Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 13:01

PHP4 vs PHP5 z pohledu nových projektů

31.12.2005 00:00 | Přečteno: 1727× | internet | poslední úprava: 23.5.2007 18:05

Pár dnů před Ježíškem na blogu LaTrine vyšlo oznámení o blížícím se vydání Nette, nového frameworku pro PHP. Jeho tvůrce si mezi PHP komunitou v minulosti získal respekt svým sexi převaděčem Texi.

Již pod prvním oznámením jsem si posteskl, proč má být ochuzen o vymoženosti, které do PHP vnesla pětková verze.

Dnes na mne v RSS čtečce vyskočila odpověď (nebo lépe řečeno spot na stejné téma), která mne osobně přiliš nepřesvědčila. Argumentace spočívá v poměru obliby zákazníky jedné konkrétní webhostingové společnosti. Podíl PHP5 nepřekročil 5%, což je bráno jako dostatečný důvod proč psát Nette i pro starší čtyřkovou verzi.

Co je na tom špatně?

PHP5 přinesla množství vymožeností. Valná část z nich je pro vývoj frameworku a především jeho využívání téměř zásadní. Výjimky, rozhraní, vynucení dodržování viditelnosti proměnných a funkcí ale i konec amperstandové onanie, žádný z těchto příkladů já osobně již nehodlám postrádat.

Nerelevantní statistika

Pominu fakt, že statistika je záležitostí jedné jediné hostingové společnosti a například u pipni.cz by dopadla zcela jinak (ta provozuje mimojiné i velmi využívaný freehosting a zároveň jeho uživatele považuje za testery pro nasazení nových technologií). Zaměřím se pouze na relevanci odkazovaných dat pro toto rozhodnutí:

Subjektivní závěr

Frameworků degradovaných možnostmi PHP4 jsou mraky a nemám důvod se domnívat, že právě Nette bude nějak zásadně vyjímečný, aby získal dominantní podíl.

U PHP5 je situace zatím odlišná, protože starší projekty cítí povinnost ke stávající uživatelům, kteří pochopitelně potřebují zachovat kompatibilitu alespoň na úrovni bezpečnostních záplat a oprav chybného chování.

Stejnou motivaci předpokládám u Texy, v případě dosud nevytvořeného Netty mi ale takové rozhodnutí přijde řekněme nešťastné. Ale autorem není Bůh, a tak mu nelze odepřít právo dělat kraviny :)

       

Hodnocení: 100 %

        špatnédobré        

Anketa

Pokud programujete v PHP, do které skupiny patříte?
 (2 %)
 (17 %)
 (8 %)
 (28 %)
 (46 %)
Celkem 65 hlasů

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (0) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

2.1.2006 00:11 dgx
Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP4 vs PHP5 z pohledu nových projektů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pavel, myslím, že jsi ten článek nedočetl do konce. Píšu, že dnes programuju výhradně v PHP5, s využitím velké většiny jejich vlastností, a převod do PHP4 obstarává automatický převaděč.

Tedy žádné ampersandy, podpora public, protected, private, abstract, static, const atd.
13.1.2006 09:59 jow
Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP4 vs PHP5 z pohledu nových projektů
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Jenom takove rypnuti - texy se pise s ypsilon na konci a ne s i jako to mas ty :)...

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.