abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 763 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Gentoo s UEFI + Systemd a komerční podpora Ubuntu a Gentoo

    8.4.2013 22:20 | Přečteno: 1487× | Linux | Výběrový blog | poslední úprava: 9.4.2013 17:40

    Po dlouhé době bych rád napsal něco o posledních událostech týkajících se Gentoo s UEFI a Systemd. Dále bych se chtěl zmínit o komerční podpoře Ubuntu a Gentoo. Je z toho takový pěkný gulášek, tak si ho užijte ;)

    UEFI jsem se jal vyzkoušet, tak jsem pozapínal volby v jádře a vzhledem k mé každodenní ignoraci GRUBU, se rozhodl bootovat kernel přímo z UEFI, bez prostředníka v podobě GRUBU nebo elilo atd. Jako návod posloužily http://wiki.gentoo.org/wiki/EFI_stub_kernelhttp://wiki.gentoo.org/wiki/UEFI_Gentoo_Quick_Install_Guide.

    Systém s novým kernelem z USB flash disku dle druhého návodu nenabootoval, po chvíli experimentování s UEFI FB (abych něco viděl než to zamrzne) a RADEON DRM jsem narazil na problém v ovladači radeonu. V momentě inicializace radeondrm počítač vytuhl. Používám grafickou kartu integrovanou v CPU (AMD 3870K), která zřejmě nebyla dostatečně otestována s jádrem 3.8. Patch od agd5f https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=62976 okamžitě pomohl a při jednom vyřešil i občasné zamrzávání s 3.9-rc4 projevující se i s biosem klasicky bootovaným jádrem (dva bugy jednou ranou, yay!).

    Z USB flashdisku to momentálně bootuje obstojně, bohužel bývalá boot partition na začátku disku, kterou jsem přeměnil na "EF" EFI oddíl s MBR odmítá bootovat a efibootmgr ignoruje. I přesto, že by to mělo dle zdrojů na internetu jít. Na GPT kvůli momentální nemožnosti zálohy dat zatím přecházet nebudu a tedy boot z USB flash disku formátovaného na GPT zůstává jedinou možností.

    O Systemd je slyšet už nějakou dobu. V základu Gentoo používá klasické OpenRC, které má své mouchy, ale je vesměs stabilní řešení. Osobně jsem nenarazil na nic vážnějšího, než poslední dobou problém s připojováním NFS share, kdy openrc přestal připojovat nfsv4 a při manuálním mountu za běhu systému OpenRC vytuhl při vypínání - prostě neodpojil nfs.

    S lehkou nejistotou jsem se vydal přečíst si návod  http://wiki.gentoo.org/wiki/Systemd . Po poměrně jednoduchém sledu příkazů jsem se jal restartovat systém. Vše naběhlo okamžitě. Jediné co nešlo "out-of-box" bylo KDM, kde bylo třeba vytvořit soubor kdm.service (případně můžete mrknout na bug 455288 ), dle návodu na wiki http://wiki.gentoo.org/wiki/Systemd/upgrade. Ještě jsem povolil dhcpcd přes systemctl a vše běží jak po másle. Start mého PC byl vždy poměrně rychlý, ale teď je ještě o něco kratší. Subjektivně to nejvíce sleduji na rychlosti vypnutí, které je teď stěží postřehnutelné, oproti několika sekundám s OpenRC.

    Komerční podpora pro Gentoo a Ubuntu. Myslíte, že v této oblasti je dostatečná poptávka?

    Je to stoupající trend, kdy velké množství firem začíná Ubuntu a poohlíží se po technické podpoře? U Gentoo předpokládám pokrytí nasazení v netypických prostředích, kde jiné komerční, případně jiné linuxové distribuce budou mít potíže.

    Má to ale smysl? Za jakékoliv názory budu vděčný.

           

    Hodnocení: 88 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.4.2013 22:28 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Rekl bych, ze otazkou neni, jestli "to ma smysl", ale jestli to dokazes prodat tem, o kterych si myslis, ze se jim to hodi (a jestli je takovych dost). Urcite bude asi docela naivni myslet si, ze staci si vyhodit na web, ze neco takoveho delas (pokud jde teda o tebe) a zakaznici prijdou sami ;)
    Pekny post :)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    pavlix avatar 10.4.2013 16:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Urcite bude asi docela naivni myslet si, ze staci si vyhodit na web, ze neco takoveho delas (pokud jde teda o tebe) a zakaznici prijdou sami ;)
    Na to si každý musí přijít sám :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    8.4.2013 22:53 Ivorne | blog: Ivorne
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Na ten rychlý start a vypínání jsi mě nalákal. SystemD asi taky vyzkouším.
    Bedňa avatar 9.4.2013 00:06 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Má to len jeden háčik, raz nastúpiš a nieje cesty späť! Ak chceš skončiť so systémom ktorý robí to čo chcešš odporúčam. Áno správne si odhadol systemd chce za každú cenu urýchliť boot. Ešte raz zopakujem "za každú cenu".
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    David Heidelberg avatar 9.4.2013 00:12 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Co by mě mělo přesněji scházet na Systemd - jako běžnému uživateli na desktopu? Cesty zpět samozřejmě je, a to odinstalovat systemd a smazat init=/bin/systemd.
    Bedňa avatar 9.4.2013 10:44 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Jako že ti sem tam niečo nepôjde :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 10.4.2013 16:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Tak, třeba se časem systemd vyladí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.4.2013 08:52 random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo

    Děkuji za úvod k instalaci SystemD, možná to taky vyzkouším. Když jsem se naposledy sháněl po podrobnostech, (semi-)oficiální postoj Gentoo byl: „Klidně si to zkuste, ale rozlije vám to mlíko a sežere koťátka a my za to nemůžeme!“ Jak je to s podporou v ebuildech? KDM se musí dodělávat ručně, co ostatní? DBus, Metalog, NTPD, Wicd…?

    K UEFI bych ještě přidal poznámku, že pokud to někde nefunguje, ještě nemusí být chyba na straně Linuxu. Mnoho výrobců základních desek kurví své implementace UEFI ještě víc, než kurvili své BIOSy. A to je co říct.

    Za všechny bych jmenoval třeba Gigabyte, se kterým mám čerstvou špatnou zkušenost. EFI System partition rozpozná pouze tehdy, je-li naformátovaná instalačním programem Windows a i k tomu se předtím musí nastavit celkem neintuitivní volba v konfiguraci firmware, pojmenovaná ve stylu „CD/DVD boot“, která ve skutečnosti zapíná podporu EFI bootu – i pro HDD. Navíc neumí nastavit jméno souboru, který má bootovat – natvrdo se shání po tom Windowsím.

    Škoda, že se na PC neprosadil standard OpenFirmware, debilitu výrobců by to sice nevyřešilo, ale aspoň by kazili lepší základ. :-)

    9.4.2013 15:26 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Aneb jak si zkurvit gentoo :-P.
    Baník pyčo!
    9.4.2013 16:36 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Spelling:
    Yes, it is written systemd, not system D or System D, or even SystemD. And it isn't system d either. Why? Because it's a system daemon, and under Unix/Linux those are in lower case, and get suffixed with a lower case d.
    systemd wiki
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    David Heidelberg avatar 9.4.2013 17:41 David Heidelberg | skóre: 46 | blog: blog_
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + SystemD a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Grunt avatar 9.4.2013 18:25 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + Systemd a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    k mé každodenní ignoraci GRUBU
    GRUB teď dovede přepnout Intelové karty do nativního rozlišení. Nevím jak to dělají, ale je to tak. Jádro už si pak převezme jen inicializovaný framebuffer. Už mi chybí v tom GRUBu jen status-bar při načítání a internetový prohlížeč.
    Myslíte, že v této oblasti je dostatečná poptávka?
    Já bych to řekl tak: Pokud je někdo zvyklí platit (třeba za systém), bude zvyklí platit i dál (za podporu). Pokud si rázem platit odvykne, moc už se mu asi dál platit chtít nebude. Ale tím se tě nijak nesnažím odradit.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    9.4.2013 22:13 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + Systemd a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    GRUB teď dovede přepnout Intelové karty do nativního rozlišení. Nevím jak to dělají, ale je to tak. Jádro už si pak převezme jen inicializovaný framebuffer. Už mi chybí v tom GRUBu jen status-bar při načítání a internetový prohlížeč.
    no ale zato má narozdíl od emacsu textový editor :-p
    10.4.2013 18:43 kolcon | skóre: 15 | blog: kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + Systemd a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    muzete mi nekdo vysvetlit, k cemu je dobry o par sekund rychlejsi boot?
    12.4.2013 11:40 noclok
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + Systemd a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Rozhodně lepší než o pár sekund pomalejší boot :)
    13.4.2013 14:09 kolcon | skóre: 15 | blog: kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + Systemd a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    aby se kvuli tomu musela prekopat "pulka systemu"?
    Grunt avatar 13.4.2013 19:54 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + Systemd a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    No bože, skříně se vynesou na balkon a křeslo se dá do kuchyně.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Bedňa avatar 14.4.2013 00:07 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + Systemd a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    :-D :-D
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    the.max avatar 10.4.2013 19:30 the.max | skóre: 46 | blog: Smetiště
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Gentoo s UEFI + Systemd a komerční podpora Ubuntu a Gentoo
    Ohledne komercni podpory pro gentoo a bububuntu. U gentoo to IMHO nema smysl, ten kdo jde do gentoo si je vedom co ho ceka a je naprosto jasne, ze to neni pro kazdeho (uzivatele bububuntu). Uzivatel Gentoo umi pouzivat google, dokaze pri reseni problemu premyslet a znovu pouzivat google. Mel by mit i hlubsi 'systemovejsi' znalosti, takze tam asi podpora moc smysl mit nebude.

    Co se ale tyka blbuntistu, tam by to mozna smysl mit mohlo, protoze bubuntu si instaluji stejne jen zoufalci, co neumi nainstalovat Debian. Ale i tak je tam OBROVSKE mnozstvi klikacu, kteri budou fungovat na systemu copy & paste a pokud jim nabidnes placenou podporu, tak si budou myslet neco o zlodejich, kdyz to bububuntu je prece zadarmo.
    KERNEL ULTRAS Fan Team || Sabaton - nejlepší učitel dějepisu || Gentoo - dokud nás systemd nerozdělí.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.