abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 732 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Binární čas

    21.3.2011 01:07 | Přečteno: 5198× | ostatní

    Před 10 lety jsem dostal binární hodinky, tak jsem se rozhodl poohlédnout se po čase stráveným s nimi. Začalo to zdejší anketou, jestli jsou lepší hodinky digitální nebo analogové. Někdo se v diskusi zmínil, že binární, já to ukázal jako zajímavost a najednou získávám zvláštní dárek.

    Z luxusně vypadající krabičky vypadly luxusně vypadající hodinky, které neuměly skoro nic. Mají dvě tlačítka, jedno pro nastavení času a druhé pro zjištění času. Už to bylo poněkud zarážející, abych zjistil, kolik je hodin zaprvé potřebuji druhou ruku a zadruhé to musím dekódovat během pěti sekund, než to zase zmizí. Prý kvůli úspoře baterií. Obyčejné digitální hodinky tou baterií musejí ale mrhat…

    Další nevýhoda ukazování času LED diodami se ukázala záhy: na hodinky není vidět na silném slunci, je třeba je zastínit. Ve tmě hodinky pro změnu oslňují. S přesností to taky nebylo zcela perfektní, jednou za čas jsem hodinky podle Internetu seřídil, přičemž šly špatně pokaždé zhruba o dvě minuty.

    Měl jsem pocit, že hodinky svítí čím dál méně a já je musím stínit čím dál více. Je to jen můj dojem nebo hodinky opravdu slábnou? Když jsem chtěl znát čas, zmáčknul jsem tlačítko, zastínil hodinky a přiblížil je k pravému oku. Občas jsem přesto přehlédl svítící diodu (nebo vážně nesvítila?), čímž jsem výsledek dost znepřesnil. Zhruba po třech čtvrtinách roku bylo obtížné čas určit i v naprosté tmě, usoudil jsem, že je vhodné vyměnit baterku.

    Do hodinek bylo takřka nemožné se dostat, tak jsem se rozhodl navštívit hodináře. Ten vyměnil baterku raz dva a prohlásil, že za celou svou kariéru se s něčím takovým ještě nesetkal. „Inu, pokrok jde dopředu“, zareagoval jsem. On však byl rovněž pohotový: „Otázka je, jestli správným směrem.“ Po výměně baterky hodinky hodinky zářily a vypadalo to, že mám zase na tři čtvrtiny roku pokoj.

    U hodinek bylo napsáno, že jsou (aspoň nějak) vodotěsné. Tak mě překvapilo, že po jednom dni pobytu na sjezdovce se v nich objevil zamlžený flek. Naštěstí po nějaké době ten flek zase zmizel, ale už jsem k vodotěsnosti neměl příliš důvěru. Nikdy před tím jsem ale s vodotěsností problém neměl, že by to bylo tím vyměňováním baterky? Nebo jen hodinky ještě nebyly vystaveny takovému množství vody?

    A pak jsem udělal zásadní chybu: nesundal jsem si hodinky, když jsem se rozhodl zkusit snowboard. Po dni válení se ve sněhu se na hodinkách objevil ještě větší flek než před tím a dokonce přestaly ukazovat čas. Zkusil jsem je vysušit tím, že jsem je dal nad topení, což byla druhá chyba. Když jsem se na ně znovu podíval, docela pálily a běžely zhruba dvakrát rychleji. Obecně navíc panovala pochmurná atmosféra, jelikož měl zrovna ten den jeden rodinný příslušník na lyžích havárii, tak o hodinky nebyla primární obava.

    Ostatně hodinky přežily, rodinný příslušník ne. Ale spolehlivost hodinek byla ještě menší – jednou za čas se totiž při pokusu zjistit čas rozhodly samy restartovat. Na některé otázky, kolik je hodin, jsem tak musel po podívání se na hodinky odpovědět, že nevím. Dost bledě to s hodinkami vypadalo, když jsem s nimi jednou promoknul. Neukazovaly čas asi den, začínal jsem přemýšlet o náhradě, ale kupodivu hodinky přežily i tentokrát. Asi po dvou dnech bylo možné zas nastavit čas a nadále je používat.

    Za tu dobu jsem se naučil číst binární čas rychleji než sčítáním binárních mocnin v desítkové soustavě. Při dekódování času se snažím generovat standardní český výstup: [za jednu až sedm minut] [čtvrt na / půl / třičtvrtě na] jedna až dvanáct [a jedna až sedm minut]

    Jelikož binární čísla jedna až dvanáct považuji za známá, je čtení počtu hodin triviální. Jediný problém je, že na ně občas zapomenu. Klíčové je tedy poznat minuty. K tomu si pamatuji:

    . . . . . .  -- celá
    
    . . * * * *  -- čtvrt
    
    . * * * * .  -- půl
    
    * . * * . *  -- třičtvrtě
    
    * * * * . .  -- celá
    

    Vždy se tedy snažím uhodnout, čemu je zobrazovaný čas nejblíž, a pak použiji klasickou binární aritmetiku. Navíc funguje fajn věc: pokud přičtu levé dvě cifry k pravým čtyřma, dostanu počet minut po čase určeným těmi levými dvěma ciframi. Například:

    binární čas: * * . . * .
    
    levá část:       * *  (tři, tedy tři čtvrtiny)
    
    pravá část:  . . * .
    
    součet:      . * . *  (pět)
    
    čas:   třičtvrtě a pět minut
    

    Často taky používám jen jakýsi odhad bez snahy čas přesně vyčíslovat, podobně jako u analogových hodinek.

    Binární soustava je obecně prima, například na prstech žádné jiné počítání neuznávam. To by byla krásná scénka:

    Učitelka ve školce: Kolik je ti roků?
    Dítě: Tolik! (ukazuje palec a ukazováček)
    Učitelka: Dva?
    Dítě: Ne, tši!

    Nechápu zaujatost některých lidí vůči číslům čtyři a devatenáct. Někde jsem například četl tvrzení (tuším) Karla Gotta, že třicet jedna je pět krát čtyři, což vzkazuje svým odpůrcům. To je ale ptákovina.

    Moc pěkně by taky vypadal binární orloj. Jen škoda, že „obyčejní lidé“ pro to nejspíš nemají pochopení, a možná ani ti neobyčejní.

    Nicméně, kdybych o hodinky přišel, asi bych o ně znovu nestál, čistě kvůli nemilému poměru cena / kvalita. Od svých příštích binárních hodinek bych očekával alespoň některou z následujících featur:

    Ale jak jsem se díval na dostupné binární hodinky, je to, co zatím mám, asi opravdu to nejlepší. Ostatní „binární“ hodinky, co jsem na Síti viděl se za binární snad ani považovat nedají. Největší pitomost je binárně kódovat cifry desítkové soustavy digitálních hodin.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Binární čas, obrázek 1 Binární čas, obrázek 2

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    21.3.2011 01:31 tired joe | skóre: 17 | blog: rootlet | Trenčín/Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    takže to nie je ako v matrixe, že po čase kód už ani nevnímaš, a už vidíš iba bloncku alebo zrzku? :)
    Človek sa riadi zdravým rozumom, až keď už nezostáva žiadne iné riešenie.
    otasomil avatar 21.3.2011 04:05 otasomil | skóre: 39 | blog: puppylinux
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas

    Doporucuju trinarky ... trinarni hodiny.

    Spustte ve Wine zde:

    K čemu hudba, která nevede k extázi... Stop MDMA !!! I spam umí být roztomilý
    mirefek avatar 21.3.2011 16:51 mirefek | skóre: 6 | blog: proc_dalsi_nazev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    To je presne to, co jsem v poslednim odstavci oznacoval jako pitomost.
    21.3.2011 17:03 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Mně poslední odstavec spíš vyznívá, jako by odsuzoval BCD.
    mirefek avatar 21.3.2011 17:47 mirefek | skóre: 6 | blog: proc_dalsi_nazev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Ano, tak jsem to myslel. A prave BCD ten program zobrazuje. Myslel jsem, ze ty druhe "trinarni" hodinky jsou taky neco podobneho (desitkoveho). Ono ne, a ono to je BCT. Stejne myslim ze dvojite kodovani cisla je ponekud zbytecne.
    Jendа avatar 21.3.2011 17:53 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Nebyl by screenshot pro lidi, kteří nevěří kódu staženému z Uložto a jsou líní nastavovat sandbox?
    Bedňa avatar 21.3.2011 08:07 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Nechápu zaujatost některých lidí vůči číslům čtyři a devatenáct.
    :-D :-D

    Čo sa týka vodotesnosti, tak to si asi nevidel Zohana.

    To být vodovzdorný hodinky, ne vodu :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    21.3.2011 08:27 jojo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    http://markovicova.blog.sme.sk/c/77846/Uhadnete-kolko-bolo-hodin.html
    21.3.2011 09:00 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Nechápu zaujatost některých lidí vůči číslům čtyři a devatenáct.

    Devatenáct? Chápal bych spíš devět nebo osmnáct (podle toho, kde máte nejnižší řád). Devatenáct (při nejnižším řádu na palci) používá jen Ozzák jako pozdrav…

    21.3.2011 09:16 Der Teufel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Číslo 4 je nešťastným číslem v Číně a v Japonsku, protože výslovnost číslovky se nepříjemně podobá výslovnosti slova pro smrt.
    Bedňa avatar 21.3.2011 09:21 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Štvorka binárne je fucker.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Jakub Lucký avatar 21.3.2011 12:24 Jakub Lucký | skóre: 40 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Dá se na tom i ušetřit...
    If you understand, things are just as they are; if you do not understand, things are just as they are.
    Jendа avatar 21.3.2011 17:58 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    7 U$D je mooc. Proč jdou digitálky (s LCD a tedy bez mačkání čudlíku) koupit za 40 Kč, když binární jsou dokonce konstrukčně jednodušší?
    21.3.2011 18:49 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Protože u podobně levných výrobků netvoří většinu ceny výrobní náklady ale logistika a marže prodejců. A tohle je zboží jen pro pár cvoků.
    msk avatar 21.3.2011 13:28 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    LOL, digitalne stopky, to je masaker :)
    21.3.2011 14:28 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    to je snad jeste horsi nez "hodiny" v brne na svobodaku :-D
    BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
    21.3.2011 15:13 a
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    cypovina jak cyp...
    21.3.2011 17:49 Der Teufel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Nejlepší jsou stejně digitrony. http://www.youtube.com/watch?v=m4R3hODnTGo
    Jendа avatar 21.3.2011 17:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Já bych chtěl sériovou konzoli s digitrony nebo z Pragotronu (takové to překlapávací, co mají na nádraží). Mimochodem říkají tomu na nádraží v Brně taky Pragotron?
    gtz avatar 21.3.2011 23:03 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Taky Pragotron
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    PepaSFI avatar 22.3.2011 18:43 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    pragofobové můžou klidně říkat ZPA (závody průmyslové automatizace) a milovníci technické historie Elektročas. Vážně ten název není od toho že to mají v Praze na hlavním. Odpadkový koše tam mají taky, teda aspoň doufám a neslyšel jsem o tom že by se jim říkalo pragokoše.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    28.3.2011 23:25 lada1k
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    ...brněnské "pragotrony" jsou značky "Solari Udine" :-)
    Jendа avatar 21.3.2011 17:59 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Ha, kdo dokáže navrhnout smysluplné kódování času pro brmpaw? :-)
    21.3.2011 19:54 Halis | skóre: 6 | blog: capacitor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    Binární v pěkném designu mají třeba tady. Cenově je to ale trochu jinde...
    PepaSFI avatar 21.3.2011 20:09 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Binární čas
    vzhledem k tomu že to je nějaká čínská hračka tak bych té vodotěsnosti moc nevěřil. Lehké zamlžení skla se při prudkém ochlazení stává i u skutečně vodotěsných hodinek. Je to tím že v pouzdru je spolu se vzduchem uzavřená trocha vzdušné vlhkosti ale nemělo by to být nijak výrazné. Někteří výrobci používají nějaký inertní plyn aby uvnitř bylo neagresivní prostředí.

    Vodotěsnost se může porušit taky opotřebením těsnění, hlavně na pohyblivých dílech, na tlačítkách a natahovací korunce u analogů. Pokud vím tak většina výrobců nedoporučuje mačkat tlačítka pod vodou a to i u hodně kvalitních hodinek. Těsnění by se měly měnit v doporučených intervalech, u bateriových se to dělá typicky při každé výměně baterky a měla by se dělat tlaková zkouška těsnosti.

    Taky s tou udávanou hloubkou ponoření to není tak jednoduché. Stručně řečeno, když je na hodinkách napsáno 30m tak to znamená že na ně nemusíte dávat pozor při mytí rukou. Při plavání už by mě to zneklidňovalo. To chce aspoň 50m a na šnorchlování radši 100m. Podotýkám že řeč je o seriozním údaji, nemluvím o hodinkách z bambusového stánku. Problém je totiž v tom že ta udávaná hloubka znamená statický tlak, tedy tlak který by hodinky snesly při plynulém ponoření do nehybné vody. Jenže takový stav v praxi neexistuje, při používání hodinek ve vodě, skoku do vody, plavání a podobně, vznikají dynamické změny tlaku které můžou být mnohem vyšší. Pro uživatele je to trochu matoucí, asi se počítá s tím že naprostá většina vodotěsných hodinek ze dostane tak maximálně na koupaliště a ten zákazník co to opravdu vyžaduje bude vědět jak vybírat. Někteří výrobci to udávají s dostatečnou rezervou, prostě co je tam napsané to platí. Na starých Primkách Sport první i druhé generace nebyly žádné metry napsané, na víčku bylo že je pouzdro zkoušeno na 4 atm. Běžně snášely dovolenkové šnorchlování a Venclovský s nima přeplaval La Manche. Prim Orlík byly zkoušené na 6 atm a byly určené pro vojenské potápěče. Mimochodem, jsou dost cenné, bylo jich jen asi 300 a dnes je jich jen pár kousků.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.