Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 06:17

Wikimedia Hackaton 2019

20.5.2019 09:59 | Přečteno: 1685× | To jsem vážně jediný? | poslední úprava: 20.5.2019 10:01

Jak někteří všímavější návštěvníci vědí, jednou z věcí kterou se v rámci svého zaměstnání zaobírám je MediaWiki. Nedávno jsem udělal upgrade na verzi 1.31, o níž jsem se zmínil i zde. A v souvislosti s tím byl donucen vyvinout aktivitu, co mne opět přivedla k palčivému problému, který mě trápil již řadu let. Nicméně náhoda tomu chtěla, že letošní MediaWiki Hackaton se konal v Dejvicích. Rozhodl jsem se tedy překonat svou nechuť k cestování a vyrazit ze své nory na Karlově náměstí na periferii.

Vůbec jsem netušil co se bude dít. Osobně jsem do té doby nikoho z České republiky, kdo by se rovněž zaobíral MediaWiki neznal. Ale díky své nedávné aktivitě jsem navázal kontakt Pavlem Dvořákem z Liberce a navíc mne kontaktoval Nicolas Nallet z Francie – a právě ten mne nakonec dohnal k činnosti, do níž se mi ale vůbec nechtělo. Právě díky němu jsem se přihlásil i jako mentor.

Vyklepaný jak startka, došel jsem do budovy NTK kolem desáté hodiny dopolední a připadal si jako naprostý idiot. Prosklený vnitřek vypadal na všechny strany stejně a i když byl plán k dispozici, vůbec mi nebylo jasné kam jít. Naštěstí mne včas odchytli.

Další stresová situace následovala vzápětí – setkání mentorů. V práci vidím vyjma kolegů za den tak maximálně 2 až tři lidi, většinou chlapce z oddělení Tomáše Polcara. To je můj jediný kontakt s lidmi co mluví jinak než česky. Osobně Tomáše podezřívám, že jeho životní touhou bylo mít vlastní panoptikum a přitom dělat políra na stavbě babylonské věže. Ale jsou to fajn kluci, takže se i přes mou "Massa Bob" angličtinu domluvíme.

Jenže tohle bylo něco zcela jiného. Zpocený jak myš, jsem předstoupil před ten dav, cosi ze sebe vyhrkal a bylo mi naprosto jasné, že na nějakou prezentaci našeho projektu mohu rovnou zapomenout, jelikož na ni nebyl ani čas, ani jazykové schopnosti. Ale bylo to zajímavé.

Vlastně vůbec celý páteční blok setkání byl velice zajímavý a opravdu mne mrzelo, že mi z té všudypřítomné angličtiny hlava bobtná jak namočená čočka. Naštěstí mne spasili našinci a pár zástupců z Polska.

Odpoledne si mne odchytnul Nicolas, vysvětlil oč mu jde a protože byl jeho nápad opravdu velice zajímavý a do budoucna otevírá další možnosti, kývnul jsem na spolupráci. Takže v kostce.

Na MediaWiki můžete najít rozšíření AccessControl (psal jsem o něm i zde), které jsem kdysi spravoval já. A to byl právě ten problém co mne pálil. Někdy v minulosti mi přestalo fungovat přihlašování do webového rozhraní Gerritu, přes který probíhá pushování patchů do MediaWiki a tím pádem nebylo možné cokoliv řešit. Tahle situace trvala několik let.

Nepálilo mě to, dokud se do kódu rozšíření AccessControl nedostaly změny, které nebylo možné na mých wiki testovat. Nepoužívám věci, co by nebyly součástí hlavní vývojové větve MediaWiki, takže nebylo důvod webový přístupu do Gerritu využívat a když ta potřeba vyvstala, už to nefungovalo. Bohužel přes standardní kanály jsem nebyl schopen dosáhnout toho, aby se mým problémem někdo zaobíral a tak jsem přestal být maintainerem. Pomohl mi až právě teď na Hackatonu Danny, kterého dlouhé roky trápila moje jízlivá poznámka na naší wiki – proto mu utkvěl můj nick v paměti. Jelikož se vše vyjasnilo a jeho pomoc byla vskutku neocenitelná, na oplátku jsem ji odstranil.

Nicolas přišel s nápadem, jak vyžít pro práci uživatelskými seznamy rozšíření PageForm (i o něm jsem tady napsal). To však vyžadovalo úpravu na úrovni kódu, kterou jsme tedy společně implementovali ještě během pátečního odpoledne. Jenže to zvýšilo potenciál rozšíření AccessControl natolik, že to bude vyžadovat další změny, než-li bude možné tyto změny pushnout do hlavní vývojové větve.

No hučelo to v NTK jak v úle po celý víkend. Domů na kutě jsem se dostal pokaždé až kolem druhé hodiny ranní, budil se o půl šesté a v devět byl opět v NTK – fakt dobré, poznal jsem zajímavé lidi, ale nikdy více. Bylo to opravdu hektické a zdraví je jen jedno.

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

20.5.2019 11:24 Odin
Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikimedia Hackaton 2019
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
v rámci svého zaměstnání
:-D :-D :-D

Státní parazit okrádá daňové poplatníky koníčky v pracovní době.
vencour avatar 20.5.2019 11:31 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikimedia Hackaton 2019
Hele, Odine, i v těch lepších korporacích můžou makáči dělat to, co chtějí, třeba pracovat na sobě. Když maj výsledky. A některý z nich si to dokonce rádi a klidně platí sami.
Tak vo co ti de?
Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
20.5.2019 11:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikimedia Hackaton 2019
Odinovy kecy jsou typickým mindrákem osoby, která nic neumí a závidí. A jsou typickým projevem české malosti. Tyhle lidi sere nejvíc fakt, že se najdou takoví, co vám otevřeně dají najevo, jak jsou rádi, že jste jim pomohli, a to i mimo český rybníček.
20.5.2019 11:37 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
Rozbalit Rozbalit vše Re: Wikimedia Hackaton 2019
Vůl se opět odkopal. Tuhle wiki provozuji především proto, abych měl kde testovat věci, určené pro nasazení na této wiki. Normální osoba chápe, že nelze testovat věci, které by mohly vést k vytvoření bezpečnostní díry na wiki, co obsahuje choulostivá data, na která se může vztahovat NDA, nebo data, zneužitelná k napadení klíčových síťových prvků.

Takže s tím svým daňovým evergreenem se obracej na pana Babiše, který zvolna privatizuje celý tenhle stát. Na mne tečou peníze i z jiných zdrojů, než je státní kasa.

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.