abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 743 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    BFU a Sailfish OS. Má to smysl?

    30.1.2015 21:30 | Přečteno: 2998× | linux | poslední úprava: 30.1.2015 21:21

    Jsem normální BFU. Používající počítač s linuxem a telefon s linuxem (N9). Co se týče počítače, vše co potřebuji mám. Jsem spokojen. Tak nějak to umím používat a dokonce i v případě nouze přeinstalovat :) Jsem spokojen. Co se týče telefonu, N9 je krásný stroj, ale má bohůžel nejspíš ze strany OS pár vad a věcí, které mi vadí.

    1) Baterku mám vpodstatě k dispozici mezi 20% a 99% od nabití. Zbylých 20% je černá díra. Ti co měli nebo mají N9 tuší o čem mluvím. A tato magická hranice mě dost štve.

    2) Používání N9 s GPRS je sice příjemné, ale jen na pár minut. Nevím jestli mám baterku tak starou, nebo ten telefon je tak žravý, ale moc dlouho to s tím nevydrží.

    3) Chybí mi aplikace MAPY.cz a aplikace vyhledávající spoje po ČR a Praze (IDOS)

    4) problém se smtp u emailového klienta když mám emaily jiné než od googlu. Prostě například email z N9 s účtem na seznamu z telefonu neodešlu.

    A jistě je tam více takových nemilých detailů, ale tyto čtyři mi opravdu hodně vadí.

    A protože jsem linuxový fanda a zařízením které ovládá linux fandím a dokonce některá zařízení používám, nemohl jsem si nevšimnout, že existuje společnost Jolla a její telefon Jolla se Sailfish OS.

    Samozřejmě, že hned mě ten telefon nadchnul a začal jsem si o něm zjišťovat více co mi mé skromné znalosti angličtiny dovolí.

    A teď se dostáváme k jádru pudla proč tu píšu tyto řádky. Neboť tento portál jsem plný lidí, kteří jsou v něčem výjmeční geniální a podobně.

    A protože jistě je tu dost lidí, kteří ten telefon Jolla znají. Rád bych je poprosil, zda by mohli až si najdou chvilku popsat svou zkušenost s tímto telefonem a hlavně, zda ten telefon netrpí podobnými neduhy jako výše zmíněné čtyři body z kterých občas při používání své N9 šílím. Hlavně mi zajímá, jak jsou na Jolle s kompatibilitou androidí aplikace. Poběží mi na Jolle aplikace od seznamu Mapy.cz. Poběží mi aplikace vyhledávající spojení?

    Moc děkuji        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    30.1.2015 22:04 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    1. To je normalni i u ruznych android-based parodii telefonu. Kup si iphone, ten to nedela.

    2. Obavam se, ze gprs neni v dnesni dobe prijemnym zazitkem nikdy. Kup si iphone, ma lepsi moznosti prenosu dat.

    3. Mapy.cz na iphone by mely fungovat, nevim. Idos nevim vubec. Slusni lide hromadnou dopravou nejezdi.

    4. Kup si iphone, pro ktery existuje spousta mailovych klientu, ktere jednoduse funguji bez ohledu na poskytovatele mailboxu.

    Jedina vec, ve ktere jsou alternativni mobilni systemy (android, atd.) lepsi nez system verejneho socialistickeho zdravotniho pojisteni, je to, ze neni povinne je pouzivat a existuje poradna alternativa!
    31.1.2015 00:47 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    iPhone to nedělá, při 10 % baterie se prostě vypne
    31.1.2015 01:11 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Zajimave. Muj iphone a ipad to nedelaji. Kazdopadne 10 je lepsi nez to, co pise autor.
    31.1.2015 01:18 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Co jsem našel na webu, tak záleží na verzi iOS, je tedy možné, že nové to už nedělají, resp. zobrazují procenta podle toho, kdy baterii vypnou (mám trochu zkušeností jen se staršími iPhony). U Androidu jsem neviděl, že by se vypnul, ale že při 20 % přepne do battery saving mode a mnoho funkcí (blesk, kamera, GPS, plné podsvícení) přestane fungovat. AFAIK se to ale dá vypnout.
    31.1.2015 23:37 Jiří
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Můj starý iPhone 3G (ještě v době, kdy nebyl beznadějně zastaralý) měl hranici také na 20% a pak už to vždy šlo rychle. Výměna baterie za novou to nevyřešila. Prostě to takto měli, uživatelé většinou připojí telefon doma ještě před tím, než klesnou pod těch "20%", takže většina jich nikdy neprohlédne a mají tak pocit dlouhé výdrže. Samozřejmě nevím jak je to v novějších verzích iOS, protože jsem přešel na Android.
    31.1.2015 13:04 Anonym
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Dobrý trolling. Nazvat systém s největším podílem na trhu alternativním chce velkou dávku demagogie. Neříkám, že mnoha lidem nemůže víc vyhovovat iphone, ale to co jste napsal, je snůška píčovin.
    31.1.2015 14:01 Odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Co z toho, co jsem napsal o iphone, neni pravda? A pro to oznaceni alternativni je irelevantni uvazovat podil na trhu. Windows je z meho pohledu take alternativni system a to nemyslim nijak pejorativne.

    Sprosta slova si nech do putyky nebo pro sve, jiste stejne mluvici, rodice.
    31.1.2015 20:28 rudiik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    1) To mi pripomnelo kamaraduv rok a pul stary iPhone. Baterka z 80% skoci na 10%, pak se to vypne. Po pul hodine, co to nejde zapnout, se to nejak zresuscituje, najede a uzakze 30%, aby za 10 minut byl na 5%. Proste kvalita za rozumnou cenu.

    2) Tak jako 99% jinych telefonu v dane tride.

    3) Kup si Android, tam funguji Mapy.cz i IDOS.

    4) Pro Android exituje rada mailvych klientu a dokonce jsou i zdarma. Ja vim, Odin by urcite namitl, ze slusni lide software zdarma nechteji, ale ne kazdy vyhral eurojackpot a trpi pocitem vlastni dokonalosti.

    Iphone do dobry jen pro lidi, kteri maji hodne penez a potrebuji sva roznodnuti co jak delat a co je pro ne dobre prenechavat nekomu jinemu...
    Ravensun avatar 1.2.2015 14:52 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Děkuji za reakci.

    Moc si s Androidem nerozumím a proto sonduji víc o Jolle, protože se mi ten nápad a provedení líbí a chci ji zkusit.

    A protože jsem tak trochu amaterský rýpal ve všem možném, tak bych využil ty kryty co Jolla nabízí (například Macro lens na různé dokumentování a zkoumání) a ten kryt s HW klávesnicí se mi hrozně moc líbí. To by se mi asi líbilo používat.

    Takže Android zatím ne :)
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    31.1.2015 20:47 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Gratuluji, bravo!
    Přimíchat k blábolům na úrovni teenagera ještě politiku - v diskusi o chytrých telefonech, to vypovídá o vysoké úrovni degenerativních změn v ideologií vypraném mozku.
    Tady v Čechách ovšem nic unikátního. Autobusy MHD jsou takových borců plné....


    Autorovi blogu bych doporučil cokoliv z nových Blackberry - androidí aplikace tam fungují velmi pěkně.
    Ravensun avatar 1.2.2015 15:20 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    1) Nerozumím tomu o co vám jde. Proč tak jízlivě?

    2) Iphone je pro mě moc drahá hračka.

    3) Co jsou podle vás lidi, kteří jezdí hromadnou dopravou, když je nemáte za slušné? Že vy jste jeden z těch lidí, co mají Škodu Octavii před faceliftem se zatmavenými okny a křídlem na kufru a myškují mezi pruhy celkově jezdí hrozně rychle, nedodržují bezpečnou vzdálenost za vozidlem a na každého kdo je jen sebemíň zdrží nebo omezí vrháte nadávky a vražedné pohledy a vytroubil by jste jim nejraději mozek z hlavy, že? :)

    4)Kvůli emailu si Iphone opravdu kupovat nebudu, raději zůstanu u té N9 a budu používat email přes mobilní web verzi ostatně jak doposud dělám.

    K poslední poznámce se vyjadřovat nebudu, asi potřebujete spánek.

    (poznámka: Nemám nic proti vozu Škoda Octavia)
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    31.1.2015 01:01 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Mám Jollu, takže moje zkušenosti z ní:
    1. Telefon se vypne při 1 % baterie a při každém procentním bodu od 10 dolů jednou varuje (tj. celkem 10×, pak se vypne), jinak se chování nijak nemění, či jsem si alespoň ničeho nevšiml.
    2. GPRS v metru baterku žere hodně (navíc se to pořád odpojuje, což žere ještě víc), ale i tak mi vydrží kolem dvou dnů.
    3. Mapy.cz i IDOS fungují přes prohlížeč a androidí aplikace celkem dobře fungují přes Alien Dalvik (ale tyhle dvě jsem nezkoušel). Jde (neoficiálně) doinstalovat i Play Store (a čeština).
    4. E-mail od Seznamu tam nemám, ale přes můj Postfix to e-maily posílá bez problémů.
    Ravensun avatar 31.1.2015 01:59 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Děkuji za komentář.

    To zní skvěle.

    Takže ten neduh z N9 se na Jollu nepřenesl co se týče baterie. To je fajn. Pochopil jsem správně, že ta výdrž se zapnutým GPRS jsou dva dny? Jestli ano, tak to je paráda!

    Ty mapy.cz a jízdní řády nebo idos by jste asi nevyzkoušel jak fungují, že?

    https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.seznam.mapy

    https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mafra.jizdnirady

    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    31.1.2015 02:18 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Možná tam původně byl, ale N9 se už neaktualizuje (navíc tam AFAIK neběží Sailfish, ale jeho předchůdce MeeGo). Jolla Phone má aktualizace každý měsíc.

    GPRS mi nepřišlo jako extra žrout baterie, zapnutá obrazovka a neustále vypadávající signál v metru jsou IMO o dost horší. Ale možná ten vypadávající signál žere tolik kvůli tomu, že je to GPRS.

    Jízdní řády i Mapy.cz fungují.
    Ravensun avatar 1.2.2015 14:27 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    No předpokládám, že Sailfish je upravené Meego, tudíž tam mohl být tento neduh s tou baterií, neboť obojí programovali stejní lidé. Ale je fajn, že z toho co říkáte mi vychází jako Jolla nejlepší volba, protože to chování Meego mi vyhovuje narozdíl od Android a WP (s Iphone nemám zkušenost a ani o to upřímně vzhledem k mým sympatiím k Apple společnosti nestojím)

    +5 Děkuji za to že jste zkusil ty dvě aplikace :)
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    Rezza avatar 3.2.2015 10:09 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Sailfish vychazi z MeeGo, dneska Meru. Na N9 MeeGo nebylo, ale bylo tam Maemo. Jen z marketingovych duvodu prejmenovane na MeeGo :). Jollu jsme mel, ma par dobrych napadu - je to neco ala N9/BB10. Jen slibili, ze budou mit notifikace lepsi nez Feed s Hubem dohromady a vysledek stoji za starou backoru :). Jako pokud se ti libi N9, s Jollou nebo BB10 neudelas chybu. BB10 je vic kopie N9 nez Jolla. Jolla ma prvky N9, ale vic se blizi stylu WP.
    1.2.2015 01:25 Martin Matějek | skóre: 12 | blog: Flying_circus | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Jízdní řády neznám (a nezkoušel jsem), ale Pubtran i CG Transit fungují bez problémů. Jinak rozhodně doporučuju CG Transit, protože jízdní řády jsou dostupné i offline, což se hodí, když nemám zapnutá mobilní data (hodily by se mi pár dní v roce a přežiju to bez nic).

    Mapy.cz též fungují.
    Don't judge me by the friends I keep. No, no, no. Judge me by the enemies I have slain!
    Ravensun avatar 1.2.2015 14:32 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    +5 Děkuji za zajímavé postřehy a tipy
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    2.2.2015 09:45 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Android je taky Linux, ať si říkaj "hejteři" co chtěj ;-) Pokud si koupíš model s odemknutelným bootloaderem a pro který má dobrou podporu CyanogenMod, máš skvělý svobodný systém založený na Linuxu a můžeš se obejít i bez Google služeb, pokud ti Google nevoní (viz alternativní market se svobodnými aplikacemi F-Droid).

    Sailfish OS je oproti Androidu (pokud se něco hodně nezměnilo) uzavřený proprietární systém. Sice na Linuxu založený je, ale celé rozhraní SailfishOS je uzavřené.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    2.2.2015 10:08 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Btw. celou Jollu a jejich SailfishOS považuju tak trochu za podvod na lidi, kteří jim přispěli. Dříve totiž na stránkách měli text "Our goal with the Sailfish OS is to develop an open source operating system in co-operation with the community" přestože UI a core aplikace byly closed source a podle jejich různých vyjádření ani neplánují, že by je někdy otevřeli. Spousta lidí jim na tu kampaň naletěla s tím, že čekali, že konečně budou mít zcela otevřený Linuxový systém. Už jsem četl několik rozhořčených reakcí lidí, kteří si ten předražený hardware koupili přesně s touhle vidinou a Jolla je pak vyfuckovala...
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    2.2.2015 10:14 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Jinak tady je seznam uzavřených komponent: JollaSoftwareState

    Netuším tedy jak je aktuální, ale IMHO se nic moc nezměnilo (alespoň jsem o tom neslyšel, byť tedy situaci zas tak moc nesleduju).
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Ravensun avatar 2.2.2015 13:25 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    +5 Děkuji za zajímavý komentář. Ano, k Androidu mám pár výhrad, možná že by to právě CM vyřešil.

    Na Jolle se mi líbí ta možnost těch výměnných krytů. Například ta HW klávesnice (kterou bych asi hodně využil) co vyvíjí nějaký borec a ten kryt s těmi čočkami na magnet (zvláště Macro lens) je zajímavá věc a je mi to moc sympatické a co se týče Saifish OS, tak tam se mi líbí celé to uživatelské rozhraní asi tím, že to je v některých bodech podobné jako na N9. Zatím co u Androidu se mi to uživatelské rozhraní skoro nelíbí.

    Každopádně Vám děkuji.

    Zkusím se mrknout jak by mě vyšel nějaký pěkný smartphone s HW klávesnicí a CyanogenModem a zda by jsem bych ochoten ten CyanogenMod akceptovat :)
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    Rezza avatar 3.2.2015 10:10 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Tak stejne jako N9 a tu ma. Tam je taky open source spodek a UI uzavrene.
    4.2.2015 15:59 Oskar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Komentáře od majitelů Jolly aby člověk hledal s lupou... Mám svojí Jollu od května a celkově jsem rozhodně spokojený. Abych se vyjádřil k otázkám:

    1. Telefon se opravdu vypíná až při 1% baterie a baterie ubývá úměrně s tím, jak telefon používám, žádné záhadné skoky (dřív byl problém v tom, že když se dal téměř vybitý telefon do nabíječky, systém na to kašlal a stejně se kvůli nízké baterii vypnul, ale to před pár měsíci opravili).

    2. Nepozoruji vyšší spotřebu na EDGE než při použití 3G nebo LTE, mohu potvrdit výdrž 2 dny na EDGE i LTE.

    3. Mapy.cz a Pubtran používám běžně a problém s nimi není, paradoxně jsou svižnější než na Android telefonu se srovnatelný HW (přeci jen tam běží 1-2 Android aplikace, ne celý systém).

    4. Seznam email nemám, ale s Fastmail.com problém není. Emailová aplikace mi teď vadí asi nejvíc ze všeho, chybí tam vyhledávání a IMAP IDLE (IDLE bude ale v dalším updatu, pracují na tom).

    Pokud se vám líbila N9, určitě se vám bude líbit i Jolla, rozhraní je silně návykové a Android by mi teď připadal jako krok zpět. Taky bych byl radši, kdyby byl celý Sailfish open-source, ale zároveň chápu, že tak malá firma se snaží chránit své know-how, je to jediné co mají. Na druhou stranu s komunitou komunikují v poslední době velice dobře (tak před půl rokem jsem měl výhrady, ale zapracovali na tom). Hlasování na Jolla Together je vymoženost, o které si uživtelé jiných telefonů můžou jen nechat zdát.
    Ravensun avatar 4.2.2015 16:58 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Mockrát děkuji za váš komentář. Moc mi pomohl. :)

    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    Josef Kufner avatar 4.2.2015 23:06 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Pokud nemáš nainstalované Google Apps, tak je svižný i ten Android.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    5.2.2015 17:02 Albatros
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    K te Jolle ještě pozor na jednu věc, mám dojem, že na talk.maemo.org se kdosi zmiňoval o reflash problému, tj "nemožností" přehrát FW, pokud si systém brickneš (ber mě s rezervou, přečetl sem toho o Jolle dost, mohl sem se seknout).

    Jinak taky sem o Jolle dost přemýšlel, ale nakonec sem si koupil znova Nokii N9.

    Tak tady sem nakonec něco našel, ale neber mě za slovo, nečetl sem to až do konce.

    http://talk.maemo.org/showthread.php?t=91885
    Ravensun avatar 5.2.2015 18:30 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Zajímavé, ale co je "brick"nutí, to je získání root práv?

    Vzhledem k tomu, že jsem BFU, tak zatím nepředpokládám, že bych nějak upravoval jádro či tak něco :).

    Já potřebuji jen aby mi fungovaly aktualizace :) a kdyby se něco poto, tak abych mohl telefon uvést do továrního nastavení.

    Na N900 jsem použíl CSSU (comunity update), ale to bylo vše co se týče velkých softwarových zásahů do systému :)

    Takže předkpokládám, že bricknutí telefonu se mě netýká, jestli je to to co si myslím
    Gentoo je můj poslední velký linux test...
    pavlix avatar 5.2.2015 21:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Zajímavé, ale co je "brick"nutí, to je získání root práv?

    Brick je cihla. Bricknutí je, když systém rozbiješ tak, že jde použít jen jako cihla.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.2.2015 13:23 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Urcite jde na Jolle celkem bezpecne flashovat kernel (rucne jsem parkrat kompiloval a flashoval). Maji tam recovery oddil do ktereho jde nabootovat pres POWER+VOLUME klavesu, takze si myslim, ze na hackovani je to celkem bezpecne.

    Jinak ze zacatku zadne velke nadseni z Jolly nebylo - nez jsem si zvykl na ovladani, ale tak nejak se mi ten telefon libi cim dal vic. Je rychlej, je to linux (ssh a spol) a funguje perfektne. Mohl by mit teda lepsi fotak...
    6.2.2015 13:24 psonek | skóre: 20 | blog: psonek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Jo android aplikace zatim vsechny, ktere jsem zkousel funguji.
    Ravensun avatar 6.2.2015 16:38 Ravensun | skóre: 11 | blog: Ravensun's blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: BFU a Sailfish OS. Má to smysl?
    Děkuji za komentář.

    Předpokládám, že horší foťák, než N9 mít nebude. Takže to bych asi moc neřešil.

    Většinou foťák na telefonu používám na vyfocení různého zapojení elektriky, nebo sestavení věcí, které hodlám rozebrat kvůli opravě a tak a tam by to mělo stačit :).
    Gentoo je můj poslední velký linux test...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.