abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 762 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Aktuální aplikace na RHEL6 - pkgsrc prefix v praxi

    31.5.2017 15:27 | Přečteno: 1172× | Výběrový blog | poslední úprava: 31.5.2017 15:27

    V nové práci máme korporátní desktop na RHEL6. Nejdříve jsem tím byl trochu rozhozený, ale postupně jsem si začal na RHEL6 stavět "moderní" efektivní workstation (nové verze programů - python, terminator, compiz, firefox, java8 kvůli dbeaver, vim s jedi, atd.; ssh socks na vývojový server místo ssh X forwardingu apod.) - na jednu stranu to stálo dost úsilí a času, ale člověk se přitom i něco naučí a "zopakuje" (třeba v configure.ac jsem se nehrabal už hodně dlouho). Ale hlavně je teď práce celkově mnohem efektivnější a příjemnější.

    Zkoušel jsem různé řešení (kontejnery i chroot jsou samozřejmě mimo hru protože se bavíme o RHEL6 bez root přístupu) jako např. Nix prefix, ale nakonec se nejvíce osvědčilo pkgsrc z NetBSD - nemůžu si stěžovat, v NetBSD to mají opravdu vychytaný, až se divím jak dobře jim fungují porty dokonce i na Linuxu a jak jednoduše si můžu upravovat vše jak potřebuji. Kdybych nebyl tvrdohlavý perfekcionista, tak si nainstaluji prefix z pkgsrc a dál vlastně nic neřeším, jenže ...

    Renderování fontů - freetype

    Při instalaci programů mimo balíčkovací systém považuji za zásadní jejich integraci, a to včetně "look & feel". V tomto ohledu bylo nejsložitější donutit aplikace v prefixu renderovat fonty stejně jako v RHEL6. Vše se samozřejmě točí kolem knihovny freetype; ta renderuje jinak v různých verzích, v závislosti na různých nastaveních při kompilaci, freetype properties v env proměnných, (dále také třeba gnome-settings-daemon/xsettingsd a fontconfig, ale ty není potřeba při použití prefixu řešit) ... a toto vše je potřeba sladit, pokud chceme používat nesystemovou freetype knihovnu.

    První krok je zjistit v jaké verzi, jak zkompilovaný a s jakými parametry je freetype v systému: v mém případě se jedná o freetype-2.3.11 s unpatented hinting a subpixel rendering.

    Na první pohled se freetype tváří zpětně kompatibilní - prý stačí správně nastavit proměnnou prostředí FREETYPE_PROPERTIES a fonty bude renderovat postaru. Bohužel tomu tak není. Nejnovější verze, která umí unpatented hinting je 2.6.2 - to znamená upravit Makefile graphics/freetype2 a zárověn pomocí SUBST frameworku zapnout unpatented hinting a subpixel rendering:
    ...
    DISTNAME = freetype-2.6.2
    ...
    SUBST_FILES.unpatented+=    include/freetype/config/ftoption.h
    SUBST_SED.unpatented= -e 's!.*\#define TT_CONFIG_OPTION_BYTECODE_INTERPRETER.*!\/* \#define TT_CONFIG_OPTION_BYTECODE_INTERPRETER *\/!g'
    SUBST_SED.unpatented+= -e 's!.*\#define TT_CONFIG_OPTION_UNPATENTED_HINTING.*!\#define TT_CONFIG_OPTION_UNPATENTED_HINTING!g'
    SUBST_SED.unpatented+= -e 's!.*\#define FT_CONFIG_OPTION_SUBPIXEL_RENDERING.*!\#define FT_CONFIG_OPTION_SUBPIXEL_RENDERING!g'
    SUBST_STAGE.unpatented+=    pre-configure
    SUBST_CLASSES += unpatented
    

    Bohužel proti verzi 2.6.2 nejde přímo aplikovat patches/patch-ab; je potřeba změnit následující v patch souboru
    -                          -export-symbols $(EXPORTS_LIST)
    +                          # -export-symbols $(EXPORTS_LIST)
    
    na
                               # -export-symbols $(EXPORTS_LIST)
    

    bmake mdi
    bmake install
    bmake print-PLIST > PLIST
    bmake update # nebo bmake replace
    
    Teď už freetype v prefixu renderuje na první pohled stejně jako v systému. Voil...shit! Stále tam jsou drobné rozdíly v renderování! Takže nezbývá než postupný "bisect", nejdříve na úrovni verzí, pak na úrovni gitu (i tohle jde dát dokupy s pkgsrc) ... a viníkem je b0962ac34 (mezi verzemi 2.4.5 a 2.4.6). Dokonce nejsem první kdo si na tuhle změnu stěžuje.

    Naštěstí se jedná doslova o one-liner, takže přidat patch do graphics/freetype2 už je detail, a nebo klidně přímo do Makefile:
    SUBST_FILES.revert_b0962ac34 += src/truetype/ttdriver.c
    SUBST_SED.revert_b0962ac34= -e 's!.*ttsize->root.metrics = ttsize->metrics;!!g'
    SUBST_STAGE.revert_b0962ac34= pre-configure
    SUBST_CLASSES += revert_b0962ac34
    

    Každopádně si ale správci a vývojáři freetype zaslouží respekt; už jen co se týká ABI/API kompatibility, kterou freetype dodržuje snad více než 10 let.

    Fonty

    V RHEL6 používám microsoft fonty, takže stačilo v prefixu nainstalovat fonts/ms-ttf (a fonts/dejavu-ttf, fonts/terminus-font ...).

    Témata

    Snad jediné téma, které funguje správně v různých verzích gtk, je clearlooks-phenix. Stačí nainstalovat do ~/.themes a do prefixu nainstalovat x11/gtk2-engines.

    gcc48

    Ani pkgsrc není bezchybné a občas lze narazit na balíček, který nejde zkompilovat systémovým gcc, ale potřebuje gcc>=4.8. Nainstalovat nové gcc z pkgsrc není problém, ale v Makefile některých balíčků chybí zmínka o této buildtime závislosti.

    Například kompilace devel/googletest skončí:
    -- Check for working CXX compiler: /pkgsrc/devel/googletest/work/.cwrapper/bin/c++ -- broken
    CMake Error at /prefix/share/cmake-3.7/Modules/CMakeTestCXXCompiler.cmake:44 (message):
      The C++ compiler
      "/pkgsrc/devel/googletest/work/.cwrapper/bin/c++" is not able
      to compile a simple test program.
    
      It fails with the following output:
    
       Change Dir: /pkgsrc/devel/googletest/work/googletest-release-1.8.0/CMakeFiles/CMakeTmp
    
    Tento problém jsem vyřešil nejškareději jak to jen jde a připravil si alias fixmagic_gcc48, kterým podle potřeby vynutím gcc48:
    alias fixmagic_gcc48="export PATH=/prefix/gcc48/bin:\$PATH;
                          export LD_LIBRARY_PATH=/prefix/gcc48/lib64:/prefix/gcc48/lib/gcc/x86_64-redhat-linux/4.8.5:\$LD_LIBRARY_PATH;
                          export PS1=\"(gcc48) \$PS1\""
    

    Firefox

    Stejně tak si i kompilace firefoxu (kromě PKG_OPTIONS.firefox = -webrtc v mk.conf) vysloužila vlastní alias:
    alias fixmagicbuild_firefox="export LDFLAGS=\"-ldl -lrt\";
                                 export CPPFLAGS=\"-DLIBYUV_DISABLE_X86\""
    

    Compiz

    Provozovat compiz na RHEL6 v prefixu opravdu jde :) ...
    alias compiz="rm -f /prefix/lib/libGL.*
                  cd $HOME
                  unset LD_LIBRARY_PATH
                  /lib64/ld-linux-x86-64.so.2 --library-path /prefix/gcc48/lib64:/prefix/lib /prefix/bin/compiz --replace ccp
                 "
    
    Ano, opravdu tam je rm -f /prefix/lib/libGL.*. Také compiz nepouštím z "naloadovaného" prefixu ale přes /lib64/ld-linux-x86-64.so.2 --library-path, díky tomu programy puštěné z compizu neběží implicitně v prefixu.

    A dohromady ...

    Kompletní aliasy pak u mě vypadají takto:
    alias magic="export __OLD_PRE_MAGIC_PATH=\$PATH;
                 export __OLD_PRE_MAGIC_MANPATH=\$MANPATH;
                 export __OLD_PRE_MAGIC_PS1=\$PS1;
                 export __OLD_PRE_MAGIC_PYTHONPATH=\$PYTHONPATH;
                 export __OLD_PRE_MAGIC_GEM_HOME=\$GEM_HOME;
                 export __OLD_PRE_MAGIC_LD_LIBRARY_PATH=\$LD_LIBRARY_PATH;
                 export __OLD_PRE_MAGIC_LDFLAGS=\$LDFLAGS;
                 export __OLD_PRE_MAGIC_CPPFLAGS=\$CPPFLAGS;
                 export PATH=/prefix/bin:/prefix/sbin:\$PATH;
                 export MANPATH=/prefix/man:\$MANPATH;
                 export PS1=\"(magic) \$PS1\";
                 export PYTHONPATH=;
                 export GEM_HOME=;"
    
    alias fixmagicbuild_firefox="export LDFLAGS=\"-ldl -lrt\";
                                 export CPPFLAGS=\"-DLIBYUV_DISABLE_X86\""
    
    alias fixmagic_gcc48="export PATH=/prefix/gcc48/bin:\$PATH;
                          export LD_LIBRARY_PATH=/prefix/gcc48/lib64:/prefix/gcc48/lib/gcc/x86_64-redhat-linux/4.8.5:\$LD_LIBRARY_PATH;
                          export PS1=\"(gcc48) \$PS1\""
    
    alias unmagic="if [ -n \"\$__OLD_PRE_MAGIC_PATH\" ]; then
                   export PATH=\$__OLD_PRE_MAGIC_PATH;
                   export MANPATH=\$__OLD_PRE_MAGIC_MANPATH;
                   export PS1=\$__OLD_PRE_MAGIC_PS1;
                   export PYTHONPATH=\$__OLD_PRE_MAGIC_PYTHONPATH;
                   export GEM_HOME=\$__OLD_PRE_MAGIC_GEM_HOME;
                   export LD_LIBRARY_PATH=\$__OLD_PRE_MAGIC_LD_LIBRARY_PATH;
                   export LDFLAGS=\$__OLD_PRE_MAGIC_LDFLAGS;
                   export CPPFLAGS=\$__OLD_PRE_MAGIC_CPPFLAGS;
                   unset __OLD_PRE_MAGIC_PATH;
                   unset __OLD_PRE_MAGIC_MANPATH;
                   unset __OLD_PRE_MAGIC_PS1;
                   unset __OLD_PRE_MAGIC_http_proxy;
                   unset __OLD_PRE_MAGIC_PYTHONPATH;
                   unset __OLD_PRE_MAGIC_GEM_HOME;
                   unset __OLD_PRE_MAGIC_LD_LIBRARY_PATH;
                   unset __OLD_PRE_MAGIC_LDFLAGS;
                   unset __OLD_PRE_MAGIC_CPPFLAGS;
               fi
               "
    
    alias ccsm="if [ -n \"\$__OLD_PRE_MAGIC_PATH\" ]; then
                    PATH=/prefix/gcc48/bin:\$PATH LD_LIBRARY_PATH=/prefix/gcc48/lib64:/prefix/gcc48/lib/gcc/x86_64-redhat-linux/4.8.5:\$LD_LIBRARY_PATH ccsm
                else
                    echo \"command not found :P. Use magic.\"
                fi
                "
    
    alias compiz="if [ -n \"\$__OLD_PRE_MAGIC_PATH\" ]; then
                    echo \"don start compiz with magic. Compiz alias takes care of LD_LIBRARY_PATH etc.\"
                else
                    rm -f /prefix/lib/libGL.*
                    cd $HOME
                    unset LD_LIBRARY_PATH
                    /lib64/ld-linux-x86-64.so.2 --library-path /prefix/gcc48/lib64:/prefix/lib /prefix/bin/compiz --replace ccp
                fi
                "
    
    alias dbeaver="if [ -n \"\$__OLD_PRE_MAGIC_PATH\" ]; then
                    PATH=/prefix/java/oracle-8/bin/ /path/to/dbeaver
                else
                    echo \"command not found :P. Use magic.\"
                fi
    
    setxkbmap -option "grp:alt_shift_toggle,lv3:ralt_switch" "us,cz_qwerty"
    

    rpath

    Poslední problém na který jsem narazil je s pip. Některé python balíčky nainstalované přes pip "nechápou" že mám python v prefixu a nastaví rpath na /lib64 nebo kdovíco, to řeším jednoduchým scriptem nad patchelf, který projede všechny ELF soubory v určitém adresáři a rpath upraví: fix_rpath.py (nebo z githubu).

    Docker/snappy/flatpak?

    Bohužel docker/snappy/flatpak integraci vůbec neřeší a vlastně považují za úspěch že jdou jejich balíčky spustit na různých distribucích - i když to vlastně nikdy nebyl problém s bundlováním/statickým linkováním. Potíž je právě v té integraci; a ta, z podstaty, nebude s těmito technologiemi fungovat nikdy (a to že historicky nefunguje na Windows ani OS X opravdu není důvod rozbít integraci na Linux desktopu).        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 1.6.2017 07:15 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuální aplikace na RHEL6 - pkgsrc prefix v praxi
    Docela by mně zajímalo, proč se u desktopů zůstalo na RHEL6 a nepřešlo se na RHEL7?
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    pavlix avatar 2.6.2017 18:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuální aplikace na RHEL6 - pkgsrc prefix v praxi
    Gentoo prefix?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 3.6.2017 20:44 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuální aplikace na RHEL6 - pkgsrc prefix v praxi
    Bohužel docker/snappy/flatpak integraci vůbec neřeší a vlastně považují za úspěch že jdou jejich balíčky spustit na různých distribucích
    Mrkni na AppImage, tam mi integrácia napríklad témy funguje. Určite to nebude riešiť rovnaké vykresľovaním fontov, ale ja zas niesom taký detailista :) Keď by si to chcel predsa uzavrieť do kontaineru, tak by som použil Firejail. Riešenie od RedHat ako sa už stáva bežnou praxou sú stále nefunkčné.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.