abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (67%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 528 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Enlightenment

    6.3.2015 11:24 | Přečteno: 2111× | linux/unix

    Moc jsem o tom nepsal, ale nedávno jsem začal experimentovat s prostředím Enlightenment. Přineslo mi to pár zajímavých okamžiků.

    Na úvod musím říct, že mi ta věc od začátku moc dobře nefungovala. Narazil jsem na pár problémů, které už třeba ani nejsem schopný specifikovat. Nakonec to dopadlo tak, že používám verzi z Gitu a čas od času si vyberu nějaký problém, který mi trochu víc vadí, a snažím se ho pořádně nareportovat, případně i vyřešit.

    Z druhé strany nemůžu říct, že bych našel nějaký zásadní technický či uživatelský důvod, proč Enlightenment používat. Přesto se po nějakých těch týdnech testování usadilo na mém laptopu a denně ho používám. Pokud existuje něco, co bych mohl považovat za důvod Enlightenment používat, tak jsou to lidi na #e.

    Alternativy

    Bývá zajímavé uvážit svá rozhodnutí v kontextu ostatních možností. Projekt KDE mě přestal zajímat v době, kdy v aplikacích docházelo ke změnám, po kterých mi přestávaly vyhovovat, což bylo někdy během životního cyklu KDE 3, navíc nejsem zrovna nadšený z C++, kdybych se někdy chtěl na vývoji podílet. Gnome jsem vzdal během životního cyklu Gnome 3, kdy jsem příliš dlouho čekal, až budu mít pocit, že se nová řada začíná stabilizovat. Nějakou dobu jsem používal i Openbox a později Awesome a uvažoval jsem, že vyzkouším i další minimalistické projekty, ale nějak mě to přestalo bavit.

    Tedy zatím u Enlightenment zůstávám a zřejmě by musel přijít nějaký důvod, proč změnit, ať už ze strany Enlightenment, nebo ze strany dostupných alternativ.

    Aplikace

    V době, kdy jsem používal KDE byly hlavním motivem aplikace, nikoli samotné prostředí. To stejné jsem se snažil uplatňovat i v Gnome a používal jsem Gnome aplikace. Množství chyb a časté změny mě ovšem vždycky přivedly k tomu, že jsem maximum práce dělal v terminálu. Jednu dobu jsem dokonce v terminálu používal i mail, ale to mě prozatím přešlo. Nakonec jsem zjistil, že používám jen minimum pečlivě vybraných aplikací mimo terminál.

    Jako terminál momentálně používám Terminology a stále mám dojem, že třeba za terminálem z Gnome krutě zaostává, minimálně v tom, jak mně vyhovuje terminál používat. Zrovna při pokusu zkopírovat tento zápisek z terminálu do formuláře na Abclinuxu vynechal prázdné řádky v té části, při jejímž označování došlo k rolování, takže radši použiju xsel. Ale na druhou stranu to není tak krutě, aby mě to během těch pár měsíců donutilo přejít zpět, takže se ho zatím držím.

    Konfigurace

    Pokud jde o samotnou konfiguraci Enlightenment a souvisejícího software, tak ta je značně podobná konfiguraci Gnome nebo registrům Windows (se zdůrazněním toho, že se bavíme pouze o uživatelské konfigurační databázi, nikoli systémové). Výchozí konfiguraci nevnímám jako nějaký zázrak. Uživatelem zvolená konfigurace se nezapisuje samostatně, ale vepisuje se do binární konfigurační databáze, člověk tedy nemá přehled o tom, které volby si nastavil on sám a které jsou výchozí.

    Nemám tenhle způsob konfigurace rád, radši bych si s sebou nosil konfigurační soubor, který by měnil jen těch pár voleb, které si chci nastavovat ručně, abych mohl po aktualizaci setrvat ve stavu, kdy mám všechno ostatní z defaultu.

    Podstatně horší je ovšem absence dokumentace a to nejlépe dostupné přímo v GUI konfiguračních nástrojích. Většina voleb je nazvaná tak, že nemám nejmenší tušení, co znamenají, a rád bych si při nastavování přečetl nějaký popis toho, co daná volba dělá.

    Stabilita a kontinuita práce

    Enlightenment mi občas zatuhne nebo se začne chovat divně. Když na to dojde, prvně zkouším magickou zkratku Ctrl+Alt+End a pak z virtuálního terminálu za uživatele killall -9 enlightenment. To druhé mi často shazovalo celou session, ale v poslední době (připomínám, že používám git master) už se session udrží a nová instance window manageru si zpravidla se vším lépe či hůře poradí.

    V poslední době mám problémy při startu Enlightenment při připojeném externím monitoru, dávám tedy laptop do docku až po spuštění, ale tady spíše podezřívám X11 v Gentoo stable než Enlightenment.

    Systray

    Jedna z prvních věcí, co mě trkla na Enlightenment byla, že mi systray fungoval špatně, nepřizpůsoboval správně velikost a dělal další pochybné věci. Opravoval jsem to již zmíněnou magickou zkratkou na otočení window manageru. Vývojáři mi řekli, že se to nebude opravovat, protože klasický systray založený na Xembed je špatně. Mimochodem jsem podporu pro tento mechanismus musel už tehdy ručně zapnout.

    Vadilo mi, že je v Enlightenment špatná implementace Xembed systray, což se nedávno v masteru vyřešilo a tento protokol už není podporován vůbec. Tím mi ze systray zmizelo všechno. Na druhou stranu oceňuju, že se vývojáři chytili za hlavu a odstranili vlastnost, kterou stejně už nikdy nikdo nebude opravovat. Od té doby v případě potřeby spouštím stalonetray, samostatnou implementaci Xembed systray. Taky nefunguje kdovíjak zázračně, ale používat se to dá.

    Když jsem do appletu z projektu network-manager-applet začleňoval podporu libappindicator, knihovny, která umí jak Xembed systray, tak i systray pomocí dbusového API (appindicator systray), narazil jsem na to, že appindicator není všude podporován stejně.

    Například ikonky v menu lze z aplikace zasílat pomocí jména nebo pixmapy (nikoli však obojího zároveň, podle informací od Dana Williamse a dalších). Enlightenment systray zvládá zobrazit jedině ikonku zadanou jménem, ale nm-applet v nabídce wifi připojení skládá pixmapu z ukazatele signálu a ukazatele zabezpečení. Jiné implementace ty pixmapy zobrazit zvládají.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.3.2015 11:31 Pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    A jak to teda u tebe vypadá?
    pavlix avatar 6.3.2015 11:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Upřesni prosím.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.3.2015 12:23 Pepa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Screenshot :-)
    pavlix avatar 6.3.2015 12:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Screenshot čeho? Jestli máš namysli ten nm-applet, tak v bugzille jsou odkazy. Jestli máš namysli Enlightenment, používám výchozí vzhled, v konfiguraci ladím jenom to, co je nakonfigurováno vyloženě blbě.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 8.3.2015 16:57 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Ako sa prepínaš medzi 16plochami, aby si v tom nemal bordel?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Josef Kufner avatar 8.3.2015 19:30 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Dvanáct ploch je v pohodě, neboť na klávesnici je F1 až F12. Pokud má další skupinu čtyř kláves (např. nějaké multimediální blbosti), tak bych v tom neviděl potíž. Dovedu si celkem snadno představit 24 ploch (+/- něco málo), pokud se přidají čísílka v druhém řádku klávesnice.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 8.3.2015 20:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Přepínám se mezi dvanácti, ale kdybych chtěl výjimečně něco mimo dosah, tak není problém skákat po jedné ploše klávesnicí nebo myší.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 8.3.2015 20:17 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Aj dvanásť mi príde dosť, ale je to zrejme vec zvyku.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 8.3.2015 20:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Nikdo neříká, že jich dvanáct reálně obsadím. Mám plochy. Nemám jich nedostatek. Nemám nedostatek ani těch, na které se dá rychle navigovat. Nenapadá mě nic, co bych na tom měl řešit, mně prázdné plochy nijak nepřekáží.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 8.3.2015 22:00 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Jako zmysel plôch, na prvej napríklad kódim, na druhej mám git na tretej zábavu na štvrtej konfiguráky a nestratím sa v tom.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 8.3.2015 22:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Momentálně to mám tak, že na první mám browser, na osmé mail, na deváté IRC a na dvanácté jabber. Od páté dál otevírám uživatelské terminály, od čtvrté zpět rootovské. Ale nemám to jako pravidlo, ani to nedodržuju stoprocentně, jen jsem k tomu tak nějak dokonvergoval během práce.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 9.3.2015 09:44 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Ja mám IRC a Jabber na všetkých plochách, možno to testnem a dám ich zvlášť, už sa mi pár krát stalo, že sa zameralo okno s IRC, alebo Jabberom a pokračoval som v písaní kódu tam a čudoval sa čo sa deje.

    Na sto pro to asi nedodržuje nikto, ale snažím sa v tom držať poriadok, preto mi toľko plôch prišlo moc.

    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 9.3.2015 09:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    No jak jsem psal, prázdné plochy mi nijak nepřekáží :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 9.3.2015 21:25 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Až nezistíš ako Kufi nižšie že ti tam niečo zabudnuté ostalo visieť :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Josef Kufner avatar 9.3.2015 23:03 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Což však nic nemění na tom, že to nepřekáží ;-)
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bedňa avatar 10.3.2015 08:51 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    :-D
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 10.3.2015 09:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    To se mi nejspíš nestane. Můj systém je natolik experimentální, že nemívá zrovna dlouhý uptime.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 10.3.2015 10:14 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Tak vidíš túto fjučúru si v blogu ani nezmienil. S IceWM by sa ti to ľahko môhlo stať, predsa sa už vyvíja 18rokov a nepadá, takže chápem že ho nechceš :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 10.3.2015 10:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Tak vidíš túto fjučúru si v blogu ani nezmienil.
    1) Nejen diskuzí živ je ábíčkář. Přečti si ten blog. O stabilitě se v něm píše, stejně jako o tom, že používám Enlightenment z Gitu.

    2) Výše jsem psal jsem o „experimentálním systému“, nikoli o Enlightenment.
    S IceWM by sa ti to ľahko môhlo stať
    Jasně. Když budu místo Enlightenment používat IceWM, překompiluju si kernel nebo větší množství jiných věcí, a budu potřebovat restartovat, tak budu podle tebe dělat co? Zaříkávat duchy a běhat nahý kolem ohně?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 10.3.2015 11:01 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Si prehliadol smajla na konci a chápem že používaš Enlightenment hlavne kvôli dobrej komunitke vývojárov.

    To s tými duchmi a kernelom som nepochopil. Jakože sa nedá v IceWM reštartovať? To mám poriešené u seba v Gite, rovnako ako kopec iných vecí. Jednoducho sa to dá upriviť aj na spoluprácu so systemd, čomu sa ale vyhýbam.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    pavlix avatar 10.3.2015 11:04 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Myslel jsem, že „restart systému“ je „mezi námi děvčaty“ dobře definovaný pojem.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bedňa avatar 10.3.2015 11:57 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Dokonca to dorazilo už aj k nám na vesnicu, len ten kontext mi unikol, ale už ho mám.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Josef Kufner avatar 9.3.2015 09:08 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    To já takle kdysi na jedné méně navštěvované ploše našel otevřený terminál, kde na mne koukala půl roku stará chyba o tom, že něco upadlo. Chudák terminál tam měsíce ležel a nikdo si ho nevšímal.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bedňa avatar 9.3.2015 09:45 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Však o tom som písal, je to moc plôch :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    3.6.2019 11:52 spam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    I am tense to have revealed this inconceivable bit of encasing. Most likely on the planet, this is generously made and I should express, all around showed also. Light that you have could advance such perspectives with a stunner what's more, what's more regard to the subject. hay visit tis website so that you can learn SEO and digital marketing. https://www.digitalhikes.com/digital-marketing-seo-training/nsp.html
    Václav 6.3.2015 11:44 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    KDE 5 má stejný "problém" se systrayem. Pro GTK a Qt aplikace se to dá vyřešit pomocí Qt pluginu sni-qt a pro GTK libappindicator-gtk2 a libappindicator-gtk3
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    pavlix avatar 6.3.2015 11:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Stejným problémem máš namysli to, že neumí Xembed nebo to, že neumí pixmapy v appindicator?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Václav 6.3.2015 15:09 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    xembed. Pixmapy v appindicator asi umí, na problém jsem nenarazil. Ty knihovny vytváří z xembed appindicator (ale pravděpodobně ikonu pošlou jako pixmapu, takže stejně problém. Tohle si skoro říká o zápis do bugzilly enlightenment)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    pavlix avatar 6.3.2015 16:57 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Absence Xembed není ani tak problém jako vývoj. Problém je to, že enlightenment neumí ty pixmapy přes appindicator a další problém je, že appindicator je zřejmě (nezkoumal jsem ještě sám) tak blbě navržený, že nemůžeš obsloužit zároveň ty, co pixmapy umějí, i ty, co je neumějí. Chystám se to nahlásit, až se trochu víc podívám na ten protokol, jestli mě někdo nepředběhne.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Václav 7.3.2015 11:35 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Proto ty uvozovky :) Důvody zbavit se xembed chápu a je to dobrý krok.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    7.3.2015 14:31 Jardík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Xembed není zas tak hrozný, jak ho prezentujete. Lze docílit i jakési emulace průhlednosti, pokud aplikace kreslí pouze ikonu bez pozadí (protože tomu oknu může systray manager nastavit barvu nebo pixmapu jako pozadí). Naproti tomu appindicator je debilotina, kvůli které máte v aplikaci závislost na glib2.
    pavlix avatar 7.3.2015 14:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Enlightenment mimo X11 cílí i na Wayland a tam by se asi musela použít nějaká jiná technika. Jinak se obávám, že tvoje informace, že appindicator závisí na glib2 je zcela mylná.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.3.2015 15:10 Jardík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    že appindicator závisí na glib2 je zcela mylná
    Asi máš pravdu. Sice v Archu jo, ale koukám, že zatím jde dbus zkompilovat bez systemd, kterej na tom závisí.
    pavlix avatar 7.3.2015 15:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Pamatuju si, že systemd kabal byli zásadně proti glib, ale závislost mezi systemd a glib jsem nezkoumal. Pokud jde o dbus, tak ten snad teď reimplementují úplně a tipoval bych, že bez glib, ale můžu se mýlit.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Václav 7.3.2015 16:51 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Pokud se DE snaží o nějakou konzistenci, je xembed hodně na škodu. Každá aplikace si řeší svou systray ikonku po svém, chová se jinak… Nechat DE ať se o to stará po svém je podle mě mnohem lepší.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    pavlix avatar 8.3.2015 20:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Pokud se DE snaží o nějakou konzistenci, je xembed hodně na škodu. Každá aplikace si řeší svou systray ikonku po svém, chová se jinak… Nechat DE ať se o to stará po svém je podle mě mnohem lepší.
    Nevím, jak to přesně myslíš, ale třeba ten nm-applet jakýkoli pokus řešit ikonky ze strany systray akorát ten applet degraduje, což je vidět i na té současné implementaci přes libappindicator bez pixmap.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Václav 9.3.2015 10:21 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Myslel jsem to tak, že xembed je embedované miniokno v trayi. Každá aplikace si ho může řešit po svém, reagovat jinak na tlačítka myši, vykreslovat vizuálně jinou nabídku… Kdežto appindicator tuto nekonzistenci řeší. Bohužel v tomto případě je zdá se implementace ne zrovna povedená :/
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    pavlix avatar 9.3.2015 10:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Myslel jsem to tak, že xembed je embedované miniokno v trayi.
    V tomto případě. Často narážím na to, že vývojáři netuší, že to je jenom použití Xembed, nikoli jeho podstata.
    Bohužel v tomto případě je zdá se implementace ne zrovna povedená :/
    Obávám se, že je v tomto případě nepovedený i samotný protokol.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Václav 9.3.2015 10:46 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Tak nejsem si v tom úplně jistý, ale není původem KStatusNotifierItem a tohle jenom jiná implementace? KStatusNotifierItem posílání pixmap podporuje, pouze nedoporučuje.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    pavlix avatar 9.3.2015 10:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    To je to, o čem mluvím. Postavím standard. Dám mu funkci X, ale řeknu, že ji nedoporučuju vůbec používat, na místo toho doporučí Y. Pár vývojářů mě poslechne a funkci X nepoužijí a použijí Y. Noví implementátoři funkci X neimplementují a předpokládají, že všichni budou používat Y. Pak přijde projekt, pro nějž je Y kvalitativně nedostačující a pro plnou funkci potřebuje X. Jenže nemá možnost zjistit, zda druhá strana X vůbec podporuje, ani nemá možnost poslat X i Y a nechat druhou stranu si vybrat. Alespoň tak jsem ten popis od jiných pochopil.

    Výsledkem je to, že nejlépe fungoval starý standard, který už není podporovaný. Teoreticky by měl stejně dobře fungovat nový standard s nedoporučovanou X. Jenže použitím X degraduju i implementace, které X nepodporují. A teď babo raď. Já osobně to vidím jako blbě navržený standard.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Václav 9.3.2015 11:06 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Standard a referenční implementace obsahuje oboje, doporučení nepoužívat pixmapy je zjevně pro vývojáře aplikací co budou tray používat, ne pro ty co ho implementují. Pokud píšu tray a neošetřím něco co z popisu standardu může nastat, jsem blbej já, ne standard.

    (ale je pravda že se mohli tomuhle problému vyhnout vyhozením pixmap už od začátku)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    pavlix avatar 9.3.2015 11:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Neshodneme se ve dvou věcech. Jednak s tebou nemůžou souhlasit, že ten standard je dobrý a že tahle konkrétní část standardu je dobrá. Ani s tebou nemůžu souhlasit, že by bylo lepší vyhodit podporu pro pixmapy a degradovat tak funkcionalitu úplně všem. Samozřejmě je tu ještě alternativa kvůli tomu pitomému nápadu s názvy ikon předgenerovat všechny ikony, co může nm-applet jenom teoreticky reálně zobrazit. Mám pocit, že to Dan Williams odhadoval v řádu stovek.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Václav 9.3.2015 12:37 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Pravda, beru zpět… Navíc pro některé programy je posílání jménem nepratické (closed source s jinými způsoby instalace). Každopádně pixmapy jsou součástí původního standardu. Pokud je někdo neiplementuje, je to blbost pouze a jen jeho.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    pavlix avatar 9.3.2015 12:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Pokud je někdo neiplementuje, je to blbost pouze a jen jeho.

    Což ovšem nemá vliv na to, zda je standard dobrý nebo špatný.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 6.3.2015 11:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Mimochodem ten blogpost jsem v redakčním systému naplánoval na zveřejnění ve středu a nefunguje to, musel jsem dneska publikovat ručně, když jsem si na to vzpomněl.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.3.2015 18:54 Tomáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Mně to dělávalo taky, ale nakonec jsem zjistil, že chyba je mezi židlí a klávesnicí. Nestačí jenom napsat datum publikace, ale pak ještě zmáčknout "Publikovat" nebo něco v tom smyslu.
    pavlix avatar 6.3.2015 23:08 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    To není ani tak problém mezi klávesnicí a židlí jako chyba v uživatelském rozhraní. Člověk se chce za každou cenu vyhnout tomu, že to systém publikuje okamžitě. Ze stejného důvodu slušná uživatelská rozhraní místo Yes/No používají Save/Discard. Ale každopádně díky za radu, budu napříště vědět, že se tlačítka „publikovat“ nemusím bát, když budu mít nastavený čas publikace.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.3.2015 11:57 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Já vždycky dojedu na aplikace a jejich provázanost s prostředím. A to mi nejvíc sedí v KDE. Zatím každý můj pokus o emigraci skončil pokorným návratem zpátky do KDE
    pavlix avatar 6.3.2015 11:59 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Takhle to mám akorát s Thunderbirdem :).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.3.2015 23:21 Dirka | skóre: 15 | blog: dirka12345
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    A ktery app to jsou? Taky jsem si myslel, ze to nikdy nedam, pak jsem proste nahodil LXDE kousl se a behem tri dnu jsem nasel pro vsechny adekvatni (ve spouste pripadu i vyrazne lepsi) nahrady.
    7.3.2015 06:58 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    nejvíc asi digikam+kdenlive+dolphin

    třeba v gnome když jsem zkusil openshot+nautilus+prohlížeč používat stejně jako ty tři z KDE, tak to prostě nefungovalo - připadal jsem si že mi upadla jedna ruka a že jsem oslepl na pravý oko. A to nemluvím o tom, že openshot mi absoloutně nesedí

    6.3.2015 14:18 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Tvorcovia Enlightenment znovu vynachadzaju koleso a trva im to hrozne dlho. Na druhej strane, tvorcovia Gnome's Hell uz davno zabudli na povodny vyznam kolesa a teraz ho maju hranate...
    pavlix avatar 6.3.2015 16:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    V čem přesně Enlightenment znovu vynalézá kolo?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.3.2015 14:48 Mirek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Hezký, ale trochu nekonkrétní zápisek, E používám už cca 7 let a to denně, novější verze E19 má pár výhod i nevýhod, především se výrazně zrychlil celý composite modul a veškeré vykreslování je asi o řád rychlejší než v jiném prostředí, chyba je že E19 už bez něj nemůže fungovat, což u E17 ještě bez problémů šlo ikdyž jsem to snad nikdy nevypínal.

    Co se týká problémů, systray je kapitola sama pro sebe, je to peklo kterému vděčím za cca půl roku problémů se stabilitou E19, tento modul nemusíte mít v shelfu, ale pokud je aktivní tak způsobuje zásadní nestabilitu, konkrétně šlo o to že pokud byl aktivní tak mi E19 při zaškrtnutém zakázání composite efektů pro full screen okna vždy při ukončení full screen okna havaroval, musel sem mít tuto volbu vypnutou, jinak to nešlo, hledal jsem řešení na tento problém opravdu velmi dlouho a bohužel jsem na toto řešení přišel vlastně náhodou.

    Další problémy jsou hodně nevhodně řešení doku, otravuje to a například ubuntu či xfce to má mnohem inteligentnější, používám proto modul tasks.

    Mezi hodně slabou stránku patří taky časté problémy se spuštěním konfigurace při startu, většinou mi nefunguje mixer zvuku a nastavení jazyka, vždy je po novém startu potřeba provést rychle ctrl-alt-end a pak už to jde bez problémů po celé sezení.

    Ještě je taky hodně nepovedený, respektive nedotažený connman, který na stolním PC neřeším, ale na notebooku mi pije nervy, tím asi výčet končí, není už moc dál na co si stěžovat, množství nastavení je opravdu hodně a každý si vybere přesně to co chce pro sebe...

    Mezi hlavní výhody E považuji hlavně to že mě nikde nic neotravuje a nic mi nevnucuje, zároveň pak rychlost a minimální nároky, hodně věcí se taky doladilo.
    6.3.2015 15:16 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    No teda, to zní celkem šíleně, znáš lepší terminál, nevyhovuje ti způsob konfigurace, výchozí konfigurace je naprd, ikonky v trayi rozbité, nestartuje to s připojeným externím monitorem, a občas to prostě zatuhne...a mezitím se tady v diskuzích říká, že linuxové portály umírají, protože všechno už "prostě funguje" :D

    Já jsem asi před dvěma lety z nějakého důvodu (rozsypalo se/sralo mě unity?) skončil na gnome 3, které je v ubuntu 12.04, takže už pěkně stará verze, a dá se to používat docela obstojně. Ten panel s běžícími/připíchnutými aplikacemi, který se po levé straně straně zobrazoval jen když člověk kliknul na Activities, mám pomocí extension Dash to dock schovávací po najetí k levé straně obrazovky, plus pár dalších pluginů to dělá dost použitelné (advanced volume mixer na nastavování volume každé aplikace zvlášť, calculator na počítání v activities, impatience na zrychlení animací, maximus na odstranění titulku okna když je maximalizované, native window placement na lepší miniatury oken v activities, remove accessibility, weather).

    Jediné, co mě štve, je ta notifikační oblast, kde ikonky ujíždí a člověk nejdřív musí odkliknout historii notifikací, než na ně může kliknout - na druhou stranu tam jsou a vypadají tak, jak mají :-)

    Až koupím ssd, zbavím se ubuntu, přejdu zpátky na arch (nebo debian, podle aktuální nálady), vyzkouším něco jiného, ale co...buď xfce, nebo lxqt.

    Stejně většinu času používám jen firefox a terminál a přepínám se mezi nimi klávesovými zkratkami, zbytek času tak nautilus a vlc. Přepínání vstupních metod, připojování k wifi/vpn, připojování k bluetooth reprákům, připojování externího monitoru, to všechno funguje asi zatím nejlíp co to kdy fungovalo, klep klep.
    I am Jack's wasted life.
    7.3.2015 14:36 Jardík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Nejhorší na E je asi ten filemanager. Pokud chcete mít různá nastavení zobrazení a řazení pro různé adresáře, tak to ten filemanager pořád nakurvuje.
    8.3.2015 11:42 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Enlightenment
    Zajímavá náhoda, o elightenment jsem zrovna četl i na jiném serveru.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.