abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 709 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    19.12.2008 16:52 | Přečteno: 2211× | ostatní | poslední úprava: 19.12.2008 17:26

    Taky má někdo z vás tu zkušenost, že jste na některém z komunikačních kanálů a čirou náhodou narazíte na někoho, kdo zrovna potřebuje, co nabízíte, a shání externí spolupracovníky do firmy s výbornými referencemi a zkušenostmi?

    Jděte do toho! Nebo možná... radši trochu přibrzděte :) a čtěte dál.

    Náhodné setkání

    Už při prvním internetovém setkání jsem se ptal, jestli jsme se tam potkali opravdu náhodou. To se asi stejně nedozvím... každopádně jsem se představil, řekl, co můžu nabídnout, a přistoupil na osobní schůzku.

    Pohovor naruby

    Nejlepší je, když s vámi někdo dělá pohovor a myslí si, co všecko se o vás dozví. Vy se zatím stihnete dozvědět mnohem víc o něm, protože si přitom vůbec nedává pozor. Tak například fakt, že schůzka probíhala blízko sídla firmy, ale přesto ve fastfood restauraci, vám leccos prozradí o zázemí sídla firmy. Nezávazné povídání o firmě zase může vcelku detailně prozradit její finanční situaci. Když má firma mezi referencemi komplexní řešení pro některé velké české firmy a při nákupech přehnaně řeší každou tisícovku, můžete usoudit, že firma teprve začíná (nezapomeňte, jste nalákáni na skvělý obchod, nemůžete hned myslet na to, že by mohli v referencích lhát).

    Byl mi přislíben osobní rozvoj a možnost bezplatné účasti na školení a získání nějakých (i konkrétních) certifikací bez závazku, že nebudu pracovat pro konkurenci.

    Během fastfoodového pohovoru přišla po delší době řeč na peníze. Nedostal jsem žádnou finanční nabídku, musel jsem sám říct cenu. Nastřelil jsem cenu odpovídající jedné ze lepších nabídek, co mám, a bylo mi řečeno, že je to úplně mimo. Trochu jsem slevil, ale i tak jsem nakonec dostal nabídku ještě nižší. Mohli jsme si ušetřit tu trapnou chvíli licitování a jeho překvapený výraz.

    Překvapení na konec

    Po všech těch lákadlech a nízké finanční nabídce, jejíž řešení jsem se rozhodl odložit na dobu, kdy o mně bude druhá strana něco vědět, přišel blesk z čistého nebe. Že prý je potřeba, abych podepsal že po celou dobu a ještě pět let po ukončění spolupráce nebudu danou činnost vykonávat pro nikoho z jejich zákazníků (a to ani zprostředkovaně).

    Hmm, takže pro konkurenci dělat můžu, ale musím přijít se seznamem zákazníků, kterým nesmějí dodávat nic, na co jsem sáhl? Nechal jsem si tedy poslat smlouvu, abych viděl, co se v ní píše.

    Smlouva

    Dostal jsem návrh na smlouvu a možnost doladit případné detaily. Měla několik takových drobných vad. Například nebyla konzistentní a ani nebyla dobře napsaná (gramatické a logické chyby v jejích klíčových částech). Ale co hlavně, nebyl v ní ani jeden bod v můj prospěch, nebyla tam uvedena doba trvání ani ošetřena její výpověď.

    Bohužel nejsem právník a neměl jsem čas nastudovat, jak se taková smlouva vypovídá ani jestli je vůbec od začátku platná.

    Zákoník práce

    Jako živnostníkovi mi bohužel v ničem nepomůže. V rámci pracovních vztahů jsou u nás konkurenční doložky omezené na dobu jednoho roku a co víc, pokud dostanete výpověď, zaměstnavatel vás musí po dobu toho jednoho roku platit. Pro detaily doporučuju nastudovat zákon nebo se zeptat nějakého právníka.

    Co s tím?

    Pokud se rozhodnete podepisovat jakoukoliv smlouvu, která vás k něčemu zavazuje na několik let, ověřte si, jestli zároveň nabízí dostatečnou protiváhu a to v podobě záruky a ne jen lákání na ústní přísliby. Dál si to ošetřete tak, aby závazky pozbyly platnosti v případě, že vám odběratel včas nezaplatí (v případě zaměstnání je to tuším zákonem dané do 15 dnů od splatnosti výplaty).

    Také není od věci si zjistit, s kým jednáte. Výpis z obchodního rejstříku vám prozradí mnoho a přitom vám to zabere jen několik vteřin s webovým prohlížečem. Můžete zjistit například, že firma existuje jen půl roku. Nebo že člověk, který se vám představil má jiné křestní jméno než uvedený jednatel společnosti, a přitom vám při představování neřekl, jakou má vůbec ve firmě pozici. Při té příležitosti si všimnete, že na jejich webovkách není vůbec žádné jméno.

    Dalším krokem může být ověření referencí. Vyberte si reference, které si myslíte, že dokážete ověřit. Zkusil jsem jednu z významných enterprise referencí a tam o této firmě nevědí a mezi dodavateli ji nemají. Zkusil jsem druhou a výsledek byl stejný.

    Když vás to přestane bavit, jděte dělat radši něco užitečného :).

    Kdo je ta záhadná firma?

    Zklamu vás, zápisek není určen k upozornění na konkrétní společnost a konkrétního člověka. Snad ale někoho trochu probudí, aby si dával pozor v méně očividných případech.

           

    Hodnocení: 97 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    hikikomori82 avatar 19.12.2008 17:26 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Aspon cenu si mohol prezradit.
    pavlix avatar 19.12.2008 17:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Proč? :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    hikikomori82 avatar 19.12.2008 17:37 hikikomori82 | skóre: 18 | blog: foobar | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Kvoli lepsej predstave. Kilo? 10k, pol mega? 42,-SKK na hodinu + stravné lístky. Neviem.
    pavlix avatar 19.12.2008 17:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Práce placená podle počtu dní, řekněme v tisícovkách za den. Nabídky jsou různé a není to jenom o penězích, i když hrajou velkou roli.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.12.2008 17:47 XYZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    S tou nemožností pracovat několik let pro konkurenci, to dělají co vím od kamaráda i mobilní operátoři. Na jednu stranu se to dá pochopit, ale na druhou stranu bych to ve smlouvě mít nechtěl ;-)
    pavlix avatar 19.12.2008 18:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Pochopit se to nedá. Přece nepodepíšeš smlouvu, která tě k něčemu pět let zavazuje a přitom za to nic nedostaneš.

    Teda jako bokem se řekne, že se ti to určitě vyplatí... samozřejmě.

    Zatím každá smlouva, kterou jsem podepisoval byla o tom, že něco dám a něco dostanu :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vencour avatar 19.12.2008 18:14 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    V poslední době jsem četl o prognóze, že by současná finanční krize mohla trvat déle a pak jsem si vzpomněl na dvouepizodu "Past tense" z DS9. Docela zamrazí, že i lidi z oboru by měli být na dně :-/, zatim jsem pořád co do budoucnosti optimista ... :-/

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    pavlix avatar 19.12.2008 18:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Nevidím souvislost s tím, na co reaguješ ani s blogpostem :).

    Btw... nejde jenom o obory ale i o schopnost se přizpůsobovat situaci.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vencour avatar 19.12.2008 18:31 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Píšeš, že jsi měl zatim vždy smlouvu tak, že něco jsi dostal a něco dal. Takže nabídka práce byla taková, že bylo z čeho vybírat. Můžu jen doufat, že to tak bude i dál. Jo, jde o přizpůsobivost podmínkám, sledování vývoje. Kdysi jsem čet na Zvědavci o propuštěných inženýrech z Nortelu, jak jsou rádi za post řidiče autobusu. Když se na to dívam zpětně, a) moc toho o dané situaci v oboru nevím, čím se do toho jmenovitě Nortel dostal, b) stejně tak v tom hraje roli osobní přístup daného inženýra, c) Zvědavce už jsme přestal sledovat a jeho serióznost ... neumim posoudit, nesoulad ale vidím.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    pavlix avatar 19.12.2008 19:35 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    No, jasně... myslím to tak, že když třeba zaměstnanec podepisuje nějakou tu konkurenční doložku, tak za to obratem má taky svoje záruky.

    Btw mě nevadí makat rukama. Není to tak dávno, co jsem rukama pracoval, protože to byl jedinej job, kterej šel začít ze dne na den a za tři týdny skončit a dostat peníze. Za tu dobu jsem si stihl srovnat zajímavé nabídky z oboru :). Btw ta práce byla placená zhruba stejnou hodinovou sazbou jako je běžná nástupka třeba programátorů, ale to byla náhoda, že i oni zrovna spěchali a potřebovali anglicky mluvícího člověka, že.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vencour avatar 19.12.2008 19:49 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Práci rukama bych doporučil aspoň na chvíli všem, dost pomůže vidět výsledek své práce hned pro sebevědomí i sebereflexi. Navíc jsem zmiňoval takovou situaci, jakou byste asi nečekali ... že nikdo není imunní proti nástrahám života. Tedy v jiných situacích jsem slyšel lidi říkat "nečekali bychom, že by nás to mohlo postihnout". A jsme zase u té připravenosti na nečekanosti života.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    pavlix avatar 19.12.2008 19:59 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Ač o mně každý z okolí ví, že "dělám do počítačů" tak jsem docela rád, že mi zůstala ta trocha všestrannosti.... a že počítač ve skutečnosti k přežití nepotřebuju :). Jednou za čas mě stejně to počítačování štve tolik, že si dávám pauzu někde, kde nic takového nemám :D.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vencour avatar 19.12.2008 18:41 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Jinak o blufování, přehánění a tak v dojednávání smlouvy ... to asi zjistí každý časem, jaké to je. Naučil jsem se, že odklad odpovědi není na škodu ... kdysi jsem přečet "Co vás nenaučí na Harwardu", i to se tam zmiňuje (=teď se mi vybavuje scéna, kdy měli odmítnutou zakázku, jiný zákazník by přesně ji vzal, počkali asi týden a pak mu ji dali = nevypadalo to podezřele, jako by ji dostal hned). Stejně tak mne potěšilo, že mi jeden šéf řekl, že ho potěšilo, že jsem u pohovoru přiznal, že něco taky nevím ... že jsem to řekl.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    pavlix avatar 19.12.2008 19:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Odklad rozhodnutí je jedno ze základních pravidel pracovních pohovorů. Stejně jako společenské oblečení a spousta dalších.

    Pravidelně a s radostí kterékoliv z těchto pravidel porušuju a na výsledek si stěžovat nemůžu :).

    Ale pokud člověk neví jistě, tak je ten čas lepší :). Taky jsem jim řekl, že to že jsem odmítl podepsat nevýhodnou smlouvu ještě neznamená, že jsem odmítl pro ně něco dělat ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.12.2008 18:19 XYZ
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Já by jí samozřejmě také nepodepsal :-) Jedině, že bych dostal zlatý padák :-D
    pavlix avatar 19.12.2008 19:39 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Jo, o něčem takovém se tam nic nepsalo... jen pro informaci jsem na exkluzivní smlouvy příliš mladý, je mi 22.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pol128 avatar 19.12.2008 18:41 pol128 | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    samozrejme, ze ked odides a druhy den pojdes pracovat ku konkurencnemu operatorovi, tak ta nikto nebude nahanat. jednak nemaju cas sledovat svojich byvalych zamestnancov a za ten opruz im to nestoji.

    vencour avatar 19.12.2008 18:43 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Tipuju, že takové doložky jsou jen ve smlouvách, situacích, kde fakt o něco jde.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    19.12.2008 19:22 Miloslav Ponkrác | blog: miloslavponkrac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Nejsou, bohužel. Já pravidelně takové doložky odmítal často.

    V mnoha firmách mají smlouvy připravené tak, že budeme se jistit naprosto proti všemu. Takže ve smlouvách často najdete konkurenční doložky naprosto neadekvátního formátu, většina i běžných smluv obsahuje doložku mlčenlivosti. Ale už jsem odmítnul i doložky typu, že budu "bezplatně opravovat 2 roky chyby v sw po předání a 2 roky udržovat sw v aktuálním stavu" (jednalo se o primitivní db aplikaci, kde se nic nemění časem, kterou jsem udělal za hubičku a charitativní peníz), kde jsem jim vysvětlil, že pokud mi do dvou měsíců nenahlásí chyby, dále to bude placené.

    Zvláště fikané doložky, před kterými doporučuji okamžitě prchnout, jsou doložky, že nesrovnalosti smlouvy bude řešit rozhodčí soud.

    Základ je, abyste dostali adekvátní podmínky - pokud by si někdo připlatil, a dal mi třeba osmipatrovou vilu v bezvadném stavu s bazénem, golfovým hřištěm a ostrov v moři za půl roku práce s dvouletou konkurenční doložkou, proč ne?

    pavlix avatar 19.12.2008 19:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Jak jsem upozorňoval, hodně záleží na vztahu. Kdyby šlo o zaměstnání, tak v té smlouvě spousta věcí být vůbec nesmí a když je, tak neplatí.

    Problém je v tom, že jako živnostník je člověk až příliš "svéprávný" a může přijít o jinak státem garantovaná práva (jako dodavatel i jako odběratel).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 19.12.2008 19:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    samozrejme, ze ked odides
    Nemohl bych odejít, není odkud :). Nenabídli mi zaměstnanecký poměr, ale externí spolupráci na IČO.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.12.2008 19:27 Dušan Hokův | skóre: 43 | blog: Fedora a další...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    V kapitalismu se nejvic vydelava na lidsky blbosti. At si to kazdej prebere.
    pavlix avatar 19.12.2008 19:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Nevím, jestli si to přebrat jako že bys radši komunismus nebo jestli patříš mezi ty, co si věčně na něco stěžují a je jim jedno na co :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.12.2008 21:32 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Na lidské blbosti se vydělává nejvíc nezávisle na ekonomickém systému.
    make menuconfig, not war!
    pavlix avatar 19.12.2008 21:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Tak s tím bych souhlasil :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.12.2008 20:41 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    abych podepsal že po celou dobu a ještě pět let po ukončění spolupráce nebudu danou činnost vykonávat pro nikoho z jejich zákazníků (a to ani zprostředkovaně).

    klidne bych to podepsal, do roka je stejne 90% firme bankrot.

    pavlix avatar 19.12.2008 20:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    LOL
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    19.12.2008 22:35 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    zdravim,

    kdyz jsme u tech smluv, tak doporucuji si dat pozor na vetu "Podklady mohou byt prubezne doplnovany.", i presto, ze si v klidu projdete oddil "Sankce".

    bye gf

     

     

    pavlix avatar 20.12.2008 02:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Můžeš prosím upřesnit? Díky moc.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.12.2008 03:19 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Jen lehce napovim. Ne vzdycky ma zadavatel zajem o to, aby bylo dilo dodelano dodavatelem. Mohou ho vice zajimat proplacene sankce nez dodelane dilo, za ktere by mel platit. Doslova se jedna o otoceni karet.

    gf

    pavlix avatar 20.12.2008 03:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Pokud tomuhle říkáš jen lehká nápověda... :). Pak mi nezbývá než si vzpomenout na to, co si o tom celém myslí moje matka.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    menphis avatar 19.12.2008 23:53 menphis | skóre: 22 | blog: menphis_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    V rámci pracovních vztahů jsou u nás konkurenční doložky omezené na dobu jednoho roku a co víc, pokud dostanete výpověď, zaměstnavatel vás musí po dobu toho jednoho roku platit.

    Opravdu? Takze kdyz mam ve smlouve zakaz pracovat pro konkurenci na 5 let, tak je tahle část smlouvy neplatna?
    Luk avatar 19.12.2008 23:56 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Takze kdyz mam ve smlouve zakaz pracovat pro konkurenci na 5 let, tak je tahle část smlouvy neplatna?
    Přesně tak.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 20.12.2008 02:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Takze kdyz mam ve smlouve zakaz pracovat pro konkurenci na 5 let, tak je tahle část smlouvy neplatna?
    Těch pět let určitě neplatí, ale teď nevím přesně co teda platí, jestli jeden rok nebo vůbec nic. Navíc je tam pár dalších detailů.

    Když vidím, jak tohle funguje, tak si říkám, že je asi nejlepší si nechat poslat/dát smlouvu a jít se poradit s některým ze svých známých, kdo se v tom pohybuje. Podle mě je vždycky lepší, když se obě smluvní strany na významu smlouvy shodnou, než když pro pro kohokoli představuje budoucí překvapení a pocit křivdy.

    Jen připomínám, že zaměstnanec je chráněný zákonem daleko víc než podnikatel-živnostník.

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.12.2008 09:38 vlanav | skóre: 24 | blog: Dlouhý den
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Pokud si myslíte, že je pracovní smlouva (tedy budete nebo už jste zaměstnancem) v rozporu se zákonem, na (alespoň některých) úřadech práce je právník, který zdarma poradí. Už je to ale hodně let co jsem toto v Ostravě využil, takže nevím jaká je situace dnes.

    pavlix avatar 20.12.2008 16:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Jj, zaměstnancům by tohle mohlo docela pomoct.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 20.12.2008 02:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Btw je to stejné jako když si koupíš nové zboží se šestiměsíční zárukou :). Jako spotřebiteli ti zákon zaručuje záruku dvouletou (opět máš pokud vím smůlu, když koupíš věc v rámci podnikání).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    20.12.2008 12:16 hanoj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Diky vsem za zajimave zkusenosti. Vzdycky me prekvapi, jaky jsou mnozi neferovi v jednani s druhymi. Sic ne vsichni osloveni jsou schopni se nenechat tahat za nohu.

    Pripojim jednu dobrou historku, kterak nas pan reditel na hodinu vyhodil v rozcileni cloveka, ktery mel 1 rok zakaz prace u konkurence. Nejaka treti osoba nemajici rada toho na hodinu vyhozeneho informovala zahranicniho majitele, ze rozesila z firemniho mailu vtipy se sexualnimi motivy. Vyhozeny muz rekl OK, sbalil se a odesel. Az opadly emoce, poslal za 2 tydny doporuceny dopis s cislem uctu a podekovanim.

    pavlix avatar 20.12.2008 16:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Jo, to se mi líbí, takový přístup :). Jen by mě zajímalo, jestli pak musej přijít ještě s právníkem ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    drc avatar 20.12.2008 13:18 drc | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    ...nebyl v ní ani jeden bod v můj prospěch...

    Také nejsem právník, ale pokud je to tak jak píšeš, potom jsem si vcelku jistý, že taková smlouva je skutečně od počátku neplatná. Pokud vím tak každá smlouva musí mít vyvážené práva a povinnosti -- jinak neplatí, ale suď se, že...

    20.12.2008 16:33 koffr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    co to je kurva za kecy?

    pavlix avatar 20.12.2008 16:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Podívej se o jeden příspěvek dolů, jak se to dá taky napsat :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 20.12.2008 16:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Nemám tušení, z čeho tak usuzuješ.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    vencour avatar 20.12.2008 16:51 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Nápodobně, i lichva, vysoký úrok, se, dokud ČNB neudělala nějaké omezení (?), nepostihovala. Já bych na nevýhodnost ujednání nespoléhal. Slogan "podepsat můžeš, přečíst musíš" snad mluví jasně.

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    20.12.2008 21:38 Tomáš | skóre: 31 | blog: Tomik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

     Myslím, že v zákoně je formulace: nápadně nevýhodná pro jednu ze stran. U této smlouvy by to asi neplatilo. Je tam nějaká odměna, nějaké sankce.

    pavlix avatar 20.12.2008 22:51 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Jak jsem psal, žádná odměna tam není. Jsou tam pouze jednostranné závazky a případné sankce.

    Ta nápadně nevýhodná smlouva by byla zajímavá možnost pro člověka, který by se do té situace dostal. Na druhou stranu nevím, jestli podepsaný je obětí nebo spoluviníkem.

    Omlouvám se, pokud se to někomu zdá očividné...

    Není to většinou tak, že v obchodní praxi ukazují podpisy nápadně nevýhodných smluv spíše na podvod (vůči věřitelům apod) ze strany toho, kdo dobrovolně podepisuje?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.12.2008 00:57 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    To vůbec neřešte, jako živnostník se pohybujete v režimu obchodního zákoníku, a tam se žádné "nápadné nevýhodnosti" stejně nedovoláte.

    Luk avatar 21.12.2008 02:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    To není tak docela pravda. Obchodní zákoník totiž obsahuje například toto:

    § 265
    Výkon práva, který je v rozporu se zásadami poctivého obchodního styku, nepožívá právní ochrany.

    Taková formulace je samozřejmě slabší než "nápadná nevýhodnost", nicméně neplatí automaticky, že by bylo vymahatelné úplně všechno, co "papír snese".

    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 21.12.2008 02:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Díky moc. Stačí si vzpomenout na Kupce benátského, že? :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.12.2008 11:30 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Vymahatelné všechno samozřejmě není, toho ustanovení jsem si vědom, ale jeho interpretace soudy je, pokud vím, poměrně problematická. Ten §265 je jedno z mála ustanovení (ne-li jediné) obchodního zákoníku, kterého se dá v takové situaci chytit (a věřte, že bych se vůbec necítil komfortně, kdyby to bylo to jediné, o co bych se mohl opřít). Obchodní zákoník smluvní strany chrání před jejich blbostí jen naprosto minimálně, protože vychází z konceptu, že podnikatelé zkrátka vědí, proč svoje smlouvy podepisují (na rozdíl od smluv v režimu občanského zákoníku, které uzavírá každý).

    pavlix avatar 21.12.2008 02:23 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    To vůbec neřešte
    Řešit se tu může ledacos a někomu to může třeba i pomoct.

    Osobně nemusím řešit nic, protože snad nejsem dostatečný hlupák abych dobrovolně podepsal podobný typ smlouvy.
    tam se žádné "nápadné nevýhodnosti" stejně nedovoláte
    Citace?

    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    21.12.2008 11:32 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Citace není a nebude, protože tohle ustanovení v obchodním zákoníku zkrátka nenajdete (na rozdíl od zákoníku občanského).

    21.12.2008 11:39 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    "Neřešte to" bylo myšleno tak, že je to irelevantní pro smlouvy uzavírané v režimu obchodního zákoníku, tudíž by vám to, předpokládám, nepomohlo. V obecné rovině se tu opravdu může řešit takřka cokoli. ;-)

    pavlix avatar 21.12.2008 19:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Tak ta diskuse je k řešení v obecné rovině :). K čemu jinému taky, že.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.12.2008 01:55 miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    No já měl za to, že diskuse se vztahovala k tématu, které jste nadhodil svým blogpostem. A ten je o nějakém konkrétním příběhu, který se týkal nějaké konkrétní obchodněprávní smlouvy (předpokládám). Pokud chcete diskutovat (nebo pokud se tu už diskutuje) o problematice smluv (či právních úkonů) obecně, pak nemám nic proti, ale asi to poněkud roztříští debatu. A vaše "Ta nápadně nevýhodná smlouva by byla zajímavá možnost pro člověka, který by se do té situace dostal." je v tom případě zavádějící, pokud nespecifikujete, kterou oblast právních úkonů máte na mysli. Jak vidno, obecnost klade o něco vyšší nároky na přesnost formulací. V každém případě jste zvolil nejlepší možné řešení - důkladně pročetl, a nepodepsal.

    pavlix avatar 22.12.2008 03:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům
    Jo, ta přesnost formulací se hodí :).

    Já rád vztahuju vše k nadpisu článku :), ale pravda že to je na blogu, kde se objevují nadpisy typu "Komerční banka doporučuje Firefox" a ve článku vyjde najevo že ne.
    V každém případě jste zvolil nejlepší možné řešení - důkladně pročetl, a nepodepsal.
    Díky za dobré hodnocení, na druhou stranu co s ní jiného že :). Teda kromě některých rituálních úkonů, ale přecejenom mam radši jemnější papír než kancelářský.

    Btw... nějak jsem tady na abclinuxu odvykl komentářům od anonymních přispěvatelů, můžete to brát jako malé popíchnutí k registraci.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.12.2008 14:14 b*d
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pozor na smlouvy o vyhýbání se konkurenci či zákazníkům

    Smlouva s vyváženými právy je pouze podle Občanského zákoníku.

    Konkurenční doložka v zaměstnaneckém poměru je maximálně na jeden rok a musí být kompenzován standard takto odejitého.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.