abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (19%)
    Celkem 559 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)

    3.5.2014 12:26 | Přečteno: 3649× | Ostatní | Výběrový blog | poslední úprava: 3.5.2014 14:19

    Vzhledem k tomu, že jsem se nedávno pozastavil nad tím, jak jsem prakticky nastěhován u společností jako je Google, nebo Facebook, rozhodl jsem se, kde to je jen možné, přestěhovat služby k sobě (na svůj server) a dále jim již neposkytovat všechny své osobní údaje. Bezproblémový byl přesun těchto služeb: e-mail, kontakty (CardDAV), kalendáře a úkoly (CalDAV), zálohy SMS a log volání (složka na IMAP serveru), synchronizace prohlížeče (přešel jsem zpět na Firefox, u kterého je rozběhání vlastního sync serveru otázkou chvíle). Pak jsem se dostal k IM.

    IM (instant messaging)

    Výše zmíněné služby jsou buď decentralizované (např. e-mail), nebo jsou jen pro mé využití (kontakty, kalendáře, ...). U dnešních IM služeb je ten problém, že zpravidla nejsou propojitelné (tedy z jedné služby se nedomluvíte s uživateli služby jiné). Shrnul jsem si, u jakých služeb vlastně mám účty:

    Krátce o nich (službách a účtech):

    ICQ je dnes, alespoň v kruzích, kde se pohybuji, naprosto mrtvá služba. V seznamu kontaktů jsem měl jediného člověka, který však využívá i jiné komunikátory, proto jsem celý seznam kontaktů vymazal a na ICQ se již nikdy nepřihlásím. Technologicky ICQ v praxi nich nepřináší.

    Skype je další uzavřená služba, která je rozšířená a umožňuje bezstarostné audio i video hovory. Oficiální klient je k dispozici i pro Linux a na rozdíl od Windows verze je light bez zbytečností.

    Facebook je asi nejrozšířenější služba, která nabízí IM (citation needed, zde myšleno subjektivně). V mém okolí se najde málokdo, kdo zde nemá účet. Na FB chat se můžete napojit čistě přes XMPP protokol, což je velké plus. Propojení s jinými servery jako u normálního XMPP serveru však nečekejte.

    Google: Zde existují dvě služby. GTalk je opravdový XMPP server - připojíte se jako klient přes XMPP a můžete komunikovat i s uživateli jiných XMPP serverů. Nic vám nebrání používat například i PGP šifrování s druhou stranou. U tak velké společnosti je to, zdá se, chválihodné. Nehledě však na to, že GTalk zemře ve prospěch Hangouts, neznám nikoho, kdo by dektopový GTalk používal a to malé okénko v GMailu si myslím, že je nevýrazné a službě chyběl pořádný marketing. Přesto, že s Google účtem máte tedy i XMPP a teoreticky je tam opět každý, prakticky tam nikdo není.
    Hangouts již XMPP podporovat nebude a těmhle krásným ideologickým dnům bude konec.

    Jabbim je česká služba založená na XMPP a přináší všechny jeho výhody. Mimo to nabízí také mnoho vlastních služeb / transportů.

    Jak jsem svou IM situaci upravil

    ICQ jsem tedy, jak jsem již psal výše, zrušil, jelikož není jediný důvod ho mít.
    GTalk za chvíli nebude a stávající GTalk kontakty mám na svém jiném XMPP účtu. Hangouts aktuálně používat nebudu (pro audio a video mám Skype)
    Služby, které poskytuje Jabbim navíc nepotřebuji a v rámci dalšího přesunování služeb k sobě tam, kde je to jednoduché, jsem si rozběhl vlastní XMPP server.

    Mou situaci bych uzavřel tím, že používám XMPP na svém serveru, Skypu budu muset prominout uzavřenost a ztrátu soukromí, protože jiné řešení není a Facebook má plus za to, že lze snadno připojit do jakéhokoliv XMPP klienta. Ztráta soukromí je tam však markantnější (ve smyslu, že mají prakticky vše o všech). Je ale vidět, že v té společnosti myslí - poskytují totiž obecně otevřené přípojky do jejich sítě, což je milé a jednoduché pro uživatele a vývojáře. Data ale nakonec u velkého modrého bratra skončí a zůstanou.

    Ideální řešení a XMPP

    Ideálním řešením by bylo samozřejmě XMPP - je otevřené,můžete si vybrat poskytovatele, můžete snadno šifrovat a vůbec, o výhodách se asi rozepisovat nemusím.

    Rozběhat si svůj server je prakticky velmi jednoduché, vizte:

    http://www.root.cz/clanky/jak-si-spustit-vlastni-jabber-server-za-15-minut/

    Titulek článku není rozhodně nadsazený. Provozuji takto účet na vlastní doméně a mé JID je jednoduše stejné jako e-mailová adresa.
    Nicméně, abych se dostal ke XMPP, které mělo být vlastně tématem mého blogpostu: Když jsem tedy rozmyslel svou situaci s IM a jal se používat mnou opěvované XMPP, kde to jen jde, zjistil jsem jednu věc: Nikdo tam není. Před pár lety i mí spolužáci, v dobách slávy ICQ, používali XMPP, ke kterému jsem je dovedl, ale ta doba už je pryč. Myslím, když se tak rozhlédnu celkově, i v odborné sféře, že i zde popularita XMPP (tedy ta, která byla, ne že byla velká) opadla.

    Připadá mi, že dnes, už všichni, ať už běžní uživatelé, či odborníci používají především služby Google, nebo Facebooku a to nejen proto, že tam jsou lidi, ale i proto, že je to vlastně jednoduché - vše dostupné odkudkoliv přes webové rozhraní, napojení na další věci a podobně.

    Vlastně jsem prakticky nic nenapsal. Důležitou částí dnešního zápisku je ale výzva, abyste napsali něco vy.
    Vyzývám vás, abyste napsali do diskuse svůj pohled na XMPP dnes a jak to máte s XMPP vy. Také budu rád, pokud zahlasuje v anketě. Děkuji.

    Dodatek: Vzhledem k tomu, že s XMPP teď experimentuji i serverově, tak pokud má někdo ze zdejších čtenářů, kterým se nechce nahazovat vlastní server, zájem, nabízím volně XMPP účty na vaší vlastní doméně na mém serveru.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jak jste na tom s XMPP? (Facebook XMPP se nepočítá)
     (56 %)
     (12 %)
     (23 %)
     (8 %)
    Celkem 209 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    3.5.2014 12:34 tranzistor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    ja mam uz iba Facebook skrz Pidgin s Encryption pluginom ... ICQ pre mna mrtve, a ine som nepouzival...
    3.5.2014 12:43 tranzistor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    na fb.com tie spravy prehodene cez pidgin-encryption-plugin vyzeraju takto:
    *** Encrypted with the Gaim-Encryption plugin : Msg:Sc8901cd2f3:R71f2fbf52b: Len 
    344:GuAcIkvQDZf9UlZVtG/f64CruXDT6/eoEh2Hl/k5O1ipahlPZ/hGWJ7wdQ4Lz8CabsIhhBoU
    /6LzTZK1BiRU8KZaWORHQAR6UYbJoBZJAWuU67AhSsMjMsrFx4SkYcypvFGuOdsP/oM+wjEocVyWon/+Ejdm10GG07aG681YwONr4
    /Rs0q/KDQbyDoydcnWpBrn1sH3G+KCuM3vkKh3Su33V26Klr6S7BQpE94kzmov47ymlFTp7uXCYkfouyKTJyI39Z9YBzY9LWBYk65PNF+450HV
    A1QIC3IDVwRD4JBRJLbi4ATYtXG+hVM8cttMmf8qBBp5YImXXqruoQjLxrA==
    Myslite si ze to rozlusknu - 1024 bit kluc ? :-D
    3.5.2014 13:33 for_example
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Nachytají to teď a rozlousknou za 10 let.

    A pak to zpřístupní komukoliv budou chtít (nejlépe anonymně všem).

    Osobně bych v těchto souvislostech na šifrování moc nespoléhal. Co je bezpečné dnes, nemusí být bezpečné zítra.
    Jendа avatar 3.5.2014 17:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Osobně bych v těchto souvislostech na šifrování moc nespoléhal. Co je bezpečné dnes, nemusí být bezpečné zítra.
    Pravda. Co když si ale člověk nemůže dovolit neustále cestovat, aby řešil všechno IRL?
    Jendа avatar 3.5.2014 17:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    1024b RSA? To je už dost málo.
    3.5.2014 20:24 tranzistor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    da sa nastavit aj 4096 :D stale malo ? :D
    Petr Tomášek avatar 3.5.2014 12:40 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Zdar!

    Problém s Jabberem je, že na něm „nikdo není.“ Alespoň v mém okolí.

    Já jsem to vyřešil tak, raději, než být na proprietárních službách jako je Facezmrd, tak raději takto nekomunikuji vůbec :-).

    Jinak, co teď jediné z komunikačních služeb používám, je SIP protokol ("pevná linka"). HArdwarové telefony s g722 a vlastní asterisk (s hlasovou schránkou, seznamem hovorů mysql, provideři z více států ;-), pro rodinu volání přes iptel.org) je docela luxus. Dokonce to lze spojit se skypem přes operátora Odorik.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Heron avatar 3.5.2014 13:29 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Používám občas jabber (vlastní server), ovšem čím dál tím méně. Důvodem je, že to lidé neumí používat, zneužívají offline message (což je věc, za kterou jeho autora proklínám) apod. IM má být na okamžitou krátkou domluvu, ne na offline zanechávání zpráv a už vůbec ne na posílání zpráv s dlouhodobější informací (je potom nutné to uložit někam na perzistentní úložiště - proč to neudělá rovnou odesílatel?).
    =^..^= AmigaPower® avatar 3.5.2014 13:56 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    imo.im přestalo fungovat, nebo co?
    saly avatar 3.5.2014 14:01 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Máte na mysli http://www.zive.cz/bleskovky/sluzba-imoim-dnes-zabije-svou-nejvetsi-vyhodu/sc-4-a-172673/default.aspx ?
    =^..^= AmigaPower® avatar 3.5.2014 16:53 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Jo, přesně tohle, bulvár holt nečtu :-D
    saly avatar 3.5.2014 16:59 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    No, občas lze na Lživě nalézt odkazy na zajímavé věci, obsah komentovat nebudu :-)
    Jinak k těmto IM službám - přidání dalšího prostředníka, kterému bych musel svěřit své údaje pro mě není zrovna kýžené.
    6.5.2014 22:44 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    imo je mrtve, stejne jako kdysi bylo meebo... ale mozna brzo vznikne neco dalsiho (ale jsem ted tajemny jak hrad v karpatech, dokud tu zkurvenou bakalarku nedopisu).
    Baník pyčo!
    Chytrex avatar 8.5.2014 15:44 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Ono pokud má někdo xmpp server na vlastním železe, není problem si rozchodit Jappix.
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    Rezza avatar 3.5.2014 14:09 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Na PC asi nejvic IRC/Jabber a FB. FB vlastne nahradilo ICQ, takze se tam daji najit normalni lidi. V telefonu pak nejvic BBM a GTalk.
    4.5.2014 18:40 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Prosím o definici "normálních lidí".
    Bystroushaak avatar 4.5.2014 19:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    To jsou všichni, kdo si nezvládnou nainstalovat linux.
    5.5.2014 11:35 nyan
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Vsichni, co jsou prilis lini na obetovani 3minut na hledani alternativ, a pak ti co sveri vsechno o sobe americkym firmam, ale zkuste namirit na ne kameru a jsou ochotni vas zavrazdit.
    Jendа avatar 5.5.2014 14:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    a pak ti co sveri vsechno o sobe americkym firmam
    V tom případě neznám nikoho nenormálního (možná by šlo bazírovat na definici všechno).
    Rezza avatar 6.5.2014 11:38 Rezza | skóre: 25 | blog: rezza | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Kazdy tam ma dnes ucet, at uz ze zvedavosti nebo to pouziva. Zdejsi nenormalni tam zase ucty nechteji mit :D.
    Bystroushaak avatar 3.5.2014 15:27 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Vyzývám vás, abyste napsali do diskuse svůj pohled na XMPP dnes a jak to máte s XMPP vy.
    ICQ jsem používal kdysi v minulosti. Od určité doby jsem přestal, protože to byl nechutný mess nejen na straně protokolu, ale i na straně klientů. V podstatě už ani neznám nikoho, kdo by to ještě používal.

    Po odchodu z ICQ jsem dlouho používal jabber "u někoho", většinou zrovna u toho, kdo mi dal shell na jeho VPS.

    Momentálně používám jabber u sebe. Když má člověk doménu (~200kč/rok) a VPS (~650kč/rok), tak to není problém.
    GTalk je opravdový XMPP server - připojíte se jako klient přes XMPP a můžete komunikovat i s uživateli jiných XMPP serverů. Nic vám nebrání používat například i PGP šifrování s druhou stranou. U tak velké společnosti je to, zdá se, chválihodné. Nehledě však na to, že GTalk zemře ve prospěch Hangouts, neznám nikoho, kdo by dektopový GTalk používal a to malé okénko v GMailu si myslím, že je nevýrazné a službě chyběl pořádný marketing.
    No, to ani ne. Hodně dlouho jsem měl nasměrovanou doménu na google a fungovalo to. Potom to časem nějak zkurvili, že přestali chodit zprávy, už nevím jestli od lidí ke mě, nebo ode mě k nim. To byl taky impuls, proč jsem nakonec překonal lenost a rozběhal ejabberd.
    Bystroushaak avatar 3.5.2014 15:28 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Taky jsem zapoměl na IRC, které používám cca od konce roku 2007 velmi intenzivně.
    4.5.2014 21:26 Jindřich Makovička | skóre: 17
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Co se pamatuju, zprávy z XMPP přestaly chodit po přepnutí na Hangouts we webovém rozhraní GMailu. Nepříjemné bylo, že se Google choval jako černá díra - byl jsem přes XMPP vidět online, ale žádná zpráva ke mně nedorazila.
    Josef Kufner avatar 3.5.2014 16:29 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Umí Prosody doručit zprávy, i když vytáhneš kabel a necháš spojení umřít?

    Tedy:
    1. Připoj se ze dvou klientů. Napiš první zprávu, na druhého klienta dorazí.
    2. Vytáhni UTP kabel, druhý klient vidí ještě stále odpojeného jako online.
    3. Napiš odpojenému zprávu.
    4. Odpojeného klienta ukonči nebo nastav offline a pak vše připoj zpět (naváže se nové TCP spojení).
    Po připojení by server měl zprávu doručit stejně, jako kdyby klient byl offline. V případě ejabberd se mi však zprávy ztrácejí. Je na tom Prosody stejně?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jendа avatar 3.5.2014 17:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    S modulem. Jinak se to jmenuje XEP-0198.
    Josef Kufner avatar 3.5.2014 19:16 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Díky. Máš to vyzkoušené, že to opravdu funguje?
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Jendа avatar 3.5.2014 23:20 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Nemám. Jinak myslím, že to musí umět i klient.
    3.5.2014 21:22 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Tomu nerozumim. Jak se muzou ztracet zpravy? Proc je treba modul? To jako v XMPP nemaji potvrzovani/replies na urovni protokolu (jako ma treba SMTP) a jen server jednosmerne posila zpravy do TCP spojeni a ihned je zapomina?
    Jendа avatar 3.5.2014 23:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Přesně tak.
    4.5.2014 00:22 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Tak to je dost otresny design.
    Josef Kufner avatar 4.5.2014 09:25 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Ano.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 5.5.2014 08:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Řešilo se to před mnoha lety. Justin tehdy navrhnul rozšíření, ale většina lidí v XSF byla zmatená a místo prostého schválení a implementace se snažili řešit věci jako e2e reliability.
    a jen server jednosmerne posila zpravy do TCP spojeni a ihned je zapomina?
    Přesně takto základní protokol fungoval, v poslední době už jsem to nesledoval.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    3.5.2014 17:16 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    No a dnes se k tomu přidávají ještě tisíce dalších uzavřených im služeb (Viber, Whats app a nevim co všechno další) a uživatelé jim to hltají... podle mě je to akorát cesta do pekel, ale lidi jsou nepoučitelní :)
    xkucf03 avatar 3.5.2014 19:55 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    a uživatelé jim to hltají... podle mě je to akorát cesta do pekel, ale lidi jsou nepoučitelní :)

    návrat o pár let zpátky :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 5.5.2014 08:58 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    4.5.2014 09:54 anonymator | skóre: 3 | blog: anonymator
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Keďže nikto nebude používať tisíce uzavrených služieb na komunikáciu s ľuďmi, s ktorými potrebuje komunikovať, tak bude používať jednu-dve uzavreté služby pre svoje najbližšie okolie a email alebo v horšom prípade email a Facebook, na komunikáciu s ostatnými známymi, kolegami, nadriadenými, ...
    Jendа avatar 3.5.2014 17:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Vyzývám vás, abyste napsali do diskuse svůj pohled na XMPP dnes a jak to máte s XMPP vy.
    Používám XMPP u někoho (s OTR a PGP), IRC a SIP u Odorika (hlavně do PSTN). A bohužel jednou za dlouho i Skype, ve virtuálu.
    Jezekus avatar 3.5.2014 18:17 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)

    Vyzývám vás, abyste napsali do diskuse svůj pohled na XMPP dnes a jak to máte s XMPP vy

    Pouzivam vlastní XMPP server a nemaje FB tak s pro par zoufalcu drzim ICQ a Skype přes transporty na vlastním serveru. Od GTalku jsem se odprosti, doufam.

    xkucf03 avatar 3.5.2014 19:46 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Skype je další uzavřená služba, která je rozšířená a umožňuje bezstarostné audio i video hovory.

    Odposlouchávané telefonní hovory + software pocházející od Microsoftu… tohle za bezstarostné nepovažuji.

    Přesto, že s Google účtem máte tedy i XMPP a teoreticky je tam opět každý, prakticky tam nikdo není.

    Nějak jsem si nevšiml. Přes XMPP si píšu s hodně lidmi, část je u Googlu1 a část na vlastních nebo nezávislých serverech. Kromě toho mám tři svoje Jabber servery, takže infrastruktura je dostatečná ;-)

    Skypu budu muset prominout uzavřenost a ztrátu soukromí, protože jiné řešení není

    Mám tu GSM mobil, pak mám v mobilu SIP aplikaci a pak mám dva HW SIP telefony. Všechno to funguje, je to standardní a propojené do globální sítě – můžu vytočit jakékoli číslo na Zemi a dovolám se. Z těch SIP telefonů dokonce za pár šupů nebo úplně zadarmo (většina poskytovatelů v ČR má propojené sítě a volá se mezi nimi zadarmo, stejně tak na hodně škol se dá volat zadarmo). Nestandardní, uzavřený a spywarem prolezlý odpad jménem Skype nepotřebuji.

    [1] navzdory katastrofickým zvěstem o odpojení to stále ještě funguje

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    saly avatar 4.5.2014 00:33 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Dobrá, upřesním :-) Bezstarostné ve smyslu konfigurace - funguje to samo. Myšleno, že nikdo není na XMPP od Googlu (GTalku). Také mám pár lidí odtud, zde porovnávám kolik lidi to teoreticky má a kolik lidí to vlastně používá. Takto jich mnoho není. Asi máte štěstí, nebo se pohybujete ve specifické skupině lidí. Běžní Frantové jsou s využíváním GTalku někde jinde. SIP používám také (u Odorika), nicméně SIP nikdo z mých známých nemá, proto zůstávám u Skype. Vzhledem k mým kontaktům jiné rozumnější řešení opravdu není.
    7.5.2014 16:59 Dom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)

    Bezstarostné ve smyslu konfigurace - funguje to samo.

    Ano na linuxu. Microsoftu se totiž zastesklo po BSOD a tak Skype zprasil.
    No co s tím, když už to koupili, že? Přece si nenechají ve svém portfoliu něco co funguje.
    3.5.2014 21:00 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Ako profesionál na IM používam IBM Sametime, je to enterprise riešenie od veľkej firmy, žiadne kutilské matlanice...
    xkucf03 avatar 3.5.2014 21:48 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Cisco není dostatečně velká a dostatečně enterprise firma? Ono ani IBM nemůže ignorovat okolní svět – mají bránu do XMPP sítě.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    3.5.2014 21:30 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Obcas se resi extenze XMPP pro zvuk a video. Ale co se na to podivat opacne a misto XMPP pouzivat instant messaging a presenci v ramci SIPu? Mate s tim nekdo zkusenosti?
    pavlix avatar 5.5.2014 09:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Problém SIPu není ani tak technický jako kulturní. Není moc zvykem používat SIP na DNS doméně otevřené ke komunikaci komukoliv. Já osobně bych na to skoro šel úplně z jiné strany a to sloučením služeb tak, aby uživatel nemusel protokoly rozlišovat. Software by se pak členil podle toho, co zajišťuje, a teprve pak bych řešil, jaké protokoly jsou vhodné a jak by se to celé mělo stavět.

    Podle mě si trochu podrážíme nohy tím, že stavíme XMPP versus IRC, XMPP versus SIP a podobné. Lidi pak věčně diskutují o tom který protokol je lepší/modernější/kůlovatější namísto toho, aby vznikal interoperabilní software.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.4.2015 22:53 volani.webnode.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    JITSI se snaží využívat výhody ze SIP i XMPP.. Důvpdy pro IRC asi moc nejsou.
    3.5.2014 23:35 mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    jak jste nahradil kalendar a kontakty, zajima me strana serveru a klient (android telefon, pripadne mail klient thunderbind na pc), ale asi ze vseho me nejvice zajima jak jste docilil ten zalohy sms/call history do IMAP slozky (mam android a take bych radeji google sluzby opustil) dIKY M.
    Jendа avatar 3.5.2014 23:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    jak jste nahradil kalendar a kontakty, zajima me strana serveru a klient (android telefon, pripadne mail klient thunderbind na pc)
    Kalendář: funguje calendarserver nebo davical jako server a Android to má builtin, do Thunderbirdu Lightning.
    saly avatar 4.5.2014 00:27 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Na serveru Baikal ( http://baikal-server.com/ ). Na PC Thunderbird + Lightning + SOGo connector. Na Androidu CalDAV Sync Adapter + CalDAV Tasksync beta free + CardDAV-Sync free. A SMS a call log - SMS Backup+ - výchozí je Google účet, je třeba v nastavení vyplnit vlastní relevantní věci.
    Jezekus avatar 4.5.2014 14:39 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Jen bych doplnil kolegu predemnou, ze na Androidi telefony s Androidem 4.0+ upesne pouzivam DAVdroid z f-droid repa :-)
    saly avatar 4.5.2014 18:19 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    F-Droid? Hmm, hmm, to jsem neznal. Moc děkuji za upozornění. Google účet na Androidu u mě v tom případě končí! DAVdroid také vypadá zajímavě ... alespoň nebudu muset mít více aplikací na všechny ty DAVy. Ještě jednou díky za zmínku f-droidu.
    Fluttershy, yay! avatar 4.5.2014 18:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Ono je lepší neradovat se předčasně. Třeba já "telefon" používám prakticky jenom jako hudební přehrávač, chytrý budík a chytré stopky na běhání. Z toho na půlku věcí aplikace z F-Droidu prostě nejsou.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 4.5.2014 00:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Hmmm, neřeším.

    ICQ chcíplo, lidi přešli na Atlas hub. Když mi něco chcou, nebo něco chcu já jim, furt se dá použít e-mail nebo pár mi jich volá telefonem, což bych taky radši odstřihl, ale z jiných důvodů – to radši na ty hovory doma nahodím webkameru a Google Hangouts, což chci do budoucna nahradit nějakou tou self-hosted věcí na e-learning.

    Jinak visím na pár IRC kanálech a mám ábíčkovské žábro s pár kontakty ze školy a několika odsud.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Fluttershy, yay! avatar 4.5.2014 00:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Dodávám, že Google Hangouts mi na rozdíl od Skype celkem fungují, jsou blbuvzdorné a hlavně jsem k nim neztratil přihlašovací údaje (účet na Skype jsem měl dřív, než to bylo cool, tj. před skoro 10 lety).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.5.2014 02:03 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Je teda fakt, že jsem o Facebooku četl zleva zprava a zdá se to bát docela free cool a in, ale neznám osobně nikoho, kdo by to fakt používal :) Tudíž spokojeně zůstávám u ICQ :)
    4.5.2014 10:36 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Divim se, ze tu jeste nikdo nezminil klasicky unixovy talk. Osobne ho pouzivam casteji nez ruzne moderni IM protokoly. V kombinaci s SSH ma spolehlive zabezpeceni a navic vzhledem k posilani kazdeho znaku zvlast je interaktivnejsi nez bezne IM zalozene na posilani kratkych zprav.
    xkucf03 avatar 4.5.2014 10:45 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    To musí být ale všichni přihlášení na jednom serveru, ne?
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    4.5.2014 13:37 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    To je jedna moznost, ja ale spis pouzivam postup ze volajici se prihlasi (pres SSH) primo na stroj volaneho a tam ho talkne.
    xkucf03 avatar 4.5.2014 14:13 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)

    Přece ale nebudu dávat SSH účty jen kvůli tomu, aby mi mohli napsat přes talk. A jak mají vědět, na kterém stroji zrovna jsem a jestli vůbec jsem někde online? Tohle právě řeší ten XMPP.

    Nic proti klasickým unixovým nástrojům, ale tohle mělo IMHO smysl v dobách, kdy moc počítačů nebylo, v organizaci byl jeden velký, na který se všichni připojovali, a byla velká šance, že je tam zastihneš.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    4.5.2014 22:15 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Přece ale nebudu dávat SSH účty jen kvůli tomu, aby mi mohli napsat přes talk.
    Blizkym pratelum SSH ucty davam tak jako tak (zjednodusuje to treba sdileni souboru), u ostatnich lze pouzit variantu se spolecnym serverem.
    A jak mají vědět, na kterém stroji zrovna jsem a jestli vůbec jsem někde online?
    Castecne to resi finger. I kdyz samozrejme, ultimativni reseni by bylo nahazovat talk session pomoci SIP.

    Grunt avatar 4.5.2014 10:48 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Skype je další uzavřená služba, která je rozšířená a umožňuje bezstarostné audio i video hovory.
    Zjistil jsem, že někteří lidé dokonce používají Skype pro uskutečňování hovorů mezi více uživateli. Nevím od které verze tohle Skype podporuje, no nikdy jsem to nepochopil1. Především ne když Mumble je tu s náma pěknou řádku let. Od verze 1.2.4 teď nově podporuje (resp vynucuje) Opus, takže pokud mají všichni zúčastnění kvalitní mikrofóny, sluchátka, dobré nastavení (je potřeba zvýšit defaultní bitrate a snížit latence) a nesedí na opačných stranách zeměkoule, tak je to skoro jako kdyby seděli v jedné a té samé místnosti. Telefonií linka se tomu může stěží vyrovnat.

    1. Kecám, pochopil. Skype naběhne tiše hned při startu a pak je možné on-line uživatele otravovat a vyzvánět jako o život, což jiné slušnější služby nenabízejí.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 4.5.2014 11:20 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Jinak jsem si projel ještě seznám aplikací co Opus podporují a kdyby to nevěděl, tak bych si skoro řekl, že tohle musí být druhý Skype. Navíc Opus, VP8, XMPP, IPv6, NAT traversal a DNSSEC…škoda jen té Javy.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Petr Tomášek avatar 6.5.2014 22:40 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    No, nevím, minulý týden jsem Jitsi zkoušel a choval se (co se stability týče) dost podivně..

    Například se mohl naprosto posrat, když mu Asterisk v rámci hovoru poslal "SMS"...
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    Bystroushaak avatar 4.5.2014 14:32 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Zjistil jsem, že někteří lidé dokonce používají Skype pro uskutečňování hovorů mezi více uživateli.
    My na konference v práci používáme Google Hangouts a docela spokojenost.
    Grunt avatar 4.5.2014 14:37 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Vzhledem k tomu, že jsem se nedávno pozastavil nad tím, jak jsem prakticky nastěhován u společností jako je Google, nebo Facebook, rozhodl jsem se, kde to je jen možné, přestěhovat služby k sobě (na svůj server) a dále jim již neposkytovat všechny své osobní údaje.
    Toliko preface blogu. Ale zrovna nastěhování u Googlu by mě nechávalo docela chladným.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bystroushaak avatar 4.5.2014 15:22 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Jo, už je to chvíle, co jsem četl ten blog, tak se mi vytratil kontext.

    Jinak zrovna u těch konferencí bych se moc nebál, i kdyby byly veřejné a měl k nim přístup kdo chce. Většinou je to docela o ničem a má to spíš jen sociální efekt, aby jsme nezapomněli, jak vlastněn vypadáme, když se v teamu vidíme IRL na pár hodin jednou za měsíc.
    Grunt avatar 4.5.2014 15:37 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    No pro všechny případy tady uvedu alternativu vycházející z Jitsi: JitMett a Jitsi Videobridge. Obojí se stalo nedávno oficiálním nástrojem IETF. Nic z toho jsem ale nezkoušel, takže kompletně bez záruky.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.5.2014 11:09 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    zdravim,

    vcelku dost zajimave tema a ohlednuti, jake pouzivame protokoly ke komunikaci.

    Par let zpatky jsem pouzival ICQ, pak lehce Jabber.

    Jenomze pak zjistite, ze neni treba tolik komunikovat s okolim. Ze je treba mit volny cas pro nejake sve veci v co nejdelsim bloku a nedelat "hotline", ktera reaguje okamzite. Funguji na klasickem emailu. Kdo neco potrebuje rychle, tak si na muj verejny telefon muze zavolat v nejake rozumne hodiny. Pripadne zaslat sms. Pokud je nejake zajimave (odborne) tema, tak s nekterymi lidmi vedu "emailove rozhovory".

    Samozrejme, ze clovek neprehledl presun kominikace na Facebook. Jenze webovy chat facebooku ma par vad. Aby mi neustale blikaly upozorneni na nove zpravy a ze nekdo online, tak to uz nebude delat nic jineho. To, ze uz spatne neco dohledam, tak to me taky nelaka. Asi by slo neco propojit i s nejakym IM komunikatorem v desktopu, ale opet bych se dostal k tomu, ze bych nic dalsiho uz nedelal.

    Vcelku me lakal Skype, ale instalace se moc nedarila (par let zpatky) a toto bylo spise na ozkouseni.

    Dost veci poresite jednou za cas nejakou schuzkou osobne, kdy se veci trochu lepe naplanuji dopredu.

    Celkove se to da popsat realisticky asi takto: Clovek ma postupem doby mene casu, zjistuje ze ten zbyvajici cas je drahy a dost se zacal specializovat a ma trosku jine priority nez 95% lidi, takze si ne vzdycky s okolim popovida o necem zajimavem...

    gf
    Roman Horník avatar 5.5.2014 03:07 Roman Horník | skóre: 8 | Seč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Léta nepoužívám nic jinýho. Skype jsem nikdy neměl rád, ICQ už vůbec ne, a protože jsem asociál a misantrop, Xichtbůk a G+ jsou mi u /dev/urandom. Komunikaci šifruju a v rosteru dlouhodobě vedu jen osoby pro mně nejdůležitější. Vlastní server nemám, mám to @jabber.cz.
    I'm only wearing black until they make something darker | Debian-Linux.cz | Debian fórum
    5.5.2014 08:11 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Ja pouzivam XMPP, mam ucet na jabim.cz, otcovi som pridal tiez u nich ucet. On na linuxe pouziva gajim, ja na windows 7 pouzivam psi. S nikym inym cez IM nekomunikujem. Predtym som pouzival na komunikaciu Skype ale ked sme v praci presli na Windows 7 64 bit tak som nebol schopny rozchodit skype. Neustale sa po starte zobrazoval "rooster" a raz za par dni sa objavila hlaska s poskodenou konfiguraciou a skype bolo treba preinstalovat. Hlasil som tieto dve chyby, na diskusnom fore skype bolo plno dalsich ludi hlasiacich ten isty problem ale nikto to neriesil tak som presiel na XMPP.
    Čo Rys, to vrah!
    Prcek avatar 5.5.2014 15:01 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Tak já mám jabber účet od Jabbimu a v něm všechny ostatní sítě (ICQ, GTalk, Facebook) jako transport. Výhodou je přístup do historie na serveru, takže si můžu dohledat i věci, který jsem psal na jiných počítačích. A jako klienta Psi (případně na jiných počítačích Pidgin nebo KDE telepathy).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    vencour avatar 5.5.2014 23:39 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Přidal jsem do výběru.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    saly avatar 8.5.2014 10:41 saly | skóre: 22 | blog: odi_et_amo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Děkuji všem, kteří hlasovali v anketě, či přispěli do diskuse. Ani jsem nečekal tak hodnotné komentáře.
    8.5.2014 19:26 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    V anketě jsem nehlasoval. Mám jeden účet na jabbim.com, ale nikdy jsem ho v podstatě nepoužil bo nebylo s kým, teď už si ani nepamatuju heslo. V době kdy bylo rozšířené ICQ, tak jsem používal jako ICQ klient QIP, později QIP Infium, který v sobě měl XMPP od qip.ru a to už jsem docela používal bo se to docela lidem pletlo jestli psali přes ICQ protokol nebo přes ten qip.ru jabber. ICQ už nepoužívám, Skype použiju tak jednou za rok a jinak používám XMPP přes Google a Facebook. Žádné Viber, Whatsapp nepoužívám. Ale nedávno mě zaujal Telegram, jen má nevýhodu v tom, že registrace je na tel.číslo, i tak ale lepší než FB/Whatsapp, Skype, Viber apod., třeba se časem víc rozšíří.
    10.5.2014 13:41 nofejsbuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Roky pouzivam jabber protokol, najprv na jabbim, teraz, ked Kerio doplnilo svoj postovy server o XMPP protokol, bezim na vlastnom servri. Mam tam spustu kontaktov, kedze tento postovy server vyuziva vela firiem a mam v nich vela znamych. Myslim, ze tato firma, povodom z Plzne spravila dobry tah, ked zaintegrovala XMPP. ICQ pouzivam tiez dlho, no velmi malo. Skype len prilezitostne, ze zaujimave a podivne, ako sa v biznis sfere rozsirilo skype. FB nastastie nemam, a cez GTalk mam tiez par kontaktov, samozrejme cez XMPP. Pozorujem vo svojom okoli narast tohoto protokolu, mozno aj mojim pricinenim. Pidgin je celkom dobry klient i na mojom thinkpade s kubuntu. Mozno je aj trochu na nas, ako spropagujeme jabber komunikaciu v nasom okoli.
    paul2no avatar 13.5.2014 17:08 paul2no | skóre: 16 | blog: Paulovo doupě | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    Já ve svém okolí vidím bohužel jen to, že ICQ umřelo už dávno, Skype pomalu taky a XMPP nepoužívá už vůbec nikdo. Všichni používají jen a pouze Facebook, u kterého já účet nemám a mít nebudu, protože některé části jeho podmínek používání se mi opravdu nelíbí.

    Bohužel ty nejblbější uzavřené protokoly mají vždycky nejlepší marketingovou propagaci, a ty co opravdu za něco stojí jen živoří někde na okraji zájmu. Pár lidí jsem se pokusil dotlačit k XMPP, ale setkal jsem se jen s nezájmem.
    Pravda, láska a elektrická trakce zvítězí nad lží, nenávistí a trakcí motorovou.
    kotyz avatar 13.5.2014 18:10 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: IM dnes (zemřelo jsi, XMPP?)
    No on ten facebook chat je taky normální xmpp, dá se používat s libovolnym klientem, ale používaj jen ty části protokolu co se jim hodí, takže spojení s jinýma serverama třeba nenabízí, multiuser chat tam je, ale takovej trochu jinej a to je asi tak všecko. No a hlavní potíž je asi v tom že pak má facebook k těm zprávám neomezenej přístup a bůhví co všecko s nima pak dělá (prakticky už mam ověřeno že například cenzuruje některý odkazy, nelíbí se mu třeba xtube a nepomůže mi ani když to proženu nějakym populárnim zkracovačem jako třeba bit.ly, stejně to pozná).
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.