abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    31.12.2008 08:30 | Přečteno: 2903× | Software & hardware | poslední úprava: 31.12.2008 00:44

    Bylo nebylo, moje KDE 4 mě dožralo tak, že už jsem to nevydržel a řekl si "Proč mít předsudky vůči Vistám, když jsem u nich seděl dohromady asi deset minut?" a jal se instalovat aktuální systém firmy Microsoft. To jsem ještě nevěděl, že po celonočním boji se budu muset kát snad před samotným Linusem aby mi odpustil mé rouhání :-)

    Stalo se to tak...jednoho pěkného dne, přesněji tedy předevčírem večer jsem už nevydržel příšerně hroznou rychlost mého KDE (4.2 beta 2, "stvořeno" upgradem, viz předchozí zápisek) a rozhodl se SUSE nemilosrdně smést z povrchu diskového. Důvody? Zcela jednoduché -- KDE v této verzi se dá již velmi slušně používat ale jen do doby, než jej pustíte na WUXGA displej a otevřete zaráz více než 5 oken na více než dvou plochách. Potom se už prostředí zpomalí natolik...no po kliknutí na okno si skoro můžete jít udělat kafe.

    Samotné KDE není špatně navržené, jen je prostě ještě málo odladěné a vyšperkované. Zejména tedy co se rychlosti týče, ten zbytek už "se vstřebá". Co tedy nejdříve? Někde na půdě jsem vyhrabal krabici od notebooku a z ní recovery média. Bohužel, k mé smůle, jsem si nevšiml, že obnovuji XP Professional downgrade a po cca dvouhodinové diskotéce se sedmi instalačními disky (slza z doby Win 3.11 ukápne) jsem nabootoval do Windows XP. No nic, tak aspoň vím, že to funguje :-) Vzal jsem tedy originální HDD a nabootoval Vistu z něj. Tam jsem se ani moc nerozhlížel a rovnou poručil systému (po dloooouhém bootovaní) vytvoření recovery DVD s Vistami. Za slabou půlhodinku bylo vše hotové a mohl jsem se pustit do instalace.

    Lenovo mě naštěstí ušetřilo klikání na next-next-next-done a všechno proběhlo poměrně samočinně. Už ne tak poinstalační procedura :-) Upozorním, že jsem začal instalovat Visty někdy kolem páté-šesté odpoledne. V podstatě celý večer jsem jen čekal a čekal. Částečně vinou Microsoftu, částečně Lenova. Po nabootování do čerstvého čistého systému na mě poměrně očekávaně vyběhlo 65 aktualizací Win a asi 90 aktualizací z ThinkVantage Update centra. Inu, co se dá dělat. Nejdříve ale odstranit bloatware!

    Ve Vistách mi chvilku trvalo, než jsem si zvykl na to, že je vše zcela bezdůvodně úplně jinde a mnohdy mnohem hůře udělané (např. správa sítí) než u dřívějších verzí. Ale co, KDE 4 je na tom podobně. Po jakémž-takémž nastavení vzhledu systému (kdy se zcela náhodně přepínalo rozhraní mezi HiFi [zapnutá kompozice] a LoFi [vypnutá kompozice]) jsem se rozhodl, že už více nebudu trpět otravná okna aplikací Symantecu a dalších 10 zbytečných programů, které Lenovo určilo jako zcela nezbytené pro fungování systému. Uběhla slabá hodinka a bylo hotovo (jasně, na Linuxu bych napsal balíčkovač remove foo bar baz a za 5 minut by nebylo co dělat, ale budiž). Hm, teď asi tedy ty aktualizace.

    Updaty od Microsoftu se nasosaly automaticky a pak jen vyskočilo okno "jakože jestli opravdu chci", které stačilo odklepnou a instalace se provedla automaticky. Dokonce ani neblokovala MS Installer a dalo se mezitím cokoli dělat. Horší to však bylo s aktualizačním programem Lenova. Ten nabídl už zmíněných cca 90 aktualizací v souhrnné velikosti kolem jednoho gigabajtu. Říkám si "Pohoda, na osmimegabitu je to za chvíli doma", bohužel jsem ale šeredně spletl. Jakou byste hádali rychlost aktualizačního serveru někdy kolem jedenácté večerní? Čtyři megabity? Dva? Haha! Aktualizační server neposkytl vyšší rychlost stahování než cca 500 kbit! Takže z poměrně rychlé akce, jak jsem si původně myslel, se stala zábava na celou noc. Někdy kolem druhé (kdy byla stažena cca polovina) mě to přestalo bavit a šel jsem spát. Ráno jsem našel systém v nějakém pre-restart stavu, jak čeká na uživatele aby mu restart povolil.

    Říkám si "Jo, teď už to bude pohoda...". Zase chyba! Boot sice trval možná dvě minuty, ne už však jakési "aplikování aktualizací či co", které se za dobu mé ranní snídaňo-hygienické seance nestihlo (asi půl hodiny). Tak jsem si odběhl do práce a že se k tomu po obědě vrátím. Tou dobou už naštěstí bylo hotovo :-) Jen na mě vyběhlo dalších 8 aktualizací Win + jeden restart. Ono těch restartů bylo celkově dost požehnaně, hádám tak deset. V tomto se tedy Microsoft ještě nepoučil. Hm, teď bychom tedy měli mít hotový připravený systém, ne? Ano i ne :-)

    BSOD na čistých Vistách

    Chtěl jsem nainstalovat základní programy jako Operu, OpenOffice.org, Mplayer a tak podobně...jenže systém ještě z nějakého důvodu vyžadoval další restart. Po restartu jsem se chtěl přihlásít a co to nevídím! Modrá obrazovka :-) Hm, nečekal bych, že na naprosto čistém den starém systému se může něco takového stát... Okýnkům se nelíbí moje USB klávesnice s nápisem IBM, jak jsem později zjistil. Po jejím odpojení a rebootu se přihlásit už dá a dialog nepadá. Ale co, chyba v ovladačích není jen doménou Windows (i když pochybuji, že vadný ovladač klávesnice dokáže jinde shodit celý systém). Že bychom vyzkoušeli nějaké ty další běžné aktivity z Linuxu? Co třeba dok? Takže oddokovat...žádný problém, rozlišení se přepnulo správně. Zadokovat? Hm, to už jsem někde viděl...že by to bylo jako na Linuxu? Ano, rozlišení se neobnovilo na "to správné", totiž připojeného monitoru (pokud to okenní nástroje umí, nevšiml jsem si toho a omlouvám se).

    Pak jsem zkoušel ještě několik dalších funkcí než mi došlo, že tudy tedy cesta nevede. Seznam toho, co nefunguje, jak by mělo? Sem s ním!

    Abychom Billymu ale nekřivdili, na některých věcech je práce odvedena dobře a Linux (rozuměj KDE) by si z nich mohl vzít příklad:

    Mohl bych pokračovat ještě dalšími vlastnostmi, ať už pozitivními či negativním...ty si ale každý může přečíst na desítkách dalších blogů sám. Účelem mého zápisku je spíš ukázat, že situace na linuxovém desktopu není zdaleka tak špatná, jak si může leckdo (třeba já) myslet. Zatímco jsem psal zápisek, stihlo se za čtyřicet minut včetně ručního výběru balíčků nainstalovat zase zpět mé openSUSE, tentokrát už s KDE 3.5. A i když jsem si myslel, že bych jej dokázal vyměnit za jiný systém, který by prostě fungoval, realita je zcela jiná.

    Neberte tento zápisek jako názor fanatického linuxáka, spíše jako názor obyčejného uživatele, který chtěl taky zkusit něco jiného. Jsem ochoten tvrdit, že kdyby se Vista (s Cygwinem a několika portovanými aplikacemi) dala používat, za SUSE bych ji, aspoň na čas, vyměnil. Včera jsem si připadal tak trochu jako když jsem poprvé místo ikspéček nabootoval Mandrake. Taky nic nefungovalo správně :-) Dnes už je situace naštěstí lepší. Mnohem lepší! Linux je vhodný na desktop a pokud někdo říká, že ne, tak ať si vyzkouší Visty...

    P.S.: Kdo jste nuceni používat Windows, šup rychle zkusit KDE 4 for Windows. Na těch mých Vistách běželo skvěle, dokonce i panel Plasmy a Amarok!

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    mirec avatar 31.12.2008 08:55 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Podľa tej spotreby usudzujem, že nefunguje PCIe ASPM.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    31.12.2008 10:12 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    No, jestli funguje, to nevím. Každopádně se tváří, že je zapnutý:

    thinkpad:/home/gum # cat /sys/module/pcie_aspm/parameters/policy
    default performance [powersave]

    Čokl bude zřejmě zakopaný ještě někde jinde. Zkoušel jsem se systémem dělat všechno možné (např. snížit refresh rate nebo vypnout DRI) ale na spotřebu Visty se nedostanu ani omylem. Oproti openSUSE 10.3 je to ale stejně rozdíl přes 1W, takže tak nějak tuším, že s dalším vydáním by se to opět mohlo zlepšit. Ještě uvidím, jak se na tom všem podepíše výměna KDE 4 za KDE 3.

    mirec avatar 31.12.2008 14:18 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    No tipol by som, že v dmesg bude niečo ako
    ACPI FADT declares the system doesn't support PCIe ASPM, so disable it
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    31.12.2008 23:07 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Bingo! Díky za nakopnutí :-) Ale co s tím? Novější jádro? Nebo je to natolik experimental feature, že jede jen na několika vybraných deskách a konfiguracích?

    mirec avatar 1.1.2009 14:01 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Ja neviem, tiež končím na tejto hláške. Len som nedávno kontroloval spotrebu a pozerám, že je vyššia než som mal takže to kedysi fungovalo. Ako to ale zmeniť som sa nedozvedel, bol by som celkom rád keby niekto skúsil napísať ako to rozbehal (ak to niekto rozbehal). Nie sme sami, ktorí máme tento problém. Ešte tak ma napadlo, že by mohla pomôcť aktualizácia biosu ale neviem prečo by to fungovalo kedysi bez toho ...
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    1.1.2009 14:31 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Hm, to je problém. Zkoušel jsem ještě jaderný parametr pcie_aspm=force, nemá to ale žádný efekt:

    PCIe ASPM is forcedly enabled
    ACPI FADT declares the system doesn't support PCIe ASPM, so disable it
    BIOS mám nejnovější, jaký Lenovo nabízí (jako bonus mi po aktualizaci začal pískat počítač). Asi se s tím budu muset smířit :-/

    4.2.2010 19:56 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    kvoli piskaniu som presiel na bios 2.x

    pcie_aspm=force u mna ani nevypise "PCIe ASPM is forcedly enabled"
    4.2.2010 20:55 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    # CONFIG_PCIEASPM is not set

    tak nakoniec staci toto, nie force
    kouzer avatar 31.12.2008 09:12 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

     Zajímavé, já jsem si včera v ArchLinuxu lebedil nad KDE4. :-) Zdá se mi, že od posledně (kdy sme ho zkoušel) odvedli kus dobré práce. Panel už funguje, GUI se mi zdá úspornější, kwin běhá nádherně.. Prostě se mi líbí. Třeba je ta "pomalost" chyba/fíčura SUSE..

    Linux user #448944.
    31.12.2008 10:13 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    A na jaké grafice ho provozuješ? Mám podezření, že X3100 není zrovna to pravé ořechové :-)
    carnero avatar 31.12.2008 11:24 carnero | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    K tomu dvě věci:

    - používám KDE 4.1 na mobilní nVidii 8600 M a při přepnutí 1280x800 na 1280x800+1600x1200 nevnímám žádné zpomalení ani enormní nárust zátěže grafiky

    - věcí druhou jsou drivery - u těch ostrých to grafiku málem zabilo, u novější bety již kompozit funguje myslím správně a zatěžuje grafiku tak, jak bych očekával (žádné zabíjení)

    Takže ze svého pozorování bych to viděl jako problém drivery-grafika, než přímo KDE 4.

    31.12.2008 11:57 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Bez kompozitoru to docela jde... A kdyz clovek na 1280x800 neotevira moc oken a nema zapnutych moc efektu tak i s nim.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    lmanik avatar 31.12.2008 12:03 lmanik | skóre: 11 | Vracov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    s kompozitorem na te bete2 na 1440x900 s x3100 to jede paradne
    A komu to cpes?
    31.12.2008 12:22 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    A mohu se zeptat na verzi ovladacu? Diky
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    lmanik avatar 31.12.2008 12:30 lmanik | skóre: 11 | Vracov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    xf86-video-intel 2.4.3-1
    A komu to cpes?
    31.12.2008 12:49 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Hm... Zkusim update a uvidim.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    31.12.2008 12:25 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Bych se s dovolenim pripoji. Mel jsem betu2 bez kompozice a bylo to na hranici pouzitelnosti...

    kouzer avatar 31.12.2008 12:51 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Grafika je to Intel Corporation Mobile 945GM.
    Linux user #448944.
    kozzi avatar 31.12.2008 12:33 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    heh? Sakra já mám archa a KDE4.2 mi teda moc svižně nejede :D
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    kouzer avatar 31.12.2008 14:51 kouzer | skóre: 11 | Mladá Boleslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    No vidíš, já mám 4.1 a pohoda.

    Linux user #448944.
    kozzi avatar 31.12.2008 15:14 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Jn, asi to bude grafikou, ta ati je proste na nic.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    lmanik avatar 31.12.2008 14:58 lmanik | skóre: 11 | Vracov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    ja mam 4.2 a je to svizne, pokud se nesnazim hybat s ikonama co mam na plose :)
    A komu to cpes?
    31.12.2008 09:14 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Windows Vista jsou skutečně jedním z nejhorších přehmatů a nedodělků v historii Microsoftu.
    Škoda jen, že Linuxové distribuce toto nedokáží již ze své podstaty využít a dál se chovají v duchu tradic - tedy vydávání nových a nových nedovařených verzí, které nebyly testovány evidentně ani "z rychlíku".
    Namátkou poslední zkušenost s OpenSUSE 11.1: Po spuštění k3b a pokusu použít vypalovačku zjistím, že k3b toto zařízení prostě nevidí. Po chvilce zaváhání mě napadne, že na vině budou asi práva ke speciálnímu souboru v /dev, vyzkouším to jako root a samozřejmě je to OK. Po chvíli "výzkumu" zjistím, že se práva k /dev/sr* mění v závislosti na tom, zda jsem právě nabootoval a zda jsem právě vložil prázdné médium(kdyžtak mě někdo opravte - moc času jsem tomu nevěnoval) a tedy že to bude asi dělat ten protivný HAL démon. Ihned mě napadne několik workaroundů, hned ten první zabere...zdálo by se, že je to OK. ALE NENÍ!!! Já jsem si pomohl, čtenáři tohoto serveru to zpravidla hravě dokáží také. Běžný uživatel, který chtěl náhradu za podivně funkční Vistu, kterou dostal s notebookem nejspíš skončí u kopie Windows XP pochybného původu a bude o Linuxu nelichotivě psát na zive.cz....což popularitě Linuxu jako celku nepřidá.
    Přitom šlo o nedostatek se kterým prostě neměla být nová verze OpenSUSE vydána - jde totiž o chybu velmi snadno viditelnou a pro tyto uživatele velmi otravnou na kterou musí průměrný tester, který ví co dělá a proč to dělá(a má povědomí o tom, co uživatelé používají), přijít během řekněme 1/4 hodiny.
    Ta nepoučitelnost manažérů distribucí je prostě šokující...

    Argumenty typu: "Linux není pro lidi, kteří si s tím nedokáží poradit" neberu. Protože bez těchto lidí třeba mimo jiné nikdy výrobce navigace TomTom ani Navigon neudělá Linuxovou verzi aplikace pro rychlou aktualizaci map(prostě bude přesvědčen, že se mu to nevyplatí) a já budu dál muset hledat protivné workaroundy - to je jen drobný příklad toho na co si kdosi nedávno stěžoval a co mě také pálí...
    31.12.2008 11:19 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    videl jsem nekolik podivne funkcnich Vist dodanych s notebooky (Acer, proc se s tim srat), ktere mely 512MB ram, dost pomaly disk a tuny hovadin (predinstalovana trial verze nejakeho antiviru atd.) spoustejicich se po startu - u jednoho konkretniho jsem provedl odinstalaci jednoho ze dvou antiviru (juzr byl aktivisticky) a timto snizenou celkovou pomalost (ja bych s tim praskl o zem) stroje jsem oznacil za normalni (aby mel juzr zkalibrovanou skalu, co je rychle a co je pomale a proc se pocitace nevybiraji v prodejnim skladu a-la tesco)

    jake podivne chovani jste pozoroval vy?

     

    31.12.2008 11:43 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Podobné zkušenosti jako autor blogu. K tomu ještě navíc zkušenost s podivným chováním síťového rozhraní, které bylo nepochopitelně pomalé - možná to ale souviselo s dodaným ovladačem Ethernet adaptéru. A v neposlední řadě neustále pracující disk, což na PC s 2GB RAM není podle mě úplně ideální. Po nabootování a přihlášení, které bylo zdánlivě rychlé trvalo několik minut než se se systémem na desktopu vůbec dalo pohodlně pracovat (moc blbostí nainstalováno nebylo). Lidi, kteří s tím dobrovolně pracují upřímně obdivuji.
    Proti tomu jsou Windows XP či OpenSUSE 10.3 přímo vzorem stability a bezproblémovosti. Windows XP používám jen když nutně musím - nesedím u svého počítače - v případě OpenSUSE 10.3 zamrzí, že bylo nahraženo již 2 nedovařenými verzemi distribuce a jeho podpora nebude trvat již moc dlouho.
    31.12.2008 13:34 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    byl to desktop, ktery vyrobce dodal primo s vistami?

     

    Heron avatar 31.12.2008 14:43 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    K tomu ještě navíc zkušenost s podivným chováním síťového rozhraní

    Podívej se na nastavení té síťovky. GBit Intel (ke kterému mi Vista poradila url pro ovladače - to je dobrá novinka), mi jel z počátku max 15MB/s. Takže jsem se koukl do nastavení síťovky a poladil. No dostal jsem se na podobnou hodnotu jako v XP. FTP jede rychlostí disku, z RAM to jede tak 85MB/s. Problém byl v zapnutých/vypnutých vlastnostech, které můj switch a nebo druhá strana neumí.

    1.1.2009 01:41 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Co vám na openSUSE 11.0 s aktualizacemi nejde? Zkoušel jste GNOME nebo KDE 3.5? Moje zkušenosti jsou takové, že jsem odladěnější a dotaženější distribuci (s takovými verzemi sw) ještě neviděl.

    31.12.2008 13:51 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Ta nepoučitelnost manažérů distribucí je prostě šokující...

    Tuhle jsem s jedním takovým manažerem (Andreas Jaeger) vedla rozhovor na stejné téma. Byla jsem fakt naštvaná, vzteklá jak ještěrka jsem jmenovala věci, které pálí mě (podle všeho toho není tolik, kolik by být mohlo - používám openSUSE v tak nestandardní a základní konfiguraci, že ta opravdová trápení uživatelů asi z větší části neznám) a dostala jsem za úkol to pořádně sepsat. Kvůli Vánocům jsem se k tomu ještě nedostala.

    Myslím, že podobné příbehy radostně do seznamu zahrnu taky, budu-li o nich vědět... takže pokud máte, sem s nimi :-)

    Neslibuju, že to pomůže, ale AJ je moc fajn a věřím, že se nad tím minimálně zamyslí :-)
    ^D
    31.12.2008 14:00 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    primlouval bych se za bod do seznamu: vyreseni vsech (tak teda aspon prvniho tisice) reportovanych bugu a bod: zaplaceni 1000Kc studentikovi (a jeho matce! ha), aby si k tomu na 5 hodin sedl a sepsal vsechno, co mu prijde divny

     

    31.12.2008 14:23 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Tohle evidentně nefunguje. Bugů v novellí bugzille jsou stovky tisíc a přestože konvence pro jejich třídění se postupem času mění a zaměstnáváme na to živé lidi (posílám pozdrav do pátého patra), je jich tolik, že je co dělat, abychom spravili aspoň všechny, co mají severity Blocker. O což se snažíme. Brát je popořadě by přineslo mnohem horší distribuci než tu, co jsme vydali :-) Pro Tvou informaci, vzpomínám si letmo, že např. před vydáním 10.1 jsme jich spravili řádově 100 000...

    Lidí, co dělají něco dost podobného jako studentík s matkou máme taky dost (co myslíš, že jako používají rodiče vývojářů, ha? :-)), ale v tom taky potíž není.

    Potíž je totiž tady: Samozřejmě se nestíhá. Tux ví proč, ale vydáváme to, i když je to IMHO ještě paskvil. Je možné, že ti, co o tom rozhodují, nejsou dobře informováni o skutečně závažných problémech. (Samozřejmě vědí, že je otevřených N bugů, z toho X má priority P a severity S...) Proto se pokusím najít a sepsat ty bugy, které opravdu měly být spravené. Máš-li takový konkrétní, sem s ním, ale studentík mi fakt nepomůže.

    Co bychom měli dělat je totiž všem venku jasné. Mně ale daleko víc zajímá to, co můžu dělat já, a víc než to, co jsem napsala, toho bohužel není.
    ^D
    31.12.2008 14:36 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Nevím, možná mám nějakou protekci, ale moje bugy (tedy ty co nahlásím) bývají opravovány docela spolehlivě a rychle. Ikdyž mi tam jeden hnije už od 10.3 nebo tak nějak.. (#349082) :-) Taky mě zlobí docela tohle :-(
    31.12.2008 15:43 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    A tak moje ošklivé bugy většinou taky zařvou rychle, ale thusta až PO releasu :(

    Ale taky tam mám jeden, o kterém si myslím, že je pitomý ažaž, jehož číslo začíná jedničkou :-) Ale je to holt příliš velká trivialita, aby se do toho někomu chtělo. (ispell kontrolující překlepy v políčcích s hesly, ještě k tomu tak, že je ukazuje hvězdičky nehvězdičky)
    ^D
    2.1.2009 02:19 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Me treba osobne nekdy hvezdicky dost serou ze nevim co pisu a musim si napsat to heslo nekam kde nejsou hvezdicky a pak to napsat (zkopirovat) do hvezdicek... :-)
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    Heron avatar 31.12.2008 14:46 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Ty bugy se týkají čeho? Přímo SuSE věcí, nebo samotných programů, které jsou zahrnuty do distribuce?
    31.12.2008 15:32 ABC
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Mě a další zase trápí tenhle bluetooth bug https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=450317
    31.12.2008 18:27 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    no prave (prvnich tisic - proc ti jako prvni reakce na "prvnich tisic" vytane na mysli prvnich tisic zadanych namisto prvnich tisic v nejakem tvem prioritnim poradi, nechapu, ostatne k distribuci jsem se vubec nevyjadroval, naprosto mimo misu, pointa byla jinde) - no prave na cely prvni odstavec

    zaplatte mi vsechno, co platite tomu dost lidi (+ rodicum) a ja odvedu lepsi praci, jinak si nedovedu vysvetlit, jak je mozne, ze pokazde ve velmi kratke dobe (radove do 5ti minut) na bugy narazim, beze snahy

    hele rekni to na rovinu, QA proste delaji uzivatele; ja ani za penize (odmitl jsem to i v soucasnem zamestnani), nadto uvaz, jaky smysl ma pridavat bug report do seznamu citajiciho radove 100 000 a vice...

    ty nemuzes udelat nic moc, pohybujes se v danych mezich, se kterymi nehnes (tempo vydavani distribuci, mnozstvi sw, realne casove naroky na testy)

    31.12.2008 19:04 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    QA dělají převážně automatické testy. Snad nikdo nem zdroje na to, aby mu dostatečně kvalitně (v dostatečném počtu) mohli testovat lidi. Většinou jsou jen zdroje na to, aby si zaplatil někomu kdo napíše větší, či měnší množinu automatizovaných testů. Ty mají výhody, přetrvávají přes více verzí, umožňují testovat regrese, můžeš je spouštět po každém commitu do gitu, svnka, autobuildu, obs,... ale na druhou stranu s nimi nejde testovat vše.
    31.12.2008 21:14 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Volna mista v QA mame, kdokoliv nam to muze prijit ukazat ;-)
    ^D
    Daniel Kvasnička ml. avatar 1.1.2009 13:46 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Dobre to dela Apple. Poskytuje proste prubezne buildy novych verzi uzavrenemu okruhu vyvojaru s licenci, ktera zajisti, ze se takova verze nedostane ven a tak ma zajisteno, ze se k testovani dostanou radove tisice lidi (no nejspis to nedela zdaleka jen Apple, ale napadl me jako prvni). Jenze u open source SW tohle jde dost tezko...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    1.1.2009 13:52 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Vždyť u toho OSS můžeš testovat klidně každý den (no dobře, týden v případě openSUSE Factory), to že to dělá málo lidí, to je něco jiného.

    A Novell má na SLE taky komunitní testery, kteří museli podepsat NDAčko, ale nevím kolik jich je.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 1.1.2009 17:08 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Vždyť u toho OSS můžeš testovat klidně každý den
    No na styl "checkoutni si, zbuilduj a testuj" asi moc zajemcu nenachytas ;-) ...pokud nejde o testovani internich veci s potrebou nahlizet do kodu nebo testovani primo build procesu.
    to že to dělá málo lidí, to je něco jiného.
    Chybi motivace. IMHO je potreba zahrat na strunu prestize. Pokud ti lide nejsou za to testovani placeni, museji mit alespon pocit, ze mit moznost to testovat je nejaky typ "ranku". Pokud vim, tak treba u toho Applu tuhle moznost maji krom zamestnancu dokonce jen devs, co si plati ADC subscription... ze to zni uchylne, nechat testovat jen lidi, co vyvali jen za subscription u Applu minimalne desitku za rok? :-) Jenze pak mas mnohem vetsi jistotu, ze jsou to lide, kteri o to maji opravdu zajem a pro ktere to neco znamena. Tyhle prachy da opravdu jen clovek, pro ktereho Mac jako platforma pro vyvoj neco znamena, trochu do toho vidi a ztotoznil se s filosofii toho OS. A mit par stovek takovych lidi na testovani pre-release, to uz je jisty "kapital"...

    Jasny, u malych projektu tohle nejde, protoze procento ochotnych treba neco platit bude znamenat par lidi. Ale u velkych projektu to je jeden ze zpusobu, ktere evidentne funguji...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    1.1.2009 17:20 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Chybi motivace. IMHO je potreba zahrat na strunu prestize.
    Však takovým způsobem se testuje SLE.
    No na styl "checkoutni si, zbuilduj a testuj" asi moc zajemcu nenachytas
    Ne, je to styl proveď zypper ref && zypper dup.
    Daniel Kvasnička ml. avatar 1.1.2009 21:01 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Však takovým způsobem se testuje SLE.
    No, tak ted jen pockat asi :-)

    Ne, je to styl proveď zypper ref && zypper dup.
    No tak to je dobre, ze to takhle maji poresene. Ma neco podobneho Ubuntu nebo Fedora, kdyz bych chtel s aktualnich zdroju udelat ISO obraz?
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    2.1.2009 05:19 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Z aktuálních zdrojů můžeš udělat DVD pomocí suse studia, nebo kiwi na lokálu. Suse studio je zase pro VIP jako jsem já... :-) Zatím, je to nová technologie a přístup je na pozvánky.
    2.1.2009 09:49 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    od Applu se mi hodne libi toto: http://developer.apple.com/documentation/UserExperience/Conceptual/AppleHIGuidelines/XHIGPrioritizing/chapter_6_section_1.html

     

    1.1.2009 01:45 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

     

    no prave (prvnich tisic - proc ti jako prvni reakce na "prvnich tisic" vytane na mysli prvnich tisic zadanych namisto prvnich tisic v nejakem tvem prioritnim poradi, nechapu, ostatne k distribuci jsem se vubec nevyjadroval, naprosto mimo misu, pointa byla jinde)

     

    Protože jsi to nenapsal srozumitelně a jednozančně. Do hlavy ti nikdo nevidí, jak jsi to zrovna myslel. Taky jsem to tak pochopil. Prvních 1000 bugů je prostě prvních 1000 bugů, to nejde okecat.

    1.1.2009 13:58 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    No kdyz uz mluvis o tom openSuse, musim podotknout, ze narozdil od debianu a ubuntu serveru mi na HP serveru Proliant G neco krasne rozpoznalo "HW" raid, sitovka sla jak po masle, grub nabehl ihned oproti ubuntu a proste celej system slapal jak hodinky, nez jsem v yastu nechal instalovat virtualizaci kdy z nepochopitelnych duvodu chtel instalovat graficke prostredi coz jsem zamitl a nasledne dal vytvorit noveho hosta pro paravirtualizaci a proste pod "oknem" yastu se udelal prazdy radek s kurzorem a nic se nedelo. To me vazne nasralo.

    V debianu na jinem stroji proste jen napisu do konzole xen-create a parametry a po predem nastavenem konfiguraku se mi vytvori novej host kterej uz jen zkonfiguruju podle potreby.

    A nezlobte se na me, ale na server kde maji jet na xenu 2 virtuali s web servery a databazemi nebudu instalovat X spolu s dalsim balastem.

    http://kroko.evesnight.net
    31.12.2008 22:42 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Aničko, musím konstatovat, že jste mě tentokrát potěšila a mohu konstatovat, že v Novellu asi budete člověk na svém místě. Mám radost, že to tam u vás někdo konečně chápe. No, aspoň mám přinejmenším pocit, že jsme tu dnes nakousli důležitý problém a nemarnili čas jako to občas děláme ve stupidních politických diskusích ;-)

    K věci: Distribuce OS jako je třeba OpenSUSE je velmi komplexní záležitost a je jasné, že chyb se objeví opravdu hodně. I k chybám je třeba přistupovat s vědomím, že jejich prostřednictvím dělám nepřímo marketing - buď dobrý a nebo velmi špatný. Microsoft ve svých produktech chyb určitě řádově méně nemá, to určitě ne...ale umí výborně jednu věc - styk se zákazníkem, díky kterému se nikdy nestane, že by v nové verzi jeho produktu byly chyby, na které _běžný_ uživatel přijde ihned po instalaci nebo po prvním pokusu o nějakou víceméně triviální činnost. Všechny tyto záležitosti jsou evidentně pečlivě zváženy a testeři se také zaměřují na to co je pravděpodobné, že by zákazníka mohlo při prvním setkání otrávit.
    Totéž co výše nelze říci, bohužel, o OpenSUSE (a ostatní distribuce na tom nejsou lépe). Výsledný produkt po vydání nové verze téměř vždy budí dojem, že testování bylo chaotické, bylo-li vůbec nějaké. Jinak výborný produkt tím velice trpí. On sice časem dejme tomu po půl roce dokonverguje do stavu, kdy ty nejotravnější chyby po stažení všech updatů zmizí, ale to už situaci nezachrání. Nový uživatel je otráven a o Linuxu už dávno nechce ani slyšet. U distribuce zůstane jen hrstka věrných jako třeba já, vy, Michal Kubeček a další :), počet uživatelů narůstá velmi pomalu, narůstá-li vůbec. A málo platné bez uživatelů na nás komerční svět bude kašlat a dál bude třeba k navigaci, ve které běží Linux(!!!) přikládat pouze CD s jakousi aplikací výhradně pro Windows, v lepším případě pro Mac(všimněte si, že Macy už v poslední době těmito výrobci ignorovány tolik nejsou...).

    Já si dokonce myslím, že i současná praxe chrlení stále nových a nových nehotových verzí distribucí, pro které je třeba pořád znovu a znovu dělat repozitáře se softwarem, je pořádně pošahaná. I to uživatele neskutečně otravuje (např. nenajdou svoji oblíbenou aplikaci ve verzi pro aktuální verzi distribuce) a otravuje to i komerční subjekty, které by mnohdy svůj software jako doplněk k nějakému hardwaru(třeba mobilní telefon, zmíněná navigace, ...) pro Linux dodaly. Vývoj je jistě třeba, ale je třeba mít rozum a nastavit rozumné meze - neustálá změna v tomto podání je velmi kontraproduktivní a uspokojí snad pár studentíků, kteří si hrají. Nikoliv lidi, kteří s počítači pracují a musejí odevzdávat nějakou práci v nějakých termínech. Celý tento svět vyvolává dojem toho, že se domnívá, že zdroje jsou nekonečné a že neumí efektivně využívat lidskou práci.
    Jenže to všechno je na dlouhou debatu. Je mně úplně jedno, že studentíci teď budou jeden přes druhého křičet, že nemám pravdu :). Já totiž věřím, že až dospějí, pochopí. Pochopit by měli i oni zmínění manažeři, odpovědní za mainstreamové distribuce. Pokud se to nestane, je to v reálném tržním světě cesta do pekel - cesta stagnace a přežívání, nikoliv rozvoje.
    kozzi avatar 1.1.2009 00:02 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Já jsem student a křičet nebudu ;-). Vcelku s tebou souhlasím. Pro mě osobně není problém mít pokaždé novjejší verzi sw, jak sám říkáš jsem student a je pravda že nepracuji na nikterak kritických věcech. Proto mám Archlinux, který mi vyhovuje. Ale na druhou stranu jsou tu distra, která nechrlí stále nové verze. Například Debian stable RHEL atd. Takže si myslím, že i pro lidi co potřebují odladěný stabilní (zde nemyslím stabilitu jen jako, že systém nepadá, ale spíš stabilitu verzí sw) systém, tu existuje možnost výběru.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    1.1.2009 00:03 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Nebo třeba SLE... :-)
    1.1.2009 17:03 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Bohužel. Ta možnost výběru existuje pouze v případě serverů. Tam to opravdu funguje a komerční distribuce od Redhatu a Novellu opravdu dělají to co mají.
    Co se týče desktopového OS, tam to nefunguje ani náhodou. Obě firmy na tento trh kašlou a jejich enterprise desktopy existují spíše proto, "aby se neřeklo". Takže ačkoliv je SLED dejme tomu vylaďený, používat jej v běžné praxi je pro mnoho uživatelů téměř nemožné - množství aplikací, které jsou pro něj k dispozici je velice omezené (opět narážíme na onu pošahanost systému, kdy se pořád něco chrlí a pořád je to nekompatibilní a pořád se musejí dělat nové repozitáře), často je problém SLED provozovat na novějším hardwaru, protože použité jádro neobsahuje moduly ovladačů nového hardwaru. Díky totálně nepružné a ideologií zdeformované filosofii ani není možné novější existující ovladače jednoduše doinstalovat(nepočítám ruční kompilaci, protože to není práce pro koncového uživatele). Je třeba čekat, zda Novell v nějakém servicepacku nedodá buď novější jádro nebo nějaké backporty....Ta situace je neradostná, přiznejme si to. Současné enterprise desktopy jsou použitelné pouze pro velmi úzký okruh uživatelů - např. v nějakém callcentru.
    1.1.2009 14:00 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Jenze MS to vydava jednou za radu let, distribuce vychazeji v intervalu nekolika mesicu a pokazde vzdy o neco lepsi. MS proste jen vydava aktualizace a servis packy po kterych casto neco prestane fungovat.
    http://kroko.evesnight.net
    1.1.2009 17:09 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Otázka zní: k čemu je dobré vydávání nových mainstreamových distribucí v řádu několika měsíců? Je to možná dobré k experimentování a hraní. Vážnou práci to jenom komplikuje.
    Novější verze narychlo splácané distribuce je vždy o něco lepší pouze z pohledu experimentátora, který tam vidí vyšší verze balíků, aplikací atd...Co se týče stability a množství chyb, často se začíná znovu od začátku - to co již ve starší verzi fungovalo je opět rozbité. Ne, takto Linux na desktopu úspěšný nikdy nebude i když technicky bude sebepokrokovější.
    2.1.2009 11:30 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Máte pravdu, souhlasím s Vašimi příspěvky. Na linux se snažím přejít již asi 2 roky a přesně vše o čem píšete mě vždy vrátí na XP. Naprosto klíčové pro neúspěch mi přijde udělat v lednu rozhodnutí vydat novou verzi 18.12. i kdyby v té době byla nejklíčovější komponenta v padavé betě a 90% počítačů nedokázalo nabootovat. Proboha proč? Copak někdo toho 18.12. tu novou distribuci akutně potřebuje? Radši ať to vyjde v únoru a odladěné s novými funkcemi, než dodržet termín a vydat polofunkční produkt - to se totiž udělá 3x a dobré jméno je v tahu.

    (ono aby to nebylo s tou padavou betou tak se tam dá starší verze, která nepřináší nic nového, takže tu pak máme novou verzi OS, co skoro nic nepřináší, je potřeba pro ní udělat repozitáře, má hromadu nových chyb, které se ani nevyplatí opravovat, protože za 1/2 roku bude nová verze postavená zase na jiných verzích klíčových komponent, které budou mít chyby jiné)

    2.1.2009 16:01 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    No vidíte. Já bych Windows na svém počítači nechtěl a vlastně jsem je dobrovolně nikdy nepoužíval. Z řady důvodů. Ale to co zde popisuji, ta nepoučitelnost a naprosto zjevná iracionalita u distribucí, která to všechno zbytečně drží při zemi, mě nebetyčně s.re. Čím dál víc :-)
    Pokud chcete úspěšně přejít třeba na OpenSUSE a nechcete být věčným alphatesterem, instalujte distribuci se zhruba půlročním odstupem od jejího vydání. Pokud čtete hodně nepříznivých reakcí, danou verzi úplně vynechte. Občas se některá verze náhodou docela povede - škoda jen, že ten prvek náhody zde hraje až nezdravě velkou roli.
    31.12.2008 11:09 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    - to hrabani na disk me sere taky, zpusobuje to indexovani; sice to diky prioritizaci i/o nic nezpomaluje a nicemu to nevadi, ale jeste z dob davnych (kdy bylo ram malo a swap velmi pomaly) to na mou psychiku nepusobi dobre, indexovani se ovsem da vypnout

    - k bezduvodnemu samoprobouzeni - stavalo se mi asi tak ve ctvrtine pripadu, ze po klepnuti mysi na odpovidajici polozku v menu, se mi komp uspal a hned probudil, zjistil jsem, ze standardne (debilne) je to nastavene tak, ze jak stisknuti mysiho tlacitka, tak pohyb (byt ten nepatrny pri klepani na onu polozku) zpusobi to probuzeni - lze zakazat ve spravci zarizeni u konkretniho kousku hw

    - to vyse asi neni vas pripad, na starsim notebooku se mi tez delo samoprobouzeni bez jakychkoli zjevnych pricin - tezko to vsak pricitat cinnosti disku (zase z nich nedelejme hovada), kdyz stolni stroj to nedela (a taky rube), pricitam to nekompatibilite daneho hw s Vistama (i kdyz vyrobce dodava ovladace, ale cemu dnes verit - viz zkusenosti s kecama vyrobcu o linuxove bezproblemovosti notebooku (hp napr., reknou to o vsem, resp. on to rekne kazdy o vsem))

     

     

    31.12.2008 12:31 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Indexovani byla prvni funkce, kterou jsem vypnul. Bez jakehokoli efektu :-) To samoprobouzeni po mysovani bych pochopil, jenze tenhle system byl 100 % idle a ja se jen dival na kontrolku disku aniz bych na cokoli sahal. Priznam se vsak bez muceni, ze jsem to dal nezkoumal, tak se jen nekde mozna odskrtne neco stylu [ X ] Neustale hrabat na disk a je po problemu.

    31.12.2008 11:17 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Přímo Visty nepoužívám, ale zrovna testuji Windows Server 2008 a asi největší přehmat v nových Windows je ta správa síťě. To je naprosto otřesné. Nedá se v tom orientovat a je to hrozně těžkopádné.
    31.12.2008 11:30 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    sice ne k WS 2008, ale z podobneho soudku -  sprava sitoveho pripojeni na Windows Mobile (pred verzi 5, jak v 5 nepomatuji, ale myslim, ze to same, pozdeji nevim) to je taky naproste psycho a vytvor geniu, predstavte si abstrakci, ktera nema vyvedene nektere podstatne aspekty do ovladaciho gui (pricemz ale stale plati ze pravdu ma ta abstrakce za tim) - lehce se tam dalo dostat do stavu, kdy existoval jakysi profil, ktery nebyl aktivni (nemel by tedy mit na provoz jakykoli efekt), nesel odstranit (nebyl aktivni, system ho nevidel) - ze stejneho duvodu nesel menit a presto jim byly ovlivnovany nove vytvarene profily (nemoznost duplicity nekterych unikatnich udaju), proste psycho (a zrovna na stroji, kde by clovek vzhledem k omezenym ovladacim moznostem ocekaval vypilovanou usability)

     

    31.12.2008 12:36 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Ta sprava site je vazne hardcore. Znamy chtel onehda zjistit, proc mu nefunga internet (problem byl nakonec na strane UPC) a ze at se jako stavim. Samozrejme Vista. Zorientovat se v tom mi trvalo asi 10 minut, potom jsem vsak pochopil, ze i na win to bude rychlejsi z konzole a mila klikatka hodne rychle zavrel.

    Nejak nechapu, proc to predelali timto zpusobem, co tim mini docilit...

    31.12.2008 17:50 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Na Windows sice existuje netsh, ale oproti ip z linuxu je strašně ukecaný a kontexty do kterých se uživatel musí dostat, aby změnil IP adresu se nedají pořádně zapamatovat. To by ještě nebylo to nejhorší, protože největší prasárna je, že abych změnil nastavení sítě pomocí netsh, tak musím napsat "Připojení k místní síti 1" (Na vlastním systému přejmenuju okamžitě na eth0, eth1, atd. V těch WS je naštěstí jen "Network 1". Ale na cizím, většinou lokalizovaném systému, je to nevychované. :-)). Výsledek je ten, že raději začnu hledat ten stupidní dialog na změnu ip adresy.

    BTW. Víte, že WS2008 nabízí instalaci bez grafického prostředí? To to trvalo. :-D
    Limoto avatar 31.12.2008 17:53 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Cože? Čím se to pak jako ovládá? To si nedokážu představit :-D

    31.12.2008 18:00 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Já vlastně taky ne. :-D

    Ale loni (na MS Technetu) chytří pánové na pódiu říkali, že je to mnohem bezpečnější, protože sebou netahají bugy grafického prostředí. Dokonce prý nějaké vlastnosti nového Exchange serveru nejdou nastavit jinak, než z textového terminálu (Ale to nemůžu potvrdit, neb nový Exchange neznám. V XP byla jedna věc, která z GUI nešla nastavit, u Vist nevím.).
    1.1.2009 14:02 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Ze by se nekdo probral a dostal rozum ? ;)
    http://kroko.evesnight.net
    2.1.2009 02:47 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Libovka... ja taky nemam rad konzoli ve windows a hlavne je parada to Připojení k místní síti 1, kdyz na woknech nefunguje prostredni tlacitko jako schranka to je uplne stejnej zvyk jako kdyz kdysi v Internet Exploreru nefungovalo prostredni tlacitko a vzdycky sem kliknul aspon 3x nez mi doslo ze to nefunguje...

    A takhle to mam i s virtualnima plochama, ze se pripravim ze se prepnu na jinou plochu - to ve woknech nejde a pak to teda udelam na jedny a pak se v tom bordelu dole v liste neda orientovat... Nejlepsi je asi to jak to ma apple nekolik ploch rozlozenych do radku a sloupcu a v nich okna rozlozeny po obrazovce a clovek si vizuelne vybere co chce...

    PS: ta sit na Viste je udesna pokazdy se musim znovu ucit jak se to dela a pak to jeste nekolikrat zcerna a tvrdi mi to ze bych do toho nemel hrabat a jestli sem si jistej ze to chci udelat - tyhle dialogy sou uplne k nicemu protoze je BFU stejne jenom odklikavaj - nikdo to nebere vazne.

    A nejlepsi bylo kdyz sem se pokousel na notebooku hostu nastavit sit na nesifrovanou Wifi - notebook Lenovo. 512MB ram a Vista - wifi karta se tvarila ze funguje a ze je pripojena ale pocitac nepingnul ani sam sebe - Broadcom pres kterou ted pisu na linuxu s reverse engeneeringovanym ovladacem. Nejdriv sem se to pokousel opravit ale zadna chybova hlaska nic tak sem vzal 2 wifi karty co sem mel doma - USB a PCMCIA - ani jedna nefungovala protoze ve Viste nebyl ovladac a na CDcku byly ovladace jen pro 2000/XP, ktery nefungovaly, takze sem nakonec vzal UTPcko a natahnul ho pres dve patra oknama LAN karta nastesti fungovala. Stravil sem takhle 3-4 hodinky pohoda...

    Jo a KDE 4 me taky hodne zklamalo, takze mam KDE 3.5.10 a asi dlouho budu.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    Dent avatar 31.12.2008 12:25 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

     Vista by Lenovo je dost nepovedený kousek SW. Instalace na R61 trvala snad 4 hodiny a zahrnovala cca 8 restartů, vlastní systém nabíhal jak šnek do zatáčky a celková odezva systému horší jak KDE4 s nVidií (a to už je co říct). Navíc nějaký kousek SW od Lenova způsoboval pravidelně vytuhnutí systému, takže tvrdé vypnutí několikrát denně bylo normální. Zkoušel jsem ten systém vyčistit, ale na pravou příčinu těch problémů jsem nepřišel. Takže to vyřešilo instalační DVD s Vistou od MSDNAA a od té doby spokojenost. Systém rychlý a vcelku bez problémů. Ačkoli jsou to Windows, musím říct, že docela spokojenost. Jenom se jí moc nelíbí "pouze" 70GB partition, kterou jsem jí dal kvůli dualbootu.

    31.12.2008 13:10 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    ty 4 hodiny jsou opravdu strasne, instaloval jsem Vistu pouze parkrat (na odpovidajici a na trosku strarsi hw - a notebook k tomu) a instalace vyrazne rychlejsi nez XP (asi smazeni imidze misto kopirovani tuny malych souburku), tak 20 minut rekl bych

    Dent avatar 31.12.2008 19:52 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

     Instalace z obyčejného DVD je na opravdu na cca 20 minut, ale z recovery partition to opravdu trvalo cca 4 hodiny. Nevím, co s tím Lenovo dělá.

    31.12.2008 22:04 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    to je hruza, blby je, ze jak ma toto ktery vyrobce vyresene, se clovek prilis moznosti dozvedet nema - ja mam napr. od hp recovery dvd, ktere je v pripade, ze disk neobsahuje defaultni bootloader v mbr (treba odstranim zcela linux a zbyde mi tam torzo grubu - pri kazdem bootu bych musel ruco bootovat partisnu s win) samo o sobe uplne na nic (odstranili jednu dulezitou utilitu, tusim fixmbr nebo tak nejak), proste JEN s pomoci tohoto dvd se to zvladnout neda, taky posusnani

    Limoto avatar 31.12.2008 12:50 Limoto | skóre: 32 | blog: Limotův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Matka dostala k Vánocům notebook (HP 6730s). Samozřejmě s Vistou. S většinou věcí musím naprosto souhlasit, jenom disk se tu asi nevypíná vůbec (jak by taky mohl). Taky jsem si říkal, že bych to mohl používat jako přehrávač HD videa na TV, když je tam X4500 tak by mohla jet akcelerace, jenže prakticky funguje takhle a přes CPU notbeook začne staršně hučet. A pak prý, že je Linux k ničemu, že tam tyhle věci nejdou. Ve Windows jdou ale taky jenom teoreticky...

    31.12.2008 13:16 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    dostat takovyhle notebook, ktery toto dela, tak ho vezmu a hodim na hlavu prodejci, nechovejte se jako ovce

     

    Grunt avatar 31.12.2008 20:15 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Příloha:
    když je tam X4500 tak by mohla jet akcelerace, jenže prakticky funguje takhle a přes CPU notbeook začne staršně hučet.

    To mi skoro připomíná Dirac akcelerovaný pomocí CUDy nebo libglew.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jardík avatar 1.1.2009 03:48 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Mně na Vistě HDMI jde, ale na linuxu ne (Intel X3100), z linuxu tam jde dát jen 480p, takže to beru, jako že to nejde. Vista tam správně napere i 1080i (maximum dovolující TV). A Intel dodává k ovladačům pěknou utilitku ala xrandr s podporou profilů a pracovat s externími monitory je krása. Naopak na linuxu se mi s nima jinak než z příkazové řádky nepovedlo (xrandr), gnomácký nastavovač se tvářil, že nastavil, ale nenastavil. Dále mi nejde v linuxu přes HDMI zvuk, ve Windows ano. Ve Windows musím nainstalovat všechny možný i nemožný ovladače, ale to musím i v linuxu, kdy musím půl hodiny editovat HAL pravidla pro touchpad a klávesnici (dá se časově přirovnat k nejméně 5 nainstalovaným ovladačům) a ručně kompilovat modul broadcom-wl pro funkčnost wifi (opět nejméně 5 nainstalovaných ovladačů ve Win). Po instalaci Fedory 10 na mě čekalo něco přes 200 updatů, a to sotva vyšla, takže tady bych vistu neodsuzoval. Vista aktualizace nainstaluje a vyžádá si restart, což udělala i fedora, takže nastejno. Ve linuxu se zasekne cheese při práci s kamerkou a vyřadí v4l až do restartu, ve Win kamerka běží bezchybně. V linuxu mi nejde mikrofon, ve Windows ano. V linuxu mi nefungují multimediální tlačítka bez složité ruční konfigurace, ve Windows ano. V Linuxu mi nejde čtečka paměťových karet, ve Windows ano. Pro mě je tedy Win jasná volba.

    Ke KDE4: Všichni nadávají nvidii, jak má pomalý ovladače. Dnes jsem si v ArchLinuxu nainstaloval KDE4.2 z kdemod-unstable a je to nechutně pomalý, pohyb oknem = záseky a čmouhy. Otevření kmenu trvá věčnost. Překreslování GUI taky. To i gnome se zapnutým compizem je na tom lépe. Mnohem lépe. Ale Vista je na tom však ještě lépe.

    Ano, Windows má svoje mouchy, to nepopírám, ale Linux jich má mnohem víc.

    Věřím v jednoho Boha.
    Cubic avatar 1.1.2009 10:04 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Po precteni tveho zapisku jsem si vzpomnel na Jindircha Plesingera, budiz mu zeme lehka. Byl to taky takovej prudic za kazdou cenu a pro mne vetsinou zabavna hricka, ale nekdy ty jeho vyplody davaly smysl.

    Pro me stale ukazuje rucicka vah na misku s linuxem, ale v par tech tvejch problemech se vidim a treba ted se zle zhoupla prtoze v gentoo momentalne neni fungujici bluetooth(musim chodit prepinat televizni kanaly na notebooku ruco :) a novej xorg spolu s halem taky neni zadnej milacek. Pak ale prijde pritelkyne s nejakym problemem co ma s Win na pracovnim MacBooku a ja si uvedomim ze jsem spokojenej tam kde sem.

    Grunt avatar 1.1.2009 16:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Po precteni tveho zapisku jsem si vzpomnel na Jindircha Plesingera, budiz mu zeme lehka. Byl to taky takovej prudic za kazdou cenu a pro mne vetsinou zabavna hricka, ale nekdy ty jeho vyplody davaly smysl.

    A já si zase myslím, že problémy nejsou ani tak v systémech(teda jsou, ale ne v takové míře v jaké se je zastánci jednotlivých táborů snaží líčit) jako spíš v lidech. Někdo prostě bude hledat chyby snad všude možně jen ne v sobě. Někdo bude obviňovat snad všechny komponenty systému, vývojáře, uživatele a snad všechno jen ne sebe. Sám pár takových středů vesmíru znám(jeden je dokonce můj spolubydlící) kolem kterých se točí vše včetně celého vesmíru a mám pro ně jedinou zprávu: Zůstaňte si tam kde jste nejvíce spokojení, protože kdo vás má furt poslouchat?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    lmanik avatar 1.1.2009 12:09 lmanik | skóre: 11 | Vracov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Tak ho nepoužívejte… Je to složité pochopit? :)
    A komu to cpes?
    2.1.2009 02:53 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    HD videa poustim do televize na Macbooku a pohoda, jedina vec co je trosku neprijemna je HDMI kabel na DVI a redukce DVI na miniDVI, pokud bych chtel VGA, tak musim koupit miniDVI->VGA protoze to DVI co je na redukci miniDVI->DVI nema zapojeny VGA piny... Trosku vydridusi, ale jinak moc hezkej pocitac a system - ve srovnani s Windows je to perfektni.
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    Jardík avatar 2.1.2009 18:32 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Ja chcu taky MacBook, MacOS jsem na svém noťasu zkoušel, opravdu super OS. Jenom mi tam nešla zvukárna s kodekem IDTněco a po startu se automaticky uspal displej a pomohlo smazat intelácký kexty, zapnout autologin a na myšítko do libovolnýho rohu přidat "sleep" a pak zase intelácký kexty nahrát. Po zapnutí jsem pak musel myšítko našoupat do rohu a ukázal se obraz. Kamerka tam kupodivu šla, VGA výstup taky a v té době jsem ještě neměl ten HDMI kablík, takže jsem to nezkoušel. A pak to také nebylo zrovna legální, tak jsem ho pak smáznul.

    Nedaruje někdo MacBook?

    Věřím v jednoho Boha.
    Heron avatar 31.12.2008 14:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Začínám mít pocit, že operační systémy začínají získávat vlastní vědomí, nebo duši. :-) Ortodoxní windowsák dokáže shodit do té doby zcela bezproblémový linuxový stroj (relativně běžnou operací a hlavně, linuxákovi se to nikdy nepodaří zreprodukovat) a naoplátku, všem linuxákům padají windy :-D.

    Nevím, já byl z instalace Visty (Business 64b) poměrně nadšený. Bylo to rychlé, bezproblémové (nepočítám-li potíže s dosluhující DVD mechanikou; a až na získání IP z DHCP, což nesnáším, ale tento nešvar se objevuje už i v instalátorech lin. dister.).

    Dokonce si našly i ovladače ATI grafiky (asi aby se po restartu mohli pochlubit plným Aerem) a monitoru (takže mi na rozdíl od XP funguje DDC / CI a tím pádem nastavení monitoru prográmkem).

    K tomu používání disku. Ano používají. Jednak to má nastavený automatický defrag, superfetch (který opravdu výrazně zrychlý start často používaných programů - bohužel, u mě to za často používaný program považuje i hry, takže se to snaží nakašovat 9GB adresář se hrou; chce to prostě víc paměti :-D) a také indexaci souborů pro vyhledávání. Vše je možno vypnout. Každopádně to nijak nezdržuje, běží to s nízkou IO prioritou.
    Darth Phantom avatar 31.12.2008 15:22 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Já s autorem blogu v podstatě souhlasím. I já mám podobný názor, že jakýkoli Linux (i OpenSuse s KDE 4.2) je lepší než slavný Windows Vista. Jestliže na Vistě pracoval tým mnoha programátorů po několik let a vývoj stál mnoho milionů dolarů, tak tomu výsledek vůbec neodpovídá.

    Se systémem obludných rozměrů a špionážními metodami získávání informací o legálnosti používání ať se jde Bill se Stevem zahrabat. Já jsem Vistu také chvíli zkoušel. Systém neustále něco šrotuje, získává aktualizace, a OpenSuse je proti tomu bleskurychlý systém. Zvýšenou bezbečnost Visty jsem zaznamenal hlavně v tom, že systém se každou chvíli ptá, jestli jsem dannou operaci opravdu spustil já, a ne třeba vzdálený hacker :-). Po týdenním zkoušení jsem se s Vistou nadobro rozloučil. Přiznám se, že systém jsem získal nelegálně pomocí jednoho válečného fóra. Dostalo se mi poděkování od společnosti Microsoft, že používám legální software :-).

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Heron avatar 31.12.2008 15:45 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Co také jiného na linuxovém webu čekat, že :-D.

    systém se každou chvíli ptá

    Dá se nastavit. Ne hluboko v registrech (jak jsem se též dočetl), ne externím prográmkem, ale jednoduše přímo v nastavení userů.

    Fakt nevím, odkud se berou ty "zasvěcené řeči" o tom, že je to nepoužitelný systém. Vlastně vím. Od lidí, co to neumí nastavit (a nebo dělají, že neumí - aby měli co kritizovat), nebo nemají vhodný hw (což je ale stejný problém jako u jiných OS). Po více než roční zkušenosti vím jediné: je to prostě jen další pokračování řady NT (dle mého velmi zdařilé). Nic víc.

    31.12.2008 15:51 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    No... O tom by se dalo flamovat donekonečna. Mě třeba vydržela Vista necelý týden... Pak mě přestala bavit.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Heron avatar 31.12.2008 15:55 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Čím to?
    31.12.2008 18:35 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Nuda, nebyl duvod se v necem rypat, nebylo jak se bavit? :-)

    31.12.2008 15:54 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    je to prostě jen další pokračování řady NT (dle mého velmi zdařilé)

    Kdybych ostatním nesežrala podobné průpovídky, nemusela mi windowsomilná sestra odjet na rok na Erasmus s novým notebookem neschopným připojit se ke školnímu internetu :( No aspoň jsem to měla bez práce s downgradem...

    Nebo už to ta osliska ráčila spravit? Ale sestra by si záplatu stejně neměla jak stáhnout, ledaže zas chytne sousedovic nezabazpečenou wifinku...
    ^D
    31.12.2008 18:38 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    to jsou argumenty devitiletyho ditete, uplne totez lze rici o cemkoli

     

    31.12.2008 21:16 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Neznam moc systemu, kde nechodi sit v jedne z nejobvyklejsich konfiguraci jeste rok ci dele po vydani. S tim "o cemkoliv" bych tedy byla velmi opatrna.

    A ty osobni urazky si strc nekam, nejsem na ne vubec zvedava.

    ^D
    31.12.2008 21:54 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    tak to toho treba jeste moc neznas :-)

    cokoli = cokoli, co stoji v kontextu (vnimame kontext ne) opensuse vs. vista za zminku -> linux a windows

    mrkni na fora o linuxu - hemzi se to tam zoufalymi vykriky "jak rozjet abc na linuxu" atd.; proste "o cemkoli"

    urcite citis rozdil mezi bugem typu "nezavisle na hw konfiguraci se v teto situaci deje toto a to se dit nema" a "tahle sitovka ve windows nejde", diskuze byla (vyjimecne, vyjimecne se to nedostalo do spiraly o ovladacich v linuxu) jinde, proto ten povzdych o mentalnim veku

     

    1.1.2009 01:03 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Kdyz se mrknu na fora o Linuxu, najdu tam spoustu lidi, kteri si neco NEUMEJI nakonfigurovat. Pokud to opravdu NEJDE nakonfigurovat, chtel by to pouzivat kazdy druhy a nevazne to nekde u vyrobce proprietarniho hardware, tak to za par tydnu nakonfigurovat pujde.

    Ten problem, o kterem mluvim, ostatne nema nic spolecneho s hardwarem. Microsoftu se proste jen nechtelo poradne implementovat do sveho produktu WPA.

    Kdeze najdu takovou linuxovou distribuci, kde je rok rozbiteho neco podobne zasadniho? :-)
    ^D
    1.1.2009 11:14 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    holt kazdy mame pred ocima nejaky ten filtr - ja kuprikladu o lidech, kteri si neco neumeji nakonfigurovat, vubec nemluvil, reaguj prosim na to, o cem jsem mluvil :-)

    to za tech par tydnu -> no muj nx6125 cekal podstatne delsi dobu (ubuntu se stihlo otocit dvakrat nebo trikrat, rekl bych) nez par tydnu na vyreseni problemu s nefungujicimi vetracky, dost zasadni, kdyz se ti usmahne procak, nekomu se jen nechtelo poradne implementovat do sveho produktu ACPI

    k tem linuxovym distribucim, kde bylo rok neco zasadniho rozbiteho - vsechny s verzi jadra nizsi nez tusim 2.6.22  :-) :-) :-) a jeste jednou :-)

    nemohu soudit o tvem WPA problemu, psalas "nefunguje sit", coz je popis jak stehno - me wifi ted doma zcela bez problemu pres WPA2, tak pocitam, ze kdyz si to tamhle na krabicce prepnu, ze i to WPA pujde, asi uz to vyresili...

    1.1.2009 13:21 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    nekomu se jen nechtelo poradne implementovat do sveho produktu ACPI
    Tím jistě myslíš výrobce svého notebooku, že? :-)
    2.1.2009 10:07 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    ale to strilis od boku, ze :-)

    mrkni na http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=5534 a udelej si obrazek sam

     

    kozzi avatar 2.1.2009 10:17 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    A tim si jako chtel rict co? Ze to je chyba v jadre linuxu? To nemusí být ale vůbec pravda, to že něco nefunguje může být i tím že výrobce si prostě vymyslí vychytávky v acpi a pro win dodává ovladač, ale linux má smůlu a musí se počkat až to někdo o hackuje.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    Darth Phantom avatar 31.12.2008 16:01 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Neříkám, že je to nepoužitelný systém. Moc mě nebaví přehrabovat se v registrech, ani shánět externí prográmky pro vzdálené hackery. S ovladači jakbysmet. Moji trochu starší televizní kartu se mi podařilo rozběhat na všech linuxových distribucích, jenom ne na Windows Vista. Pokračování to bezesporu je, ale pokračování do slepé uličky. Já bych nechtěl Windows Vista ani zadarmo.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    31.12.2008 20:06 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Začínám mít pocit, že operační systémy začínají získávat vlastní vědomí, nebo duši. :-)
    To uz si uzivatele o Windows mysli davno, videl jsem lidi, co se svym pocitacem mluvi podobne jako treba se psam. Dokonce jsem se setkal s uzivatelkou, ktera se k pocitaci (s Win98SE) temer modlila a jeji pracoviste pripominalo oltar nejakeho kultu voodoo. Jeste ze ji nepovolili svicky, to by byla oltarovitost naprosto dokonala :-). Kupodivu jeji pocitac fungoval bez problemu, ackoliv je otazka, jestli to bylo v dusledku jejiho chovani nebo pro to, ze mu kazde rano obetovala jedno kure :-D
    31.12.2008 23:19 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    To je sice všechno pravda, ale když si představím, že si ortodoxní windowsák nainstaluje nějaké to Ubuntu od kamaráda, tak to dopadne úplně stejně. Ano, možná jsem k tomu systému kritický ale je to prostě tím, že mu nerozumím a neumím ho používat tím správným způsobem. Windowsák ví, že nemůže smazat NTOSKRNL a linuxák zase, že rm -rf / pod rootem není dobrý nápad. Tento blog je jen zrcadlem všech těch blogů na Živě o tom, že si někdo pustil Ubuntu a že mu smazalo Windows a pak i zapálilo monitor.

    Domnívám se, že relativně dobře je na tom Mac (možná je to opět jen předsudek) z hlediska uživatelské přívětivosti. Opět jsem na něm pracoval asi tak 10 hodin celkem, ale z toho, co jsme viděl, jsem měl dobrý pocit. Tedy až na to, že si všechno musí člověk koupit za těžké dolary ;-)

    1.1.2009 14:14 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Ono je to také o tom, že spousta PC které dávaj dohromady rádoby profici co tomu strašně rozuměj pak nefunguje pořádně pod žádnym systémem ať už win nebo lin nebo cokoliv jiného. To známe, když tady někdo pláče jak má starej PC a když mu nabídku novej, tak jen řekne, že známej mu to postaví a pak mě za půl roku volá, že to nefunguje a člověk zjišťuje co to je za šmejd HW a diví se že to vůbec funguje jak funguje. Ale hlavně, že ušetřil :)

    Prostě chci říci, že často to neni problém OS ať už lin nebo Win ale HW
    http://kroko.evesnight.net
    31.12.2008 17:02 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Vista je dost shit – ví to i MS sám, proto tak zoufale urychluje a rozdává beta verze nástupce Vist.

    Ale můj názor je, že na desktopu je i s těmi nepodařenými Vistami nesrovnatelně méně problémů, než s jakýmkoli Linuxem. Pokud si odmyslíte, že jste odborníci na instalaci Linuxu, pak v 99,9% případech i u znalých lidí (znalý = znalých počítačů, ale přeci jenom občas dělající posledních několik let i něco jiného, než čte manuály a HOWTO, jak instalovat Linux) to skončí na desktopu preferencí Windows – je to mnohem méně problématické uchodit a vyladit všechny problémy.

    Je naprosto jasné, jaký závěr může dopadnout na linux serveru.

    O kousek výše píše Anička, že mají snad řádově 100 000 reportovaných bugů. Zajímalo by mě, kolik by jich bylo, kdyby linuxové distribuce nebalily tisíce programů a namísto toho prostě dělaly základní systém jako Windows s tím, že sami autoři programů by dodali balíčky připravené sami (samozřejmě v Linuxu by pár set základních programů muselo být připraveno už z distribuce, to dá rozum). Podle mě naprosté minimum. A to tuhle zbytečnou práci skoro každá distribuce opakuje znovu. Stejně mě zajímá, jak to jednou dopadne, protože počet linuxových programů dosti prudce roste a jednou to přesáhne časové i finanční možnosti jakékoli distribuce.

    Jinak Vista je kontroverzní téma i ve Windows táboře – většina lidí používajících Windows je považuje za nepodařený systém i když Windows používat chtějí. Dokonce mě překvapilo, že jeden můj zahraniční kolega, který vychvaloval Windows až do nebes, a cokoli od MS pro něj bylo to nejlepší když zkusil Vista, tak poprvé v životě řekl, že je to hnus. A vrátil se na XP.

    Linux by měl ideální šanci trochu vystrčil růžky, ale bojím se, že Windows táboru nemá fakticky co nabídnout. Linux je problematický, a těch pár lidí, co doma, nebo pár lidem v okolí udržují Linux a řeší za ně problémy to nevytrhne. Skoro vždycky se objeví problém, se kterým je těžké si poradit – já totiž ještě neviděl success story ve svém okolí, kdy by někdo, i jinak velmi zkušený člověk prošel k Linuxu a nevrátil se po čase k Windows na dektopu. A to i tehdy, když na začátku byl velmi velmi nadšený a rozhodnutý Widnows už nevidět. A první co padne za oběť je názor, že „Linux je bezchybný a spolehlivý a neproblematický, ne jako Windows“, což jsou většinou názory vyčtené z komunity.

    kozzi avatar 31.12.2008 17:28 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Nesouhlasím. Nemám pocit že by byl linux problematický, a to ani ze strany člověka, který nečte HOW-TO atd. Když si vezmu třeba Ubuntu, tak spousta lidí si ho nainstalovala, a hned po instalaci měli plně funkční systém, který běžel bezproblémů. Podle mě windows je mnohem problematičtější. Aspoň jak já to vnímám. Skoro pořád mě bombardují přátelé a známí c omají windows, že jim nejde to a nebo tamto. Takže windows je víc poruchový a nefunkční jak Linux. Včera mi například známej dal noťas, že mu tam nejde číst data z flashky. Tak jsem si stím hrál několik hodin a jediný k čemu jsem došel bylo to, že windows prostě odmítá připojit jakékoliv výměnné zařízení přes usb, ať to byl můj externí disk nebo ta flashka, když jsem tam dal livecd s Ubuntu, tak vše hned jelo. Neříkám že v linuxu se nemůže stát, že by se nepřipojila automaticky flashka, ale aspoň se dá připojit ručně, a dá se někde v log souborech případně dohleda proč to nefunguje. Kdežto ve windows mi zbývá pouze reinstal. Takže kecy o tom že je linux problémovej si prosím příště odpusť.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    31.12.2008 17:41 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Jenom doporučuji ještě ke statistickému heuristickému zjištění poruchovosti WIndows provést korekci o koeficient rozšíření Windows a LInuxu.

    kozzi avatar 31.12.2008 17:43 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Ano jasný že mi dochází že okolo mě má většina lidí Linux :-D
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    Darth Phantom avatar 31.12.2008 17:59 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    provést korekci o koeficient rozšíření Windows a LInuxu.
    Ano, to je velice výrazný argument zastánců OS Windows. Pramení již z dob, kdy Bill Gates se Stevem Ballmerem navěšeli bulíky na nos IBM o potřebnosti MS DOS a potřebnosti Windows pro firmu Apple. O vzestupu firmy Microsoft doporučuji zhlédnout film Piráti ze Silicon Valley. Moderní pokračovatelé Billa a Steva jsou různí sofistikovaní programátoři Ponkrácové z http://ponkrac.net.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    31.12.2008 19:49 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    slovo "argument" a odkaz na film bys nemel pouzivat dohromady, pusobi to smesne

    Darth Phantom avatar 31.12.2008 19:58 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    I ty působíš svými téměř holými větami poměrně směšně. To není jen odkaz na film, ale historický fakt. Ale je Silvestr, a tak se najde i místo pro různé šprýmaře typu koroptví a křepelek. Napiš ještě něco zajímavého. Zkus to rozvinout alespoň ve dvou větách, pokud ti na to tvoje slovní zásoba a zásoba argumentů stačí.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    31.12.2008 18:42 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    ty tisice reportovanych a neopravenych bugu jsou nejspis vycucane z prstu... nebo jeste lepe chyby uzivatelu

    31.12.2008 18:52 koroptev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    ono tech uzivatelsky vyditelnych novinek neni tolik aby ospravedlnily obtize spojene s prechodem a vyssi hw narocnost, navic ono anoncovani dalsi verze takto brzo po vistach mi prijde jako podraz na uzivatele

    souhlas, navic je dnes tak snadne nainstalovat system uvnitr virtualniho stroje..., tak proc rvat linux na skutecne zelezo

    kozzi avatar 31.12.2008 18:54 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    No ja cpu linux na skutecne zeleze abych tam mohl rozjed ty virtualni stroje napriklad ;-)
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    31.12.2008 21:21 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    O kousek výše píše Anička, že mají snad řádově 100 000 reportovaných bugů. Zajímalo by mě, kolik by jich bylo, kdyby linuxové distribuce nebalily tisíce programů a namísto toho prostě dělaly základní systém jako Windows s tím, že sami autoři programů by dodali balíčky připravené sami (samozřejmě v Linuxu by pár set základních programů muselo být připraveno už z distribuce, to dá rozum). Podle mě naprosté minimum.

    Pekna hypoteza, ale overit, ze to neni pravda, si muzete velmi jednoduchym skriptem - staci jen vytahnout z nasi bugzilly rekneme vsechny bugy na 11.1 a roztridit je podle komponent. Programator Vaseho kalibru to jiste bude mit za par minut ;-)

    No a pak to uvidite sam... kernel, instalace, yast, xka...

    Ostatne ja sama spravuju v SUSE asi dve ste baliku, ale tak sedesat procent bugu, co resim, je na openssh, a to zrejme budeme podobne jako treba Apple u OS X distribuovat az do skonani sveta.
    ^D
    Cubic avatar 1.1.2009 10:11 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Co je spatneho na openssh? Jen by me to zajimalo. Vzdycky jsem si myslel, ze to je vystavni skrin openbsd a kdyz to navic pouziva v podstate celej unixovej svet tak si daj zalezet.
    4.1.2009 22:12 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Já jsem pár krát narazil na problém, na který existoval patch, ale vývojáři daný problém nepovažovali za problém, takže distributorům nezbylo nic jiného, než udržovat paralelní větev. (Ostatně už existence portable verze něco napovídá.)
    belisarivs avatar 31.12.2008 22:06 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Za napad distribuovat jenom zaklad a zbytek at si uzivatele dolepi sami teda pekne dekuju.

    Balickovaci systemy jsou proste vec, na kterou MS nema odpoved. Kazdy honi po internetu programky pochybne kvality, aktualizace je taky takova vselijaka.

    Ac Vase nazory jinak povazuji za celkem rozumne, tohle je podle mne proste ptakovina.

    IRC is just multiplayer notepad.
    1.1.2009 01:06 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Ono to neni tak jasne. Ze je to prijemnejsi a bezpecnejsi pro uzivatele je samozrejme nabiledni, ale veskere nepohodli a naklady pak nese vyrobce distribuce (ktery ma kvanta baliku) nebo ISV (ktery musi delat kvanta baliku pro vsechny distribuce) a je otazka, jestli si to s pribyvajicim mnozstvim software a distribuci budou moci dovolit.

    Lidi kolem LSB by za neco, co by umoznilo vyse popsane, myslim dali pul princezny a kralovstvi k tomu :-)
    ^D
    1.1.2009 14:10 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Místo toho musíš po internetu honit repozitáře pochybné kvality :-) A jestli vůbec vyhoníš, to už je zase jiná pohádka... :-(
    kozzi avatar 1.1.2009 14:24 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Ja nic nehonim, teda krom sveho ptaka, proste mam vse co potrebuji v repozitarich zakladnich, zadny extra repo si urcite dohledavat nemusim
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    1.1.2009 21:24 Ignor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    V základních (tím rozumím oficiálních) repozitářích archlinuxu je víceméně úplné hovno. Naopak AUR krásně ukazuje, jak mám pravdu.

    Prostě není v silách žádného distributora zahrnout všechny kvalitní programy do oficiálních repozitářů a vynechat jen ty pochybné, o nichž hovoří b. Tudíž se prostě čas od času nutně stane, že člověk musí hledat alternativní cesty, které nemusí garantovat nic, a musí se hrabat v bahně internetu nebo v auru nebo v jiných splaškách.

    * při jakémkoli rozumném měřítku kvality
    kozzi avatar 1.1.2009 21:55 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    No to jo, ale ty jsi hovoril o nejakme hledani a shaneni repozitaru coz ja delat nemusim mam to vse pekne na jednom, vlastne dvou mistech. Ale vse je to vlastne officialni jelikoz aur je soucasti archu. To ze neni v silach distributora vse zastresit je holt u distra jako arch pravda stim s tebou sohlasim. Jinak v zakladnic repo je vetsina veci, mezi zakladni se pocitaji i repozitare jako extra a community, ne jen core ;-)
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    kozzi avatar 31.12.2008 17:32 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    No, já osobně mám s windows vista poslední dobou spíš dobré zkušenosti. Je sice pravda že je to trochu nenažranej OS, ale to v dnešní době většinou není problém. První verze byli hodně špatný, ale od vydání SP1 je to celkem bezproblémový systém. Sice stále zůstávám u svého Archu, ale když mě někdo postaví před počítač a je tam Vista, tak nemám žádný problém sním pracovat. A jnak co se síťování týče tak je sice pravda že je zcela překopané, a chvíli jsem nadával ale po čase sem si zvykl a nakonec mi to nepříjde špatný.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    belisarivs avatar 31.12.2008 22:07 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    No, to ony vesmes vsechny Windows staly do prvniho SP za prd.

    IRC is just multiplayer notepad.
    1.1.2009 01:59 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Něco podobného by se dalo tvrdit i o nejpopulárnějších linuxových distribucích vhodné i pro BFU během docela výrazné první části svého životního cyklu.

    belisarivs avatar 1.1.2009 13:11 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Hm, pouzivam openSUSE i Ubuntu. Posledni verze a nemam problerm.

    Minimalne Ubuntu bylo uplne v pohode nejak od alfa5.

    IRC is just multiplayer notepad.
    juraj-bit avatar 1.1.2009 01:12 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Tento rok som si povedal, ze uz nebudem pit, triezvy nie som, ale nepadam ani pod stol. K Viste mozem povedat len tolko, ze ju nepoznam. Momentalne riesim zasadnejsiu vec. Ci sa mam zamerat na Gnome alebo KDE 3.5.10. Lebo KDE4 sa podoba na Winshit, ktory som opustil pri verzii 98 - hikkk! Ja nechcem hrusky, ked mam radsej jablka a ozajjj... Vsetko najlepsie v Novom roku.

    kozzi avatar 1.1.2009 09:51 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    No ja bych asi volil to GNOME, jelikoz se neustale bude vyvijet, kdezto kde 3.5 uz je v podstate bez vyvinu
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    1.1.2009 13:03 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Asi ano, pokud se KDE 4 nelíbí, tak nemá smysl na 3.5 setrvávat. Možná bych se zkusil podívat ještě úplně jinde...XFCE, e17, možná i nějaká další prostředí.

    Já osobně teď na KDE 3.5 vydržím než se čtyřka dostane do stavu, kdy bude rozumně rychlá (hádám tak 4.3 nejdříve) a dostatečně stabilní (od toho nemá už daleko).
    belisarivs avatar 1.1.2009 13:12 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Na KDE 3.5 nevidim nic spatneho. Stabilni je a vlastnosti a programu ma habadej.

    IRC is just multiplayer notepad.
    kozzi avatar 1.1.2009 13:20 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    vsak jo, nikdo nerika opak, jen ze zhlediska budoucnosti se dale nepohne, takze se muze casem stat ze prestane byt dostacujici.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    belisarivs avatar 1.1.2009 13:31 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    A jak se tim nedostacujicim stane, kdyz do ted dostacujici bylo v pohode? Nehlede na fakt, ze jenom par jinych se mu alespon blizi.

    Nekdo promazne ficury?

    IRC is just multiplayer notepad.
    kozzi avatar 1.1.2009 13:40 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Za prvé to že dostačuje teď nemusí znamenat že bude dostačovat v budoucnu, věci se mění lidé a jejich nároky také. Samozřejmě budou lidé kterým funkčně budou stačit staré programy, ale to je už o něčem jiném. Další riziko je že prostě nepůjdou skompilovat na nových systémech nebo je distributoři přestanou dále distribuovat. Jasný můžeš používat vše stré, ale to už je zase bezpečnostní riziko atd.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    juraj-bit avatar 1.1.2009 14:21 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE

    Ide o to, ze napriek tomu, ze som bol KDE-ckar, pouzival som teraz asi pol roka Gnome na Debiane, ono to nie je zle, ale chybaju tomu niektore vlastnosti, na ktore som bol zvyknuty uz z 3-ojkovej verzie KDE. U KDE3 sa mi zdala integracia do systemu lepsia a rozsiahlejsia ako u Gnome. Gnome mi pripada ako skladacka pozostavajuca z roznorodeho softveru ktory je priohnuty k tomu aby bolo Gnome ako celok konzistentnejsie.

    Inak s tvojimi argumentami suhlasim, ale zostavam pri KDE3, ktore je vdaka paradoxu, ze vyvoj nemusi znamenat pokrok, zatial este funkcne na tom lepsie ako 4-kova rada. Kedysi som sa hnal za najnovsim softverom, skusal distribucie atd, je to cesta do pekiel. Skoncil som pri Debiane, ktory mi ponuka stabilitu a zatial aj orientaciu na KDE3. Najradsej by som bol, aby vznikol nejaky fork tejto verzie, alebo ak v buducnosti KDE4, tak bez tych plaziem a podobnych hluposti...

    mirec avatar 1.1.2009 16:46 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    No možnosť nepoužívať plasmu by bola fakt super. Keď si tak predstavím, že 90% vecí ktoré mi na KDE vadia súvisia práve s plasmou .. tak by som už aj pouvažoval nad tým, či KDE4 nie je lepšie než KDE3 (po pár úpravách ako npr. pridanie chýbajúcich servisných menu a pod.). Proste neviem prečo ale vadí mi to, že keď stlačím alt+f2 vyskočí na mňa polonefunkčná do systému vôbec nezapadajúca blbosť, kliknem na hodinky aby som videl kalendár - to isté, kopírujem súbory - plasma ... pritom keby tam bola možnosť používať bežnú plochu (bez ikoniek, bez widgetov .. proste len pozadie), jednoduchý panel s pár funkčnými appletmi tak by to bolo podľa mňa 100x lepšie než plasma za ďalšie 2 roky vývoja.
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    mirec avatar 1.1.2009 14:13 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si vyzkoušel Vistu...a fofrem se vrátil na SUSE
    Môže sa veľmi ľahko stať, že prestane korektne fungovať s hračkami ako HAL (čo je dosť pravdepodobné). Keby to niekto udržiaval bolo by to fakt super ale takto to nemá moc zmysel... Ale k samotnému problému .. odporúčal by som do budúcnosti GNOME, neviem akú má pred sebou budúcnosť KDE. Keď som mal naposledy spustenú betu tak aplikácie nemali ani základné funkcie (napr. taký krunner vie takmer všetko len nie spúšťať aplikácie ...).
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.