abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 709 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Piráti dobrodinci?

    16.8.2009 17:28 | Přečteno: 1784×

    V posledních týdnech tu hodně vřela debata o pirátství, ve které jsme se nedobrali žádného jednoznačného řešení, a to není nikterak špatně. Chtěl bych nyní prodiskutovat jednu variantu pirátství, která mi leží v hlavě, a nejsem si jist, na kterou stranu se chci postavit.

    Obvykle se u pirátství hovoří hlavně o hrách, filmech a hudbě. Až na výjimky jsou nejvíce pirátěny ty filmy (hudba, hry, knihy), které jsou zábavné, tedy přináší konzumentovi hlavně požitek. Co když se však podíváme na odbornou literaturu?

    Budu zde mluvit hlavně o své oblasti, o které vím nejvíce. Co se týče teoretické informatiky, tak ty nejlepší knihy z oboru jsou ve valné většině anglicky a na českém trhu nedostupné. Co se týče třeba teorie grafů, tak máme na trhu (pokud ještě stále je k mání) české Kapitoly z diskrétní matematiky, ale třeba Diestelova Graph Theory je mnohem lepší, pokud se chcete ponořit do tohoto oboru hlouběji. Chcete-li se k takovéto knížce dostat, máte následující možnosti:

    Rozdíl mezi pirátěním Harry Pottera a pirátěním takovéto knížky je zřejmý - zatímco u HP se dá argumentovat, že si čtenáři mohou přečíst zajímavější literaturu zdarma, u odborných textů to tak mnohdy nebude (grafy se z wikipedie nenaučíte). Další výhodou je to, že vlastně „pomáháme naší zemi“ - zatímco autorovi ujde maximálně pár prodaných knih přes Amazon od vysokoškoláků, kteří raději ušetří, poučit se z této knihy může spousta lidí, kteří by si za normálních okolností žádnou tak drahou knihu nekoupili. Jako hrdý KSPák mám samozřejmě na mysli středoškoláky nadané v informatice, kterých rozhodně v naší zemi není málo.

    Obvykle podmínky dané autorem dodržuji, a snažím se konzumovat co nejméně aktuální konzumní hudby, her a filmů, co je jen možné. Ale zde jsem na vážkách - nebylo by pro nás jako stát i jako společnost lepší, pokud bychom podporovali šíření drahých, nedostupných odborných knih nelegální cestou, a to nejen v informatice, ale i v dalších vědách, jako lékařství, fyzika, matematika, a tak dále? (Spousta věcí jde na různých *sharech nalézt, ale infrastruktura by rozhodně mohla být jednodušší a lepší.)

    Potenciální možnost podpory by například mohla být taková: vytvoření (wiki?) stránek, kde se hovoří o knížkách, které jsou zároveň rozumně přístupné a čtivé pro inteligentního středoškoláka ze všech oborů, (jak jsem psal výše, vysokoškoláci mohou využít legální cesty - knihoven), a navíc poskytovat odkazy na torrenty (mám rád tuto technologii, je hůř napadnutelná, než *share), kde se dané knihy dají sehnat.

    Důležitá poznámka: moje názory jsou pouze mé. Nenabádám k jakémukoli porušování zákona, pouze bych rád rozvedl diskuzi o tom, co je nelegální, ale přesto morální a jednoznačně užitečné pro naši zemi a společnost.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Nelegální kopírování odborných knih, které jsou u nás těžko dostupné, je podle Vás:
     (4 %)
     (11 %)
     (2 %)
     (82 %)
     (0 %)
     (1 %)
    Celkem 106 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    vencour avatar 16.8.2009 18:08 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Radim všem odkaz knowfree.net. To pro názornost, na jaké jsem straně. Z mého pohledu pdf papír nahradí v nouzi, stejně jako u muziky je to jako reklama na "jití do toho".

    Velkého průvodce TCP/IP a DNS (to zelený) mam v papíru, pak jsem ho potkal v pdf a v pdf ho používam při hledání. Druhý díl, Bezpečnost TCP/IP (to je ta žlutá) jsem v pdf nenašel ... a ani moc nehledal. No a samozřejmě pdf se líp tahá s sebou.

    Z mojeho pohledu je nutno získávat výhody na trhu práce i života, jak jen to jde.

    No a samozřejmě jde o to, že se jedná čisté stěhování a tak je to zatím legální.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Lukáš Lánský avatar 16.8.2009 20:28 Lukáš Lánský
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Distinkce by se dle mého neměla vést podle linie vytištěné/nevytištěné, protože elektronický papír tuhle dělbu rychle setře. Budou jen placená a neplacená PDF, jako je dneska placený a neplacený záznam hudby.

    Tvrdíš tedy, že hudba dnes může žít z živé reprodukce a texty z papíru? Textům ten papír zanikne! Co potom? Autoři vlivných publikací budou moct žít z přednášek (u nás to zní srandovně, v USA je to dobrý byznys: může být i v malé zemi?), z prestiže nabyté sepsáním takových prací (budou jim na jejich základě nabízena skvělá zaměstnání), možná se objeví další možnosti.

    Myslím, že dnes se už stejně nikdo u nás až na pár výjimek živit psaním knížek nemůže, že je to všechno o touze prosadit své názory a vědomosti. Nebál bych se proto o knižní průmysl o nic víc než o hudební.

    Jen mi bude po starých dobách trošičku teskno. Předdigitální doba byla krásná. :-(

    vencour avatar 16.8.2009 20:40 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Já tvrdim jen to, že když se mi knížka v pdf líbí, tak si ji koupim.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    vencour avatar 21.8.2009 11:27 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Aneb: bylo Československo velmocí inženýrů a vzdělaných lidí. Tohle je jedna z cest, jak se jí opět stát.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    16.8.2009 18:25 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Kopírování zejména cizojazyčné literatury je nutným důsledkem toho, že je v papírové podobě v nedostatečném (ne-li nulovém počtu) v knihovnách a v českých knihupectvích se prakticky nevyskytuje. Objednání po internetu stojí určité úsilí a dost peněz, protože je tato literatura drahá. To ani nemluvím o tom, že někomu (třeba mně) jsou nákupy po internetu protivné. Stahování je rychlé, pohodlné a levné, případný tisk rovněž.
    Lukáš Lánský avatar 16.8.2009 20:17 Lukáš Lánský
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Objednání po internetu stojí úsilí trošičku jiné povahy, než zakoupení v knihkupectví, ale málokdo by souhlasil s tím, že jde o úsilí větší. Čím si tohle objednávání vlastně zasloužilo větší protivnost, než stahování, což je činnost svou povahou velmi podobná?

    Bilbo avatar 16.8.2009 23:57 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Casova narocnost?

    Pokud jde clovek za 14 dni na zkousku tak "15-28 days estimated shipping" z Amazonu nepotesi.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    16.8.2009 20:37 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Obycejne knizky uz nejsou o tolik drazsi. Ja si radu knizek koupil na US Amazonu, a v prepoctu to nebylo nijak prehnane drahe. Ale kvalitni monografie stoji 50-100$, a to prece jen stale drahe je.

    Grunt avatar 16.8.2009 20:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Já už viděl i za $120. Blázni. To abych šel otročit do uranových dolů.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bilbo avatar 17.8.2009 00:03 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Videl jsem i za $176 - a to je jeste 2x tenci nez to "H.264 and MPEG-4".
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    otasomil avatar 16.8.2009 18:58 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Takhle jednou dopadnem.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    16.8.2009 20:21 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Plně souhlasim, nicméně myslim si, že to máš marný - ochránci autorských "práv" ti stejně řeknou, že takovéhle chování je ohavné, protože když budeš stahovat knihy, autor umře od hladu a už nebudou žádné dobré knihy...
    Grunt avatar 16.8.2009 20:25 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Ono je to dost otázka toho kdo má jaký ke své odborné literatuře vztah. Např. Velkého průvodce protokoly TCP/IP a systémem DNS by mě ani ve snu nenapadlo upirátit. To je prostě otázka cti.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.8.2009 20:43 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Abys ke knizce citil cest, musel bys ji nekdy mit v ruce... a o to tady jde. :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    Grunt avatar 16.8.2009 20:45 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Vždyť jo.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    16.8.2009 20:35 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    1. Diestel se da stahnout (ilegalne) na eMule, ostatne jako temer vsechny GTM od Springeru.

    2. Akademici by si meli uvedomit, co delaji, a idealne dat knihu volne ke stazeni. Je to trochu tragedie obecni pastviny, protoze kdyby vsichni akademici vydali vsechno zadarmo, mohli by mit kolektivne vyssi platy, protoze by univerzity nemusely platit drahe knihovny a predplatne za casopisy (prumerny akademik daleko vice penez spotrebuje nez vygeneruje).

    3. Takovych stranek, co rikate, existuje cela rada. Ale knizek tam vetsinou moc neni.

    16.8.2009 20:41 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    1. Samozrejme. Take ho muzu vytahnout z policky. O mne tu rozhodne nejde :o)

    3. No jo, ale nevim ani o jedne, ktera je:
    • cesky, nebo lepe, pro ceskeho studenta
    • volne editovatelna, ne ve stylu "blog jednoho cloveka"
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    vencour avatar 16.8.2009 20:45 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Kolik jsem slyšel výmluv, jak by kdo co udělal, kdyby měl fakt důvod. Ty, český studente, tady máš kvalitní knížku v anglině k tématu, tak se drť jazyk i obor ;-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    16.8.2009 20:49 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Ted Ti moc nerozumim, jestli se vymlouvam ja, cesky student, nebo vlastne kdo :o)

    Chapu, ze triletemu diteti a petadvacetiletemu studentovi takova stranka muze byt nahouby. Nicmene za sebe muzu tvrdit, ze nekdy kolem septimy jsem urcite mel na to, cist Knutha v originale... skoda jen, ze jsem to neudelal a cetl Shakespeara a Orwella :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    vencour avatar 16.8.2009 20:54 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Pokud se bavíme o technické literatuře, tak dost často je originál v angličtině. Plus k tomu třeba RFC. Takže mi to přijde nejlepší jako nezjednodušovat to studentům. Bude se jim to hodit.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    16.8.2009 20:58 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Nezjednodusovat ve smyslu "Jestli se chces neco naucit, tak to hodinu pekne hledej, a to jeste ani nevis, ktera knizka je v Tvem oboru nejcitelnejsi a ktera stoji za houby... MUHAHA!" ... to je podle mne trochu prilis Ing. Zlo. :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    vencour avatar 16.8.2009 21:19 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    To jste mi připomněl ... Jarník ... dokonce DP-I je v pdf (rapidshare.com/files/82003701/Vojtech_Jarnik_-_Diferencialni_pocet_I.pdf.bz2 | 71878 KB ???!!!) ... první odkaz v Googlu; sám mam čtyři v papíru. Když do 20 let nebude nic lepšího, syn se z nich bude učit ;-)

    Hledání? Chodim najisto a buď to tam je, nebo neni. No a pak ještě aby to mělo odkaz a obsah na rapishare, že. A stejně, studenti drží +- spolu a domluvěj se. Nebo ne?

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    16.8.2009 20:56 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    k bodu 2; myslim, ze ani nejde o tych akademikov, tym to je jedno; pre nich je motivaciou osobna prestiz, byt prvy, ktory vypublikuje danu myslienku; byt co najviac citovanym autorom (takze musi mat logicky vela citatelov); ale ide o system, ktory maju este stale v hrsti vydavatelia; takisto netreba zabudnut ani na system skolstva v USA - platia sa vysoke poplatky za studium a vysoke skoly si chrania svoje "intelektualne vlastnictvo", maju mnozstvo patentov atd. su to skratka velke firmy obchodujuce s informaciami

    17.8.2009 00:31 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    To je pravda, ale pointa je, ze akademici proti tomu systemu musi aktivne bojovat. Nastesti s tim, jak vznikaji open casopisy a podobne se cely proces urychluje, protoze cim vice clanku je v open casopisech, tim mene se vyplati mit predplatne na placene closed casopisy, a tim vzrusta vyhoda v citovanosti open clanku vuci closed clankum.

    Btw, funguje v nejake oblasti vubec ten kapitalismus? Vsichni rikaji, jak je to uzasne, ale kdykoli se podivame na konkretni priklady, kde se neceho zmocnila "ruka trhu", tak je to zoufalstvi.

    16.8.2009 22:49 Fí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Nečetla jsem diskusi, ale přítel si nedávno "legalizoval" nějednu hudbu, kterou si stáhl. Existují tu servery, ze kterých si po zaplacení můžete stáhnout mp3, proč by nemohlo něco podobného být i pro knihy? Co se ušetří na disku a na poštovném by se z šíleně velké sumy odečetlo a středoškolák by si to mohl dovolit a nemusel by se rozhodovat mezi nelegální činností a celoletní brigádou pro dvě knížky.

    Grunt avatar 16.8.2009 23:14 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Takže jako když ukradnu knížku, přečtu si ji a pak si ji koupím, tak jsem vlastně žádný trestný čin nespáchal? Ale jo, dobrá logika.

    BTW: To opravdu nějaký blázen stahuje MP3 a ještě za ně platí?

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bluebear avatar 16.8.2009 23:19 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Takže jako když ukradnu knížku, přečtu si ji a pak si ji koupím, tak jsem vlastně žádný trestný čin nespáchal?

    Pokud jsi tu ukradenou knihu vrátil na místo a nikdo tě neviděl ani při krádeži, ani při vrácení, tak jsi podle mého názoru skutečně nic nespáchal (ale nejsem právník), protože čin, který není prokazatelný, fyzikálně neexistuje a tudíž neexistuje ani právně. (Jistě, malí bohové tě při tom viděli, ale ti obvykle nepráskají.)
    To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
    Grunt avatar 16.8.2009 23:24 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Ne právně, ale z principu. Prostě mi tak nějak furt nejde do hlavy to jak to lze legalizovat. To tu MP3/knížku vrátím podobně jako u zbraňové amnestie v nějakém termínu nebo jak?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    18.8.2009 13:39 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Pro rejpaly - dodatecne to opravdu nejde zlegalizovat, ale IMO pocita se vysledek - koupil si pisnicku.
    20.8.2009 22:23 Eregon | skóre: 22 | blog: Eregonovy_vymysly | Všudezdejší
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Něco mi říká, že právě proto je ta legalizace v uvozovkách ;)
    ~ w w w w (oo)   [oo] w w w w ~
    Grunt avatar 16.8.2009 23:15 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    A nebo mi nějak uniká technické provedení pojmu legalizoval.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Shadow avatar 17.8.2009 17:59 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Věnoval bych pozornost uvozovkám kolem onoho slova - legalizovat - v původním příspěvku. Já bych je chápal tak, že to nebylo myšleno doslova, ale jen obrazně. Ale to jsem jen já, že ano...
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    Fluttershy, yay! avatar 16.8.2009 22:51 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    IMHO by bylo jít na jistotu na něco, jako je RapidShare, tam si stáhnout za pár dolarů přímo autorovi dílo v dobře udělaném PDF k neomezenému užívání. O hudbě, filmech,... totéž. Pár dolarů autorovi a nebyl by problém. Jen ještě, aby to přešlo by to do běžné praxe.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    16.8.2009 23:28 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Par dolaru urcite jo, ale stovku babek za literaturu, ktera mi rozsiruje znalosti a jinde je nenajdu? To se mi nelibi.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    17.8.2009 11:21 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Ale ty znalosti vam pomohou vydelat penize. Z tohoto pohledu je to investice. Koupe Harryho Pottera investice neni.
    Fluttershy, yay! avatar 17.8.2009 18:10 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Koupe Harryho Pottera investice neni.

    Když si ho přečtu (v cizím jazyce) a rozšířím si tím slovní zásobu? To není investice?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.8.2009 18:33 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    No on ten českej překlad stejně stojí zahouby, co si budem povídat (až na jména, ty se většinou docela daj...).
    17.8.2009 18:51 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    No, kdybychom to meli brat z tohohle uhlu, tak bychom museli kvantifikovat i takove aspekty jako kvalita, zabavnost a poucnost beletrie, a pak i Harry Potter se muze zdat jako investice, i kdyz dosti kratkozraka (existuji mnohem lepsi cizojazycne knihy). Nicmene takoveto modely byvaji znacne subjektivni a obvykle spadneme do zlabu "vse je investice, tak pojdme kopirovat vse". Proto se drzim radsi knih, u kterych vim, ze lidem opravdu neco daji.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    16.8.2009 23:36 Martin Mareš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Já jen dodávám, že zrovna u odborných knížek se už pomalu začíná mezi autory rozmáhat, že téměř finální verzi knížky dávají volně k dispozici na webu. Takto je například dostupný Tebou zmiňovaný Diestel nebo třeba moc hezká knížka o algoritmech od Dasgupty a spol.
    17.8.2009 09:54 Karel Zak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    > nebylo by pro nás jako stát i jako společnost lepší, pokud bychom podporovali šíření drahých, nedostupných odborných knih nelegální cestou

    Nebylo.

    Hledate argumenty proc porusit urcite pricipy a pravidla pokud se vam to hodi, ale otazka by mela znit chci nebo nechci dana pravidla dodrzovat. Kdo a jak by posuzoval kdy je dobre zavrit oci?  IMHO stat muze najit jine a korektnejsi zpusoby jak podporovat vzdelavani, to ze se o to nesnazi je vec jina -- dost mozna, ze se o to nesnazi protoze jeho obcany to nezajima, radeji hledaji klicky v zakonech.

    Pokud mate pocit, ze urcita literatura neni dostatecne dostupna tak si ji napiste (nebo nekomu kdo to umi zaplatte aby ji napsal) a nechte ji volne sirit.

    17.8.2009 18:47 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Hledate argumenty proc porusit urcite pricipy a pravidla pokud se vam to hodi,
    Pokud si myslite, ze v tomto prispevku jednam pro sve vlastni blaho, jste na velkem omylu. Ja mam vse, co potrebuji.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    Petr Tomášek avatar 17.8.2009 21:19 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

     

    Hledate argumenty proc porusit urcite pricipy a pravidla pokud se vam to hodi...

    Co na tom, že ty „principy a pravdila“ jsou naprosto šáhlá a dementní. A celý starověk a středověk a velkou část novověku nic takového jako „duševní vlastnictví“ neexistovalo...

     

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.8.2009 10:05 headhunter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    A nieje nahodou v zakone take nieco ze do nelegalneho stahovania/uzivania sa nepocita studijne vyuzitie materialov?

    17.8.2009 18:33 zelial | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Aha, takze kdyz je pro me harry potter nejzajimavejsi mozna literatura, tak jej muzu ukrast?

    Obzvlast pokud tim "pomuzu sve zemi" - napriklad utratim usetrene penize za nejaky cesky vyrobek.

    17.8.2009 18:46 JS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Ukrast ne, zkopirovat ano. Na tom nic nemoralniho nevidim.

    17.8.2009 18:46 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Pokud vim, nikde se neomezuji pouze na "zajimavou" literaturu - existuje mnoho ved, ke kterym mam daleko, a presto se sireni tyka i odbornych knih z tohoto odvetvi.

    Opravdu nevidite rozdil mezi zabavnou a odbornou literaturou? (Netvrdim, ze nemohou mit neprazdny prunik, ale rozhodne maji neprazdny rozdil.)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    24.8.2009 18:08 zelial | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Opravdu nevidite rozdil mezi zabavnou a odbornou literaturou?
    V kontextu toho, jak moc koser je jeji kopirovani? Ne, nevidim. Mozna nejaky je, ale ten odstavec o Pottrovi, ktery jsem komentoval, mi ho teda neosvetlil ani nahodou. Argumentujete tam zajimavosti te ktere knizky, presto, ze to je absolutne subjektivni zalezitost. A ta "pomoc nasi zemi" mi prisla uz vylozene usmevna. Mozna jsem to jen nepochopil...
    vencour avatar 17.8.2009 19:33 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Ať ho někde stáhnu (Harryho Pottera) v elektronické podobě, pujčim si od kamaráda nebo počkam, až bude v knihovně? Výsledek je stejný.

    Mimochodem pokud se budou věci vyvíjet ve stejném duchu, bude HP sběratelskou perlou ... viz Politika v HP.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    20.8.2009 09:30 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Tím že si něco zkopíruješ se nedopouštíš krádeže. Ani po právní stránce, ani po morální stránce.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    24.8.2009 18:15 zelial | skóre: 21
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?
    Mas recht, uz jsem zblbly z te masaze vsude kolem. Kradez to neni a AFAIK ani zadne jine poruseni zakona. Reagoval jsem na ten odstavec, ktery rozdeluje pirateni na pirateni pottra a pirateni odborne literatury pomoci hodne zvlastnich argumentu.
    Petr Tomášek avatar 17.8.2009 21:16 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    Nejde jen o to, že člověk informaci jinde nenajde, ale o to, že se člověk mnohdy musí vyrovnávat s určitou autoritou, která je uznávaným názorem v bádání. Tu člověk prostě musí zmínit (a potažmo citovat), čili ji musí mít k dispozici... (tedy takový monopol...)

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    18.8.2009 09:04 pokial
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Piráti dobrodinci?

    pokial sa nebude dat film/hudba/kniha reklamovat ako bezny tovar, tak to za bezny tovar povazovat nebudem a tym padom ani kopirovanie filmu/hudby/knihy nebudem povazovat za kradez. Osobne si stiahnem, vyskusam a ked uznam ze to naozaj robi to, co garantuje vyrobca, tak to kupim. Kedze nie je garancia vratenia penazi pokial vyrobca nadsadil specifikacie tak mi ani nic ine nezostava.   

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.