abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Čekej a Doufej (ČD)

    11.1.2010 10:07 | Přečteno: 1820× | Ostatní | poslední úprava: 11.1.2010 10:07

    Tak jsem se dneska taky kvůli ČD pěkně nasral. Kdybych já čurák nebyl ráno línej pořádně házet lopatou (odhrabáváním auta jsem strávil půl hodiny a stejně jsem nevyjel, ale kdybych obětoval další půl hodinu, tak by to klaplo), tak jsem si mohl ušetřit spoustu nechutných zážitků s valkem.

    Vyběhl jsem do kopce, zpocenej od házení lopatou, já vůl jsem si ještě koupil lístek, a to dokonce zpáteční. Vlezl jsem do vlaku skrz škvíru ve dveřích, které se nedokázaly pod tlakem kruté sibiřské zimy otevřít na více než cca 50 cm.

    Sednu si do dobytčáku uvnitř "žabí tlamy", kde nejen že je asi milionsedmsetpadesáttisíctřistačtyřicetdva lidí, ale také je tam tomu odpovídající horko, člověk se může svléknout do naha, ale kůži prostě nesundá. Navíc nechutnej smrad a když se někdo pokusil otevřít okno, tak ho asi za dvacet sekund znásilnilo asi třicet dalších cestujících ať ho zavře.

    Mno po asi půl hodině jsme se dokodrcali po rychlostním koridoru na nádraží hostivař, kde jsme si patnáct minut postáli, načež přišel průvodčí a oznámil nám, že nejdou zavřít dveře a že si máme vystopuit.

    V tom okamžiku jsem byl nepříčetný a do ruda nažhavený. Příště mě ani nenapadne se spoléhat na diletantsky provedenou "přepravu cestujícíh" (jó, co sem si naložil, to taky vezu) jak hnoje v podání zmrdů z ČD.

    Člověk se může opravdu spolehnout jedině sám na sebe. Takže kromě 79,- Kč za zpáteční jízdenku jsem platil ještě 150,- Kč za taxíka aby mě dovezl z Nádraží Hostivař na metro Skalka.

    Suma sumárum, kdybych jel autem, tak se dostanu tam kam potřebuju včas, beze stresu a značně levnějš než předraženým poruchovým dobytčákem. Myslím, že mě ČD neuvidí několik dalších let.

    Ještě dodatek nakonec. Lidi, kdo z vás je beznadějně zamilovanej do vlaků, zkuste mi tady popsat, co konkrétně vám na přepravě v podání ČD způsobuje ten každodenní orgasmus. Jinak si totiž nedokážu vysvětlit ty ksichty lidí s nasazeným úsměvem dneska ráno. To si musíte před každou cestou přihnout z placatky nabo něco zakouřit, ne?        

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.1.2010 10:13 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Mozna by bylo lepsi, kdybys udelal brajgl na CD nez na abicku, protoze tohle ma realny podklad, na rozdil od pane Kapicovych vylevu.

    Ale moc bych si to auto nelakoval, vzhledem k tomu, ze Praha hlasi na hlavnich tazich ctyrku.
    11.1.2010 10:21 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Mno, upřímně řečeno vím, že to sem nepatří, ale tak dal jsem to do kategorie ostatní ;-)

    Na brajgl na nádraží jsem ráno neměl čas, potřeboval jsem se rychle dostat na místo určení, teď pravda trochu lituju toho, že jsem si nešel vyhádat alespoň vrácení jízdného.

    No a co se auta týče, když jedu autem tak stejně parkuji na okraji Prahy a dál jedu metrem (které je velmi spolehlivé), takže průjezdnost samotné Prahy mě zas tak netrápí.
    Free your mind and the ass will follow...
    11.1.2010 10:28 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    To je otazka:
    Se zdržením musí motoristé počítat hlavně na příjezdech do Prahy.
    Ale ten brajgl bych jim udelal i tak, bez toho se budou tvarit jako ze se nic nestane.
    11.1.2010 10:36 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Možná máš pravdu, ale v nejhorším bych si tu ztracenou půl hodinu prostál v koloně na D1 v teple, s hudbou a beze smradu z homeless cestujících.

    Možná mi zkus poradit na koho se mám obrátit, dneska mám docela i náladu podávat oficiální stížnosti, tak třeba i něco sepíšu, ale na nějakýho borce na nádraží řvát nepůjdu, to je ještě míň účinné než to napsat sem na sbc ;-)
    Free your mind and the ass will follow...
    11.1.2010 10:37 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    A ještě dodám, že tím autem by mě to vyšlo značně levněji i s případným zdržením :-D
    Free your mind and the ass will follow...
    11.1.2010 13:53 Aleš Kapica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Vážený! Rovněž dnes jsem měl tu pochybnout čest užít dobrodiní ČD a cestovat s nimi. Pod vlivem vašich keců jsem dokonce obětoval 200Kč za místenku, abych poprvé v životě okusil slast luxusního cestování Pendolinem. A také jsem byl zvědav, zda je to takový děs jak jsem si myslel.

    Skutečnost předčila má očekávání. Toho č....a co projektoval tyhle vagóny by měli ukřižovat! Nevím, jestli to měla být původně zakázka pro skřety, k Pygmejům do Afriky, nebo vstřícný krok našim beznohým invalidům ale já, se svými průměrnými 180cm výšky jsem prostě normálně nohy nenatáhnul.

    Už po deseti minutách jízdy, cca někde u Jistebníka jsem strnul v jakési křeči, s nohama vystrčenýma do uličky. Pochopitelně velice rychle z této nepřirozené pozice mě začaly bolet záda, takže zbytek cesty jsem strávil ošívajíc se jak cudná panna při sledování pornomagazínu. To že mi přitom mrzla kopyta už byl opravdu detail.

    Cestou nabral tento "rychlovlak" hodinové zpoždění, tudíž kdybych jel normálním rychlíkem co vyjížděl ze Svinova kolem osmé, tak bych na tom byl nejspíš stejně. Ten měl mít oficiální příjezd ve dvanáct.

    Představa že bych měl zabíjet další čas bezvýsledným stěžováním si (vždyť se přeci omluvili a je mimořádná situace, ne?), mě zcela upřímně děsí.

    Vaše reakce však vypovídají o tom, že nejste v této věci zcela nezaujat. Já na rozdíl od vás na tomto fóru nejsem zcela anonymní osobou. Od pana Bourka jinou než denunciační reakci bych ani neočekával, ovšem vy jste úkaz který se zde zatím ještě dosud jinak než popichováním v diskuzi neprojevil.
    11.1.2010 14:12 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Pokud beres upozornovani na fakticke nesmysly jako popichovani, je to tvuj problem.

    A k te anonymite... tady je to preci samy hacker, takze nebude problem do pul hodiny vedet co mam napsano v obcance, ne? Stejne me vic lidi (i osobne) zna tak, jak se tu podepisuju nez pod tim, cim me obdarili rodice.
    Ondrej avatar 11.1.2010 18:09 Ondrej | skóre: 20 | blog: darkblair_server | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Zkus prvni tridu pendolina. Priplatek jenom kilo (coz se uz strati v cene jizdenky) a ja se svejma 195cm jsem se pri ceste Praha - Olomouc vubec necitil nijak nepohodlne. Ale je pravda, ze japonskej Shinkansen je japonskej Shinkansen
    Nikdo neni nikdy lepsi nez ty! Pouze ty jsi obcas horsi nez ostatni.
    Dalibor Smolík avatar 11.1.2010 12:50 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Auto, wtf? :-)
    Ano, já jsem jel autem do práce a mám to jen 2,5 km daleko. Od domu jsem vyjel, ale pak jsem chtěl zajet do vilové čtvrti. Místo parkovacích míst byly jen hromady sněhu .. dvakrát jsem měl málem hodiny, objížděl jsem čtvrť, zůstal jsem viset na křižovatce i se zimními gumami, v 8 hodin jsem vyjel a přikvačil do práce ve třičtvrtě na deset .. Pěšky bych tam byl několikrát.
    A to jsem ještě udělal dobrý skutek, pomáhal jsem mladé mamince s dětmi roztlačovat škodovku ...
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.1.2010 12:53 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Hehe, tak v tomhle počasí ujdu ty 2,5 km rychleji než stihnu omést sníh z auta, takže se obávám, že tvůj nápad nebyl z těch, za které se udělují medaile.
    Free your mind and the ass will follow...
    Dalibor Smolík avatar 11.1.2010 13:45 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    No, to já už taky vím :-). Patřím sice už mezi dříve narozené, ale i tak bych byl na místě dost rychle .. no, zpátky jdu pěšky v každém případě
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.1.2010 10:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Napadl sníh. Nejezdí tramvaje, nedá se jezdit po silnici a nejezdí ani vlaky. Zajímavé je, že jsem zatím neviděl lidi nadávat na někoho jiného, než na ČD.
    Quando omni flunkus moritati
    11.1.2010 10:29 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Pokud jim odesly dvere, tak to asi na snih neukecaj :-) Ale jinak souhlasim.
    11.1.2010 10:57 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tipuju, že ty dveře zamrzly nebo tam uvízl sníh. Co si budeme povídat, panťáky mají svoje nejlepší léta za sebou
    Quando omni flunkus moritati
    11.1.2010 11:18 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Je to pravděpodobné, stav těch panťáků je katastrofální. Kdyby ČD nabízelo k přepravě něco lepšího než dobytčáky, tak by mi třeba doprava vlakem ani tak nevadila, ale tohle se prostě nedá.
    Free your mind and the ass will follow...
    Nicky726 avatar 11.1.2010 16:08 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    V ne větší zimě než mínus pěti zamrzly dveře. No to je dobrý. Až bude mínus patnáct, tak to abysme radši nechodili ani na to nádraží. :-/

    Já dnes cestoval lokálkou bez problémů. Pokud nepočítám, že u druhého ranního vlaku nebylo proházené nástupiště. Mašinfíra si ale aspoň vyhrál a zastavil přesně před frontou lidí. Jinak by ale určitě mluvila paní, co jí zapomněli zastavit tam, kam jela, a kvůli tomu se jí pak protáhla cesta nejmíň o dvě hoďky.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    11.1.2010 16:31 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jenom podotek - minus pet muze byt horsi nez minus patnact. Duvodem je vlhkost. Proto je videt vic ridicu cloumajicich marne dvermi pri prvnich mrazech nez pri deletrvajicim holomraze.
    11.1.2010 10:33 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Snad jen dodám, že já na ČD nadávám konstantně, dneska to byl prostě jen ještě větší opruz než obvykle. Jedu vlakem tak třikrát, čtyřikrát do roka, když z nějakýho důvodu nechci nebo nemůžu jet autem.

    Mám tu smůlu, že pokaždé se stane něco nepředpokládaného. Zpoždění v podobě několika hodin, totální selhání vlaku a nebo prostě jen nepříjemní spolucestující, personál ČD a nakonec špína a smrad.
    Free your mind and the ass will follow...
    11.1.2010 13:05 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    jestli to nebude tím, že vlak používáš právě jen v extrémních případech: ten panťák na rozdíl od tebou vychvalovaného auta v tomhle počasí alespoň vyjel
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    11.1.2010 13:52 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ale daleko nedojel :-) Jinak sice teď používám vlak v "extrémních případech", ale dřív jsem jezdil denně a o mnoho lepší to nebylo. Vlaky se rozpadaly, každou chvíli musel bejt "panťák" vyproštěnej "dýzlem", jízdní řád se nedodržoval, vlaky špinavé, atd.
    Free your mind and the ass will follow...
    Jendа avatar 11.1.2010 11:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Nejezdí tramvaje
    Tak to mám asi halucinace...
    nedá se jezdit po silnici
    Tak to mám asi halucinace...
    11.1.2010 11:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jenom dneska jsem na čtyřech kilometrech viděl dvě šňůry tramvají a před tou první lidi, co se horečně snažili vymést z výhybek sníh. A zpoždění asi polovinu jízdní doby - takže stejně jako některé vlaky.

    A co se aut týče, tak stupně 4 se fakt nedají posoudit jako "dá se jet po silnici"

    Takže jo, asi máš. Už to nehul.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 11.1.2010 15:19 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tramvaje před školou (zastávka Oblouková) jezdily a auta jsem cestou do školy (autobusem Pankrác → Kloboučnická → Ukrajinská) potkal taky. A několik spolužáků přijelo autem z Říčan včas (u nás ve škole je půlka lidí z Říčan). Naopak ti, co jezdí vlakem, jeli stejným vlakem jako autor zápisku.
    11.1.2010 20:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    OK, tobě před školou jezdily, podle novin třeba do devíti v podstatě nejezdila linka 22. V tramvaji jsem od někoho zaslechl, že má třičtvrtě hodiny zpoždění a ty čekající šňůry na kolejích, které jsem během čtyři kilometrů viděl na dvou místech, se taky někde musely projevit.

    Ve zkratce - dost tramvají nejezdilo nebo jezdilo se zpožděním. To stejné platí pro vlaky a to stejné platí pro všechny ostatní způsoby dopravy. Jenže do drah se dobře kope, protože oni a jenom oni by měli čtyři měsíce zaměstnávat hromadu lidí, která bude v pohotovosti čekat ve stanici s lopatou, kdyby náhodou nasněžilo.
    Quando omni flunkus moritati
    Jakub Lucký avatar 11.1.2010 20:38 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    třeba 11ka v úseku Náměstí bří Synků -> Spořilov nejela během mé hodinové polo-pěší cesty ani jednou
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    thingie avatar 11.1.2010 20:42 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Je třeba takové zařízení, a ani dvakrát složité, které se zve ohřev výhybek, a kdyby se používalo víc, tak by to třeba nějaké lopaty ušetřilo, byť samozřejmě všespásné není nic.
    Růžové lži.
    11.1.2010 21:03 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Přesněji elektrický ohřev výměn neboli EOV, celou výhybku není třeba vyhřívat. ;-)
    thingie avatar 11.1.2010 21:12 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Korektní termiti musí být, no. Děkujem.

    Já se šel dneska projít, a tak jdu, koukám, najednou vidím jak je třicet centimetrů nad sněhem trolej, a čouhá z něho kus pantografu, tak si říkám, jaká krize, že zapadl celý vlak, a pak mi došlo, že je tam zářez. (No, to sice není k tématu, ale přijde mi to poetické.)
    Růžové lži.
    12.1.2010 17:16 marvn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    mno...to o tom, ze tramvaje jezdi si mel jit vysvetlit ty demonstraci co byla v pondeli rano u andela ;)
    11.1.2010 11:37 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Já teda nevím, ale po silnici jsem za tenhle víkend najezdil slušných 450km :-)
    Jakub Lucký avatar 11.1.2010 17:09 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jestli chceš něco sprostého na pražské tramvaje a autobusy, tak to taky napíšu...

    Ale s ČD mám taky skvělé zážitky, obvykle řádově navýšené tím, že vedle své maličkosti s sebou mám 5-15 dětí ve věku 5-15... A když vám v takovéto situaci průvodčí sdělí, že kvůli hodinovému zpoždění na nás nečeká spoj a další jede za 3 hodiny, tak to by se jeden rozplynul štěstím (a pak ho obvykle ještě rozplynou rodiče těch dětí, ale to už není problém ČD ale demence některých rodičů)
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    11.1.2010 10:31 tester
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Čekáš Dlouho?
    Čekej Dál.
    Času Dost.
    Časem Dorazí.
    ;-)

    Ano, už ve dvou lidech je doprava osobním autem levnější. Pohodlnější je téměř vždy (vyjímkou může být snad jen v zimě netopící Škoda 105L na letních pneu).

    Nedávno u nás (v Ostravě) začali na měsíční kupóny na MHD tisknout kromě ceny kupónu i výši dotace - tzn. já zaplatím 550 Kč a 720 Kč mi přispívá město. Za stejné peníze (1270Kč x 2 osoby) jsem schopen dopravovat se do i ze zaměstnání vozem (z patnáct km vzdálené vesnice) a ještě ušetřit na návštevu kina.

    11.1.2010 10:39 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ano, už ve dvou lidech je doprava osobním autem levnější.
    Ja bych to upresnil: Uz ve dvou lidech jsou naklady na PHM mensi nez jizdenka. A taky je dobry zapomenout na moznost skupinoveho jizdneho, to pak ty vypocty nejsou tak cool.

    Ale jinak samozrejme auto muze byt vyhodnejsi nez vlak. Pohodlnejsi bude asi vzdy, uz z principu.
    11.1.2010 10:41 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jak píšeš, to že je auto výhodnější než vlak je velmi často jen výmluva, aby si řidič nějak obhájil proč utrácet za benzín.

    Ale to hlavní je právě ten komfort a časová flexibilita.
    Free your mind and the ass will follow...
    11.1.2010 11:06 AHAHA | skóre: 7 | blog: ZZZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Na druhou stranu, pri rizeni auta se mnohem hur cte knizka ...
    11.1.2010 11:16 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Knížku si čtu v metru potom, co zaparkuju auto na P+R parkovišti ;-)
    Free your mind and the ass will follow...
    11.1.2010 11:32 Michal2
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Naopak, v aute toho "prectu" uplne nejvic... http://www.audible.com :-)
    11.1.2010 20:13 merlin111 | skóre: 15
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Co pořizovací cena auta, opravy... pak je většinou zpravidla výhodnější ten vlak.
    Každá ulice je slepá jen do té doby, než si opatříš buldozer.
    11.1.2010 20:27 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Myslím, že většinou ne. Pořídili jsme si (ve dvou) auťák za pár šupů co by měl vydržet s rozumnými investicemi ještě aspoň pět let jezdit, a jestli ho předčasně neodepíšem nebo nepodraží benzín na 70 Kč/litr, tak nejen že cenově vyjdou cesty podobně jako vlakem, ale ušetřený čas je k nezaplacení. Počítal jsem to dlouho, a v našem případě je to opravdu tak. Netýká ze to ale, samozřejmě, cest do Prahy.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    11.1.2010 11:10 qiRzT | skóre: 14 | blog: U_Marvina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Mě přijde z principu pohodlnější ten vlak. Protože ho nemusím řídit a řešit, kde zaparkuju. Ale je jasný, že to individální a závisí to na aktuálních dopravních potřebách a situaci jedince.
    Důležité je vědět jak problém vyřešit, zbytek zvládne i cvičená opice...
    11.1.2010 11:27 tester
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ano, je to přesně jak říkáte - závisí to na aktuálních dopravních potřebách a situaci... Problém se zaparkováním v místě zaměstnání nemám a čistý čas jízdy autem je stejný jako čistý čas jízdy MHD - proto mně osobně vychází jako nejlepší řešení jízda autem. Chápu ale, že při jiných výchozích podmínkách to může být úplně jinak.
    11.1.2010 11:31 tester
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Nakonec bych rád dodal, že autem jezdím do zaměstnání jen v zimních měsících, tedy v době, kdy nejsem ochoten mrznout na nástupištích s nejistým výsledkem.
    11.1.2010 11:49 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ja to myslel tak, ze vyjedu z domova dojedu tam, kam jsem chtel dojet. Kdysi, kdyz jsme nemeli auto, tak jsme jezdili za rodinou do Polska vlakem. Vlakem do Prahy, pesky ctvrt hodiny s kufry/taskami na jine nadrazi, v sest vecer vyjel rychlik, za hranicemi se slo spat (lehatka), v osm rano se vstavalo, v devet jsme byli v Gdansku. Jenze pak jeste vlak/bus dalsich sto kilometru, do cile jsme dorazeli nekdy okolo treti. Samotna cesta rychlikem pohoda, to pred a po ni pruda. Dneska vyjedu autem, stravim v nem s prestavkami 11-16 hodin podle provozu a dojedu az pred dvere. Unavenej jsem asi stejne.

    Cas ovsem oponou trhnul, prime rychliky uz nejezdi a celkove jsou mnohem drazsi. Tenkrat (zacatek 80.let) stala dospela 100 Kcs, prepocteno pivnim kursem cca 800 CZK. Dneska jizdenka prijde cca 3000-4000 CZK (presne nevim, uz je to dlouho, co jsem to hledal). Zpatecni jizdenka pro ctyri vysla na zhruba tretinu prumerneho platu, dnes na to praskne cely.
    11.1.2010 12:28 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jj je to zhruba tak jak rikas. Jezdim do Gdynie taky za familii a lehatka kvuli cene vubec nekupujem, a i tak to jsou takovy vydaje ze je lepsi nalozit rodinu do auta. Nehlede na to ze se musi bud ve Warzsawě nebo Wroclawi přestupovat. Jinak obecně preferuju u nás vlaky. Příjde mi to pohodlnější a hlavně v globálu efektivnější. Zpoždění mi moc nevaděj, dyť jsme lidi nejsme stroje :-) Kdybych mohl doporučit ČD něco ke zlepšení tak je to efektivnější sestavování souprav. Takový 6 vagónový soupravy v 10 dopoledne kdy už je každej v práci a ráno v 7 jen 3 vagóny to dokáže vytočit. S tím pak souvisí i ten komfort cestování a tak.
    11.1.2010 12:46 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Takový 6 vagónový soupravy v 10 dopoledne kdy už je každej v práci a ráno v 7 jen 3 vagóny to dokáže
    Ono je taky dulezity, ze vagonky se nematerializuji v bode A a nesublimuji v bode B. Pokud jedou rano dva vlaky za hodinu a pres den jeden, tak se stejne musi vagonky tech dvou vratit do vychoziho bodu. Ale to jen muj dohad.

    Kudy jezdis autem? Ja po posledni zkusenosti s polskymi silnicemi opustil lety zajetou drahu (Praha) - Nachod - Wroclaw - Poznan - Bydgoszcz - Elblag, protoze pri te posledni ceste chazely dve minuty byl jsem u Klodzka v celni srazce. Zpatky jsem potom jel z Poznane na Slubice/Frankfurt (Oder), berlinsky okruh a dolu na Dresden a na nasi D8. Ted jeste premejslim, ze to vysperkuju ze Slubic uhloprickou na Malbork, protoze mi nevadi jet po normalnich silnicich, ale mesta me nici a z trojky Wroclav, Poznan, Bydgoszcz jsem vzdycky aspon jedno trefil ve spicce (i kdyz B. uz ma obchvat). Nemluve o polskych ridicich... Cim min aut, tim lip.
    Jendа avatar 11.1.2010 15:28 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Pokud jedou rano dva vlaky za hodinu a pres den jeden, tak se stejne musi vagonky tech dvou vratit do vychoziho bodu.
    Předpokládám, že ráno by mohly jet tam a večer zpátky, ne?
    11.1.2010 15:35 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    A v bode B je budou mit do vecera slozeny? Tak bohaty drahy zase nejsou.
    Jendа avatar 11.1.2010 15:49 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Buď je budou mít složený, nebo pojedou prázdný…
    11.1.2010 17:47 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jo já to chápu, že s tím musej šibovat, ale zajímalo by mě jestli to řešej nějak od oka, nebo už k ním dorazili nějaký ty simulační technologie :-) Každopádně ja jako uživatel vidím toto a zvýšený úsilí v optimalizacích počet uživatelů / vagón by určitě přineslo kladné body ve vnímání ČD širokou veřejností. Tuším, že si kdysi průvodčí i dělali nějaký statistiky při průchodu vlakovými soupravami, tak na tom možná i pracujou. Add cesta z města. Já když jedu autem tak jezdíme přes noc kvůli dětem, tedy cca v 17:00 vyjíždíme a v 5 - 6 přijíždíme do HK takže se mě moc ucpaný města netýkají a volím známou trasu po hlavním tahu Bydgoszcz - Poznan - Leszno - Rawicz - Wroclaw - Klodzko - Náchod - Jaroměř. Částečně taky proto, že mi malinko dělaj problém ty zeleno-bílý polský silniční ukazatele. Tchán, kterej se nebojí improvizovat a jezdí ve dne jezdí přiblížně takto: Bydgoszcz - Gniezno (tam odboci) na Wrzesnia - Jarocin - Krotoszyn a pak do Trzebnice a dal do Wroclawi, ale tuším, že i tu nějak objíždí po místních komunikacích a vyjíždí až v Zabkowicich Slaskych.
    thingie avatar 11.1.2010 17:53 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Dopravní průzkumy jsou běžné. A jízdní řád se taky nesestavuje jen tak na papír podle chuti. Ale těch parametrů je tam mnohem víc než jenom kolik vagónů kde zrovna bude třeba. Určitě to není optimalizační úloha pro děti na základní škole.
    Růžové lži.
    11.1.2010 18:56 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    ad cesta z mesta

    jo, dik, o tehle variante mi povidal bratranek, ale moc se mi nezdala. Co jezdim tyhle trasy s navigaci, tak uz mne to tolik nestresuje, ale je pravda, ze nemam deti. Zato mam tatika, co ma panickou hruzu z kamionu a jeste horsi z nocnich cest.
    11.1.2010 11:40 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    no treba do toho zaratat aj naklady na zakupenie toho auta, udrzbu, poistku, dialnicne poplatky ... takze jazdenie autom lacnejsie nebude ;-)
    11.1.2010 11:47 tester
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ano, může se to tak zdát. Ale záleží jen na tom, co všechno započítáme;-) Vy například uvažujete o ceně auta, údržby, pojistku ... já když si budu počítat 150Kč/hodinu tak denně jízdou autem ušetřím další 200Kč za svůj čas, nebo bych mohl započítat peníze za ušetřené vitamíny a léky na nachlazení...;-)
    JiK avatar 11.1.2010 10:54 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Nedávno u nás (v Ostravě) začali na měsíční kupóny na MHD tisknout kromě ceny kupónu i výši dotace - tzn. já zaplatím 550 Kč a 720 Kč mi přispívá město.
    Fantasticky napad. Skoda, ze se to nedela plosne, vsude, ze zakona, aby lid vedel, kolik stoji predrazene kolektivni vymozenosti...
    11.1.2010 10:59 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Přál bych ti zažít, aby tahle kolektivní vymoženost zmizela a všichni jezdili autem. To by se nehnul nikdo.
    Quando omni flunkus moritati
    JiK avatar 11.1.2010 11:29 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    ale ja preci nechci nic rusit, je chci, aby se vedelo kolik stoji, kdyz nam stat dava neco "zadarmo". Proc se branit transparentnosti?

    Nebylo by treba vubec marne, aby kazdemu pojistenci automaticky prislo oznameni/e-mail, kolik korun za nej pojistovna nekomu zaplatila pokazde, kdyz si nekdo [lekar/laborka/nemocnice/lazne] sahne na jeho ucet. Mozna by se tim omezily i fiktivni antibiotika, ktera se predepisuji fiktivnim pacientum a promenuji se za penize. To se mi takhle stalo, nekdy v roce 2004, ze jsem byl uz leta ohlaseny z Prostejova, a najednou na mne nekdo napsal a vyzvedl exoticka antibiotika za 38.000 CZK. Samosebou jsem je nikdy nevidel a v te dobe jsem delal v Nemecku a platil si oboje pojisteni. Ohlasil jsem to sve zdravotni pojistovne a bylo mi naznaceno, ze je to nezajima, ze do toho nemam rypat, ze s tou lekarkou maji nadstandardne dobre vztahy, yada, yada, ... proste evidentni podvod jim nevadi, vzdyt to jde z ciziho a z ciziho krev netece.
    11.1.2010 11:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    ale ja preci nechci nic rusit, je chci, aby se vedelo kolik stoji, kdyz nam stat dava neco "zadarmo"
    OK. Většinou, když někdo označuje hromadnou dopravu za kolektivní vymoženost, tak nemá k rušení daleko. Moje chyba.
    Quando omni flunkus moritati
    thingie avatar 11.1.2010 11:41 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Autor příspěvku výše je známý pablb, takže bůhví, nicméně, to asi není tak důležité. Důležitější je, že obecně určení toho „kolik co stojí“ a „kolik z toho kdo zaplatil“ je nezřídka naprosto nereálné, a vztahy jsou takové, že snaha je zachytit a označit za předraženou kolektivní vymoženost je škodlivé asi vždycky.

    Už jen to údajné číslo na té jízdence je nesmysl, ty dotace takhle nefungují.
    Růžové lži.
    11.1.2010 11:54 tester
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Dobře, dnes večer Vám tu jízdenku vyfotím, abyste to "údajné číslo na jízdence" viděl. Každý rok jsou v tramvajích informační letáky od DPO kde je napsaný počet a délka provozovaných tratí, počet vozů MHD a taky výše dotace od města na provoz - přepočteno na prodané jízdenky a tedy něco jako "7Kč na jízdenku" (to číslo si nepamatuji).
    thingie avatar 11.1.2010 11:57 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Já neříkám, že tam není, já jenom říkám, že je nesmyslné, protože nikdo žádných konkrétních x korun na tu konkrétní jízdenku nikdy nedal, protože ta skutečná dotace se počítá jinými způsoby podle naprosto jiných kritérií. Je i možné, že podle nějakého přepočtu je uvažovaná dotace po rozpočtení na jízdenky zhruba taková, ale opět to nic neříká, a ta konkrétní jízdenka by bez té dotace stála jiné peníze, a každá jízdenka jiné. Stejně tak je nesmyslné to interpretovat jako příspěvek města na tu konkrétní cestu, jak by ta jízdenka mohla vybízet.
    Růžové lži.
    11.1.2010 11:25 the human Yeoman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    souhlas, a jeste by to chtelo nejak zajistit aby jsme se vsichni nejak dozvedeli kolik je prispevek na kazdou kolektivni vymozenost, napriklad na udrzbu kilometru silnice ;-)
    11.1.2010 11:28 tester
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    "...kolik je prispevek na kazdou kolektivni vymozenost, napriklad na udrzbu kilometru silnice"

    Vždy menší, než peníze za tímto účelem státem vybrané;-)
    JiK avatar 11.1.2010 11:32 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    neplati se to navic z tech hovadskych dani na kazdem litru benzinu ci nafty, z tech, co zvedaji cenu na trojnasobek ceny skutecne? A z dani na provoz vozidla, z dalnicnich znamek a z jinych statnich obiracek na lidi?
    11.1.2010 11:38 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Neplatí. Ty peníze se všechny dávají do státního rozpočtu a z něj se potom něco vyhradí na údržbu/výstavbu. Kdyby se všechny peníze vybrané na spotřební dani věnovaly na stavbu a opravy silnic, jezdíme po lepším než Němci.
    Quando omni flunkus moritati
    11.1.2010 13:02 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Někdy si porovněj výběry z těchto daní a výdaje JEN na novou silniční výstavbu. Nemlel bys nesmysly.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    11.1.2010 13:38 Krakonoš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Kdyby se všechny peníze vybrané na spotřební dani věnovaly na stavbu a opravy silnic, jezdíme po lepším než Němci.
    Dokážeš tohle podložit čísly s uvedením zdroje? Osobně myslím, že množství peněz vybraných tímto způsobem přeceňuješ (a možná naopak podceňuješ cenu oprav a staveb silnic).
    11.1.2010 13:47 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    206*10 000 000*12 = 24 720 000 000 => 25 mld, Nafta: 446*10 000 000*11 = 49 060 000 000 => 50 mld.

    údaje pro výpočty 1, údaje pro výpočty 2 -- spotřeba z roku 2007, teďka bude pravděpodobně vyšší

    Mýtné... 2,7mld za pololetí, předpokládejme tedy 6 mld za rok.

    81 mld...

    2,7mld za dálniční známky

    83,7 mld...

    Myslím si, že vzhledem k tomu, že pro největší částku jsme použili data z roku 2007, myslím si, že můžeme s přehledem provést zaokrouhlení na 90 mld.

    Jaké jsou náklady a případné další příjmy spojené s automobilovou dopravou by mohl doplnit někdo jiný :-)
    11.1.2010 13:51 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    spotřeba z roku 2007, teďka bude pravděpodobně vyšší
    Myslis, ze v krizi spotreba roste?

    2*2,7=6 ?

    Takhle ti spoctu cokoliv :-)
    11.1.2010 19:45 Krakonoš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Pomineme-li legrační zaokrouhlování (a to, že některá nafta je mám pocit od spotřební daně osvobozena), myslím, že pro diskusi o tom, kolik infrastruktury si motoristé platí z vlastní kapsy a porovnávání s veřejnou dopravou bys potom měl vzít v úvahu jen palivo propálené v rámci silniční dopravy. Takže od toho nějak odečíst naftu, kterou spotřebují traktory na polích, vlaky na kolejích, lodě na řekách, agregáty na chalupách a podobně.
    11.1.2010 19:48 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tak předveď svoje výpočty, já se snažil o to nejlepší co bylo v mých časových možnostech a podle zdrojů, který mi byly veřejně k dispozici, máš něco lepího, prezentuj to :-) Já narozdíl od tebe ukázal nějaká čísla a zdroje, ty máš jen ty slova :)
    12.1.2010 13:30 Krakonoš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Já na to také nemám čas. Ani na původní debatu o srovnání údržby a výstavby se spotřební daní, natož na tu obecnější, kam přihrajeme další automobilistcké poplatky i naopak to, co jim společnost dává.

    Mimochodem, to, že nelze rychle a snadno najít na stránkách patřičného ministerstva výši vybrané spotřební daně z paliv za jednotlivé roky o tomto státě dost vypovídá :-(

    12.1.2010 13:32 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Mimochodem, to, že nelze rychle a snadno najít na stránkách patřičného ministerstva výši vybrané spotřební daně z paliv za jednotlivé roky o tomto státě dost vypovídá :-(
    Ano, s tímto naprosto souhlasím :-(
    thingie avatar 11.1.2010 11:31 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Možná by ti někdo měl někam natisknout kolik navíc stojí to tvoje ježdění autem. Taky bys pěkně koukal.
    Růžové lži.
    11.1.2010 13:08 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Nápad je to IMHO dobrý. Stejně tak by ale chtělo na každém ujetém kilometru silnice uvést, kolik stát dotoval pro vás její výstavbu a údržbu.

    A rovnou zapomeň na to, že se to snad zaplatí z daní z benzínu nebo poplatků za auto. Ty navíc musí krýt i jiné externality.

    Aneb jsem pro transparenci, ale ne jen vypichovat co se mi hodí.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    11.1.2010 13:51 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ty myslíš, že v těch dotacích pro jízdenky jsou započítané i náklady ny výstavbu cest pro autobusy a trolejbusy? :-) J8 myslím že ne... Možná bych si dovolil i pochybovat o započítání nákladů na tramvajové koleje, ale tím si jist nejsem
    11.1.2010 10:36 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    co konkrétně vám na přepravě v podání ČD způsobuje ten každodenní orgasmus
    Tak já vám to řeknu, i když jezdím vlakem asi tak dvakrát do měsíce. Je to jediný dopravní prostředek, ve kterém si můžu natáhnout nohy!
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    11.1.2010 10:39 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Prosím nevykat :-)

    A jinak jako argument to v zásadě uznávám, nicméně dostatečně dimenzované auto dokáže tento požadavek také splnit :-)

    Každopádně přeji cesty vlakem bez problémů ;-)
    Free your mind and the ass will follow...
    11.1.2010 10:53 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Díky, mezi ČB a Plzní jsem zažil problém snad jednou. A s takovým dostatečně dimenzovaným autem jsem ještě neměl tu čest :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    thingie avatar 11.1.2010 13:44 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tím nejezdíš až z Brna. Protože voni pro zpohodlnělý buržousty z Budějc dycky vypraví náhradní soupravu v pravidelném čase, zatímco chudák člověk sedí někde na Vysočině s dvěma hodinama, páč nějakej pablb se před přejezdem nerozhlíd :-)
    Růžové lži.
    11.1.2010 13:50 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jak kdy, dvouhodinové zpoždění už jsem tam taky viděl. Ale protože ty vlaky jezdí ve dvouhodinovém intervalu, tak jsem to skoro nepoznal – normálně jsem jel vlakem ve čtyři, i když to byl vlastně vlak ve dvě :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    thingie avatar 11.1.2010 13:58 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Hm. Nad dvě hodiny mám v záznamech jenom tři případy, jeden z letošního června, popadané stromy za Bransouzema, navíc za vlakem trochu hnutý svah, celkem pak asi 160 minut, pak už jenom dvě starší, jedna mrtvá lokomotiva (ale to se pak stáhlo na nějakých definitivních asi 110, obraty udělají svoje), a pak jedna nehoda za Plzní, což byly tři hodiny už při nástupu, vlak pak v Budějovicích odřeknutý, a definitivní zpoždění technicky nula, ale úplně jiného vlaku, jinak by to vyšlo na čtyři a půl hodiny. V každém případě v obou případech ve směru na Plzeň jela z Budějovic náhradní souprava plusminus načas. (Takže za Budějovicema jel vlak v časové poloze, kdy už žádný jet nemá, a to je pak teprve vlak duchů.)
    Růžové lži.
    11.1.2010 13:12 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Taky upřednostňuji vlak, kvůli pohodlí (bez ironie, mě stačí i staré rychlíkové vagony). Alespoň si ve vlaku můžu něco přečíst nebo "dělat" na notebooku.

    Přesto nevýhody: -pomalé (např. mnou jezděná trasa Pha-HK o půl hodiny déle než Student Agency) -drahé (i se zákaznickou kartou a zpáteční slevou cca 2x tolik co Student Agency)

    A rychlost, to je to, oč tu primárně běží!
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    13.1.2010 07:38 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jj PHA - HK je pomalá. Občas jezdím PHA - PCE - HK tam to sviští, ale to je daný tím, že ty tratě jsou vpodstatě vedle sebe a holt PHA - PCE je koridor a mít dva takhle vedle sebe by byl asi dost luxus :-)
    23.1.2010 10:43 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    možná to tam sviští, ale stejně si tam nakonec později
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    11.1.2010 10:42 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Je to jediný dopravní prostředek, ve kterém si můžu natáhnout nohy
    Jak v cem. Ale skoro vzdycky se da projit :-)
    11.1.2010 10:42 Mortal | skóre: 26 | blog: mortals_log
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    dalsi koho v lednu prekvapil snih :)
    V pekle jsou samé diskety a ďábel je velká disketová mechanika
    11.1.2010 13:20 mecheche
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Řekněte mi, čemu u vlaku vadí sníh? Radlici má tak mohutnou, že by mu ju mohl kdejakej traktůrek závidět...

    Pak nechápu tu dnešní hlášku: "Důvodem zpoždění jsou zhoršené povětrnostní podmínky". (dnes ráno bylo bezvětří).
    11.1.2010 13:21 Peter H. | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Nejdú prestaviť výhybky, namŕza trolej, padajú stromy.

    Stačí?
    Have you tried turning it off and on again?
    thingie avatar 11.1.2010 13:22 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    I vlak může uváznout v závěji.

    Nicméně, zásadním problémem jsou zasypané výhybky, které pak úplně nědělají to co by měly, což dodržování jízdního řádu úplně nenapomůže. No, a pak namrzlé troleje, a tak.
    Růžové lži.
    11.1.2010 10:54 Jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tak to me dnesni 20minutove cekani vlaku tesne pred holesovickym nadrazim nevadi. Zamrzle vyhybky zpusobily tak maximalne to, ze jsem se dnes vyspal o 20min dele. Avsak chapu, ze nekdo jiny s tim ma treba problem, nebot mu jeho prace neumoznuje zpozdeni. P.S.: Pri ceste z prace domu me zpozdeni vadi nekolikanasobne vic :)
    11.1.2010 11:21 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Vzhledem k tomu, že mám ještě pořád platnou zpáteční jízdenku a moc jiných způsobů jak se dostat domů, než vlakem dneska nemám, tak třeba budu ještě večer referovat o tom, jak jsem se zasekl na dvě hodiny (průměr mého obvyklého zpoždění, když jedu vlakem) po cestě domů.
    Free your mind and the ass will follow...
    11.1.2010 10:55 prOm3TheuS | skóre: 18 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Hmmmm za taxika 150,- to bylo zbytečný. Z Hostivaře na Skalku jezdí za 26,- busy 271 a 154 a doprava trvá pouhých 10 minut ;-)
    11.1.2010 11:15 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jo, možná to bylo zbytečný, záleží na tom, jak si člověk cení svého času. Než bych se v té břečce někam dočvachtal a tam hledal autobusy (našel jsem sice zastávku, ale z tama rozhodně nic na Skalku nejelo a v okolí se nevyznám), tak byl ten taxík pro mě lepší volba.

    Příště budu připravenej na všechny katastrofy a zjistím si spojení předem :-)
    Free your mind and the ass will follow...
    default avatar 11.1.2010 18:06 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Po Praze jedině taxíkem. Už mě přestalo bavit to neustálý courání na zastávky, čekání, pak to horší — vlastní jízda — a na závěr to nejhorší — dojít od zastávky do cíle. :-D
    Nicky726 avatar 11.1.2010 19:38 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Si mi ale nějakej cimprlich... :-D
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    thingie avatar 11.1.2010 11:26 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    ČD samotným bys měl leda děkovat za to, že dokážou ten padesátky se dožívající krám donutit dojet až do Hostivaře, protože už to je výkon tak neskutečně heroický, že to sotva lze popsat.

    (Příspěvek *neobsahuje* žádnou ironii.)
    Růžové lži.
    11.1.2010 12:35 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Na druhou stranu by je musel seřvat, že nedokáží zajistit obnovu vozového parku.
    thingie avatar 11.1.2010 12:36 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ty soupravy měly být podle původně plánované životnosti ve šrotu ještě kousíček před revolucí. Tady bude asi systémovější chyba, někde.
    Růžové lži.
    11.1.2010 12:51 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Chyba bude myslim ve velke sametove, protoze nas socialisticky prumysl dal horkotezko dohromady nastupce, ale na jeho vetsi vyrobu uz nedoslo, to uz meli vyrobci jine problemy nez vyrabet. Nekde jsem o tom nastupci cetl, jedna nebo dve soupravy snad jeste jezdi.

    Pendolina a vlaky byl podobny pripad.
    thingie avatar 11.1.2010 12:59 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Více než dvě jednotky nikdy vyrobeno nebylo, a nejezdí už ani jedna (první už jak dávno, druhá od letošního podzimu). Jako vždy to byla obšlehnutá západní koncepce horko těžko realizovaná, s tunou problémů, částečně morálně zastaralá už na tovární lince. Ale v nejhorším se dala vozdila koupit jinde, a spousta jiných věcí, těch problémů tam bylo víc (Pendolino a ČKD bych radši nezmiňoval :-)).
    Růžové lži.
    hajma avatar 11.1.2010 11:26 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    kde nejen že je asi milionsedmsetpadesáttisíctřistačtyřicetdva lidí
    lidí, co se normálně vozej v autě a do vlaku vlezou jenom když nemůžou vyjet. Kdyby jezdili pravidelně, tak by dráhy třeba dvě tři soupravy přidali a nemusel ses mačkat. No, třeba taky ne.

    Jinak pohodlnější je vlak furt, dá se tam číst, koukat na filmy. Když jedeš s děckama, tak si s nima můžeš hrát a ne že budou zpruzený v sedačkách. Taky je menší šance, že někoho sejmeš a obráceně.
    21 promarněných znaků
    11.1.2010 12:04 dessin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Cheche, to je krasna naivita, vlakem jezdim denne na primestske lince S5 a o pridani vagonu si muzeme nechat zdat. A to ze si hodne lidi stezuje a pise primo na CD. Pry "dokud nebudeme vypadavat z vagonu, zadny nepridaji"

    Vsem kdo haji CD bych doporucila, aby se do prace dopravovali alespon tyden v kuse vlakem. Vyse popsane problemy nejsou vyjimkou, jsou na dennim poradku plus zpozdeni a protivni pruvodci.
    thingie avatar 11.1.2010 12:09 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Kdyby to vždycky bylo tak jednoduché. O těch hodných lidech z různých politických uskupení kteří dělají všechno proto, aby vydupali kravinu zvanou metro na letiště namísto civilizované trati, pokračující rovněž dál do Kladna, to předpokládám neřekneš nic.
    Růžové lži.
    pools avatar 11.1.2010 16:20 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Vivre libre ou mourir!
    thingie avatar 11.1.2010 16:31 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    No, to sice ne, ale tak jak je to navržené, tak ta myšlenka ani v nejmenším nevypadá mrtvě. A ta plánovaná nová konečná je očividně hodně na půl cesty poměrně nikde… A nadto. Územní plán. Ten říká maximálně tak co by se chtělo, aby bylo.
    Růžové lži.
    11.1.2010 12:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Já jezdím vlakem, který narvaný nebývá, průvodčí jsou v pohodě a zpoždění na denním pořádku fakt nejsou - občas vlak přijede i dřív než má.

    A vlakem jezdím v kuse ne týden, ale skoro deset let.

    Quando omni flunkus moritati
    11.1.2010 12:32 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    To máte velké štěstí. Jezdil jsem do práce víc jak rok vlakem. Dělal jsem si statistiku. Za 12 měsíců cestování dojel na čas 8x. Jinak vždy zpoždění od 5 minut nahoru. Trápilo mě to, byl jsem závislý na jeho rozumném příjezdu, jinak mě ujel spoj. Vlaky špinavé, velice často ani nebylo vidět ven. Hnus. Teď jezdím autem. Sice to stojí na beznínu 2x tolik co vlak, ale zase denně ušetřím skoro 3 hodiny času.
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    11.1.2010 12:49 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Mhm, jasně, až na to, že jsem tím vlakem jezdil několik let, ještě když jsem neměl řidičák, auto a peníze na jeho provoz. Počet lidí se nezměnil, prostě ve špičce jsou vlaky (trať S9) narvané k prasknutí, přetopené, ... viz výše.

    Takže to rozhodně není případ jenom dnešního dne.
    Free your mind and the ass will follow...
    thingie avatar 11.1.2010 12:51 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Kdybych chtěl v okolí Prahy a Praze najít něco, co je ve špičce narvané k prasknutí, myslím, že bych přinesl seznam, na kterém by linka S9 nebyla ani jediná, ani první :-)
    Růžové lži.
    11.1.2010 12:54 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    ani jediná, ani první :-)
    Však jsem také nic z toho netvrdil ;-)
    Free your mind and the ass will follow...
    hajma avatar 11.1.2010 13:40 hajma | skóre: 27 | blog: hajma | Říčany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    co je to vlastně špička? já teda jezdím S9 taky, ráno většinou mezi 8-9 a většinou si i sednu. Což se o autobusech v tu samou dobu tvrdit nedá.

    A zrovna v půl devátý jede i elefant.

    Jinak osobně ČD nijak zvlášť rád nemám, ale kritizovat se na nich dají úplně jiné věci.
    21 promarněných znaků
    11.1.2010 13:56 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Hm, oficiální definici nevím, můj odhad je, že špička je tak 6:30-8:00, dneska jsem jel v 7 a byla to katastrofa, v Říčanech už to bylo narvané k prasknutí. A do těch 8 tak nějak jezdí nejvíc dětí do školy a studentíci, mraky lidí do práce a tak podobně.
    Free your mind and the ass will follow...
    xpj avatar 11.1.2010 11:49 xpj | skóre: 22 | blog: Malé linuxové radosti... a strasti | Řevnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ještě dodatek nakonec. Lidi, kdo z vás je beznadějně zamilovanej do vlaků, zkuste mi tady popsat, co konkrétně vám na přepravě v podání ČD způsobuje ten každodenní orgasmus. Jinak si totiž nedokážu vysvětlit ty ksichty lidí s nasazeným úsměvem dneska ráno. To si musíte před každou cestou přihnout z placatky nabo něco zakouřit, ne?
    Jednoduchá odpověď: necestují každodenně vlakem. Jen o víkendech, kdy např. na naší (Praha-Beroun) trase vyjíždí pouze vypulírované city elefanty, které jsou celý týden schované (maximálně jedou v 11 do Prahy a v 13 do Berouna). A ještě nezapomenou zdůraznit, co že nám to vlastně na tom každodenním dojíždění vadí, když tam jezdí takové krásné nové vlaky...
    thingie avatar 11.1.2010 11:54 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Celý týden schované? Takovou kravinu myslíš i jenom náznakem vážně?
    Růžové lži.
    11.1.2010 12:06 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jasne, lidi v CD se preci bavi schvalnostmi a podrazy. Neni totiz vetsi poteseni, nez zasrat vagon, poslat do soupravy o dva vagony min, schvalne zpozdovat vlaky, zapominat je nechat vyjet ze stanice a okradat cestujici.

    Ty to jeste nevis?

    :-)
    11.1.2010 12:07 dessin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Kravinu? Doporucuji projit stranky CD a oznaceni spoju v jizdnich radech, nez zacnu lidi napadat ze placaji kraviny. Snadno by se mohlo stat, ze nakonec budu placat kraviny sama...
    thingie avatar 11.1.2010 12:10 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Dobře, takže někde v Praze v depu přes všední den nějaký velký železničář schovává kdovíkolik příměstských elektrických jednotek, protože je za žádnou cenu nechce poslat do Berouna, protože tam nikoho nemá rád. Tipuju.
    Růžové lži.
    11.1.2010 12:27 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Když nemaj vlaky, mají si je koupit, to není problém zákazníků, když na to nemaj prachy, mají nastait ceny tak, aby je měli... My taky neříkáme, že to nejde, říkáme, že to za tyhle prachy nejde a pokud to chcou, musí zaplatit víc a my jim ten MetroCluster za ty nehorázné prachy co to stojí objednáme.
    thingie avatar 11.1.2010 12:34 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Není nad zdravý čistě kapitalistický pohled na veřejné služby, no. Popravdě by mi docela vyhovovalo kdyby lidi jako ty tady řídili všechno, byla by to konečně definitivní motivace emigrovat někam, kde mají rozum, a z povzdálí sledovat jak tu všichni roztomile chcípnete.

    (Jo, tohle je trochu zbytečně přehnaný výkřik.)
    Růžové lži.
    11.1.2010 12:58 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Není nad čistě socialistický pohled na veřejne služby, no. Popravdě, docela by mi vyhovovalo, kdyby lidi jako ty řídilo všechno, byla by to konečně definitivní motivace emigrovat někam, kde mají rozum, a z povzdálí sledovat jak tu všichni roztomile chcípnete.

    (Jo, tohle je trochu zbytečně přehnaný výkřik.)
    11.1.2010 18:15 Aleš Kapica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jo Marku, byl to zbytečně přehnaný výkřik, protože si neuvědomuješ že máš naprosto minimální zkušenost s reálnou existencí. Co si vybavuji, tak jsi byl poměrně rychle katapultován na docela slušnou životní úroveň, což ti pochopitelně přeju. Nicméně se zkus zamyslet nad tím, kolik procent obyvatel tohoto státu je na tom alespoň tak jako ty. Ten zbytek si holt musí vystačit v dopravě "se sockou".

    Mobilita pracovních sil je pěkné heslo, jenže aby to mohlo fungovat, musí být spolehlivě zajištěna a za rozumnou cenu. Vydělávat na to abys pouze uhradil náklady za dopravu prostě nelze.
    11.1.2010 19:26 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    tak jsi byl poměrně rychle katapultován na docela slušnou životní úroveň
    Jo to možná jo, ale přišlo to s velkou cenou, obětoval jsem značnou část svého osobního života, nejdřív poprvé a v neděli poprvé, takže pokud mi někdo závidí, rád vyměním :-) Rád vyměním svůj job za to být s někým komu by na mě třeba i záleželo :-)
    11.1.2010 19:28 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    A v neděli podruhé :-)
    11.1.2010 12:52 Peter H. | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Keď nastavia ceny tak, aby prachy mali, stál by lístok ako v Nemecku. To by bolo zas rečí.
    Have you tried turning it off and on again?
    11.1.2010 12:59 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Českou železnici vyléčí opravdu jen konkurence. Bohužel, zase odložená.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    11.1.2010 13:03 Peter H. | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Vy si vážne myslíte, že v tejto kalamite by súkromník jazdil presne? Viď dole komentár o SŽDC. Samozrejme, kultúre cestovania by to pomohlo.
    Have you tried turning it off and on again?
    thingie avatar 11.1.2010 13:07 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ono by v prvé řadě bylo dobré, kdyby došlo k nějakému širšímu pochopení, že na železnici je v osobní přepravě ten hlavní zákaznický vztah mezi objednatelem a dopravcem, a právě ten hlavně určuje co se cestujícímu nabídne. Ten vlak tam nepojede proto, že vy čekáte na nástupišti, ale proto, že to nějaký krajský úředník objednal. A pojede právě takový jaký objednal. S takovou kapacitou, tak nový, a tak dále. Zásadní otázka zní. Jaký je pak vztah mezi objednatelem (kterým jsou volení zástupci na krajích a ministerstvu dopravy) a cestujícím? Konkurence je trochu jinde než by se mohlo zdát.
    Růžové lži.
    11.1.2010 13:15 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Předchozí diskuze byla o zastaralosti vlaků a nedostatku peněz.

    Ano, myslím že konkurence by toto vyřešila. Opravdu věřím, že Jančura by za stejné peníze dokázal provozovat vlaky nové a ještě je z toho splácet.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    11.1.2010 13:19 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Opravdu věřím
    No a v tom je prave ten problem. Poptej se v Britanii :-)
    thingie avatar 11.1.2010 13:19 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Věděli jste, že většinou se jako podmínka do takových výběrových řízení (všude na světě) dává předpoklad, že nabízející už aspoň někde nějakou železniční dopravu provozoval? :-)
    Růžové lži.
    11.1.2010 17:32 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Hmmm počítá se i OpenTTD? :-D
    thingie avatar 11.1.2010 17:36 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    No, OpenTTD nějak extrémně železniční zase neni. Je to prostě jenom hra, ne modelové kolejiště. (A vzhledem k postoji vývojářů nikdy nebude, což teda ani nevadí, pak by to nebyla hra.)
    Růžové lži.
    11.1.2010 18:46 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Já bych řekl, že na železnici prezentovanou zápiskem OpenTTD stačí :-).

    Ale jinak v OpenTTD je dost možností, jak si vyhrát s vlaky, imho i víc než u aut. Jsou tam podmíněné semafory (asi 3-4 typy), od určité verze lze svázat cestu vlaku s určitým průjezdem. No a samozřejmě tam je taky seznam stanic, kudy má vlak jet (tohle má tuším třeba Simutrans propracovanější).
    thingie avatar 11.1.2010 18:50 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    No, já si myslím, že vím docela dobře co v OpenTTD je a jak moc to stačí na modelování čehokoliv podobného skutečné železnici, a žádná sláva to fakt není. Něco by se asi dalo implementovat snadno, a možná by ani nemuselo být kontroverzní. Ale v každém případě by to z té hry udělalo něco úplně jiného.

    A čistě pro zajímavost, když si projdete OpenTTD wiki, tak mnohé složité stavby co tam najdete vypadají spíš jako dálniční křižovatky než železniční uzly, to taky není náhoda.
    Růžové lži.
    thingie avatar 11.1.2010 18:53 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Když nic jiného teda, tak si aspoň opatchujte cargodist. S tím je ta hra trochu jiná sranda. Abych něco konkrétního řekl.
    Růžové lži.
    11.1.2010 19:51 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    A čistě pro zajímavost, když si projdete OpenTTD wiki, tak mnohé složité stavby co tam najdete vypadají spíš jako dálniční křižovatky než železniční uzly, to taky není náhoda.
    To je ale možnost té hry, v reálu by šlo taky na každý křižovatce tratí udělat nájezdy a spoje každý s každým, akorát by to bylo plýtvání prostředky. Jediná velká nevýhoda železnic v *TT[D]?|Simutrans :-D je v tom, že by šlo blbě časově plánovat. Z důvodu, že ve hře běží čas mnohem rychleji. Ale takový řazení vagonů tam jde minimálně manuálně (akorát to už pak není taková zábava).
    Když nic jiného teda, tak si aspoň opatchujte cargodist.
    Patch vyzkouším, poslední build OpenTTD jsem dělal někde před 2-3 lety.

    Jinak samozřejmě možnost, že by se můj pokus o vtip :-D, realizoval tak, že by se dělalo výběrové řízení na základě *TTD her, je možnost nemálo absurdní.

    P.S. Nevykat (asi si to dám do patičky). Člověk si pak připadá jako na nějakým úřadě :-D.
    thingie avatar 11.1.2010 20:00 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    No, nešlo. Ony se málokde kříží železnice jenom tak na poli, většinou tam stojí velká stanice. A zkuste udělat v openttd nějakou rozumnou stanici. Nemožné. Nebo zkuste udělat v openttd dvoukolejnou trať s něčím jako obousměrným autoblokem. To nejde. Zvláště smutná je pak nemožnost udělat nějaká nákladní seřadiště, což je nemožné dokonce dvojnásob. Představa, že někde v dole naložíte pár vagónů, čmelákem to odtáhnete do stanice, tam to rozházíte do dvou dlouhých nákladních vlaků, převezete lán světa, a zase po vlečce dovezete do elektrárny? Cha. A tak. Je to smutný.

    Ale tak daleko není třeba chodit. Celá ta sranda začíná už u nepoměru chytré vlaky a blbá trať. To je úplně naopak. Ve skutečnosti je blbý vlak a chytrá trať. Jenže když se každý vlak sám dívá co se děje a vybírá si cestu, tak jste třeba právě prohráli možnost vyrobit nějakou tu skutečnou stanici.

    Časová měřítka takový problém nejsou, to se dá ignorovat, stačí vyrobit nějaký pravidelný cyklus, a ani to ne, už tam jsou. Rok se dá chápat jako jeden den, to je fuk.

    (Já nevykám, já zásadně promlouvám k celému světu.)
    Růžové lži.
    11.1.2010 21:40 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    No, nešlo. Ony se málokde kříží železnice jenom tak na poli, většinou tam stojí velká stanice. A zkuste udělat v openttd nějakou rozumnou stanici.
    Aha to bude tím, já hraju TTD stylem "Já bůh" a používám cheaty (takže stanice s hafo odbočkami na velké ploše není problém). Ale křížení železnice někde na poli bez stanice jsem nedělal snad nikdy.
    Nebo zkuste udělat v openttd dvoukolejnou trať s něčím jako obousměrným autoblokem. To nejde.
    Jo tak takové varianty by šly blbě, leda nějakým skriptovacím jazykem pro každou výhybku, ale to by už nebyla skoro žádná hra (i když já bych si vyhrál :-) ).
    Zvláště smutná je pak nemožnost udělat nějaká nákladní seřadiště, což je nemožné dokonce dvojnásob.
    Seřadiště asi ne, rozhodně skriptování by bylo na novou hru (ale nápad je to zajímavej). Jakési takési přepojení vagónů by mělo jít v depu. Ale i překládka na stanici imho jde, nikdo nekontroluje, že ten vagon je jinej :-D. Navíc jsem měl na mysli dopravce. Ten snad nerozhoduje, jak se má každý jeho vlak na stanicích po cestě řadit, to je imho v pracovní náplni pracovníků té dané zastávky. Pro něj je důležité, aby se jeho vagón a obsah dostal tam, kam plánoval.
    Jenže když se každý vlak sám dívá co se děje a vybírá si cestu, tak jste třeba právě prohráli možnost vyrobit nějakou tu skutečnou stanici.
    Právě to lze aspoň trochu omezit těma "kontrolníma bodama".
    (Já nevykám, já zásadně promlouvám k celému světu.)
    Aha tak sorry (z toho předchozího textu to nebylo poznat) :-D.
    thingie avatar 11.1.2010 22:22 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ale no tak já třeba taky nějaké peníze neřeším, a prostě si jich přihodím kolik zrovna chci, o to tolik nejde.

    Obousměrný autoblok by zrovna nic dvakrát složitého nepotřeboval, konečně, spousta lidí už o tom napsala tuny blábolů. Představa byla že prostě k již implementovanému pathfindingu by se přidaly ještě slabé rezervace, a nějak se rozlišila oddílová návěstidla, tak, že by ona slabá rezervace nemohla končit na nich, ale zároveň by v daném úseku stále ještě mohly být další vlaky. Má to samozřejmě svoje problémy. Například by se znovu neomylně objevil pitomý deadlock, kdy všechny staniční koleje jsou obsazené vlaky které chtějí odjet po nějaké jedné trati, na jejíchž všech traťových kolejích ovšem stojí vlaky čekající na vjezd do stanice. Znova, tohle je obtížné řešit pathfindingem ve vlaku. Opět to vede na nutnost mít chytré tratě.

    Překládání na stanici jde, no, ale není to dvakrát elegantní. A pak samozřejmě třeba nejde krásná myšlenka, že rychlík jede půl trati s elektrickou lokomotivou, a na úsek bez drátů se přepřáhne do dýzlu. To je pak prd hraní si s vláčkama, když tohle nejde. Příkaz do depa se dá dát, ale jinak se tam dá v příkazech zařídit jenom refit, což je sice třeba pěkné, pokud máte newgrf s více refitovatelnými vagóny, že tam vezete něco, a zpátky něco jiného, ale…
    Růžové lži.
    13.1.2010 07:51 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tak jste mi tu hru kluci právě znechutili :-) Jsem to začal gamesit před dvěma týdny právě kvůli těm tratím. :-)
    11.1.2010 22:17 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Představa, že někde v dole naložíte pár vagónů, čmelákem to odtáhnete do stanice, tam to rozházíte do dvou dlouhých nákladních vlaků, převezete lán světa, a zase po vlečce dovezete do elektrárny? Cha. A tak. Je to smutný.
    toto ale v OpenTTD jde udelat... a ja to pouzivam docela casto... staci nastavit tomu vlaku, co jede z dolu v cilove stanici status ,,transfer and leave empty''
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    thingie avatar 11.1.2010 22:23 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    No já vim. Já to dělam taky. S cargodistem je to dokonce ještě mnohem jednodušší (nepotřebujete explicitní příkazy na transfer). Ale prostě to není tak hezký :-)
    Růžové lži.
    12.1.2010 09:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    A není ten vlak potom v červených číslech? Mám pocit, že za to docela padá skóre.
    Quando omni flunkus moritati
    12.1.2010 09:47 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    driv to tak bylo... ale co jsem hral verzi 0.7.3 tak tam se to zauctovavalo dobre... i.e., vytezek z prepravy se rozdelil rovnomerne mezi oba vlaky.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    thingie avatar 12.1.2010 10:22 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Rozpočítává se to na Transfer kredity. U dílčích transferů se to ukazuje jako zisk (ale ty peníze nedostanete), kredity najdete u vlaku v popisu nákladu. Teprve při finálním doručení se to spočítá. Nevím, jestli se systém nezměnil, ale může se stát, že při doručení to ukáže červené číslo ztráty, což lidi strašně mate, ale je to odpočet z už přidělených kreditů (když nedoručujete moc rychle, zisk z doručení klesá), takže o peníze nepřicházíte. Každé vozidlo pak má ten podíl, který mělo při transferu.

    Ale upřímně, každá trochu složitější strategie zpravidla statistiky zisku vozidel znehodnocuje k naprosté bezvýznamnosti.
    Růžové lži.
    thingie avatar 12.1.2010 10:25 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Cargodist je nejzábavnější, když ho zapnete v pokročilé fázi hry, kdy máte složitou síť, a ona najednou začne generovat cargo pakety úplně jinak než jak byste čekali, takže vaše veliké a úžasné spoje vydělávající statisíce jezdí poloprázdné, a vlastně jdete šupem do kopru, a jediná možná záchrana je rychle úplně měnit linky, mnohé rušit, někdy třeba nahradit jenom busem, někde naopak honit kapacitu jak se jen dá, a tak. Jenom abyste váš roční výkaz dostali aspoň na tu černou nulu. Je to pak zajímavé :-)
    Růžové lži.
    12.1.2010 10:27 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jančura do toho chtěl jít myslím s Arrivou, takže v téhle podmínce by problém nebyl.

    viz: http://www.arriva.co.uk/arriva/cz/business_activities/overview_1/summary/
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    thingie avatar 12.1.2010 10:35 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    S Keolisem, ale to je fuk.
    Růžové lži.
    11.1.2010 16:56 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Marku, to je za dnešních regulací a cen energií a lidské práce nereálné. Nedotované systémy městské a příměstské dopravy fungovaly maximálně do 50. let. Kde se pak nezačla dotovat veřejná doprava, nastoupila rakovina měst a musely se dotovat silnice.
    11.1.2010 12:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Já zase doporučuju podívat se na nádraží. AFAIK žabotlamy do Berouna jezdí jenom jako posilové/náhradní spoje.
    Quando omni flunkus moritati
    thingie avatar 11.1.2010 12:22 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    To bohužel není pravda, v kladívka na většině exponovaných spojů je fakt zpravidla ta žába, pravidelně.
    Růžové lži.
    xpj avatar 11.1.2010 15:31 xpj | skóre: 22 | blog: Malé linuxové radosti... a strasti | Řevnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Co já vím, třeba přes týden jezdí do Kolína a akorát na weekend je pošlou na Kárlštejn...
    thingie avatar 11.1.2010 15:33 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Bingo. Přes týden je těch vlaků třeba mnohem víc…
    Růžové lži.
    11.1.2010 12:59 iMHO | blog: iMHO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jezdím vlakem téměř denně Řevnice - Praha a zpět už sedm let. Situace se výrazně zlepšuje. Každý rok přibývají spoje a s každou změnou jízdního řádu jezdí více Elefantů a méně žabotlamů (v současné době už jen čtyři). Ona ta obnova vozového parku nejde tak rychle. Jediné co mě mrzí je, že už úplně odstavili krakeny (Péťovi se tímto omlouvám za odkaz na českou wikipedii). V těch se bezkonkurenčně nejlíp spalo. :-)

    Mimochodem zvláštní je, že spousta lidí si na Elefanty taky stěžuje, kupříkladu že je v nich méně místa a moc světla. Asi nevědí, co chtějí. :-)))

    xpj avatar 11.1.2010 15:30 xpj | skóre: 22 | blog: Malé linuxové radosti... a strasti | Řevnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jojo, krakeny :-)

    No, nejezdívám už, ale před třemi roky to bylo tak, jak jsem napsal...
    thingie avatar 11.1.2010 15:34 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Není nad aktuální informace. A když už ne aktuální, tak aspoň vydávané za aktuální.
    Růžové lži.
    12.1.2010 09:21 iMHO | blog: iMHO
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Před třema lety asi jo.

    Jinak ono zlepšení dopravy na příměstské železnici pozoruju i v jiných směrech. Kupříkladu v informovanosti. Při pravidelných údržbávh trati (většinou na jaře) zpočátku nebyla informovanost žádná - prostě bylo zpoždění. Nyní se dělají i speciální jízdní řády (omezení souprav) a vlaky podle nich skutečně jezdí.

    Já prostě jezdím vlakem rád - ráno se krásně protáhnu cestou na nádraží, pak podřímám (nebo něco přečtu) a opět pěškobusem z Hlaváku na Letnou. Nádherné zahájení dne! :-)
    11.1.2010 11:50 Roger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Vyběhl jsem do kopce, zpocenej od házení lopatou... Navíc nechutnej smrad
    Tohle me opravdu dostalo :)
    11.1.2010 13:19 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    ono tam takových rozporů je víc

    jeho oblíbené auto vs historický vlak:

    auto - vůbec nevyjelo

    vlak - dojel až do Hostivaře
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    11.1.2010 12:29 jimi | skóre: 14 | blog: linuxnazs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jedna zajímavost: Když člověk jede autobusem a silnice je zasypána sněhem a autobus má zpoždění, může za to provozovatel silnice a všichni nadávají na silničáře a ne na dopravce. V případě železnice, když jsou neprůjezdné tratě, všichni nadávají na dopravce (ČD) a nikoliv na provozovatele dráhy SŽDC (Správa dopravní železničí cesty). ČD si musí "kapacitu dráhy" kupovat stejně jako dalších 40 registrovaných firem, které můžou provozovat své vlaky na našich kolejích. Vlaky regionální dopravy si zase objednávají jednotlivé kraje. Co bych ČD vyčetl je kvalita dopravy, jako jsou možnosti vogónů, úklid, teplo atd...
    11.1.2010 12:44 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    To nemůžeš po lidech chtít aby rozlišovali ještě na úroveň SŽDC případně ČD Telematicy. Pro lidi to je prostě všechno ČD a ty reakce jsou na základě této neznalosti přirozený. Ono všechny výkřiky jsou většinou pouze o nepochopení problému. Konec konců nikdo přece nikoho nenutí tím vlakem jezdit, zmíněný občan mohl natáhnout krok a místo na vlak utíkat na běžkách rovnou do práce. :-)
    11.1.2010 12:53 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    O tom pro zitrek uvazuji :-)

    Kdyz nebudu muset v sest rano odklizet, tak na to skocim.
    Bluebear avatar 11.1.2010 22:48 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    To nemůžeš po lidech chtít aby rozlišovali ještě na úroveň SŽDC případně ČD Telematicy. Pro lidi to je prostě všechno ČD

    Ale ona SŽDC a ČD ve skutečnosti opravdu jsou jedno a to samé. Formálně byla přece SŽDC oddělena od ČD před nějakými dvěma lety a řekl bych, že hlavním důvodem k této akci bylo právě to, aby si tyto dvě firmy mohly navzájem přehazovat dva horké brambory: zodpovědnost za špatné služby a finanční ztráty.
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    thingie avatar 11.1.2010 22:56 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ty nějaké dva roky jsou ve skutečnosti sedm. (Pokud se teda nepočítá doba od kdy SŽDC převzala čistě na sebe samotnou údržbu dopravní cesty, ale to nelze označit za formální oddělení od ČD.) Hlavním důvodem pak mohlo být třeba to, že to oddělení dopravce a provozovatele dráhy vyžaduje i evropská legislativa, smyslem takového opatření je například více zpřístupnit dopravní cestu pro jiné dopravce a další spousta věcí. Je to tak i všude jinde. Relevantní informace na různých eurowebech, například.
    Růžové lži.
    11.1.2010 12:44 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Můžeš mi, prosím, ukázat místo v mám zápisku, kde bych měl podle tebe nadávat na SŽDC a ne na ČD? Myslím, že všechno v mém příspěvku zmíněné jako negativum cestování vlakem je záležitost ČD.
    Free your mind and the ass will follow...
    12.1.2010 02:42 jimi | skóre: 14 | blog: linuxnazs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Myslel jsem to obecně. Podle tvého příspěvku můžeš nadávat na ČD, oprávněně za to, že mají nekvalitní vozy a na kraj, že objednal málo vozů. (pochopil jsem, že to byl vlak regionální dopravy a byl přeplněný) a to taky oprávněně. Co se týče stížnosti na kraj, tak jsem se na to dnes informoval na patřičných místech, jak je to s objednáváním přepravní kapacity osob a pochopil jsem, že si ji objednávají kraje, ale ČD do toho má taky co mluvit, takže to není až tak jednoznačné.
    11.1.2010 12:48 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    České dráhy jsou na mém seznamu nepřátel někde mezi Microsoftem a Českou poštou.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    11.1.2010 12:58 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tak já panťákem většinou nejezdím. Ale co jsem pochopil, jediná smysluplná výtka v tvém podání je, že ta stará rachotina nezavřela dveře a oni vás nechali vystoupit. Tak mají staré vlaky, to mě osobně dvakrát nebere.

    Co já vyčítám přepravě ČD je strašně pomalá přeprava, cca o polovinu pomalejší než autobusy. A není to jen tratěmi, prostě se furt někde na něco čeká. V tomhle by hrozně pomohla konkurence, např. strategie StudentAgency v autobusech mi připadá více než žádoucí: rychlý plně vytížený a tedy levný spoj mezi krajskými městy.

    p.s. z Hostivaře jezdí na Skalku minimálně dva busy, spíš víc. A na Strašnickou vedle i tramvaje.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    thingie avatar 11.1.2010 13:03 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Kde se třeba konkrétně na něco čeká? :-)

    (Zrovna ty staré krámy by mě braly. Viděli jste někdy, jak se ta stará žába chová při nárazu? Jestli tím jezdíte, nechtějte.)
    Růžové lži.
    11.1.2010 13:26 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tak třeba časy prostáté na stanicích jsou často delší, než ty údajné 2-3 minuty podle jízdních řádů. Navíc skoro vždy se alespoň jednou vlak někde zastaví a stojí.

    Prostě rychlík by měl být rychlík -> maximální možnou rychlostí spojit hlavní tepny. V podání ČD je to spíše jen o nezastavování na malých stanicích.

    A věřím tomu, že při konkurenci by byl alespoň ve špičce někdo schopen vypravit přímý vlak Praha, HK.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    thingie avatar 11.1.2010 13:32 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    No, to by bylo pěkně předpotopní řízení dopravy :-)

    To určitě nebyl, rozhodně ne rychleji. Ve špičce už určitě ne. Napadlo tě třeba, že ten vlak stojí proto, že v mezistaničním úseku je nějaký jiný, a holt se musí počkat? Mnohé tratě jsou narvané k prasknutí. Jednokolejka mezi Velkým Osekem a Hradcem Králové nekonečnou kapacitu (abychom uvedli nějaký konkrétní příklad) zdaleka nemá. Stačí pár osobních vlaků (ty by se navíc, kdyby rychlík nestavěl nikde, musely přidat), do toho jeden dva taktové rychlíky, semtam náklad, a jednokolejka je v koncích. Těch vlaků je na kolejích fakt hodně.
    Růžové lži.
    11.1.2010 13:03 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ano, v podstatě je problém stav techniky, ale také nedostatečná přepravní kapacita ve špičce a nepříjemný personál ČD. Ale hlavně je problém v tom, že se mi ještě nikdy nepodařilo vlakem dojet včas (čti: podle jízdního řádu) :-/ Asi mám nějakou špatnou karmu.

    S pomalostí přepravy - souhlas, šlo by to určitě rychleji.

    A nakonec, k busům už jsem se tu vyjadřoval, neměl jsem čas hledat odkud jezděj, neznám to tam. A tramvaje měly podle všeho po ránu taky značné problémy ;-)
    Free your mind and the ass will follow...
    11.1.2010 13:15 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    cca o polovinu pomalejší než autobusy
    Jak kde. Je jasne, ze do Brna urcite. Ale treba do Budejic je to plus minus stejny a busem jsem jel jednou a nikdy vice.

    Bus 370 jel skoro dvakrat tolik co vlak.

    Treba Teplice - Mikulov busem, protoze tam je vlak jen pro fajnsmekry :-)
    11.1.2010 16:47 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Stěžuj si na ČD, pokud to byl integrovaný vlak, tak i na ROPIDu.
    11.1.2010 17:15 Martinus | skóre: 21 | blog: martinus
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tak, stížnost na ČD podána do nějakého obskurního webového formuláře, odpověď prý do 30 dnů. Tak uvidíme.
    Free your mind and the ass will follow...
    11.1.2010 18:40 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Denne jezdim vlakem do prace. Obcas se sice stane neco co me taky nadzvedne, ale vicemene jsem to zatim vzdy prezil a kdyz na to vzpominam s odstupem casu, tak je to to vlastne takovy dobrodruzo. Kdyby vsechno fungovalo, asi by to byla nuda. Treba jsem jednou jel v kupe s kralovskou dcerou, ktera odmitala zaplatit jizdne, tak si pro ni prisla policie, nebo jsem hlavne minulou zimu jezdil dost casto tzv. polarnim expresem, taky jednou jsme zastavili v poli, tak jsem zbytek na nadrazi dosel pesky. Jinak co se tyce kupe tak CD maji dva typy: Sauna a Iglu atd. Proste sranda :-)
    11.1.2010 20:46 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Iglů jsem ještě nepotkal, ale zato už jsem narazil na typ spalovna. V takovém kupé se při nule stupňů venku nechá jet s otevřeným oknem.
    Quando omni flunkus moritati
    thingie avatar 11.1.2010 20:56 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    To je tak od série, a které konkrétní béčko to je, a tak. Ale což, tyhle krámy.

    Ošklivá jsou třeba ta nově modernizovaná Bpee, která v každých podmínkách vyrábí zoufale nepříjemnou klimatizační zimu, ze které pak jakékoliv venkovní prostředí člověka potěší, protože i v extrémním třicetistupňovém vedru se cítí lépe než v tom prapodivném mrazáku. Ona to není vysloveně zima, ten vůz nejspíš splńuje předpisy co do vnitřní teploty na jedničku, ale… je to… divné.
    Růžové lži.
    Grunt avatar 11.1.2010 19:30 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    A to já si to dneska štrádoval domů ECčkem od Deutsche Bahn. No jo, fakt bych nechtěl bydlet mimo koridor. Ale je fakt, že pár výtek by se našlo.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    thingie avatar 11.1.2010 19:40 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Jako třeba když loni v červnu uhodilo do Süßenbrunnu a všecko od Vídně mělo hodinu zpoždění už v Břeclavi.
    Růžové lži.
    Grunt avatar 11.1.2010 20:15 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Však to také mělo zpozdění 35 minut. Já měl jen štěstí, že jsem dorazil na nádraží když už to mělo zpozdění 20 minut a většina lidí se máchala v chaosu mezi Os a R na jiném nástupišti.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    12.1.2010 19:59 Fëannatar | skóre: 19 | blog: Annals of Taurelador
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Hrm, vlakem jezdím 2x týdně na trati Chrudim-Praha a pravda, ČD mi leze na nervy snad pořád. Nemluvě o tom, že jejich vlaky znají jen dva stavy – prázdný dlouhý vlak a přeplněný krátký vlak. Optimalizaci přepravních kapacit holt dělat neumí, zpoždění je taky celkem běžný jev a zatímco na internetu je zpoždění v podstatě přesné, na nádražích není výjimkou, že naskočí až když už všichni vědí, že ten vlak je zpožděný… Nicméně, co se týče současné situace, řekl bych, že si ČD vedou o něco lépe než sousedi směrem na východ. V neděli jsem do Prahy jel rychlíkem z Luhačovic (který jel na čas) páč dva předchozí EC/IC vlaky měly 100, resp. 50 min (důvodem byl zpožděný příjezd se sousedního státu)... A co se týče dopravy v Praze… no… je vidět, že v Praze prostě na sníh nejsou zvyklí… Taky nechápu lidi, co vlakem cestují rádi…
    Your freedom ends where others' begins. It's the same with software => promote LGPL.
    12.1.2010 20:22 kuly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Co je ta "žabí tlama" ?
    12.1.2010 20:56 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    13.1.2010 10:43 Peter H. | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ale zadať do googlu známejší tvar "žabotlam" a vypadne:

    Žabotlam

    :-D
    Have you tried turning it off and on again?
    Jendа avatar 13.1.2010 16:26 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Z obrázku na necyklopedii není jasně poznat, proč žabotlam.
    Jendа avatar 18.1.2010 10:35 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tak dneska tatáž linka 165 minut ;-). Prý spadly dráty.
    18.1.2010 11:46 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Fungování Českých drah je velmi závislé na meteorologických podmínkách. Člověk má jakous takous šanci, že nebude mít zpoždění při teplotním rozmezí ca 15 až 23 stupňů Celsia, pokud je bezvětří a sucho. Jinak je to dost bída.
    Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
    20.1.2010 12:36 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Proč prý?
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 20.1.2010 20:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Prý == říkal to kamarád, když jsem se ho ptal, proč přijel tak pozdě.
    21.1.2010 09:28 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Opravdu spadly. Teda ne úplně na zem, ale odmotané a prověšené byly pěkně. (Jel jsem kolem.)
    Quando omni flunkus moritati
    19.1.2010 11:26 Káča z Dux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Ehhh tolik síry na naši modrou armádu...

    Aby to nebylo tak jednostranné poslední 2 roky dojíždím denně do práce na trase UL-Dux 26 Km - asi hraje roli to, že se jedná o trať, která slouží mimo jiné k zásobování hnědouhelných elektráren, ale za ty dva roky denodenního dojíždění mohu vcelku zkonstatovat, že zpožděných spojů bylo docela málo, ne více než jeden zpožděný odjezd v měsíci a většinou do 10 minut* - možná ani to, ne bez ohledu na počasí (-20 / +30 oC trakaře, blizard, mlhy cokoliv, co si dokázala na mašiny hnědouhelná pánev a krušné hory nad ní vymyslet - mašiny vždycky jely) vlastně mohu na základě svého pozorování prohlásit, že nejobtížnějším faktorem na této trati jsou sebevrazi cca 4-6 případů - za ty dva roky - ti vždy vyřadili provoz tak na hodinu... ale v tom je Čd nevinně...

    Samozřejmě i já mám k drahám výhrady - chlív(v porovnání s DB), žádné zásuvky pro notebook, a v pátek neschopnost přidat jeden dva vagony do rychlíku na trase Praha-Cheb, ale to je tak všechno...případně absence první třídy v osobních vlacích a Spěšných vlacích - ale asi se jim to nerentuje...

    Stojí za zvláštní zmínku že v Dux je hvězdné spojení ve špičce 3 vlaky za hodinu do každého směru mimo špičku dva, a staví tam úplně vše i mezinárodní rychlíky - práci i barák mám v dochodové vzálenosti od nádraží (barák 1,5km práci 0,5 km)

    Chválím elektronické jízdenky, to by člověk u takového konglomerátu "cold-war" technologií ani nečekal... takže pokud jde o mě - nakoupí-li ČD jednoho krásného dne repasované vagóny 2. třídy od Deutsche Bahn budu naprosto spokojená...za ty peníze (840 CZK za měsíční síťovou jízdenku asi ani víc čekat nelze)...

    *naopak se dá říct, že si podle raního spoje v 7:02 mohu seřizovat hodinky - dokonce jsem kvůli němu uvažovala o rádiem řízených, protože tenhle spoj jede opravdu fest přesně - tak přesně, že v zásadě v 7:02 už nemá cenu nic dobíhat...tím méně se kojit nadějí, že to třeba stihnu jdou-li moje festiny o půlminuty napřed... zpravidla nejdou a v takových případech to holt nestíhám...

    Nicky726 avatar 19.1.2010 21:47 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    No, já mám u spoje, kterým jsem jezdil do školy, taky napozorovány z nějakých 9 let jen minimální výskyty zpoždění. Háček je v tom, že se spoj vypravoval z ani ne 7 km vzdáleného města, to pak, aby nabral zpoždění muselo přes noc napadat spousta mokrého sněhu, nebo foukat silný vítr, aby popadaly stromy. Jinak to jelo vždy, nanejvýš tak minutu později, kvůli dlouhému nastupování školáků.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    2.2.2010 13:49 Káča z Dux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čekej a Doufej (ČD)
    Tak jsem přechválila -30oC 23.1.2010 - přes noc neustály ani naše "hnědouhelné hydry" R-ka měla zpoždění 45 minut (120minut v protisměru) Sp-ka dokonce nebyla ani vypravena... výjimečný stav na drahách trval dva dny - a pak někdo zavelel a opět se fungovalo (a mrazy taky opadly...)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.