abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mail přestává plnit svou funkci

    14.3.2009 22:05 | Přečteno: 2208× | Jen tak | poslední úprava: 14.3.2009 22:09

    Mail pomalu jistě už neplní svou funkci, a to kvůli příliš restriktivním programům pro boj se spamem.

    Když jsem před časem pro svých pár přátel začal psát svůj e-magazín s názvem Astrologické zajímavosti, posílal jsem ho zkrátka mailem. Nejdříve to byl čistý text, později jsem začal zlepšovat úpravu a používal HTML. Okruh lidí, kteří měli zájem o Astrologické zajímavosti rostl a já postupně přidával obrázky, úpravu – zkrátka co mi HTML mail dovolil. Ale to jsem netušil, že se dostanu do neřešitelných problémů s mailem.

    Musel jsem z HTML a CSS používat jenom část, protože některé mailové klienty jsem nemohl ignorovat. Ale daleko největší problém měl teprve přijít. V jisté době se mi začala obrovská část mailů vracet s poznámkou spam, či mi lidé rovnou hlásili, že mail spadl do spamu. Vše mělo společného jmenovatele – spamassasin. Po poskytnutí logů z různých míst jsem zjistil, že HTML mail, který odešlu s odesílatelem s @gmail.com adresou je na 100% zařazen jako spam. Je úplně jedno, co obsahuje.

    Dál jsem nezkoumal a věděl, že to musím nějak řešit, a jediné řešení se nakonec ukázalo opustit mail úplně. Nakonec jsem použil Scribus a začal Astrologické zajímavosti sázet před několika měsíci v PDF. Mailem je odesílám pouze jako soubor s prázdným tělem. Mělo to navíc tu výhodu, že jsem mohl umístit časopis Astrologické zajímavosti na web. Takže nakonec je to výhoda, i když to vzniklo z nouze ctnosti a nutnosti něco dělat s nefunkčním mailem.

    Bohužel, nevím, zda to tehdy souviselo jen se spamassasinem, ale začal jsem zjišťovat, že problémy s mailem rostou více a více. Při reklamaci HP jsem zjistil, že mi nedovolují odeslat jim mail, pokud není odeslán z domény, ze které je odesílatel. To jako budeme mít každý svou doménu doma na PC a svůj STMP server, abychom mohli HP něco poslat?

    O tom, že řadě lidí nedocházejí soubory s příponami .exe, apod.. už jsem si zvyknul. Ale musím na to myslet. Dokonce jsem jednou zjistil, že mail byl vrácen jako spam i tehdy, když .exe soubor byl zazipován v zipu!

    Mám pocit, že mail neplní moc svou funkci. Navíc se často ani nedozvíte, že adresát mail nedostal, i když uznávám, že mail je nezaručená služba. Ale vysvětlete to lidem! Před několika lety byl mail fakticky absolutně spolehlivý co se týká doručení. Bohužel část lidí prostě PDF nechce a chtějí čitelný mail text. A já zase přemýšlím, jak to vlastně řešit. Co s nefunkčním mailem?

           

    Hodnocení: 55 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    14.3.2009 23:02 slush | skóre: 9 | blog: slushuv_koutek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    > Dokonce jsem jednou zjistil, že mail byl vrácen jako spam i tehdy, když .exe soubor byl zazipován v zipu!

    Ovšem! To je ale vlastnost mnoha mail serverů stará už hromadu let. Řešíval jsem to (v době, kdy jsem používal EXE :-) ) přejmenováním na .EX_ a slovní vysvětlení v mailu. To kdysi fungovalo spolehlivě :-).

    > Mám pocit, že mail neplní moc svou funkci.

    Myslím, že úlohou mailu není posílání BLOB dat po síti. Osobně nadávám, když mi někdo mailem posílá WMV soubory, ikdyž by stačil link na youtube.com, například. Já vnímám email jako jednoduchý textový notifikační nástroj, s možností vkládání odkazů apod. Tuhle úlohu plní stále velmi dobře.

    > Bohužel část lidí prostě PDF nechce a chtějí čitelný mail text.

    Posílejte notifikaci s odkazem na WWW. Lidi Vás za to budou mít rádi :-).

    15.3.2009 08:22 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Myslím, že úlohou mailu není posílání BLOB dat po síti
    A to zejména kvůli neefektivitě kódování mime64.
    Posílejte notifikaci s odkazem na WWW
    Nebo FTP.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    15.3.2009 22:57 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    A to zejména kvůli neefektivitě kódování mime64

    Jednak se to jmenuje base64, jednak to není jediné kódování. Jinak base64 natáhne mail o 1/3, co ž je zcela akceptovatelné. Jinak velikost mnou posílaných mailů nepřesáhla 3–4 MB.

    Nebo FTP

    Je třeba si uvědomit, že každý krok navíc prostě odrazuje lidi. Navíc nechápu, proč soubor o velikosti max. několik MB neposlat mailem?

    16.3.2009 15:16 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Nebo FTP
    Je třeba si uvědomit, že každý krok navíc prostě odrazuje lidi.
    Každý moderný webový alebo mailový klient obslúži ftp URL celkom transparentne. Užívateľ si to ani nevšimne.
    Navíc nechápu, proč soubor o velikosti max. několik MB neposlat mailem?
    Pretože e-mail na to nie je stavaný. Dnešní užívatelia kašlú na efektívnosť a chcú pohodlnosť. A ničia Internet pre tých, ktorí by ho vedeli a chceli používať efektívne.
    16.3.2009 16:43 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Pokud se stale bavime o rozesilani novinek webu v PDF je lepsi pouzit reseni odkazem, protoze pak si to nekdo stahne nekdo ne a treba ja osobne jsem radeji za primy link nez velkou prilohu.
    Pokud mi, ale bude chtit bracha poslat fotku sveho noveho auta tak je jednodusi tu jednu nebo 2 fotky poslat mailem.

    Treba ja mam rodice na druhym konci republiky a vetsinu pribuznych dost daleko, nez abych kazdemu posilal fotky a videa nasi male dcery, udelal jsem adresu s prostorem na serveru a kazdemu rozseslal jedno univerzalni heslo s adresou a pak do mailu uz jen pisu ze jsou nove fotky apod. a kdo ma chut se muze podivat. Nez abych kazdemu posilal 50MB maily s fotkama. Navic kdyz jsem nekde na navsteve a chceme se podivat staci jen prohlizec a internet.

    Opravdu to chce rozlisovat co je efektivni a co je lenost.
    http://kroko.evesnight.net
    16.3.2009 15:54 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Jinak base64 natáhne mail o 1/3, což je zcela akceptovatelné.
    No jistě, proč si to neposílat rovnou v intel hexu? Já nevidím nic akceptovatelného na tom, že lze poslat čtyři soubory jinak (např. FTP) a jen tři mailem.
    Je třeba si uvědomit, že každý krok navíc prostě odrazuje lidi.
    Jistě. Ale raději bych se zamyslel nad otázkou, proč tedy musí "lidi" spouštět nějaký emailový program (nebo webový prohlížeč), když si chtějí dopisovat.

    Navíc si myslím, že potvrdit otevření přílohy (a zde je jedno jestli je v mailu, nebo na odkazu) není krok navíc.
    Navíc nechápu, proč soubor o velikosti max. několik MB neposlat mailem?
    A proč jo? Vždy se najde důvod pro i proti, záleží na konkrétním účelu. Pokud např. v rámci organizace lidé posílají maily s přílohami (nejlépe ve skupině), místo aby využívali sdílená úložiště, jedná se zjevně o neefektivní pracovní postup, a to jak z hlediska systému práce, tak z hlediska zatížení úložního prostoru.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    default avatar 15.3.2009 12:30 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Mně zase nikdo nemůže poslat mail, ke kterému je přiložen soubor s příponou log.

    15.3.2009 13:58 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Odkaz na HTML stránku, PDF, obojí či něco úplně jiného je nejlepší možnost. Soubor nezabírá místo ve schránce a nezahlcuje zbytečně síť. Osobně mi tento úkon přijde jednodušší než připojování přílohy ke zprávě.
    15.3.2009 23:00 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    A běžným lidem to zase přijde složitější se dostat k obsahu. To je ten problém.

    Soubor nezabírá místo ve schránce

    Což v dobách gigabajtových schránek je dost jedno.

    nezahlcuje zbytečně síť

    Jaký je rozdíl mezi tím, jestli si člověk stáhne soubor z mailu, nebo z WWW z hlediska zahlcení sítě? Řekl bych, že nijak podstatný.

    16.3.2009 00:48 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    > Jaký je rozdíl mezi tím, jestli si člověk stáhne soubor z mailu, nebo z WWW z hlediska zahlcení sítě?

    Treba v tom, ze mail se casto preposila z jedne schranky (alias) na druhou (finalni) a z ni se teprve stahuje domu.

    15.3.2009 22:54 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Řešíval jsem to (v době, kdy jsem používal EXE :-) ) přejmenováním na .EX_ a slovní vysvětlení v mailu. To kdysi fungovalo spolehlivě

    Kdysi ...

    Dnes už se bohužel snaží mail server zip rozbalit. Pokud to neumí, tak to nepustí – skvělý příspěvek pro zamezení šifrování a Velký Bratr určitě všem spamovým filtrům za toto nepřestane líbat ruce.

    Stejně tak pouhé přejmenování přípony už většina mail serverů nezmate.

    Posílejte notifikaci s odkazem na WWW. Lidi Vás za to budou mít rádi.

    To předpokládá to WWW. :-) Také to předpokládá, že lidé jsou vždy online (a oni nejsou).

     

     

    15.3.2009 23:05 Tuttle | skóre: 1 | blog: tuttlovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Většina reagujících Vám už vysvětlila, že problém není v tomto případě až tak ve službě e-mailu, ale ve Vašem pohledu na něj.

    Poznámka o Velkém bratru je kravina: Tzv. šifrování ZIP souboru je z bezpečnostního pohledu vtip. Skutečně šifrovaný e-mail mailservery neblokují, Velký bratr utře. Chtělo by to něco o problematice vědět, než začnete soudit.

    Změna přípony třeba na EX_ je zoufalý pokus o klam. Mailservery správně odhalí spustitelný program, kde se může schovat virus a nepustí ho dál. V dnešní době není jiná možnost. Kdyby to nedělaly, byla by situace ještě mnohem horší.

    Pokud jsou lidi online na to, abys i stáhli poštu, jistě budou online i na stažení PDF nebo HTML stránky s obrázky.

    K Vašemu původnímu dotazu: Když pošlete e-mail, kde je text pouze v HTML, nebude mnohdy doručen, jak píšete. Pokud správněji použijete hlavní část multipart/alternative a pod tím zakódujete zprávu jak v HTML, tak v obyčejném textu, zpráva projde téměř všemi mailservery.

     

    15.3.2009 23:16 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Tzv. šifrování ZIP souboru je z bezpečnostního pohledu vtip.

    Pošlu Vám tedy ZIP šifrovaný 7zip programem a čekám jeho rozlousknutí.

    Pokud jsou lidi online na to, abys i stáhli poštu, jistě budou online i na stažení PDF nebo HTML stránky s obrázky.

    Ach jo, viz níže. Čím více mezikroků lidi donutíte udělat, tím spíš se na to vykašlou.

    Pokud správněji použijete hlavní část multipart/alternative a pod tím zakódujete zprávu jak v HTML, tak v obyčejném textu, zpráva projde téměř všemi mailservery.

    A narazí na problém v některých mailových klientech, kteří takoví mail nezobrazí vůbec a vypíší jenom jakousi trapnou poznámku.

     

    16.3.2009 00:26 Tuttle | skóre: 1 | blog: tuttlovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Na hru "Louskání ZIPu" přistoupím a navrhuju myslím férová pravidla:

    Použijete přesně to heslo, pomocí kterého byl "šifrován" ZIP, který jste naposledy přijal nebo odeslal e-mailem. Tedy nikoliv nejaké nerealistické 300 znakové heslo složené z interpunkčních znamének. ZIP bude "šifrován" takovým programem, kterým klikoni ve Windowsovém světě běžně své ZIPy "šifrují". Soubor vystavíte na svém webu a dáte sem odkaz. Schválně, za jak dlouho sem někdo zveřejní tajnou zprávu z TXT souboru, který dovnitř vložíte a zjištěné heslo.

    K multipart/alternative jste napsal "A narazí na problém v některých mailových klientech, kteří takoví mail nezobrazí vůbec a vypíší jenom jakousi trapnou poznámku.". Zdá se, že opět nevíte, o čem mluvíte. Pokud se máme někam pohnout, bude třeba, abyste sem "jakousi trapnou poznámku" zkopíroval.

    14.3.2009 23:58 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Hmm, pro mě, jakožto uživatele, má elektronická pošta ohromnou nevýhodu ve formátování. Potřebuju psát nějaký strukturovaný a lehce formátovaný text. Nějaké nadpisy, zvýrazněné fráze, seznamy, možná tabulky (všechno stylováno zásadně na straně příkemce). Když použiju čistý text, ochudím se o formátování. Když použiju HTML, přispěju k tomu, aby nějací patlalové psali pestrobarevné sračky... :-(

    mirec avatar 15.3.2009 09:02 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Aj čistý text sa dá pekne štruktúrovať, dokonca sa do neho dajú dať tabuľky (i keď je na to potrebný editor schopný dobre pracovať s ASCI). Problém nastane akurát u ľudí ktorí nemajú nastavené písmo s pevnou šírkou :(
    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    15.3.2009 12:30 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    +--------------------------------------------------+
    | No, orgie v ASCII jsou podle mě taky k _ničemu_. |
    +--------------------------------------------------+
    
    16.3.2009 15:59 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Mluvíte o formátování, ale máte na mysli strukturování? V HTML si s výsledným formátem moc nepohrajete.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    14.3.2009 23:58 jan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Při reklamaci HP jsem zjistil, že mi nedovolují odeslat jim mail, pokud není odeslán z domény, ze které je odesílatel.
    Vite o tom, ze v DNS muzete vyjmenovat stroje, ze kterych jde odesilat mail pochazejici z dane domeny? Nebude to treba toto?
    15.3.2009 00:06 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    HTML mail je prasecina, bez ohledu na obsah.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    15.3.2009 23:01 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    16.3.2009 16:03 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Raději bych to nazval přežitkem, kterým kdysi někdo chtěl někoho ohromit. Něco jako animace v prezentacích. Historické rationale pro HTML mail bylo asi takové, že největší producenti e-mailových prohlížečů zároveň produkovali HTML prohlížeče a bylo tedy prakticky velmi snadné vklínit "rich text" do e-mailu bez nějakých dalších nákladů.

    Pokud se bavíme o vyložených prasečinách, spíše bych se zaměřil na kulturu dnešního dopisování: odpovědi nad původním textem, žádná úprava citace, kilometrové podpisy legální výhrůžky a novinka v podobě šetření stromů tím, že si takový kilometrový mail nevytiskneme!
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    16.3.2009 16:35 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Ja více nepochopim treba spatne pady v osloveni, mail ke nekdo napise neco stylem: "Zdar hele tohle nejde" a je to odeslane pracovnikem z jedne firmy do cizi firmy pracovnikovi s kterym nikdy pred tim nekomunikoval apod. Mozna jsem staromodni, ale to co jsme meli ve skole jak psat dopis jake osloveni, jak ukoncit apod. se dneska moc nevidi.
    http://kroko.evesnight.net
    15.3.2009 00:11 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Ten .exe nedovoluje poslat víc mail serverů? Já myslel, že jen gmail (a pěkně mě to štve). Když něco takového potřebuju odeslat, tak použiju rar a šifrování včetně názvu souborů. Je to blbé, no.
    Salamek avatar 15.3.2009 12:58 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Mě posílání exe souborů neštve :-D víc by mě štvalo .sh a .run :-D
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    15.3.2009 13:08 Deleted [8409] | skóre: 14 | blog: darkblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Je k tomu blízko, gmail blokuje i .bat ;)
    15.3.2009 00:59 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Maily z domény gmail.com ve spamu se tu řešily mockrát ->SPF.

    Do toho pravděpodobně spadnete také, stačilo email odeslat z webového rozhraní nebo  přes jejich smtp server.

    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    H0ax avatar 15.3.2009 06:51 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Mail s HTML je humus. Kdyz to chci mit barevné s kudrdlinkama, tak na to pouziju pdf, odt nebo neco takovyho. Co se tyce schovani exe do zipu - kazdej lepsi mailserver si zip, rar, whatever rozbali a tu prilohu procmucha. Kdyz se mu to nepovede rozbalit, tak ji nepusti. Prejmenovani exe na ex_ je ten samy pripad. Kdyz dostanu exe klidne i bez koncovky, tak neprojde ;-).
    Omlouvam se, ze pisu bez diakritiky, ale nova Opera 10 (nejnovejsi v portage) misto diakritiky pise "ǬƹǨǸƾýáíé" - neco jde a neco ne :-/
    uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
    Marián Kyral avatar 15.3.2009 14:16 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Qt 4.5 bug? Tohle bylo u více aplikací.

    15.3.2009 09:44 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Tomu gmail.com bych se nedivil. Proste tuhle domenu zneuziva kdejakej spammer v dnesni dobe, tak se spravcum tech mailserveru nedivte, ze tam maji takova pravidla. Ja to vidim i treba se spamovanim na webu - spamboti, taky co existuje gmail, se najednou zaregistruje 10 ruznych nesmyslnych uzivatelu s adresou nesmysl@gmail.com a pak zacnou spamboti spamovat. To je holt osud. Podobne jsou na tom domeny jako yahoo,hotmail apod.
    15.3.2009 10:32 Václav Kramář | skóre: 31 | Nechanice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    PDF.
    15.3.2009 11:14 Tomáš Heger (geckon) | skóre: 62 | Praha/Valašsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Myslím, že úlohou mailu ani není posílání *.exe souborů apod. Není lepší upload někam a mailem poslat jen link? Úlohou mailu je imho zasílání krátkých textových zpráv - tuto funkci plní zatím dobře, ne?
    Frt avatar 15.3.2009 14:49 Frt | skóre: 13 | blog: Frtoviny | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Přesně tak. Spousta lidí se rozčiluje, ale přitom vůbec nechápou, kdy a k hlavně k jakému účelu byly protokoly související s emailem navrženy. To můžete stokrát říct, že email prostě nebyl určený k zasílání .exe souborů, 50 MB příloh  a podobně a stejně zase někdo začne s tou obehranou písničkou.

    15.3.2009 16:22 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Na jednu stranu máte pravdu v tom, že e-mail není na takovéhle věci určen. Na druhou stranu – jak si tedy mají dva uživatelé předat soubor? Běžný uživatel na svém počítači neprovozuje FTP server…
    kotyz avatar 15.3.2009 16:49 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Nahrat ho na rapidshare ;-)
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Pavel Stárek avatar 22.3.2009 16:39 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Tak za rapidshare bych urážel pazoury. Pokud je člověk v nějaké NATované wifi síti s nějakou profláklou sdílenou IP adresou, tak většinou nejde z rapidu stáhnout, buď proto že už někdo z té IP adresy stahuje a nebo se musí čekat x minut. Né každý má doma veřejnou IP adresu a/nebo si nechce platit premium účet (například kvůli nějakému 8kB souboru, který někdo umístil na rapid - i takové hrůzy jsem na rapidu viděl).
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    22.3.2009 21:01 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Že by Rapidshare jako "killer app", která lidi dotlačí k přechodu na IPv6? :-)

      mike@lion:~> host -t aaaa www.rapidshare.com
      www.rapidshare.com is an alias for rapidshare.com.
      mike@lion:~> host -t aaaa rapidshare.com
      rapidshare.com has no AAAA record
    

    Hm… tak asi ne…

    15.3.2009 19:15 pavel stehule
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    treba www.uschovna.cz

    15.3.2009 11:40 Opičák | skóre: 18 | blog: Opicakovy_blaboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    s mailem se stalo to, co z něj lidi udělali. Nikdy nebyl stavěn na posílání ohromných souborů a jiných šíleností. Stal se nástrojem pro tvůrce virů a otravných reklam. Bohužel.

    15.3.2009 15:14 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Presne tak. Mail je tam, kam ho lidi nechali dojit. Az donutis vsechny zaplatovat windows a pouzivat AV, neklikat v emailech a ve webbrowseru na kazdou kravinu (vcetne ignorovani porna a warezu), tak by se mohly prestat sirit viry a bylo by pak snad mozne povolit EXE prilohy.

    Az vsichni spameri dostanou do huby, tak bude mozny zrusit i spamassassin.

    15.3.2009 17:51 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Na spamassasin bych to nesvadel. Ona spusta mailu vygenerovanych ze stranek padaj do spamu protoze autor scriptu neumi vytvorit normalni mail.

    S velikosti je to problem vsude, treba ja mam na serveru 50 MB limit pro mail a pak mi vola clovek ze se mu to vratilo, tak mu poslu FTP ucet a zjistim ze mi tam rval 400 MB dat. Je to normalni? No a komu podekovat? Gmail, centrum apod. kde davaj lidem GB schranky a umoznujou posilat a jeste jim to radi maily s velikosti GB apod. Kde jsou casi kdyz se nepodarilo poslat mail vetsi nez 2MB max. 10 MB

    Pokud mail se nevrati a nedojde, no tak s tim sem se setkal take kdyz pak zjistuju jak nektere webhostingy maji tak dokonaly antispam, ze vsechno podezrele rovnou zahodi misto aby to predal oznacene uzivateli a ten si s tim delal co chce, at uz rovnou nechal mazat nebo ukladat do kose apod.

    K tomu rozseilani PDF, v tomto pripade je opravdu lepsi jak uz tu psali jini odeslat jen link na to PDF. Kdo bude mit zajem muze si to stahnout, pripadne do mailu prihodit strucny obsah o cem to cislo zrovna je. Navic podle toho co pisete bych popremyslel nad registraci vlastni domeny (ceny nejsou tak strasne) a posilal to take z ni nez si stezovat na priblble spravce kteri zablokuji celou domenu gmail kdyz jim z toho chodi hodne spamu.
    http://kroko.evesnight.net
    15.3.2009 18:14 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Já bych to na GMail, Centrum a podobné nesváděl. Nám se kdysi snad ještě v minulém tisíciletí pokusil nějaký student odeslat e-mailem obraz CD – naštěstí na serveru došlo místo na disku.
    default avatar 15.3.2009 18:39 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Ale, zase na druhou stranu — obraz CD nemusí mít nutně půl giga, že? :-D

    15.3.2009 20:34 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Tenhle měl ;-)
    15.3.2009 23:26 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Ja bych to na ne nesvadel, ale kdyz pak clovek cte reklamu typu s emailem od nas posilejte maily o velikosti 600 MB ....
    http://kroko.evesnight.net
    15.3.2009 23:10 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Na spamassasin bych to nesvadel.

    Já ano. Prohlížel jsem si váhu jeho jednotlivých pravidel, tak jak jsou nastavena, a byly tam hrozné ptákoviny ohledně HTML.

    S velikosti je to problem vsude

    Nemám problém s velikostí, zatím jsem i PDF nabité obrázky o 20–30 stranách vždy srovnal max. do 3–3,5 MB souboru.

    K tomu rozseilani PDF, v tomto pripade je opravdu lepsi jak uz tu psali jini odeslat jen link na to PDF. Kdo bude mit zajem muze si to stahnout, pripadne do mailu prihodit strucny obsah o cem to cislo zrovna je.

    Čím složitější to lidem uděláte a k čím více krokům je donutíte, tím spíš se na vás vyprdnou. Tohle si všichni Ti zastánci linků neuvědomují. Běžný člověk je s prominutím totální zabedněnec, a to co znalým lidem přijde normální, to řadě běžných userů prostě přijde jako high tech. A je rozdíl, když mají mail v Outlooku a PDF otevřou okamžitě, a nebo na něho kliknou a ono se jim pár minut na pomalé lince bude stahovat – už to je často odradí, protože „se nic neděje“.

    Navic podle toho co pisete bych popremyslel nad registraci vlastni domeny (ceny nejsou tak strasne) a posilal to take z ni nez si stezovat na priblble spravce kteri zablokuji celou domenu gmail kdyz jim z toho chodi hodne spamu.

    Vlastní doménu mám, ale tak nějak mi začíná přicházet pomalu, že průchodnější bude poslat dopis přes Českou poštu. Bude to spolehlivější, a jestli situace s maily a nutnými prostředky, které si člověk bude muset pořídit, až se to ještě trochu přiostří, bude zaslání dopisů přes poštu i výrazně lacinější.

    15.3.2009 23:17 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Jenze to neni problem spamassasinu ale spravcu kteri to nastavuji a svadet to na vychozi nastaveni opravdu nejde protoze rozumny spravce si to stejne upravi podle sveho.

    Odkaz: myslim ze rozdil mezi klepnutim na prilohu a klepnutim na odkaz je minimalni. BFU to ma vetsinou nastaveno od nekoho tak ze klepne na odkaz a otevre se mu prohlizes a PDF primo v tom prohlizeci defakto princim stajny jako kdyz to PDF je priloha. Samozrejme se najdou taci kteri ani nevedi co to je PDF, tam ale nepomuze ani ta priloha. Jinak teda nemam nic proti posilani obrazku apod v prilohach pokud to ma velikost nekolik jednotek MB.

    Vlastni domenu mate, tak proc pouzivate adresu gmailu kdyz jsou s ni takove problemy?
    http://kroko.evesnight.net
    16.3.2009 13:31 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    zjistim ze mi tam rval 400 MB dat. Je to normalni?

    Ja takhle jednou koukam ze mi mizi misto na serveru pod rukama, ale fakt pod rukama, koukam kde to pribejva. A zjistim ze jeden blazen posila mail, uz to melo asi 800MB, vlitnu na nej, zarval jsem ruce od klavesnice, jeste nez jsem k nemu dobehnul se snazil to zrusit. Ale pocitac byl tak zahlcenej ze to nestihnul. Posilal mail s prilohou skoro 1GB - fotky. A jeste na me kouka a rika, ale ten predchozi prosel, kouknu do odeslane, tam byl uz jeden odeslanej - 600MB, zase fotky. Takze doslo na omezeni velikosti mailu.

     

    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    15.3.2009 19:11 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Posílání ne-plaintext e-mailů je prasárna a posílání větších příloh v e-mailech je akceptovatelné jen v případě největší nouze.
    15.3.2009 23:23 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Ja vam reknu co je prasarna: prasarna je kdyz nekolikvet nejaka sekretarka nekde napise do MS Wordu a pak to posle jako prilohu mailu, nebo prasarna je kdyz prijde mail se 3 obrazkama s nejakou volovinou nacpane do prezentace.
    U takovych mailu bych ty lidi strilel, nastesti uz jsem si nastavil filtry ktere mi takove maily hazi rovnou do kose.
    HTML mail jako takovy se obcas hodi, kdyz je potreba nejak zformatovat text a nechci se drbat s "ASCII art". V "bezne" komunikaci je, ale samozrejme lepsi uprednostit cisty text.
    http://kroko.evesnight.net
    16.3.2009 07:28 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    ASCII art je ještě horší než HTML, protože ho nepřečtou různé odečítače obrazovky pro nevidomé a nedá se parsovat. Tedy pokud tím názvem nemyslíte jenom oddělovací čáru z pomlček :-).
    make menuconfig, not war!
    16.3.2009 17:40 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Je to prasárna z technických nebo principiálních důvodů? Podle mě to první a technika by se měla přizpůsobit novým požadavkům...
    16.3.2009 17:57 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Z principu. Já nechci číst něčí prasácké RTF a HTML, proto všechny tyhle sračky kromě některých domén zahazuju... Teda na osobním e-mailu, bohužel na firemním si to dovolit nemůžu, v naši korporaci je RTF takový standard. Ale já stejně používám plain-text. :-)
    16.3.2009 18:09 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Napsat v MS Word: "Dobry den, fakturu jsem vam dneska uhradila. Novakova" a pak to vlozit jako prilohu mailu a poslat je prasarna jak technicka tak principalni.
    http://kroko.evesnight.net
    16.3.2009 18:10 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    A kdyz to po sobe ctu tak jsem taky prase s tema preklepama. :/
    http://kroko.evesnight.net
    Dalibor Smolík avatar 15.3.2009 21:41 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Nevím, co se tady řeší. Běžné přílohy .jpg, .doc, .odt apod. snadno pošlu, u větších nebo složitějších příloh je prostě nahraji na nějaký server, třeba uloz.to nebo leteckaposta.cz a příjemci pošlu odkaz. Žádný problém jsem dosud neměl.


    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    15.3.2009 23:24 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    +1
    http://kroko.evesnight.net
    16.3.2009 16:48 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Popsana situace je naopak dukazem, ze mail svou funkci plni. I kdyz to stoji cim dal vice usili...
    16.3.2009 20:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Když si uvědomím, pro koho, kdy a k jakému účelu e-mail vznikl, a kdo, jak a k jakému účelu ho dnes používá, jsem nucen považovat za zázrak, že ještě pořád aspoň trochu funguje…
    16.3.2009 22:47 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Nezbývá než souhlasit. Pokud E-mail používám k účelu k jakému vznikl, plní svoji funkci naprosto stejně jako před lety.
    Mimochodem pokud bych našel v koši spamfiltru HTML mail o astrologii, nic divného bych na tom neviděl :-). Jen bych si řekl, že spamfiltr stejně jako mail také plní svoji funkci.
    16.3.2009 22:54 Tuttle | skóre: 1 | blog: tuttlovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Myslím, že na váš omezený názor na astrologii se vás nikdo neptal, nezdvořáku.

    16.3.2009 23:06 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Kdyby tu měly být jen odpovědi, nebylo by tu vůbec nic. Důkaz si laskavý čtenář provede za cvičení… :-)
    17.3.2009 08:22 Martin Lebeda | skóre: 22 | blog: Martinuv_blog | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Bohužel, pokud o ten mail příjemce stál, pak svou funkci neplní.
    17.3.2009 08:47 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    Když budu stát o zaslání pizzy e-mailem a ona nepřijde, znamená to, že e-mail neplní svou funkci?
    17.3.2009 08:54 Kroko | skóre: 22
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci
    To sou jen kecy. e-mail jako takovy svou funkci plni vyborne, jen server toho uzivatele neplni svou funkci .... Auto se spatnymi pneumatikami ktere jede spatne nebo nejede take reknete ze jizda autem neplni svou funkci? ne, reknete ze to konkretni auto neplni svou funkci, jizda autem jako takova ano.
    http://kroko.evesnight.net
    drc avatar 16.3.2009 22:19 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    A není to tím .com? Už jsem potkal servery, ktere cokoliv z .com házely automaticky do spamu (mailserver lázní Karlova Studánka léto 2008 nebo 7 -- desne to leti ;-)).

    Osobne bych ale asi nebyl rad kdyby mi takove veci chodily na mail -- preferoval bych odkaz na web + pdf ke stazeni. (Psat v LaTeXu a vychytat export do html?)

    Dalibor Smolík avatar 17.3.2009 08:58 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mail přestává plnit svou funkci

    Nojo, o tom něco vím. Součástí mé firemní e-mailové adresy je slovo "trade".  Adresu jsem si založil již v 90. letech, kdy e-mail nebyl tak častý, dnes lituji. Spousta známých má spamovou schránku nastavenou tak, že jakákkoliv zmínka o "trade" jde automaticky do spamu a moji poštu si nepřečte ...

    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.