abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 754 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    repas notebooku

    28.12.2009 02:46 | Přečteno: 1931× | bastleni | poslední úprava: 28.12.2009 12:20

    Zdravim, tak uz mam taky blogisek. timto bych se chtel privitat a casem budu psat zapisy o tom jak to chodi u mensich isp. Warning zapis obsahuje 10 obrazku.

    Se znamym tahame inet o par vesnicich a par stovkach upsanych dusi. Nase velikost, resp malost ma za dusledek to ze musime byt univerzalni a resit jakykoliv problem, takze nestaci jen v teple domova konfigurovat mikrotiky ale je nutne navrhovat a varit konstrukce, splhat po strechach, delat papirovani,opravovat pc.. etc, je toho mnoho.

    A ted k dnesnimu tematu. Mam nejake ty znalosti elektroniky tak obcas neco opravim, jednou to byl notebook a v posledni dobe se trochu rozkriklo ze je opravuji, tak mi sem tam neco pod rukama proslo.. Ted poprve to byl postarsi acer a ihned se umistil na muj top-ten, no posudte(omlouvam se za kvalitu fotek, lepsi fotak nez mobil nevlastnim):

    Tak pro zacatek, normalne jsem to podle servis manualu zacal rozebirat, vevnitr docela svincik, klasika ,ale co sem to nenasel po odmontovani vetracku:
    Diky spatnemu navrhu notebooku se ucpal vetraci otvor hned u zebrovani heatpipe slisovanym prachem a totalne zamezil chlazeni jedinym otvorem smerem ven...

    Jedeme dal. Zde muzete videt tlacitka pro touchpad (4 pro krizove scroll tlacitko a 2 po stranach pro leve a prave mysitko) pripajene primo na zakladni desce desce! a pritom od dotykove plochy vede samozrejme kabel do desky.
    ...

    Tady vidime jak cela tato genialni konstrukce vlastne funguje, tlacitka pomoci techto tycek bouchaj do zakladni desky. Samozrejme v extra provedeni z legendarniho neznicitelneho cinskeho plastu :)

    ...

    Tim se dostavame ke 'kostre' celeho notebooku, ktera je podle navrhu prednich tchajwanskych expertu odlita z jednoho kusu plastu spolecne se spodnim krytem. Mozna to na prvni pohled vypada jak med ale to je jen kamuflaz proti kacirum co pozaduji kostru z kovu.
    ...

    Staci zlehka vzit za jakoukoliv cast kostry a hejbne se klidne o 2cm, ntb je skoro jak zivy. Plasty mi pripominaj takove ty vetnamske slepovaci modely letadel. Vnejsi casti jsou povrchove upraveny takze ta lacinost neni tak videt ...
    ...

    Takhle se podle servisniho manualu vyndava zakladni deska, prohnete bocni plast a zatlacte zespodu na desku , uslysite mensi lupnuti ( od praskleho plastu :) ).

    ...

    Zde vidime chytre pouziti jednoho odlitku pro vice druhu notebooku. Vetraci otvor, ktery u tohoto modelu nema vyznam je zakryt kusem gumy.

    ...

    Nakonec baterka pripajena primo do zakladni desky
    to uz je jen symbol toho 2leteho zivotniho cyklu nektere elektroniky s kterym tito vyrobci maximalne pocitaj.

    Samozrejme se vrtam jen v ntb starsich 2 let, takze sve chyby mohli uz vyrobci napravit, ale rekl bych ze dneska to bude s notebooky do 15k docela podobne a pritom se za tu cenu prodava kvalitni repasovane neznicitelne ibm s c2d, kovovymi panty a kostrou. Lidi jsou sileni.

    No a tim bych asi me dnesni poselstvi ukoncil, takze dekuji za pozornost a priste bych mohl treba poodhalit nejake know-how z pudnich serveru, pokud teda timdle zapiskem nepohorsim :).

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.12.2009 03:57 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Lenovo? Přesně stejné problémy s chlazením mám u své N200 :( Ale fakt je, že alespoň ta deska jde vyndat slušně a TP má tlačítka mimo MB. Jen přemýšlím, jak to chlazení upravit - rád bych sání zezadu ;-)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    brk avatar 28.12.2009 06:58 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Tak tady si asi nikdo nedělá iluze, že jde o stejnou levnou "no name" sračku. Tohle má na svědomí ještě Lenovo před odkoupením divize IBM a kdo v té době o nějakém Lenovu slyšel? Já určitě ne.

    Lenovo naštěstí alespoň trošku odlišilo klasické řady od IBM, i když o ThinkPad s přívlastkem SL, což má v řeči jejich powerpointových mágu představovat small business, si velké iluze nedělám a když jsem teď vybíral notebook tak jsem skončil u ThinkPad R400 kvůli finančnímu limitu. SL jsem zavrhl, jak si přečetl, že to údajně i navrhli v Asusu.

    Měl jsem z toho Rka trošku strach, ale vypadá poctivě bytelně, jak jsem po dlouhá léta u ThinkPadu zvyklý. Za rozumný příplatek si k tomu dovolili dát 3 roky záruku NBD on site, tak snad to něco vydrží. Zatím z něj mým lepší pocit, pokud nepočítám tu příšernou váhu - 2,4kg, než z mého cca rok a půl starého ThinkPadu X61s, ke kterému bych vzhledem pořizovací ceně výhrady určitě měl.

    USE="-qt -kde"
    28.12.2009 11:11 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Ty SLka nejsou zas tak špatný, jak si většina lidí myslí. Jasně, muselo se šetřit a je to poznat ale rozhodně jsou furt bytelnější než 85 % notebooku ve stejné cenové kategorii. Můžete provést i to klasické thinkpadovské odnesení notebooku za displej aniž byste se báli, že někde něco praskne. Pro běžného uživatele (tím nemyslím toho, co bude mít notebook jen na stole a za 3 roky si koupí nový) je to dobrý stroj.

    Kdyby to nebyl Ideapad, tak bych o něm (14-palcová varianta je docela v pohodě i hmotností) klidně uvažoval.
    28.12.2009 11:31 pacholeq | blog: odpor_je_marny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    ja si vylil do meho thinkapadu t40p tak 0.4l ledoveho kafe. zasahl to wireless modul trochu toho bylo i na grafice, rozlevalo se mezi par smd odpory atd, chvili nez sem ntb otevrel se to v tom docela louhovalo. no poradne jsem to procistil, nechal to den proschnout, zase cistka, slozil ... a funguje dodnes, jen jsem musel preinstalovat widle ktere se z toho soku nevzpamatovaly(ntb se ihned po politi vypl) :) znamemu nekdo do SL vylil trochu limonady a prestoze ma ty slavne odvodnovaci kanalky tak prestala fungovat klavesnice a touchpad, ale je fakt ze to je lepsi nez kdyz to muze odnest grafika umistena ihned pod klavesnici jako u me.
    brk avatar 28.12.2009 11:42 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Kdyby to mělo klasické ThinkPadí rozložení klávesnice, tak bych o tom možná i uvažoval. Klávesnici to má ale jinou a ty zmínky o Asusu mne jen utvrdily.
    USE="-qt -kde"
    28.12.2009 12:56 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    A zkoušel jsi s tím reálně pracovat? Já se taky nejdřív rozčiloval, pak si ale přítelka pořídila SL400 a ač v práci/doma píšu výhradně na standardní thinkpadí klávesnici, tak s tím problém nemám (no dobře, až na Page Up/Down a malý rozestup mezi bloky funkčních kláves).
    brk avatar 28.12.2009 13:42 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Nezkoušel. Nechtěl jsem si zvykat na další rozložení klávesnice.
    USE="-qt -kde"
    28.12.2009 14:49 Hans
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Jaký je ten podstatný rozdíl, proč kdekdo tak miluje značku, třeba ono IBM? Ty počítače jsou stejně vyráběny všechny v Číně, kolikrát i v těch samých továrnách. A pokud je to nějakým iluzorním hlídáním kvality... Mám pocit, že tchaj-wanský Asus má větší možnost ohlídat kvalitu v čínské továrně než americký IBM, DELL, HP, whoever (navíc pokud bude chtít továrník ušetřit, tak ušetří, i kdyby na chleba nemělo být)...
    28.12.2009 15:40 pacholeq | blog: odpor_je_marny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    rozdil je trochu kovu a par tvrzenejch plastu, nic podstatneho :D
    vencour avatar 30.12.2009 20:23 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku

    Mam zkušenost s r61 a r51e, klávesnice je zlatá. Uspořádání konektorů tak nějak "rozumné". Bytelnost konstrukce dostačující. Vychytávky jsou, třeba lampička a trackpoint.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    bazil avatar 28.12.2009 04:11 bazil | skóre: 33 | blog: sluje | Miroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Dobrej blog a rád se dozvím něco i o půdních serverech :-)

    Jen by to trošku chtělo upravit styl psaní. Věty, odstavce, ať se to lépe čte. A obrázky by to chtělo nahrát sem na abíčko a pak teprve vložit (menší). Přecijen je na svém serveru nemusíte mít věčně, ale na abíčku zůstanou, dokud to tu bude fungovat.

    Těším se na pokračování.
    brk avatar 28.12.2009 06:44 brk | skóre: 29 | blog: broukoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Souhlas, akorát bych se ještě přimlouval za diakritiku. Její absence mi nevadí na IRC, ICQ, jabberu, ... a sám tak píšu, ale v blogu mi to už docela neladí.
    USE="-qt -kde"
    kotyz avatar 28.12.2009 10:24 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    ani sem si nevsim ze tam nebyla :-D
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    AsciiWolf avatar 28.12.2009 11:16 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku

    Ono to bylo bez diakritiky? Toho jsem si ani nevsiml (a pocitam, ze nejsem jediny)... Holt degenerace z IRC... :-)

    No, i kdyz, zas tak hrozne to se mnou nebude - znam i lidi, kterym diakritika vadi... :-D

    28.12.2009 11:35 pacholeq | blog: odpor_je_marny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    jo diky. ted na to formatovani taky koukam, priste se polepsim, uz na me lezla ospalost z vanoc. cestinu pouzivam vsude, ani moc s diakritikou neumim psat, ale tak muzu to zkusit :)
    bazil avatar 28.12.2009 12:04 bazil | skóre: 33 | blog: sluje | Miroslav
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    blog můžeš ještě upravovat ;-)
    =^..^= AmigaPower® avatar 28.12.2009 11:16 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Dobrej blog, jen za obrázky dávej <br> a možná menší... ;-)
    28.12.2009 12:21 pacholeq | blog: odpor_je_marny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    dik, br pridano
    =^..^= AmigaPower® avatar 28.12.2009 13:27 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    ...teď koukám, že "před" by to chtělo taky, jeden mi tam ujíždí vpravo ;-)
    MMMMMMMMM avatar 28.12.2009 11:24 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    28.12.2009 11:31 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Tieto zapchate chladice su klasika vo vsetkych novsich notebookoch. Medena farba znutra na plastoch tam je kvoli tieneniu.
    28.12.2009 12:20 pacholeq | blog: odpor_je_marny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Tak tento notebook je spis starsi :) asi zalezi na vyrobci/modelu a jak moc nad tim kdo premyslel, zas tak bych to negeneralizoval. To s tou medi byl spis takovy vtipek, kdo by taky z tohoto materialu delal nosnou konstrukci ..
    otasomil avatar 28.12.2009 14:11 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku

    Notebooky dnes jeste nekdo opravuje ?

    Myslim po HW strance....

    SW stranka to je neco jinyho. To byste musel prave prineseny kus z obchodu vyhodit rovnou.

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    28.12.2009 14:43 pacholeq | blog: odpor_je_marny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    me to docela bavi a je to dobra sluzba pro cleny sdruzeni, lepsi nez to vyhodit do popelnice ..
    28.12.2009 15:18 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Ano, ja obcas tiez. Naposledy pred par dnami.
    28.12.2009 16:03 Jan Grmela | skóre: 45 | blog: Kilo šťávy z lachtana | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Spíš upgraduje. A s tím jde ruku v ruce i to opravování (zalepování pinů na neoriginální WWAN kartě např.) :-)
    vencour avatar 30.12.2009 20:25 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku

    Jeden mam schovanej, že do něj zkusim něco sehnat ... a pak teprve to vzdam. Diagnózu jsem dostal, co by mu mohlo pomoct ;-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    28.12.2009 14:29 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    doporučuju fotit něčím co k tomu účelu bylo stvořeno primárně. Na těch fotkách je vidět leda kulový. Když už není vyhnutí a musí se použít fotítko v mobilu tak aspoň ať je to trochu ostré. U většiny těch bazmeků nemá smysl dělat detaily, naprostá většina jich neudělá ostrý obraz na půl metru, některé ještě dál. Pak je lepší vyfotit to z metru ostře a udělat v počítači výřez. O rozlišení není třeba se obávat, dnes do mobilů cpou šílený megapixely aby to bylo dražší a prodejnější. Přitom na takovouhle ilustrační fotku klidně stačí 640x480. A taky je potřeba mít neumatlanou čočku což je u krámu co se 20 hodin denně žmoulá v kapse docela zásadní.
    28.12.2009 14:44 pacholeq | blog: odpor_je_marny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    jj ten muj smejd moc neostri a i na vetsi vzdalenost sou ty fota hnus, spis ale poridim nejakej jetej 3Mpix kompakt na aukru za par kourun
    28.12.2009 16:44 michal | skóre: 24 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Přesně tak, vyčistit čočku a použít pořádné osvětlení !! a už by to skoro nebylo poznat, že je to z mobilu.
    kyknos avatar 28.12.2009 18:49 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Vy s tim nadelate. Za komunistu jsem fotil papirovym fotoaparatem Dirkon, a o takovehle kvalite se mi ani nesnilo :)))
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    28.12.2009 20:16 PepaSFI
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    zadej si do vyhledávání pinhole. Focení dírkama je dost oblíbené. Dá se najít i ta vystřihovánka.
    kyknos avatar 29.12.2009 00:51 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    stejen tak je oblibene foceni telefony
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Ruža Becelin avatar 28.12.2009 17:20 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Haha, prachovy koberec :-D Naposledy jsem ho vybiral z HP 8430 :-W
    Jezekus avatar 28.12.2009 17:49 Jezekus | skóre: 19 | blog: jezkova_nora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    To jsem se pokousel marne otevrit abych dotahl panty, protoze se vaklaj. dostal jsem ven klávesnici a to bylo tak vše. :-(
    28.12.2009 18:40 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: repas notebooku
    Treba hladat na webe

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.