abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 723 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak jsem si přiohnul GNOME Shell

    21.10.2012 14:04 | Přečteno: 2168× | Dev/Tech/Gnu | Výběrový blog

    GNOME Shell je u spousty uživatelů v nemilosti. Já jsem si toto přostředí vcelku oblíbil, ale je fakt, že ho nepoužívám tak, jak mi ho designéři naservírovali. Shell se snaží o jasně rozpoznatelný vzhled a proto nenabízí žádnou velkou konfiguraci. Na druhou stranu je do něj možné instalovat rozšíření která, díky použitému JavaScriptu, mohou dělat prakticky cokoliv. Ať žije monkey-patching. Článek je psán pro GNOME 3.4, ve Fedoře.

    Tlačítka na oknech

    Jsem zvyklý na zavírací tlačítko vlevo (v práci používám Unity), navíc potřebuji i minimalizační tlačítko, protože nerad zírám na hromadu překrývajících se oken. Tento layout není možné nastavit ani v “advanced settings” a je potřeba nainstalovat dconf-editor (pozor, dříve se používal gconf-editor) a upravit následující klíč na hodnotu uvedenou v uvozovkách.

    org.gnome.shell.overrides.button-layout “close,minimize,maximize:”

    Šetříme pixely

    Používám notebook s rozlišením 1600x900 a proto potřebuji šetřit vertikální pixely (Unity je v tomto lepší). Rozšíření maximus umí u maximalizovaných oken odstranit titulkový pruh. Některé gnomácké aplikace upravené podle nejnovějších guidelines toto činí samy od sebe.

    https://extensions.gnome.org/extension/354/maximus/

    De-maximalizaci oken je pak možné provádět tažením myši za horní panel. To mi ale moc nevyhovuje, proto mám nainstalované ještě rozšíření “Window Buttons”, které odstraněná tlačítka zreplikuje na horní panel.

    https://extensions.gnome.org/extension/426/window-buttons/

    Applety

    Pravá část horního panelu obsahuje zbytečné ikony zapínající zpřístupnění pro tělesně postižené a bluetooth.

    https://extensions.gnome.org/extension/125/bluetooth-icon-remover/ https://extensions.gnome.org/extension/112/remove-accesibility/

    Protože mám rád ticho, řeším teplotu procesoru a vytížení systému. Pozor, existuje ještě jeden system monitor, ten zobrazuje grafík vlevo dole.

    https://extensions.gnome.org/extension/82/cpu-temperature-indicator/ https://extensions.gnome.org/extension/120/system-monitor/

    Na screenshotech vidíte ještě sluníčko, to není předpověď počasí, ale regulátor jasu.

    https://extensions.gnome.org/extension/231/brightness-control/

    Závěr

    Na GS si cením, že má hezký design a na mém Intelu je bleskově rychlé. Doufám, že časem se budou nejpoužívanější rozšíření stěhovat do základu (jak se to jednu dobu dělo u Firefoxu).        

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Jak jsem si přiohnul GNOME Shell, obrázek 1 Jak jsem si přiohnul GNOME Shell, obrázek 2 Jak jsem si přiohnul GNOME Shell, obrázek 3 Jak jsem si přiohnul GNOME Shell, obrázek 4

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Michal Fecko avatar 21.10.2012 14:13 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Gnome's hell
    21.10.2012 14:49 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Kdybych to neviděl po sto padesáté prvé, tak by mě to i pobavilo.
    Jardík avatar 21.10.2012 14:37 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Potřebuji šetřit místem
    LOL. A ten screenshot je toho opravdu důkazem. Podle velikosti písma bych řekl, že jsi slepý, teda jestli tvůj displej nemá tak pod deset palců, o čemž pochybuju.
    Věřím v jednoho Boha.
    21.10.2012 14:47 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Displej je čtrnáctka, nijak nijak zvlášť kontrastní, rozlišení docela velké, oči unavené. Proto mám nastavené velké písmo a proto nestojím o zobrazení zbytečných panelů.
    Jardík avatar 21.10.2012 15:20 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    No jelikož písmo v gnome-shellu změnit stejně nejde (když nebudu počítat ruční editaci CSS, která mi stejně při další aktualizaci zmizí) tak bych na to hnusně velké písmo musel civět i u mě. To je jedno moje proti. Druhé je padding - všude obrovský zbytečný padding jako optimalizace pro dotykové displeje, ale to plácání místem je něco strašného. Na svém 19" monitoru s 1280x1024 používám 8pt písmo, možná snesu ještě 9pt, ale všechno ostatní je prostě obrovité. 32px velké ikony v souborovém manažeru v režimu ikon jsou tak akorát, všechno větší je obrovské. V detail režimu 16px, všechno větší je obludnost (aneb nový nautilus 3.6 s 32px ikonamy!). V gnome-shellu si chci si spustit aplikaci a vybafne na mě nějaké fullscreen okno přes celý displej s obrovitýma ikonama. Zlaté menu ala gnome 2 či classic menu v KDE.

    Další věc na gnome-shellu - je pro mě pomalý. Na Intel X3100 má všechno strašné zpoždění, ukážete na položku menu a úplně cítím to zpoždění, než ji to vůbec nasvítí (bez efektu), zobrazení activities okna pomalé. První kliknutí na seznam aplikací zaseká celý gnome shell na pár sekund, než to načte všechny aplikace a ikony, aneb proč to proboha nemůže načíst ikony v jiném vlákně či nějak jakoby-asynchronně (v další iteraci smyčkou událostí) po jejich zobrazení, alespoň by ta pomalost nebyla tolik znát. Ta pomalost na Intelu X3100 je způsobená OpenGL compositorem, xrender v KDE funguje docela uspokojivě, OpenGL compositor v KDE je stejně zasekaný jako gnome-shell. X3100 nesnáší shadery, možná ukáže ještě nějaký ten kvádr ve fixed-pipeline, ale jakmile se začne zabývat shaderama, tak je to chcíplá myš. A pomalost gnome-shellu bych se nabál shodit na to, že se tam asi používají shadery, jinak by to tak pomalé být nemělo. A jestli ne, nevím proč, ale je to prostě pomalý.

    Předposlední věc - prostě mi chybí dole panel na přepínání aplikací. Ani cinnamon pro mě není řešením. Protože efekty, je pomalý.

    A jako poslední, úplně něco, co mě nejvíc deptá - ten notifikační skrývající se panel dole. Taková odporná věc. To si otevřete nautilus, zastrčíte flashku, kliknete v nautilovi na ikonu, připojí ji a v tu ránu na vás v gnome shellu vyskočí notifikace přes půlku obrazovky s výběrem "Otevřít" a "Vysunout", nebo tak něco. Přitom už jste ji dávno "otevřel", křížek tam nikde není a "Vysunout" nechcete. Dokud ale nekliknete na "Otevřít", tak ta vopičárna nezmizí. Takže super, máme 2 okna.

    Jakoby to nebylo málo, jelikož můj disk v notebooku je mrtví, mám připojen 3.5" disk přes USB a z toho mi běží systém. Ale gnome-shell je blbý a hned po jeho startu na mě bafne ona notifikace přes půlku obrazovky, že našel USB disk a jestli ho chci otevřít, nebo odpojit! Si ze mě vyloženě dělaj prdel.

    Dále nadávám notifikačnímu panelu - fullscreen aplikace. Např. nedávno jsem sem tam zapařil torchlight z Humble bundle, popř. kdysi jsem pařil Regnum Online (než ho zkurvili super novou grafikou a na intelu si neškrtnu s více než 5fps). Vyzkoušejte si to s gnome-shellem ve fullscreenu. To takhle v zápalu hry najedete ke spodnímu okraji a gnome-shell vám vpálí facku typu vystrčení notifikačního panelu a překryje vám spodní část hry a vy nemáte jak kliknout na ty důležité ikonky! A vypnout to? Kdepak, v gnome nemůžete nic vypnout!
    Věřím v jednoho Boha.
    Jardík avatar 21.10.2012 15:24 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Áááá, ťech hrubek, přístě si to po sobě přečíst před odesláním.
    Věřím v jednoho Boha.
    21.10.2012 21:50 Čtenář
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    když tomu nerozumíš tak to nečti ...
    Jardík avatar 21.10.2012 22:33 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Reagoval jsem na vlastní komentář, tak proč bych tomu nerozuměl?
    Věřím v jednoho Boha.
    22.10.2012 01:22 zxtlpn | skóre: 8 | blog: zxtlpn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    :D
    21.10.2012 15:46 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Písmo nastavit lze, já používám koeficient 1.2, ty by sis mohl nastavit 0.8. Podívej se na obrázek, který jsem ti přidal.

    A ještě k výkonu. GS mi přijde o dost rychlejší než Unity. Nejde ani tak o překreslování, ale spíš neskutečně líný Dash. Když jsem naposledy zkoušel KDE, tak byl výkon taky dobrý, to ti nikdo nebere. Na druhou stranu mám relativně nový HW s dobrou podporou (SandyBrige grafárnu).

    Jináč ať si každý používá co chce. Já moc nemusím tu hromadu hejblátek v KDE. Xfce je na mě příliš spartánské a ošklivé. Používal jsem k plné spokojenosti GNOME 2, na GS jsem si zvykl a líbí se mi vzhled. S Unity jsem taky schopen pracovat, ale není to moje volba číslo jedna.
    21.10.2012 16:45 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Když se klikne mimo to tlačítko otevřít, tak ta notifikace zmizí - žádná dvě okna. Navíc se objeví tak rychle, že než stačím otevřít filemanager, tak tam ta notifikace je.

    Vypnutí notifikací minimálně částečně jde. Stačí v tom menu pod ikonou uživatele přepnout upozornění a přestane to vyskakovat.

    A co se týče rychlosti kreslení; asi další příklad toho, jak jsou karty se specifikacema výborné :-) Mně na té ošklivé zlé nvidii s těma nechutnýma binárníma driverama to lítá jak z praku :)
    21.10.2012 22:07 kuba77 | skóre: 15 | blog: kuba77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    ten padding - já používám jiné GTK téma a nepřijde mi to tak hrozné, řekl bych srovnatelné s GNOME 2: odkaz

    a velikost ikon v přehledu programů (aktivitách) se dá změnit přes CSS daného GNOME-Shell témata. Místo Nautila používám Pantheon-files funkčně taky docela osekaný jako Nautilus ale přijde mi, že je svižnější a lépe se v něm nastavuje velikost ikon.

    Co se týče rychlosti, na Arch Linuxu jsem si přes ABS zkompiloval balíky gnome-shell, gdm, mutter a možná ještě nějaké další už nevím, a malé zrychlení jsem pocítil ikdyž mi GS nešel nijak pomalu.
    vain avatar 21.10.2012 14:53 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    To se nějak vylučuje? Třeba potřebuje šetřit místem právě kvůli velkému písmu, protože je slepý. Čím víc se ubere přiblblých lišt, tím víc se mu tam vejde velkých písmenek...
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Migi avatar 21.10.2012 14:38 Migi | skóre: 59 | blog: Mig_Alley
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Furt je to hnusny a furt je to ten styl "i hraboš na prvni pohled pozna že toje GNOME's Hell".
    21.10.2012 14:44 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    21.10.2012 14:56 Ondra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Addony pro Firefox:

    HTitle

    FxButton
    22.10.2012 09:27 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Maximus vypadá dobře. Přidám taky pár zajímavých. Dál potom ještě klasiku jako statické plochy a pár dalších drobností jako položky v menu.
    22.10.2012 11:41 paskma | skóre: 13 | blog: Paskmův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    K čemu je GS bez aktivního rohu? Tuhle fíčuru miluju.

    Ok, aplikací správných rozšíření je možné z GS udělat tradičnější desktop. Což ale já osobně nechci.
    22.10.2012 18:06 Karel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak jsem si přiohnul GNOME Shell
    Protože menu (nebo jak se tomu říká) pouštím jenom přes klávesovou zkratku a stejně tak programy - napíšu název do menu. Programy vlastně pouštím jako ve starém gnome s gnome-do. Myš tak nepotřebuju pro většinu činností. Záleží ale na stylu práce, takže kdo používá víc myš, tak se mu to určitě hodí.
    30.10.2012 16:42 fri
    Rozbalit Rozbalit vše GNOME Shell
    Na toleranci je dobré to, že pro snášenlivost se každý jednou může rozhodnout, anebo se to naučit.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.