abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (18%)
    Celkem 676 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?

    17.12.2013 14:44 | Přečteno: 1759× | Dovednosti Dnes a Zítra | poslední úprava: 18.12.2013 09:36

    Tato poznámka vznikla jako reakce na komentáře ve vláknu ke Tablet nebo Stavebnici? Dítě přeci potřebuje obé! AntiFlame: Jsou zde převážně mé mnohaleté zkušenosti k okomentování, nemusíte s nimi souhlasit a vaše cesta ke zodpovědnému digitálnímu rodičovství může být zcela jiná. Presto také ta správná. To neznamená, že se bez osočování nemůžeme vzájemně inspirovat.

    A. Ergonomicko Pragmatický Pohled

    Je bez debaty, že koukání na televizi či monitor zatěžuje více oči, bohužel většina současných obecně známých doporučení je založena na výzkumech z dob, kdy tyto zařízení byly ještě těžké skleněné blikající svítící potvory. Dnes se ale začíná mluvit (obzvláště u poslední generace tabletů) o zážitku blízkém tomu z používání papíru (Near Paper Experience).

    Koupím tedy dítěti pod stromeček ten nejdražší vetší tablet s tím super jemným displejem a je vymalováno, řekne si rodič.

    Po pár dnech zcela vyděšeně kouká, jak se dítě při hraní na tabletu strašně hrbí a kroutí. Začne rychle vymýšlet co proboha s tím?

    A tak u nás pracují děti s tabletem na naší manželské posteli, mají nastláno na jejím velkém čele aby se mohly pohodlně opřít bez hrbení, říkáme tomu hraní na peřině.

    Jak to řešíte vy?

    Zato s počítači máme jako rodiče dlouholeté zkušenosti, mnozí z nás i desetiletí (obzvláště pokud je jeden rodič ajták a druhý účetní). Můžeme tedy hypoteticky na děti u počítače více dohlédnout :-)

    B. Dovedností pohled a Leváctví

    Práce s počítačem a myškou vyžaduje v současné době větší dovednost, než ovládání tabletu dotykem prstu.

    Takže má tedy předškolní díte začít nejdřív s tabletem nebo s počítačem ?

    Nato není jednoznačná odpověď , neboť třeba u leváků hrozí riziko, že se budou snažit počítači vyhnout pokud jako první dostanou do ruky tablet. Navíc jsem před 1,5 rokem věřil, že ekosystém okolo tabletů ještě nutně potřebuje pár let dozrát, a tak jsme udělaly rozhodnutí, že postupně ukážeme tehdy 5leté dceři jako první ovládání velkého PC počítače. Oba občas pracujeme i s domu, a tak nám stejně již dlouho koukala pod prsty na klávesnici i myšku. (A občas zmáčkla to krásně svítivé tlačítko na skříni k velké radosti rodičů - až jsem jednou odpojil jsme kablík od LEDky)

    Na druhou stranu je počítač více uzpůsoben pro tvorbu, nejen pro konzumaci. To přispívá ke získání základní představy, že počítač není jen na zábavu. I to svým způsobem hrálo pro jeho prvenství.

    Před nedávnem, se s Americe dělaly průzkumy, zda hraní her jako převážný způsob trávení času s počítačem nějak ovlivňuje schopnost dětí použít počítač jako podpůrný prostředek k vypracování domácích úkolů. Zjistilo se, že záleží hlavně jak počítač používají rodiče. Dítě jej bylo více schopné použít pro úkoly, pokud jej rodiče používaly převážně aktivně, pokud jej používaly více pasivně či multimedálné, byla tato jejich schopnost o poznání menší.

    Takže: Myška nebo Trackball ?

    Dcera je vemli výrazně vyhraněný levák. U leváků je velký problém v (ne)egronomice myší pro praváky. Já sám jsem oboručný (mám nevyhraněné ruce) = jsem naprůměrně zručný, ale při psaní za to škrabu jakou kocour. Problematika leváctví mne proto dlouhodobě zajímá, takže nepřeučujeme. Kdysi jsem dlouho používal trackball t.z. obrácenou myš, kde točíte nahoře kuličkou. Bohužel tyto skvělá zařízení dnes zcela převálcovaly optické myši.

    Takže: Levá nebo pravá myš?

    Jsem uvědomělí rodiče a tak nepřeučujeme na pravou ruku. Přesto jsme nakonec zvolily pravou myš i pro našeho leváka. Tedy přesněji jsem ho inspirovaly vyzkoušet nejprve naší stranu. My používáme velkou bezdrátovou myš z výraznou pravou ergonomií, holce jsme pořídily bezdrátovou myš 3/4 standardní velikosti symetrickou bez zahnutí. Když pracuje s počítačem, naši vypne a svou vypne. Pokud si chce vyzkoušet levou stranu, proste si v aplikaci na ploše přehodí tlačítka. (Používá to někdy když hraj hry - třeba loví králíky v klobouku na déčku a chce si dát odpočinout pravé ruce)

    Práci s pravorukými nástroji se levák někdy nevyhne, navíc jde mnohdy i o jeho bezpečnost. Třeba takové dveře jsou dělané většinou pro praváky, pravou je otevřete a levou v prostoru případně zabráníte srážce :-)

    Dělal jsem průzkum v práci mezi levorukými kolegy, v2t3ina z nich používá myš pravou rukou a jeden suše poznamenal:
    Ovládám myš pravou a levou si píšu poznámky, jak bez toho můžete žít?

    Budoucnost: Myška nebo Gesta ?

    Vskutku nevím !?

    Ano máme doma i LEAP Motion controler pro ovládání počítače s pomocí gest, náš 4letý kluk s ním už umí ovládat videa na webu televize Déčko. Dává mu to nezávislost a nám volnost spolu plánovat jeho čas nezávisle na masáži s televize. JoJ.

    Budu mapovat podobné trendy v rámci TechArts programů i FB Visualllabu

    Zkušenost: Není to rozhodně černo/bílé

    Z pohledu rodičů, nejde o jen naučení ovládání chytrého telefonu, ale o zodpovědné vychování chytrého uživatele, jež se umí zvídavě ptát a později i zodpovědně rozhodnout. Většina rodičů nevychovává cíleně zabíječe nudy s pomocí elektroniky. Stejně jako nedáte dítěti jakoukoliv obrázkovou knížku, aby si ji samo prohlíželo, budete je pečlivě vybírat, číst ji s ním a pak si o tom povídat. Počítače dají rodičům neméně aktivní práce (tedy v Čechách o poznání víc, na rozdíl od záplavy českých knížek, je českých programů a aplikací jako pořád jako šafránu.)

    Jaké budete vychovávat konkrétní typ uživatele, bude velmi záležet na tom,co máte jako rodiče za povoláním. My od IT věříme v aktivní využívání podstaty počítačů a nutnosti jejich hlubšímu porozumění. Třeba rodiče typu malíř a baletka věří, že dítě má nejdříve objevit a rozvinout vnitřní tvořivost, což umožní ve správný čas jej efektivněji využít jako silný tvořivý podpůrný nástroj.

    Rád bych, aby si naše děti pořád mohli najít kamarády jenž počítače nežerou, ukázat jim jejich kouzlo a na oplátku se přiučit něco jiného. Zahraniční zkušenosti ukazují, že právě TechArts kluby - místa kde se skloubí technologie s uměním, jsou tou živnou neutrální půdou na takovou budoucí výměnu.

    Dcera chtěla pod stromeček zajímavou hru, dostane tedy možnost si ji stvořit! Snažíme se spolčeně programy na tabletu obměňovat - hledat rozumnou rovnováhu mezi hraním a učením. Jako překvapení dostane skoro sedmiletá dcera možnost si hru sama stvořit, viz Hravé Programování pro Kluky i Holky, aneb zkušenosti s M$ KODU

    Poznámka pod čarou:

    Opravdu doma nemáme žádnou komerční příšerku ovládanou počítačem, ale plánuji postavit jich pár podobných průhledných, jenž by dětem ukazovaly základy robotiky. Zatím to záleží na vánočních bonusech a kolik z nich budu mít povoleno použít ;-)        

    Hodnocení: 67 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.12.2013 15:07 rbc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Copak ? To ty kramy prodavate a snazite se tu o viralni propagaci ? Nebo se jedna o pokrocile stadium vypatlanosti ? Pokud to myslite vazne, uz ted je mi vaseho ditete lito.
    17.12.2013 15:25 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Neprodávám! Připravuji se na doktorát a také se snažím být odpovědný rodič z oblasti IT.
    17.12.2013 15:38 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    PS: Dneska už mají děti ve školce velkoplošnou dotykovou interaktvní obrazovku nebo rovnou box s projektorem jenž jim umožňuje pracovat přirozeněji přímo na zemi ala magic box

    Holt školka je u nás hlavně o předškolním vzdělávání a digitalizace se ji nevyhne,obzvláště pokud budeme tak lpět na matematice.

    Prostorové vnímání a předmatematické představy s interaktivní tabulí v knotextu Investice do vzdělání je zlatý důl, ukazuje studie

    :-) nebo :-( ? Kdo to dnes s určitostí ví ?

    JiK avatar 17.12.2013 17:47 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Holt školka je u nás hlavně o předškolním vzdělávání a digitalizace se ji nevyhne,obzvláště pokud budeme tak lpět na matematice.
    Ano, vynechat ze vzdelavani matematiku se jiz historicky osvedcilo. Bezte se zeptat uchazecu na urade prace.
    17.12.2013 18:01 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Tedy upřesním Více matematiky na úkor individuální tvořivosti.
    17.12.2013 18:19 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    I kdyz mam matematiku rad (koneckoncu jsem ji studoval), je to bohuzel trochu omyl. Realita je takova, ze absolventi humanitnich ved najdou praci (v moderni zapadni spolecnosti) temer stejne dobre jako lide se znalosti matematiky.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    17.12.2013 18:31 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Realita je takova, ze absolventi humanitnich ved najdou praci ...
    Slovo "práce" není v tomto kontextu příliš vhodné ;-)
    17.12.2013 21:38 jura
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Sedět 8 hodin u počítače a programovat spousta lidí taky nepovažuje za práci.
    18.12.2013 17:14 Radovan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Jen osm hodin? To jsi pěkný flákač :-D
    17.12.2013 18:34 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    zaměstnání najdou - práci jim nikdo radši nesvěří
    17.12.2013 20:29 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    No, ak nepovažujete za prácu to, že sa niekto s humanitným vzdelaním namáha so všelijako psychicky, výchovne, emocionálne a inak poškodenými deťmi "pracujúcich" absolventov technických odborov, s ich opustenými, na pomoc cudzích odkázanými rodičmi a inými ľuďmi, ktorí na niektorých z nich narazili a potrebujú sa s tým vyrovnať, tak potom ozaj treba tých príživníkov zlikvidovať. Vy si vystačíte na tejto planéte sami, štát zrušíte a budete konečne slobodní! To sa už nedá čítať.Nemá to hlavu ani pätu.
    19.12.2013 18:38 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    +1
    Já jsem z IT, ovšem souhlasím s tím že se ten obor hrozně přeceňuje. Ve skutečnosti se drtivá většina IT jen veze na vlně businessu, který se veze na marketingu (a ano, na posměšně zmiňovaných "reklamkách"), a to vše se veze na blbosti lidí, kteří se chovají jako stádo ovcí.

    Rozhodně mám velký respekt z lidí, co pracují například v nemocnicích a bláznicích, ve školách a školkách, atd - pracovat v takových zařízeních vyžaduje mnohem více lidskosti, než business a IT-business (tam je třeba být spíš naopak ošklivý, hrubý a pokud možno ostatní deptat, jinak kariérní postup nenastane), o IT jako takovém nemluvě...

    Mám práci v IT rád, rád třeba tvořím software, i když vím že nakonec k ničemu až tak dobrému neposlouží, že mnohem důležitější ve firmách je obchod a IT je jen prostředek - je příjemné vidět že něco vzniká a něco tvořit, byť jen na monitorech počítačů, tabletů a telefonů.

    Ale věci co vyprávějí mí známí a blízcí, kteří pracují ve zdravotnictví, jsou nejen poučné z lidského (toho pravého, opičího) hlediska, ale hlavně dávají za pravdu těm kteří si uvědomují, jak je třeba zrovna to zdravotnictví pro lidstvo důležitější, než business, a tím i to zprofanované IT.

    Kdyby spadla větší vodíková bomba na ČR, nebo meteorit, nebo by propukla pandemie.. k čemu by pak byli ajťáci? Přiznejme si to, ani dnes žádnou velkou hodnotu nevytváříme. Hrajeme si, a ostatní nám to žerou. Tu opravdovou práci pak odvádějí ti zdravotníci, obchodníci a v neposlední řadě dlouhé zástupy otroků třetích světů..
    19.12.2013 20:53 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ďakujem za tento komentár. Chcem veriť, že sa zmýšľanie tých chlapcov, ktorí si predstavujú dokonalú spoločnosť riadenú technokratickou meritokraciou ešte zmení a dúfam, že na to nebude potrebná nejaká globálna katastrofa:). Občas ma z tých egocentrických a bezohľadných postojov až mrazí. Pripadá mi to tak, že žijú v akomsi virtuálnom svete, odtrhnutí od toho skutočného a ľudí v ňom vnímajú len ako fiktívne postavy, ktorými možno ľubovoľne manipulovať podľa ich vlastného uváženia ako v nejakej hre.
    kyknos avatar 19.12.2013 21:10 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    ty jsi vtipnej... IT je nastroj... a ano, v mnoha pripadech slouzi k nedulezitym, nebo i negativnim vecem

    patlat nejake nesmyslne bussiness aplikace je ano, vpodstate zbytecna prace, delana jen pro penize

    jenze ten nastroj potrebuji i tam, kde je to uzitecne, treba v tom zdravotnictvi... a nemluvim o evidenci pacientu, ta by se dala delat na papire do haleluja, mluvim o vyvoji leku, zobrazovacich metodach, moderni genetice a biochemii... prikladani pijavic by te asi v nemocnici moc nenadchlo
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    19.12.2013 21:28 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Je to ještě horší - nejen že je to zbytečná práce, ale navíc je to i lákavá práce pro spoustu mladých lidí, kteří nakonec stejně berou přírodní vědy jako nutné zlo, jako přítěž.

    Neříkám, že technické obory jsou k ničemu, to v žádném případě. Jsem technik tělem i duší - a právě proto mě business enterprise věci štvou čím dál tím víc - ale čím si (rozumně) vydělá průměrně inteligentní člověk lepším, než vysmátým java life stylem? Elektronové mikroskopy, genové terapie a podobné složité věci táhnou jen pár opravdu chytrých lidí, co mají navíc na rozvíjení svého talentu dost času a (v neposlední řadě) financí.

    Aplikace pro Android a webové servlety může psát prakticky každý, a i přesto není trh zcela nasycen, a přijme spoustu lidí, kteří by (možná) jinak za mizerné platy otročili (třeba v laboratořích), a místo toho si mohou teď kupovat vozidla a plazmové televize. A jako korunu toho všeho, takoví lidé se sami navzájem nutí a hecují, aby to ještě zrychlili, aby měli všeho víc.. A bude hůř.
    kyknos avatar 19.12.2013 21:14 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    a technicka, ti zdravotnici nejsou humanitni vzdelanci, nybrz stejne jako ajtaci nekde na pomezi mezi technikou a prirodovedou
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    19.12.2013 21:29 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    áno, deficit v humanitných disciplínach je na mnohých lekároch poznať... na SZŠ sú humanitné disciplíny v odbornej príprave dosť dôležité http://szsrv.edupage.org/text2/?
    kyknos avatar 19.12.2013 21:33 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    k cemu k cemu? mam za sebou tri roky na medicine a humanitnich predmetu tam bylo az moc - tedy presne jeden, naprosto zbytecny a otravny a predevsim pokrytecky

    no dejme tomu, ze pokud by se ucil dobre, mel by smysl, ale porad to neni vic nez procento studia, to maji vic humanitnich predmetu na cvut
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 19.12.2013 21:34 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    + samozrejme jazyky
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    19.12.2013 22:06 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    na LF UK som našla v 3. roč. Lékařská psychologie a psychoterapie ... tento predmet pokrytecký? Alebo že by etika? Tam si tú otravnosť predstaviť viem skôr. Esej na zápočet - trápny sloh, obsahujúci pár fráz, ktoré sa očakávajú.:)
    kyknos avatar 19.12.2013 22:13 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    my jsme meli nazvem etiku, naplni katechismus :)

    a pokrytecke je to proto, ze ti navykladaji co bys mel a co nemel a o chvili pozdeji vidis naprosto odlisnou realitu
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    19.12.2013 22:26 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    áno, to poznám:)... milujem napr. didaktikov, pretože robia presne tie isté zásadné chyby pri vyučovaní svojho predmetu, na ktoré v prednáške upozorňujú... neznášam etiku, ktorou si bohužiaľ dopĺňam úväzok(našťastie tento rok jej mám len 2 hod. týždenne:))... tak budeme na nej robiť ten hrad a pritom sa dá pekne pokecať o všeličom, čo sa nestihne napr. na dejáku alebo na inom z tých humanitných predmetov, ktorých je to uvažovanie o dobrom a zlom prirodzenou súčasťou :)
    19.12.2013 21:51 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    humanitnich predmetu tam bylo az moc - tedy presne jeden
    tak moc, alebo jeden?:)
    naprosto zbytecny a otravny a predevsim pokrytecky
    aký?
    no dejme tomu, ze pokud by se ucil dobre, mel by smysl
    Skôr tu je pes zakopaný... ja som bola tiež sklamaná, keď som si pri postgrad. št. musela - zbytočne - zopakovať niektoré predmety, ktoré učili tí páni a panie horšie, ako naši učitelia, čo nás učili pred rokmi počas štúdia na VŠ(a ani tam to nebolo bohviečo). Okrem toho po skúsenostiach v praxi mi bolo jasné, že nikdy nepracovali "v teréne":).
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 10:09 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Jo, někdo ty cheeseburgery prodávat musí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.12.2013 15:50 rbc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    +1
    :-D
    18.12.2013 15:58 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Akorat, ze to je prave ten omyl. Ve skutecnosti (s vyjimkou IT) humanitne vzdelani lide ziskavaji dobrou praci (tedy ne prodavani hamburgeru) temer stejne snadno jako technicky/vedecky vzdelani.

    Tak proste spolecnost funguje.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 17:26 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Co je dobrá práce? Jaká jsou ta zaměstnání? Nefiguruje tam náhodou překvapivě často vedle prodávání junk food státní správa a různá verbež typu reklamky?

    Filosofické fakulta zachraňuje to, že se tam učí jazyky.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.12.2013 20:39 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Dobrou praci myslim (pomerne) dobre placenou. Jestli je to uzitecne, to je jina otazka, kterou jsem neposuzoval. Ale pokud bychom nastavili dostatecne prisna meritka, vyslo by i programovani vetsiny lidi (aspon to moje) jako neuzitecna cinnost.

    Proste, ja mluvim o realite jaka je. Tady (nebo tady starsi) muzes videt, ze alespon v USA se platy absolventu humanitnich ved a technickych ved nelisi radove (a jak je videt z te druhe, individualni rozdily hraji vetsi roli). Takze, to co tady pisete jsou elitarske blaboly.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    JiK avatar 18.12.2013 22:06 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Dobrou praci myslim (pomerne) dobre placenou. ... Proste, ja mluvim o realite jaka je. .. v USA se platy absolventu humanitnich ved a technickych ved nelisi radove... Takze, to co tady pisete jsou elitarske blaboly.
    Mate samozdrejme pravdu, platy podle oboru se nelisi radove, jen nasobkem. Vzdyt Vas z toho usvedcuji vase vlastni data.

    Mezi deseti nejlepe placenymi obory je 7 inzenyrskych (nuklearni, letecke, petrochemicke, chemicke, strojni, elektro a computer inzenyrstvi) a 3 vedy (matematika, fyzika, computer science) s platem od 100.000 do 160.000 USD. Jiste je nahoda, ze to jsou vse technicke vedy.

    Na opacnem konci jsou humanitni obory, za 37.000 az 51.000. Zase je urcite jen nahoda, ze jsou vsechny humanitni, ze?
    JiK avatar 18.12.2013 22:20 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Mimo jine to (aspon me) dobre ukazuje, ze to v Cesku ma jeste kam jit, protoze prumerna protivna baba "vysokoskolacka" na urade ma v klidu a miru jiste nejakych 25.000,- ( rozpocitano vcetne bonusu a 13. platu) a nemyslim si, ze prumerny inzenyr ma zatim v klidu a miru ten stejny 3 az 4 nasobek, tedy 75 az 100 tisic.

    Takze klidne a v pohode vynechavejte matematiku ze vzdelani, jak jsi tu obhajoval [#10], proc tim deti trapit, je to tezke a tak, aspon se ten prirozeny proces zhodnoceni technickeho vzdelani urychli.

    A v mezicase muzou hudebni kritici vyvijet mikroskopy, elektrarny budou navrhovat politologove a genderisti spolu s experty na evropske dotace budou pocitat deformace dilu ve Skodovce.
    18.12.2013 22:45 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ty mas asi problem s chapanim psaneho textu, protoze vynechavani matematiky ze vzdelavani jsem neobhajoval. (Naopak - jsem zastance myslenky, ze by se treba kazdy mel ucit programovat.)

    Tobe fakt nekdo musel v mladi hodne ublizit, protoze tolik zloby v jednom cloveku, to se hned tak nepotka.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    18.12.2013 23:40 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    prumerna protivna baba "vysokoskolacka" na urade ma v klidu a miru jiste nejakych 25.000,-
    Overila som si na internete, nejaký sam. ref. špec. u vás má podľa tých ofic. prehľadov plat priemerne okolo 24 000.. + - podľa regiónu (u nás je to podľa ofic. štatistiky o niečo menej, ale z praxe viem, že v našom reg. majú tie "baby" reálne tak nanajvýš 600 eur, teda len o pár eur viac ako má priemerne "hosteska" a menej ako "vizážistka"). Zaujímalo by ma, ako by sa zmenil váš pohľad, keby musela pracovať niekde na úrade Vaša žena alebo dcéra za plat, ktorý reálne väčšina tých "báb" dostane. Tak ako každý hudobný kritik nemusí byť pre svoj odbor prínosom, ani vy nemusíte byť nepostrádateľný vo svojom odbore a možno je plno takých, ktorí by vás nahradili a boli by väčším prínosom pre firmu a pre atmosféru na pracovisku. Niekedy zlé osobné vlastnosti technicky či inak vzdelaných narobia veľké škody aj na pracovisku, aj v celej spoločnosti.
    18.12.2013 22:42 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ja jsem se jenom snazil oponovat tezi, ze absolventi humanitnich oboru nejak masove konci na uradech prace nebo jako prodavaci hamburgeru. To je nesmysl a ta data to potvrzuji. Proste sezenou pomerne slusne placenou praci take. (A troufam si tvrdit, ze v Evrope ty rozdily budou jeste nizsi nez v USA.)
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 22:16 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?

    To by chtělo trošku jiná data: Jsou ta zaměstnání v oboru, který studovali?

    Ale pokud bychom nastavili dostatecne prisna meritka, vyslo by i programovani vetsiny lidi (aspon to moje) jako neuzitecna cinnost.

    Má úvaha směřovala jiným směrem. Stává se, že matematik, vědec nebo inženýr filosofuje. Ale naopak?

    Dnes máme přezaměstnanost (rozšířená verze we buy things we don't need, with money we don't have, to impress people we don't like). Co když bude třeba realokace (třeba po nějaké katastrofě)? Kdo se bude schopen uplatnit?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.12.2013 22:52 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    To by chtělo trošku jiná data: Jsou ta zaměstnání v oboru, který studovali?
    Zalezi tak na tom? Co jsem tvrdil, a dolozil, jsem uz vysvetlil JiKovi vyse.
    Má úvaha směřovala jiným směrem. Stává se, že matematik, vědec nebo inženýr filosofuje. Ale naopak?
    Stava se i opak. Treba u nas ve firme se par absolventu humanitnich ved najde, o jednom vim, ze je programator. Ale samozrejme, musis si uvedomit, ze zacit delat prirodni vedu v pozdejsim veku je tezke, hlavne kvuli kontaktum, rekl bych.
    Dnes máme přezaměstnanost (rozšířená verze we buy things we don't need, with money we don't have, to impress people we don't like). Co když bude třeba realokace (třeba po nějaké katastrofě)? Kdo se bude schopen uplatnit?
    Nevim, co myslis tou realokaci, ale zase - jde to mimo moji puvodni tezi. Ja o techto problemech vim a rekl bych, ze jsem o nich mluvil jiz v dobe, kdy ty jsi jeste nosil kolem hlavy modrou svatozar. ;-)
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 23:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Treba u nas ve firme se par absolventu humanitnich ved najde, o jednom vim, ze je programator.

    Takový Horáček si taky jako bokovku vystudoval antropologii. Já si taky chtěl dát paralelně filologii a možná to nakonec udělám, protože mě to zajímá. Ale to je přesně ono — VŠ v tom případě není příprava na budoucí zaměstnání.

    Nevim, co myslis tou realokaci, ale zase - jde to mimo moji puvodni tezi. Ja o techto problemech vim a rekl bych, ze jsem o nich mluvil jiz v dobe, kdy ty jsi jeste nosil kolem hlavy modrou svatozar. ;-)

    Zrovna tady si troufám tvrdit jako modrý komsomolec, že pokud platí teze o tom, že 20 % zaměstnanců dělá 80 % práce, pak je 90% zaměstnanost socialistický výmysl a umělá deformace trhu s pracovními místy.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.12.2013 23:35 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ale to je přesně ono — VŠ v tom případě není příprava na budoucí zaměstnání.
    Neni, no. Ale ja si jednak myslim, ze to neni az tak podstatne, a za druhe, ze je otazka, jestli vubec neco takoveho muze v dnesni dobe existovat.
    pak je 90% zaměstnanost socialistický výmysl a umělá deformace trhu s pracovními místy
    To je ale blabol. Takova je realita. Naopak, volny trh je idealizovana fikce. Takze co je vlastne to "umele"? Ty mi tady vlastne tvrdis, ze realita, v ktere zijeme, je umelou deformaci idealu.. neni to spis naopak?

    Proste, samozrejme, lide se snazi nejak prezit, a tak vymysleji pracovni mista. Co muzou taky delat v kulture, ktera z pracovnich mist udelala posvatnou kravu, a ktera ostentativne uctiva "meritokracii" (cim vic penez vydelas tim lepe)? I kdyz tohle je jen jeden faktor, proc na tom ti absolventi humanitnich ved nejsou zase tak spatne.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 23:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    To je ale blabol. Takova je realita. Naopak, volny trh je idealizovana fikce. Takze co je vlastne to "umele"? Ty mi tady vlastne tvrdis, ze realita, v ktere zijeme, je umelou deformaci idealu.. neni to spis naopak?

    Ono se to nemusí nutně vylučovat, jenom místo přezaměstnanosti bych navrhoval obdobu systému ze starého Říma, resp. základní příjem. Vypadá to méně pokrytecky. Nad tím ale stále může existovat trh. S tím souvisí i má, momentálně přibližná, představa o meritokracii, kterou bych bral všemi chapadly.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.12.2013 23:53 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ja jsem zastance vseobecneho zakladniho prijmu, muzes podepsat petici. I kdyz si myslim, ze to nebude fungovat; ale stoji za to se o to pokusit.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    19.12.2013 01:02 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    resp. základní příjem
    Mechanický klavír:)
    19.12.2013 20:58 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Horáček, ak sa nemýlim, vyštudoval kultúrnu antropológiu resp. etnológiu. Čo je trochu rozdiel. Ale načo ľuďom vlastne nejaká etnológia (alebo etnografia) vlastne je... že by aby lepšie pochopili sami seba?
    18.12.2013 22:53 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Stává se, že matematik, vědec nebo inženýr filosofuje. Ale naopak?
    A ty ako? Dokážeš filozovať?Tú filozofiu ľavou zadnou:))

    Na FF sa študuje kadečo, nielen filozofia a jazyky. Archeológia alebo napr. teória hudby nie je veda? Sú nepotrebné? Stačia na to nejakí inžinieri samoukovia? Okrem toho, pár jazykárok som už mala možnosť bližšie spoznať. Nezdá sa mi, že by práve ony zachraňovali tú FF:). Možno je to naozaj aj postupným poklesom kvality FF - predtým FF pripravovala učiteľov jazykov pre stredné školy a gymnáziá alebo tých jazykovedcov, PF pre ZŠ- potom sa to "zrovnoprávnilo", čo bolo zrejme na škodu, lebo kto nezvládol FF, šiel skúsiť ešte PF a tú zvládol.Tiež narástli ako huby po daždi všelijaké fakulty humanitných a soc vied. Problém je v množstve VŠ. Kvantita na úkor kvality. A to je zas problém korupcie a klientelizmu. Že potom dochádza k devalvácii "vzdelania" nečudo.

    Nemôžeš posudzovať "humanitných" podľa jednotlivca, čo ťa niekde "učil" nejakú humanitnú disciplínu. Bohvie ako sa k tomu učeniu na VŠ dostal.
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 23:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Dokážeš filozovať?

    Matematik potřebuje tužku, papír a koš. Filosofovi stačí tužka a papír.

    Jestliže je CompSci podmnožinou matematiky, pak by mi nakonec stačilo sebrat koš.

    A je po ptákách.

    teória hudby nie je veda

    Bingo.

    Sú nepotrebné?

    Někdo je musí uživit, ale pokud se takoví najdou, pro mě za mě. Háček je v tom, kdo všechno na ty obory leze. Přestože se Štefflem obvykle nesouhlasím, tady (možná až v diskuzi, četl jsem to moc dávno) zmiňuje důležitou věc, a sice že humanitní obory nejsou vesměs zrovna prestižní a prolezou jimi i lidé, kteří tomu nakonec vlastní ani moc nerozumí.

    Okrem toho, pár jazykárok som už mala možnosť bližšie spoznať. Nezdá sa mi, že by práve ony zachraňovali tú FF:).

    Nicméně jazyky jsou prakticky využitelné.

    Problém je v množstve VŠ. Kvantita na úkor kvality. A to je zas problém korupcie a klientelizmu.

    To je problém toho, že akreditační komise nedělá svoji práci a máme pitomý systém financování VŠ.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.12.2013 23:56 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ja sa v hudobnej vede ozaj nevyznám:), ale napriek tomu si nemyslím, že je nepotrebná len preto, že do toho vôbec nevidím! To potom môžeš povedať aj to, že je nepotrebná hudba ako taká sama. Teda okrem toho žánru, ktorý ty uprednostňuješ a je pre teba kultový.

    Mne dnes syn vysvetľoval najprv prečo sú chem. prvky usporiadané v periodickej tabuľke tak ako sú usporiadané - potom sa od elektrónov, protónov a neutrónov dostal až k elektrine... a vysvetlil mi to na takom malom vechtíku na riad:)...a ja som prvý raz v živote videla názorne, ako to v tom mikrosvete funguje. Nikto nám to v škole tak nevysvetlil:). Keby ti niekto takto vysvetlil trebárs ako sa analyzuje báseň, možno by si pochopil, načo človeku taká báseň je. To že za nejaké dvere nevidíš ešte neznamená, že tam nič dôležité nie je.
    Fluttershy, yay! avatar 19.12.2013 00:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    To mi připomíná tu historku tuším z lamera, jak borca vyrazila učitelka, když tvrdil, že básník příslušným veršem nic nemyslel. Jenže ouha, básník byl borcův dědeček... dědeček se písemně vyjádřil, že veršem skutečně nic nemyslel, načež učitelce sklaplo.
    Keby ti niekto takto vysvetlil trebárs ako sa analyzuje báseň, možno by si pochopil, načo človeku taká báseň je.

    Takové pokusy byly. Přesto na věc mám svůj názor.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.12.2013 00:31 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    :) česká poézia je úžasná
    19.12.2013 20:15 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Smím se zeptat jaký? IMHO takovému Alanu Kayovi literatura a hudba dost pomohly v tom, jak nazírat na počítače.

    A v souvislosti s pří o filosofii výše - Ted Nelson, vynálezce pojmu hypertext, si představoval sítí propojený obsah na počítačích už někdy kolem roku 1960. A jak to vypadá teď, se mu moc nelíbí...
    19.12.2013 00:29 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    prečítala som si ten odkazovaný článok, s mnohým súhlasím, viem, aká je úroveň vyučovania spoločenskovedných predmetov na ZŠ, pretože máme ich absolventov... sú v úplnom bezvedomí, akoby ani žiadne spoločenskovedné predmety nemali... a mimochodom, veľmi ich zaujíma psychológia:)... akákoľvek téma na humanitných predmetoch, vždy skončíme pri ich psych. problémoch, ktoré ich zaujímajú:)
    18.12.2013 23:07 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    O prezamestnanosti a nedostatku ľudí, ktorí by si vybrali technické profesie sa debatuje odkedy si pamätám.. zač. 70. rokov kvôli tomu zrušili aj humanitné vetvy na gymnáziách (stihla som ešte poslednú príležitosť, po nás humanitné vetvy už neboli) a zaviedli predmet polytechniku( vyrovnávali sme tých hodinách krompáčmi a lopatami na dvore, kde bol prv kláštorný cintorín, terén, lebky a holenné kosti sme vykladali na múrik.. potom tam bolo volejbalové ihrisko).

    Teraz a začína hovoriť aj o tom, že nemusí každý kto chce pracovať v IT študovať na VŠ- že stačí kvalitná stredoškolská príprava.
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 23:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    zrušili aj humanitné vetvy na gymnáziách

    Experimenty. Tak jako osmi-/devítiletá základka, množiny aj. Já zase chodil na prý-jazykové gymnázium.

    Teraz a začína hovoriť aj o tom, že nemusí každý kto chce pracovať v IT študovať na VŠ- že stačí kvalitná stredoškolská príprava.

    Na helpdesk a tahání kabelů VŠ opravdu potřeba není a IT je to taky. U člověka, který musí navrhovat/udržovat komplexní systémy, už je to něco jiného.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.12.2013 00:10 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Na helpdesk a tahání kabelů VŠ opravdu potřeba není a IT je to taky....
    Mám síce len hmlistú predstavu o profesiách v IT, ale určite je aj medzi absolventmi VŠ tohto zamerania dosť takých, ktorým by bola na to, čo nakoniec robia, stačila aj tá kvalitná stredná škola... lenže tam bude problém v tom, kto by tie odborné a praktické predmety na tej škole učil... dobrý odborník (všestranne talentovaný, tvorivý a s pedag. talentom) predsa nepôjde do školstva za cenu, že neuživí seba a rodinu. Najmä v dôsledku tohto, myslím si,je to volanie po záujme o technické profesie iba hluchým hulákaním:).
    Fluttershy, yay! avatar 19.12.2013 00:24 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Dyť to píšu. Na lepení kódu taky stačí střední, sebevzdělávání a praxe. To sebevzdělávání stačí vlastně na skoro cokoliv, pokud je motivace (nač pak výšku? teda kromě společenského rozměru). Ale škola pomůže, viz Úvodní kydy z vyčíslitelnosti, ten předmět se mi hrozně líbil.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.12.2013 00:48 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Som jednoznačne za školu:), aj keby tam človek mal za celý čas naraziť len pár na predmetov a prednášajúcich, ktorí sa mu budú páčiť - ak to má v sebe, k niečomu ho to už nakopne. Ale vadí mi to uprednostňovanie motivácie "spoločenskými rozmermi" a zľavovanie z nárokov na všetkých školách. Vidím to ako politický problém. Jednostranní a povrchní ľudia budú ľahko oblbnuteľní:).
    19.12.2013 08:11 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Nevím, měly by se více věnovat třeba aktivnímu umění řešení problémů a ne jen biflování ?

    Já mám rád přístupy oblasti návrhářství (design) typu Přestav si - Vymysli - Udělej a jsem vystudovaný v oblasti počítačů i elektronice, proto příprava toho Pražskěho TechArts pro děti. Ale to jistě není jediná rozumnější cesta.

    Viz mé malé starší zamyšlení o roli matemaniky toto téma Dnes je 5-14-13 – den jako stvořený pro hlubší zamyšlení

    19.12.2013 09:17 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Já mám rád přístupy oblasti návrhářství (design) typu Přestav si - Vymysli - Udělej
    Možno by ste to nepredpokladali, ale aj my "humantitní" sa o ten prístup snažíme. Ak niečo nenávidím, tak je to to, ak žiaci očakávajú, že im na hodine nadiktujem nejaké "poučky", ktoré sa oni nabifľujú (ale skôr zle opíšu zo zle urobeného ťaháka:)). Mám s nimi teraz namierené do histor. archívu a knižnice, kde mám kamaráta, ktorý je o.i. vynikajúci a vtipný rozprávač. Budeme si stavať z papiera stredoveký hrad a popritom si stihneme pokecať o stredoveku...Možno (spoločnými silami s podobne naladenými kolegami, napr. slovenčinárkou:))zmeníme ich vzťah k "riešeniu problémov" a zlozvyky v učení zo ZŠ.
    20.12.2013 15:07 patentovy zakon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Jo, někdo ty cheeseburgery prodávat musí.
    jeden účastník staršej diskusie pod nickom dads sa snažil, zrejme márne, vysvetliť potrebu humanitne vzdelaných ľudí a podľa mňa argumentoval zrozumiteľne a veľmi rozumne... to ale je u niektorých len hádzanie hrachu na stenu

    iný tam vysvetľoval (tiež podla mňa správne)whistleblowerovi na príklade poľnohospodárov a filozofov problém premnoženia "filozofov" (t.j. tých nepotrebných humanitných profesií)... zabránoť tomu premnoženiu podľa mňa možno dvojako: buď znovu zaviesť tzv. smerné čísla (centrálne plánovať, koľko akých absolventov ekonomika bude potrebovať a podľa toho prikímať na jednpotlivé odbory), alebo trvať na vysokej náročnosti škôl pri postupe do vyšších ročníkov, stupňov a pri prijímaní na stredné a vysoké školy, a to bez rozdielu či ide o humanitné, prírodovedné alebo technické odbory
    kyknos avatar 20.12.2013 15:10 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    b) je spravne

    bohuzel trend je opacny
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    19.12.2013 16:06 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Viz příklad vide o metodice procvičování pravolevé orientace (cíl je předškolák 5let) Procvičování Pravolevé orinetace (Alespoň se učí i dopravní výchovu - to je právě ten EDUTAIMENT)
    Petr Tomášek avatar 17.12.2013 16:43 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Předškoláci by měli být takovým zvěrstvům jako jsou PC, tablety a mobilní telefony ušetřeny. :-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.12.2013 17:15 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Já už jsem to tak trochu psal v minulé diskuzi, ale obecně každý extrém škodí - takže, když někdo sedí jen u počítače - je to špatně - jestli někdo neumí ani počítač zapnout v dnešní době, tak je to taky špatně. Dnešní děti by si měly práci s počítačem osvojit. Proč? Protože vyhledávání, třídění a rozumnění informacím pro ně bude základ. Klikat a cvakat se samozřejmě naučí hned a je jim jedno, jestli je to ovladač televize, KDE nebo Win8. Moje generace (fuj to zní hrozně :) ) si všechny informace musela najít v encyklopedii a obecně v knihách. Dneska je na síti všechno, bohužel často si protiřečící, mnohdy neověřené, ale na první pohled těžko rozpoznatelné. A to je to nebezpečí, které na ty děti číhá a s tím je potřeba je seznámit.

    Navíc nevidím problém v tom, když si občas zahrajou nějakou hru, kouknou se na pohádku v televizi (ono i to krásné černobílé vidění dobra a zla, kde zlo je potrestané má něco do sebe), ale kromě toho si hrajou s legem, panenkama, běhají venku, dojdeme si zaplavat, hrajeme deskové hry, čteme si, zpíváme, hrajou na nástroje a tak...
    Petr Tomášek avatar 17.12.2013 18:15 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Já už jsem to tak trochu psal v minulé diskuzi, ale obecně každý extrém škodí - takže, když někdo sedí jen u počítače - je to špatně - jestli někdo neumí ani počítač zapnout v dnešní době, tak je to taky špatně.

    Zapnout počítač dokáže každá cvičená opice. A ovládat ho na úrovni BFU se inteligentní člověk zvládne naučit za týden. Důležitější je ta inteligence ;-)

    Dnešní děti by si měly práci s počítačem osvojit. Proč? Protože vyhledávání, třídění a rozumnění informacím pro ně bude základ.

    Právě proto by měl počítač přijít co nejpozději, aby se děti nejdříve naučili pracovat s knihama, papírem a se svou vlastní pamětí. Když se začne s počítačem moc brzy má to za následek jenom vypatlanost a hloupost.

    Dneska je na síti všechno, bohužel často si protiřečící, mnohdy neověřené, ale na první pohled těžko rozpoznatelné. A to je to nebezpečí, které na ty děti číhá a s tím je potřeba je seznámit.

    Jenže tohle nemá cenu děti učit v předškolním věku a dokonce ani ne na prvním stupni, protože na to nejsou ještě (z hlediska vývojové psychologie) vůbec připraveni. Ještě na prvním stupni jsou ve fázi, kdy všechno berou strašně doslova a vůbec nejsou schopny např. pochopit paradoxy. V tomto období potřebují dostat jednoznačnou a elementární odpověď jinak to nepochopí (výjimky potvrzují pravidlo).

    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    17.12.2013 19:11 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Tak nevím, asi máme doma výjimky... Nechci tvrdit, že rozeznají, co je a co není pravda, ale uvědomují si, že prostě to pravda být nemusí, že lidé, se kterými si budou psát a nevidí je, nemusí být kým se zdají atd. A to mluvím o dětech starých 8 let. Ale to je o systematické diskuzi, příkladech a ne - tady máš bednu a hraj si.
    otula avatar 17.12.2013 20:51 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    No tak mne zrovna jako dítě lidé, kteří se mi snažili cpát informace, na které jsem se jich neptal, dost iritovali :-p
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    17.12.2013 21:00 Martin | skóre: 4 | blog: Atilius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Nikdo neříká, že se neptají ;) Důležité je vzbudit zájem a pak to jde samo :)
    otula avatar 17.12.2013 23:12 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Mně ta „systematická diskuze a příklady“ nepřišly zrovna ve smyslu „odpovídat dětem na otázky“ :-p
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 17.12.2013 23:21 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ještě bych možná doplnil, že když už jsem se pak ale na něco zeptal, tak mi málokdy někdo odpověděl – například když jsem se chemikáře ptal, jakou dělám chybu, že se mi nedaří vyrobit kyselinu dusičnou, tak se mu zježily vlasy na hlavě a neodpověděl mi :-D
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    Petr Tomášek avatar 18.12.2013 11:42 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Předpokládám ale, že to nebylo v předškolním věku :-D.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    otula avatar 18.12.2013 12:30 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Samozřejmě nebylo :-)
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    otula avatar 17.12.2013 17:16 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    +1
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.
    gtz avatar 17.12.2013 18:21 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    No viděl jsem v Lídlu takový malý celkem schopný vrtulníček na DO, stál defacto jen pár drobných, pro dítě velice dobrá hračka na hraní. A v případě rozbití spousta použitelných součástí.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 09:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    A používat jsi to zkoušel? Tyhle levné krámy se AFAIK za čtvrt hodiny vybijou, naučit se s nima je dost náročné a rozbité jsou furt.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Petr Tomášek avatar 18.12.2013 11:47 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Takže ideální k tomu, aby se na tom děti něco naučily :-)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 15:25 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    No, ne. Ideální k tomu, aby to po prvním dni zůstalo ležet na skříni. Navíc to, s čím jsem měl možnost si pohrát, umělo zatáčet jenom tak, že se letělo rovně, zastavilo, otočilo, letělo rovně.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 18.12.2013 17:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Viděl jsem to v reálu, sice malinkatý vrtulníček, ale celkem precizní provedení (němci), nabíjení lze provádět přmo i z nějakého USB bazmeku. No na lítání pro děti pohoda, klidek. A hlavně za ty pěníze neseženeš nic jiného v té kvalitě. Do celkem kvalitní, i když jsou v místnosti dvě a více těch potvůrek tak se netlučou navzájem. A btw. za ty prachy bys ty komponenty nekoupil.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 18:12 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    A hlavně za ty pěníze neseženeš nic jiného v té kvalitě. (...) A btw. za ty prachy bys ty komponenty nekoupil.

    Nejsem tak bohatý, abych mohl kupovat levné věci? Na takovém šetření jsem se zatím až moc často spálil.

    BTW jeden takový vrtulník bych měl mít někde ve skříni.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 18.12.2013 20:02 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ano v tom máš pravdu, že levné věci jsou někdy na potíž. No když jsem viděl ty vrtulníčky v Tescu (made in tamani), když jsem viděl na exempláři kvalitu sestavení tak bych si to nekoupil (stál něco kolem 800), to z Lídlu je německé provedení, Sice má jen iRDO, ale pro dům to snad stačí. Tuším, že je to přímo SYMA S107G.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    17.12.2013 18:32 Rover623
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Tablet nebo počítač s Windows nepatří dětem do ruky, stejně jako služby typu Facebook apod. Bohužel si většina rodičů neuvědomuje, že si vychováváme generaci dětí pro které bude něco jako wendor-lock-in zcela normální věc. To se nám může v budoucnu dost nemile vrátit, jediné co mě na tom těší, je fakt, že se toho (doufám) nedožiju.
    17.12.2013 19:04 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Vendor lock bych se nebal, kdo ví co bude s nimi za pár let, až děti vyrostou.

    Spíš mi vadí bezhlavé napodobování trendů bez úvahy co to dětem v budoucnu přinese.
    17.12.2013 19:12 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Celé generace si většinou děti hráli a zároveň se nejvíc naučili tím, že napodobovali ve hře rodiče.

    Takže nebylo divu když v generaci pradědů jezdil každý šmudla na koni, plet se jim ve stáji pod nohama atd.

    Údělem mé generace byly auta, motory atd. Popojíždět traktorem po poli zvládli kluci běžně. Stejně tak pohzbovat se v dílnách, stavět motokáry, které kdyby někdo vytáhl dnes, tak by asi měl blesk týden o čem psát.

    Generace mých synů stejně samozřejmě přistupuje, k počítačům. Upravuje ladi instaluje atd. A jaký pro ně vždy byl ten nejlepší, ten který si ubastlili z dílů, které jsem z nějakých důvodů vyhodil a ony byly ještě funkční.

    Přiznám se že děti někdy (obvykle) nechápu, ale proboha proč trváme na výchově, které vychází ze zkušeností desítky let dozadu. Proč je proboha kniha lepší než internet. Proč je učebnice angličtiny prosazovaná před online komunikací při hře.Myslím, že odpověď je vlastně jednoduchá. Protože se rodiče takto učit neumí a stoprocentně se změnit nemohou. Což je celkem logické, a ani to zas tak neškodí je si to chce zachovat nadhled.

    Tragédií jsou však "vědci" , kteří ná učí jak máme působit na děti. Přiznám se, že tuto kategorii lidí nenávím víc než ekologická hnutí.

    A na závěr, řeknu na co se těším, až nebudu muset se jen starat jak uživit rodinu, budu sabotovat u všech dětí oficiální výuku. Budu jim vysvětlovat proč vzrostlý prales neprodukuje prakticky žádný kyslík. Kde vzalo Grónsko své jméno. Průběh druhé světové války atd. a budu stárnout až....

    17.12.2013 19:30 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Kde vzalo Grónsko své jméno.
    vazeny pane inzenyre, pozor na to, kauzalita a korelace jsou 2 ruzne pary bot ...
    17.12.2013 20:01 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Jistě, u bot je ale zásadní otázka: Kam dnes půjdu ?

    Aby se mohl na konci udělat rozumný závěr, musí se nejdřív položit rozumná otázka.

    Já jsem zastáncem spíše metod výzkumů z oblasti návrhů (persóny) a umění (autoetnografie).

    PS: Na statistku mam manželu, ta to studovala jako ekonom celou VŠ:-)
    17.12.2013 20:33 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Jinak dost dlouho panovala představa, že hraní her děti ochuzuje (nejméně na určitých dovednostech).

    S příchodem online her se vyrojila řada výzkumů, například zda pravidelní hráči her hůře čtou (podle skóre). Data to tak nějak potvrzovala, jeden z výzkumníků si ale všiml, že hráči se špatným skórem ve čtení, přesto tráví na fórech o hře skoro stejně času jako ostatní.

    Navíc rozbor textů na těch herních fórech ukázal, že svou složitostí jsou na úrovni akademických textů (použité výrazy i speciální mluva). Takové texty byly, ale nad jejich úrovní podle testu.

    Ukázalo se, že když je text zajímá, dokáží se po dost dlouhou dobu soustředit a opravovat své špatné vnitřní čtení, aby textu porozuměly. Pokud ale dostaly jen herní text jenž je nezajímal, už to nedokázaly (Jako dyslektik vím že je to dost náročné).

    Viz. Video Games and Literacy

    PS: Kdo ví co s vše děti hraním her ještě učí, pořád jsme v této oblasti v zajetí mnoha předsudků. Už pro to máme alespoň jméno EDUTAIMENT (Učení Hrou) :-)
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 10:07 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?

    Jsou herní fóra a herní fóra. Když se člověk podívá na "komunitu" kolem dnešních mainstreamových blafů typu CoD, je to k pláči. OTOH doporučuju mrknout na fórum na day9.tv, TeamLiquid (aspoň SC) nebo AoCZone. Ano to vlastně celé do jisté míry kopíruje klasický flame PC versus konzole (aka hardcore versus fucking casuals).

    Pokud vezmu v potaz Junga/MBTI, náročnější hry budou hrát (a potom o tom psát) hlavně xNTx, pak se nelze divit, že ty texty mají hlavu a patu. Taky bych se vůbec nedivil, kdyby podstatná část těchto hráčů měla solidní vzdělání.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.12.2013 21:44 jura
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Takový co vědí všechno líp než ostatní nebo naprosto ideologicky zaslepení jedinci, jsou nejlepší pro výchovu dětí. Doporučuji se hodně zamyslet nad tím co jim budeš vykládat, aby ti věřili i za pár let. Můj táta si taky rád vymýšlel, a když jsem kvůli tomu ze sebe párkrát udělal blbce, tak mě to vyléčilo a teď mu nevěřím ani slovo.
    kyknos avatar 18.12.2013 15:33 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    proc vzrostly prales neprodukuje kyslik by me tedy opravdu zajimalo :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    18.12.2013 16:26 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Zákon zachování hmoty, Kam dává uhlík, není li přímo na bažině ?
    Josef Kufner avatar 18.12.2013 16:30 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ty kytky rostou. Zvířata je pak žerou a jak prdí, tak se uhlík dostává zpět do vzduchu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    18.12.2013 16:43 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Jenže při tom spotřebujou ten vyrobený kyslík. Je to prostě uzavřená soustava.

    Má li produkovat kyslík.

    1. Strom roste spadne do bažiny a zuhelnatí.

    2. Strom roste ukradne ho poctivý občan a postaví z něj barák.
    kyknos avatar 19.12.2013 01:05 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    prales není uzavřená soustava
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 19.12.2013 01:04 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    kam dává uhlík? do organické hmoty, a to ve velké míře organické hmoty téměř nestravitelné (tudíž velmi dlouho, z hlediska lidského života v podstatě trvale, blokované z potravního řetězce) - lignin, huminové kyseliny, tropická rašelina atd... víš proč je voda v Rio Negro černá jako káva?

    spousta dalšího uhlíku pak odchází ve stravitelné podobě do dalších ekosystémů kolem - taková černá řeka je plná zvířat, které musí žrát, ale kytkám se v ní moc nedaří, protože je černá

    zákon zachování hmoty je ti v otevřeném systému, který si tu hmotu vyměňuje s okolím, úplně k ničemu
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Dreit avatar 17.12.2013 20:44 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?

    Jsem levák, kdysi jsem zkoušel používat myš levou rukou, ale nebylo to úplně ono. Nakonec jsem přešel na pravou a podezřele rychle získal ten cit, co je potřeba. Navíc to má svoje výhody - například můžu pracovat s jakýmkoli PC (i v práci) aniž bych někoho omezoval nebo někdo omezoval mě. Zajímavá věc je, že třeba mikropájku dokážu držet a přesně používat oběma rukama, i když je střídám podle nálady :-D

     

    (a ne, v tuhle večerní hodinu jsem opravdu blog nepročítal, snad příště přijedu z práce dřív.)

    Nope
    18.12.2013 14:42 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Jsem pravák a používám většinu času myš levou - je to přirozenější, schopnější ruka na důležitějším ovladači, tedy klávesnici a odpad, tedy levá ruka, na myši :-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Dreit avatar 18.12.2013 21:27 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?

    Přesně tak ;-)

    Nope
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 09:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Kdysi jsem dlouho používal trackball t.z. obrácenou myš, kde točíte nahoře kuličkou. Bohužel tyto skvělá zařízení dnes zcela převálcovaly optické myši.

    wat. Co teď asi používám? Kolem se mi válí Kensington SlimBlade Trackball, MTO a tři trackbally od Logitechu.

    Jsem uvědomělí rodiče a tak nepřeučujeme na pravou ruku. Přesto jsme nakonec zvolily pravou myš i pro našeho leváka.

    To s dominantní rukou moc nesouvisí, protože záleží, co dělá druhá ruka. Ze zdravodních důvodů je nejlepší ruce střídat a nemít polohovací zařízení někde v dáli vpravo za numerickým blokem. Taky má vliv styl úchopu, citlivost atd. To si člověk sám najde, co je mu přirozené.

    Budoucnost: Myška nebo Gesta ?

    Gesty se blbě hraje starcraft.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    kyknos avatar 18.12.2013 15:20 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    tedy ja jsem v podstate osoba dvojjazycna a anglictinu asi pouzivam vice a casteji nez cestinu, presto mi ty neustale vsuvky v anglictine trhaji oci - to se snazis pochlubit, co ses naucil za slovicka?
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    18.12.2013 17:32 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ani náhodou, to je Český problém nejednoznačných překladů mnoha termínu v oblasti her, učení a programování (vše nutně překládat, to je velká deformance od němců).

    Navíc většina posledních výzkumů z těchto oblastí je převážně v angličtině, zkopírováním do vyhledávače je možné o nich najít víc.

    Hezky to komentuje třeba Pepa Překládat či nepřekládat – to je otázka!
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 17:35 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Český problém

    Malé č, TYL.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.12.2013 19:49 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Omlouvám se, ale je pro DYSortografika za rozlišovací schopností :-)
    Fluttershy, yay! avatar 18.12.2013 20:43 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    To je otázka (1) znalosti pravopisu, (2) pečlivosti.

    Sám mám docela velké potíže při psaní (jako levák jsem začal psát zrcadlově a přeučování skřípalo) a taky se na to nevymlouvám. Prostě si to po sobě po chvíli důkladně přečtu (což je teda u komentářů často až po odeslání, ale i tak se člověk chybami učí).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    18.12.2013 21:55 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Horší je, když se ti slovo i podtrhne a ty na něj hledíš a nevidíš chybu, tak se podíváš co to nabízí a vidíš tam to stejné slovo, dáš teda zaměnit stejné-za-stejné a jen vidíš, že něco mrklo a změnilo se, ale nevíš co a stále vidíš to stejné slovo a nevíš v čem je rozdíl (takže šup zpět a šup tam - aha v prostředku se to hýbe - šup zpět a šup tam a ¡joooo! ty dvě písmenka jsou obráceně).
    Kdo to nezná, tak neví, jak si člověk připadá .... jak idiot.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    19.12.2013 08:33 natiku | skóre: 26 | blog: natiku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Ano, a nedej bůh, když je člověk unavenější a odklepne co tam nepatří. Dalších pár hodin to sice nevidíš, zítra se vyděsíš a říkáš si, kdy si konečně dojdeš pro nové brýle :-)

    Specifické Poruchy Učení nejsou o nepečlivosti ani lenosti!

    Bohužel se s tímto ještě pořád setkáváme dokonce ještě i u učitelů.

    Například já jsem vizualista, když píšu vidím obrazně dost složité věci, takže převod do textu je dost náročný. Mám obrazně je jedno Česko(stát). Teorie obrazových pomůcek pro lidi jako já je sice hezká, ale prakticky to v těchto případech moc nefunguje.

    Jinak se mi ale daří, napsat článek na jednu stranu mi už netrvá týden jako na VŠ (teď jen den) a je hlavně celkem k pochopení o čem píšu.
    otula avatar 18.12.2013 22:04 otula | skóre: 45 | blog: otakar | Adamov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Předškolák na velkém počítači či tabletu a leváctví ?
    Omlouvám se, ale je pro DYSortografika za rozlišovací schopností :-)
    To jsem opravdu netušil, že dysortografici jsou lidé bez citlivosti. Já myslel, že je to problém spíše u kongenitální analgezie.

    PS: vycházím z toho, že zdravý člověk cítí, když stiskne klávesu Shift
    Kdo vám tvrdí, že jste paranoidní, ten v tom spiknutí s největší pravděpodobností jede taky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.