abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu

    18.2.2009 15:30 | Přečteno: 5452× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 2.7.2009 14:06

    Poměrně často do svých kamarádů slýchám o problémech spojených s rozcházením bezdrátového připojení k univerzitní síti Eduroam na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně. Potíže postihují všechny obvyklé operační systémy. V případě Linuxu je tomu nejinak. V poslední době se však situace začíná obracet k lepšímu a realizace připojení už není taková tragédie. Moje HOWTO se vás pokusí provést procesem, na jehož konci by mělo být fungující připojení.

    Co budeme potřebovat

    Jako naprosto nezbytným předpokladem pro úspěch se jeví co nejčerstvější linuxová distribuce. Důvod je jednoduchý -- aktuální ovladače k bezdrátovým kartám. Srovnám-li například stav ovladačů v aktuálním openSUSE 11.1 s tím, jaký byl v openSUSE 10.3 něco přes rok starém, je rozdíl obrovský. Alespoň co se novějších intelích karet týče. Pokud tedy nemůžete či nechcete používat nejnovější verzi své oblíbené distribuce, nainstalujte si alespoň nové ovladače či jádro, pokud už byly začleněny.

    Dalším předpokladem je vyzkoušená funkčnost připojení k šifrovaným sítím. Některé ovladače, zvláště těch exotičtějších karet, poskytují jen základní podporu a tudíž byste na Eduroam nemuseli uspět. Ne nadarmo se říká, že kdo se připojí k Eduroam (aspoň na MZLU to platí), tak už se připojí kamkoli :-) Pokud budete zjišťovat, co vaše ovladače umí, zajímejte se zejména o podporu WPA EAP-TLS (aka WPA Enterprise). Bez této funkcionality se budete moci připojit jen k volně přístupné síti, kde ovšem funguje jen informační systém a zbytek webu vám nepojede. Eduroam.cz poskytuje seznam vyzkoušeného hardware.

    Dále je nutné mít nainstalovaný následující software:

    NetworkManager a wpa_supplicant bývají v novějších distribucích standardně nainstalovány, rozhraní pro NetworkManager (KNetworkManager, nm-applet) se instaluje obvykle automaticky spolu s desktopovým prostředím.

    Pokud disponujete jak poměrně novou distribucí, tak podporovanou síťovou kartou a softwarem, můžete se pustit do nastavování.

    Než začneme: Převod certifikátů

    Cerfitikáty, které vám vygeneruje UIS (Vytvoření uživatelského certifikátu pro WiFi síť eduroam je nutné před použitím převést do formátu, kterému rozumí wpa_supplicant (PEM). Ačkoli UIS nabízí certifikáty ve formátu "vhodném pro Linux", nikdy se mi nepodařilo z těchto vytvořit funkční certifikát ve formátu PEM -- tak jak jsou je použít nelze.

    Postup převodu je jednoduchý, vyžaduje jen nainstalované OpenSSL, které je snad na všech distribucích standardně (bez instalace) dostupné.

    1. Klikneme na odkaz Stáhnout uživatelský základní PKCS#12 (neboli PFX) certifikát (použití: MS Windows -> WiFi)
    2. Soubor si někam uložíme a v místě uložení si otevřeme terminál (např. gnome-terminal či konsole)
    3. Spustíme příkaz openssl pkcs12 -in user-váš_login.p12 -out user-váš_login.pem, tj. například openssl pkcs12 -in user-xnovak.p12 -out user-xnovak.pem
    4. Zadáme heslo z certifikátové stránky UISu
    5. Klikneme na Stáhnout kořenový PKCS#12 DER certifikát certifikační autority (použití: MS Windows -> ověření certifikátu)
    6. Opět někam certifikát uložíme
    7. V místě uložení spustíme příkaz openssl x509 -inform DER -outform PEM -out root.pem -in root.der

    Po provedení výše uvedených příkazů máme certifikáty ve správném formátu pro připojení k Eduroam.

    Než začneme: NetworkManager

    Všechny (kromě čistého wpa_supplicantu) následující možnosti využívají síťový nástroj NetworkManager, který je nanejvýš praktický, přecházíte-li často mezi více sítěmi a nechcete-li se zabývat jejich ručním nastavováním. Desktopové distribuce mají obvykle NetworkManager ve výchozím stavu povolený. Pokud jste jej tedy nezakázali, mělo by vám vše fungovat samo od sebe.

    Pokud máte v úmyslu řešit síťování tradičními nástroji jako je ifup a nechcete, aby za vás vše obstarala služba, pokračujte rovnou na předposlední odstavec Možnost třetí: čistý wpa_supplicant z konzole.

    Možnost první: Gnome

    Osobně sice používám KDE, musím zde však vzdát hold programátorům Gnome, kteří odvedli skvělou práci na klikátku nm-applet. Připojení je ještě 10x snazší než ve Windows a uživatel nemusí nad ničím složitě přemýšlet. Tak bych si to asi představoval :-)

    Postup pro Gnome je snadný -- pokud nemáme spuštěný nm-applet (počítačky v liště), spusťe jej (např. přes Alt+F2). Dále postupujte podle následujících obrázků:
    Gnome -- první krok
    Vybereme síť Eduroam ze seznamu po levém kliknutí na nm-applet
    Gnome -- druhý krok
    Zvolte typ autentizace TLS, zadejte jako identitu váš_login@mendelu.cz. Dále jako uživatelský certifikát a soukromý klič vyberte převedený certifikát uživatele a jako CA certifikát vyberte kořenový certifikát certifikační autority. Heslo odpovídá heslu ze stránek UISu.
    Gnome -- připojeno
    Gnome -- připojeno
    Po potvrzení je nastavení dokončeno a za několik okamžiků budete připojeni.

    Možnost druhá: KDE 3

    V případě KDE 3 existuje "drobný" problém zcela znemožňující připojení k sítím používajícím certifikáty. Tato chyba způsobuje nepředávání certifikátů NetworkManageru, který se tudíž nikam nepřipojí. V době psaní článku se tento problém projevoval i na nejnovější verzi z openSUSE Factory (k dispozici např. přes OBS). Verzi ze SVN se mi nepodařilo skompilovat.

    Proto, aspoň prozatím, doporučuji použít buď konzolová řešení nebo nm-applet z Gnome, který si poslušně přidá ikonku do systraye a zcela bezproblémově tak nahradí KNetworkManager. Přes tento problém přikládám i návod pro KDE 3 jelikož starší verze KNetworkManageru fungovaly správně a předpokládám, že brzy opět budou.

    KDE 3 -- první krok
    Klikneme pravým myšítkem na ikonku síťového připojení v liště a zvolte Nové připojení a dále wlan0 (nebo eth1 či jak máte pojmenované bezdrátové rozhraní)
    KDE 3 -- druhý krok
    Zvolte síť eduroam a klikneme na Další
    KDE 3 -- třetí krok
    Vyplňte okno dle obrázku. Jako identitu zadete váš_login@mendelu.cz, metodu TLS, jako klientský certifikát a soukromý klíč vyberte převedený uživatelský certifikát, jako CA certifikát vyberte kořenový certifikát certifikační autority. Zda je potřeba zadat jak heslo, tak heslo k soukromému klíči, to nevím, doporučuji vyplnit oboje. Fáze dva není žádná. Pokračujeme Připojit a uložit.

    Nyní byste měli být připojení k Eduroam. Samozřejmě za předpokladu, že vývojáři software opraví :-)

    Možnost třetí: čistý wpa_supplicant z konzole

    Nemáte-li v úmyslu používat klikátka nebo máte-li problémy s připojením a chcete zjistit, v čem vězí, je vhodným řešením použití čistého wpa_supplicantu bez jakýchkoli nástaveb a rozhraní. Konfigurace tohoto nástroje je snadná. V souboru wpa_supplicant.conf (obvykle v /etc/ nebo /etc/wpa_supplicant/) je třeba uložit nastavení Eduroam. Osobně pro připojení používám následující konfiguraci:

    # cat /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
    ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
    ctrl_interface_group=wheel
    
    network={
    	ssid="eduroam"
    	scan_ssid=1
    	key_mgmt=WPA-EAP
    	eap=TLS
    	identity="váš_login@mendelu.cz"
    	ca_cert="/cesta/k/root.pem"
    	client_cert="/cesta/k/user-váš_login.pem"
    	private_key="/cesta/k/user-váš_login.pem"
    	private_key_passwd="heslo z UISu"
    }

    Po nastavení obvykle stačí jen spustit # wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf. Samozřejmě je třeba upravit rozhraní, ovladač a cestu ke konfiguraci podle vaší distribuce a nastavení. Vše je popsáno v manuálu.

    Výše uvedený příkaz by měl poskytnout výstup podobný následujícímu:

    # wpa_supplicant -Dwext -iwlan0 -c/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
    No network configuration found for the current AP
    CTRL-EVENT-DISCONNECTED - Disconnect event - remove keys
    ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: No such file or directory
    CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS
    CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS
    CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS
    Trying to associate with 00:12:da:e5:1d:20 (SSID='eduroam' freq=2432 MHz)
    CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS
    Associated with 00:12:da:e5:1d:20
    CTRL-EVENT-EAP-STARTED EAP authentication started
    CTRL-EVENT-DISCONNECTED - Disconnect event - remove keys
    ioctl[SIOCSIWENCODEEXT]: No such file or directory
    Associated with 00:12:da:e5:1d:20
    CTRL-EVENT-SCAN-RESULTS
    CTRL-EVENT-EAP-STARTED EAP authentication started
    OpenSSL: pending error: error:0D07803A:asn1 encoding routines:ASN1_ITEM_EX_D2I:nested asn1 error
    OpenSSL: pending error: error:140C800D:SSL routines:SSL_use_certificate_file:ASN1 lib
    OpenSSL: pending error: error:0D0680A8:asn1 encoding routines:ASN1_CHECK_TLEN:wrong tag
    OpenSSL: pending error: error:0D07803A:asn1 encoding routines:ASN1_ITEM_EX_D2I:nested asn1 error
    OpenSSL: pending error: error:0D09A00D:asn1 encoding routines:d2i_PrivateKey:ASN1 lib
    OpenSSL: pending error: error:140CB00D:SSL routines:SSL_use_PrivateKey_file:ASN1 lib
    CTRL-EVENT-EAP-METHOD EAP vendor 0 method 13 (TLS) selected
    OpenSSL: tls_connection_handshake - Failed to read possible Application Data error:00000000:lib(0):func(0):reason(0)
    CTRL-EVENT-EAP-SUCCESS EAP authentication completed successfully
    WPA: Key negotiation completed with 00:12:da:e5:1d:20 [PTK=CCMP GTK=WEP-104]
    CTRL-EVENT-CONNECTED - Connection to 00:12:da:e5:1d:20 completed (auth) [id=0 id_str=]
    Chyb při připojování si není třeba všímat, potýká se s nimi více uživatelů aniž by to mělo vliv na stabilitu či úspěch připojení. Posledním krokem, nutným v případě ruční konfigurace je spuštění DHCP klienta (např. dhclient wlan0). Jakmile dostanete IP adresu, jste úspěšně připojeni.

    Závěr

    Další možností je použití cnetworkmanager případně jiného softwaru spolupracujícího s wpa_supplicant nebo NetworkManagerem. Nemám k dispozici aktuální KDE 4, pokusím se však v budoucnu tento návod o KDE 4 doplnit. V případě problému s připojením doporučuji prohledat internet (zvláště bugzilly dodavatelů ovladačů bezdrátových karet), případně diskusní fóra. Je dobré vědět, že Linux není na MZLU oficinálně podporován, tak je zbytečné psát e-maily integrátorům :-)

    Výhledově budu žádat o zařazení do oficiálního školního návodu, současný stav KNetworkManageru však neumožňuje připojení pod KDE 3. Chci vyčkat než se tento problém vyřeší.

    UPDATE: 2.7.2009 byl v Bugzille označent KNetworkManager 3 označen jako nadále nepodporovaný a proto nebude chyba týkající se nezapamatování certifikátů dále řešena. Je tedy nutné použít nm-applet, případně přejít na KDE 4.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.2.2009 17:48 alfonz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu

    ... no škoda, že málokdo pořádně čte, jelikož by jste pak nenapsal celý tenhle blogpost a přitom už to samé bylo dávno hotové :) a dokonce v jednodužší formě... viz

    disk.jabbim.cz/fractal@jabber.cz/faro_navod_1-7.pdf

    btw popis je i v těch dizkuích...

    a opravdu stačí ty certifikáty co generuje UIS ve formátu pem,  používám to už 3 roky

     

     

    18.2.2009 17:50 alfonz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu

    a sry, špatný link... ale tam je to teda taky popsané správně, na konci..

    disk.jabbim.cz/fractal@jabber.cz/eduroam.pdf

    18.2.2009 17:55 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    Pardon ale ve zmíněném návodu jsou informace přinejlepším zastaralé a nepřesné. Sice je tam uveden "návod" i pro Gnome ale nikde už nejsou napsané souvislosti (například k čemu je potřeba NetworkManager a kde ho uživatel vezme). Pokročilému uživateli to možná stačí, ale mám dost přátel, kteří bezdrátovému síťování nerozumí a Eduroam jim proto nefunguje. Opravdu, několikrát jsem se setkal s přístupem "na Linuxu to nefunguje" ač měl uživatel evidentně podporovanou WiFi kartu. A nezmiňuji se o tom, že všichni jistě nepoužívají Gnome. Diskuse jsou pěkné ale myslím, že většina uživatelů ocení kompletní návod _na jednom místě_.

    Srovnejte podrobnost linuxového návodu s návodem pro Windows. To je přesně ten důvod, proč jsem septal tento blogpost.
    kozzi avatar 18.2.2009 19:44 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    dokonce se dá přihlásit i bez nich ;-)
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    18.2.2009 17:58 Dawix | skóre: 2 | blog: biokzvasty | ČB a Linz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    Výborný. Jak "vykuchat" .der a vytvorit .pem je to co jsem potreboval abych se moh pripojit na eduroam v laborce :-)
    Thats not a bug its a feature :-)
    18.2.2009 18:21 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    skvely navod, diky. na MZLU se me k eduroamu zatim pripojit nepodarilo, zitra to vyzkousim.
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    19.2.2009 22:16 robertK | skóre: 26 | blog: Klokanuv_blog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu

    Me funguji i ty linuxove certifikaty z UISu. Takze staci je stahnout a naklikat si ten network manager.

    18.2.2009 19:38 SS.Rambo | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu

    Je to pěkné, ale třeba NetworkManager pdo KDE4 má trochu jiné položky, zítra skusím jeslti bude fungovat. A taky třeba u nás na škole (Ostravská univerzita) nemáme osobní certifikáty, ale jen ca_osu.der/.pem/.cer a pak taky ještě nějaký dlaší doporučený certifikát cesnet.der/.pem./cer. Ale nevím ka s tímhle. :( Může někdo poradit?

    18.2.2009 19:45 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    Zkuste mrknout na eduroam.cz, je tam nekolik navodu pro ruzne univerzity. Treba tam najdete inspiraci.

    Rad bych to KDE4 doplnil ale po spatnych zkusenostech radeji pockam, az se stabilizuje do pouzitelne formy :)
    18.2.2009 21:02 SS.Rambo | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu

    Pravda že KDE4 se opčas chová prapodivně a taky s ním v některých chvílích bojuju. Zítra vyzkouším postup pžřez NetworkManager od KDE4 a napíšu jak jsme uspěl/neuspěl...

    kozzi avatar 18.2.2009 19:45 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    Pokud se nepletu tak eduroam je sit, ktera je na nekolika vysokych skolach. A student jakekoliv znich by se mel pripjot se stejnymi udaji kdekoliv ne?
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    18.2.2009 19:51 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    Ano, to je pravda. Jenze kazda skola ma "svuj" zpusob, kterym umoznuje studentum pripojeni. Nekde je jeden certifikat a heslo, nekde dva. Nekde se zase pouziva treba MS CHAP...lisi se to skola od skoly.

    Predpokladam, ze postup sve skoly muzete pro pripojeni pouzit i jinde, jen je nutne jej dodrzet a nezkouset se treba pripojit na ZCU postupem z MU.
    18.2.2009 20:26 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    Hm, to je zvláštní, myslel jsem, že nastavení má být všude stejný, vždyť princip eduroamu je ten, že to funguje na všech akademických institucích bez změny nastavení. Já to mám od FFUK a funguje mi to, když jsem byl na VŠCHT tak se to taky hned spojila, jestli to ale chápu dobře, tak na MZLU bych se nepřipojil (tolik certifikátů na svém počítači nemám, mám jenom jeden).
    18.2.2009 20:28 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    Aha, už bylo odpovězeno výše.
    Fluttershy, yay! avatar 18.2.2009 21:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    A jak se pracuje s UISem? ~_^
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    3.9.2010 10:26 miropiro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    Není to tak složité ;-)
    18.2.2009 22:26 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    Pěkný návod. To mohlo vyjít jako běžný článek.
    kozzi avatar 19.2.2009 02:32 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    IMHO je to přemrštěné. Kámoš s FIT VUTBR tam nedávno byl a říkal že se tam připojil mnohem snáze než u nás na FIT.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    Vašek Lorenc avatar 19.2.2009 09:57 Vašek Lorenc | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu

    To znamená, že se se svým účtem z FITu přihlásil snáz? Tak to s autentizačním postupem MZLU ale nesouvisí, jak už tu bylo zmíněno alespoň jednou. A Eduroam na FITu ještě nedávno (tenhle časový údaj brát s rezervou, půl roku už to bude :-)) nefungoval studentům z jiných univerzit.. 

    ...včetně majestátného loosa
    belisarivs avatar 19.2.2009 09:08 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu

    Koukam, ze na hnojarne jsou docela zajimave veci.

    IRC is just multiplayer notepad.
    Fluttershy, yay! avatar 19.2.2009 15:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    ROFL
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    IrenaS avatar 19.2.2009 15:12 IrenaS | skóre: 12 | blog: irenas | Orlová
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu
    Díky za krásný článeček. Přesně tohle dcera potřebovala cca 2 roky zpět a informací bylo VELMI málo . . . Nakonec se mi podařilo připojení v Brně zprovoznit (nějakým záhadným způsobem), ale těch nervů!!! Takových článků více - bude líp.
    5.5.2009 22:56 kosta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: HOWTO: Eduroam na MZLU Brno na Linuxu

    Nahodne sem si po nekolika dnech boje vsiml tohoto clanku, k nicemu mi sice nebyl ale jenom bych chtěl přidat svoje zkušenosti. Na KDE4 je stale jedinou možností Gnome network manager a jeho nm-applet pomoci ktereho se jde pripojit. Knetwork manager, Network Management ani Wicd nefungují

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.