, ze mezi nami jsou spolecensky odpovedni lide se smyslem pro moralku. Vrele dik.
    Heron avatar 10.8.2008 10:54 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    se smyslem pro moralku

    S tím bych trochu brzdil. On dobrovolně zakoupil notebook jehož součástí je OS, stejně jako je tam přítomen hard disk, což věděl již dopředu*, tento převzal, rozbalil atd. zbytek v zápisku -- a druhá strana s ním chtěla uzavřít dohodu jejíž součástí byla mlčenlivost a on všechno vykecal (porušil tu mlčenlivost, kterou nepodepsal, ale snad je jasné kam tím mířím). Nevím jak by se tobě líbilo s autorem jednat dva měsíce a v momentě, kdy je vše na stole a zbývá to jen podepsat by couvl a všechno zveřejnil - já bych to morálním chováním rozhodně nenazval.

    *) Mohl si vybrat model bez OS, nebo nějakým postupem dotlačit prodejce prodávat jeho vysněný HW bez OS - to by za něco stálo.

    Shadow avatar 10.8.2008 11:28 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nemyslím si, že je jakkoliv nemorální nepřistoupit na podmínky, které se člověku zdají nepřijatelné. Pokud se mi něco zdá nemorální, tak ta klauzule o mlčenlivosti. Jinak samozřejmě, uznávám, že Lenovo má právo nabídnout "odškodnění" za určitých podmínek. Ale podle mého stejně tak má "poškozený" právo na dané podmínky nepřistoupit. A to, že na ně nepřistoupí, nemá s morálkou co dočinění.
    nějakým postupem dotlačit prodejce prodávat jeho vysněný HW bez OS
    A máte nějaký návrh, jak by toho dotyčný mohl reálně docíit? To by za něco stálo.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Poe avatar 10.8.2008 11:30 Poe | skóre: 7 | blog: Colorless green ideas | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jde o to, ze autor evidentne jednal v zajmu ostatnich a odmitl podle mne neeticky pozadavek od Lenovo -- mlcenlivost. Tazke dal prednost informovat verejnost o dulezite skutecnosti, pricemz nevahal obetovat svuj prospech. A v tom i spatruju moralnost jeho chovani. Autor dokonce navrhl Lenovu, aby ten zmeksil pozadavek na mlcenlivost, na kterem vsak Lenovo uz nemel zajem. Takze autor jednal navic i korektne.

    Tohle prosim berte v kontextu prav spotrebitelu. Je jasne, ze existuji u nas nalehavejsi problemy nez vazany prodej OS.
    Heron avatar 10.8.2008 11:49 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Můj pohled je jiný. Když s někým korektně jednám o jeho požadavku (vrácení peněz za komponentu systému, kterou nepotřebuje ale přesto ji koupil) a on nakonec zcela obrátí s tím, že peníze vlastně nechce a ještě schválně provede něco, o co jsem ho žádal ať nedělá, tak pro toto mám jedno slovo: podraz.
    Shadow avatar 10.8.2008 11:57 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    OK, když se mnou budete jednat o nějakém vašem požadavku, a já jeho splnění ze své strany podmíním tím, že vy přestanete dýchat, a vy (přirozeně) nepřestanete, tak to také budete vnímat jako podraz na mne?

    Já to vidím jako obyčejné odmítnutí pro daného člověka nepřijatelných podmínek. To bych nenazýval ani nemorálním, ani podrazem. Nemorálním bych spíše označil onen požadavek mlčenlivosti. Ale beru, asi na to máme každý jiný názor.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Heron avatar 10.8.2008 12:04 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Hmm, vidím že z Jirsákem máte podobné nápady :-) Zatím co přestat dýchat je prostě pitomost, tak nezveřejňovat je reálný požadavek.

    A napadlo mě ještě něco, vyžádal si autor souhlas dotyčného ke zveřejnění obsahu korespondence? (Jestli to tam je, tak se omlouvám za přehlédnutí).

    Kamil Páral avatar 10.8.2008 12:15 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nevyžádal. Od prvního do posledního e-mailu jsem upozorňoval, že mám zájem vše zveřejnit (pokud se nedohodneme, viz můj poslední e-mail, byl bych ochoten mlčet téměř o všem kromě výsledku). Taktéž jsem žádal o oficiální vyjádření, tohle není soukromý dopis. Je to komunikace mezi firmou a zákazníkem. Zákaznické zkušenosti lze zveřejňovat. Pan Mikluš ani po upozornění neřekl, že komunikaci nelze zveřejnit. Doufám tedy, že jsem žádný zákon neporušil. Ale opět, nejsem právník.
    Shadow avatar 10.8.2008 12:16 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ano, je to nereálné, ale to byl účel - ukázat vám jasně, kde vidím problém. Tak ještě jednou, prostě a jednoduše, z hlediska té firmy to byla nabídka za určitých podmínek, a na tyto podmínky dotyčný nebyl ochoten přistoupit. Nedomnívám se, že má existuje jakákoliv morální povinnost přistoupit na nabídku s (pro vás) nepřijatelnými podmínkami.

    Jo, kdyby si dotyčný ty dva tisíce vybral, a pak to celé stejně zveřejnil, třeba s tím, že po konzultaci s právníkem došel k závěru, že ten požadavek na mlčenlivost není právně vymahatelný, tak to bych za podraz označil. Ale tohle vážně ne.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    5.9.2008 01:18 haha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    lidi vy nekteri jste fakt uplne blby.. uz se nedivim, proc to na ceskem trhu vypada tak jak to vypada.. tady je kazdy rad ochotny sluzebnicek a ustrasenecek... tak si podepisjte mlcenlivosti a kdyz pak zjistite, ze to bylo protipravni, tak jeste mlcte dal :))))) fakt nemam slov.

    Tady vas strejda manipuluje a vy mu to zerete i s naviakem a jeste se skoro citite provinile. Pry podraz se zverejnenim, kdyz k dohode nedoslo :)) LOL a pry vyzadal jste si souhlas se zverejnenim korenspondence ? LOL

    ano cizi korespondenci zverejnit nemuzete, napr. tu, kterou jste slohly sousedovy doma, ale vasi vlastni ....

    fakt nemam slov jak zaprdenymi spotrebiteli v CR jste..
    11.10.2008 22:14 mikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    xD pan haha ma uplnou pravdu :-) (imho)
    10.8.2008 11:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    chválně provede něco, o co jsem ho žádal ať nedělá, tak pro toto mám jedno slovo: podraz
    Je rozdíl mezi žádostí a dohodou. Když vás já teď požádám, abyste se postavil na uši, a vy to neuděláte, je to podraz?
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 12:06 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Od počátku jsem Lenovo upozorňoval, že mám v úmyslu věc zveřejnit. Předložili mi podmínky zakazující zveřejnění. Je potom divné, že jsem nepřijal?

    A ještě jedna věc. Já netoužil po žádné úlitbě konkrétně mé osobě. Požádal jsem o oficiální podmínky, které k tomuto postupu mají. Neřekl jsem, že je hodlám přijmout, chtěl jsem je znát. Pokud mají na každého zákazníka jiný metr, poté se nelze divit, že z toho vychází Lenovo špatně.
    Heron avatar 10.8.2008 12:07 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak tento požadavek jsem v textu přehlédl, omlouvám se.
    Komunista avatar 14.8.2008 09:53 Komunista
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    Najprv prijmite moje uznanie za odvahu a trpezlivosť. Zviedol som podobný boj s veternými mlynmi, ale ten trval dlhšie (6 rokov) a bol z inej oblasti.

    Já netoužil po žádné úlitbě konkrétně mé osobě. Požádal jsem o oficiální podmínky, které k tomuto postupu mají. Neřekl jsem, že je hodlám přijmout, chtěl jsem je znát. Pokud mají na každého zákazníka jiný metr, poté se nelze divit, že z toho vychází Lenovo špatně.

    Škoda len, že ste na poskytnutí tých oficiálnych podmienok netrvali a uspokojili sa s poskytnutím nejakej, na mieru šitej, verzie. Oni to tí, pre styk z verjenosťou školení, vedia ako zapôsobiť na dušičku prostého (nielen) česko-slovenského človiečika. Veľké Lenovo poskytlo individuálny návrh jednotlivcovi, to odzbrojí aj zdatných...

    Kamil Páral avatar 14.8.2008 11:53 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jak jsem již zmínil, právník z SOS mi řekl, že řešení tohoto problému individuálním přístupem je právně v pořádku. Je možné, že jiný právník bude mít jiný názor. Od toho jsou to právníci, aby se nikdy neshodli, a bylo stále co řešit :)
    11.8.2008 12:25 Stara Blazkova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Firma sa odmieta chovať podľa poskytnutých podmienok, a keď je na túto diskrepanciu poukázané, firma zakazuje medializáciu. Máte pravdu, podraz.
    13.8.2008 14:36 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Váš pohled nerespektuje znění licenčního ujednání Microsoftu, které zákazníkovi volbu umožňuje. Proto je poněkud bezcenný...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    14.8.2008 08:05 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Byl v upozornění na možnost odmítnout souhlasit s podmínkami instalace upozorněn i na povinnost mlčenlivosti? Nebyl. To vyžadovalo Lenovo, dokonce až po dlouhém handrkování, kdy napřed odmítalo nárok kupujícího a potom teprve jej podmínilo fakticky nezákonnou podmínkou mlčenlivosti. Ukažte mně zákon, kde se píše, že v případě vrácení peněz nesmí zákazník zveřejnit své zkušenosti s tímto. Neukážete, protože žádný takový zákon neexistuje.
    10.8.2008 11:57 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    druhá strana s ním chtěla uzavřít dohodu jejíž součástí byla mlčenlivost a on všechno vykecal (porušil tu mlčenlivost, kterou nepodepsal, ale snad je jasné kam tím mířím). Nevím jak by se tobě líbilo s autorem jednat dva měsíce a v momentě, kdy je vše na stole a zbývá to jen podepsat by couvl a všechno zveřejnil - já bych to morálním chováním rozhodně nenazval.
    To by platilo v případě, kdy by zmínka o "dohodě o mlčenlivosti" padla hned na začátku, ne až na konci. Jak by se vám líbilo jednat s někým dva měsíce a v momentě, kdy je vše na stole a zbývá to jen podepsat, by druhá strana couvla a přidala si podmínku o mlčenlivosti?
    Mohl si vybrat model bez OS, nebo nějakým postupem dotlačit prodejce prodávat jeho vysněný HW bez OS - to by za něco stálo.
    Autorův postup je právě to "nějakým postupem dotlačit prodejce prodávat jeho vysněný HW bez OS". To první (vybrat si notebook bez OS) by platilo v případě, kdy by nabídka notebooků bez OS byla srovnatelná s nabídkou notebooků s Windows. Což bohužel neplatí, a většina notebooků je bezdůvodně prodávána s Windows.
    11.8.2008 00:05 Jose Nepřijel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ono to není tak bezdůvodné. Vy a dalších pár jedinců si tam předpokládám nainstaluje linux, zbytek Microsoft okrade tím, že si tam nahreje "kradenou" kopii Windows. Celkem chápu, že u nás to vypadá takhle. A taky chápu, že pro spoustu lidí je důležitá podpora jak výrobcem, tak Microsoftem a že chtějí jen zapnout a pracovat, než cosi instalovat. Jsme konzumní trh. Hračičky si hrají, zbytek na tohle nemá čas. Taky už jsem spíše ten konzumní uživatel, nadšenec, to nemá čas...
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 00:18 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    To je špatné odůvodnění. Správná možnost je mít možnost si zvolit, zda si chci koupit notebook bez OS nebo s daným OS (za příslušný příplatek). S tím budou spokojené všechny skupiny zákazníků a nikoho to nebude omezovat. Ospravedlňování současného stavu "bojem proti nelegálnímu softwaru" je něco podobného jako "boj proti terorismu". Jen příhodný způsob, jak nahrabat prachy.
    12.8.2008 13:44 Zivan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Me to zase pripomina autorske poplatky. Predpoklada se, ze kazdy kdo si kupuje notebook je zlodej a bude tam instalovat nelegalni Windows. Tak se mu proda notebook pouze s Windows.

    Koupil jsi notebook bez OS? Tak jsi zlodej.

    Koupil jsi notebook s Windows? Tak jsi zlodej, ale prodejce/vyrobce te donutil zaplatit.
    11.10.2008 22:34 mikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    presne.
    11.8.2008 08:18 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    „Bezdůvodně s Windows“ bylo myšleno tak, že není žádný důvod, proč by ten samý model nemohl být prodáván i bez Windows. Pokud by ten počítač s ničím jiným než s Windows prokazatelně nefungoval, bylo by bundlování Windows odůvodněné – pak by to ale asi nemohlo být prodáváno jako PC.
    14.8.2008 08:10 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ano, máte pravdu. Bylo by to totéž, jako svého času Winmodemy (nebo některé tiskárny — GDI), které fungovaly jen pod OS Windows. K nim bylo přidáno i upozornění, že jsou určeny jen pro použití se systémem Windows.
    17.8.2008 14:13 Mr.Ferda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No tak nevim kde je komuniokacni chyba. Jestli jsem to cetl cele spravne tak autor clanku je s vyrobky teto spolecnosti spokojen. Potreboval stroj s konkretni HW konfiguraci. Tato spolecnost udajne nabizi i HW bez OS ale zdaleka ne v pozadovane konfiguraci. Mozna by se i smiril s tim ze proste OS ktery nepotrebuje a nikdy nepouzije zaplati v cene HW. Momentem zlomu byla zminka v licencnim ujednani kterou sam vyrobce do SW dal. Jesli chapu spravne tak tento kus HW bez OS v nabidce vubec neni tedy jina moznost proste neni.

    Vzpomente si sami jak rada uzivatelu nakupuje HW s tim ze je velmi spokojena ze k tomu ma ZDARMA OS, kancelarsky SW, Ceskou literaturu vcetne CD/DVD priloh, hry a hromadu dalsich pitomin. Jen totalni blazen si muze myslet ze to je opravdu zdarma. Nektery zprodejcu soukromne anonimne zcela urcite potvrdi. Sam jsem v tomto oboru podnikal a vim jake sou velkoobchodni nabidky treba od Computerpress a podobne.

    Je opravdu nutne to vse platit kdyz pozadujete jen ten HW?

    U PC je situace v pohode. Kdyz opravdu chcete tak si nechate postavit sestavu na prani a bez OS a ostatnich zbytecnosti.

    U NB to neni tak jednopduche a je s podivem ze pouze spolecnost Fujtsu Siemens Computers k tomu ma odvahu.
    10.8.2008 10:58 Lubor Nosek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Děkuji za čtivý článek, odkazuji na Vás i na svém blogu s menším komentářem: http://www.lubik.cz/vraceni-licence-windows/.

    Souhlasím s ostatními komentáři, že článek by stálo za to zveřejnit na exponovanějším místě.
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 11:36 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Díky za komentář, ovšem v hádání s Lenovem již zřejmě nehodlám pokračovat, z těchto důvodů:
    1. Nemyslím si, že Lenovo nemá na požadavek mlčenlivosti právo. Je to hnusné, to ano. Ale zda je to nezákonné? Musel bych si nechat udělat právní analýzu.
    2. V posledním e-mailu Lenovu jsem na rovinu prohlásil, že jejich povinnosti považuji za splněné a nehodlám si již činit žádné další nároky.
    3. Následujícího půl roku nebudu v České Republice. Což dělá soudní řízení problémovým. Mohl bych v tom pokračovat po půl roce, ale je to takové hloupé.
    10.8.2008 15:31 Lubor Nosek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak to je škoda. Konzultoval jsem tento případ s právníkem a je to velmi zajímavé, protože se zde tluče více právních norem (kupní smlouva, licence) a subjektů (Vy, internetový obchod, Lenovo, Microsoft). Výsledek diskuze byl:

    1) Lenovo nemusí plnit své povinnosti - proč by pak vůbec nabízelo nějakou dohodu.

    2) Lenovo musí plnit své povinnosti - pak nemůže vyžadovat mlčenlivost.

    Počkáme tedy na nějakého dalšího odvážlivce. :)
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 18:26 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pokud toto opravdu prohlásil právník, tak je to přinejmenším zajímavé, zejména druhý bod. Chtělo by to opravdu ještě víc zatlačit, a pokud by se vzpírali, tak jít k soudu, kde by se rozhodlo. Bohužel mi připadá nemorální v tom pokračovat, když jsem již prohlásil, že pokračovat nehodlám (navíc ta cizina). Ovšem tato informace snad bude nápomocna dalšímu člověku, který se o to pokusí, a nenechá se jen tak odmítnout. Po nějaké době zkusím na konec článku shrnout zajímavé informace z komentářů, které se zde objeví.
    pavlix avatar 12.8.2008 00:10 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tady nejde jenom o právnících, i právníci a soudci se mají řídit logikou.

    Pokud má Lenovo povinnost na žádost vrátit peníze, tato povinost se zveřejněním zkušeností s nimi nijak nemění.

    Jak už jeden kolega dodal, mohli by si pak vymyslet jakkoliv nesmyslné podmínky, ale na nic z toho nemají nárok.

    Co jsi udělal ty, že jsi před koncem jednání ustoupil a rozhodl se zveřejnit průběh do té doby, kdy jsi to nechal plavat. Jen jsi nesmyslně označil jejich požadavek za oprávněný, což zřejmě zkusí na každého dalšího (a pravděpodobně i předchozího).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    10.8.2008 11:18 Ctirad Feřtr | skóre: 43 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Ach jo.
    Fajn, tak se vám povedlo dostatečně dlouho otravovat jednu firmu a promrhal tak čas v hodnotě několikanásobku ceny systému o který tu šlo. Není tedy divu, že firma nakonec vyměkla a radši vám nabídla kompenzaci (byť na ní nemáte žádné právo), než aby tahanicemi s vámi proplýtvala další čas svých zaměstanců.

    To ale nemění nic na tom, že žádný korektní způsob, jak si nechat vrátit peníze pouze za licenci OS a přitom si nechat HW, neexistuje. A pokud náhodou někdo někde vyměkne a nějakou kompenzaci vrátí, tak je to čistě jenom jeho dobrá vůle a nechuť k tomu ztrácet čas s opruzáky jako jste vy. Zcela logicky pak je tam ta klauzule o mlčenlivosti, protože jde o postup naprosto nestandardní.
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 11:38 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Proti vašemu názoru mluví některé vyhrané soudní spory v zahraničí. Odkazy v článku.
    Shadow avatar 10.8.2008 11:47 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    [sarkasmus] Chudinka firma, maličká, ublížená, nikdo ji nemá rád, všichni jí ubližují, zejména pak ty hrozní zákazníci, co po ní furt něco chtějí... [/sarkasmus]

    Je na zákaznících, aby firmám jednoznačně ukázali, co chtějí. A tohle řekne rozhodně více než mlčení u většiny těch, kteří si koupí laptop s Windows, i když o tu "vázanou" licenci zájem nemají. Jak správně autor podotkl, to nemusí být jen uživatelé unixových systémů, ale i uživatelé Windows, co už licenci mají. Já si myslím, že kdyby se našlo více takto vytrvalých lidí, možná by pak Lenovo přehodnotilo svůj postoj a začalo nabízet varianty laptopů bez OS.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Heron avatar 10.8.2008 11:55 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.

    Pomocí soudů, podrazů apod? Nebylo by lepší se zkusit domluvit s prodejcem, že tam ten OS opravdu nechci?

    Je na zákaznících, aby firmám jednoznačně ukázali, co chtějí.

    Zkus se někdy postavit na druhou stranu a to teprve poznáš, co zákazníci chtějí

    Shadow avatar 10.8.2008 12:09 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Proč ne pomocí soudů? Pokud firma dělá něco nezákonného (vázaný prodej?) nebo upírá zákazníkovi jeho práva (pokud licenční ujednání nabízí to či ono, ale výrobce se toho zříká, apod.), tak rozhodně nemám nic proti tomu, aby na ni byla podána žaloba. Soud její oprávněnost posoudí.

    Co se týče podrazu, já jako podraz naopak vnímám vázaný prodej Windows s laptopy. A to, že řada modelů se nedá sehnat bez OS, je smutnou pravdou. I když, a to klidně uznám, ten pokus se domluvit s prodejcem není špatný nápad, ačkoliv, v tom případě spíše léčíme (resp. působíme na) symptom (distribuční kanál) a nikoliv nemoc (výrobce, který váže prodej Windows na HW).
    Zkus se někdy postavit na druhou stranu a to teprve poznáš, co zákazníci chtějí
    Chápu váš postoj, akceptuji jej, ale nesdílím jej, resp. ne v tomto případě.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Heron avatar 10.8.2008 12:36 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Přiznám se, že zákaz vázaného prodeje je pro mě dneska novinka, proletěl jsem google, našel 143/2001 a spotřebitel.cz se odkazuje na §6, kde se o ničem takovém nemluví. Navíc mi není jasné, jak by to šlo dohromady s 22/1997 a prohlášením o shodě.
    12.8.2008 22:27 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Na Slovensku taký zákon je a preto predpokladám, že je aj v Čechách.
    12.8.2008 22:37 Andrej Herceg | skóre: 43
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Čo som pozeral na internete tak to vyzerá tak, že aj v Čechách niečo také platilo, neskôr bola celá časť zákona o diskriminácii zákazníka prepracovaná (takmer všetko odtiaľ bolo vyhodené) a či je niečo také teraz netuším (nechce sa mi to hľadať).
    10.8.2008 12:09 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Nebylo by lepší se zkusit domluvit s prodejcem, že tam ten OS opravdu nechci?
    Co cekas, ze ti rekne? "Bez OS nelze prodat".
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    Kamil Páral avatar 10.8.2008 12:10 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Před nákupem jsem se samozřejmě přímo u Lenova dotazoval, zda je možné koupit můj vybraný notebook bez Windows. Ne, v ČR jsou Thinkpady pouze s Windows. Jiná varianta možná není. Pokud by se dalo domluvit, tak samozřejmě nemám potřebu toto všechno dělat.
    Grunt avatar 10.8.2008 23:23 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Nebylo by lepší se zkusit domluvit s prodejcem, že tam ten OS opravdu nechci?
    O Vánocích jsem kupoval počítač v Cybexu a před koupí samotnou jsem volal na zákaznickou linku a ptal se na možnost koupě počítače bez Windows. Odpověď:Bohužel, je mi líto, ale tyto počítače k nám chodí již s předinstalovaným operačním systémem od výrobce a my nemáme možnost vrácení licence. Samozřejmě jsem se ptal i jinde a se stejným výsledkem.

    Osobně to vidím na řetěz: Moft -> instalátor(Acer/Lenovo) -> Prodejce -> Koncový zákazník. Teď už jen jak první článek řetězu(zajisté ošetřený sadou oboustranně výhodných smluv…vždyť přátelství je nadevše) zpřetrhat.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    14.8.2008 08:23 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Dobrá, jste obchodník, takže:

    Mám zájem o tento notebook. Vy tam ale máte předinstalovány Windows a já mám zájem koupit jej bez nich, protože v počítačích se vyznám a chci tam nainstalovat jiný OS.

    Jak se zachováte? Za jakou cenu (jestli vůbec) mně NB prodáte? Pochybuji, že v prodejně máte takového odborníka, který by byl schopen kvalifikovaně postupovat, takže nejspíš bych se od Vás dověděl, že „to není možné” a dva měsíce času bych místo patálií s vracením peněz ztratil hledáním přesně téhož NB bez OS, abych nakonec zjistil, že nic takového neexistuje.

    Vaše a podobné názory vycházejí ne z Baťova „Spokojený zákazník – náš cíl” či ze známějšího: „Náš zákazník, náš pán”, ale se starého reálněsocialistického „Co si ta verbež zase vymýšlí? Mohou být rádi, že vůbec něco máme.”
    30.8.2008 15:25 Otto
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    +1
    10.8.2008 12:14 Paja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Podle mě tu jde o "vázaný prodej" HW a SW. Nejsem si jistlý jestli je to v České Republice (EU) zakázáno, ale vypadá to tak (i když jsem se ptal jen Google :)

    Z toho by pak vyplývalo, že je naopak nekorektní nutit spotřebitele kupovat SW zároveň s HW. Normální praxe je, že HW se prodává zároveň se SW a většině lidí to tak vyhovuje. Pak ale nic nekorektního říct "Děkuji, ale já licenci k použití MS Windows nepotřebuji ani za tuto zvýhodněnou cenu, nahraďte mi prosím nějak cenu kterou jsem zaplatil za tuto licenci". Ta klíčová věta v licenci MS WIndows je tam možná proto aby se Microsoft a Lenovo vyhnuli nařčení v vázaného prodeje? Neříká, že instalátor musí nutně vracet peníze, ale musí umět nějak rozumně naložit s požadavkem na náhradu.

    Lenovo by možná mohlo říct, že cena OEM licence MS Windows je něco kolem jedné koruny, ale nevím jak moc by se to líbilo Microsoftu. Co kdyby si pak lidi začali kupovat počítače bez licence a používali OS bez licence? To by pak vzniklá škoda byla jedna koruna?

    Takže na popsaném postupu není nic vyčůraného a opruzáckého, je po pouze využití možnosti kterou Lenovo/Microsoft nabízí..

    10.8.2008 14:08 Dusan | skóre: 23 | blog: Moje_trable_s_internetom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Rozumný názor.

    A pán Kamil Páral je fakt trieda, že sa nevzdal.
    10.8.2008 14:15 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Lenovo by možná mohlo říct, že cena OEM licence MS Windows je něco kolem jedné koruny, ale nevím jak moc by se to líbilo Microsoftu. Co kdyby si pak lidi začali kupovat počítače bez licence a používali OS bez licence? To by pak vzniklá škoda byla jedna koruna?
    Krása, připomnělo mi to jednu část ze Zátahu na hackery :-D.
    28.8.2008 11:57 SB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Neměla by ten vázaný prodej prošetřit ČOIka???
    Poe avatar 10.8.2008 18:23 Poe | skóre: 7 | blog: Colorless green ideas | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Vy se tu evidentně snažite přeložit problém z choré hlavy na zdravou. Kdyby Lenovo nabizelo možnost koupi holého zeleža od začatku, tak by přece nebyl žádný problém. Ani autor by nemusel vynakladat svuj čas a penize, ani Lenovo.
    To ale nemění nic na tom, že žádný korektní způsob, jak si nechat vrátit peníze pouze za licenci OS a přitom si nechat HW, neexistuje.
    A to je velmi dobrý důvod, proč má smysl usilovat o možnost pořizení PC bez "Microsoft tax" plošně.
    »John« avatar 25.8.2008 21:17 »John« | Příbram
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    A to je velmi dobrý důvod, proč má smysl usilovat o možnost pořizení PC bez "Microsoft tax" plošně.
    Mám radost že má někdo stejnej názor jako já a že se je za něj ochotnej poprat jako Kamil. Chtělo by to sehnat dostatek odvážlivců na hromadnou žalob, rozpoutat vlnu nevole proti bundlingu pod záštitou FSF a jejich právníků a moh by z toho vypadnout hezkej EU-wide bundling ban.
    Windows is a shitty OS parody modeled after a good OS that did the same things 10 years earlier.
    11.8.2008 09:44 VlK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Jde o princip i kdyby šlo o korunu. Jediné co bych autoru vytknul, bylo to, že od začátku nechtěl náhradu za svůj vynaložený čas při uplatnování práva.

    Dá se říct, že podobný spor jsem měl taky, ale nechtělo se mi zjištovat, jestli je to průlom nebo ne, spíše ne. Takže nebyl zveřejněn na příslušném serveru. Prostě když jsem během měsíce reklamoval už poněkolikáte různé služby u různých společností, tak to ta, co ji trvala reklamace půl roku, odskákala (jednalo se o banku). Jednalo se "jen" o 150Kč. Náhrada času + poštovné + telefony. Celková náhrada tuším 1800Kč, vyplacena.

    Stejným způsobem měl postupovat i autor, každá odpověd na jejich vymyšlené důvody, min. jedna započatá hodina. (Jen je nepříjemné, že náklady si člověk nemůže vycucat z prstu, ale zdokladovat, výplatní páskou náhradu času, apod.)
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 15:48 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Pěkný komentář. Jistě se bude hodit lidem, kteří budou mít odvahu se do toho pořádně opřít.
    Fluttershy, yay! avatar 11.8.2008 15:52 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Nebylo by špatné vzít článek plus výcuc užitečných koemntářů z diskuse a hodit to třeba na http://ripper.profitux.cz/.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 17:55 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Plánuji článek o nejzajímavější komentáře doplnit.
    28.8.2008 12:03 SB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Přesně tak, náhrada času. Jestli sem si dobře všiml, tak ten německý soud nařídil vyrovnání těch 650 € za promrhanej čas. V týhle zprdelený raně kapitalistický republice je zvykem, že si prodejci k zákazníkům dost dovolujou. Ze stejného soudku by bylo neproplácení vašeho poštovného, když posíláte výrobek na oprávněnou reklamaci.
    12.8.2008 13:47 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ach jo.
    Není tedy divu, že firma nakonec vyměkla a radši vám nabídla kompenzaci (byť na ní nemáte žádné právo)
    Právo na ní samozřejmě má, je to napsané v samotné licenci, se kterou společnost Lenovo musela souhlasit, jinak by Windows prodávat nemohla.
    Viliam Púčik avatar 10.8.2008 12:03 Viliam Púčik | skóre: 22 | blog: minimal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Respect! :-)
    10.8.2008 14:23 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    10.8.2008 16:30 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Hustý, tomu řikam dobrej článek, nejen obsah je zajímavej, ale je to i čtívý. Díky ua užitečné informace!
    10.8.2008 17:37 aurelius | blog: Wonderland
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Narozdíl od některých zde diskutujících lidí za tebe mluví nejen slova, ale i činy.

    Fórum, wiki a překlady Ubuntu, Esmska a teď ještě tohle. Fakt seš borec! ;-)
    10.8.2008 17:58 hanoj | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Možná jsem tomu úplně nerozuměl, ale Lenovo MUSÍ udělat nabídku zákazníkovi, který chce vrátit peníze za SW M$. Když do nabídky (smlouvy) uvedu, že od data vrácení bude zákazník skákat po jedné noze, bude se tímto považovat problém vrácení licence za splněný? Mlčenlivost je přeci dohoda dvou stran ne jedné a tedy není technickou podmínkou, která by zapříčinila neopodstatněnost vrácení peněz! Dík za odpověď a názor na moji konstrukci.
    10.8.2008 18:06 hanoj | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ááá, už jsem to našel: "nedojde-li k dohodě Lenovo-zákazník, rozhodne soud". OK, máš moji (asi jen morální) podporu.
    10.8.2008 18:43 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Moc pěkné, obdivuju tu trpělivost :-)

    Když to tak sleduju, jsem ráda, že jsem si nikdy žádné Windows nemusela koupit - asi bych se pak do něčeho podobného z principu musela pustit, ale nevím, nevím, za jak dlouho bych toho měla plné zuby.
    ^D
    frEon avatar 10.8.2008 19:38 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    gratuluji. az si dopisu svuj web, tak to sem hodim link.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    10.8.2008 21:22 Adam Streck
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Smekám klobouk, pane Párale, a vzdávám holt Vaší práci. Ačkoliv používám OS Windows, vidím OEM licence jako velké zlo - jednak mi vadí, že si nemůžu vybrat verzi, kterou chci a jednak mi nevyhovuje, že můj software je vázán na konkrétní instalaci a konkrétní harddisk, protože občas přemazávám systém - přijde mi to jako nejúčinnější optimalizace. Doufám tedy, že Vaše práce alespoň trochu pomůže nešťastné situaci v situaci distribuce operačních systémů a, ještě jednou, klobouk dolů.
    10.8.2008 23:53 Jose Nepřijel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nemusíte si přeci kupovat OEM licence. Ty jsou sice levnější, ale mají své nevýhody. Můžete si tedy raději koupit krabicovou verzi, ta je v tomto zcela rozdílná, ale samozřejmě dražší, ale toto "zlo" tam neplatí. Jinak vyvedu vás z omylu, software je vázán jen na počítač, ve vašem případě notebook, disk s tím nemá nic společného, alespoň, co se týše běžné OEM verze Windows. Co s tím udělají samotní výrobci, co je jiná...
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 00:20 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nemusíte si přeci kupovat OEM licence.
    Ale musíte. S hardwarem.
    11.8.2008 23:05 Jose Nepřijel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Samozřejmě, že ne. Oni vám k tomu přibalí linpus, freedos, nebo jen zavaděč, nevím, zda-li si něco takového nějak cení, ale každopádně dost ušetříte v porovnání s Windows. Spousta lidí ale jen okrade Microsoft. Mám rád lidi, co místo toho, aby kradli, tak si fakt koupí notebook nebo počítač bez OS nahrají si tam linux. Tahle doba se mi líbí, také jsem si tímto způsobem legalizoval počítač a jsem rád. Mirosoft mezitím výrazně zlevnil OEM lincence jak Windowd, tak Office a myslím, že teď už se nikdo nemůže vymlouvat na to, že je to drahé. Ale jak víte, stejně se někdo najde, kdo bude opakovat hlášku, že kdyby to bylo a půlku levnější, tak by si to koupil, ale takhle nikoli, raději bude pomlouvat něčí práci a považovat za drzost to, že má být nějak ceněna. Smutné...
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 23:11 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jak jsem již řekl někde jinde. Až se vám povede koupit v ČR ThinkPad bez Windows, tak pak teprve něco tvrďte. Pokud by to šlo, není důvod pro článek.
    28.8.2008 22:57 Vojtech Pavlik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Je mozne koupit ThinkPad bez Windows.

    Nase firma se o to v minulosti pokusila, a po delsim jednani s Lenovem se ukazalo, ze pri jednorazovem nakupu vice nez 100ks identickych notebooku jsou schopni dodat nekatalogovou konfiguraci, vcetne nepredinstalovaneho OS.

    Coz samozrejme pro jedince neni prakticke, a nebylo to tehdy ani pro nasi firmu, my jsme potrebovali do deseti kusu.

    Takze overene provedenim to, stejne jako Vy vraceni penez, nemam. Jen nabidku od Lenova.
    otula avatar 10.8.2008 22:05 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Gratuluji k úspěchu. Trochu mi to připomnělo mou korespondenci s UPC, ale myslím, že proti tomu, co jsi dokázal ty, to byl jen slabý odvar :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    10.8.2008 23:48 Jose Nepřijel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dost kladných ohlasů, tak to zkusíme vzít i z jiného pohledu. Notebook jste si koupit přesně v té konfiguraci a výbavy, v jaké jste chtěl. Jen proto, že jste se chytnul nějaké větičky, tak tohle všechno? Když se Vám tam ty Windows nelíbí, proč jste si je kupoval? On nákup je také "podepsání" smlouvy, ne? Češi si pořád naříkají na svoje práva, většinou ti největší "vychcánci", takže ti, co si ani nemají na co naříkat. A určitě teď nemluvím jen o vás. Jsme tímhle po světě dost známí, myslím...
    Grunt avatar 11.8.2008 00:30 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Notebook jste si koupit přesně v té konfiguraci a výbavy, v jaké jste chtěl.
    A ona je někde i jiná možnost?

    (Pokud je tak se omlovám za nařčení)

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 00:33 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Notebook jste si koupit přesně v té konfiguraci a výbavy, v jaké jste chtěl.
    Nikoliv, chtěl jsem pouze hardware. To má být nějaký pokus o překrucování reality?
    Jen proto, že jste se chytnul nějaké větičky, tak tohle všechno?
    Smlouvy kupodivu obsahují samé "větičky". Podstatné je, že se dané strany zavazují tyto větičky dodržet. Z jakého důvodu mi tato práva upíráte?
    Když se Vám tam ty Windows nelíbí, proč jste si je kupoval?
    Viz můj poslední odstavec v článku. Běžte si tyto hlouposti plácat jinam. Až se vám podaří koupit ThinkPad v ČR bez Windows, tak potom můžete něco takového povídat. A že jsem si měl koupit něco jiného? To už potom zas nemáme takovou svobodu výběru, že?
    On nákup je také "podepsání" smlouvy, ne?
    Vaříte na vodě. Prodávající prodává produkt jistých parametrů a s jistými podmínkami. A když povinností, které si sám vytvořil, nechce dostát, tak ho ještě bráníte?
    11.8.2008 00:42 Paja
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pokud si přečtete předchozí komentáře, tak tam najdete, že notebook s licencí Windows nebylo to co autor původně chtěl, chtěl notebook s variantou bez licence Windows, ale Lenovo takvý neprodává.

    Píšete "chytnul se nějaké větičky" - licenční ujednání MS Windows neznám, ale podle pozice scrollbaru na snímku obrazovky naznačuje, že ta věta je na začátku, takže ji asi Microsoft nepovažuje jen tak za nějakou "větičku"... Btw - píšete že si koupil Windows - pokud jsem pochopil liceční slovíčkaření správně, tak Windows si nemůžete koupit - Microsoft vám jen udělí licenci (právo) používat software, který stále vlastní Microsoft. Proto nemůžete Windows dál prodat (nevlastníte je), ale můžete toto právo na využití software odmítnout (to je možná jeden z důvodů proč tam je ta větička).

    S licencemi je to celkem komplikované: když si například koupíte notebook v Tescu (hodíte krabici do vozíku), tak se asi nedá mluvit o tom, že jste četl a souhlasíte s licencí (hlavně pokud jste počítač předtím nikdy neviděl a jdete pro pro svůj první počítač do hypermarketu - nemáte vůbec představu o tom, že něco jako licence existuje a že s něčím tak komplikovaným musíte soulasit :). Možná taky proto je tam tahle formulka, protože zákazník má stále mít možnost rozhodnout zda licenci využije nebo ne. Taky se tím Microsoft brání nařčení proti zmíněnému "vázanénu prodeji".

    Pořád nerozumím tomu, proč tenhle postup vidíte jako nějakou "vychcanost" - autor přece jen využil možnosti, kterou Microsoft/Lenovo sám nabízí. Spíš bych to viděl jako "vychcanost" Microsoftu vůči Lenovo, protože se s tím problémem musí babrat Lenovo. Z odkazů je zřejmé, že nevyužití licence není česká specialita, autorova motivace byla naopak zveřejnit svoje zkušenosti, protože nenašel žádné informace.

    11.8.2008 08:19 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Když se Vám tam ty Windows nelíbí, proč jste si je kupoval?
    O tom je právě celý příspěvek. Autor příspěvku ty Windows nechtěl koupit, ale prodejce mu je vnutil. Asi jako kdybyste si v obchodě koupil housku, a prodejce vám řekl, že si k tomu musíte koupit i rohlík, jinak vám ji neprodá.
    11.8.2008 20:17 P.K.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    O tom je právě celý příspěvek. Autor příspěvku ty Windows nechtěl koupit, ale prodejce mu je vnutil. Asi jako kdybyste si v obchodě koupil housku, a prodejce vám řekl, že si k tomu musíte koupit i rohlík, jinak vám ji neprodá.
    Jo, asi jako kdyby si koupil housku s mákem a pak šel za prodejcem, že tam ten mák nechce a že požaduje, aby mu ho z tý housky odrolili a ještě vrátili peníze v hodnotě máku...
    11.8.2008 20:28 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Opravdu považujete operační systém za takovou prkotinu, že skoro ani nestojí zabývat se tím, který a zda vůbec je na notebooku nainstalován? Na celkové užitné hodnotě notebooku je operační systém minimálně stejně důležitý, jako hardware – spíš ještě důležitější. Zkuste si někdy udělat pokus – dejte uživateli jednou notebook bez wifi a podruhé ten samý model s wifi, jak bude hodnotit rozdíl. A pak mu zkuste dát ten samý model, jenom tam jednou bude mít Visty a podruhé FreeDOS. Myslíte, že to přejde jako zanedbatelný rozdíl? Mimochodem, v obchodech zpravidla máte na výběr, zda chcete housku s mákem, posolenou nebo bez – u notebooků je ten výběr málokdy. Takže i u takové prkotiny jako je mák na housce dostanete na výběr, ale operační systém si zvolit nemůžete…
    frEon avatar 11.8.2008 21:09 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ses mimo, notebook vyrabi nekdo jinej nez ten operacni system, ale mak na tu housku da ten samej vyrobce.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    11.8.2008 21:14 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ano ale samotný mák vyrábí někdo jiný. A instalaci na harddisk provede také Lenovo.
    frEon avatar 12.8.2008 12:48 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    nj, mas pravdu. mimo sem ja ;-)
    Talking about music is like dancing to architecture.
    11.8.2008 23:55 SPS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak si nekupim s makom ale bez , ak nemaju idem do ineho obchodu. V tomto pripade sa to vsak neda
    12.8.2008 13:43 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Kdyby prodejce měl u regálu s těmi houskami uvedeno, že to je možné, tak by to mělo být možné.
    13.8.2008 14:49 wintermute
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dost ubohy pokus o demagogiu. Vy ked si kupite housku s makem tak pred zahryznutim na Vas vyskoci okno s tym aby ste potvrdili licenciu na konzumaciu tej housky?

    Ano pokial vyrobca pri houske s makem uvedie licenciu na konzumaciu maku a v nej bude, ze pokial s nou nesuhlasite tak ju nemate konzumovat a obratit sa predajcu tak ano potom to mozete urobit aj pri nej.

    Clovece skuste predtym nez sem pustite takyto vyplod pouzit mozog ak Vam ho nevymleli na marketignovych skoleniach istej SW firmy produkujucej isty OS.
    Gilhad avatar 2.12.2008 21:25 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Spatne prirovnani - on nechtel odstranit cast notbooku, on pouze odmitnul prijmout licenci.

    Spravne prirovnani by bylo spis takoveto: Chcete si na chatu poridit krb, ale vsechny typy krbu, ktere tam svymi parametry vyhovuji jsou prodavany pouz s poukazkou na pesi vylet napric Saharou - nikdo je v CR neprodava bez teto poukazky. Samotnou poukazku muzete koupit za cenu rekneme 1/5 krbu, ale vy vubec nemate zajem se trmacet nekde v horku po rozzhavenem pisku stovky kilometru pesky.

    Protoze se chcete hrat na sve chate u krbu a neni jina moznost, tak nakonec koupite krb, i prestoze je v jeho cene zapoctena ta nesmyslna poukazka. Ale pri rozbaleni dodavky zjistite, ze to neni tak zle, ze na poukazce je vyslovne napsano, ze pokud ji nechcete pouzit, tak muzete zadat nahradu.

    A najednou se vyroji cele mraky lidi, ktere tvrdi, ze prece nemuzete chtit vratit tu nesmyslnou poukazku na neco, co jste nikdy nechteli, prestoze to je na ni vyslovne napsano.
    11.8.2008 09:17 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    sme tímhle po světě dost známí, myslím...

    Naopak. Jsme poměrně známí tím, že si necháme s... na hlavu. Proto u nás taky vypadají služby (téměř jakékoli) tak, jak vypadají.
    Shadow avatar 11.8.2008 09:47 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mám pocit, že jsme známí nejenom tím, že si necháme s... na hlavu, ale také tím, že ty, co nám s... na hlavu, ještě obhajujeme a bráníme před těmi, co si s... na hlavu nechtějí nechat.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    otula avatar 11.8.2008 10:04 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ale také tím, že ty, co nám s... na hlavu, ještě obhajujeme a bráníme před těmi, co si s... na hlavu nechtějí nechat.
    Ano, správně. Protože ti, kteří se hájí, jsou vnímáni jako buřiči, pohoršující své okolí. Mnohokrát mi bylo vyčítáno, že „dělám ostudu“, že „jsem to raději měl nechat být“, „jestli mi těch pár korun, které jsem si nakonec ani nevzal, stálo za to“… Ono to asi patří k historickému vlezdoprdelkovství české povahy.
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    13.8.2008 14:50 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Kamil Páral to napsal za mne. Vážený pane, uvědomujete si, že jste si svými slovy mnoho neprospěl? Reálný obraz člověka nehledejte v zrcadle...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    13.8.2008 21:44 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Aha, Češi jsou vyčůránci, kteří běžně platí za něco co nechtějí a nevyužijí, kdežto ti hloupí Američani, Britové, Francouzi a Němci si hloupě nechají vrátit peníze. Bravo! Tomu říkám zásah :-)
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    11.8.2008 07:01 NoName
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    celé to má ďalšie obmedzenie, a síce že ten štítok nejde odlepiť tak aby sa nepoškodil ... resp. nie je mi známy žiadny postup k jeho bezproblémovému odlepeniu :(
    Grunt avatar 11.8.2008 11:14 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Já si myslím, že na tom nezáleží, jelikož bych řekl, že po přijetí všechny ty věci stejně putují do koše.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    12.8.2008 18:23 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mně se to povedlo (skaplepem a opatrně). Domluvil jsem se (na rozdíl od Kamila) s prodejcem, který tu OEM verzi nějak načerno někomu prodá (jako kdyby byla ne-OEM) a dal mi za to obal na notebook a pěknou myš, tj. někde kolem 1kkč.
    12.8.2008 21:50 ByCzech
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Vy neznáte tu běžně používanou fintu na nálepky s fénem?

    1. Nahřívat fénem nálepku tak dlouho až lepidlo pod ní "změkne"
    2. Opatrně sloupnout (sloupávat) nožem
    3. Nepoškozenou samolepku dát na připravený voskový papír (od jakékoli jiné samolepky - třeba ty co se používají na tisk adres a pak se lepí na obálky ap.)

    Taková nálepka nejenže není poškozená, ale lze ji i opětovně použít.
    12.8.2008 21:51 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Což nemusí fungovat se všemi druhy lepidel. :-)
    11.8.2008 08:45 Freeeman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Super, budu o tom vazne premyslet az si zase budu kupovat ThinkPad. Coz doufam bude brzy. Clanek super, je videt ze komunizmus pomalu opada a arogantni urednice ktere si myslely ze maj jen znervoznovat lidi, uz pomalu odchazi.
    Petr Tomášek avatar 11.8.2008 10:04 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak nevím, ale podle mě nemají právo chtít po zákazníkovi, aby se zavázal, že nebude nic zveřejňovat. Zkusil jste se obrátit na UOHS, svého právníka, nebo přinejmenším na nějaký investigativní program v televizi? ;)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    11.8.2008 10:13 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ja myslim, ze muzou. Pokud na to pristoupi obe strany. V obchodnich vztazich je to naprosto bezne. A vlastne jsou i pripady, ze zalujici strana v soudni pri pristoupi na dohodu, ze dostane nejake odskodne, avsak zavaze se mlcenlivosti.
    12.8.2008 23:47 Petr Mach
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mějte na paměti, že tento spor by se neřešil dle obchodního, ale dle občanského zákoníku. Jinými slovy, není to obchodní, ale občanský spor. Co je možno ve vztahu firma-firma nemusí být možno ve vztahu firma-občan, kde občan je považován za nerovnocenně slabší stranu a je zákonem více chráněn.
    11.8.2008 10:16 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak nevím, ale podle mě nemají právo chtít po zákazníkovi, aby se zavázal, že nebude nic zveřejňovat.
    A kdo by jim to právo odňal? Který zákon, který jeho paragraf? Nezapomínejte, že co není zakázáno, je povoleno.
    11.8.2008 10:38 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ustava. Respektive chtit po zakaznikovi to muzou, ale smluvni ustanoveni nemohou anulovat prava z LZPS, tedy v tomto pripade pravo zakaznika na svobodu slova. Tedy to je naopak - musi byt nejaky zakon, ktery by omezil pravo z LZPS a umoznoval ve smluvnich vztazich se ho vzdat.
    11.8.2008 11:28 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tedy to je naopak - musi byt nejaky zakon, ktery by omezil pravo z LZPS a umoznoval ve smluvnich vztazich se ho vzdat.
    Nemusí, protože v Ústavě nikde není napsáno, že se tohoto práva nelze vzdát.
    11.8.2008 13:21 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    AFAIK to se mysli na vsechny prava z LZPS, vic clanek 1 a clanek 4/2. Nicmene nejsem pravnik a takhle jsem to slysel od studentu prava.
    11.8.2008 16:21 j.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Prava dane LZPS plati vyjma pripadu stanovenych zakonem, a zakon na nektera typy tajemstvi pamatuje (obchodni, listove, zvlastni rezim pro informace tykajici se bezpecnosti statu (tajne informace), a konkretne v tomto pripade se pravdepodobne jedna o duverne informace...).
    14.8.2008 09:56 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    V tom případě Vy nezapomeňte na to, že práva občanů mohou být omezena jedině zákonem. Ukažte mně zákon, podle kterého je zákazník (občan) povinen souhlasit s mlčenlivostí „jen“ proto, aby bylo vyhověno jeho zákonnému nároku.
    12.8.2008 15:08 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Vzhledem k podstatě toho ujednání mohou po zákazníkovi požadovat mlčenlivost v tom, jak konkrétně se dohodli (obchodní tajemství). Požadovat mlčenlivost, že a jak k dohodě došlo, už nemohou, protože se jedná o postup, který mohou uplatňovat všichni zákazníci.
    14.8.2008 09:58 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Obávám se, že v tomto případě špatně aplikujete pojem „obchodní tajemství“.
    11.8.2008 10:41 Power | skóre: 7 | blog: Power
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pěkně se to rozjelo, už o tom informují i na živě.sk To budou mít prodejci radost až se začnou ozývat další lidé, že chtějí vrátit peníze za Windows Predinštalovaný Windows: Môžete získať späť peniaze?
    11.8.2008 11:24 Vojtěch
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak od Lenova si nekoupím ani pomyslný rohlík, když se s nimi člověk musí tak handrkovat a jde jim jen o vlastní prospěch a ne dobro zákazníka, budu volit při nákupu notebooku který mě zanedlouho čeká jinou firmu. A také notebook bez toho viru od Microsoftu.
    Shadow avatar 11.8.2008 12:28 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ehm, myslím, že všem komerčním firmám jde primárně o vlastní prospěch a dobro zákazníka bývá i v tom nejlepším případě až na druhém místě. No a na druhé straně barikády by měli být zákaznící, co také sledují primárně vlastní prospěch, přičemž o dobro firem až tak moc neusilují. Tedy někteří. Jiní viz výše.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    11.8.2008 23:18 Jose Nepřijel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Myslím, že máte naprostou pravdu. Zákazník se pere za všechno, za co si myslí, že se může prát, zaměstnanec firmy zase za to, aby se firma udržela a vždy měla zisk a je to správné samozřejmě, protože když nebude zisková firma, tak nebude nic, ani zákazníci. Chce to udržovat tu zdravou rovnováhu, zákazník je jen zákazník, ne vyděrač a zloděj, ale to samé by mělo platit i na straně obchoníka. Spousta lidí zapomíná, že ČOI chrání práva všech, tedy nejen práva zákazníka. Někdy je to i nejlepší, když obchodník ve sporném případě odkáže zákazníka na ČOI, to se pak hodně rychle pozná, kdo se jen dožaduje svých práv a komu jde o úplně něco jiného. Často vidím nedodržovat zákony i druhou stranu:-) Zákazníka zákony zajímají jen do doby, kdy stojí při něm, pak se ohání jinak, zákon, nezákon:-)
    brk avatar 11.8.2008 12:36 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Cca před čtvrt rokem jsem si koupil X61s a licenci jsem bohužel už odsouhlasil, protože jsem potřeboval aktualizovat BIOS. Na webu Lenova byla jen WIN32 binárka a ISO CD. Jelikož jsem nevěřil v úspěšnost toho co se Ti povedlo, tak jsem šel tímto jako cestou nejmenšího odporu, protože série X nemá optickou mechaniku.

    V každém případě si vážím toho, co jsi udělal. Kdybys tu nechal číslo účtu, tak ti alespoň symbolickou stovku pošlu. ještě 19 takových jako já a nemáš ani finanční újmu.
    USE="-qt -kde"
    11.8.2008 12:47 neaktivni | skóre: 24 | blog: neaktivni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    V každém případě si vážím toho, co jsi udělal. Kdybys tu nechal číslo účtu, tak ti alespoň symbolickou stovku pošlu. ještě 19 takových jako já a nemáš ani finanční újmu.
    Tak tak. Taky dame stovku, kdyz budem vedet kam.
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 16:02 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Velmi si vážím vaší podpory, děkuji. Dokonce jsem již od jednoho čtenáře dostal nabídku na plnou částku (což mi poměrně vyrazilo dech). Avšak peníze si určitě vzít nehodlám, necítil bych se poté správně. Již jednou jsem je odmítl, a zas tak těžké rozhodování to nebylo. Budu mnohem raději, když u příštího nákupu obětujete část svého času a zkusíte taktéž vrátit licenci Windows :)

    A také kdo ví, třeba mě Lenovo začne za něco vyhrožovat soudem. Možná poté zkusím nějakou tu sbírku na právníka opravdu uspořádat. Sice jsem si poměrně jistý, že zveřejnění zákaznické zkušenosti žádné zákony neporušuje, jenže kdo z nás je právník a kdo z nás ví, jaké všechny kličky se tam dají najít? Lenovo by si tím myslím hodně zkazilo reputaci, ale vyloučit nelze nic, velké společnosti fungují jinak, než čistě na rozumových principech.
    Fluttershy, yay! avatar 11.8.2008 12:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Díky. Odkazuji.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    11.8.2008 14:14 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Poklona, sám jsem to vzdal, protože jsem se musel dohadovat s idiotama. Nyní už mám kam odkazovat - opravdu mne nebaví při nákupu hardwaru platit své konkurenci za něco, co vůbec nechci.
    11.8.2008 14:31 S.e.t.y
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dovolil jsem si poslat do redakce Novinek následující email:

    "Dobrý den,

    obracím se na Vás ohledně tipu na článek. Jste jedním z nejnavštěvovanějších zpravodajských serverů. Na svém blogu pan Kamil Páral informoval o postupu při vrácení nechtěné licence Windows nuceně zakoupené při nákupu notebooku. Myslím si, že pro mnoho Vašich čtenářů by to byl velice užitečný článek, který by je informoval o svých spotřebitelských právech.

    Odkaz na blog je následující: http://www.abclinuxu.cz/blog/kamil_paral/2008/8/vraceni-licence-windows-u-lenovo-cr

    případně přidávám odkaz na článek na slovenském Živě.sk: http://www.zive.sk/Spravy/Spor-o-predinstalovany-Windows-Mozete-ziskat-peniaze/sc-30-a-278617/default.aspx

    Věřím, že se tohoto tématu ujmete a budete o něm informovat na Vašem serveru.

    S přáním hezkého zbytku dne..."

    Doufám, že se toho chytnou a trochu to rozmáznou :-)

    11.8.2008 14:32 Zdeněk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Kamile, jste borec. Klidně taky pošlu stovku, když budu vědět kam:-) Nemám blog a na firemní stránky to dávat nebudu, ale aspoň to rozešlu všem svým známým (nebo přesněji těm, kteří alespoň mlhavě tuší, že počítač ≠ Windows :-)
    11.8.2008 15:11 Jozko Mrkvicka
    Rozbalit Rozbalit vše Škoda že si to nedotiahol,
    do konca.

    "Na konec jsem uvedl, že jsem ochoten bránit svá práva jak mediální, tak právní cestou. Byl jsem odhodlán podat případnou stížnost na Českou obchodní inspekci (nerespektování licenčního ujednání) a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (vázaný prodej softwaru a hardwaru). Nejzazší možností bylo pokusit se dosáhnout svých práv u soudu."

    V podstate si nedosiahol nič. Windows Ti ostal, peniaze nemáš, spoločnosť Ťa dostala. Akým právom Ti stanovila podmienky pre vrátenie peňazí také, aké Ti stanovila. Podľa mňa ešte mohla pridať že jej máš doložiť notársky overené prehlásenie o formátovaní pred notárom a zástupcu mrkvosoftu.
    Fluttershy, yay! avatar 11.8.2008 15:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Škoda že si to nedotiahol,
    Dosáhl toho, že se kauzou zabývá dokonce i (l)Živě a když se to dostatečně mediálně rozmázne, k čemuž to směřuje, je možné, že se situace změní pro všechny zákazníky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 16:18 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Škoda že si to nedotiahol,
    To je těžké. Usoudil jsem, že povinnostem dostáli. Opravdu nabídku předložili. Podmínku mlčenlivosti považuji za celkem běžný požadavek, až po některých zdejších komentářích jsem začal uvažovat, zda na to opravdu měli právo. Kromě této části jsem dotáhl svůj požadavek až do konce. To, že jsem na vyrovnání nakonec nepřistoupil, a raději to zveřejnil, byla už moje volba. Medializace byla dle mého názoru mnohem prospěšnější, než 2k v mé kapse a páska přes pusu.
    11.8.2008 18:40 Jozko Mrkvicka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Škoda že si to nedotiahol,
    Tým že sa niekoho snažíš umlčať často dosiahneš opak. Potvrdili to mnohé spory, kedy sa niekto musel niekomu ospravedlniť a medializácia priniesla nečakané zvraty. Súhlasím s Tebou že si to zverejnil. Len takéto reči väčšinou zaľahnú prachom a v diskusiách. Tá firma nemala na také niečo právo. Licenčné zmluvy robia odborníci s psychológmi pokope. Bežný užívatešľ takto príde aj k vírusom. Len klikni "ďalej" alebo "next" a už to máš. Na čo by si čítal. Mal si aspoň skúsiť Českou obchodní inspekci a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže . Vtedy by to malo nejaký zmysel. Takto Ťa dostali a odbili čudnými a nepochopiteľnými požiadavkami. Povedal by som ........ požiadavkami. Na jednom počítači môžu byť kľudne dva systém y, jeden nepoužívaš - neklikneš, iný si nainštaluješ. Čo je nejaké Lenovo do toho. Proste si neklikol a hotovo. To by mali chcieť aj urobiť Ti domovú prehliadku či si si náhodou nevytvoril image HDD. Proste by si im to nemal nechať.
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 19:16 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Škoda že si to nedotiahol,
    Máš pravdu. Já to už však ukončil a na rozdíl od Lenova nechci měnit přístup podle aktuální situace. Oznámil jsem jim, že považuji jejich povinnosti za splněné, tak nebudu najednou obracet a požadovat víc. To by ode mě nebylo čestné. Takže jedině až si znovu budu kupovat notebook :) Nebo (doufám) někdo jiný mnohem dřív...
    13.8.2008 15:06 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Škoda že si to nedotiahol,
    Mnohé pozitivní efekty nenastávají bezprostředně ani nepůsobí tam, odkud vzešly - a přesto to jsou pozitivní efekty...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Salutis avatar 11.8.2008 18:57 Salutis | skóre: 7 | blog: Salutis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pán Páral, ľudia ako Vy posúvajú históriu po malých krokoch vpred. Vďaka.
    Najväčší dar je vedieť posúdiť hodnotu vecí.
    11.8.2008 20:13 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    hej, respekt, ja by som tu byrokraciu a milion levelov riadenia nezvladal
    11.8.2008 19:53 Yokotashi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    To vypada zajimave ... ze bych si poprve v zivote koupil novy nb, az mi doslouzi iBook?
    deyia avatar 11.8.2008 21:17 deyia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Borec! Pokračuju v šíření odkazu na článek.
    11.8.2008 21:20 secondbass
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Uff, tak jsem přečetl celou diskuzi a ač jsem původně chtěl reagovat pouze stručným a výstižným - GRATULUJI & OBDIVUJI! (které samozřejmě platí beze změn), ještě si dovolím něco málo podotkonout.

    Naprosto souhlasím se všemi, kteří nadnesli možnost či potřebu další medializace. Zdá se to možná jako zbožné přání, ale v případě zive.sk (a přímého linku z české mutace), popřípadě snad i novinky.cz (kterým někdo článek doporučoval) nejde již o servery úzce profilované, nýbrž navštěvované i takovými AdvancedBFU/NotAPowerUserYet jako jsem já.

    A proč v to doufám? Sám proti nadnárodním korporacím typu MS nebo velkým společnostem typu Lenovu/IBM a priori nic nemám (ba naopak, jsem šťastným majitelem T41 /a s dostatečnou spokojeností na něm provozuji WinXP/a s velkou pravděpodobností i můj příští nástroj bude z řady ThinkPad), ale jelikož jsem se již jednou v podobné situaci ocitl (právo/neprávo na legální přístup k/získání médíí k OEM verzi XPPro ex post aneb a)mám na ně právo b)od koho /MS,výrobce,prodejce?/) a ještě teď mají někteří lidé z Microsoftu ze mě ukroucené hlavy, velmi si cením toho, že autor přistoupil k co největší medializaci (z mého hlediska na české poměry výjimečně na úkor peněžní kompenzace).

    Už teď ho mohu ujistit, že tím pomůže minimálně jednomu konkrétnímu člověku - mně! Zanedlouho (vpřípadě studenta možná i později) se chystám ke koupi nového stroje (až se naplno vychytají mouchy u SSD a klesne jejich cena) a teď vím, že nebudu první (pokud se do té doby tedy nezačnou prodávat nb bez OS), kdo se pokusí o něco takového. Živě si vzpomínám, kolik takovýto boj s větrnými mlýny stojí sil a času (tzn. i peněz) a i proto dobře vím, kolika případných obstrukcí mě tento článek ušetřil.

    Ještě jednou DĚKUJI! Já tomu říkám osvěta a pomoc ostatním
    Kamil Páral avatar 11.8.2008 23:15 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Budu rád, když mi čtenáři s medializací pomohou. Sice jsem na pár známých IT webů návrh na zprávičku poslal, ale zas tak moc jich sám neznám, a hlavně, když přijde tento návrh od více lidí, tak to možná přispěje k přesvědčení vydavatelů, že tato zprávička bude veřejnost opravdu zajímat. Když píšu mail já, tak to vypadá, že tak trochu propaguji svůj vlastní článek. Takže pokud jste ještě někde zprávičku neviděli a chtěli byste ji tam vidět, navrhněte to redaktorům. Díky.
    11.8.2008 22:13 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Velice trapne, si ubohy chlapce. Co si chcel komu dokazovat, alebo si sa iba opicil po zahranicnych blogoch kde tiez podobne zdokumentovali svoj osobny boj davida s goliasom? Som si isty ze ten notebook sa da zakupit niekde aj bez OS. Bezpochyby... Ale ved nevadi. Luseri ktory nevedia ocenit kvality Visty nech sa hrajkaju s podradnym linuxom a kupa bez OS by ta asi neuspokojila. Ty si si potreboval nieco dokazat.. A napisat o tom blog :) Neurobil si na mna dojem, iba ak na par zakomplexovanych pubescentov... mozno....
    Grunt avatar 11.8.2008 22:14 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    A nechtěl by ses už konečně zaregistrovat?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    11.8.2008 23:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Laco je zářným důkazem tvrzení, že blbci se najdou všude.
    12.8.2008 06:06 Jozko Mrkvicka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Laco je z LENOVA alebo podobnej fy. a šľapli ste mu na palec. :)
    11.8.2008 23:53 David Zápal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Miluju Vistu, ale nikdy bych se kvůli tomu neotíral o Linux, byť sám s ním nechci mít nic společného (pouze pro bezdůvodnost, jinak bez výhrad). Nejsi pubescent Ty, když nechápeš psané slovo? Nejde totiž jen o Linuxáky, ale i o uživatele, kteří mají třeba krabicovou verzi a nechtějí tak platit dvakrát. Kdyby všichni taky jen nadávali a nedělali nic aktivně, jsme ještě na stromech.

    Pane Párale, jste velmi inteligentní člověk, gratuluji k dokonale vyargumentované a přesně formulované obhajobě Vašich požadavků. Škoda, že neznám žádného znalce počítačového práva, možná by nám řekl, že strojově přeložená EULA na území ČR nic neznamená, tak jako to bývá docela často v podobných případech, zato obchodní zákoník či něco podobného by Vám třeba dalo za pravdu mnohem jasněji už kvůli vázání HW a SW...
    Poe avatar 12.8.2008 23:18 Poe | skóre: 7 | blog: Colorless green ideas | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Presne tak, vazany prodej vadi nejenom linuxakum. Ne vsem uzivatelum Windows vyhovuje zrovna ta verze operacniho systemu, kterou vyrobce predinstaluje na pocitac, protoze ne vsichni vyuziji tu zvysenou funkcionalitu, kterou jim vyssi verze prinese. (*) A tak prirozene tyto uzivatele by mnohem radeji si poridili nizsi levnejsi Windows a za usetrenou castku si vylepsili konfiguraci pocitace. Cenovy rozdil mezi OEM verzemi Windows XP Home a Pro cini 1000 Kc, mezi Vista Home Premium a Ultimate je to vic nez 1500 Kc. Coz nejsou zanedbatelne castky. Horsi je to, ze si vetsina kupujicich ani si neuvedomi, ze plati navic za neco, co nevyuzije a tudiz ani nepotrebuje.

    (*) Jeden muj znamy leta pouzival Windows XP Home. Pak si poridil novy laptop stredni tridy, ktery se dodaval vyhradne s predinstalovanym Windows XP Pro. Behem dvou let pouzivani verzi Pro si vsak nevsiml zadne podstatne pozitivni odlisnosti oproti verzi Home, ktera by stala za ten cenovy rozdil ve vysi zhruba 2000 Kc.

    Ale kdyz se tak zamyslete dele, tak si uvedomite, ze vlastne vsichni spotrebitele jsou znevyhodneni uz jen tim, ze prichazi o pozitivni efekt, ktery prinasi hospodarska soutez. Tady je zrovna vhodny uryvek z webu ÚOHS k tomuto tematu:

    Z fungující soutěže profituje občan

    [...]

    Soutěž má velký význam zejména pro spotřebitele, neboť silná konkurence mu umožňuje výběr ze širšího sortimentu zboží za nižší ceny. Je tak jednoduchou, ale velmi účinnou zárukou optimálního stavu z hlediska kvality i ceny výrobků a služeb.
    V situaci, kdy 75 az 85 procent vsech modelu notebooku (**) a prakticky vsechny atraktivni sestavy na trhu se prodavaji vyhradne s OS jedne jedine spolecnosti, o fungujici hospodarske soutezi se neda mluvit. Je jasne, kdo na vazanem prodeji ma zajem a udrzuje dominantni postaveni.

    (**) Velmi hruby odhad zalozeny na analyze nabidek trech nejvetsich e-shopu s pocitaci v CR.
    13.8.2008 13:02 Miroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ...strojově přeložená EULA
    jen poznamecka: Microsoft si nechava vse (SW, manualy, napovedu i EULA) prekladat lidskymi prekladateli (prekladatelskymi spolecnostmi). (Ano, kvalita prekladu od ruznych firem se obcas lisi.) Dalsi otazkou je, zda to projde pravni korekturou...
    13.8.2008 14:38 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    I Novellí licence (openSUSE, SLES, SLED) je překládána profesionálními překladateli.
    12.8.2008 01:13 Motas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Trapny a ubohy si Ty a skoro by som povedal ze aj zakomplexovany pubescent. Pozri diskusiu na kolkych ludi urobil dojem. Pozri, kolki ho chceli podporit aj financne, tebe by sa poskladali asi tak na liecenie. Pozri sa na uroven vyjadrovania a sposob myslenia autora a na svoju. Preco myslis, ze Vista je kvalitna a ze ti co si to nemyslia su luseri? A vobec neslo o boj Vista vs. Linux, preco to tu tahate poniektori?

    Vyjadrujem uznanie autorovi hlavne za kultivovany styl prejavu, vsetky mozne ospravedlnenia nepravom pripadne dotknutym osobam, predvidavost a opatrnost postupu namiesto bohorovneho valcovania svojimi poziadavkami, takt a velmi kvitujem poznamky na konci este dokonca aj ospravedlnenie za nafukanost, ak by toto nebol prvy a/alebo jediny takyto blog v CR. Myslim, ze tym vzal vietor z plachiet vsetkym tlchubom, ktori ho tu obvinuju z namyslenosti.

    Vazeny diskutujuci a vazeni diskutujuci, berte si priklad. Clanok je velmi na urovni vecne i formalne.
    12.8.2008 08:20 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Som si isty ze ten notebook sa da zakupit niekde aj bez OS. Bezpochyby...
    Stačilo uvést odkaz, kde se ten notebook dá koupit bez OS, a nevypadal byste jako blbec.
    Heron avatar 12.8.2008 20:29 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Příloha:
    Např zde:

    http://www.hp.cz/topconfig/mapa_partneru.php

    Proklikáte se na konfigurátor a v příloze je výsledek zběsilého 15s klikání (klikl jsem na freeDOS :-) ).
    Ilfirin avatar 12.8.2008 20:34 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Klikám, mačkám.... a ne a ne z toho vypadnout ThinkPad R61. Sakra, jak to ten Heron asi dělá?
    Heron avatar 12.8.2008 20:39 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Podobně stupidní poznámku jsem čekal. Z HP configurátoru vám ThinkPad nevypadne. Tak spec pro vás, pokud vám nevyhovuje jeden výrobce, máte hromadu jiných.
    Ilfirin avatar 12.8.2008 20:49 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Podobně stupidní poznámka v tomto vlákně musela přijít:

    Kamil Páral: Notebook ThinkPad R61 jsem nedokázal sehnat bez OS
    Nějaký slovák: Blbče blbá, sehnat určitě jde!, bezpochyby
    Filip Jirsák: A kde tedy?
    Heron: V HP konfigurátoru
    Ilfirin: Ne, tam sehnat opravdu nejde
    Heron: To je ale stupidní poznámka.

    Uniká mi něco?
    Poe avatar 13.8.2008 00:11 Poe | skóre: 7 | blog: Colorless green ideas | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ja mam pocit, ze jeste par zminek o nalezeni ThinkPadu bez OS v prodeji a ten dostane stejny mytycky status, jako Sasquatch nebo Lochnesska nestvura: mnoho o nem mluvi, ale nikdo nemuze prokaz, ze existuje.

    =)
    alblaho avatar 11.8.2008 23:57 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nemůžu se nepřipojit k obdivným komentářům. Tohle nejsou kecy, to byl _čin_. Díky!
    12.8.2008 00:48 Goody
    Rozbalit Rozbalit vše Notebook bez Windows
    Asi pred ctyrmi mesici jsem se pokousel o totez. Vyzvou pro mne byla na letaku velkym pismem otistena lakava cena, dole pak malym pismem "cena neobsahuje Windows Vista v cene 2890, nelze koupit oddelene". Argumentoval jsem nejednoznacnosti tohoto textu, klamavou reklamou i vazanym prodejem. Po pul hodine dohadovani v obchode jsem to vzdal. Na nazor jsem se ptal i COI, kde pres skepticky pristup prislibili prosetreni, vysledek ovsem neznam. Nakonec jsem se s Vistou smiril a koupil NB jinde. Mimochodem, uz mesic se snazim ziskat od tohoto prodejce kompenzaci za Windows Vista Basic, kdyz v letaku byl inzerovan Premium...
    Petr Tomášek avatar 12.8.2008 22:48 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook bez Windows
    "nelze koupit oddelene"

    Už tohle je na ČOI, nebo ÚOHS...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    12.8.2008 02:50 Vlastimil Káňa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Snaha supr, výsledek nic moc.. Proč autor kupoval lenovo s windows? Vždyť i malé dítě ví, že za vše navíc se platí. Soudní spor by zřejmě byl neúspěšný, neboť kupující není v tomto případě - lama laik - a věděl co kupuje -- nebyl uveden v omyl. Kupoval noťas s windows s vědomím toto nepoužívat. -- mj mám lenovo R61 s win XP a naprostá spokojenost, jen se musí ty xp přeinstalovat a vyčistit od hromady nesmyslněho softu. Linux na tom asi pojede dobře díky Intel wifi síťovce. Ta broadcom u lenovo C100 byla snad se všemi live distry linuxu nefunkční. :(
    12.8.2008 06:11 Jozko Mrkvicka
    Rozbalit Rozbalit vše Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    HA, pokiaľ je v zmluve s mrkvosoftom uvedené to čo je na obrázku, predajca odberá takéto nb s týmto vedomým. Takže je to problém dodávateľa a predajcu. Pochybujem, že mrkvosoft, alebo ten kto MS inštaluje do nb, alebo dodávateľ o tom nevie. Proste ak to mrkvosoft dal, predajca ak to neplní, porušuje určite zmluvu. Ak žiadnu nemá, tak ju porušuje mrkva, o čom pochybujem.
    12.8.2008 08:22 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    kupující není v tomto případě - lama laik - a věděl co kupuje -- nebyl uveden v omyl. Kupoval noťas s windows s vědomím toto nepoužívat
    Asi jste to nepochopil. Nejde o to, že by si kupující dobrovolně kupoval notebook i s Windows, i když je nepotřebuje – on by si ten notebook rád koupil bez Windows, ale neměl možnost, protože výrobce Windows k tomu výrobku kupujícímu vnutí – nedá mu možnost koupit si notebook bez nich.
    12.8.2008 09:52 Roman T.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nejsem právník, ale u soudu by se dalo říci: "Chtěl jsem si koupit notebook i s Windows, ale po přečtení licenčních podmínek Microsoftu mi nezbylo nic jiného než nesouhlasit." V tomhle případě už neřešíte, že jste si vědomě koupili notebook s Windows.
    12.8.2008 11:28 Vlastimil Káňa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Soudce není hlupák, moc dobře ví, že tyto "podmínky" stejně nikdo nečte.
    12.8.2008 13:53 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Soudce není hlupák, protože ví, že někteří lidé licence čtou (třeba já). Pokud je vy nečtete, je to čistě váš problém (a pokud podobně nečtete ani smlouvy, tak na to jednou dost možná dojedete), takže nevím, proč by za to měl být trestán ten, co ty licence čte.
    Milan Vít avatar 12.8.2008 14:14 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    … a?
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    Gilhad avatar 2.12.2008 21:52 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    1) at ctes, nebo ne, pokud na ne pristoupis, jsi jimi vazan - stejne bys mohl tvrdit, ze "prece nectes" podminky u pujcky, takze ti nemuzou udelat exekuci na majetek, kdyz pak nesplacis ... tvoje smula - pokud odsouhlasis podminky, jsi jimi vazan.

    2) At ty ctes, nebo ne, pokud nekdo zavazne neco nabidne, tak je v pripade prijeti nabidky zavazan to taky dodrzet. MS zde nabizi kompenzaci v pripade odmitnuti licence, je tedy vazan toto dodrzet.

    3) docela by me zajimala tvoje reakce, kdybys uzavrel nejake pojisten, pak se ti udala pojistna prihoda doslovne popsana v te smlouve a zastupce pojistovny by se branil ti vyplatit penize s tim, ze "stejne ty podminky nikdo necte".

    (Aby nebylo pochyb - obchodnik tim, ze vydal zbozi a prijal penize pristoupil na to, ze bude dodrzovat tu dotycnou smlouvu a tudiz ji je skutecne vazan)
    14.8.2008 10:16 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Stejně tak by poučený zákazník mohl říci: „Protože jsem chěl tento konkrétní NB, který ale bez OS nebylo možné koupit a já jsem věděl, že Microsoft mně jako zákazníkovi umožňuje při nesouhlasu s ním stanovenými podmínkami dostat vráceny peníze za nevyužitý bonus v podobě OS, rozhodl jsem se této nabídky Microsoftu využít.“

    Výsledek by musel být stejný: vítězství zákazníka.
    12.8.2008 08:47 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Proc kupoval lenovo s windows? No asi proto, ze bez windows se koupit neda. Je neuveritelne, ze uz to tu bylo receno snad stokrat a vzdy presto s touto otazkou nekdo vyrukuje znovu.

    Ze vedel, co kupuje? Podivej, tu licenci EULA si muzu precist az ve chvili, kdy si ten notebook koupim, zapnu jej a ona se mi objevi (Muzes sice argumentovat tim, ze si eulu muzu najit na internetu, ale v tom pripade si nemusim byt jist, ze je to ta spravna eula a navic prodejce se pred koupi na zadnou eulu neodkazuje. Ci snad ano?). Od toho tam ta licence prece je, ne? Chces snad rici, ze clovek, co si koupi samotne krabicove windows a po koupi a precteni licence zjisti, ze s tou licenci nesouhlasi a windows nechce, tak ma smulu a nemuze usilovat o nejaky zpusob vyrovnani (resp. vraceni penez), ackoliv licence tvrdi opak? Proc by tam ta licence tedy vubec byla?
    14.8.2008 10:22 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ale já přece žádnou EULU na internetu nenajdu. Na internet se dostanu teprve po nainstalování OS a dalších programů.

    Jiná situace by byla, kdyby byl počítač balen zvlášť a zvlášť veškeré podmínky a smlouvy. Na obalu PC by muselo být zřetelně napsáno upozornění, že zákazník si má před otevřením obalu přečíst veškeré smlouvy a podmínky, protože porušením obalu PC souhlasí se všemi těmito smlouvami a podmínkami jako s nedílným celkem.
    12.8.2008 13:33 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    To se dá obhájit jednoduše: notebook koupil s Windows, protože Windows chtěl, ale když si ale doma přečetl licenci, tak zjistil, že s ní z nějakého důvodu nemůže souhlasit, a proto se rozhodl využít svého práva získat za Windows náhradu.
    12.8.2008 08:57 HB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pane Párale gratuluji k NEJZÁSLUŽNĚJŠÍMU ČINU který jste učinil proti MS tax .
    Několik poznámek:
    NB Lenovo neobsahují OS Windows dokud se neodsouhlasí licence. Do té doby, než se licence akceptuje, je tam pouze nabídka licence OS WinVista s učiněnou platbou předem. Na disku je něco co NENÍ operační systém jelikož pomocí OS lze pracovat se soubory, spouštět aplikace... Bez odsouhlasení licence nelze dělat nic z toho co s OS běžně delat lze. OS v NB vznikne až odsouhlasením licence.
    Jak to řešit?
    Po neakceptaci licence by se zobrazilo:
    Přejete si připravenou instalaci Windows Vista smazat?
    V případě že ano, objeví se kód pro uplatnění "cash back" - vrácení peněz na adrese/telefonu)...
    Instalace Windows by pak byla nevratně smazána z disku.


    Kamil Páral avatar 12.8.2008 09:20 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    To by bylo pěkné. Zkuste navrhnout Microsoftu/Lenovu :)
    12.8.2008 09:02 Laca
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nie som sice pravnik, lem ma napadlo, ci ta povinnost mlcanlivosti ma svoje opodstatnene. V podstate sa jedna o obycajnu kupno predajnu zmluvu a nasledne vratenie casti zo zakupeneho produktu v sulade s licenscnou zmluvou, ktoru nebolo mozne dopredu precitat. Mal byto byt standardny postup, ktory by mali predajcovia mat vyveseny a mali byt oboznamit kazdeho kupujuceho s nim. Dalej ma napada, ze ako bola naformulovana zmluva. Ak to bolo tak, ze v buducnosti je povinnost mlcanlivosti, tak si kludne mohol celu korespondenciu dat ne web a dalej sa nestarat. Popripade upozornit obchodnu inspekciu, ze reklamaciu (vratenie licencnych poplatkov) viazu na dalsie podmienky, ktore nie su v licencnej zmluve, zo by som ja chapal ako porusenie licencnej zmluvy z ich strany. Som zvedavy, ako by vymahali dodrzanie takej zmluvy, ktora nema ziaden pravny zaklad. To je len moja uvaha, mozno sa dakomu zide.
    12.8.2008 09:32 Penguin_007 | skóre: 2 | Duchcov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Proč jsem přesvědčen, že jste celou anabázi podstupoval abyste měl o čem psát. Lenovo jsem bez nejmenších problémů koupil bez OS.
    Amatéři si konkurují, profesionálové spolupracují; můj web
    12.8.2008 09:49 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Když se podívám na lenovo.cz, jediný model, který jde koupit bez Windows (s FreeDOSem), je Lenovo 3000 N200. Všechny ostatní modely v nabídce jsou s Windows. Mimochodem, když už jste tak paranoidní a podezříváte autora blogu, co kdybyste sám napsal, kde a jaký model jste koupil? Komentářů o tom, jak jde bez problémů koupit notebook Lenovo bez OS už tady bylo dost, ale že by někdo napsal prodejce a model, to se tu ještě nestalo…
    Kamil Páral avatar 12.8.2008 09:56 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Zdá se, že je tu spousta lidí, kteří mají "skrytý recept", avšak nejsou ochotni se podělit. Lenovo je možno koupit bez Windows - lowendy. ThinkPady prý také kdysi šly - nyní už ne. Asi jsem naivní, když věřím slovu oficiálního zastoupení Lenova. Třeba jsem se měl proplížit podívat se k nim do skladu. Ale otázka zní: A pokud si koupím notebook s Windows, z jakého důvodu pozbývám svých práv? Svých práv odstoupit od licence, která mi tuto možnost sama nabízí?

    Ne, nechci se zviditelnit. Nejsem extrovert. Kdyby to celé udělal někdo jiný a zveřejnil to, byl bych mnohem raději :)
    13.8.2008 08:23 Penguin_007 | skóre: 2 | Duchcov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Omlouvám se, hledal jsem dodatečně, faktem je, že nedávno (no dobře cca před rokem) jsem pro kamaráda zajišťoval Lenovo TP od našeho firemního dodavatele, bez Windows. Ono je mj. dost možné, že pokud se to kupuje jako firemní zákazník, lze vytěžit i takovéto výhody.
    Amatéři si konkurují, profesionálové spolupracují; můj web
    12.8.2008 13:28 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Řekněte mi, kde seženu Lenovo ThinkPad T61p se 4 GiB RAM bez Windows Vista Business 64 s patřičně nižší cenou a koupím jej tam.
    12.8.2008 14:50 znalec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Preco automaticky predpokladate "patricne" nizsiu cenu? Minoritny model so 50 az 100x mensim predajom je drahsi na logistiku, takze nepocitajte s cenou windows model thinkpadu - oem licencia -> to je velmi naivne. Bezne si je mozne kupit ThinkPad s akymkolvek podporovanym OS (Vista, XP, SLED) alebo aj ziadnym - vo vacsich zakazkach uplne jednoduche (kde vacsie nemusi byt nutne desiatky kusov).
    12.8.2008 15:13 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dobře, tak alespoň uveďte, kde je možné koupit ThinkPad T61p se 4 GiB RAM bez Windows Vista Business 64, klidně s nějakou nižší verzí, protože u jinak totožně vybaveného modelu s 1 GiB až 3 GiB RAM se nabízí i Windows Vista Home samozřejmě s cenou nižší o asi 1 000 Kč.
    Kamil Páral avatar 12.8.2008 15:15 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Můj článek je naštěstí platný nehledě na nabídku konkrétního prodejce. Nesouhlasit s licencí je možno vždy, i kdyby nabízel počítače s jinými OS třeba zdarma.
    14.8.2008 10:28 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jenom jste sem zapomněl přidat odkaz na tentýž NB, ale jak uvádíte, bez OS, který kupoval autor článku. Bez minimálně odkazu Vás kdokoli může oprávněně označit za lháře, což tímto činím já.
    12.8.2008 09:45 Kulda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Teda autore, máte můj obdiv. Nejen za preciznost, se kterou jste vše dotáhl do konce, ale i za to, že jste upřednostnil nás ostatní před úplatkem za mlčenlivost. Vřelé díky!
    12.8.2008 10:42 Jakub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Teda opravdu díky. Hned ze začátku čtení jsem začal bušit hlavou do stolu, že jsem tu licenci před půl rokem přijal, když jsem nový NTB (shodou okolností Lenovo) koupil. Příště už to neudělám. Díky za všechny za vaši důslednost jak v jednání, tak v sepsání kompletní informace.
    12.8.2008 11:37 ovanet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Autor článku ukázal typickou českou povahu "jak s něčím vydupat" v plné síle. 99,5 procent lidí tam stejně windows chce, protože mu pod linuxem jim téměř nic zábavného nepojede. Samozřejmě si koupí noťas bez systému (s dosem nebo linuxem), ten mu nahraje kamarád za 200 a v hospodě se chvástá jak ušetřil, když systém ukradl.
    12.8.2008 12:16 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jdi s tou „typicky českou povahou“ k šípku. Nebo chceš tvrdit, že spousta cizinců, kteří si peníze dokonce vysoudili (!) před Kamilem, jsou obdařeni „typicky českou povahou“? Tvůj komentář je typickou ukázkou toho, jak v diskuzi někoho onálepkovat, označit tu za „ukázku typicky české povahy“ ondy „za výkřik uhrovitého linuxáka“ a bez argumentů ho zadusat do země.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    12.8.2008 12:26 HB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nepodsouvejte PANU autorovi něco, co jasně deklaroval že tak není.
    Vaše tvrzení:"Samozřejmě si koupí noťas bez systému (s dosem nebo linuxem), ten mu nahraje kamarád za 200 a v hospodě se chvástá jak ušetřil, když systém ukradl."

    Jasně deklaroval co a proč to chce, a jasně odlišil a zdůvodnil že tam nechce Vistu jako vynucený nákup, který podle licenčních podmínek odmítl. Našel cestu jak nekoupit u korporace co nechce, nehodlá používat a za to mu díky.
    12.8.2008 12:39 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No je vidět, že široká publicita si vyžádala svou daň. Začínají se sem stahovat typicky české povahy.
    Grunt avatar 12.8.2008 12:56 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Také si myslím, že to zalinkování na zive.cz a myego.cz je kontraproduktivní.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    frEon avatar 12.8.2008 13:07 frEon | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    no nevim nevim. ja sem si koupil hp s vistama (tehdy v dobe koupe sem model, ktery jsem chtel bez vist nesehnal). Tedy zaplatil jsem za visty abych je hned po prichodu z obchodu smazal a nainstaloval si tam linux. A ze se u pocitace nebavim? Ale jdete, uz mi neni 15 abych se bavil hrama.
    Talking about music is like dancing to architecture.
    12.8.2008 13:25 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Těch 99,5 % lidí ať tam ty Windows nechá, ale těch zbylých 0,5 % lidí je nechce, tak proč by za ně měli platit, obzvlášť když samotná licence Windows udává, že je možné je vrátit.
    otula avatar 12.8.2008 13:40 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Autor článku ukázal typickou českou povahu "jak s něčím vydupat" v plné síle.
    Nejsi náhodou MS dealer? Firma mu nabídla možnost, tak jí chtěl využít. Když jsem si kupoval poslední kolo, chtěl jsem Pells, ale spousta věcí mi na něm nevyhovovala. Prodejce mi je také vyměnil (a platil jsem jen cenový rozdíl). Udělal jsem jedinou chybu, že jsem si ponechal původní brzdy, které jsem byl několikrát reklamovat, ale prodejce si stál za tím, že jsou OK. Nakonec jsem s nimi prásknul do popelnice a koupil si pořádné. A myslíš, že jsem "s tím vydupal", když jsem si nechal vyměnit nepoužité komponenty?
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Milan Vít avatar 12.8.2008 14:17 Milan Vít | skóre: 23 | blog: about:linux | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jasně, tak se na toho půl procenta vykašleme, proč ne, vždyť to je přece jedno, že jednají v právu a vůbec ;-)

    Ale jinak jsem netušil, že notebook se kupuje a operační systém se vybírá podle toho, jestli mu na něm poběží něco, jak říkáte, „zábavného” – to je pro mě naprostá novinka a až si budu vybírat další notebook, určitě toto kritérium zvážím. Poznámka o hospodských kecech je už naprosto mimo.
    „There is no dark side of the Moon really… as a matter of fact it's all dark.“
    12.8.2008 17:29 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    imho poměr uživatelů windows linux už dááávno není 99,5%
    1.9.2008 09:59 SB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pohrdám lidmi, kterým nevadí, když jim serou na hlavu.
    12.8.2008 16:29 kukin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Že vy linuxáci musíte mít pořád nějaký problém. Tak si prostě kupte jiný počítač.
    12.8.2008 16:34 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pokud bych mluvil hodně paranoidně, tak bych řekl, že by potom byl další tah MS prodávat všechny počítače jen s Windows.
    Shadow avatar 12.8.2008 16:47 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Další, co článek před reakcí očividně ani nečetl. Tenhle problém se netýká jenom uživatelů Linuxu, ale i uživatelů jiných OS, včetně uživatelů Windows (překvápko!). Na což byste mohl přijít i sám, kdybyste se nad tím trochu zamyslel.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    12.8.2008 18:20 Michal Kašpar | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Na což byste mohl přijít i sám, kdybyste se nad tím trochu zamyslel.

    Pochybuji.
    12.8.2008 17:30 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    no a co když se mi líbí zrovna tenhle?
    12.8.2008 18:18 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Predstav si,ze by sis chtel koupit pocitac a nemel bys v podstate jinou moznost,nez ho koupit s predinstalovanym komercnim UNIXEM. Ze UNIX nechces? To preci nevadi,muzes ho smazat a nepouzivat - ALE AZ PO RADNEM ZAPLACENI. Budes v tomto pripade nadsene odevzdavat svoje penize nejakemu vyrobci operacniho systemu?
    chamifrog avatar 13.8.2008 11:11 chamifrog | skóre: 3 | blog: Je software od Viliama Brány potřeba???
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No nevim ale na tomhle serveru by asi spousta lidí zajásalo, kdyby byl na kompu přeinstalovaný nějaký unix.
    Je software od Viliama Brány potřeba?
    13.8.2008 11:27 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ani ne, nějaký unix bych nebral a navíc pokud jim o to jde, tak si vždycky můžou koupit Apple, nebo něco se SLEDem, Xandrosem,... Ale já osobně bych něco s Mac OS X nechtěl...
    13.8.2008 21:06 Milan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mas pravdu - asi jsem zvolil spatny priklad :-) to melo byt pro woknare
    13.8.2008 11:26 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    s predinstalovanym komercnim UNIXEM.
    Myslíš libovolný stroj od Apple? :-) Pokud teda místo UNIX použíješ slovo unix. :-)
    chamifrog avatar 13.8.2008 13:27 chamifrog | skóre: 3 | blog: Je software od Viliama Brány potřeba???
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Myslel jsem jakýkoliv UNIX, vč. strojů od Applu (koukám že jsi hračička se slovíčkama). Mimochodem nevím co máš proti MacOS X.Nedávno jsem na něj přesedlal a nic lepšího jsem v rukách dosud neměl. Samozřejmě to asi záleží na tom, k čemu to člověk chce využívat, balit v něm RPM neni asi to pravý ořechvý, co?
    Je software od Viliama Brány potřeba?
    13.8.2008 14:41 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    balit v něm RPM neni asi to pravý ořechvý, co?
    Na to se zeptej aničky ;-) No vidíš, takže
    Predstav si,ze by sis chtel koupit pocitac a nemel bys v podstate jinou moznost,nez ho koupit s predinstalovanym komercnim UNIXEM.
    je splněno. Pokud si chcěš koupit konkrétní počítač od konkrétního výrobce (Apple), tak nemáš jinou možnost, než si jej koupit s předinstalovaným komerčním Unixem.
    chamifrog avatar 13.8.2008 16:29 chamifrog | skóre: 3 | blog: Je software od Viliama Brány potřeba???
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No to jo, ale Apple dodává komplet počítač se vším všudy pro koncového spotřebitele, aby se on už o nic nestaral. Prostě zapnul a jel. Kdyby Microsoft vyráběl počítače, taky je bude dodávat se vším všudy a nebudeme mít jinou možnost. Ostatně Maca si kupuju protože to je Mac, ne proto, že na tom budu chtít provozovat widle. Proto když někdo jako Lenovo vyrábí nb, ale už nevyrábí svůj OS, tak by měl dát lidem vybrat, jestli tam chtějí ten či onen OS.
    Je software od Viliama Brány potřeba?
    13.8.2008 16:33 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ale kušuj. Apple je něco spešl, Apple může, Lenovo ne? To je pěkný výmysl.
    13.8.2008 21:52 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Já jsem Apple ještě nikdy nekupoval, takže je potřeba se zeptat někoho, kdo už jo. Takže otázka zní: "Když poprvé nastartuješ maca, adklikáváš licenci, ve které by bylo něco o tom, že můžeš Mac OS X vrátit?" Pokud odpověď zní ne, tak je odpověď na tvoji otázku ANO. Apple může, Lenovo ne. Jak prosté.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    13.8.2008 21:54 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jenže já se ptám proč by Lenovo mělo dávat uživatelům vybrat jakýkoli operační systém, který si vymyslí a Apple toto dělat nemusel?
    13.8.2008 22:08 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Lenovo nemusí dávat uživatelům vybrat jakékoli operační systémy. Ono by nemuselo dodávat vlastně žádný OS a překvapivě tohle po něm někteří jeho zákazníci chtějí. Jenže ono Lenovo nějaký OS dodává a protože není oprávněn udělit licenci k užívání onoho OS (držitelem oprávnění k udělování licence je někdo jiný), tak je tam ta EULA a ta jak na potvoru zcela jasně říká, že když s ní nesouhlasíš, tak se máš obrátit na Lenovo a ono vrátí cenu toho OS v penězích nebo v jiném plnění. A tady je zakopaný ten pes. Prostě Lenovo se svobodně rozhodlo prodávat nb, ale na to aby mohlo prodávat, tak se musí řídit platnými zákony a smlouvami. Prostě Lenovo si nemůže dělat co chce, na každém trhu platí prostě nějaká pravidla. Taková pravidla platí v Americe, ve Velké Británii, Francii, Německu a překvapivě i České Republice. Co je na tom divného?
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    13.8.2008 22:24 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jenže já reaguji na svého předřečníka chamifroga. Tomu co ty říkáš nijak neoponuju, já se svého oponenta chamifroga ptám proč by Lenovo mělo mít jiné podmínky než Apple. Nic víc, nic míň.
    13.8.2008 23:37 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Protože jiné podmínky. Co je na tom proboha tak nepochopitelného? Prostě jsou to dvě různé firmy, které podnikají každá s něčím jiným a za jiných podmínek. Lenovo nevyrábí Windows, neuděluje licenci k MS Windows, Apple vyrábí Mac OS, uděluje licenci k užívání Mac OS, to jsou prostě různé podmínky, takže pro ně prostě různé podmínky platí. Tady si někdo evidentně sedí na vedení.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    14.8.2008 10:42 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Je to jednoduché: tys totiž nic nepochopil. Rozdíl mezi Apple a Lenovem je ten, že Apple není tentýž PC, jako Lenovo. Je to zcela jiný typ počítače, který si nemůžeš sám sestavit (do nedávna měl i své vlastní procesory), ani nevím o žádné možnosti výměny HW v Applu (např. jinou gryfickou kartu, atd.). Stejně tak jsou v něm nepoužitelné programy pro platformu IBM PC kompatibilní. Koupí Applu kupuješ počítač i s OS, protože jiný OS tam těžko nainstaluješ. Alespoň já jsem ještě neslyšel o Applu, na kterém by fungoval třeba Novell. Je ale možné, že se mýlím a ty bys dokázal do Aplu nainstalovat každý OS. Pro tento případ doporučuji OS/2, pokud vůbec víš, oč se jedná.
    14.8.2008 11:32 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    do nedávna měl i své vlastní procesory
    Oh, já myslel, že to byly procesory od IBM a že existuje i několikero desktopů, které PowerPC obsahují...
    Stejně tak jsou v něm nepoužitelné programy pro platformu IBM PC kompatibilní. Koupí Applu kupuješ počítač i s OS, protože jiný OS tam těžko nainstaluješ. Alespoň já jsem ještě neslyšel o Applu, na kterém by fungoval třeba Novell.
    Tak prvně, je v nových modelech úplně normální Intel Core 2, a pokud ti jde o PowerPC, tak se podívej třeba k Aničce. Nebo PPC openSUSE je Mac OS X? :-)
    OS/2, pokud vůbec víš, oč se jedná.
    Ano vím.
    14.8.2008 17:47 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Po technické stránce nemáte pravdu, Applí počítače jsou dnes normální plácačky, až na jisté odlišnosti ohledně bootování. Přesto silně pochybuju, že na nich někdy bude napsáno IBM PC nebo jak že to je - právě proto, že pak by Apple nejspíš musel podobně jako Microsoft přidávat do licence určité větičky. Což je hádám nakonec to podstatné... zatím mu projde i to, co Microsoftu ne a applí počítač je nejspíš podle práva totéž co dejme tomu přehrávač DVD, který taky nejde koupit bez "OS" :-)

    Už v době PPC byl Apple až na desku a procesor ten samý počítač, a upgradovat se dal. A už v těchto dobách se do toho dal snadno dohackovat libovolný OS, ke kterému jsou zdrojáky. Snáz než na PC, protože to nemělo žádný pitomý proprietární BIOS, ale openfirmware.
    ^D
    14.8.2008 08:20 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ale kušuj. Apple je něco spešl, Apple může, Lenovo ne? To je pěkný výmysl.
    Už jste někdy zkoušel od Apple koupit jenom počítač, bez OS? Až to zkusíte, a oni vám ho neprodají, můžete teprve tvrdit něco takového. Zatím si jenom myslíte, že by vám ho neprodali.

    Druhá věc je, jestli počítače Applu vůbec podle výrobce mají běhat s něčím jiným, než s MacOS. Pokud je součástí specifikace „počítač Apple“ to, že na něm jako OS musí být MacOS, pak ať si to dohromady klidně prodávají. Lenovo ale ty notebooky prodává jako počítače typu PC, a pro takové počítače platí, že fungují s libovolným operačním systémem pro PC (pokud má potřebné ovladače atd.). Až Lenovo začne ty svoje notebooky prodávat jako WindowsPC, která nejsou kompatibilní s PC a běží na nich jenom Windows, ať si to klidně prodávají jako celek.
    14.8.2008 10:17 jouda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak. Právě teď jste to pro ně vyřešil :)
    14.8.2008 18:01 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Už jste někdy zkoušel od Apple koupit jenom počítač, bez OS? Až to zkusíte, a oni vám ho neprodají, můžete teprve tvrdit něco takového. Zatím si jenom myslíte, že by vám ho neprodali.

    Co si tak pamatuju, když jsem kupovala svoje jablíčko já, bylo zabalené ve fólii polepené "rozbalením souhlasíte s licenčními podmínkami" a v těch (pěkný štos papíru) psali, že neprodají. Takže bych jim to klidně věřila. :-)
    ^D
    12.8.2008 17:20 hotovson
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Několikrát tu zazněla myšlenka, že Lenovo může prohlasit cenu licence Windows za nulovou nebo blízkou nule. Nevím, nevím, jak by s takovým prohlašením byl spokojený Microsoft, to by si na něm EU smlsla...
    Kamil Páral avatar 12.8.2008 19:03 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Prohlásit může, co chce. V okamžiku, kdy s tím nebudete spokojený, tak můžete jít k soudu, a u soudu již bude muset Lenovo svoji cenu zdůvodnit. Takže předložit, za kolik od MS nakupuje, kolik s tím má dalších výdajů, atd. Soud rozhodne, zda nabídka Lenova byla přiměřená, případně stanoví správnou. Jednoduché.
    12.8.2008 19:34 running
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Je to otázka, jestli má autor článku na vrácení peněz opravdu právo. Licence nemluví o tom, že software vrátit lze. Píší tam, že se má člověk informovat u Lenova.

    Např. vím, že Apple má u licence na (předinstalovaný) mac os x napsáno, že pokud nesouhlasíte s podmínkami, máte vrátit celý počítač (a teď mi nejde o to, jestli to vyrábí ta samá firma, ale spíš ta "právní" stránka věci). Pokud by např. v podmínkách k WV u toho lenova byla tahle věta - že musíte vrátit celý počítač - a to přímo v té licenci, vytknout by se jim nic nedalo (vázání HW a SW beru jako legální - viz Macy nebo např. libovolný smartphone)

    takže pokud má lenovo v "zásadách instalátora" napsáno (resp. mělo by napsáno), že k vrácení peněz za systém je potřeba vrátit i počítač, nic by jim v tom nebránilo, ne?

    ne že bych "bránil zlou společnost" nebo tak, jenom mám pochyby jestli máte na tu náhradu opravdu nárok, resp. jestli by nemohl "instalátor" (lenovo) požadovat i vrácení celého počítače v rámci "zásad"

    (btw ... vtipná je i ta další půlka licence, co je vidět na tom screenshotu, že pro používání počítače je nutno souhlasit s licencí, která leží někde na disku)
    12.8.2008 19:55 hafff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Napísané tam môže mať čo chce. Otázka je, či je licenčná zmluva v súlade s naším (vaším) právnym poriadkom. Nižšia norma nemôže odporovať vyššej norme. A to je podľa mňa aj v prípade vyžadovania mlčanlivosti. Je silne sporné, či to neodporuje minimálne dobrým mravom. Ale skôr priamo ústave.
    Bluebear avatar 12.8.2008 21:08 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Stejně jako mnozí kolegové, i já tleskám a skláním se před tvou odhodlaností. Donutit nadutou nadnárodní korporaci, aby se postavila za ty kecy, které má ve smlouvě, to dokáže málokdo a je to čin hodný obdivu.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    13.8.2008 00:14 Cecil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pavel Čejka avatar 13.8.2008 00:18 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    Před pár dny jsem ve firmě dostal nový Asus EEE 901. S Windows XP Home ... taky jsem uvažoval o vrácení, protože produkťáci ze zdejších velkoobchodů se vyjadřovali ve smyslu, že linuxovou verzi EEE 901 možná ani nikdy nabízet nebudou a dosud nenabízejí.

    Ale jelikož je to můj jediný počítač s Windows z mnoha a jelikož se mi tu a tam jejich existence hodí kvůli testování webů v MSIE 7 a dalším obtížně přenositelným drobnostem (obslužný soft. k osciloskopu), jelikož verze Home je nejlevnější a peněz za licenci nebylo tolik a jelikož to platil zaměstnavatel a ne já, tak jsem to neřešil. Kdyby to šlo z mé kapsy, tak bych přinejmenším tlačil na dodavatele, aby se pokusil newokenní verzi sehnat (má větší SSD, což za to stojí). Navzdory uvedeným důvodům Wokna potřebuju méně než 1x za měsíc. Takhle jsem je alespoň zkrouhnul na 4GB SSD a ušetřený 8GB SSD rezervoval pro SuSE 11.0

    Za článek díky, fandím, čím víc problémů budou výrobci s vracením mít, tím spíš budou nabízet větší výběr strojů bez softwaru, což je výhodné pro obě strany (výrobce i zákazníka). Jediný, komu se to nebude líbit je Micro$oft, ale komu to vadí, že?

    Pavel Čejka avatar 13.8.2008 00:33 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    Jo a ještě hodím do placu jednu dobrou situaci. Sice lehce mimo Linux, ale s vázaným prodejem produktů to bohužel souvisí.

    Nedávno si zákazník koupil dva notebooky Sony VAIO. Ale má to háček, do firemní domény potřebuje Visty Bussiness, kdežto Sony předinstalovává Visty Home Premium, které jsou ve výchozím stavu neskutečně přecpané nesmyslným softwarem (antivirus Norton cosi ... nahrazen firemní multilicencí, demo Office ... nahrazen koupeným M$ Office v jiné verzi, demo jakýchsi pitomých her ... smazat, špatné zastaralé ovladače atd...).

    Uvést předinstalovaná Wokna od Sony do použitelného stavu ve firmě je velmi náročné, drahé, protože zdlouhavé a možná i nemožné, protože některé programy jsou značně rozlezlé (Norton, Google sw ...), nehledě na nevyhovující verzi Woken.

    Stejný stroj bez Woken koupit nelze, takže zákazník je nakonec nucen zaplatit další OEM licenci M$ Woken a zaplatit práci s přeinstalací a kompletní přípravou (mojí, nebo někoho jiného) ... Nepěkně se to prodražuje.

    Upřímně, vlastně si ani nejsem zcela jistý, jestli je legální zakoupit druhou OEM licenci na jedno PC. Je mi jasné, že pokud tu první "hodím do kanálu" a nikdy nepoužiju, tak to M$ nevadí, dostane víc peněz a zákazník používá jen jeden ze zakoupených produktů. Ale někde jsem četl, že je výslovně zakázáno koupit např. OEM licenci XP a Vista a jakýmkoliv způsobem provozovat obojí na jednom hardwaru.

    Myslím, že tohle je mnohem ostřejší případ pro UOHS. Tady jde už o dvakrát zaplacené zboží jedné firmě a zároveň poměrně běžně aplikovaný postup (jedno jestli s druhou OEM, nebo celofiremní multilicencí ...).

    13.8.2008 13:36 Hyena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Předinstalovaný OEM systém můžeš kdykoliv upgradovat na vyšší verzi, stačí kliknout na ikonku "WAU" (Windows Anytime Upgrade), zaplatit kartou a počkat si nové registrační číslo v mailu. A i neinstalaci všeho toho balastu okolo si od Sony objednat můžeš, i když se za to něco připlácí (ruční práce + ušlý zisk za reklamu od těch poskytovatelů balastu).
    Pavel Čejka avatar 13.8.2008 21:22 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Předinstalovaný OEM systém můžeš kdykoliv upgradovat na vyšší verzi, stačí kliknout na ikonku "WAU" (Windows Anytime Upgrade), zaplatit kartou a počkat si nové registrační číslo v mailu.

    Ano, to by mohlo řešit problém s nižší verzí než chci, ale nezískám tím čistou instalaci bez srágor navíc, neboť v případě upgrade nezískám instalační médium a M$ OEM použít nesmím - jen to dodané výrobcem HW, pokud vůbec něco dodává. A už vůbec to neřeší situaci, kdy vlastním dostatečně dimenzovanou multilicenci a pouze chci vyměnit některý ze strojů.

    A i neinstalaci všeho toho balastu okolo si od Sony objednat můžeš, i když se za to něco připlácí (ruční práce + ušlý zisk za reklamu od těch poskytovatelů balastu).

    Trošku kontraproduktivní, pokud to patří k mé práci, to raději udělám sám, něž platit kohosi jiného. (Byť Wokenní stroje jsou spíš tím, co se připojuje k mým linuxovým serverům, než tím hlavním o co bych se měl starat.) Krom toho nechápu nač bych měl platit za odstranění něčeho, co by mělo být volitelné a ne vnucené.

    2.9.2008 18:50 jfb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    NO ono je to slozitejsi. Takže pár připomínek. VAIO kuppovat jako pracovní notebooky je IMHO absolutní pitomost, ale to není důležité. WAU se dá použít, ale z Visty Home Premium se dá přejít jen na Vista Ultimate, ne na Business verzi. Ovšem největší pitomina u WAU jsou ceny - je to dražší než nové OEM licence - tu si můžete u nás koupit dodatečně i na stroj s jinými OEM Windows - skoro stejně drahé jako plné krabicové verze, nechápu MS. Jinak jiné instalační médium nepotřebujete, jelikož na standardním instalačním médiu jsou všechny verze (i když je fakt že nevím co na to Sony se svým obrazem na HDD). Pokud by se použilo WAU, dá se instalační médium objednat, ale jak jsem psal, levnější je koupit nové OEM. Jinak pozor k multilicenci - standardně neexistují multilicence Windows! Vždy se jedná jen o upgrade. Samozřejmě u velkých zákazníků jsou individuální smlouvy, ale vždy je to prodané jako OEM + Multilicence upgradu. Jinak taky nesnáším demo verze produktůl nainstalované na nových PC. Plné verze beru - to je případ MS Office!! - to není demo, ale plná verze OEM, jelikož dnes se neprodává OEM Office s médii, ale jenom jako aktivační klíč na výrobcem nainstalované Office.
    13.8.2008 01:54 Drašar | skóre: 27 | Velký Týnec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mozna by nebylo od veci tuto kauzu protlacit do Reporteru CT nebo obdobneho poradu.
    Patička
    13.8.2008 04:16 Jarek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Některé sdělení v tomto článku bych doplnil o spojení "DOMNÍVÁM SE" a "PODLÉ MÉHO NÁZORU", aby to nebylo napadnutelné jako pomluva a podobně.

    Ani švěstka není modrá, to je prostě názor, jinému totiž může připadat třeba fialová, nicméně věty jako "zájem, aby se tato informace nedostala ven", "úmysl je však zřejmý" apod bych nějak upravil. Ikdyž ten kontext tvého případu je jasný, doplnil bych to, PODLE MÉHO NÁZORU, o ta výše uvedená spojení.

    Vyhneš se tomu, že tě druhá strana napadne. Jsou z toho všeho sice momentálně opaření, ale taková bývaj nejvíc pomstychtiví.
    Kamil Páral avatar 13.8.2008 09:06 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ok, raději jsem ty dvě věty přeformuloval do osobního názoru.
    13.8.2008 08:04 Lukáš H
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    uz je to na idnes http://notebooky.idnes.cz/koupil-notebook-odmitl-licenci-a -dostal-penize-za-windows-p3e-/vyrobci.asp?c=A080812_214509_vyrobci_jza
    Jiří P. avatar 13.8.2008 08:36 Jiří P. | skóre: 24 | blog: programování
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dobrá práce... :)
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows?
    13.8.2008 09:24 enki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    V anketě chybí možnost: jsem rád že jsem získal OEM licenci windows a nebudu se jí zbavovat :) V mém případě absolutní pravda, protože pod linuxem potřebuji některé knihovny windows které tato licence pokrývá. Jinak si myslím že z licenčního ujednání nevyplývá nárok na vrácení peněz a jediná skutečná smlouva v právním slova smyslu je smlouva mezi vámi a Lenovem. To že MS naznačuje, že by se za windows daly očekávat refundace je vpodstatě vstřícnost od MS a doufám že se najde hodně lidí co se na refundaci budou ptát. Mě současný stav nevadí..viz výše, ale vadí mi ta absence svobodného rozhodnutí (což je jednoznačně vina výrobců HW)
    13.8.2008 09:50 hafff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Lenovo musí dodržiavať licenčné podmienky. Inak by nemohlo nb s WV predávať. Inak sa im čudujem. Podľa môjho názoru si urobili medvediu službu.
    14.8.2008 10:49 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    »jediná skutečná smlouva v právním slova smyslu je smlouva mezi vámi a Lenovem«

    Jediná skutečná smlouva v právním slova smyslu je podle mne mezi zákazníkem a obchodníkem, který mu zboží prodal. Ne mezi zákazníkem a výrobcem zboží.
    14.8.2008 13:01 enki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    máte samozřejmě pravdu, omlouvám se za žblept :)
    13.8.2008 10:33 motyq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    autorovi gratuluju. Shodou okolnosti jsem resil presne to same asi tri mesice zpet, kdyz jsem poridil zene presne ten samy notebook.
    Absolvoval jsem prvni kolecko - telefonat microsoft, lenovo, microsoft, prodejce a zatim jsem se dostal do faze s tim cislem na 800... pak v praci a doma nastaly takove pracovni okolnosti ze jsem se tomu dal nevenoval, jeste mam ty cisla v telefonu :)
    takze kdybych na to mel cas tak by se nemohli v lenovu vymlouvat na to ze to je prvni ojedinely pripad. Dle tveho popisu jsme to resili asi ve stejnou dobu :)
    13.8.2008 10:38 hafff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Neviem, ako to je v ČR, ale v slovenskom Obchodnom zákonníku hovorí paragraf 17 o predmete obchodného tajomstva toto: Predmetom práv patriacich k podniku je aj obchodné tajomstvo. Obchodné tajomstvo tvoria všetky skutočnosti obchodnej, výrobnej alebo technickej povahy súvisiace s podnikom, ktoré majú skutočnú alebo aspoň potenciálnu materiálnu alebo nemateriálnu hodnotu, nie sú v príslušných obchodných kruhoch bežne dostupné, majú byť podľa vôle podnikateľa utajené a podnikateľ zodpovedajúcim spôsobom ich utajenie zabezpečuje. K tomu sa vzťahuje: ZSP 41/2001: Dojednanie zmluvných strán o tom, že určité náležitosti zmluvy tvoria predmet obchodného tajomstva, nepostačuje na to, aby sa tieto skutočnosti stali obchodným tajomstvom, pokiaľ nenapĺňajú pojmové znaky vymedzené ust. § 17 Obchodného zákonníka. * (Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. Obo 98/99.) Toľko k požiadavke Lenova na zachovanie mlčanlivosti.
    Kamil Páral avatar 13.8.2008 12:11 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Zákony jsou pěkné, ale pak přijde právník a řekne, že tyto zákony vůbec nemá cenu zmiňovat, protože se spor například řeší podle Občanského zákoníku a ne podle Obchodního (což se imho řeší). Takže to neposoudí nějaká plně fundovaná osoba, tak se můžeme stěží jen dohadovat, jak by to dopadlo.
    13.8.2008 13:35 hafff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    2 právnici = 3 rozličné právne názory ;-) Rozhodnutie vo veci môže vykonať až súd. V tomto prípade vidím ako problém to, čo chcelo Lenovo utajiť. Otázky týkajúce sa dobrého mena spoločnosti a obchodného tajomstva rieši Obchodný zákonník. Požiadavka mlčanlivosti je relevantná iba v prípade, ak ide o obchodné tajomstvo. Dotknutá spoločnosť nemôže na vás klásť iné podmienky, ako zákonné. V opačnom prípade by od vás naozaj mohla požadovať, aby ste v prípade vrátenia peňazí nosili tričko s nápisom trebárs Nenávidím Linux.
    13.8.2008 14:43 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    A co soudce to názor. Takže si oběhnete kolečko po soudech a záleží jak rozhodne poslední instance, kdyby se tak daly všechny ty soudy nižší instance přeskočit. :-)
    13.8.2008 15:04 hafff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Možno by to bolo čosi pre ombudsmana... Vcelku si myslím, že veľké spoločnosti počítajú s tým, že vás jednoducho uťahajú. :-( Ale zákazníkov je veľa - takže to aspoň niektorí dotiahnu. :-D
    chamifrog avatar 13.8.2008 11:00 chamifrog | skóre: 3 | blog: Je software od Viliama Brány potřeba???
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Bravo!!! Klobouk dolu, že se vám to povedlo. Osobně bych to asi předem vzdal a radši bych si koupil jiný nb bez widlí. Už jednou jsem si stál za svým přesvědčením v souvislosti s užíváním opensource programů/formátů na fakultě a narazil jsem jen na bandu blbců. A to mě dost znechutilo. Takže jen tak dál lidi, bylo by dobrý, kdyby každá verze nb/PC byla jak s MS OS tak bez, resp. s Dos/Linux. Snad se to někdy stane skutečností.
    Je software od Viliama Brány potřeba?
    13.8.2008 12:22 Jan Včelák | skóre: 28 | blog: Fcelda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mám strach, že to časem dotlačí výrobce k tomu, že budou na svém webu vedle počítačů s Windows mít hvězdičku a dole pod stránkou pak bude: ,,Koupí tohoto počítače stvrzujete, že souhlasíte s licenční smlouvou Microsoft EULA, která je dostupná v plném znění zde (odkaz)."

    Já bych tedy ocenil takový přístup, že by na stránkách výrobce byla uvedena cena za harware a při objednávce by si uživatel mohl zvolit, který operační systém chce předinstalovat - nebo které instalační médium má být přiloženo. A podle toho by se pak cena navýšila. U FreeDOSu a Linuxu bez podpory cena za instalační médium, u Windows a Linuxu s podporou cena za produkt. S tím že třeba, pokud by se jednalo konrétně o business notebooky, mohla by být cena třeba pro Vista Ultimate mírně dotovaná a tedy o něco nižší, než pro notebooky bez určení pro business.

    A pokud si chce výrobce krýt záda, mohl by přidat poznámku, že se zříká odpovědnosti za funkčnost příslušného OS na přístlušném HW.

    V tomto se mi velice líbí konfigurátor notebooku od Dellu. Nicméně je škoda, že produkty s Linuxem a FreeDOSem jsou odděleny od těch s Windows. Takže s Linuxem vlastně nabízí jen několik modelů. A s cenou to tedy bylo nějaké pochybné - ten rozdíl skoro nebyl vidět. Jakoby cena za Ubuntu bez podpory byla stejná jako za Visty.

    Kamile, díky za skvělý zápisek. :-) Snad to hodně lidem dodalo odvahy.
    Pavel Čejka avatar 13.8.2008 13:31 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    Naprostý souhlas. Software by měl být v cenících zcela samostatná položka, oddělitelná od HW stejně jako třeba přídaný HW objednatelný zvlášť.

    A to nejenom kvůli uživatelům newokenních OS, ale i kvůli samotným Woknařům, kteří chtějí jinou verzi, nebo např. mají koupené dostatečně dimenzované multilicence.

    Další problém s Woknama je ten, že dle vyjádření Micro$oftu i výrobce notebooků jsem jako uživatel povinnen při obnově instalace použít dodaná instalační média. V případě o kterém jsem psal výše - součástí instalace je spousta softwaru jehož přítomnost není přijatelná - to je podmínka, která buď vede k tichému porušení licence (instaluju z M$ OEM médií zakoupených k něčemu jinému za použítí licenčního čísla od výrobce HW), nebo ke značným problémům při provozu a prodražení přípravy stroje pro firemní nasazení.

    Vážně by to chtělou soudní precedent ... pokuty od EK nestačí.

    Grunt avatar 13.8.2008 17:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    V případě o kterém jsem psal výše - součástí instalace je spousta softwaru jehož přítomnost není přijatelná
    +1

    To je ještě horší bastl než samotné okna.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    13.8.2008 12:50 PrvniNe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Kolik si myslíte, že už Lenovo v ČR takhle peněz vrátilo s podmínkou, že o tom nikdo nemůže mluvit, jinak by dostal statisícovou náhradu škody?
    Kamil Páral avatar 13.8.2008 13:41 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dle slov Lenova jsem byl první případ svého druhu. Já osobně bych tomu tak moc nevěřil. V podmínce mlčenlivosti je ta krása, že se nemůžete ozvat, ani když firma tvrdí, že se takový případ ještě neodehrál. Vy je usvědčíte ze lži, oni se omluví za tiskovou chybu, a napaří vám náhradu škody za porušení smlouvy. Komu to za to stojí?
    13.8.2008 14:12 hafff
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ja mám pocit, že ste bol prvý, kto to dotiahol až tak ďaleko. V opačnom prípade by si už niekto (aspoň anonymne) ozval.
    13.8.2008 15:04 asdf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tohle je dost trapny clanek nejakeho Linuxare. Budto si vyberu notebook bez OEM SW nebo si ho koupim. To je jako jit si koupit pocitac s procesorem Intel a pak chtit po prodejci penize za procesor zpet, protoze si to zakaznik po koupi rozmyslel a chce tam NONAME procesor. Zakaznik mel dost casu se rozhodnout. Hold Vokurkova sezona, tak se pise o kde jake kravine.
    13.8.2008 15:33 happy barney | skóre: 34 | blog: dont_worry_be_happy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    nie, nesprávny príklad, procesor vlastníte a môžete samostatne predať. to je ako keď si kúpite lístok do kina na film XYZ, a vstupe do sály nápis "miesto filmu XYZ hráme XXX" (ktorý ste už videl). Máte na výber: nevstúpiť, a ísť preč; alebo nevstúpiť, a domáhať sa peňazí späť; vstúpiť, pozrieť si to ešte raz (možno zbytočne).
    13.8.2008 18:07 Jim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Myslím, že člověk, který neumí napsat alespoň smysluplné jméno ke svému příspěvku nemá co hodnotit ostatní. Srovnávat CPU s OS je hodně z cesty, jak už zde bylo zmíněno.

    A k té okurkové sezoně - všimněte si, kde je článek umístěn. Vidíte také to slovíčko blogy? to znamená, že toto není přímo článek ABClinuxu, ale názor uživatele, který zde má blog. Takže bych doporučil alespoň minimálně přemýšlet, než začnete takhle pokřikovat :-)
    13.8.2008 16:49 Synkretik
    Rozbalit Rozbalit vše Poškozování spotřebitele prostřednictvím asymetrických informací
    To, že chtějí dohodu o vrácení peněz za OEM Windows vázat na podmínku mlčenlivosti IMO není vůbec fér. (To bych pak ani kamarádovi v hospodě nesměl říct, jak jsem dopadnul?!) To je pokus o deformaci trhu. Trh (podle teoretických modelů) funguje optimálně, jen když mají nakupující i prodávající kompletní informace o výrobku, ceně, záručních podmínkách, způsobech řešení reklamace apod. A požadavkem mlčenlivosti by Lenovo ostatním zákazníkům takové informace upřela, takže by na svojí stranu získala informační výhodu.

    Viz například Nobelova cena za ekonomiku z roku 2001, která analyzuje negativní dopady asymetrických informací na fungování trhu: http://en.wikipedia.org/wiki/Asymmetrical_information , http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2001/public.html

    Nevím, jak dalece je ÚOHS nebo ČOI vázán Nobelovými cenami za ekonomii, resp. na co všechno mají podle zákona dozírat. Ale jako podpůrný argument pro stížnost je to IMO použitelné velmi dobře.

    Je to podobné, jako když se supermarkety snaží zakazovat fotografování či zapisování si cenovek, aby lidé nemohli porovnávat ceny s konkurencí. To je také nekalosoutěžní jednání a poškozování spotřebitele. Sice tady byly pokusy některých obchodníků to zakázat, ale pokud vím, zapisovat si ceny stále můžete. Možná vás bude popotahovat neinformovaná ochranka, ale stanovisko ČOI je jasné: Tisková mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová říká: "Každý spotřebitel má právo porovnat ceny jednotlivých výrobků u různých prodejců a nikdo mu nemůže bránit v zapisování cen."

    U jednotlivé dohody mezi dvěma subjekty je ujednání o mlčenlivosti v pořádku (i když, pokud jste fanda "Open society", asi budete mít i tady námitky). (BTW, u státních zakázek jsem u mlčenlivosti silně proti, protože když to jde z mých daní, myslím, že mám právo vědět, na co ty peníze jdou).

    Ale když požadavek na dohodu o mlčenlivosti budou mít všichni dodavatelé OEM Windows na všechny zákazníky, se kterými se takto vyrovnávají, tak je to prostě o tom, že se snaží, aby se neprokeclo, že je to možné resp. relativně snadné. A hlavně, aby se nezjistilo, jak častý je to případ (proto také ty kecy o "individuálním přístupu k ojedinělému případu"). Je to podobná absurdita, jako jsou ty "zveřejněné" příjmy našich zákonodárců. To si taky můžu přečíst, ale říct o tom už nemůžu.

    Závěr: Požadavek na mlčenlivost IMO porušuje práva spotřebitelů na relevantní informace o produktech. Bohužel se Lenovo jistí tím, že tam uvádí, že se jedná o návrh na "individuální dohodu", ale z toho, že se v diskusích anonymně ozvalo pár lidí, kteří dopadli podobně, usuzuji, že to je běžná praktika velkých firem. Možná zatím ne příliš rozšířená v ČR (zde asi zatím stačí běžné odrazovací metody), ale ve světě asi tohle "držhubné" bude relativně běžná praxe. (Běžná, ale IMO nemorální, tedy odporující dobrým mravům, tedy nekalosoutěžní).

    Podle mě by každý takový případ, kdy vám firma nabídne jakési vyrovnání výměnou za mlčení, bylo vhodné hlásit na ÚOHS/ČOI jako podezření z pokusu o nekalou soutěž.
    13.8.2008 17:05 fendikk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Zdravím. Jelikož jsem prodejce PC a techniky bral bych Vás jako dalšího otravu, který nemá co na práci a hledá způsob jak člověka otravovat. Kdyby jste byl co k čemu a nepotřeboval hledat hlouposti na všem co jde, koupite si jakykoliv notebook bez licence ;) tot muj nazor ;)
    13.8.2008 18:02 Jim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ano, to je poměrně lehko pochopitelné, že vás jako prodejce musí strašně štvát fakt, že ne každý bude tupě platit za nějaký produkt dvakrát. A ještě víc vás musí štvát, že se ve zmiňované skupině lidí našel takový jedinec, který se dokázal ozvat nahlas a vytrvat... :-)
    ..... koupite si jakykoliv notebook bez licence
    Pokud chci určitý model NTB, který je v nějakém směru specifický (nebo mi prostě vyhovuje vzhled/konfigurace/ergonomie), tak proč bych ho měl nekupovan jen proto, že Microsoft má jakousi dohodu s výrobcem? Mám snad oželit výhody/parametry, kvůli kterým jsem tento NTB chtěl? Nebo si řeba mám Microsoft Windows koupit dvakrát, tříkrát? Váš příspěvek mi opravdu přijde nelogický.
    ..... nemá co na práci a hledá způsob jak člověka otravovat
    Jestli se vám nezdá jako hloupost platit za něco víckrát, pak je chyba ve vás, ne v autorovi tohoto článku :-). A jestli se vám zdá divné se takto ozvat, pak to asi nemá smysl dál komentovat, že? ;-)
    Ilfirin avatar 13.8.2008 19:02 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pozor: Prodejce PC != kokot, takže byste měl svoji větu vzít zpátky nebo ji upravit, poškozujete tím poctivé prodejce PC.

    Navíc Kamil o prodejci PC ani nemluvil a jediný kontakt s ním byl odkaz na Lenovo, to on tam totiž ten Windows nenainstaloval, takže prodejce PC žádnou práci/otravování neměl. Ale to by chtělo si přečíst článek, než se začne komentovat :-/
    13.8.2008 19:12 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    koupite si jakykoliv notebook bez licence
    Předpokládám, že jako prodejce PC máte každý model notebooku v nabídce i bez OS.
    Bluebear avatar 13.8.2008 21:51 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jelikož jsem prodejce PC a techniky bral bych Vás jako dalšího otravu, který nemá co na práci a hledá způsob jak člověka otravovat.

    To je dost zvláštní přístup, tedy u prodejce PC.

    Je to člověk, který je ochoten dát nějakých deset, dvacet, možná i třicet tisíc za notebook, který ovšem musí mít jisté zvláštní vlastnosti. Většina obchodníků tomuhle říká "zákazník". :-)

    Když vezmu v úvahu, že dotyčný dokáže přesně popsat, co chce, a jeho požadavek je technicky splnitelný, tak bych dokonce řekl "vážený zákazník". Samozřejmě, že není tvoje povinnost to příslušné zboží mít; máš plné právo říct, že tak obskurní věci nevedeš. Ale předpokládat, že někdo jde do tvého obchodu jen proto, aby tě nasral, to je, řekl bych, dost padlé na hlavu.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    13.8.2008 21:58 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No u nás ve firmě neříkáme náš zákazník, ale náš živitel. Prostě jiné peníze, než od našich zákazníků nám nikdo nedá. Teda to platilo do nedávna, teď máme investory, ale i oni od nás chtějí, aby jsme našli hodně moc živitelů a ti pak přinesou penízky i jim. Prostě zákazník je živitel. To jen státní úředník může mít pocit, že peníze rostou na stromech, nebo něco podobného. My ostatní jsme živeni našimi zákazníky.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    Poe avatar 14.8.2008 00:02 Poe | skóre: 7 | blog: Colorless green ideas | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Takze zakaznika, ktery se domaha svych prirozenych spotrebitelskych prav (nebyt nucen kupovat to, co nepotrebuje), povazujete za otravu?! To je vase podnikatelska filozofie?
    koupite si jakykoliv notebook bez licence
    To je prave to, o co tu vsichni stojime. ;)
    14.8.2008 10:12 jouda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Přesně tak. Autor si vědomě koupil co chtěl a následně začal spekulovat. Zřejmě nemá co na práci, tak začal otravovat slušné lidi, co chodí do práce.
    1.9.2008 10:46 SB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Řekl ste to úplně přesně, až na to, že místo "Autor si vědomě koupil co chtěl" patří "Lenovo chtělo vyj*bat se zákazníkem" a místo "následně začal spekulovat" patří "Zákazník se rozhodl vyj*bat s Lenovem".
    Drom avatar 3.9.2008 21:47 Drom | skóre: 24 | Kdyne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    :D
    14.8.2008 17:26 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jelikož jsem prodejce PC

    Nechcete napsat i jméno firmy, ať vím, kde si nikdy v životě nekoupit ani UTP? :-)
    ^D
    13.8.2008 21:42 sQuo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    mozno sa mylim, ale mohol si to vyriesit tak(najvyhodnejsie pre Teba aj nas): 1)napises clanok a zverejnis vsetky informacie v plnom rozsahu(co si aj spravil) 2) az PO vykonani prveho bodu podpises tu zmluvu o mlcanlivosti(predsa zmluva plati od casu podpisania, nie retrospektivne).

    ;-)
    Kamil Páral avatar 13.8.2008 22:03 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Risk mi za to nestojí. Navíc nejsem zastánce obechcávání nedokonale definovaných podmínek a zákonů. To potom nejsem o moc lepší než oni. Spíš jsem měl vše veřejně dokumentovat od počátku a průběžně. Tehdy jsem však netušil, že to takto všechno budu chtít vystavit.
    Poe avatar 14.8.2008 00:03 Poe | skóre: 7 | blog: Colorless green ideas | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Ale to by uz byl podraz, coz evidentne neni ve stylu autora.
    1.9.2008 11:30 SB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nehledě na to, že by na to Lenovo už nepřistoupilo.
    14.8.2008 07:07 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Nejsem sice právník, ale silně jsem přesvědčen, že jste nepostupoval správně.

    Vy jste nebyl v právním vztahu k instalátorovi OS, ale k prodejci, od kterého jste si notebook koupil Proto Vás vůbec nemuselo zajímat stanovisko ani Microsoftu, ani Lenova. Vy jste kupoval u obchodníka a jeho věcí bylo prodat Vám notebook bez OS a programů, o které Vy nemáte zájem.

    Další mé stanovisko se týká mlčenlivosti. Podle mne není možné, aby vrácení finanční částky bylo vázáno na podmínku zavázat se pomlčet o svých zkušenostech. Tady se domnívám, že právník Vám neporadil správně. Pochybuji, že je možné vázat svá práva na splnění takového požadavku a domnívám se, že i kdybyste jej podepsal pod pohrůžkou, že jinak vám peníze nebudou vráceny, mohl byste tuto podmínku klidně porušit, protože na vrácení peněz máte nárok, jak je výslovně uvedeno a k podpisu jste byl donucen pohrůžkou (vydíráním), že jinak Vám peníze nebudou vráceny, tj. Lenovo svou zákonnou povinnost vrátit Vám peníze váže na v zákonu neuvedenou povinnost Vaší mlčenlivosti, tudíž vlastně nezákonnou a tedy právně neplatnou. Z tohoto důvodu se požadavek Lenova dá považovat za trestný čin vydírání nebo zneužití Vaší nouze.
    14.8.2008 09:51 x
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Myslím, že postup kontaktovat přímo instalátora v tomto případě byl správný. Prodejce je jen obchodník, který někde nakoupí jakýsi produkt a dále jej prodává... Dělá jenom prostředníka, taktéž tomu je u reklamace apod. Nemá možnost prodávat zboží které neexistuje. (Řešení problému přes prodejce by bylo zdlouhavé, neřešilo by obecný problém a prodejce by se snažil o odrazení zákazníka, aby neotravoval. V nejhorším případě by prodejce, když by byl zahnán do kouta, poslal zákazníka za výrobcem nebo nabídl vrácení zboží a nato se nedá nic říct.)
    14.8.2008 11:01 Laďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Zákazník je koupí zboží v právním vztahu k obchodníkovi. V případě reklamace vadného zboží reklamaci uplatňuje buď u prodejce, nebo v označeném servisu, ne u výrobce nebo u obchodníkova dodavatele. Zde se nejednalo o závadu, takže varianta servis odpadá a je na místě obchodník. Ten by měl mít řádně ošetřenu i možnost, že zákazník nebude chtít OS, případně jiné „bonusové” programy, za které musel zaplatit, ale nemá o ně zájem. V tomto případě je jisté, že prodejce zjevně ani neví, co prodává.
    20.8.2008 10:10 Seti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No je vidět, že nejste právník a vykládáte si věci po svém, ovšem mylně.

    Prodejce prodával NTB s OS jako jeden produkt, tak, jak jej obdržel od dodavatele. Nemá právo zasahovat do parametrů dodávaného produktu, to může pouze dodavatel - Lenovo. Nesrovnávejte to s reklamací, to je úplně něco jiného.

    Co se týče mlčenlivosti: právník mu poradil dobře. Lenovo nemá žádnou zákonnou povinnost vrátit peníze za licenci, nevím, kde jste tohle vzal. Je to jenom jeho dobrá vůle a to, že to podmínil mlčenlivostí je jeho plné právo.
    1.9.2008 11:44 SB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Laďa má pravdu. Zákazník vstoupil do smluvního vztahu s prodejcem, tedy ne s Lenovem, a může mu být úplně u prrrrdele (citát!), kdo a jak tam ty widle dostal, nebo dokonce že nějaké Lenovo vůbec existuje, důležité je, že obchodník widle s počítačem prodává. Takže případný nesouhlas s licencí widlí je třeba řešit opět jako odstoupení od kupní smlouvy s prodejcem. Pokud vím, bundling není povolen, takže by mělo být možné widle samostatně vrátit.
    2.9.2008 19:00 jfb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    U Widlí zákazník vstupuje do smluvního vztahu s Microsoftem!! Právě proto tam je ta EULA. Já jako obchodník, bych mohl udělat jediné - vzít si en notebook zpátky celý! Můj vztak se zákzaníkem je že si zákazník ode mne kupuje notebooky XY a jako jeden parametr je, že je s Windowsy. Něco jiného by bylo, kdybych prodával stavěné PC? pak jsem i výrobce.
    14.8.2008 10:37 admin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Na druhou stranu, proč mršit ibm kompa linuxem.
    Bluebear avatar 14.8.2008 11:15 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Správně! Na IBM jedině AIX!
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    14.8.2008 11:19 Beaver
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Njn, jenze Thinkpad nebezi na platforme PowerPC a AIX na x86 nerozchodis.
    Bluebear avatar 14.8.2008 13:54 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Však Thinkpad taky není žádné pořádné IBM (teď už jistě ne ;-) )

    Správná IBMácká mašina váží přinejmenším dvacet kilo :-)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    14.8.2008 11:17 Beaver
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Protoze i primo v IBM je (pro nektere pracovniky, zalezi co delas, co potrebujes atd.) moznost volby operacniho systemu Linux. A je fuk jestli mas v kancelari ThinkCentre a nebo cestujes s ThinkPadem. Samozrejme vetsina lidi ma Windows, jelikoz manageri prezentuji v powerpointu a jsou na nej zvykli, stejne tak na Outlook atd.
    14.8.2008 11:23 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Třeba aby člověk nemusel lézt na internet jako Administrátor ;-)
    14.8.2008 12:09 Jim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Myslím, že když se budete snažit alespoň minimálně myslet, tak vám dojde, že tady nebyl meritem jakýkoliv linux, ale to, že pokud např. vlastním krabicovou verzi WV, tak proč mám ještě JEDNOU platit za OEM verzi, kterou prostě nepotřebuji. Jinými slovy platit dvakrát za stejnou věc, takže moc nechápu váš duchaprostý výkřik do tmy o linuxu :-)
    14.8.2008 12:35 admin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    aneb - proč kupovat systém, když se dá tak lehce ukrást...
    14.8.2008 12:52 HB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    aneb - proč nekoupit sytém na PC podruhé, když mě může MS(Lenovo) tak lehce okrást.
    14.8.2008 13:24 Jim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    no, asi jsem očekával logickou reakci zbytečně. Myslel jsem totiž, že se po mém prvním příspěvku alespoň malinko zamyslíte... Bohužel nic... Takže vám to vysvětlím ještě jenou a polopaticky:

    Předpokládejme, že jsem šel do obchodu a koupil krabicovou verzi Windows Vista Businnes. Získal jsem tedy CD, licenční klíč (tedy právo produkt používat). Doufám, že jste se v tom zatím neztratil, protože teď přijde to těžší :-). Půjdu do obchodu s PC. Zjistím, že mají sestavu, která se mi moc líbí svým výkonem a ergonomií. Akorát problém - dodávají ji s předinstalovanými Windows Vista home.

    Teď je to výzva pro vás, abyste stimuloval to evidentně málo šedé kůry mozkové, které máte: Musím platit za druhou verzi Windows, když ji k ničemu nepotřebuji? Už chápete? Nemám potřebu nic krást, ale prostě už vlastníkem licence jsem. A dokonce vlastníkem o pár tříd lepší licence. Nač mi tedy bude pro mě zbytečná licence k Windows Vista Home?
    14.8.2008 13:28 Jim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    * Business - omlouvám se za překlep ;-)
    4.9.2008 02:12 alda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    radeji to tu moc nerozbaluj, at ty ubozaky moc neztrapnis.....
    14.8.2008 13:38 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    To je zajímavé, že uživatelé linuxu vysypou z rukávu nejprve spoustu legálních důvodů, proč kupovat počítač bez OS, a k nelegálním ani nedojdou, ale uživatelé Windows v této diskuzi si dokážou představit pouze ty nelegální způsoby nakládání s takovým počítačem. To je specifický případ této diskuze, nebo opravdu používání Windows člověka dovede k tomu, že všichni musí být jako on (a musí jim vyhovovat Windows), a každý se snaží podvádět, a teprve když to jinak nejde, začnou dodržovat pravidla?
    Tarmaq avatar 28.8.2008 15:29 Tarmaq | skóre: 39
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    +
    Don't panic!
    14.8.2008 13:49 user
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Poklona autorovi za jeho vytrvalost. Clanek se velice dobre cte, a taky ta spousta komentaru da zabrat, az se dostanete dolu.

    Tu nejde jen o uzivatele jinych OS, ale i o lidi ktery uz licenci na Win vlastni, tak proc by mneli platit znovu, za neco co uz vlastni a je jim to na nic.

    Notebooky Lenovo se mi velice libi, a kdyz budu v budoucnu kupovat ja, tak urcite tahle znacka bude prvni o ktere budu uvazovat. Doufam ze budou prodavat i bez OS, a taky ten model bez OS bude nalezite stat mene.

    OT - jakou distribuci pouzivate na tom ThinkPadu? Funguje vam tam upne vsechno? Taky uspani a probuzeni ? :) (jen tak mimo mísu).
    Kamil Páral avatar 14.8.2008 14:15 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    14.8.2008 15:29 Mozeq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Take se pripojuji k poklone, na to by mel nervy malokdo.

    Pro rypaly: Uvedomte si, ze tady nejde vubec o boj Linux vs MS W nebo hledani klicek ve smlouve, jde o to, ze konecne nekdo mel "koule" na to, aby dohnal velkou firmu k plneni slibu (v tomto pripade clanku z licence) - vzpomente si kolik letaku a reklam slibuje napriklad "100% vraceni penez v pripade nespokojenosti" a zkusil se nekdo z vas toho nekdy dovolat? A ze je tohle ukazka nejake typicke "ceske natury"?? - Ano, je, a to ze strany prodejcu a Lenova v US by to trvalo tak 2 minutky, nez by nespokojeny zakaznik nadiktoval informace potrebne pro vraceni penez (a to i presto, ze tam urcite existuje moznost se domluvit predem, kterou jsem v CR zkousel marne!), kdezto tady si musite projit timto kolotecem a jeste si za to vyslouzite od nekterych (ocividne podprumerne inteligentnich) lidi nadavky. Dal to uz komentovat nebudu, blbovi se stejne neda nic vysvetlit :)

    Jen jeste jedno zamysleni: V praci mame kolem 100 notebooku Lenovo (t60 i t61) a zadny nemel predinstalovane okna - kdyz to jde pro firmy, proc je pro ne takovy problem nabizet je i jednotlivcum? (to by holt asi bylo proti smlouve s MS :))
    14.8.2008 15:58 Delaunay | skóre: 17 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Také musím vyjádřit svůj velký obdiv k autorově smyslu pro spravedlnost a jeho neodbytný "tah na branku" :-).

    http://www.psika.cz/vraceni-licence-k-os-u-zakoupeneho-pocitace
    Kamil Páral avatar 14.8.2008 19:55 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Pomoc od linuxových společností
    Napadla mě taková zajímavá myšlenka. Proč vůbec velké linuxové společnosti, které mají v ČR zastoupení (RedHat, Suse, nevím kdo další; ale nemusí to být jen výrobci distribucí), se nepokusí se současným stavem něco udělat? Vždyť to je přece i v jejich zájmu.

    Já vím, že se orientují zřejmě převážně na firemní zákazníky, ale... všechno je propojené. Určitě by z toho benefitovaly i ony. Peníze na to mají spíše než běžní spotřebitelé, právní oddělení mají určitě taky. Tak proč ne?

    Tohle je jen takový spontánní nápad. Ovšem pokud by se někdo chtěl těchto společností poptat, bude vítán. A taktéž kdyby se do vracení Windows chtěl někdo pořádně pustit a dovést některou ze společností až k soudu, myslím, že by nebylo vůbec marné některou z těchto linuxových společností kontaktovat a požádat o nějakou formu pomoci, například právní rady. Asi budou trochu zaskočené, ale... je důvod nepomoci?

    14.8.2008 22:20 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomoc od linuxových společností
    Ale vždyť Novell s tím něco dělá... Notebooků se SLEDem je stále víc a víc. :-) A že nejdou koupit v ČR? To je stejně fuk, protože když mi ho doveze kamarád z USA, tak je to stejně (o hodně) levnější. :-)
    14.8.2008 23:21 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomoc od linuxových společností
    Ne že by Ti tohle nějak pomohlo, kdybys tam chtěl používat třeba Debian - zaplatíš SLED, přičemž se Ti klidně může (byť nemusí) stát, že to bude víc než za ta Wokna. A není mi známo, že by Novell měl v licenci ke SLEDu nějakou "větičku" umožňující získat peníze zpět. I když bys aspoň mohl být rád, že místo do jámy pekelné přispíváš na kernelové hackery :-)

    Ale vážně. Pro obrovské firmy je ČR naprosto nezajímavý trh, kde nemá smysl něco podnikat (nemá tedy smysl odvolávat se na místní zastoupení - ostatně Novell i Red Hat tu mají především hackery, ne obchodníky)... ovšem s EU jako celkem už je to trochu jinak, takže věřím, že i tady se nakonec dočkáme, jen to možná bude ještě chvilku trvat.

    ^D
    Pavel Čejka avatar 15.8.2008 12:48 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomoc od linuxových společností

    Souhlas, tady jde o princip koupit jakýkoli HW bez jakéhokoliv zbytečného OS. Je jedno jestli to jsou Wokna, nebo Linux, FreeBSD, Solaris ... PC alias IBM kompatibilní počítač je prostě z principu univerzální stroj, který nemá výrobcem danou vazbu na software. Dost často je to stavebnice, kde ani jednotlivé komponenty nemají nic společného s ostatními, kromě kompatibilní sběrnice, která je spojuje.

    Zatímco u MACků se zatím vazba mezi HW a OS jeví jako výhoda kvůli celkové vyladěnosti, tak u IBM kompatibilních to je peklo. Až si M$ bude vyrábět a dodávat vlastní HW ... no, zatím spekulace.

    Vidím to tak, že když je k HW nabízený OS, tak prostě výrobce nabízí cosi navíc, co by mu mělo zajistit konkurenční výhodu a bylo by hezké, kdyby to fungovalo tak, že dodávaný OS je na prodávaném hardwaru odzkoušený a plně funkční s podporou všech zařízení v HW dostupných. Bylo by asi dost hloupé, kdybych si koupil notebook s Linuxem a zjistil, že nefunguje webkamera a Wifi, protože se s tím nikdo nezabýval, ovladače dosud nejsou atd... jako že takových případů bylo dost.

    Z tohohle pohledu je i velice hloupé předinstalovávání FreeDOSu. Většina z nás ví, že to je jen "vochcávka, aby se vlk nažral ...". Ale nezkušený uživatel by na to mohl nepěkně naletět. Ve FreeDOSu bude rád, když se dostane k souborům na HDD, ale připojit se k síti nemá skoro šanci o dalším HW nemluvě.

    Určitě by bylo dost hloupé, kdybych stejně jako na Woknech nejprve musel předinstalovaný OS vyčistit od balastu. Tj. strávit hodiny odstraňováním nesmyslů místo abych prostě jen naklikal v balíčkovacím systému, co chci a za pár minut bylo hotovo. Případně kupoval jinou licenci, abych získal čistá instalační média, to je taky špatně.

    Já osobně zatím preferuju Gentoo, to nikdo jen tak nabízet nebude, takže očekávám, že kdykoli jakýkoli HW koupím bez OS a investuju svůj čas na rozchození OS, jaký já chci. Přicházím o výhody připraveného softwaru, ale získávám výhody jiné, které mají cenu pro mne, ale ne pro většinu zákazníků. Tak by to mělo být, bohužel není.

    Myslím, že by měla vždy u jakéhokoliv PC existovat možnost nákupu zcela bez jakéhokoliv softwaru. Operačních systémů je dnes příliš mnoho na to, aby se dalo zavděčit všem včetně Woknařů.

    Výrobce HW by prostě licenci měl nabízet jako bonus, ne nutnost. Pro spoustu lidí je dobré, že si mohou koupit připravený OS se slevou rovnou s HW, ale lidí, kteří to nechtějí je a bude čím dál víc.

    Poe avatar 14.8.2008 22:22 Poe | skóre: 7 | blog: Colorless green ideas | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pomoc od linuxových společností
    Proč vůbec velké linuxové společnosti, které mají v ČR zastoupení (RedHat, Suse, nevím kdo další; ale nemusí to být jen výrobci distribucí), se nepokusí se současným stavem něco udělat?
    Chvilku jsem nad tim tez premyslel. A taky to nedokazu vysvetlit! RadHat to dokonce na spotrebitelskem destopovem trhu vzdava. Novell ma s MS tu nechvalne znamou dohodu, "pakt o neutoceni". Mozna tu hraje roli strach, ze by MS vytahnul se zalobou na udajne poruseni jejich patentu v Linuxu?
    15.8.2008 01:37 Ladi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Smekam klobouk. Tak vytrvaleho cloveka, natoz nezistneho, aby hledal lupou (a to snad ani ne jen v Cesku). Znam zde par lidi, kteri nebyli moc nadseni s nainstalovanymi Windows, ale koupili, a pak pridali Linux (kdyz si na to troufli, coz asi neni pro kazdeho). Kdyz si koupite kompjutr bez OS (nevim jestli to existuje v Cesku), tak si tam muzete dat co chcete a melo by to pracovat. Kdybych nebyl rozeny computerovy ignorant, tak bych se asi take vrhnul na linux. Manzelka ma na Acer NB Vistu, a kdyz na to nekdy jdu, tak bych to nejradeji vyhodil a dal ji tam XP, ale slysel jsem ze ten Acer nemusi pak pracovat. Ja sam jsem v praci delal leta pouze ve Windows (od DOS po XP) v anglictine a francine, ale doma jsem mel stary Apple (8.5). Pak jsem si koupil IBM kompjutr pouze s nainstalovanym XP (ale bez CD, i kdyz pribalili Works Suite 2002 na 6 CD's). Kdyz mi shorel HD (zadny backup jsem nikdy nedelal), tak jsem se marne snazil dostat XP na CD jak od IBM, tak od Microsoftu. Mohl jsem si ho koupit v obchode asi za $ 200 (takze nejakou hodnotu ma!), ale proc bych to delal. Proto jsem se opet vratil k Apple a koupil vekeho Maca. Mimo OS Tiger v nem byly tez i Windows, ale jeste jsem je nikdy nepouzil (pouze mimo Wordu, Excelu a PowerPointu, ktere vicemene pozivam jen na prilohy). Proto jsem updejtoval Tiger na Leopard a jsem vic nez happy.
    tsLnox avatar 15.8.2008 12:16 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pokud budu kupovat NTB, tak - pokud to bude možné - jedině s WinXP. Visty nechci, ale na XP se dá celkem hezky hrát :-D Jinak mi XP nějak nevadí, i když myslím, že je budu používat tak... 5% času :-D
    15.8.2008 12:48 crtec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Také jsem se rozhodl upozornit ;-) ZDE Gratuluji, opravdu jste dosáhl toho, co jste chtěl-PÍŠE SE O TOM. A to na mnoha místech. Díky
    15.8.2008 18:42 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Chodte uz do prdele vy luseri.. Komu sa chce citat tolko tupych komentarov. Ste zasrany pokrytci a 90% z vas ma aj tak dualboot s Windows pre pripad ze nieco v linuxe v jeho lamerskych aplikaciach nepojde(vsimli ste si slovo aplikacie? to nie je to iste ako OS vy curaci..)

    Naposledy som chcel pod default GNOME openSUSE 11.0 vytlacit posratych par farebnych CD obalov vlozenych do OOo Writeru. Sice mi tlaciaren HPDJ 5440 rozpoznalo a naistalovalo, ale tlacilo to default ciernobielo, pokym som horko tazko nenasiel prepnutie grayscale na CMY. Potom to sice islo farebne ale velmi zla kvalita a ziadne nastavenia nepomahali a este ktomu som na to minul zvysky bieleho leskleho papiera.Pokus/omyl 5-6 krat...

    Potom som chcel v uzasnom Banshee 1.2 naripovat CD Soundtrack Jackie Brown pre brata, samozrejme ho nerozpoznalo. Doinstaloval som Sound-Juicer, tiez bol v pici a hlasal nejake problemy.

    Nehovoriac ani to ze som openSUSE uprednostnil na chvilu pred Ubuntu kvoli ciastocne funkcnej citacke pam.kariet v najlepsiej viere ze to bude moj default system..

    Tak uz prestante onanovat vy hovada trapne..

    PS: Po nahodeni Visty SP1 snad ani nemusim opisovat ako to cele dopadlo s tou tlacou a ripovanim cez WMP...
    15.8.2008 19:43 pajiks
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    víš co, ty jdi do prdele ! proc jsem teda lezeš, když se ti tu nelíbí :-)) proč ty si ho nehoníš mezi svejma :-))
    15.8.2008 21:08 Jim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Chodte uz do prdele vy luseri.. Komu sa chce citat tolko tupych komentarov. Ste zasrany pokrytci a 90% z vas ma aj tak dualboot s Windows pre pripad ze nieco v linuxe v jeho lamerskych aplikaciach nepojde(vsimli ste si slovo aplikacie? to nie je to iste ako OS vy curaci..)
    Ano, styl argumentace hodný inteligentního člověka :-D. Stěžujete si "tolko tupych komentarov"... Pak tedy gratuluji, stal jste se autorem dalšího tupého komentáře. Váš mozkový klystýr, který jste tu zanechal se dobře vyjímá vedle některých idiotů, co se sem také přišli vyřvat :-). Myslím, že člověk, který dopustí, aby středobodem jeho života bylo zjišťování/hanění toho, co někdo jiný používá rozhodně nepatří za PC připojené k internetu.

    Pokud jste tak neschopný, že vám dělá problémy nastavit tiskárnu, tak je to vaše smůla a váš problém... Existují (i zde) fóra, kde se uživatel může zeptat na řešení svého problému a obvykle je mu slušně, rychle a hlavně věcně odpovězeno... Pokud jste ale příliš velký "borec" na to, aby jste se ponižoval ptaním, tak je to smutné. Totéž platí i pro vaše "ripování" :-) opravdu, vaše neschopnost je až k smíchu. Nebo spíš k pláči?

    Koukám, že jediný, kdo tu onanuje nad svými příspěvky v diskuzi jste vy a těch pár idiotů (nechci jmenovat). Ale docela se k sobe hodíte. Sluší vám to, takhle spolu, kluci :-D
    Luboš Doležel (Doli) avatar 15.8.2008 22:39 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pravidelný prudič prudí znovu. Klasika. Že ti to za to stojí sem pořád chodit a otravovat... najdi si lepší zábavu.
    Ilfirin avatar 16.8.2008 19:39 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Because he can
    16.8.2008 19:43 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    A doufám, že bude moct ;-)
    Grunt avatar 16.8.2008 20:19 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Což takhle zveřejnit IP? Uživatele Laco znám i z jiného fóra, kde naopak několikrát žádal o pomoc a nebylo by škodu jako odpověď poslat link.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bluebear avatar 16.8.2008 23:08 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    K čemu IP? (Migrující IP patřící poskytovateli s desetitisíci klienty je ti stejně na pendrek.) Pokud se ti chce, můžeš uvést odkazy přímo na příslušné příspěvky na jiných fórech.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    16.8.2008 23:51 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Někteří lidé mají ve whois záznamu k IP adresám i jméno, příjmení, poštovní adresu,...
    Grunt avatar 18.8.2008 13:06 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Takoví lidé ovšem také těžko píšou takové krávoviny.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    18.8.2008 15:36 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Já myslím, že píšu dost kravin :-)
    Grunt avatar 18.8.2008 13:04 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    K čemu IP?
    Jak se říká, do kouta na haňbu. Člověk přece jen píše něco jiného, když se o něm ví.
    Migrující IP patřící poskytovateli s desetitisíci klienty je ti stejně na pendrek.
    Jakto? Když se oběví laco od O2 na jednom fóru a Laco od O2, tak třeba…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bluebear avatar 16.8.2008 23:13 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Potom som chcel v uzasnom Banshee 1.2 naripovat CD Soundtrack Jackie Brown pre brata

    Nikdo nemůže za to, že neumíš používat příslušný software. Mimcohodem, to CDčko jsi měl zakoupené legálně? :-)

    Pokud CD bylo legální, tak by měl fungovat příkaz cdparanoia, který se řídí velmi snadno a zatím mi vždy fungoval (v podstatě by mohlo stačit jen vytvořit adresář, strčit CDčko do mechaniky a napsat "cdparanoia").

    To samozřejmě bude fungovat i pro nelegální CD, ale potom si démoni přijdou pro tvou duši a strávíš věčnost v zavržení, ve společnosti hackerských démonek, které tě budou podrobovat vyčerpávajícím oplodňovacím obřadům.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    18.8.2008 15:23 Kit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Potom som chcel v uzasnom Banshee 1.2 naripovat CD Soundtrack Jackie Brown pre brata
    Nikdo nemůže za to, že neumíš používat příslušný software. Mimcohodem, to CDčko jsi měl zakoupené legálně? :-)

    Obávám se, že i v případě legálního CD neměl licenci k vytváření kopie pro bratra. Takže v daném případě je vlastně ironií obecných mýtů, že mu Linux neumožnil pořízení nelegální kopie, ale Windowsy si s tím problém nedělaly ;-)

    Samozřejmě to nic nemění na faktu, že ripování (a spousta dalších užitečných činností) je v Linuxu jednoduché včetně pojmenování skladeb dle CDDB.

    Fluttershy, yay! avatar 18.8.2008 15:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    To mohlo být bratrovo CD, ale Laca se určitě nezastávám.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.8.2008 09:41 P.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No, nejsem právník, ale formulace

    "Dále se vůči ... zavazuji, že nebudu poskytovat ... jakékoliv informace o obsahu jednání ..."

    je v budoucím čase. Osobně bych se s tím vůbec nes*al, po dohodě s právníkem prohlášení podepsal a odeslal, případně inkasoval a už o tom víc nemluvil, vše důležité již bylo řečeno.
    18.8.2008 08:24 Jirka S
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Skoda, ze to pisatel clanku nedotahl do konce, v podstate to vzdal. Prodejce nemel pravo vraceni penez cimkoli podminovat, mozna, ze se dokonce jednalo o vydirani. Pisatel clanku mel ihned celou zalezitost predat obchodni inspekci, mel v ruce priznani prodejce a vyderacsky dopis s nezakonnou podminkou o mlcenlivosti.

    Jirka
    Kamil Páral avatar 18.8.2008 10:44 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Máte je v ruce také :)
    18.8.2008 09:55 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Zdravím a velmi děkuji za tuto informaci. Škoda, že jsem o tom nevěděl dříve, už v průběhu bych se rád přidal . Já jsem to tak daleko nedotáhl (tvrdili mně - asi jako ostatním, že to nejde). Protože v našem případě není úplně jisté, zda někdy MS nebudou na noteboocích potřeba, dál jsem to neřešil.

    PS: Ta úmluva o mlčenlivosti mně přijde zcela neuvěřitelná..:-(
    18.8.2008 10:35 Standa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    No musím tedy říci, že člověk, který má chuť se takto dlouho zabývat nesmyslnou reklamací asi opravdu nemá co dělat. Čas, který strávil komunikací s Lenovem mohl věnovat daleko produktivnější činnosti, která by mu jistě přinesla více peněz. Asi ho to ale bavilo a to vypovídá spíše o něm než o situaci na trhu.

    Standa
    18.8.2008 11:09 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dovolím si zásadně nesouhlasit. Naopak to považuju za velmi užitečné. Jsem rád, že někdo tuhle cestu "prošlapal".
    Když pominu to, že jde o určitou "spravedlnost", tak to řadě lidí pomůže v jejich situaci.
    Určitě to stálo mnoho času a sil. Tak je to ale vždy, když je třeba něco "prolomit".
    Autor má ještě jednou mé velké díky za čas i námahu, díky které to pro mne a řadu dalších může být mnohem snadnější :-)
    18.8.2008 12:41 tomfi | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Právě díky takovým jako je Kamil Páral se svět mění a nebude vám vymožení VAŠICH PRÁV, stát tolik času, že se to nevyplatí...

    Pokud by se všichni chovali tak jak předpokládáte za efektivní (tedy bez špetky solidarity a dalších důležitých vlastností, které se v nás snažil socialismus potlačit), pak se nic nezmění a každý kdo se bude svých práv chtít domoci bude muset absolvovat stejnou proceduru, která bude završena nabídkou mlčenlivosti a peněz.

    Naopak si myslím, že tento článek je o mnoho produktivnější využití času se zabývat něčím "výdělečným" a než kdyby nic nenapsal a ty podmínky přijal s vědomím, že možnost odmítnout je symbolická/lokálně neoptimální.

    Díky za článek.
    Vždyť jsou to jen jedničky a nuly ...
    Bluebear avatar 18.8.2008 13:49 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    mohl věnovat daleko produktivnější činnosti, která by mu jistě přinesla více peněz. Asi ho to ale bavilo a to vypovídá spíše o něm než o situaci na trhu.

    Ano, svedci to o tom, ze je to clovek, ktery uznava i jine hodnoty nez jen penize.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    20.8.2008 10:34 Seti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak zaprvé to nebyla reklamace a zadruhé mnoho lidí v minulosti položilo za právo a spravedlnost svůj život. Díky nim máme i u nás alespoň nějakou demokracii. Čest takovým.
    25.10.2008 23:29 juraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    ja som napr. student, kazda koruna je dobra, moja fakulta mi zadovazi cez program MSDN AA instalacky a licencie na rozne windows zdarma, tak preco za ne platit? podla mna ma zmysel bojovat proti vnutenym OEM licenciam ktore obmedzuju vyber hw a okradaju napr. studentov, ktori dostali tu moznost nezaplatit

    Juraj
    Kamil Páral avatar 18.8.2008 10:47 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Rádio Beat
    V pondělí 25.8. v 12.30 a 18.30 hod. bude na rádiu Beat krátký rozhovor k tomuto tématu. Spíš než pro čtenáře tohoto článku je to však určeno pro lidi, kteří se o tom ještě nedozvěděli.
    Ilfirin avatar 18.8.2008 15:39 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rádio Beat
    Hech, to řekneš jen tak? těch 12:30 jsem už zmeškal, ale těch 18:30 si pohlídám.
    18.8.2008 15:48 P.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rádio Beat
    Možná, kdybys ještě mrknul do kalendáře ;)
    Ilfirin avatar 18.8.2008 19:50 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rádio Beat
    He :-D

    No jo... to leccos vysvětluje.
    Fluttershy, yay! avatar 19.8.2008 08:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rádio Beat
    Bude někde nějaký záznam? Docela by mne to zajímalo, ale zrovna budu na chatě a tam si to teda určitě nebudu moci poslechnout.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Kamil Páral avatar 19.8.2008 12:03 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rádio Beat
    Přímo na stránkách rádia asi ne. Ale možná dostanu záznam mailem, tak ho zde poté mohu zveřejnit. Údajně se to možná taky časem objeví na oss.cz.
    Kamil Páral avatar 25.8.2008 22:46 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rádio Beat
    Odkaz na záznam je nyní dostupný na konci článku v aktualizacích.
    23.8.2008 12:25 Libor
    Rozbalit Rozbalit vše Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jsi borec!
    24.8.2008 22:11 Zomp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mockrát děkuji!
    25.8.2008 12:44 Tomáš Marný
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak teď jsem to slyšel na rádiu Beat a zdá se mi, že vše byla PR akce na zviditelnění tohoto portálu a potížisty, který si neumí koupit notebook. Pokud někdo do hlavy lidem cpe, jaký je Linux skvělá alternativa, má mít dostatek rozumu na to, aby si koupil stejný notebook bez vidlí (Windows). No a co, oželel 1950 Kč a prohnal to rádiem, zviditelnil portál.... Možná pan potížista dostane nabídku na vedoucího marketingového oddělení....je mi blivno, nejen z vidlí, ale z čeho všeho se dá udělat událost.
    25.8.2008 17:06 Tork
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Myslim, ze lidi jako vy velice trefne charaktrizuje komentar Tinkertraina.
    2.6.2009 14:42 sid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    "aby si koupil stejný notebook bez vidlí"

    Ty jsi komik

    25.8.2008 13:32 Paja
    Rozbalit Rozbalit vše Rádio Beat - rozhovor
    26.8.2008 00:26 MLx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Rádio Beat - rozhovor
    mp3? :-\ preco, ked stanica priamo ponuka ogg aj wma, ktore maju oba kvalitativne navrch?
    ogg> uploaded.to
    25.8.2008 18:11 Paegas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    "Použitím softwaru přijímáte tyto podmínky. Pokud je nepřijímáte, software nepoužívejte. Místo toho se obraťte na prodejce nebo instalátora a zjistěnte jeho zásady náhrad ve formě peněz či zboží."

    Také nejsem právník, ale podle tohoto textu bych předpokládal, že Lenovo splní svou povinnost již tím, že Vám napíší, že jejich náhrada je dát Vám za licenci 1Kč. Zde se přeci nepíše v žádném případě nic o výši náhrady apod.
    25.8.2008 18:13 Paegas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    "zjistěnte jeho zásady náhrad" - lépe řečeno, stačilo by sdělení Lenova, že jeho zásada je nedat Vám ani korunu a jejich úděl podle smlouvy by byl splněn. Či se pletu??
    Kamil Páral avatar 25.8.2008 22:40 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jistě, taková reakce je možná, popisoval jsem ji ve svém e-mailu Lenovu. Otázku, zda je to v pořádku, přenechám právníkům. Vaše možnost je nesouhlasit a stěžovat si u některé z příslušných institucí nebo u soudu.
    25.8.2008 23:49 Paegas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    V tom případě moc nechápu Lenovo, že nabízeli tak vysokou částku, už tím, že by nabídli málo by jejich role ve smlouvě byla splňena a Vy byste nejspíš neměl u soudu šanci. Každopádně velký obdiv a poděkování za postup, člověk si musí stát za svými právy :)
    27.8.2008 15:53 Pavel Píša | skóre: 18 | blog: logic
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Je tady ještě jeden velmi podstatný důvod, proč žádat o oficiální vrácení licence a tím je trvalé a již pro daný HW neodvolatelné vyjádření svého nesouhlasu s jejími závazky, které na uživatele klade. Potvrzením vrácení licence tedy dostávám požadovaný hardware s tím, že jsem zproštěn všech případných postihů, které mi po odkliknutí nebo při nevrácení OEM licence hrozí. Zároveň je to výhodné i jako zpětná vazba pro prodejce počítače, aby mohl svoje služby podle statistik požadavků uživatelů v budoucnu upravit a případně zkorigovat své nabídky nutící uživatele k zbytečnému poplatku třetí straně.

    Takže má smysl licenci vracet, i když finanční náhrada nebude poskytnuta.
    26.8.2008 09:01 PKoz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Pouzima wokna, pouzivam linux, oboji je na neco dobre - to jen pro uvod. Mam podobny pribeh : Koupil jsem auto - v akci s klimatizaci. Jenze, kdyz jsem klimatizaci poprve spustil, tak jsem zjistil, ze studi a vzduch z ni je strasne suchy. Tak jsem se rozhodl, ze klima nechci ... to same kola - mam prece vlastni a hezci. Sel jsem proto k prodejci, at si to, co nepotrebuji, vezme zpatky ... Kdyz neco nechci, tak si to nekupuju, pokud nechci windows, tak si nekupuji notebook s windows. Pokud vyrobce nenabizi muj vysneny model bez OS, tak je asi dobre se zamyslet nad tim, zda nezmenit vyrobce. Autor clanku ukazuje, jak je dobry v tom s necim nesouhlasit a z pohledu sedlaka ze sebe dela hlupaka - koupil neco a ted toho kousek nechce.
    26.8.2008 11:41 ufounek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mozna by autor clanku mohl uvest na jeho konci pro pomalu chapajici (ci nechapajici) nasledujici body:

    - koupil jsem si NB s Windows Vista Business OEM (dale jen OS), protoze se bez OS neprodava
    - rozhodl jsem se svobodne zaplatit v cene NB nespecifikovany priplatek za OS, protoze moje touha po konkretnim HW prevazila tento nespecifikovany priplatek
    - po spusteni NB mi byla licencnim ujednanim nabidnuta moznost zjistit si u prodejce ci instalatora zasady nahrad ve forme penez ci zbozi, coz jsem udelal

    Jiste by pak autorum nekterych prispevku doslo, ze jejich analogie s houskou a makem, autem a klimatizaci, autem a koly a pod., je mimo misu. Nebo se Vam snad pri zapnuti klimatizace objevilo na displeji licencni ujednani se stejnou moznosti, jako na NB?

    Kamilovi dekuji, kazdy bojovnik proti vetrnym mlynum je vitan.
    26.8.2008 13:34 PKoz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Jo spravne - ja jsem to jenom necetl ;-) me jenom totalne znechutila jaka se tomu dela reklama. Me dochazi jina vec a to je ta, ze "sance" vratit neco zpet je POZITIVNI vec a tady je to po negativni (?) zkusenosti s jednim konkretnim prodejcem brano jako vec negativni. Navic negativni s otaznikem - Lenovo nabidlo vratit cenu, ktera temer odpovida skutecne cene. Taky mohlo rict, ze jste si neco koupili a mate smulu nebo si zapocitat manipulacni poplatek (coz uz je psano vyse). To je ten boj proti vetrnym mlynum ? To, ze je nakonec mozne tu klimatizaci, kola, mak vratit a dostat za to zpet penize je tedy spatne ? Neni rozumejsi koupit si notebook s linuxem (v cene medium za par korun), se stejnymi HW parametry, jen jinym designem ? Ve finale firmy odmitnou vracet penize za windows (jejich politika), takze MS sve penize stejne dostane a vyrobce bude mit ve svych statistikach dalsi prodana windows na ukor linuxu ...
    26.8.2008 15:18 ufounek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Me spis prekvapila reakce fy. Lenovo. Podle meho nazoru by bylo standardnim a logickym postupem umoznit zakaznikovy vratit HW + SW, v zadnem pripade vsak ne pouze SW. Uz jen proto, ze cena SW neni nikde samostatne a jednoznacne uvedena, nelze ji tedy objektivne oddelit.
    26.8.2008 16:46 PKoz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Je to velka firma, nebude si kazit jmeno. Nicmene se s nikym nemusela vubec bavit. Lenovo neni v tomto pripade prodejce (tim je "Internetova prodejna") a tudiz mezi Lenovo a koncovym zakaznikem neni zadny obchodni vztah (dokonce ani pro garanci - ta se uplatnuje u prodejce, nikoliv u vyrobce). Tento clanek je silne tendenci, nebojim se rict donquijotsky (fuj to je slovo). Negativne hodnotit, ze mi nekdo dava moznost, kterou nemusi davat, ze se se mnou bavi nekdo, kdo se s mnou bavit nemusi ...... Kazdopadne cenu OEM stanovit samozrejme jde - cely NB je sestaven s komponent, ktere maji nejakou tabulkovou cenu. Vyrobce vytipuje "balicek" nastavi u nej nejake financni zvyhodneni a seka ho pak jak Bata drevaky - hromadna vyroba a "bundlovani" je vyhodnejsi nez specificke konfigurace. Myslim, ze konkretne R61 by s mnohem mensimi problemy sel objednat bez OS (primo u Lenovo) nebo se SUSE ;-). Takova zkusenost s objednanim nestandardni konfigurace muze byt zajimava na pospani, kazdopadne si myslim, ze takovy NB "na zakazku" bude drazsi a dodaci lhuta bude v radu tydnu ...
    27.8.2008 19:06 Paegas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    "Lenovo neni v tomto pripade prodejce (tim je "Internetova prodejna") a tudiz mezi Lenovo a koncovym zakaznikem neni zadny obchodni vztah" . právní, ale ano, protože ve smlouvě je, že máš kontaktovat prodejce NEBO instalátora a to je v tomto případě právě Lenovo..
    28.8.2008 23:05 Michael Calabrese
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    What is the best way to get this translated to English? I tried Google translate but it still came up in Czech(?). I would love to read it as I have just purchased a one of their laptops.
    hikikomori82 avatar 28.8.2008 23:11 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    hikikomori82 avatar 28.8.2008 23:07 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    WOW, prave si sa doslat na hlavnu stranku slashdot.org! grtulujem!

    http://tech.slashdot.org/article.pl?sid=08/08/28/1822227&from=rss
    hikikomori82 avatar 28.8.2008 23:08 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    ABC, teraz si uzij slashdot efekt v praxi :D
    Pavel Beníšek avatar 31.8.2008 09:11 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mozna naivne predpokladam ze nez si budu kupovat novy notebook, tak se situace stabilizuje ... Navic napr. Dell uz nabizi notebooky primo s linuxem. I kdyz jsem je nezkoumal tak verim, ze si vyberu vyhovujici kousek.

    Gratuluji k dostatecne vydrzi pri jednani. Asi bych to vzdal driv.
    checking for chicken... must have egg first
    1.9.2008 16:22 Zomp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Dell Ubuntu sice nabízí, ale ne v Čechách, mimo to má české zastoupení ceny notebooků přibližně o třetinu vyšší, než třeba rakouské, britské a americké, takže je otázkou, jak moc by se to tu po případném zavedení Linuxu vyplatilo...
    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2008 11:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    CzechComputer má v nabídce Dell Vostro 1510, u nějž je jako OS uveden GNU/Linux.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    15.9.2008 23:02 Zomp | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mají to tam sice napsané, ale v podrobné specifikaci výrobce je na těch samých stránkách uvedené: "Operační systém: FreeDOS" [reference]. V Čechách se GNU/Linux na laptopu Dell imho opravdu nesežene (alespoň ne přes dva oficiální dovozce). Na serveru to ale asi bude jinak...
    27.9.2008 12:01 wagha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak jsem zkusil vratit windows.

    Dozvedel jsem se, od pana Mikluse (cca po mesici -> udajne to resi az v Dansku...), ze Lenovo penize za software predinstalovany na jejich noteboocich nevraci...

    A ze pry muzu vratit cely notebook a za nej mi penize vrati.

    Argumentoval jsem jim parkrat timto clankem, takze uvidim :).

    Takze asi tak :).
    Kamil Páral avatar 1.10.2008 10:54 Kamil Páral | skóre: 13 | blog: Kamil Páral | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Určitě dej vědět jak to bude pokračovat, držím palce.
    3.10.2008 16:34 Sarin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Seš fakt frajer tohle by mě nenapadlo gratuluju... Tohle se povedlo xD
    27.11.2008 17:34 jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    asi fakt nemate co na praci...ja bych se vubec nedivil, kdyby to ten typek radsi dal ze svyho, aby utisil takovyho srace, kterej mesice resi tisic korun...

    kdyby neexistovaly alternativy, tak nereknu, ale tohle je fakt na pest

    vysledek: vic takovyhle sulinu a lidi ci firmy, co cekaji na reseni nejakeho opravdoveho problemu, budou cekat o to dele

    27.11.2008 18:06 cecilconrad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    Zaplatíš ??? Nemyslíš !!!

    4.12.2008 18:16 Beaver
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    Bajecne a ted si predstav, ze se chystas zakoupit 100 notebooku do firmy pro pracovniky (napr. reportery), kteri v terenu budou porizovat texty (reportaze) a posilat je do firmy (redakce). Tvuj pozadavek hrave splni Linuxova distribuce, ktera bude zdarma, vybavena balickem OpenOffice. Pokud bys na vraceni Woken usporil tu tvoji blbou tisicovku, potom pri nakupu tech notebooku usporis 100 tisic, coz uz se ti snad jako zanedbatelna suma nezda ;-) Pokud jsi ochoten utratit zbytecne 100 tisic za neco co nepotrebujes potom je otazka, kdo je tu sulin.

    7.1.2009 10:35 Jan Kratochvíl | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    Teď jsem tam volal a vůbec nic, ptal jsem se na možnost zakoupení NB bez Windows, případně na vrácení peněz za licenci. Slečna byla jako kolovratek, klasika. Budu se na to muset skutečně kvalitně připravit, anebo si radši koupit něco jinýho, i to je alternativa.....

    11.2.2009 08:14 brabitom | TR
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    Co jsem přešel na Linux, tak kupuju notebooky bez OS.

    Je ale pravda, že někdy se člověku může líbit konfigurace, která se bez OS nedodává a tohle by byla cesta.

    18.4.2009 18:05 FSF
    Rozbalit Rozbalit vše Nescetne diky autorovi

    Kamile, udelal jste opravdu sluzbu pro vsechny soudne lidi, moc Vam  za to dekuji! lidi s nazory jako je "jarda" par postu nade mnou prosim omluv, ono jim to jednou dojde, jen to v nekterych pripadech nebude v tomto zivote. Svobodny software, svobodna spolecnost.

    svobodnemu software a kritickemu mysleni zdar :)

    21.4.2009 14:02 S.e.t.y
    Rozbalit Rozbalit vše Další případy?

    Chci se zeptat, zda se za ten třičtvrtě rok objevili další případy?? Došel někdo dál než k telefonistickému kolovrátku?

    21.4.2009 16:35 Cecek | skóre: 5 | blog: cecil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Mate nekdo zkusenosti s vracenim windowsu u Dellu ?
    22.4.2009 22:13 Kolaloka Bluehillz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR

    U Dellu nevim, protoze Dell mi po telefonatu bezproblemu nabidl u koupi jednoho stolniho pocitace, ze ho mohu mit bez windows, linuxove ovladace, ze ma na strankach a navic zavolal mikrosoftu a dovolil mi OEM licecni pouzivat ve Virtualboxu. Takze Dell je podle me v tomto frajer a neni fer se do nich obouvat jako do lenova.

    16.2.2010 22:43 JanM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Snímek obrazovky s licencí - změna ve Windows 7
    Příloha:
    V případě MS Windows 7 to vypadá, že výrobce notebooku s OEM licencí (ACER) si vyhrazuje "nutnost vrátit celý systém" v případě nesouhlasu s licencí...
    11.5.2010 20:46 Mira
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    plánuji vráti licenci za win seven lenovu a nevím, zdali mohu nainstalovat na ten stroj linux. aby mi pak třeba neřekli, že jsem souhlasil s licencí a pak to přemazal jinym systémem. (ne nesouhlasil jsem s ní). mohu tedy "legálně" používat linux?
    31.3.2011 16:55 František Zatloukal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Já budu zkoušet něco podobného se samsungem, uvidím, tez linux (ubuntu) jsem dal hned po vybaleni :D
    13.4.2011 02:45 Dousin
    Rozbalit Rozbalit vše OEM v Německu
    Článek je sice již 3 roky starý, nicméně problematika přetrvává, proto si dovoluji vložit poznatek, jak se na OEM problematiku pohlíží u našich sousedů.

    6.7.2000 rozhodl nejvyšší spolkový soud v Německu (I ZR 244/97) ve prospěch menšího výrobce pc, který nebyl s Microsoftem vázán smluvně a to v tom smyslu, že nelze obchodníkovi zakázat další prodej zabudovaného OEM software koncovému zákazníku. Soud rozhodl, že pokud Microsoft dodává software některým výrobcům pc levněji, tak neexistuje důvod proč by i jednotlivec nemohl zakoupit oddělenou licenci za výhodnější cenu.

    V další části rozsudku se praví, že výrobce softwaru nemůže koncovému zákazníkovi (který nemá přímou smlouvu s výrobcem, ale s prodejcem) zakázat dále prodat jeho legálně nabytou licenci. V praxi lze tak na ebay legálně prodat/koupit neaktivované OEM licence.

    V Čechách nejsme v Německu a pochopitelně toto rozhodnutí nelze přímo aplikovat. Nicméně by zřejmě stálo za to, nechat ono rozhodnutí přezkoumat a případně převzít i v ČR, případně na celoevropské úrovni.

    Co takhle po zakoupení pc/notebooku s předinstalovaným systémem zkusit oddělit licenci a sw prodat u našich sousedů na ebay.de?

    Komentář k rozhodnutí

    P.S. Záměrně vynechávám případ, kdy licence již byla aktivována, protože nevím, jak je to v tom případě. I když je pravdou, že na ebay lze koupit i již aktivované licence, ovšem zdali je to legální...?
    22.2.2012 11:54 Libor Jelinek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Kéž by existovalo sdružení nebo organizace, která by tuto možnost propagovala, dovedla zprostředkovat a působila jako vyjednávací síla zastupující všechny Linuxáky při "boji" s výrobci PCs...
    11.6.2012 19:03 Martin crysman Zahradník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Přestože je článek starý 1403 dní, téma je stále více než aktuální.

    Článek zde pana Párala mě velmi inspiroval (děkuji mu znovu za to), MS Windows jsem se také pokusil vrátit - tentokráte u společnosti ACER. Celý problém jsem zdokumentoval a sepsal poměrně rozsáhlý dokument, který jsme rozdělili do seriálu s názvem "Jak jsem se pokoušel vrátit MS Windows", jehož první díl vyšel tento týden na rootu.

    Dočtete se postupně o tom, jak se mezitím změnila doba a licence, jak probíhala komunikace s ACERem - nabízí se srovnání s tímto případem u LENOVO, jistě najdeme řadu společných rysů, dále jak jsem podal podněty na ČOI, ÚOHS, SOS, a jak to celé dopadlo...

    Děkuji mnohokrát lidem jako je právě pan Páral za aktivní přístup k občanskému životu a světu vůbec!

    S pozdravem McZ
    3.7.2012 14:09 Redi | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Tak já si zrovna chci koupit Lenovo notebook, protože jako jediný mi vyhovuje :D Tak jsem zvědavej jak dopadne můj pokus o vrácení :) Kdybych se už neozval s tím, že to bylo neúspěšné, tak jsem uspěl a přistoupil na tu jejich mlčenlivost ;) :D
    1.10.2012 10:36 Andrej
    Rozbalit Rozbalit vše Jak postupovat?
    Budu si v blízké dobe kupovat notebook. Značku zatím nevím, ale vím, že chci buď 13,3" nebo 14" a nechci optickou mechaniku (místo toho dva pevné disky). Hledal jsem už několik hodin v nabídce českých dodavatelů vhodný model bez OS, bohužel neúspěšně. Jak navrhujete, abych postupoval?

    Vlastně mi není jasné, zda všechny následující pokusy o vrácení Windows byly neúspěšné, nebo byly i úspěšné, ale kupující byli zavázáni mlčenlivostí, jak píše Redi.
    22.6.2023 12:20 Rank Xone
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    Benefit basically prime quality things - you can comprehend them all inside: แทงไฮโล
    26.6.2023 13:04 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 안전한파워볼사이트
    29.6.2023 09:47 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Vrácení licence Windows u Lenovo ČR
    The site is affectionately adjusted and spared as much as date. So it ought to be, a debt of gratitude is in order for offering this to us. 먹튀검증사이트

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.