abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 739 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)

    10.12.2010 16:16 | Přečteno: 1878× | Software & hardware | poslední úprava: 10.12.2010 22:42

    Pořídil jsem si Palm Pixi Plus. A proč že to? Byl jsem s pracovním iPhonem 4 tak nespokojený, že se mi podařilo se jej zbavit a nahradit jej iPodem Touch. No a protože Pre už jsem měl, tak jsem si z USA objednal Pixi Plus. Nechám si jej dokud nebudou na trhu skutečně výkonná nová zařízení od Palmu.

    Úvod

    Palm Pixi se mi vždy mimořádně líbil a když jsem měl Pre, tak jsem po pixíkovi vždy toužil. Poté, co mi ho pošťák minulý týden přinesl domů, jsem zjistil, že moje tužby byly oprávněné a telefon je opravdu takový, jaký jsem si jej představoval.

    Vzhled, hardware

    První, čeho si po vybalení telefonu (která je mimochodem stejně velká jako od Pre, což mi připadá jako plýtvání papírem), je úžasná velikost, tedy spíše malost telefonu. Troufám si tvrdit, že je Pixi nejmenším smartphonem na trhu. A to co do rozměrů i do hmotnosti. Není o nic větší než kterýkoli obyčejný dumbphone z prodejny operátora.

    Pixi váží se zadním krytem a baterií 92 gramů. Když oboje odstraní640te, získáte váhu pouhých 54 gramů. Klobouk dolů před inženýry Palmu, když dokážou všechna rádia, procesory a paměť nacpat do tak malého objemu.

    Klávesnice má podobný povrch tlačítek jako Pre. Tlačítka jsou však o něco tvrdší a vystouplejší což velmi přispívá k pohodlnému psaní. Kvalitou klávesnice bych Pixi postavil někde mezi Pre a Treo 680. Nad klávesnicí je palmí vynález oblast gest se zapuštěnou indikační diodou (nebo spíše diodami).

    Displej Pixiho má rozlišení 320×400 pixelů na ploše 2,63 palce (18-bit barvy). Mohlo by se to zdát málo ale pro cílový segment uživatelů je to naprosto dostačující. Displej je samozřejmě kapacitní multidotykový. Pro někoho s většími prsty by pinch-to-zoom mohl být už trochu problém. Citlivost dotykového displeje je velmi dobrá, řekl bych o něco lepší než na Pre, stejně tak citlivost na dotyk více prsty. Trošku zamrzí, že na materiál displeje byl použit obyčejný plast. Displej zobrazuje docela kvalitně, jen podsvícení je slabší než na Pre a barvy jsou mírně do žluta.

    Co se týče střev telefonu, jde o běžný smartphone s výbavou roku 2009. Procesor Quallcom MSM7627 na 600 MHz (ARM6), 200 MHz grafický čip, 256 MiB RAM, 8 GiB flash, WiFi bg, Bluetooth 2.0, A-GPS, 2 MPix foťák s LED bleskem. K tomu modem s podporou čtyř pásem v 2G a dvou pásem ve 3G. Dle specifikací jde o méně výkonné zařízení než je Palm Pre.

    Software, použitelnost

    Kvůli pomalejšímu procesoru (ač na stejné frekvenci jako má Pre) je Pixi o něco pomalejší než Pre. Rozdíl je však znatelný až při spuštění 4-5 aplikací zároveň, do té doby je rychlost únosná. Předpokládám, že se rozdíly srovnají po vydání webOS 2.0 i pro starší telefony Palmu. Nový systém totiž už používá akceleraci prostředí grafickým čipem, který by měl být dokonce výkonnější než v Pre.

    Z 99 % jde o stejný systém jako na Pre. Jediným zásadním rozdílem je menší nabídka aplikací jako v oficiálním App Catalogu, tak v komunitních repozitářích kvůli odlišné architektuře procesoru. Rozdíl však není nijak kritický a pokud nevyžadujete pro svůj telefon Fish Fillets NG nebo Quake II, tak vám to nejpíš ani vadit nebude. V App Catalogu jsou k dispozici i známé tituly jako je Need For Speed Carbon nebo Angry Birds, které už jsou samozřejmě 3D akcelerované což rozdíly ve výkonu obou telefonů dost stírá.

    Ocenil jsem kvalitu zálohovacího software Palmu, kdy se profil z mého starého Pre automaticky po přihlášení po prvním spuštění telefonu přenesl do Pixi a to včetně nastavení všech mailových účtů, kontaktů (a jejich propojení), aplikací a mnoha dalších věcí. Za 10 minut bylo vše jako na starém telefonu.

    Shrnutí

    Palm Pixi je opravdu skvělé zařízení když uvážíte, že se prodává za nějakých 200 amerických dolarů (reálná cena může být i podstatně nižší). Výbavou a funkcemi smete naprosto všechny dumbphony a díky výbornému systému potrápí i mnohem výkonnější telefony na konkurenčních platformách.

    Plusy

    Mínusy

    Testovaný model je verze pro amerického operátora AT&T bez podpory evropského 3G, zato s navigačním software s hlasovými pokyny. Pokryta bohužel jen západní Evropa.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze), obrázek 1

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    10.12.2010 16:49 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    chcem
    Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
    10.12.2010 17:40 dizz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    pokud bude Evropska verze stat taky +- 200 dolaru tak si ji koupim :)
    gtz avatar 10.12.2010 19:29 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    10.12.2010 18:23 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    Díky za recenzi. Podle specifikace je rozlišení 320×400, v blogu je 640×400 - překlep? Ve srovnání s jinými podobný přístroji je to skutečně trochu málo. Jak je to třeba s prohlížením webu - stránek bez speciální mobilní podoby?

    Evropskou verzi má třeba německý Vodafone, za 300 EUR bez smlouvy. Uvažoval jsem o něm, ale rád bych se dozvěděl pár věcí, a moc lidí tu Pixi Plus nebo vůbec něco s WebOS nemá, takže využiju místní blog:

    - Je možné sdílet připojení k internetu z WebOS do počítače přes USB nebo dokonce WiFi? Případně - funguje to jako PPP modem nebo jako nějaká emulace ethernetu?

    - Jak je to s dostupností placených aplikací - není nějaké zásadní omezení pro Evropu / ČR? Je nějaká funkční aplikace pro navigaci s českými mapami? Nebo aspoň offline mapy?

    - Nemáš zkušenost s nějakou doboru aplikací - SSH klient pro WebOS?

    - Ten foťak je fakt tak špatný? Je čitelný třeba 10pt text na A4 papíru vyfoceném v běžně osvětlené místnosti?

    - Nová verze WebOS bude oficiálně (podle předpokladů) i pro Pixi Plus?

    Budu rád, pokud se někdo podělí o zkušenosti.
    10.12.2010 22:52 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    Je to samozřejmě překlep, díky za upozornění. Prohlížení webu je v pohodě, Pixi náhled stránky úměrně zmenší a poklepáním nebo pinch-to-zoom se dá pak stránka zvětšit.

    Sdílení internetu funguje skvěle. Po instalaci Mobile Hotspot se telefon chová jako WiFi hotspot. V základu je Bluetooth tethering (Bluetooth APN). Ve speciální nabídce se dá pak povolit USB síťování (nepoužívám).

    Placené aplikace ve východní Evropě nejsou. HP slibuje nápravu, kdy to však bude, nikdo neví. Je třeba mít platební kartu z Británie, Německa či podobné země. České mapy možná přes opensource Navit. Chce to však vygooglit, nikdy jsem to nepoužíval.

    SSH realizuji komunitní aplikací Terminal a klasických linuxovým SSH.

    Ten foťák je hodně špatný. Asi tak na úrovni 5 let starého fotomobilu. Pochybuju, že se s tím dá fotit text. To nezvládá ani Pre kvůli absenci autofokusu.

    Ano, nová verze webOS bude pro Pre i Pixi. Pixi však nebude zvládat Flash jelikož Adobe nepodporuje ARM6.
    11.12.2010 00:12 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    Děkuju za reakci. Další věc, co jsem zjistil je, že v Německu se prodává verze s jinou klávesnicí - QWERTZ + speciální německé znaky. To mi celkem vadí, ale US verze zas nemá evropské 3G. UK verze je asi u nás nesehnatelná, pro německou by nebyl problém si dojet kousek za hranice. Přes e-bay se mi to kupovat moc nechce kvůli záruce, i když pokud by to bylo za 200 USD, tak bych neváhal.

    Ostatní věci vč. foťáku bych asi i překousnul, ale už mi to přijde jako moc nevyhovujících věcí najednou. Uvidíme, jak to bude s Pixi 2. Jenže uvidíme - snad se HP vzpamatuje, ale aby to nebylo klasicky v US, za půl roku v DE, a u nás nikdy nebo pofidérně nebo ke konci výroby za nesmyslnou cenu. Šaškárny s placenými aplikacemi mi taky vadí, hlavně že máme ten jednotný evropský trh. I když možná by bylo řešení najít nějakou banku v DE, kde se dá založit účet s kartou bez poplatků (pokud tedy Palm ještě neověřuje adresu majitele karty) - ale zas tímhle ztrácet čas kvůli pár aplikacím...

    Líbí se mi i Droid Pro s Androidem, což je stejná mechanická koncepce. Jenže zase jen v US (i když má všechna GSM/UMTS pásma) a cena je taky jinde.
    gtz avatar 11.12.2010 00:26 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    Jak se dívám palm.uk ho nabízí přes jeho O2 a ta by ho měla mít skladem.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    11.12.2010 02:14 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    Tam jsem koukal. Nejdřív mi přišla cena 100 GBP dost nízká, a myslel jsem, že to je jen se smlouvou. Teď vidím, že to je pro pay-and-go, tj. přístroj bez smlouvy a závazku. Otázkou je, jestli ten telefon není nějak blokovaný jen pro jednoho operátora, což by mohlo vysvětlovat cenu. Blokování by sice téměř jistě šlo odstranit, ale pořád to jsou starosti navíc. Do ČR mi ho stejně nejspíš nepošlou, takže to pro mě nemá význam. Jedině přes nějakého známého v UK.
    11.12.2010 11:34 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    Ad klávesnice: Dá se trvale přes Meta Doctora přemapovat na QWERTY, popisky nejsou směrodatné.

    Ad blokace: Nejspíš blokovaný bude, odblokování stojí 25 dolarů přes Nextgenserver, sám jsem ji teď využil při odblokování mého AT&T modelu. Moc se tomu nechtělo na webOS 1.4.5, po flešnutí na 1.4.3 (jiná verze fw modemu) to však šlo bez potíží. Kdo si troufne, může flešnout jen modem pomocí PmModemUpdater, je to záležitost dvou minut.
    10.12.2010 18:43 yossi | blog: Q_and_A | Ba'aretz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    Ja som si zaobstaral Motorolu Milestone 2. Tiež chystám malú recenziu. Ak ovšem bude čas.
    gtz avatar 10.12.2010 19:18 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    A Německý O2 je již nemá skladem? jak vím se tak se tyto modely doprodávaly.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    10.12.2010 22:55 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)
    Vzhledem k informacím o Pixi 2 bych čekal, že Pixi bude vyprodané a na jeho místo nastoupí nový model.
    27.2.2011 13:59 Míla
    Rozbalit Rozbalit vše Dotaz
    Dobrý den, jak zjistím číslo portu abych mohl zadat IP adresu a portu aby to chodilo do počítače. Děkuji. Míla
    27.7.2012 13:21 Vendis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jaký je Palm Pixi Plus? (krátká recenze)

    Zdravím, mám drobný dotaz, v telefonech se moc nepohybuju, takže se radši ujistím, pixi je stále v prodeji, např. na amazonu, když ho koupím neměl bych narazit na to že nebude chytat místní sítě(kvůli různým frekvencím)? Mluvíte o US, UK, německé verzi atd. Bude fungovat dneska běžně používaný internet co je k datovým tarifům(Vodafone nebo O2)? Je to stejné i s ostatnímy Palmy, treo pro atd.? A btw. fakt je pixi plus už tak starej klump že stojí jen 70USD? Díky moc za případnou odpověď:)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.