abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Boj se spamem

    27.9.2006 13:02 | Přečteno: 1790× | internet | poslední úprava: 23.5.2007 18:04

    Informace o výsledku nasazení RBL filtrace a Grey listu. Perlička v podání Gmailu, nahrávájící spamerům.

    Pro svoji soukromou poštu používám mnoho emailových adres na freemailech i soukromých doménách. Abych nemusel udržovat v kmailu desítky účtů, je vše na konci zpracování přeposláno na gmail. Adresy na ostatních freemailech postupně opouštím a mohu říci, že 99% toho co na ně dnes přichází, je spam. Nicméně maximum spamu vždy přicházelo na emaily na soukromých doménách, které všude uvádím několik posledních let.

    Nepoužíval jsem žádná ochranná opatření a veškerá filtrace spadala na břímě gmailu. Ještě před měsícem obsahovala složka pro spam přes 5000 kousků a to se z ní emaily vždy po měsíci sami odmazávají. Nyní jsem někde u 1200 kusů a počet pomalu klesá. Předpokládám, že se ustálí tak na 500 přijatých spamech měsíčně.

    Problém spočíval v tom, že spousta spamu procházela a současně se občas stává, že je chybně označena i regulérní pošta. Nezbývá tedy, než občas jít a spamy překontrolovat. V takový moment je již znát, zda je třeba kontrolovat stovky emailů denně či jen desítky. Proto jsem přistoupil k opatřením na mém poštovním serveru, přijímajícím emaily pro soukromé domény.

    Je mi jasné, že teď někdo začíná křičet, proč nepoužiji IMAP, když mám tu možnost. Ano mám, dokonce IMAP na témže stroji provozuji, ale rozhodl jsme se jinak a spot o tomto není. Stejně tak nevyužívám gmail pro komplexní správu emailu na své domény pomocí Google Apps, kdy se jen upraví mx záznam a zbytek je na Google.

    Antispamová opatření

    1. RBL seznamy

      Fungují na podobném principu jako DNS. Poštovní server se při pokusu o spojení zeptá na cizí IP adresu a dokáže-li ji RBL přeložit, je povážována za nežádoucí.

      Pro soukromou poštu takové spojení okamžitě odmítám ještě na úrovni SMTP, lze to ale vyžít i jako jeden z parametrů pro značkování spamu v content filtru.

      Mnoha lidmi (zejména postiženými správci ;-)) zavrhované pro problémy se zařazováním velkých serverů či adres z dynamicky přidelovaného rozsahu.

    2. Zrušení doménového koše

      Kdysi jsem byl nadšen, že mohu používat libovolná slova jako adresu nad doménou pod mojí kontrolou a používal jsem to na kde co. Například registrace na serveru ve formátu server@example.com. Výsledkem bylo znásobení spamu, protože se tak ocitám vícenásobně v různých databázích.

      Doménový koš stejně tak přijímá veškeré spamery generované kombinace jmen, příjmení a kdoví čeho ještě.

      Zavedení pevných aliasů a striktní odmítání všech ostatních je dobrý způsob, jak omezit objem spamu řádově o desítky procent.

    3. Grey list

      Způsobuje odmítnutí zprávy s chybovým kódem:

      450 Recipient address rejected: Greylisted for 300 seconds

      Stranou si uloží kombinaci IP adresy odesílatele, hlavičku FROM a TO a pokud se odesílatel po stanoveném časovém limitu pokusí zprávu opětovně odeslat, povolí její příjem. Následně si po stanovenou dobu (1 měsíc např.) tuto kombinaci pamatuje a poštu přijímá bez čekání.

      Vychází z předpokladu, že spameři chrlí jeden email za druhým a problémy s jejich přijetím neřeší.

      Většinou to bývá pravda, i když já dostávám jeden a tentýž obrázkový spam, který je podle logu odeslán opětovně pár sekund po ukončení greylistu. Nezkoušel jsem, zda parsuje hodnotu v popisu chybového kódu nebo se jen drží asi nejčastěji používaného časového úseku 6 minut. Ale vypadá to na spamera, který se již adaptoval.

      V tomto také spočívá největší kritika této antispamové techniky: bude-li to používat každý, ztratí se účinnost a pouze naroste objem přenášených dat. Problémy mohou být také v případěch, kdy odesílatel využívá farmu serverů a pokouší se o odeslání pokaždé z jiné IP.

    4. Content filter

      Toto na svém serveru nepoužívám. Nasadit na postfixu filtraci tak, aby dokázal odmítnout email ještě při SMTP spojení, není zrovna jednoduché. Asi proto, že email před zpracováním například SpamAssasinem musí být již podstatě přijat a spojení by bylo uměle udržováno při čekání na výsledek.

      Nasazovat Content Filter na již přijaté emaily se mi nechce, pro server představují vysokou zátěž a prosté značkování za mne udělá i gmail. Odmítnout zprávu již nemohu, leda zahodit. Při zahození mnoho serverů odesílá takové ty nesmyslné hlášky na podvrhnute adresy odesílatelů, prostě hnus. Když server jednou poštu přijme, měl by si s ní nějak poradit sám.

    Zprovoznění

    Postfix podporuje RBL seznamy prostým zápisem v konfiguraci, není třeba nic doinstalovávat.

    Instalace grey listu do postfixu na Mandrivě 2006 byla dětsky snadná, greylist mohu nasazovat na jednotlivé emailové adresy, celé domény, či veškerou průchozí poštu.

    Postfix umožňuje definovat různé politiky. Takže mám jednu velmi přísnou, která greylistuje a RBLuje ;-) vše, a mírnější, která RBL nevyužívá a před greylistem aplikuje whitelist pro všechny cz domény. Politiku mohu opět aplikovat až na úrovni jednotlivých emailů či domén.

    Výsledek

    Před měsícem jsem přijímal cca 150 až 200 spamů denně. Většinu z nich gmail správne rozpoznal, nicméně kontrolovat spam složku nebyla žádná legrace.

    V současnosti je počet cca 10-20 kousků, tedy někde pod hodnotou 10% z původního počtu.

    Část z nich je přeposílána z jiných freemailů, a tedy mnou zavedenou filtrací neprochází, procento je tedy v reálu ještě lepší.

    Slíbená perlička na závěr

    Gmail používá podivnou praktiku, kdy při příjmu pošty ignoruje tečky v adrese příjemce. Máte-li tedy účet inzinyr.vonasek@gmail.example.com, pošta je prijímána například i pro adresy inzinyrvonasek@gmail.example.com nebo in.zin.yrvo.nase.k@gmail.example.com

    Jak jsem výše popsal, gmail využívám pro konečné shromaždiště své pošty. Adresu na gmailu nikde neuvádím a proto by měla být spamu odolná. Bohužel spameři se již na tuto vlastnost adaptovali, a tak generují náhodné kombinace jmen a příjmení, případně zkouší adresy uvedené na jiných doménách.

    Máte-li účet na gmailu a v emailové adrese jste použili tečku, zkuste si schválně vyhledat:

    in:spam to:inzinyr.vonasek@gmail
    a porovnat výsledek s:
    in:spam to:inzinyrvonasek@gmail

    (Ti z vás, co nejste inžinýři Vonásci, zaměňte za data smysluplná pro váš účet.)

    U mne je výsledek 0:74 a score pomalu roste. Gmail tak, ve snaze být co nejvíce user-friendly, nejvíce napomohl spamerům. Asi prostě vytvořím filtr, co tuto adresu bude rovnou mazat.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.10.2006 13:01 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Boj se spamem
    Blacklisty jsem taky používal, ale nakonec jsem to vzdal. Prostě se tam trvale objevují servery které rozesílají mailing listy a whitelistování je moc práce.
    2.10.2006 18:10 mrzout | skóre: 11 | blog: mrzutej
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Boj se spamem
    Mailing listy jsem si nechal posilat primo na specialne zalozenej ucet na google....a od te doby jsem tam byl jen parkrat :-) Najednou jsem zjistil, ze mam spoustu volneho casu.
    Hlasuj pro zavedení OpenID na Abclinuxu!
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.