abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 759 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Instalace Mandrivy

    9.12.2006 20:35 | Přečteno: 1679× | IT | poslední úprava: 9.12.2006 20:40

    Tak jsem se rozhodl, že přeinstaluju MDV 2006 novou verzí.

    Už je to pekelně dlouho, co jsem rodičům a sestře koupil P3 na 1000MHz s 384 MB RAM a 20 GB diskem. Jako první se tam ohřálo Mandrake 10.1 CZ a pak postupně 2005 LE a 2006 Powerpack. Protože všichni mají k internetu přístup v zaměstnání či škole, počítač je využíván jen na občasné serfování či napsání mailu. Za tři roky jsem na něm v uprecords neviděl vyšší čas než tři a půl hodiny běhu.

    Všechny jmenovaný verze (10.1CZ, 2005LE a 2006PP) jsem kupoval, ale 2007 mě nepřesvědčila natolik, abych do ní investoval. Navíc se začínam poohlížet jinde, je čas na povýšení linuxového levelu.

    Instalace proběhla naprosto bez problému. Jak jinak. Instaluji z LiveCD, zdá se mi to o dost lepší už jenom proto, že si mohu všechno otestovat, navíc instalaci člověk kliká v normálním rozlišení a frekvenci, ne na stroboskopu s 640x480x60. Na / padly 4 GB, swap stejně velkej jak ramka a zbytek /home. Oba oddíly používají JFS, protože počítač nemá záložní zdroj a navíc mám dojem, že to občas někdo natvrdo vypne. Naklikání zdrojů balíčků v internetu, instalace dalších balíčků jako je krusader, mc, ssh-server, proftpd, uptimed, gqview a kernel-multimedia-desktop. Při instalaci z CD se instaluje uplně všechno, co na tom CD je. To jsem odinstaloval, bylo toho 400 MB (nějaký ty nepotřebný ovladače, cizí locales atp.).

    Doposud byl jeden uživatel, co se automaticky přihlašoval, což při střídání třech lidí nedělalo dobrotu. Takže vytvořit uživatele, naházet jim ikonky na plochu (FF jako Internet a OOo jako Word :-D), asociovat gqview s jpg soubory, odstranit z panelu náhledy ploch a ikonky konzole a kmailu atd... Taky jsem chtěl, aby se uživatelé přihlašovali kliknutím na ikonku. To byl asi nejhorší bod instalace, protože v kcontrol není v této verzi položka Správce témat KDM, kde jdou login témata vypnout. Jde to doinstalovat, ale co z toho. Takže v /etc/kde/kdm/kdmrc nastavit UseTheme=False a pak v kcontrol naklikat přihlašování uživatelů bez hesla a jejich ikonky. Tím se po startu počítače zobrazí nabídka s ikonkama, na některou z nich pak stačí dvakrát kliknout a uživatel je přihlášen.

    No a jako poslední věc aktualizace systému (už nějakejch 80 MB), nastavení bootování multimedia kernelu a změna čekání lila z 10 sekund na jednu.

    Všeho všudy slabá hodinka. Pokud bych měl doporučit nějakou distribuci začátečníkoj, tak to bude přesně MDV 2007 One. Může si to odzkoušet, nemusí hned instalovat naostro, na livecd jsou všechny možný i nemožný ovladače včetně ati a nvidie, má tam i 3D-desktop, OOo, Firefox, no prostě balada. Doufám, že ta instalace vydrží. Na konci zimy tento počítač připadne sestře, matka si do nově zařízené pracovny koupí nový. Požadavky jsou jen něco na psaní dokumentů a internet. Takže Mandriva to jistí ;-)

           

    Hodnocení: 80 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Mandrivu 2007 One - živou distribuci jsem:
     (16 %)
     (8 %)
     (15 %)
     (40 %)
     (21 %)
    Celkem 73 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    freshmouse avatar 9.12.2006 21:15 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Všeho všudy slabá hodinka. Pokud bych měl doporučit nějakou distribuci začátečníkoj, tak to bude přesně MDV 2007 One. Může si to odzkoušet, nemusí hned instalovat naostro, na livecd jsou všechny možný i nemožný ovladače včetně ati a nvidie, má tam i 3D-desktop, OOo, Firefox, no prostě balada.
    Balada? Nechci rýpat, ale balada je:
    ... původně lyrická, později lyricko-epická nebo lyrická báseň s ponurým, tragickým dějem a zejména koncem. Děj se obyčejně obtáčí okolo viny z porušení mravních principů, za což neodvratně následuje trest. Balady mají prudký dějový spád a bohatý, často zkratkovitý, dialog.
    No, když balada, tak balada... :-D
    9.12.2006 21:53 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Balada? Nechci rýpat, ale balada je: ... původně lyrická, později lyricko-epická nebo lyrická báseň
    Já taky nechci rýpat, ale viz franc. "la balade" = procházka, výlet, špacír ;-)
    9.12.2006 21:59 Lukas | skóre: 24 | blog: onemj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Chybí mi možnost:
    zkoušel, táhni s nějakou Mandrivou! :-D
    freshmouse avatar 9.12.2006 22:05 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Hele, co myslíš, kdy přijde pan Watzke poradit Gentoo? Osobně to tipuju na 7 minut 30 sekund. :-D
    9.12.2006 22:07 Lukas | skóre: 24 | blog: onemj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    10 minut čistých :-D Gentooista jeden
    9.12.2006 22:18 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Myslím, že ho odradilo slovo Mandriva v nadpise :-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    freshmouse avatar 9.12.2006 22:56 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Třeba si vytváří hodnocení uživatelů podle možnosti přechodu na Gentoo (stupnice 1 až 10, kde 10 je nejpříznivější (pro něj a Gentoo)) -- tato hodnota je vytvářena odhadem. K tomuto skóre jsou připočítávány body za faktory jako: už dlouho nebyla vydána nová verze původní uživatelovy distribuce a dlouho ani nebude (např. u *buntu to je 3 měsíce po vydání, u Mandrivy 5 atp.; 1 bod), stížnost ve weblogu na jinou distribuci než Gentoo (1 bod), touha uživatele "vyzkoušet něco nového" (2 body), nespokojenost s původním distrem (2,8 bodu), uživatel má přespříliš volného času (2 body), uživatel má počítač jen pro sebe (0,5 bodů) atd. Odečítá se dlouhodobá spokojenost s původní distribucí (1,3 body), neúspěšný pokus o zprovoznění Gentoo (4 body) atd.

    Tak například já. Jsem běžný uživatel, takže 5 bodů. Ubuntu používám asi rok a jsem spokojen, takže - 1,3. Ubuntu bylo vydáno nedávno -- 0 bodů. Jsem svolný vyzkoušet něco nového, ale ne žhavý: + 1. Času mám dost, ale ne přespříliš, takže + 0,5 bodu. Počítač sdílím s rodinou => - 1 bod. Dohromady to máme 4,2 bodu. Je možné připočítat počasí, roční období, partnerský vztah atd., ale to už si Dave spočte sám.

    Tabulka:
    * méně než 2: přechod na Gentoo skoro nemožný
    * 2 až 4: po 4 hodinách přemlouvání je šance na přechod 6%
    * 4,1 až 6: prezentace, seminář, dárkové předměty; šance na přechod 18%
    * 6,1 až 7: návštěvy doma, vytrvalé podlézání, dohromady 30%
    * 7,1 až 9: 38% po lehkém popichování
    * 9,1 až 9,9: 60%
    * 10: tohoto skóre může dosáhnout jen D. W.
    
    9.12.2006 23:10 Lukas | skóre: 24 | blog: onemj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Naprosto geniální...
    9.12.2006 23:24 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    * 10: tohoto skóre může dosáhnout jen D. W.
    a 10,5 už jen Chuck Noris :-D

    BTW: chybí ti tam záporné body pro bývalé uživatele Gentoo (třeba mě) :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    freshmouse avatar 9.12.2006 23:31 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Právě jsem se dověděl, že za hloupé narážky na D. W. je mínus 24. :-D
    10.12.2006 12:44 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Beztak to jenom blbě opsal z tabule.
    David Watzke avatar 9.12.2006 23:27 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Myslím, že ho odradilo slovo Mandriva v nadpise :-)
    Správně, kdybys mi nehodil link na jabber, ani bych se s vámi Mandrivisty nezahazoval :-D :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    9.12.2006 23:47 Lukas | skóre: 24 | blog: onemj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Dobrý večer pane DW ;-)
    10.12.2006 01:57 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Hned bych s tebou měnil. Instaluju kámošovi Wokna a musím počkat, než se to dokončí... Hrozně se to vleče. Ale zase se není čemu divit, je to starý počítač a srovnávat to s těmi 350 MB Slackwaru, který jsem tam dával předtím, by nebylo moc fér. :-)

    Jak je na tom Mandriva s bezpečnostními záplatami? Zajímá mě tedy hlavně, kolik se asi tak zhruba tahá z netu. Potřebuju nějakou distribuci k rodičům na počítač a problém je v tom, že mají připojení jen přes GPRS. Teď je tam Xubuntu a není to úplně vončo. :-(
    10.12.2006 11:14 xxxxxxxx | skóre: 16 | blog: mrtvy blog | v nebi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Já tahal 80 MB, je to napsaný v blogu. Ale jen samý bezpečnostní aktualizace, takže nic co by obyčenýho usera zajímalo :-)
    10.12.2006 13:35 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Instalace Mandrivy
    Aha, přehlédl jsem to. Těch 80 MB za skoro 10 týdnů, co je 2007 venku, mi přijde ještě celkem v poho. A hlavně to vypadá, že není problém stáhnout ty updaty z netu zvlášť a nainstalovat to třeba z CD nebo flashky. No, budu si mít o Vánocích s čím hrát. :-)

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.