abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 15
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 25
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 709 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek


    Vložit další komentář
    21.3.2015 16:13 instakilogram
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    1. nie su seznamacke mapy len mapy? teda bez navigacie? google ano, here ano, ale seznam, no fakt neviem. jedina mne znama vyhoda je, ze maju offline CR a SR.

    2. ze to navigova horsie nebude, no... na to by som vela nestavil, starsie telefony s Mdiatek chipsetom nielen ze naviguju kade-tade, ale casto aj na volnom priestranstve dlhe minuty nenajdu ziadnu polohu.
    Jendа avatar 21.3.2015 16:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    1. Nevím jestli to umí mluvit, ale trasu to kreslí. Osobně jezdím radši podle trasy než podle mluvení.
    pavlix avatar 21.3.2015 23:41 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Narozdíl od navigací za pár tisíc to navíc kreslí několik tras a při rozbočení to znázorňuje časový rozdíl. Jestli to umí mluvit, to si nepamatuju, ale při dobré držáku bych to nepotřeboval ani když jedu sám, což se mi až tak často nestává.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 21.3.2015 23:40 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    2. ze to navigova horsie nebude, no... na to by som vela nestavil, starsie telefony s Mdiatek chipsetom nielen ze naviguju kade-tade, ale casto aj na volnom priestranstve dlhe minuty nenajdu ziadnu polohu.

    Jde o to, že už jsem dostal zadarmo dva Androidí telefony, případně můžu zkusit nějaký za pár stovek. Tedy za minimální náklady můžu zkoušet tak dlouho, dokud se jeden nebude aspoň trochu hezky chytat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Ilfirin avatar 21.3.2015 16:17 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Tak, pokud chceš navigovat Androidím telefonem offline, tak máš Nokie Here a MapFactor. Nicméně s tou navigací zajímavé. To jsem ještě neviděl. A zrovna Garmin jsem považoval za dobrou značku. I když.. kolegovi outdoorová taky nedávno odešla.
    PepaSFI avatar 21.3.2015 16:51 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Mapfactor používám na dost nevýkonném Vodafoním telefonu a jsem s ním relativně spokojený. Jen záznam trasy to nezvládá, kouše se ale to bude tím telefonem. Ovládání má taky své libůstky, chce to si zvyknout na to že někdy jsou po ruce nesmysly a důležité funkce pracně hledáš v menu ale to se stává i v lepších rodinách. Jinak to běhá i na tom bídném přístroji celkem hbitě. Jednou jsem ho schválně trápil po Brně, odbočoval špatně a sledoval jak rychle to bude řešit a v naprosté většině to stíhal do další křižovatky. Jen jednou mi radil že se mám otočit v bráně vazební věznice kde je samozřejmě zákaz vjezdu. S tím je někdy problém, mapy jsou z OpenStreetMap a ne vždycky jsou dokonalé. Ale zas je to snadno řešitelné, stačí si sednout k OSM a zeditovat tam nedostatky. Sám jsem tam dodělával svoje blízké okolí protože naše vesnice byla jen název v prázdnotě a na podnět kolegy jsem řešil nějaké jednosměrky. Mapa je zadarmo a tak za ni "platím" tím že na ní občas zapracuju.

    Brácha teď používá levný tablet s Mapfactorem a s offline Mapy.cz. Měl dřív malou univerzální navigaci MIO ale u ní úplně ukončili podporu a taky měla své libůstky, například nás vedla s autem přes pěší lávku přes potok nebo do jakési fabriky.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Ruža Becelin avatar 21.3.2015 17:17 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Garmin ma horsi AI, mame nüvi a oproti starsimu Navigonu je planovani tras hruza. Ale casem se to trochu zlepsuje...
    22.3.2015 07:34 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Garmin mel fajne planovani tras. Jenze pak asi marketaci usoudili, ze kdyz tomu nerozumi oni, tak to bude slozite pro lidi a udelali nuvi. Straslivy bazmek.
    pavlix avatar 21.3.2015 23:42 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Díky, možná to zkusím, stále váhám nad účelností datového plánu, přecijen to stojí peníze, které jinak můžu klidně prožrat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    stativ avatar 22.3.2015 10:35 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Možná jsem tu poznámku ohledně datového plánu nepochopil, ale MapFactor Navigator funguje kompletně offline a Nokia Here víceméně taky (v offline režimu občas aplikace nenašla adresu, i když v mapě byla vidět). Mapy si stáhneš někde na WiFi (ČR OSM u Navigatoru má asi 100 MB, Here mají IIRC kolem 300 MB). Z free offline navigací bych doporučil vyzkoušet ještě Be On Road, ale tam zaostávají aktualizace map.

    Už si delší dobu říkám, že bych napsal nějaký blog, kde bych shrnul plusy a mínusy různých navigací, ale svoje zkušenosti bych shrnul takhle (krátce jsem zkoušel i jiné, ale ne natolik, abych si je dovolil hodnotit):
    MapFactor
    + přehledné ovládání (menu je složeno z velkých dlaždic), slušná navigace
    + přehledná mapa
    + TomTom mapy i  OSM, minimálně OSM je často atualizované
    + navigace pro různá vozidla, detailní nastavení navigace (omezení rychlostí, silnic atd)
    - mapa nevypadá nic moc (ale zase je asi nejpřehlednější ze všech)
    - hlasová navigace by mohla hlásit odbočky častěji
    
    Nokia Here
    + vlastní mapy (mají věci chybící na OSM)
    + přehledné mapy
    + rychlé
    + snadný výběr z více tras
    + dobrá hlasová navigace
    - vlastní mapy (občas chybí věci, které už jsou na OSM)
    - naprosto pitomé ovládání, které se v autě blbě používá (menu je prostě rolovací menu), divné změny chování při přepnutí mezi normálním režimem a navigací
    - v offline režimu nefunguje úplně dobře (kolikrát se mi stalo, že navigace v offline režimu nenašla adresu, kterou v online režimu našla)
    
    Be On Road
    + výběr z více vozidel (ale nemá tolik možností omezení jako MapFactor)
    + přehledné ovládání jako u MapFactoru
    + OSM mapy i placené mapy od různých dodavatelů
    + dobrá hlasová navigace (na výběr dokonce ze dvou českých hlasů)
    - méně přehledné mapy (i když dost se dá nastavit)
    - nepříliš časté aktualizace OSM map
    
    OsmAnd
    + dá se nastavit snad úplně všechno
    + vhodné spíš pro turistiku
    + nástroje pro úpravy OSM
    --- navigace vyžírá baterku rychleji než se stihne nabíjet
    - mizerná hlasová navigace
    - nepochopitelné nastavení navice
    - komplikované ovládání
    
    Sygic
    + dobrá hlasová navigace
    + náhledy křižovatek
    + výběr z více tras
    - příšerné ovládání (do auta asi ještě horší než Nokia Here)
    - moc barviček (mapa vypadá pěkně, ale je méně přehledná)
    - jenom placené (mapy od TomTom)
    
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    pavlix avatar 22.3.2015 11:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Možná jsem tu poznámku ohledně datového plánu nepochopil
    Ta poznámka byla směrem k motivaci, proč použít tebou navrhované možnosti místo toho seznamu. Jak je to s dostupností obou software? Můžu oba stáhnout a nahodit je na libovolný Android? Jak se díváš na ten Osmand?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    stativ avatar 22.3.2015 21:27 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Jak je to s dostupností obou software?
    Nemyslím, že by některý ze jmenovaných měl nějaké zvláštní požadavky ať už na HW nebo SW. Konkrétně MapFactor, Be-On-Road a Osmand mám otestované na Huawei Y300 s Androidem 4.1.1 a na Samsungu S4 mini s Androidem 4.2 (origo od Samsungu) a neofiko 4.4.1 a nikdy jsem neměl problém.
    Jak se díváš na ten Osmand?
    Osmandu hodně fandím, protože je opensource, má výborné možnosti nastavení renderování map a celkově si myslím, že má budoucnost, ale spíše jako turistická navigace. Osobně osmand stále rád použiji v případě, kdy jdu na kratší (protože žere baterku) pěší túru, jelikož má pěkné turistické zobrazení a rád ho používám i na zmapování nových cest. Zrovna turistické stezky bývají často nekompletní.

    Většinou ale navigaci používám v autě a tam jsem z čistě pragmatických důvodů Osmand přestal používat. Nejvíc mi asi vadil zmiňovaný problém s baterkou (dal jsem mobil do nabíječky, zapnul navigaci se záznamem trasy a po několika hodinách mi chcípnula baterka, pak už jsem to nikdy nenechal zajít tak daleko). Navigace a obecně nastavení vůbec jsou pro použití v autě podle mě překomplikované – např. když z nějakého důvodu chci upravit trasu tak chci mít ovládání dost jednoduché na to, abych zastavil u silnice, něco rychle změnil a během pár desítek sekund pokračoval v jízdě (v tom mi nejvíce vyhovuje MapFactor následovaný Be-On-Road). Bohužel s Osmandem to pro mě obvykle znamenalo zastavit, vyndat mobil z držáku, protože ovládací prvky jsou na trefování se prstem do mobilu uchyceného na předním skle malá, chvíli hňápat po displeji a pak teprve pokračovat v cestě. Krom toho mě osobně při navigaci v autě vyhovuje 3D pohled, který Osmand jako jediný ze mnou popisovaných aplikací nemá. Hlasová navigace u Osmandu je docela bída – TTS pro češtinu není a nahraný hlas působí nepřirozeně a při jízdě mě občas poměrně dost rušil. Relativní drobností už je to, že výpočet trasy je poměrně pomalý.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Dreit avatar 22.3.2015 22:15 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    Ohledně hlasové navigace, OsmAnd si "rozumí" se soubory pro TomTom, konkrétně třeba s Eliškou. Podmínkou je, že se soubor musí rozbalit. Na Google Play bývala aplikace OsmAnd Voice Import, která to uměla, ale zdá se, že už jí někdo odstranil :-(

    Rozbalit by to měl dokázat snad jakýkoli program na tvorbu hlasů pro TomTom. Možná by se dalo domluvit s Navigovat.cz. A v nejhorším případě mám Elišku někde rozbalenou ;-)

    Nope
    stativ avatar 23.3.2015 23:06 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Ohledně hlasové navigace, OsmAnd si "rozumí" se soubory pro TomTom, konkrétně třeba s Eliškou.
    Díky, o Elišce jsem nevěděl, to na co jsem narazil dřív bylo něco extrahovaného přímo z TomTomu, což asi nebylo úplně legální.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Josef Kufner avatar 23.3.2015 10:47 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Co tak po očku sleduju mailing list, tak na verzi 2.0 se chystá značně přepracované GUI. Verze 1.9 už dostala mnoho změn a novou startovací obrazovku. Tak snad to bude brzy lepší.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Dreit avatar 22.3.2015 19:41 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    No nevím, to s tou baterkou u OsmAndu se mi nějak nezdá. Baterka v mym střepu mi při navigaci vydrží asi dvě hodiny (100% -> 0%) a nikdy se mi nestalo, že by se mi baterka při nabíjení vybíjela.

    Nope
    stativ avatar 22.3.2015 21:33 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Nedovedu říct čím to je. Možná horší nabíječka. Každopádně cesta tam – MapFactor -> baterka se z neznámé hodnoty nabila na 100%, cesta zpět – Osmand -> kus před domovem došla baterka. Myslel jsem, že byla špatně zastrčená nabíječka, ale postupné vyžírání baterky i při připojené nabíječce jsem pozoroval opakovaně (různé verze, naposledy to byl tuším nějaký prerelease 1.9).
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Dreit avatar 22.3.2015 22:11 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    Takže asi žravější telefon :-)

    Nope
    stativ avatar 23.3.2015 23:08 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Já bych to spíš viděl na problém Osmandu, protože je to jediná navigace, kde jsem měl takový problém a výdrž na baterii mám (na Android) slušnou – aktuálně 2d 9h a pořád mám 50% baterie.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Dreit avatar 24.3.2015 15:41 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    Kdoví co to dělá na pozadí, ale chápu. Pod frází "žravější telefon" jsem narážel na to, že můj se dokáže dobíjet i když pracuje na 100%, takže to moje CPU nejspíš nebude zrovna rychlík :-D

    Nope
    stativ avatar 24.3.2015 19:25 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Moje (ničím neověřená) teorie je, že když má člověk nastaveno otáčení podle pohybu, tak Osmand překresluje celou mapu místo dokreslení chybějících kousků na okrajích.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Dreit avatar 24.3.2015 22:29 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    Mno, je pravda že si vykreslí určitě všechny dlaždice po obvodu, ale nikam dál nemá důvod jít. Samozřejmě je problém když se mapa zoomuje podle rychlosti, potom ten nárůst výpočtů může být hodně znát. Ale i tak, jakmile má vykresleno, tak by měl zastavit (v růžku je animace ukazující jestli vykresluje nebo čeká) a uklidnit se. Zítra půjdu po práci na poštu, tak to zkusím prozkoumat, natáčení podle pohybu beru jako samozřejmost a používám ho pořád.

    A kdyby se to chovalo divně, tak bych teoreticky moh přibastlit k mobilu ampérmetr ;-)

    Nope
    22.3.2015 19:15 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Nebo taky Aponia (Be On Road), slušná mapa ČR za pár stovek, nebo OpenStreetMap. Obojí komplet offline. Případně Osmand, ale to chce výkonější telefon, jinak je trochu líný, a taky trasy počítal trochu zvláštně (občas vymyslel naprosto zcestnou zajížďku), ale to se mohlo dávno změnit.
    Dreit avatar 22.3.2015 19:43 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    I kdyby se splet, tak už (hurá!) stačí podržet prst na mapě a přidat průjezdní bod ;-)  Hlavně že už jsou pryč ty doby, kdy se 100km trasa počítala 10 minut.

    Nope
    22.3.2015 21:13 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Nedalo se říct splet, prostě ve městě najednou trasa uhla z přímého směru, chvíli vedle o ulici vedle a pak se zase vrátila. Stačilo dát vychozí bod, který při tom od tohodle místa byl dost daleko, o kousek vedle a "objížďka" byla pryč. Ale tohle to dělalo několik verzí zpátky, kdy to ty dlouhé trasy počítalo fakt dlouho. Asi to fakt vylepšili, měl bych to zas vyzkoušet :)
    Dreit avatar 22.3.2015 22:35 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    Je pravda že kdysi mi to taky dělal, ale od vylepšení plánovače (opravdu už nevím kdy to bylo) už se mi to snad nestalo.

    Tehdy to bylo horší v tom, že vyhnutí se znamenalo několik minut přepočítávání trasy. S rodiči jsem se takhle jednou (asi dva roky zpátky) snažil dostat z Prahy, na křižovatce jsme špatně odbočili, jeli krokem v koloně někam do horoucích pekel, tam jsme se otočili a jeli v koloně zpátky. Dostat se zpátky na křižovatku trvalo několik minut a ani za tu dobu nestihnul OsmAnd trasu přepočítat, takže jsme jeli naslepo. Najednou se chytnul, uznal že jedeme trochu jinak než navrhoval a začal počítat znova. To už jsme ho vypnuli a jeli radši podle značek. Když jsem podle něj jel před pár měsíci, tak už počítal rychle a bez chyb.

    Nope
    Ilfirin avatar 25.3.2015 07:13 Ilfirin | skóre: 32 | blog: ilfblog | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Navigace čas od času testuju a Be-On-Road vypaddal skvěle, ovládal se skvěle, dal jsem vyhledávat cestu z prác domů... A co jsem viděl, jsem v životě neviděl. Drbání se levou rukou za pravým uchem bylo nic, proti tomu, co vymyslel (zasedl si na uličku, kde se v klidu vyhnou dvě auta a tahal mě oklikou x_km jen aby nemusel jet 50 metrů tou uličkou). A šel.
    Jendа avatar 21.3.2015 16:25 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Seznamácké mapy na Android jsou i offline (400 MB).
    pavlix avatar 21.3.2015 23:43 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Offline mapy jsou docela nutnost, nebudeš po nekvalitním připojení tahat ještě mapu. Co ovšem není offline, je ta navigace.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 21.3.2015 23:48 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Nebo v zahraničí, pokud nemáš místní simku.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 21.3.2015 23:53 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Zahraničí mě netrápí, sám tam nejezdím a jako spolujezdci mi celkem stačí offline mapa s vyznačením GPS pozice, klidně bez navigace.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 22.3.2015 11:09 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Co ovšem není offline, je ta navigace.
    Offline není navigace, ale vyhledávání už ano. Pro jízdu autem je to asi stále k ničemu, ale na pěší navigaci po městě je to docela dobře použitelné.
    pavlix avatar 22.3.2015 11:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Na pěšky nemám hardware, při pěších cestách potřebuju mapu neplánovitě, takže toho androida ani nenabiju, ani nevezmu s sebou. Na běžné nošení stále používám telefon, jehož pohotovostní čas se nepočítá v hodinách, ale v týdnech. Takže jediné pěšky je, když to používám v autě na elektřině a pak ho hodím do kapsy.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 22.3.2015 12:11 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Tak nejde jen o vycházky po přírodě, ale když ve městě hledáš něco, kde jsi ještě nikdy nebyl. Úřad, kavárnu, doktora, hospodu a tak..
    pavlix avatar 22.3.2015 13:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Myslím, že se ti rozbila křišťálová koule, mluvil jsem spíš o městě než přírodě.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 22.3.2015 14:27 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Pokud máš Androida bez Google Play a zakázanými datovými přenosy, tak ten týden vydrží.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    kyknos avatar 22.3.2015 14:31 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Ano zakázanými přenosy včetně GPS :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 14:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    To by nevadilo, pokud to člověk nezapomene po použití vypnout.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 22.3.2015 14:34 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    GPS není datový přenos, je to jen pasivní příjem a kupodivu ani moc nežere.

    Nicméně aktivní navigace svítící displejem a trvale počítající zbývající trasu už dá baterce zabrat. V autě se píchne na nabíječku, takže to nevadí, a při pěším pohybu není potřeba ji mít zapnutou trvale (stačí se na rozcestí kouknout kam dál a další čtvrt hodiny není potřeba), takže to vydrží výrazně déle.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    kyknos avatar 22.3.2015 14:44 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Pasivní přenos je také přenos a GPS žere docela dost - když hrají ingress nebo naviguju vydrží mi tel asi poloviční dobu než když ho používám bez GPS, nicméně displej zhavim stejně. GPS toho docela dost počítá a vypínat ho se taky většinou moc nevyplati protoze o to vetsi je zatez po zapnuti. Navic vetsina mobilu pouziva agps ci jak se to jmenuje, bez nej kvuli nekvalitnimu chipu funguje blbe, a agps je aktivni (stahuje ruzna pomocna data misto z druzic pres telefonni sit).
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    22.3.2015 15:05 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Ovšem při GPS přenosu to jen přijímá, ale při GSM přenosu to i vysílá. A na vysílání je potřeba mnohem víc energie.
    kyknos avatar 22.3.2015 15:08 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Hlavni zrout energie u klasického GPS je zpracování dat. Ale jak říkám, to se týká toho garmina. Telefony při GPS i vysílají, díky agps nefungují pasivne
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    22.3.2015 15:22 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    No nevím mě to přijde podobný, GSM taky realtime počítá v DSP jednotlivé timesloty.

    Neví někdo jaké typy výpočtů GPS potřebuje? Mě napadají jen float výpočty souřadnic od jednotlivých satelitů, ale to se skoro dá udělat nějakým kombinačním obvodem.
    kyknos avatar 22.3.2015 15:30 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Nevím co myslis souřadnicemi od jednotlivých satelitu (satelity žádné souřadnice nevysilaji, gpska porovnává čas cesty signálu včetně korekci na relativitu, stav atmosféry, odrazy apod, k tomu si musí udržovat model oběhu satelitu a ten stále aktualizovat staženými daty) a žere to dost, zvlášť když k tomu ještě musí běžet to gsm.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    22.3.2015 15:53 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    k tomu si musí udržovat model oběhu satelitu
    Tím myslím přesně tohle. Ale ohledně složitosti mě to přijde jen o málo náročnější než realtime GSM (frequency hopping, kódování hlasu/dat apod.), ale spotřeba vf části bude u vysílače mnohem vyšší než u přijímače (GSM navíc potřebuje obojí).

    U mobilu to GPS jinak nefunguje? (pokud k tomu neběží GSM?). Jestli jo, tak ano bude to žrát víc, ale takovej bazmek bych v mobilu nechtěl :-D.
    pavlix avatar 22.3.2015 16:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Rozhodně mi na tom jednom funguje GPS úplně bez simky.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 22.3.2015 17:27 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Do mobilu se velmi často dávají velmi mizerně GPS chipy. Možná jsou výjimky ve vyšší kategorii, ale já kupují mo ily do deseti tisíc a presto ze je GPS jedním z hlavních selekcnich kritérií, je to mizerie. Špatný chip je kompenzován pomoci agps, tedy dat pres telefonní síť (poloha BTS, stahování dat o atmosféře a asi i oběhu satelitů... Prostě GPS co nejvíc odlehčit)... A když se tohle vypne, funguje to špatně, někdy dokonce vůbec.

    Samozřejmě každý ma na GPS jiné nároky, já je mám vyšší (ingress, geocaching, náročný teren-třeba hluboký les mezi skalami) a jsem hrubé nespokojen. Rozdíl mezi tím co produkuje garmin a telefon je velký (i s podporou agps natož bez ni) - kolikrát třeba mobil ukazuje polohu na druhem břehu ulice než ma, a abych se dostal k portálu, musel bych vylézt na barák. Bohužel na garminu ingress nespustis.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    22.3.2015 17:36 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Jo toho jsem si vědom, flashoval jsem Nokiu N8 a i když to chvíli vypadalo, že se chytá, tak nic nevypočítala. A to sedím u okna s výhledem na jižní obzor.
    Josef Kufner avatar 23.3.2015 10:56 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Jo, mizerné čipy tam jsou. Ale AGPS a tedy ani GSM komunikace není pro funkci GPS nezbytná. Nevýhodou je, že telefon pak potřebuje cca 40 minut na to, aby si potřebná data (almanach s budoucími pozicemi satelitů) posbíral ze satelitů sám. Pokud si almanach necháš stáhnout doma na wifi, tak GPS bez datového spojení funguje v pohodě i o pár hodin později a chytne se za pár sekund. Offline GPS mají almanach v sobě a tak čekají jen cca 20 minut na upřesnění dat. Pokud GPS používáš pravidelně, almanach se průběžně doplňuje a data nejsou potřeba vůbec.

    Jinak s upřesňování pomocí GSM sítě, kdy se GPS data kombinují s polohou získanou od BTS, jsem na vlastní oči viděl, jak to GPS dokonale mátlo a po přepnutí do módu letadlo začala navigace fungovat mnohem lépe.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    kyknos avatar 23.3.2015 10:58 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    40 minut muze byt zatracene malo
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 22.3.2015 15:16 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Můj současný tel lenovo bez připojení k netu odmítal GPS vůbec zapnout, můj předchozí samsung zapnul, ale polohu nikdy nenašel. Oba smartfouny střední třídy. Blbofoun Nokia navigovala i bez netu, ale přesnost, doba fixu apod byly tragické.

    Jo a pak jsem mel ještě xiaomi s defektním kompasem (při otočce o 360 hlásil otočení o 720, což se v některých programech s GPS hádalo a vysledkem byl chaos.

    Používat telefon k navigaci je stejné jako s nim zatloukat hřebíky nebo krájet maso na grill, vše jsem v nouzi úspěšně využil, ale navigace, kladivo a nůž jsou mnohem lepší.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    30.3.2015 10:54 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Můj telefon s MT6577 má GPS funkční s i bez AGPS, nicméně špatně. Doba fixu je hrozná (zpravidla několik minut), a to pouze v klidu a na volném prostranství. Po fixu pak „funguje“ i uvnitř dopravních prostředků (tramvaj, auto). Při vypnutí a zapnutí GPS opět následuje několikaminutové čekání.

    Na druhou stranu, Mediatek umí vyrobit vcelku funkční GPS přijímač. Čip tohoto výrobce má např. Holux M-241. Zvláštní věcička – sama o sobě dokáže zaznamenávat trasu, po připojení k PC přes USB (což je USB-RS232 převodník) jde nahraná trasa stáhnout, případně jde použít jako GPS přijímač pro gpsd. Asi nejužitečnější je spárování přes Bluetooth s androidím mobilem, kde pomocí programu Bluetooth GPS (funguje jako mock GPS provider) předává souřadnice libovolné aplikaci.
    Josef Kufner avatar 30.3.2015 11:34 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    A ani nemusíš používat zvláštní program jako mock provider, neboť Android umí Bluetooth GPS přímo.

    Jinak mám takovou GPS od Qstarz a je to velice fajn věc. Krom mnohem citlivější antény a lepšího čipu (byť o mnoho let staršího), to má hlavně samostatnou baterku a umí to dobře nakládat s energií během logování. Tedy pokud se nepoužívá a jen v klidu loguje, baterie vydrží mnohem déle než u telefonu. Připojení přes bluetooth a získání aktuální pozice je během pár sekund, takže občasné koukání na cestu, když člověk dojde na rozcestí, je také bezproblémové a nezdržující.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    31.3.2015 20:42 #Tom | skóre: 32 | blog: Inspirace, aneb co jsem kde vyhrabal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Vážně? Asi mám smůlu, v mém systému tato funkce zřejmě není dostupná.

    Rychlejší určení polohy a úspora baterie v telefonu hodně pomůžou. :)
    pavlix avatar 22.3.2015 14:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Jak můžeš bez znalosti hardware a stavu baterie něco takového tvrdit?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.3.2015 17:52 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Teď se dívám do datasheetu ke GPS modulu postavenému okolo čipu MediaTek MT3329 a tam je maximální spotřeba 48 mA během vyhledávání (acquisition) a 38 mA při normálním provozu (tracking), obojí při 3,3V. Obdobně USB modul s čipem SiRFstarIII má uvedenou maximální spotřebu 50 mA a to je včetně USB/RS232 konvertoru Prolific PL2303. To osobně nepovažuju za nijak dramatické spotřeby, minimálně ve srovnání s GSM modulem.
    22.3.2015 18:08 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Dík za info. Osobně vím, že třeba Calypso GSM žere jako prase. Když jsem měl na HTC Magicianu slabou baterku, nebo jsem to napájel externě (hodně improvizovaný zdroj, který se lehko přetížil). Tak pouhé zapnutí GSM dokázalo shodit ten SoC. Bez něj to mohlo blikat podsvícením LCD do aleluja.
    kyknos avatar 22.3.2015 18:36 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Mediatek je zrovna hodně mizerný chip, i když jak se to vezme, už jsem takhle hacknul portály ve městě, kde jsem nikdy nebyl, omylem

    Navíc jak říkám to GSM u toho běží taky, jinak je to ještě větší pruser
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 19:44 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Informace zajímavé, ale zcela se míjí s otázkou.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Jendа avatar 22.3.2015 21:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    GSM pokud je syncnuté na BTS a nevysílá určitě nežere 50 mA.
    23.3.2015 02:36 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Souhlas, podle elektroniky v akumulátoru magicianu (pokud se mu dá věřit, viz blog) se to při GSM idle prakticky neliší od neaktivního čipu (reset a power). Ale čas od času (interval pár sekund) to hodí spotřebu tak 20mA (čip hlásí rychlejší vybíjení). V případě volání (zjištění kreditu) to žere klidně i 50mA a předpokládám, že by to při kontinuálním hovoru žralo i víc (zpracování zvuku nebo paketů). Ale ty hodnoty se četly ze /sys/... jen každých 500ms.
    22.3.2015 21:14 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Seznam mapy uz umi autonavigaci?
    Jendа avatar 22.3.2015 21:23 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Jestli tím myslíš mluvení, tak ne. Jestli tím myslíš plánování, tak jo.
    22.3.2015 21:36 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Dekuji za informaci. Kouknu na to.
    21.3.2015 18:32 pc2005 | skóre: 38 | blog: GardenOfEdenConfiguration | liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Nešla by ta navigace hacknout a nainstalovat tam vlastní program na plánování cesty?
    21.3.2015 22:06 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Neviem, aky OS pouziva Garmin, ale takmer vsetkych ostatne (okrem TomTomu) pouzivaju Windows CE a tam to ide. Ludia tam davaju napriklad iGo. Casto je to jediny sposob, ako ten HW zachranit, pretoze originalny SW byva nepouzitelny a/alebo do neho neexistuju nove mapy. Akurat je to spravidla warez...
    21.3.2015 19:00 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Osobne jsem zkousel mnoho druhu navigaci. Nakonec zustavam vernym uzivatelem tomtom navigace. Garmin ani navigace v androidu ji zatim imho netrumfne.
    21.3.2015 19:01 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Mam na mysli navigaci do auta. U turistickych muze byt situace samozrejme jina.
    21.3.2015 22:12 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    TomTom je do auta dobry. Akurat je blbe, ze TomTom Home (SW potrebny na aktualizaciu) nefunguje v Linuxe.
    21.3.2015 23:52 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    To je pravda, to je nesikovna vlastnost. :-(
    Josef Kufner avatar 21.3.2015 22:28 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Vezmi nějakou pěknou dlaždičku s Androidem, nainstaluj Osmand, doma přes WiFi si stáhni jakékoliv mapy, co bys mohl potřebovat, dlaždičku odpoj od Internetu a můžeš navigovat dle libosti. Má to offline vektorové mapy z OpenStreetMap pokrývající celý svět, offline navigaci (tedy hledání cesty běží na telefonu), umí to mluvit (jak TTS, tak přehrávání samplů) a hlavně, je to opensource.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 21.3.2015 23:45 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    To zní taky dobře.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 21.3.2015 23:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Akorát na to asi nemám zatím hardware. Co mám tu androidí placku na tyhle pokusy, tak ta bude asi dost ráda, když převezme instrukce vygenerované seznamem než něco samostatně počítat. Popravdě jsem na tom nerozběhal ani videohovor přes Bluejeans a to nebude žádný extra výkon.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Josef Kufner avatar 21.3.2015 23:50 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Tak si počkáš o chvilku déle, než to trasu upočítá. Překreslování asi bude taky trochu línější, ale mělo by to být použitelné.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    pavlix avatar 22.3.2015 00:01 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Tak si počkáš o chvilku déle, než to trasu upočítá.
    Nebo než se to upeče, ne? Zkusit to samozřejmě můžu, ale ten seznam tam běhal úplně hladce, když v tom ještě byla simka.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dreit avatar 22.3.2015 10:34 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    Netuším co máš za stroj, já jedu na úplně prvním Samsung Galaxy Ace (bez "i"), mám tam CyanogenMod 11 a Osmand funguje "použitelně". Pravda, spuštění trvá pár vteřin, mapa se taky nevykreslí okamžitě, ale vzhledem ke stáří telefonu je to pořád fofr. Pro ty co chtějí navrhnout Sygic - ten mi tam pro jistotu nechtěl stáhnout mapy a klidně při pohybu v menu spadnul. Netuším proč, ale to rozhodlo pro Osmand, který prostě funguje.

    Naschvál jsem teď zkusil přesunout OsmAnd do interní paměti (sbohem několik aplikací) a je to o něco rychlejší. Ale musel bys vyzkoušet, třeba ti to pojede líp, třeba hůř.

    Při prohlížení mapy to vykreslování trochu brzdí, ale při navigování je to v pohodě - mám nastaveno aby se mapa podle rychlosti odzoomovala, takže stíhá vykreslovat i když se telefon zamyslí.

    Kdyby ti náhodou vadilo omezení na 3 mapy, tak pohledej verzi z F-droid ;-)

    Nope
    pavlix avatar 22.3.2015 11:12 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Samsung Galaxy Trend, CyanogenMod pro něj není, a je to mrcha pomalá, proto taky zbyl. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dreit avatar 22.3.2015 20:10 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    Našel jsem akorát tohle, třeba by to fungovalo, zmínka o Trendu tam je.

    A jinak závidím ty údajně 4GB interní paměti, já se se svýma 160MB můžu jít klouzat. Jen OsmAnd mi teď bere 40MB a tak mi tam zbývá místo jen na pár aplikací.

    Nope
    pavlix avatar 22.3.2015 21:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Asi tomu nechci věnovat tolik času, abych si mohl dovolit dávat nějaké extra neoficiální nepodporované buildy.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Dreit avatar 22.3.2015 22:20 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    Naprosto chápu, já se dost zapotil, když jsem po jednom zásahu získal softbrick a pak hledal cesty, jak tu cihličku zachránit. Kupodivu nejhorší bylo držet dvě nebo tři tlačítka najednou a přitom zastrčit baterku.

    Nope
    stativ avatar 22.3.2015 21:57 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Pro ty co chtějí navrhnout Sygic - ten mi tam pro jistotu nechtěl stáhnout mapy a klidně při pohybu v menu spadnul.
    Sygic je podle mě strašně přeceňovaná navigace. Z vlastností by se dal vyzdvihnou asi jen náhled křižovatky a možnost výběru mezi alternativními trasami. Ale nakonec navigaci v pruzích by měly s placenými mapami umět i ostatní navigace (akorát já jsem si zatím vystačil s OSM a když OSM nestačilo, tak jsem aspoň silnici zmapoval), alternativní trasu si člověk snadno vyrobí vložením průjezdního bodu/zakázáním cesty/změnou parametrů navigace a zbytek jsou kraviny typu head-up display nebo texturované 3D modely budov, se kterými se v mapě nedá vůbec vyznat.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Dreit avatar 22.3.2015 22:12 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    Sice jsem Sygic viděl jen z rychlíku, ale podle popisu očividně o nic nepřicházím. Díky

    Nope
    22.3.2015 21:17 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Imho to nezni dobre. Zkousel jste nekdy navigaci podle map z osm? Ja ano. Obcas je to v poradku, ale v nekterych oblastech je to absolutne nepouzitelne. Navigaci v aute vyuzivam hlavne pri cestach po evrope a nedovolim si riskovit, ze mne osm data nedovedou do cile nebo zdrzi a oberou o cas. Osm navigaci opravdu nedoporucuji. Radeji zainvestovat par tisic a koupit navigaci(pripadne i aplikaci) s daty od normalni firmy.
    pavlix avatar 22.3.2015 21:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Třeba něco jako to, co jsem si koupil já, co tě nedovede ani z Vršovic na reklamaci do Holešovic to Alzy.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.3.2015 21:35 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Tak jsem to nemyslel. Opravdu bych rad jezdil podle osm, ale zatim to bohuzel mozne neni. S tomtomem jsem nemel jediny problem.
    Dreit avatar 22.3.2015 22:24 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    To já zase slyšel, že třeba na Rusko je OSM nejlepší, protože je tam zakreslená každá cesta, zatímco třeba TomTom tam má pár lepších silnic a jinak nic.

    Nope
    22.3.2015 22:28 Odin1918 | skóre: 6 | blog: Valhalla
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Do Ruska nejezdim, takze nemohu posoudit.
    24.3.2015 08:29 fela
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Súhlas, mám precestované Rusko i za Uralom a OSM je vskutku výborné... Taktiež to platí i o Azerbajdžane, Bielorusku,...
    PepaSFI avatar 23.3.2015 19:02 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    nevím jak tomtom a jak v západní Evropě ale mám já a pár známých spoustu príma zážitků s různýma navigacema, ať už s nesmyslným navigováním nebo s neaktuálním stavem map. Naproti tomu OSM mi nikdy neudělalo žádný vážný zádrhel. Už jsem se setkal s tím že mapa byla aktuální doslova na den přesně. Jen občas narážím na detaily jako že některé malé vesnice nejsou kompletní nebo někde není správně jednosměrka. Nic co by nějak vážně vadilo. Když jsem jel jednou výjimečně přes Prahu, blbě jsem si najel do pruhu a minul odbočku. Následně kvůli nehodě nás poslali úplně někam do jakýchsi uliček, druhé auto s řidičem co zná Prahu jsme někde na křižovatkách ztratili a tak jsem se prostě spolehl na kecací krabičku. Druhé auto ještě hledalo cestu z Prahy a já už byl někde za Brandýsem. V Liberci s 15min. náskokem a to mi to moc nejede. Akorát polní a lesní cesty je potřeba brát s rozvahou. Některý jsem vzdal i s 4x4. Asi to začnu na OSM značit, pouze pro offroad.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    Dreit avatar 22.3.2015 22:35 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...

    +1 :-D

    Nope
    Josef Kufner avatar 23.3.2015 11:04 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Jsou oblasti, kde OSM je jediná dostupná mapa. A také jsou oblasti, kde OSM má jen pár hlavních silnic a jinak nic. Stejné platí i o komerčních mapách. A také je mnoho oblastí, kde komerční mapy jsou, ale OSM také a mnohem podrobnější.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    21.3.2015 22:47 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Jediny, co mne pri pohledu na fotku napadlo je, ze navigace vubec netusi, ze tam ma nejakou mapu a jede podle sve (zakryte) zakladni mapy. Jinak si vubec nedovedu vysvetlit jak by mohla takhle ignorovat cestu.
    pavlix avatar 22.3.2015 00:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Jenže ona se tak minimálně 80% času drží přesně na trase. Fotil jsem přesně úsek, kde se odklonila a znovu přiklonila. Navíc mám zaregistrované i cesty, které se jely dvakrát a to ztrácení není ani v nejmenším opakovatelné. Kdyby to byl lidský navigátor, řekl bych, že ho čas od času někdo bacil pořádně po hlavě a pak se zase vzpamatoval.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.3.2015 07:32 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Aha, tak to je teda vejlupek...
    kyknos avatar 22.3.2015 11:02 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    problemy s garminem jsem nikdy nemel, imho nejlepsi z bezne dostupnych navigaci (ovsem zasadne pouzivam outdoorovou radu)

    pouzivam v lese, v aute i na mori, kde je na spravne navigaci clovek zavisly zivotem (i kdyz samozrejme pro pripad vypadku techniky umim navigovat i neelektronicky)

    kazdopadne garmin je podle mych zkusenosti milionkrat presnejsi a spolehlivejsi, nez jakykoliv mobil, ktery jsem mel v ruce (a porovnani docela mam, protoze hraji ingress a uz par telefonu jsme pri nem znicil :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 11:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Podívej se na tu fotku a pak mi mluv o přesnosti. Celý záznam trasy s desítkami takových kiksů měli v Garminu k dispozici a neshledali na zařízení závadu, čímž stvrdili, že je toto v souladu s jejich standardem kvality. Jestli jsi od nich koupil něco, co naviguje, tak za to buď vděčný, taky jsi mohl dopadnout jako já.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 22.3.2015 11:29 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    koupil jsem si tech veci od garminu uz nekolik a radu cizich jsem take pouzival - o kvalite zarizeni, ktere jsem mel v ruce (cca 10 garminich pristroju ruzneho typu), nemam nejmensich pochyb

    vidim 4 moznosti

    a) outdoorova rada je vyrazne kvalitnejsi nez ta "do auta" - to by asi i davalo smysl

    b) pokles kvality v posledni dobe - ale to by se asi projevovalo jinak

    c) chyba uzivatele - to je dost mozne, pouzivat navigaci neni trivialni

    d) mas proste vadny kus a u garminu to kontrolovala nejaka demotivovana levna pracovni sila, jak je v korporacich bezne
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 11:46 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    koupil jsem si tech veci od garminu uz nekolik a radu cizich jsem take pouzival - o kvalite zarizeni, ktere jsem mel v ruce (cca 10 garminich pristroju ruzneho typu), nemam nejmensich pochyb
    Jestli chceš, prodám ti ten svůj za 70% kupní ceny.
    a) outdoorova rada je vyrazne kvalitnejsi nez ta "do auta" - to by asi i davalo smysl
    To je pravděpodobné, ale podle mě to dostatečně nevysvětluje situaci.
    b) pokles kvality v posledni dobe - ale to by se asi projevovalo jinak
    Pokles kvality může být i selektivní. Jsou firmy, které si dobrovolně kazí jméno tím, že prodávají levné šmejdy pod hranicí použitelnosti, a zároveň se snaží prodávat premiové řady na zcela jiné kvalitativní úrovni.
    c) chyba uzivatele - to je dost mozne, pouzivat navigaci neni trivialni
    Vyloučeno. Tato navigace má triviální ovládání, nemá prakticky žádná pokročilá nastavení, je aktualizovaná, při reklamaci byla stále zapnutá bez změny nastavení po cestě, na které se chyba rovněž projevila, v Alze navigaci pouze vypli a předali servisu Garminu. Ve stejném autě předchozí navigace i mobilní telefon fungovaly přinejmenším podstatně lépe, navíc obojí morálně zastaralé přístroje.

    Tudíž měli v Garminu všechny potřebné informace a vyjádřili se pouze ve smyslu, že navigace funguje zcela správně.
    d) mas proste vadny kus a u garminu to kontrolovala nejaka demotivovana levna pracovni sila, jak je v korporacich bezne
    To je asi nejpravděpodobnější vysvětlení. Ovšem i na to jsou opravné prostředky a já jsem využil všech, které mám při kontaktu s prodejcem. Jestli máš nějaký tip, kde se bavit s někým kompetentním přímo z Garminu, asi by to stálo za pokus. Jednak by dostali šanci napravit chybu reklamačního technika a jednak mi ovládání té navigace velmi vyhovuje.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 22.3.2015 11:58 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    ad c ) ta navigace neumoznuje ani volbu souradnicoveho systemu? v tom pripade bych to snad ani nenazyval navigaci :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 13:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    ta navigace neumoznuje ani volbu souradnicoveho systemu?
    Nejsem si toho vědom a nevím, proč bych to měl potřebovat.
    v tom pripade bych to snad ani nenazyval navigaci :)
    Tak můžeš tomu říkat třeba autobus, ale lidi ti asi budou špatně rozumět.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xxx avatar 22.3.2015 17:11 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Ja zas nechapu, jak nekdo muze povazovat za navigaci pristroj, aniz by vedel, jak onen pristroj pocita presnost polohy, kterou zobrazuje na displayi. :-)
    Please rise for the Futurama theme song.
    kyknos avatar 22.3.2015 12:01 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    ne nemam kontak, ja ho nikdy nepotreboval, garmin mi vzdycky fungoval a jedine s cim jsme mel technicke problemy bylo rozchozovani piratskych map :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 13:32 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    My jsme se taky na známou značku a reference spoléhali, ale zjevně není všechno zlato, co se třpytí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 22.3.2015 14:09 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...k tomu aby
    K tomu aby ses dostal na správné místo nebo věděl kde jsi, kdyz mas mapu či souřadnice v jiném než defaultnim systému

    Asi jako když mas pracovat s inchi, °F nebo librami, ovšem s tím, ze přepočítávat si to ručně u souřadnic nebo si v duchu posunovat mapu je mnohem větší oser
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 14:25 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...k tomu aby
    K tomu aby ses dostal na správné místo nebo věděl kde jsi, kdyz mas mapu či souřadnice v jiném než defaultnim systému
    Nevidím důvod takové věci řešit, když mám celou konfiguraci i mapy od výrobce a navíc to zjevně sedí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 22.3.2015 15:06 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...k tomu aby
    Jak rikam, prepnout se to DA I omylem a nevedomky, zvlast kdyz Nevis, ze to vubec jde. Ale možná je ta autořada skutečně tak vykastrovana, ze to nejde. Ale zda se mi to dost divné. Nechapu proč si to někdo kupuje, jeli tomu tak. Levnější to o moc neni a neumí to nic, co by outdoorova rada neuměla.

    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 15:17 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...k tomu aby
    Kdybyses aspoň na chvíli přestal naparovat, tak by ti to došlo. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 22.3.2015 14:14 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    A lidi co si to nevědomky prepli nebo naopak neprepli, když bylo třeba, jsem už viděl dost
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    Jendа avatar 22.3.2015 14:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Na druhou stranu moje navigace (eTrex HCx) při přepnutí systému samozřejmě přepočítá i mapu, takže se stejně nestane to co Pavlixovi. Jenom to pak ukazuje „jiná čísílka“.

    pavlix: zkusil bych vypnout „keep on road“, pokud tam takové nastavení vůbec je (a pokud není, tak bych to vyhodil/prodal :)
    kyknos avatar 22.3.2015 14:25 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Možná jsou mapy co to umí, ale obecně to neplatí. Já jsem takhle s chorvatskou námořní mapou plachtil po horách, protože garmin dodával WGS, mapa očekávala nějaký chorvatsky systém a ani jedna strana nepoznala, ze si nerozumí. Takže jsem byl sice na mori, ale podle mapy se kolem pásky horské kozy.

    Určité to nemůže platit při práci s papírovou mapou, at už z ni odecitas ručně nebo ji mas naskenovanou v navigaci. Prostě člověk tohle musí mít na zřeteli a pokud vůbec nevi , ze nějaké souřadnicové systémy existuji a jdou nastavit, přijde mi pravděpodobnější chyba mezi sedadlem a ovládacími prvky navigace.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 14:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Tvá křišťálová koule zjevně selhává.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 22.3.2015 14:28 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    pavlix: zkusil bych vypnout „keep on road“
    Pokud vím, tak tam taková volba není, hledal jsem ji, abych ji zapnul, když se mi zdálo, že se to málo snaží zůstat na cestě oproti předchozí navigaci.
    a pokud není, tak bych to vyhodil/prodal :)
    Já jsem si kdysi říkal, proč je cokoli, co koupím na Aukru totální shit, i když je to třeba úplně nové. :)
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xxx avatar 22.3.2015 17:00 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Příloha:
    imho nejlepsi z bezne dostupnych navigaci (ovsem zasadne pouzivam outdoorovou radu)
    Bejvavalo (viz foto)
    pouzivam v lese, v aute i na mori, kde je na spravne navigaci clovek zavisly zivotem (i kdyz samozrejme pro pripad vypadku techniky umim navigovat i neelektronicky)
    Pri prochazce po jihomoravskych loukach clovek nastesti na outdoorove navigaci zavisly neni.
    Please rise for the Futurama theme song.
    kyknos avatar 22.3.2015 17:12 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Co si s tím dělal? Poslední telefon se mi prostě zlomil v kapse. Ne ohnul, ne prasknul ale zlomil jako oplatka. Garmin mi už spadnul xkrat, koupal se v mori atd.

    Btw i v Čechách jsou místa, kde bych byl nerad bez navigace, mapy či dobře místní znalosti. Taková lužická blata...
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 22.3.2015 17:16 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Pravda je, ze ho mám už x let a nemám důvod k upgrade, snad krom rozlišení displeje. Ale to není podstatná vec
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    xxx avatar 22.3.2015 17:24 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Absolvoval skutecne narocnou outdoorovou trasu s navigacii v kapse.

    PS: vzhledem k lokaci dodavam, ze strizlivej
    Please rise for the Futurama theme song.
    kyknos avatar 22.3.2015 11:08 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    jinak by stalo za to zkontrolovat, zda navigace vi, ze jedes autem

    zda mas nastaveny spravny souradnicovy system (diky teto chybe me jednou navigace tahala s lodi po chorvatskych horach)

    atd
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 11:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Myslíš jako že by tohle v reklamačním servisu Garminu neznali? No možné je všechno, když daný záznam trasy považují za odpovídající jejich standardu kvality.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 22.3.2015 11:32 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    no v tom aute s tebou asi nebyli, takze pokud delas nejaky uzivatelsky kiks, nevedi o tom
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 11:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    To jsou jen konspirační teorie, ta navigace je velice jednoduchá a na uživatelské kiksy tam není prostor, alespoň pokud jde o záznam trasy, kterou projíždíš. Navíc jsem přesvědčen o tom, že to v Garminu v autě nikdo nezkoušel, jednak o tom nic nepsali, jednak ani nevidím žádný nový záznam trasy. Je samozřejmě možné, že záznam na tu dobu schválně vypnuli, ale dávám přednost jednoduššímu vysvětlení.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    22.3.2015 20:00 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    K nastaveni takovych veci se tyhle levne Garminy ani nepriblizi. Nevim jak dnes, ale sveho casu jsi mohl nastavit "chodec/auto....", jeden cilovy bod kam jet a tim si v podstate koncil.
    kyknos avatar 22.3.2015 20:04 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    v tom pripade si neni duvod stezovat, pokud je takova specifikace, dostal, co si koupil
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 22.3.2015 21:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Myslím, že sis spletl blog.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 22.3.2015 21:52 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    lol
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    23.3.2015 06:21 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Dobry, lepsi, nejlepsi, kyknos. Roste nam tu celkem dobry matros na prezidenta :-)
    kyknos avatar 23.3.2015 09:16 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    fascinuji me blbci, co vstupuji do technicke debaty s podobnymi hovadinami
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    pavlix avatar 23.3.2015 09:20 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    +1
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    kyknos avatar 23.3.2015 09:26 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    ja myslim, ze lepsi prezident by byl nekdo, u koho je "vyloučena" uživatelska chyba :)
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    PavlixovaZláŽena avatar 22.3.2015 11:36 PavlixovaZláŽena | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    A stejně je to všechno jenom proto, že ti tu navigaci vybírala ženská. Na ně se člověk nemůže jinde než v kuchyni vůbec spolehnout! :)
    kyknos avatar 22.3.2015 18:42 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Taky mi první navigaci vybrala a věnovala ženská. Garmin hcx. Funguje dodnes,mám ho stále jako zálohu. Jen kosmetický stav je strasny, zažil toho hodně.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    PavlixovaZláŽena avatar 22.3.2015 22:10 PavlixovaZláŽena | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Tak to si měl kliku na šikovnější ženskou, než má Pavlix. ;)
    kyknos avatar 22.3.2015 22:18 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    no jo, ja jsem desne vybiravej
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    kyknos avatar 22.3.2015 22:18 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    jak se to nevyzna v navigaci, nic pro me, co s tim na mori? :D
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    PavlixovaZláŽena avatar 24.3.2015 10:42 PavlixovaZláŽena | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Nojóno, každej máme jiný preference. ;)
    23.3.2015 11:47 JZD | skóre: 14 | blog: Na_dvorku
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Jsme spokojený s Nokií N900. Mám nainstalován Marble s pluginem MoNav. Mapy jsou OSM a hlas je od Kolibáče. GPS modul není moc přesný takže je po ruce blůtůt GPS Qstarz BT-Q818. Na ty mé občasné jízdy autem vyhovuje a nějaké chyby toleruji, stačím si s málem.
    Víra znamená vyznávat to, o čem člověk dobře ví, že to není pravda. Mlčeti platina, mluviti v gajzu, býti v hajzlu.
    Fluttershy, yay! avatar 24.3.2015 00:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    OMFG, on to někdo používá…
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    24.3.2015 09:22 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Jj, moje řeč. Qstarz ve spojení s deset let starou nokií stačí, pukud už náhodou člověk zabloudí. Vůbec tyhle malé gbs moduly jsou trochu nedoceněné, přitom mají spoustu předností.
    23.3.2015 19:13 M_train
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    V autě ji nepoužívám, stačí mi varování některých známých, kteří podle pokynu zahnuli někde do pole, aniž by se dívali na cestu. Opakovaně se divím, když jedu z tréninku s kamarádem, a on má zapnutou navigaci na cestě, kterou jel za posledních 10 let tak 1.000 krát.

    Na mobilu Samsungu to je někdy dobré, když potřebuju dohledat něčí adresu a nejsem si jist jednosměrkami. A Endomont-Pro na orienťáky nebo Skitracks při lyžování.
    If you don't ask, you don't get
    pavlix avatar 23.3.2015 19:29 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    V autě ji nepoužívám, stačí mi varování některých známých, kteří podle pokynu zahnuli někde do pole, aniž by se dívali na cestu.
    Tak s tím bych se moc nechlubil, ale je fakt, že jsem výjimečně nemohl jet z Brna vlakem kvůli blbému času a Student Agency s náma taky vjeli do pole.
    Na mobilu Samsungu to je někdy dobré, když potřebuju dohledat něčí adresu a nejsem si jist jednosměrkami.
    Mimochodem to mě taky mrzelo, než jsem zjistil, že to je úplný šmejd, že ta navigace nezobrazuje jednosměrky. Takovéty androidí navigace, zobrazují všechny jednosměrky?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    23.3.2015 20:23 M_train
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Nepoužíval jsem to doma, ale v cizině, a tam mi to prostě přebralo místní mapu s jednosměrkami i čísly domů. Včetně takových značek, že je ulice na konci vlastně průjezdná jen pro kola, což některé čtvrtě v zahraničí mají kvůli tomu, aby jim tam nešla tranzitní doprava.

    A jinak si opravdu myslím, že používání navigace při stálé trase je spíš pro blby, a zblbnutí, že se pomalu jeden odnaučí koukat kolem sebe.
    If you don't ask, you don't get
    pavlix avatar 23.3.2015 22:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    že se pomalu jeden odnaučí koukat kolem sebe.
    To mi nehrozí, ještě jsem nezačal koukat kolem sebe v tom smyslu, ve kterém píšeš, a ztratit se dokážu i na známé trase.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    27.3.2015 14:57 kolcon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    zkus waze...
    vencour avatar 7.6.2017 14:31 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Navigace...
    Zdar, v květnu 2013 jsem koupil TomToma a pořád ještě šlape.
    Jednalo se o "TomTom Start 60 Europe Traffic, LIFETIME mapy", ca 5k. Aktualizace fungujou pořád, je v tom asi celá Evropa, v ČR celkem podrobná. Má to mluvení asi ve všech jazycích, co podporuje, žertem jsem zkoumal např. maďarštinu a pouštěl ji kolegům Slovákům :-) Čeština má 3 hlasy, názvy ulic má jen jeden z nich.
    Umí rozlišit auto, pěsky, kolo (a další, nepoužívám), umí 3 režimy trasy (eko, nejkratší, nejrychlejší), přepočítává průběžně. Má slot na SD kartu, takže se tam vše vejde. Komplet aktualizace zabere něco "do 4GB".
    Je to 6", tj. pěkně velká. Beru ji i když jdu někam pěšky.
    Zobrazuje jak ulice/silnice, tak směr, kam jedeš = je přehledná.
    Nejsem si jistý, jak to dělá, že občas varuje před "provozem na trase", že tam je bouračka. Jak jsem vypozoroval, tyhle předpovědi nejsou na 100% spolehlivé a aktuální, tak je občas poslechnem a občas jedem podle sebe. A podle všeho i je chytrá v tom, že třeba na Bílé Hoře v Praze ve špičce nás posílá jinudy = má různě ohodnocené trasy a dokáže se v nich vyznat a poradit.
    Super je i to, že lze hledat "body zájmu", pumpu, bankomat apod. a nechat se tam dovést.
    Když jsem vybíral, tak měli i model s dvb-t, tj. v autě máš navigaci, zaparkuješ a televizi si odneseš na hotel apod. No, nebyla to taková priorita. Ale zajímalo by mne, jak je to spolehlivé a jak tv vypadá na displeji.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.