abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    VIA EPIA SP8000E

    18.6.2005 14:44 | Přečteno: 5915× | linux | poslední úprava: 9.2.2006 01:47

    V pátek třináctého mi po dlouhých 50 dnech čekání dorazila objednaná deska VIA EPIA SP8000E. Rozměry 17x17cm, zaintegrováno skoro vše, včetně procesoru a bez větráku. Hurá do boje!

    Ještě tak 2-3 měsíce zpět jsem doma používal stařičkej celeron 366 se SB16 a S3VirgeGX2 a kromě větší paměti jsem nic nepostrádal. KDE na něm lítal jak vítr :-) Pak přišla možnost použít ho jako server (tuhle změnu po týdnu nerozdýchal), a tak šel pryč.

    Od bráchy jsem si půjčil desku osazenou nějakým Athlonem a NVidii. Utrpěl jsem menší šok. Jistě, všechno běhalo výrazně rychleji, nicméně hluk připomínal ... no ani nevím co :-) Příšernej randál.

    Rozhodnutí koupit si konečně počítač technologicky patřící do tohoto století, nikoliv 20tého, tak bylo uspíšeno. Po studiu nabídky se mi výběr zúžil právě na platformu VIA EPIA. MiniMac je příliš drahý a stejně nešel sehnat, Geode působí archaicky a o Epii jsem uvažoval již dříve.

    Dostupné modely

    V součastnosti jsou nejlépe dostupné modely osazené starším chipsetem CLE266 (na North Bridge), minulý týden konečně do ČR dorazily i modely s CN400. Na South Bridge lze vybírat z vt8235 a vt8237. Dají se sehnat i starší.

    Ceny jsou velice příznivé a podpora linuxu podle mnoha článků poměrně dobrá. Stejně tak je velký výběr podle procesoru od 600 MHz až do 1,3 GHz, modely s větrákem i bez, s podporou multimédií, i modely určené spíše pro síťové servery nebo routery.

    Moje požadavky

    Větráky do domácího pc nepatří

    Ne, opravdu ne. Hry na linux moc nejsou a i kdyby, proč bych měl kvůli tomu udržovat naddimenzovanou stanici, na které obvykle pracuji s textem. Začínám být pán v letech a mám rád svůj klid. Když si budu chtít hrát, koupím si na to herní konzoli a nebudu kvůli tomu trpět při práci.

    Nízká spotřeba

    Proč by mělo moje PC žrát 5x více než dřív, když na něm dělám víceméně totéž? Pokrok si představuji jinak. Podle Epia Power Simulátoru celá deska+procesor+grafika žere něco mezi 10-20W, podle zátěže.

    Iracionální důvody

    Chtěl jsem si udělat radost, proto jsem nepostupoval příliš racionálně :-). Nechtělo se mi kupovat nic s CLE266, přestože pro moje potřeby by byly modely řady MII naprosto dostatečné. CL400 navíc podporuje DDR400.

    Zprovoznění

    Po rozbalení balíku a prvním pomazlení jsem se začal kochat přibaleným obsahem. Hned jsem začal být hrdý na to, že mam EPIU. Krabice pravděpodobně stejná pro všechny modely řady miti-ITX, jen samolepka s čárovými kódy obsahovala typové označení. Přibalen byl jeden IDE kabel, hned jsem ho vyměnil za ten svůj původní :-). Na CD jsem se zatím nepodíval, tak jen hádám, že obsahuje ovladače a dokumentaci, těžko lepší než je online na Netu, rozhodně nic co by mne přesvědčilo zapojit CD mechaniku. Posledním obsahem je Quick Installation Guide o osmi stranách velikosti 12x12 cm.

    Jestli někdo dostal pocit, že je minulý odstavec ironie, mýlí se. Naopak mne nadchlo, jak málo zbytečného odpadu jsem musel zaplatit. QIG obsahoval vše, co při prvním zapojení potřebuju. Tj. rozkreslení, kam zapíchnout Reset a Power spínač. Bože, kdybych teď musel na hřbetě přenést všechny nesmyslné manuály, co jsem kdy dostal v papírové podobě, asi bych potřeboval několik šikovných masérek a ještě by to na moje znovuzprovoznění nestačilo.

    První šok přišel, když můj disk s nainstalovanou Mandrivou 2006 Cooker nenabootoval. Naběhlo LILO, ale při natahování initrd do paměti se počítač vyresetoval. Zkusil jsem něco povypínat v BIOSu (SATA Raid, změnit volby u ACPI), zkusil jsem acpi=off a nic. Vzhledem k tomu, že tatáž instalace již přežila kompletní výměnu architektury od Intelu k AMD, byl jsem dosud přesvědčen o její neprůstřelnosti. Ještě při odchodu z práce jsem jen mávl rukou nad myšlenkou, že bych snad mohl potřebovat instalační CD. Ze skříně jsem vytáhl CD mechaniku a připojil ji. Prozkoumání obsahu zaprášeného CD boxu odhalilo jediné bootovací CD a to s instalačkou RH5.1. K jeho cti musím dodat, že nabootoval a kromě slzy dojetí po spatření stařičké Anacondy, mi přinesl i uklidnění, že HW je snad v pořádku.

    Zkusil jsem na desce zapnout "safe" přednastavení, prostě takovou tu bezpečnou nekonfliktní konfiguraci. Výsledkem bylo, že už mi nenajel ani BIOS. Jakožto HW antitalent jsem se vyděsil při představě, co bude obnášet reset paměti desky. Přišel druhej moment, kdy jsem byl hrdej na Epiu. Možná je to dnes již standard, ale já to viděl prvně. Úplně normální baterka jak v hodinkách, vyndat šla úplně sama. Dobře je vidět například na fotce, je přesně uprostřed nad PCI slotem.

    Využil jsem příležitosti, že nikdo nebyl doma a ukradl jsem HDD z druhého PC. Na něm je nainstalován historický MDK10.0 a ten naběhl bez problémů. Pro svoji omluvu dodávám, že blbej jsem se už narodil. Vrátil jsem svůj disk a začal zkoušet starší kernely, kterých mám v LILO požehnaně. 2.6.8.1-12mdk se chytla. Už jen stáhnout nejnovější 2.6.11-10mdk, pro sychr ještě poslední 2.4ku a poslední multimediální 2611-9mm6.

    Abych nebyl jak Rimr při vyprávění o okamžicích slávy při bitvě v kostky, zkrátím to: 2.6.11-10mdk se nechytnul, multimédia jo.

    Co to umí, co mi jede a co ne

    Unichrome mi nejede ani bez 3D, vždy po nahození mi LCD začne vykládat něco o nepodporovaném módu. Podle netu nejsem sám, budu muset počkat na vylepšení driverů a držet se zatím VESA. Je to škoda, protože u starších modelů šlape údajně dobře, včetně 3D akcelerace.

    Zvuk jsem musel přehodit z Alsy na OSS, ale to tipuju na problém mé konkrétní instalace. OSS mě zatím nebolí, dál neřeším.

    Na síť chodím přes USB, ale přes síťovku routuju další pc, oboje šlape dobře.

    Modely řady Epia SP podporují spoustu hraček, ale pravdou je, že já je nevyužiji. Např. na South Bridge je použit VT8237 s podporou SATA Raidu, se svým jedním IDE diskem na to mohu být akorát hrdý.

    Závěr

    Zatím používám původní case, ale už teď mě rozčiluje hučení zdroje :-). Hlavně že jsem si kupoval extrémně tichý s velkým věntilátorem nasměrovaným dolu. Epii prostě bude slušet nějaký nový, samozřejmě se zdrojem bez větráku. A trochu menší, v té současné skříni je najednou nějak moc místa, jen v koutku se krčí maličká deska.

    A k dokonalosti zbývá nějakej menší disk s nižší spotřebou, ale to zatím počká.

    Přestože jsem nerozjel pořádně grafiku, koupě nelituji. Naopak, radím každýmu: přestaňte cpát peníze do elektrického vytápění, je tu lepší volba.

    Doplněno:

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.6.2005 14:54 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše unichrome
    Jsem také majitelem podobného počítače. Grafika (unichrome) mi tam funguje docela dobře, jen mě poslední dobou trápí občasné zakousnutí počítače. Mám podezření na nedostatečné chlazení :-(
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    18.6.2005 15:10 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: unichrome
    Tuhle stranku znam, byla jedna z tech, na ktery jsem se pri rozhodovani koukal :) Akorat myslim vypadala hur, asi redesign.

    Pro srovnani tohle mam u SP8000E:
    # cat /proc/cpuinfo
    processor       : 0
    vendor_id       : CentaurHauls
    cpu family      : 6
    model           : 9
    model name      : VIA Nehemiah
    stepping        : 8
    cpu MHz         : 800.058
    cache size      : 64 KB
    fdiv_bug        : no
    hlt_bug         : no
    f00f_bug        : no
    coma_bug        : no
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 1
    wp              : yes
    flags           : fpu vme de pse tsc msr cx8 sep mtrr pge cmov pat mmx fxsr sse rng rng_en ace ace_en
    bogomips        : 1581.05
    
    # lspci
    00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN400/PM880 Host Bridge
    00:00.1 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN400/PM880 Host Bridge
    00:00.2 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN400/PM880 Host Bridge
    00:00.3 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN400/PM880 Host Bridge
    00:00.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN400/PM880 Host Bridge
    00:00.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. CN400/PM880 Host Bridge
    00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 PCI Bridge
    00:0d.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller (rev 80)
    00:0f.0 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
    00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
    00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
    00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
    00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
    00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
    00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
    00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)
    00:12.0 Ethernet controller: VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 78)
    01:00.0 VGA compatible controller: VIA Technologies, Inc. S3 Unichrome Pro VGA Adapter (rev 02)
    
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    18.6.2005 15:07 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Grr
    18.6.2005 15:22 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Grr
    ve spotu opraveno, ale uz jsem hresil i v diskuzi, budiz mi odpusteno, je to jen blog ;)
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    Valoun avatar 18.6.2005 15:07 Valoun | skóre: 30 | blog: Psavec | Středočeský kraj
    Rozbalit Rozbalit vše 50 dní...
    ... čekat na dodání? Není lepší zajít do Alzasoftu a vzít si ho hned ze skladu?
    18.6.2005 15:15 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 50 dní...
    Na alzasoft jsem se dival, ale pred 50ti dny tam o ni nebyla ani zminka a teprve cca pred 14ti dny tam teprve dali hlaseni "budou v cervnu". Teprve minuly tyden dorazila varka do CR, Alzasoft prepnul na skladem ve stejnou chvili, kdy mi to dodalo Aprico.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    brk avatar 18.6.2005 15:34 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Moc pěkné
    Moc pěkné, bledá závist. ;o)

    Letmo jsem koukl na nějaký ceník Alzasoftu, co jsem během četní asi otevřel a nikde tam nevidím DVI. :o( Existuje i nějaký takový prcek s DVIčkem, když už si to tak poctivě procházel?

    Mi se docela hodně líbí základovky od Aopen pro Pentium-M, ale tyhle desky bohužel nejsou zrovna laciné a o procesorech to platí dvojnásob. :o(
    USE="-qt -kde"
    18.6.2005 16:03 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Moc pěkné
    Na webu VIA maji jen jakesi zakladni rady, mam pocit ze je pak dodavaji v ruznych modifikacich, jedna z nich je pravdepodobne: http://www.epiacenter.com/modules.php?name=News&file=article&sid=405 Jinak primo u SP je ve FAQ otazka: Why will my DVI monitor not light up?
    When using a DVI monitor, you need to short the A1 and B1 PANEL jumper.
    A napriklad na http://www.elcosystems.com/products/viaproducts.html na nejaky modul, ktery to snad umoznuje. Opravdu nevim, zeptal bych se nejakeho prodejce, nebo spise vicero prodejcu, aby byla nejaka nadeje, ze nekdo odpovi ;)
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    22.6.2005 22:17 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DVI
    http://www.viavpsd.com/accessories.jsp
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    18.6.2005 17:13 iSteve
    Rozbalit Rozbalit vše CPU
    Mne osobne spis mrzi smrt Transmety, jejich Efficeon byl pomerne peknej.

    Krom toho bych si: a) Pockal, jak se vyvrbi Via C7 b) Pockal, zda a za kolik se budou delat desky na zaklade novejch AMD (drive NSC) Geode
    18.6.2005 17:22 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CPU
    Mne osobne spis mrzi smrt Transmety

    Popravde me ne. Hezka technologie, ale delali celou dobu vsechno pro to, aby se nedala koupit. Prodavali jen velkym odberatelu, kdezto EPIA je k dostani na kazdym rohu.

    Pockal ...

    Taky mne svrbelo, ale to bych mohl cekat naporad.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    18.6.2005 18:22 hmm | skóre: 13 | blog: BSD bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CPU
    Já mám v routeru procesor Via C3 Erza 800 MHz, což je v podstatě ten samý procesor, jen se prodával samostatně a opravdu je perfektní, hřeje asi jako PI 200 MMX a výkon má dost slušný... :)
    BSD is for people who love Unix, Linux is for people who hate Windows...
    19.6.2005 11:57 iSteve
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CPU
    Jojo, Ezra do FCPGA byla zajimava, snad se budou takhle prodavat i ty C7 :)
    1.4.2006 10:00 psl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CPU
    A ja mam zase domaci router s IPCop 1.4.10 postaveny na P133MHz, 48MB, a starem 6GB disku z notebooku; v klidu si bere 22W,pri zatizeni az 33W a prekvapive jej pri beznem provozu nedokazu pretizit, nejvetsi brzdou je stejne 4G modem na vstupu. Jen ta konfigurace pres web je pomalejsi, SSL zatezuje... ;-)
    19.6.2005 12:14 bl4z4 | skóre: 12 | blog: bl4z4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CPU
    Transmeta je super procesor, mam v notebooku Crusoe a nemuzu ho vynachvalit :-). Vubec bych se nezlobil, kdybych mel transmetu v desktopu.
    Novinář: "Má podle vás umělá inteligence budoucnost?" A. C. Clarke: "Pevně doufám, že ne jen umělá."
    21.6.2005 11:52 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše VIA pro routery? kde???
    Stejně tak je velký výběr ... i modely určené spíše pro síťové servery nebo routery.
    a mohu se zeptat, kde ty modely pro routery rostou?

    prakticky všechny VIA Epia, co jsem viděl, mají integrované nepotřebné sračky jako zvukovku atp., sehnat model s více síťovkami je problém a je to ukrutně drahé (že se vyplatí obyčejná desktop Epia + víceportová síťovka, viz diskuse)
    22.6.2005 22:15 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VIA pro routery? kde???
    Mel jsem na mysli desky PD rady osazene dvouma sitovkama. Zalezi kolik toho chces routovat, ale s obycejnou sitovkou za stovku do PCI uz jsou tri a to obvykle staci, maximum (+4) je sest.

    Ano, porad tam je "nadbytecna" zvukovka, TV vystup, 3D grafika atd...
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.