abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 729 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?

    6.1.2013 15:59 | Přečteno: 2129× | Dovednosti Dnes a Zítra | poslední úprava: 9.1.2013 14:23

    Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné jako jeden ze Syndromu Digitálních Dětí?

    Koukám se za horizont a vidím naše děti fascinované snadností získání znalostí hraním si s počítačovými tablety.  Jsou přímo opojeni tím iluzorním světem a hltají tu správnou nádherně zabalenou čistou didaktiku.

     

    Vždyť aktivně poznávat svět s pomocí tabletu je tak lehké, jeden ťuk – barva je namíchána, druhý ťuk – je vybarveno celé nebe, jeden tuk – šup s malou myškou do dírky, druhý ťuk – přeneseme stejně lehce i velkého slona.

     

    Vítejte v rodičovském světě budoucnosti, kde hlasité frfňání „To je nuda“ je nejoblíbenější odpovědí na pokus o hru v reálném světě či odseknutí „Neraď mi“ – skřítek ználek mi to ukázal líp je největší rodičovskou výzvou.  Vítejte ve světě, kde získávání znalosti je fascinují zábavná hra a naopak získávání dovedností ubíjející nudná rutina.

     

    Kde trefit se dítěti hozeným míčkem nejde, protože ten míček přeci není ptáček a chytit mu míček do ruky nejde, protože nemá tu super lepkavou rukavici. A jak vám stárnou je i psaní rukou zjednodušeného tiskacího písma přeci nebetyčná PRUDA, když písmenka se dají přeci tak snadno vyťukat?

     

    Abysme si trošku osvělily tuto malou vzpouru nahlédněme spolu do ostrovního světa zvaného Dovedňákov (viz přiložený obrázek dole)

     

    Pojďme spolu ten Dovenákov prozkoumat, předškolák žije na ostrově Hračkov a tam objevuje s pomocí hraní s 1000+1 hračkou znalosti i dovednosti. Jednou se vzdá na výlet na magický ostrov Tabletov, kde brzy najde maják, na který je vyzdviženo výtahem, může se podívat na 1000+1 věc kouzelným dalekohledem, může poznávat mnohem snadněji, bez nutnosti předpokladu získání předchozích úrovní dovedností. Předškolák na volání „pojď si hrát“ neslyší neboť okolo něj je šum moře 1000+1 věci plus 1000+1, když ho přes ten magicky dalekohled něco zaujme v reálném světe potřebuje loďku, která ho tam rychle přepraví – inspiraci.

    Třeba není přiměřenou odpovědí na takový svět prostě jen další generace hraček čí didaktických pomůcek, možná je to i čistě motivující zábavná show s ní!

    Vždyť tablet může být nakonec jen jednou z tisíce dalších velmi zábavných hraček ne?

     

    Když si má 5.5 letá dcera zahraje na tabletu ve virtuálním světe 'potrefené ptáky nebo jinou trefovací hru', sestavím ji potom v chodbě cil z krabic a roztodivných plastových lahví reálné trefovalo = trefuje se do nich s mladším bráchou (3.5 let) lehkýma barevnýma míčkama na florbal. Jediná podmínka je, že musí oba střídat ruce, dcera je totiž levák a kluk pravák a tak si vzájemně podporují šikovnost obou rukou.

    FOTO dole.

    Neposedné láhve: Různorodé prázdné plastové láhve (16x) natlakované octem se sodou plus 16x barevné florbalové míčky.

    Nedávno kluk porušil pravidlo a do lehkých barevných míčků na florbal se zakutálel stejně veliký gumový míček s plnou výplní – mnohem těžší. Holka ho vzala a prásk i krabice letí vzduchem.

    Jůů, ten míček je jinej?

    Jakej? Bere dva různé míčky do ruky: Nemá díry, má jinou barvu, aha jiný materiál?

    Ne Ne , hod jimi znovu!

    Bum Prásk = Je to tedy A , G nebo Z?

    Ne Ne a přináším prázdnou láhev od mléka a z lednice vytahuji druhou plnou.

    Zádumčivě je potěžká

    Juppííí, jsou ruzně těžké !!! Hmm, to znamená, že ten žlutý pták není jen větší ale i těžší!

    Cililink, bingo!

    Táto vím, že jím tady v chodbě nemůžu házet, uděláš mi na jaře trefovaldo na ty těžké míčky od petangu

    Uvidíme, nebo zkusíme pořádné dětské kuželky.

     

    A hlavně o tom to naše snažení je = prostě hledání budoucí úplné synergie = nic víc, ale i nic míň.

    V dětském světě předškoláka jsou inspirace velmi mocný instrument, neboli slovy klasika: “Děti opičátka jsou.”  Jan Amos Komenský

    Na tomto předpokladu je založen náš neziskový projekt DYSgenio – neohrabané novorozenecké tápání jak by takové show měly vlastně v budoucnu vypadat. Těch video inspirací je už více než stovka.

     

    http://www.youtube.com/watch?v=UWGnFwwl6cU

     

    Do budoucna plánujeme i ucelená témata s pomocí loutkového seriálu třeba míchání barev, předpočetní představy či základy logopedických cvičení pro vylepšení výslovnosti.

     

    Snem je vytvořit vetší show, kterou je možné hrát ve školkách jako celek, zde je mojí největší inspirací spolek Úžasné Divadlo Fyziky = ÚDiF http://www.udif.cz

     

    Přeji vám hezké klidné rodičovství.

    PS: Užívejte si jej, dokud ještě můžete.

     

    Rudolf

    Zakladatel hnutí http://www.dysgenio.cz/

    We are all gifted ~ EVERYONE!

     

    Autor je nadán: DYSlexií nelineárním myšlením se silnou obrazotvorností a Levitantstvím schopností stroboskopického focení tisíci pohledy z výšky deseti tisíc stop plus jako DYSgrafik také ve skrytu duše doufá, že jednou budeme už od školky učit naše děti hravý Čmaropis místo nudného Krasopisu.

     

    Pro další zamyšlení:

     

    Předškoláci? Mobil zvládnou, ale botu si nezavážou!

    http://domaci.eurozpravy.cz/skolstvi/22048-predskolaci-mobil-zvladnou-ale-botu-si-nezavazou/

           

    Hodnocení: 60 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?, obrázek 1 Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.1.2013 17:12 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    To je holt pokrok, kolik z nás dneska umí šplhat po stromě, nebo házet oštěpem? A před nedávnou dobou to byly životně nezbytné dovednosti. :-)
    coder avatar 6.1.2013 17:36 coder | skóre: 4 | blog: lINUKS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    A vždyť i to plácání po iPadu je zbytečné, život se dá zajisté "prožít" naložen ve fyziologickem rozroku, napojen na vyživovaci a vyměšovací hadičky, a hlavně, někam do nějaké virtuální Matice. :-)
    Bystroushaak avatar 6.1.2013 18:03 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    6.1.2013 18:04 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    rozroku
    Zajímavý překlep, v první chvíli jsem si říkal, že tam mělo být
    rozkroku
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    6.1.2013 18:35 w4rr10r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Já šplhat po stromě umím. Hod oštěpem jsem zkoušel toliko dvakrát, ale moc mě to nevzalo, mám radši prak.
    6.1.2013 19:17 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Taky jsem lezl po stromech. Ale dnes už by mně udržela málokterá větev :-(
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    Petr Tomášek avatar 6.1.2013 22:15 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Ale jo, to by ses divil, co některé větve vydrží :-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    6.1.2013 22:46 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Třeba tady
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    gtz avatar 6.1.2013 23:00 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Taky jsem lezl po stromech a chodil s klukama ven. Ostatně nám nic jiného nezbývalo.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    xkucf03 avatar 7.1.2013 00:12 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Šplhání po stromech je celkem běžná dětská zábava. A házení oštěpem, nebo něčím podobným nebo třeba střílení z luku taky… nebo aspoň za nás bylo (nejsem zase tak starý). Jenže to asi upadá, rodiče se o děti přehnaně bojí, nenechají je šplhat, aby se jim náhodou něco nestalo a oštěp nebo luk se klasifikuje pomalu jako nedovolené ozbrojování. A rodiče by potrestala sociálka nebo jim dokonce dítě sebrala. Nedejbože aby se nešťastnou náhodou zranilo cizí dítě – to by pak byl soud o milionové odškodné a rodinu by to zruinovalo nejen psychicky, ale i materiálně. Tahle civilizace si pomalu ale jistě kope svůj vlastní hrob. Já vím, že tohle si lidé říkali v každé době a že je to normální – ale taky je normální, že kdysi bohaté říše se rozpadnou a jejich roli převezme jiná část světa. Asi je to tak nějak nevyhnutelné, ale přeci musí být nějaká cesta, jak ten krach oddálit nebo alespoň ovlivnit tak, abychom se nepropadli do úplných sraček, když už evroamerická/křesťanská civilizace nebude #1. Jenže ta současná vrchnost/korytáři spíše zatápí pod kotlem a šlape na plyn – někdy dokonce za tleskání a hýkání davů. – abychom u toho okraje propasti byli co nejdřív.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    7.1.2013 09:45 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    +1
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    11.1.2013 18:56 This0ne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Tato civilizace si svuj hrob vykopala uz nekdy zhruba pred 2k lety, ted si v nem ustyla, pred zalehnutim.
    Bystroushaak avatar 11.1.2013 20:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Jo, a konec světa bude 21.12.2012. Počkat.. tady něco nesedí.
    6.1.2013 17:26 faha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Pekny zapisek, diky za informace.
    Bystroushaak avatar 6.1.2013 18:02 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Vítejte v autorově černobílém světě, kde je to buď jen tak, nebo onak.
    6.1.2013 18:26 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Proč černobílém ?

    I pro nas dospělaky jsou nekdy nové technologie až příliš fascinujicí :-)

    Nejde o to dát či nedát do ruky tablet, ale dat jim možnost ho zkoumat ze všech stran k jejich prospechu.
    Bystroushaak avatar 6.1.2013 18:49 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Jestli to co jsi napsal do blogu není černobílý pohled, tak už nevím co je.

    Je to klasický strach, že technologie x způsobí, že děti generace Gx nebudou umět n. Bylo to tu u předchozí generace s televizí, u naší s osobním počítačem a teď se bojíš ty o generaci smartphonů a tabletů.

    Strach je to imho nezpodstatnělý, jelikož:
    • pro někoho v současnosti nezvyklá technologie bude asimilována a stane se časem něčím pro všechny normálním
    • svět se prostě mění a co bylo podstatné dříve není podstatné dnes - já jsem si taky nehrál s granáty po lesích a pistolemi po nacistech, jako to dělal můj otec
    • věci se nedějí plošně, bude to gaussova křivka, kde na krajích budeš mít tabletové závisláky a děti které nikdy tablet neviděly
    6.1.2013 19:16 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?

    Bohuzel te zklamu, todle neni zadne sci-fi ktere pride = to je realita z mou 5.5 letou dcerou, plus aktualni zkusenosti nas par dalsich otcu predskolaka vcetne mezinarodnich.

    Ano, se zavadenim televize se zacalo mluvit o syndromu televiznich deti, doporuceni je nechat koukat predskolni dite koukat jen 1 hodinu denne. Todle doporuceni porad dostanech v predskolni poradne, manzelka ho prinesla zrovna minuly tyden :-)

    Z tablety to neni tak jednoduche, nejsou pasivni a predskolni dite nauci mnhome vic - jen porad nejsou realita a navic predskolaky az nezdrave vabi stejne jako televize - navic soucasne snadne ovladani nema pro predskolaka zadnou vetsi barieru jako byla driv třeba pocitacova mys.

    Kdyz ma 5.5 leta dcera zahraje na tabletu ve virtualnim svete "potrefene ptaky nebo jinou trefovaci hru", sestavim ji potom v chodbe cil z brabic a plastovejch lahvi = trefuje se do nich s maldsim brachou (3.5 let) barevnejma mickama na florbal.

    PS: Jedina podminka ze musi oba stridat ruce, dcera je totiz levak a kluk pravak a tak podporujeme sikovnost obour rukou.

    A to tom to je = proste hledani budouci synergie = nic vic, ale i nic min.
    Bystroushaak avatar 6.1.2013 20:30 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Bohuzel te zklamu, todle neni zadne sci-fi ktere pride
    Nic takového jsem doufám nenaznačoval.
    Kdyz ma 5.5 leta dcera zahraje na tabletu ve virtualnim svete "potrefene ptaky nebo jinou trefovaci hru", sestavim ji potom v chodbe cil z brabic a plastovejch lahvi = trefuje se do nich s maldsim brachou (3.5 let) barevnejma mickama na florbal.
    Interesantní, ale moc nechápu, co tím chceš říct (což platí i o zbytku textu).
    6.1.2013 20:46 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Tablet neni na rozdil od televize zcela pasivni medium - je jej mozne (a my rodice doufame ze i zadouci) aktivne zaradit do sirsiho konceptu predskolni hry (PLAY) - proto tam neni v chapani rodice zadna cernobilost - u deti je je jen potraba motivovat, aby tam tu cernobilost nevidely take t.j. Tablet (s vhodnym obsahem) neni Televize.

    Navic nam v Cestine nahrava, ze nemame dve ruzna slova "PLAY a GAME", ale jen HRU.
    Bystroushaak avatar 6.1.2013 23:01 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    S tím souhlasím. Jenže to není to, k čemu jsem se já vyjadřoval.
    Bystroushaak avatar 6.1.2013 23:05 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Ale nic, vidím že prvních pár odstavců textu je možné si vyložit dvěma způsoby a nejspíš jsem si ho vyložil tak, jak jsi to nemyslel. No nic, chybka se vloudila :)
    6.1.2013 20:34 Zebra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Neber ho tak vážně, je to pomatenec ze Zvědavce (zvedavec.org)
    Bystroushaak avatar 6.1.2013 23:00 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Ok, dám si na něj pozor *spiklenecké mrknutí*
    7.1.2013 11:09 plampa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    realita z mou 5.5 letou dcerou

    Vidím, že tebe škola taky moc nepoznamenala :)

    Václav 6.1.2013 18:30 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Já tedy pozoruji velmi často (pravda, většinou v pozdějším věku, na hranici SŠ+) u lidí i naprosto opačný dopad dnešních technologií – Díky snadné dostupnosti různých návodů např. na youtube se spousta lidí, kteří by jinak neměli tu možnost, začínají učit zajímavým dovednostem, které by pro ně jinak byly nedostupné. Hudební nástroje, malba, modelování, elektronika… Ke všemu lze navíc najít zájmové skupiny v blízké lokalitě a dát se dohromady. Sdílení své tvorby a snadný přístup ke kritice… No, asi žiju v úplně jiném světě.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    6.1.2013 19:20 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?

    Potrebujes ale ziskat zakladni dovednost uz v predskolnim veku:

    Treba moje ve 4 letech objevila ty velke barevne burizony co se rezou plastovym nozem a pak sestavuji to tvaru, v 5.5 letech uz nakraji ostrym brambory pro nas 4 na cely obed :-)

    Kdyz pozdeji najde na youtube inspiraci muze delat treba "linorit" :-)

    6.1.2013 19:40 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Co to je: Sedí to v koutě a je to čím dál tím víc červený? . . . . . . Dítě s břitvou :-)
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    6.1.2013 19:44 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?

    Tata co ji pri krajeni brambor hlida!

    One se totiz sama sikulka do jejich malejch prsticku nefikne, ale tatovu jsou velke :-)

    6.1.2013 19:47 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    No právě, chtěl jsem vědět jestli už se při krájení taky někdy řízla.
    "Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
    6.1.2013 19:57 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Ucvalka si kus nehtu - pro zensou strasna tragedie - vetsi nezli krev :-)
    6.1.2013 20:00 AsciiWolf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    +1
    pushkin avatar 6.1.2013 20:16 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Vidíš to moc tragicky a zapomínáš na to hlavní - nejvíc vždycky záleží na rodičích. Jak sám píšeš:
    “Děti opičátka jsou.” Jan Amos Komenský
    Pokud děti uvidí u svých rodičů nějakou aktivitu, budou se je pokoušet napodobit. Pokud ne, nebudou mít co napodobovat.
    6.1.2013 20:37 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?

    Aho, presne, ja jsem rodic AJTAK (jako vetsina z nas zde). Mam doma 4 pocitace, 2 tablet a 2 chytre telefony a porad s nima doma "neco delam".

    Takze u nas to neni o tom zda dite bude nebo nebude mit pristup k tabletu, coz strasne moc rodicu v predskolnim veku resi, ale o tom jak jej co nejsmysluplneji vyuzit.

    Neni to jen o nahrani tech spravnech aplikaci, je to zacleneni tabletu do konceptu hry (PLAY), hry (GAMES) na tabletu maji GAME mechanics coz neni to same jako volna hra (FREE PLAY) ve realnem svete.

    Ne nedarmo napsal Resnik "Vse co jsem skutecne potreboval vedet (o kretivinim mysleni) jsem se naucil (studovanim jak is deti hraji) ve skolce" All I Really Need to Know (About Creative Thinking) I Learned (By Studying How Children Learn) in Kindergarten

    V USA jsou ted zajimave stude o hrani(FREE PLAY) v kontextu inovaci - v anglicitne se tomu rika tinkering - kreativni kombinovani realnych veci: Simulace Tinker Ball - Invention at PLAY

    pushkin avatar 6.1.2013 21:11 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Jenže moje slova nebyla vůbec o informačních technologiích. Vlastně byla mířena na vše kromě informačních technologií.

    To, že mé dítě přijde do styku s nějakou formou IT je samozřejmé, bez toho to dnes prostě nejde. S jakou konkrétní formou (PC, tablet, "smartphone") do styku přijde nemá vůbec cenu řešit - důležité je pochopit filozofii UI a zbytek už je rutina.

    Já jsem svá slova mířil ale na vše ostatní - pokud vás dítě neuvidí zatloukat hřebík, nikdy nebude mít touhu to zkusit. Pokud vás dítě neuvidí jezdit na lyžích, také to samo od sebe nebude zkoušet. A o tom to je - pokud rodiče doma jenom přežívají a nevytvářejí žádné hodnoty, jejich produktem bude dítě prázdné, nezručné. Pokud se ale nebojí rodiče něco udělat rukama, dítě si toho všimne a časem získá i potěšení z vlastní práce. Produktem takovýchto rodičů bude dítě zručné a schopné samostatného díla. Tak jsem to původně myslel :-)
    6.1.2013 21:39 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Videt zatloukat hrebik.
    
    Zkusit zatlouc hrebik.
    
    Zkouset zatloukat hrebiky az ziskam dovednost zatloukat hrebik dobre a napoprve.
    
    Byt motivovan neco stouci.
    
    Nahrhout neco to se ztouka.
    
    To je 5 urovni, posledni 3 vyzaduji i davku venjsi motivace a vedeni.

    pushkin avatar 7.1.2013 08:16 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Děkuji za psychologicko-pedagogickou analýzu. Mohu se zeptat, co z ní vyplývá?
    7.1.2013 10:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Vidím taťku sestavovat počítač - Budou na tom hry? Počkám až bude hotovo.

    Dostanu hromadu šrotu s návodem - Zvědavost vítězí, zkusím to sestavit.

    Návod zapoměl zmínit, že na IDE kabelu záleží na pořadí zařízení - Nevím co s tím. Jdu si hrát s něčím jiným.

    Problém je vyřešen, už to běží - Jedou na tom hry?

    Taťka mi vysvětluje rozdíl mezi souborem a adresářem - Myšlení bolí. Chci si jít hrát s něčím jiným. Au, au, au.

    Kdepak mám toho mravence? Ještě že mě taťka donutil napsat si ty poznámky..
    Závěr?

    Před nějakým časem jsem rozohnil jakousi ženskou svým názorem, že v určitých momentech je třeba dítě přidržet u huby i proti jeho vůli. Mne nikdo takhle v dětství nepřidržel a zpětně to vnímám jako handicap.

    7.1.2013 11:17 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    "Dostanu hromadu šrotu s návodem - Zvědavost vítězí, zkusím to sestavit."

    Viditelne jeste nemas deti, zakladni poucka pri sestavovani detske hry je ze "dite neni zmensenej dosplelej".

    Aby mohla nastat FREE PLAY, musi nejdriv byt poznani, musi predhcazet ACTIVE PLAY - to je podle urovne dovenosti but obrazkovej navod nebo starsi dite (proto by v dnesni dobe 1 ditete mnely byt skoky s detmi rozdilenho veku v jedne skolce) nebo Aktivni rodic co si "umi" hrat.

    Ale Aktivni Rodicovstvi - to bude ale tema dalsiho blogu, jinak by jsme se uflamovaly.

    PS: Mimochodem to funguje u predskolaku v realu hlavne opacne - vidim zajimavou vec, zvedavost vitezi a tak ji rozeberu, lhostejno jestly hracku nebo realnou dospelackou vec.

    Ja ve 5 letech rozebal dost drahe radio, opravar to videl a malem se pocural smichy, on v mem veku totiz rozebral velkej budik. To radio sestavil zpet gratis.

    7.1.2013 16:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Viditelne jeste nemas deti, zakladni poucka pri sestavovani detske hry je ze "dite neni zmensenej dosplelej".
    Ehm..
    7.1.2013 21:09 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Gratulace :-)

    Dobre, prijimam, oprava - deti 4-7 let - toho predskolniho veku - to rozhrani mezi volnou hrou a organizovanym ucenim.
    8.1.2013 00:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Na tom serveru mají blbě čas. Kluk bude mít devět a už se třetím rokem organizovaně učí.
    radiceta avatar 6.1.2013 20:35 radiceta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Jsem rád že jsme v ÚDiFu pro někoho inspirací :) Ale že o nás najdu zmínku tady, to by mě nenapadlo.
    6.1.2013 20:39 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Prevelikou inspiraci, kdo by se nadal ve vasich zacatcich ze uspesne oslavite 5 let ?
    radiceta avatar 6.1.2013 20:57 radiceta
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    No a slavíme teď 13. a 14. v Huse na provázku v Brně. Však se přijď podívat.
    6.1.2013 21:00 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Vsak ja vim, ale bohuzel jsem z Prahy.

    Drzim pesticky at se predstaveni podari.
    8.1.2013 14:13 zruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Sakra, v pondělí se vracím ze Špindlu. Snad překecám zbytek skupiny, abychom vyjeli už ráno. Zajímalo by mě, kam jste se posunuli za těch pár let. Doteď vzpomínám na to, jak jsem vymyslel to Ú ;-)
    30.1.2013 10:11 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    6.1.2013 20:52 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Prosim, nemate vetsi kolicky (JUMBO 8cm) jinych barev nez jsou ty nase zde ?

    http://www.youtube.com/watch?v=WiCMvhfaRTs

    Dik Ruda

    gtz avatar 6.1.2013 21:03 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Hezky napsané,

    Opravte si odkaz v blogu, - je tam chyba v relativní cestě - tedy chyba v http.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 6.1.2013 21:06 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    http://http/domaci.eurozpravy.cz/skolstvi/22048-predskolaci-mobil-zvladnou-ale-botu-si-nezavazou/
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    6.1.2013 21:19 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Dik, jinak ten pruzkim AVG by se mi docela hodil :-)

    Nemate napad / kontakt jak jej ziskat ?
    gtz avatar 6.1.2013 21:41 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    netuším
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    6.1.2013 21:11 xHire | skóre: 21 | blog: Linuxovník
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    To už někdo řešil. :-) Earn Skills. Become a Maker. (A mají i velmi povedenou hymnu. ;-))
    Kryptoměny a bločenka.
    6.1.2013 21:34 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Jiste, ale to je "digitalizovana obdoba naseho junaka" - pro trosku starsiho skolaka co uz ty zaklady dovenosti (SKILLs) ma - pro predskolaky nelze dost dobre pricipy GAMINIFACTION (PBL) primo pouzit, prave pro ne je potreba pouzit PLAYFULL Design co jim pomuze ty dovedosti ziskat - V tom clanku od Resnika nahore o skolce je "spirala", ale ve skolce ji muzes prerusit aniz dilo dostavis - sama stavba je jeste v tomto veku totiz ten cil.

    Jinak MAKERs je po SHOW dalsi smer (3D tisk a vubec 3D fabrication) kretym chceme tu show dolnit, stavime nekolik 3D tiskaren (ale s nasima detma je to na dlouhe lokte) a zvolna rozjizdime Makers CZ - Jste vitani

    Je tam i dokaz na zajimave video "Every Child a Maker"

    Prvni napad na prevod do 3D tisku je strojek na ukazku michani barev ze Fyzikalniho Supliku, krery ted pouziva merkur.

    Barevna Kola

    Grunt avatar 6.1.2013 22:03 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    A teď zas pohled z druhé strany (protože se za takový prototyp Homo inhabilis považuju):
    • K počítačům jsem přičuchnul tak ve třech, čtyřech letech a samozřejmě mě naprosto uchvátil ze zřejmých důvodů, ostatně asi jako každého. Ale jeden z důvodů proč jsem z něj dodnes neslezl je ten, že je to jediné místo kde si můžu dělat co chci aniž by někdo z normálního fyzického světa věděl co dělám a zajímal se o to. Ve fyzickém světě jsou potřeba různé nástroje, materiál, věci, všelico. A to samozřejmě vzbuzuje pozornost. Nedávno jsem si začal trošku hrát i v normálním fyzickém světě. No reakcí okolí jsem byl vyloženě šokován. Všichni se najednou zajímají co to vlastně dělám když mě vidí. Což mi samozřejmě nevadí, ba naopak. Jsem rád když se někdo jiný zajímá co dělám, popř. se začne zajímat též a sem tam vypomůže. Jenže ono je to přesně naopak. Když to nepochopí a nerozumí tomu automaticky to odsoudí a začnou to chápat jako hrozbu. Na názory mého okolí se jako tradičně vůbec už radši neptám, protože mám představu co si myslí. Dokonce jsem dostal nějaké pokuty a došlo to tak daleko, že jsem si musel udělat zeď aby na mě kolemjdoucí lidi neviděli a nestarali se. Největší starostí kolemjdoucích je teď k čemu je určena zeď, co má schovat a co se děje za ní. O kolik jednoduší je cokoliv dělat ve virtuálním světě? Ne z toho důvodu, že to nevyžaduje materiál nebo fyzickou práci, ale protože se o to nikdo nestará.
    • S tím souvisí další problém. Když si dělám něco na počítači, většinou po mě (až na nějaké přeinstalace Widlí) nikdo nic nechce, protože tomu nikdo jednoduše nerozumí. Ale jakmile si člověk něco udělá ve fyzickém světě je naprosto úžasné jak najednou každý ví co potřebuje a každý ví asi tak 10× líp než já co bych měl dělat a jak bych to měl dělat. Jak se pak takovému děcku někdo může divit? Když člověk něco dělá ve virtuálním světě, tak to pro okolí jen vypadá, že nedělá nic a je označen za líného, když ovšem něco dělá v reálném světě a nechce se patlat s ostatníma, tak je označen za neochotného.
    • V naprosté většině případů ovšem také podstatná část problému leží na rodičích, že? Když je pro rodiče naprostou prioritou vstát ráno do práce, pozdě večer unaven se z ní dokutálet a zbytek dne zabít u televize, místo toho aby s potomkem kutali něco zajímavého, jak se pak můžou divit, že potomek může být rád, když si se šroubovákem nevypíchne oko? Za minulého režimu se jednoduše nedalo koupit na co si kdo ukázal prstem, tak je vcelku logické že o to víc věcí si každý musel dělat rukama a že o to víc se při tom potomek přiučil. (,protože co si budeme nalhávat, od dob co člověk objevil že místo něj může práci dělat někdo jiný a on jen může komandovat, nemají to potomci jednoduché)
    • A ať to není tak jednostranné, jak jsou na tom dnešní dospělé (předrevoluční) generace s ovládáním nových technologií? Samozřejmě se záměrem plně souhlasím, ale nemělo by to ono fungovat i naopak? Ono naučit se držet šroubovák, kladívko, svářečku není až tak obtížné když se chce. Naučit moji máti, že když se chce podívat v Google Streetview nahoru tak musí myší dolů je oproti tomu vyšší dívčí (moji babičku a dědu už radši nechám na pokoji úplně, po nich už zázraky chtít nemůžu). Ono je pěkné, že registr nemovitostí je teď veřejně dostupný komukoliv, kdykoliv, kdekoliv, ale co z toho když nějaká blbá captcha je nepřekonatelná hráz o velikosti přehrady Tři soutěsky. Samozřejmě sdílím názor že asi každý měl umět držet v rukách nějaké jednoduché nástroje a umět se s nima ohánět, ale když už dojde na nějaké komplexnější struktury o kolik je jednodušší práce když už si člověk dovede dopředu navrhnout a nakreslit to co bude dělat? (myslím jako virtuálně) Doučit se s nástrojema pomocí kterých to pak bude reálně tvořit je oproti tomu už jen formalita, opačně to bohužel moc nefunguje.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    pushkin avatar 7.1.2013 08:31 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    K poslednímu bodu - vidíš, já bych to viděl přesně obráceně. Dítě se nejdříve musí naučit práci si rozmyslel a být schopné si udělat základní nárys rukou. Pokud nemá tuto schopnost, nepomůže mu žádný CAD. A tuto schopnost získá až ne chvíli, kdy už bude mít určité zkušenosti s tvorbou nějakých výrobků.

    Vezmi si třeba vystřihovánky v ABC. Myslíš, že bys je dokázal za pomoci CADu narýsovat, aniž bys nějakou předtím postavil? Pochybuji. Nejdříve musíš pochopit proč a jak se jednotlivé díly slepují, pak si můžeš sám zkusit jednoduchou krabici a teprve poté můžeš přejít ke složitějším výrobkům. A až ve chvíli, kdy budeš předem vědět jak a co má do sebe zapadat, tak si můžeš dovolit vše rovnou kreslit v CADu.

    Budeš se divit, ale práce s nástroji je opravdový základ.
    Grunt avatar 7.1.2013 12:44 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Budeš se divit, ale práce s nástroji je opravdový základ.
    Nebudu se divit. Však to jsem taky zastáncem. Jen říkám, že když se dítě naučí s jednoduchými nástroji, většinou u toho taky zůstane a je schopné pomocí jednoduchých nástrojů také tvořit jen jednoduché struktury a většinou už nemá motivaci jít dále (vždyť je schopné vytvořit si cokoliv, jen stačí vědět co a jak). Když dovede rýsovat, tak už je jen potřeba dítě doučit jak to pomocí nástrojů má udělat což mi přijde jako jednodušší varianta k tomu než když by se to mělo praktikovat opačně.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    7.1.2013 13:49 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Predskolak bude v ramci hry pouzivat obe, nastroj aby preskocil co jeste neumi a pak jeho kopirovani aby se posunul dal a uz jej nepotreboval. Navic se bude ke stejemu nastoji vracet, zpocatku bude jen obreslovat rvary do jednoduchych omalovanek, pozdeji bude se jen snazit udelat dokonaleji vyhlizejici korpus a co nejvice dotvorit sam.

    Viz treba tady:

    href=http://www.youtube.com/watch?v=bpjMM3ytBc4

    Aby prekonalo dite "jendnoduchost" k tomu slouzi prave ten tinkering - prirozene hrave kombinovani veci.

    TED = Gever Tulley: Life lessons through tinkering

    PS: Mimochodem kdo z nas jeste rysuje od ruky ? Jiste, ja delam nakresy, ale rysovani technickych vykresu je dnes vec pocitacu ne ?
    pushkin avatar 7.1.2013 14:36 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Jen říkám, že když se dítě naučí s jednoduchými nástroji, většinou u toho taky zůstane a je schopné pomocí jednoduchých nástrojů také tvořit jen jednoduché struktury a většinou už nemá motivaci jít dále
    Proč by nemělo mít motivaci jít dále? Vždy lze výrobek nějak vylepšit nebo lze zkusit něco složitějšího.
    Když dovede rýsovat, tak už je jen potřeba dítě doučit jak to pomocí nástrojů má udělat což mi přijde jako jednodušší varianta k tomu než když by se to mělo praktikovat opačně.
    Ano, ale výsledkem bude nedomyšlený návrh. Takhle může například vzniknout výrobek, který nelze sestavit - už třeba kvůli tomu, že autor zapomene vytvořit dostatečný prostor pro nasazení klíče (a výsledek může dopadnout třeba takto :-D). Proto je lepší nejdříve XX kusů sestavit a až poté je začít navrhovat.
    7.1.2013 08:35 pesspi | skóre: 7 | blog: hateblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    To si tam plácaš iglú z hliny a slamy alebo čo?
    7.1.2013 10:41 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    U hliny nejsi taky moc daleko, viz hry typu "vysekej si dynosaura"

    Pro mladsi predskolaky je ted dost stavebnich hmot, nelepiva plastelina nebo magicky pisek, misto slamy se pouzivaji brcka :-)

    Jinak pro starsi 7-8 let jsou i specifcke DYI hry, treba z lehke penove hmoty co vypada jako drevo , da se rezat plastovou pilou a pritloukat plastovejma hrebiaka.

    To uz diteti v hrackarsti muzes koupit jiz dnes.

    Bez motivace a predchozich zkusenosti si z toho dite ale nic moc kreativne nepostavi.
    pushkin avatar 7.1.2013 10:58 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Za nás byl jenom modurit a taky jsme si s nim vystačili :)
    7.1.2013 11:03 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Jo Jo Jeste dodnes citim slzicky kdy maminka spalila moji uzsanou moduritovou lodku !

    Modurit je z pohledu ditete i rodice nerecyklovatelnej - recyklovatelnost podporuje dalsi hru - pri nejhostim to rodic nasivne uklidi (v tichosti zaslapne)

    Dnes jsou uzasne veci - terba modelina co plave :-)
    Grunt avatar 7.1.2013 21:08 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Jak to sakra víš?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    7.1.2013 21:15 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Studuji to dlouhodobe - tu tenkou hranici mezi pouhym inspiracnym navodem, ktera deti inspiruje a uz moc podrobnou prituckou ktera ubiji jejich predstavivost.

    Je to soucasti studia designu a bezpecnosti hracek.
    Jendа avatar 7.1.2013 21:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    No hele, Grunt má osobního špiona. Teda už dva.

    Nebo sis jenom spletl vlákno?
    11.1.2013 10:52 pesspi | skóre: 7 | blog: hateblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Myslel som toto.
    Grunt avatar 7.1.2013 21:51 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Ale ne. Zatím nic takového nestavím. Na nějaké pěkné přístřešky už jsem v lese narazil (více v příloze). Což mě trošku inspirovalo, především když jsem narazil na tohle. Obě referovaní knížky[1][2] jsem si na Vánoce objednal, jedna už mi přišla a vypadá to opravdu zajímavě. Takže když budu mít někdy víc času a najdu nějaký pěkný plácek, rád bych to zkusil.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 7.1.2013 21:57 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Přílohy:
    <grunting>
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    gtz avatar 7.1.2013 22:40 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Něco jako ten přístřešek_1 jsem viděl v reálu před lety na ostrově Pag v Chorvatsku. Jeden místní to tam měl pro své kozy.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Bystroushaak avatar 7.1.2013 23:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Ale ne. Zatím nic takového nestavím.
    Škoda.
    7.1.2013 11:00 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    "Neni to hrozba" - je jen je to neco co potreba rozumneji vstrebat do sirsiho konceptu detskeho hrani.

    Z pohledu designu / navrhu zalezi taky zda to chces jen vyzouset nebo i treba sirit. Jako bejvalej modelar jeste porad udelam dost veci rychleji s pomoci balzy, tavne pistole a treti veci na poplneni, nez na pocitaci presto ze jsem 20 let ajtak:-)

    Dnes se s tabletama zase zacina mluvit o Aktivnim rodicovstvi, slozite elektronicke hracky navodily iluzy, ze dite si ma hrat samo - to je iluze i z poheldu jeho rozvoje i z pohledu jeho bezpecnosti. Ale o tom vice jindy.

    Dost veci se naucime ve veku 4-6 let, to ze se muzes snadenji naucit svaret ma zaklad uz treba v prostem mlaceni vareckou na poklicky.

    Dite ma potrebu rozvivej dovednosti TED HNED kdyz k nim dospeje, pokud mu to umoznime bude si moci snazeji hrat na hudebni nastroj nebo delat zajimavy sport v dospelosti.

    Muj 3.5 lety syn ma treba ted obdobi "naviaku" - neco ulovit nebo jim premistit ci proste tocit.

    http://www.youtube.com/watch?v=Vu6vy2_S0iw

    http://www.youtube.com/watch?v=AGXubzcGZkQ

    http://www.youtube.com/watch?v=GkRyfo6-aDI

    http://www.youtube.com/watch?v=lLSFAAIOLMg

    To co se snadno naucis v predskonim veku, musis v dosplelosti mnohokrat sakra vydrit.

    To co podchytis v predskolnim veku jako talent, v dospelosti muzes velmi snadno rozvinout stonasobne.
    Jendа avatar 7.1.2013 12:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Jenže ono je to přesně naopak. Když to nepochopí a nerozumí tomu automaticky to odsoudí a začnou to chápat jako hrozbu. Na názory mého okolí se jako tradičně vůbec už radši neptám, protože mám představu co si myslí. Dokonce jsem dostal nějaké pokuty a došlo to tak daleko, že jsem si musel udělat zeď aby na mě kolemjdoucí lidi neviděli a nestarali se. Největší starostí kolemjdoucích je teď k čemu je určena zeď, co má schovat a co se děje za ní.
    Počkej, to fakt stavíš ten jaderný reaktor nebo co? :-) Taky se budu otravně vyptávat, ale třeba bych i zkusil pomoct :-).
    Grunt avatar 7.1.2013 22:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    No podle reakcí okolí minimálně. Ale už jsem ti několikrát řekl, že na jaderný reaktor nemám dost štěpitelného uranu. Samozřejmě to sepisuju (už půl roku), ale furt nemůžu najít dost času na to abych to dokončil.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 7.1.2013 23:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    A co fůzní reaktor, jak už jsem omylem postoval o kousek výš?
    xkucf03 avatar 7.1.2013 22:26 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    O kolik jednoduší je cokoliv dělat ve virtuálním světě? Ne z toho důvodu, že to nevyžaduje materiál nebo fyzickou práci, ale protože se o to nikdo nestará.
    Zatím. Ale někteří by se starat chtěli a chtějí (nám vzít) naše dobro. Ale pořád je to řádově lepší než ve fyzickém světě – alespoň v těch „civilizovaných částech“ světa (někde v odlehlých částech Ruska, Asie nebo Afriky to taky může být pohoda).
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Grunt avatar 6.1.2013 22:30 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    A jen tak mimochodem: Jestli jde o Syndrom Digitálních Dětí nebo něco jiného, na to mám taky svoje teorie.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    gtz avatar 7.1.2013 11:23 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Dětem by se tyto hračky měly dostat do rukou až někde na základce. Proboha jsou to jen děti a těmi elektronickými sračkami pouze ztrácí svoje dětství. Stavebnice ano proč ne, je to dítě a musí si prostě hrát..
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Jendа avatar 7.1.2013 12:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Přijde na to, jak je budou využívat.
    7.1.2013 12:29 Rudolf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Migi avatar 7.1.2013 15:57 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    děti jsou mi celkove u prdele, nemam a neplanuji, ale kdyz uz se mluvi o degeneraci digitalnich děti, přidam svou trochu do mlýna:

    Souseduv 8 letej kluk dostal od strýčka pod stromeček postarší PSP, a že pry potřebuje upgrade a jestli ho pustím na svou wifi. MAC mi samozrejme neřekli, tož strýček google poradil kde ji hledat a tak že ho tedy přidam do seznamu povolenych zařízení, načež zazněla užasná otázka:
    "A teď už jsme jako přátelé?"
    Aneb z facebookem na večné časy.
    7.1.2013 20:50 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Nefunguje to...
    9.1.2013 14:25 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Update: Přidán obrázek a fotka jak se na Vizualistu sluší.
    15.5.2013 12:39 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Přichází už DYSartificia – Děti Nezručné ?
    Psychology děsí závislost malých dětí na elektronice

    Bu Bu Bu prejaty clanek bez komentare, ach ty ceska media.

    PS: Na dysgenio mame uz vice nez 100 videi.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.