abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    23.4. 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    23.4. 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    23.4. 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 722 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    GMail a XMPP

    26.6.2015 23:46 | Přečteno: 1738× | Internet | poslední úprava: 25.12.2017 11:30

    Původně jsem si myslel, že GMail XMPP obyčejně podporuje. Až ve zdější diskuzi jsem se dozvěděl, že to tak úplně není. Že to, že mi někteří lidi na XMPP přestali odpovídat není náhoda. Na druhou stranu jsem měl pocit, že někteří zde GMail zcela zavrhli coby něco, co už XMPP nepodporuje -- to taky není přesné. Vzhledem k tomu, že většina mých XMPP kontaktů je z GMailu, jal jsem se zjistit a řešit situaci...

    Popis situace

    Google vnucuje svým uživatelům novou službu Hangouts coby náhradu za původní službu podporující XMPP. Hangouts s XMPP mimo GMail obecně nijak nespolupracuje až na jednu výjimku. Když je někdo (koho mám autorizovaného) na Hangouts, vidím jej online. Jinak on mě nevidí, nemůže mi napsat, nepřijde mu nic, co mu napíšu...

    Původně jsem nevěděl, jak to zjistit, tak jsem takovým lidem obyčejně psal a říkal si, jak je to divné, že neodpovídají. Teď už jsem se zorientoval a upřímně mi to od GMailu přijde řádně provokativní :-) Na čem jsou tito lidi jsou poznám pomocí tzv. resource:

    Je klidně možné, že zde jsou lidi schopní být na XMPP i pod resource messaging-lcsw_hangouts4532A6F, ale to není případ mých kontaktů ;-)

    Vnucování Hangouts v prohlížeči probíhá tak, že si kdokoli může kliknout na "Vyzkoušejte novou službu Hangouts". A i když na to uživatel neklikne, GMail si může usmyslet, že Hangouts zapne sám od sebe. Co se týče telefonů, tak ten nemám, tak nevím, jak fungují upgrade tam (a jak tomu nerozumím, tak jsem na situaci s telefony prozatím rezignoval).

    Co s tím?

    Jak řešit mobily, nevím. Nicméně v prohlížeči je situace jednoduchá -- tam je možné si XMPP na tři kliky opět zapnout. Veškerá záležitost spočívá tedy v tom přesvědčit ty lidi, že to chtějí udělat.

    Takovému obyčejnému uživateli GMailu je v podstatě jedno, jestli má GTalk nebo Hangouts. Ten si GMail pořídil kvůli e-mailu nebo proto, že to vyžadoval jeho telefon. Jasně, chat je taky motivace, ale už je jedno, jestli otevřený, či se skupinovým videochatem. Za tímto účelem jsem sepsal:

    Když mě už někdo na Hangouts nějakou dobu provokoval, poslal jsem mu mailem první zmíněný odkaz. Přesvědčovat je se nedaří zcela spolehlivě (přece jen apeluji na podivné ideály otevřenosti), ale docela dobře. Přeci jen je ztráta kontaktu dobrý důvod a za nejpodstatnější změnu považují smajlíky :-D.

    Otázky a odpovědi

    Jak se dá v GMailu zapnout XMPP na tři kliky?

    Kliknout na šipečku vedle jména, pak dole na "Vrátit se ke starému chatu" a pak potvrdit "Vrátit se ke starému chatu". Obrázkový návod je na konci Co je špatně na Google Hangouts.

    Co budeš dělat, když GMail XMPP kompletně vypne?

    Co mi zbude. Pokusím se své kontakty přesvědčit, aby si založili XMPP někde jinde.

    Jakou licenci mají ty texty?

    Našel jsem krásnou licenci: WTFPL. Ta se vám určitě bude líbit.

    Nepřipadáš si trochu jako Don Quijote bojující s větrnými mlýny

    A víte, že docela připadám? Ale tak co mám dělat?

    Update

    26. června 2017 ukončil Google podporu gTalku v prohlížeči. Přístup k lidem na Hangouts i do zbytku jabber světa mají zatím ti uživatelé, kteří: Nemám ponětí, jak dlouho to vydrží.

    Update 2

    Ke konci roku 2017 Google pravděpodobně zcela ukončil federation, tj. možnost komunikovat mezi účty Google a účty na jiných XMPP serverech.        

    Hodnocení: 93 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Jaký vztah k gTalku máte vy?
     (20 %)
     (6 %)
     (40 %)
     (3 %)
     (12 %)
     (14 %)
     (2 %)
     (3 %)
    Celkem 65 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Max avatar 27.6.2015 11:00 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP
    Mám gmail a pár lidí mi píše přes hangouts. Je mi to vcelku jedno, protože gmail mám neustále otevřen v záložce prohlížeče, takže vidím, když někdo za uherský rok píše. Stejně tak mám android, kde mi okamžitě taktéž zpráva přijde. Používám tedy jakoby dva programy, jeden pro xmpp (pidgin) a jeden pro hangouts (web prohlížeč).
    Osobně mně to tedy nijak netrápí a celkem se u hangoits jedná asi o dva lidi, takže tak.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    27.6.2015 17:59 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP
    Funguje mi aj komunikacia cez XMPP s clovekom, u ktoreho mi to ukazuje lcsw_hangouts. Ale mozno je to tym, ze pouzivam XMPP konto na Googli.

    Z Googlu sa stava pomaly ale isto druhy ako M$ a bude to este horsie.
    mirefek avatar 27.6.2015 18:29 mirefek | skóre: 6 | blog: proc_dalsi_nazev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP
    Ano, to je pravda, z XMPP účtu Google je možné se připojit jak na Hangouts, tak na jiné XMPP účty, ať už je člověk na tento účet napojený z externího klienta nebo ze "starého chatu" v prohlížeči. Jde o takový "mezikrok" -- kdyby GMail hned znemožnil komunikaci mezi starým chatem a Hangouts, tak by asi ani obyčejným lidem Hangouts nepřišlo jako "takový neškodný upgrade".
    Chytrex avatar 28.6.2015 13:18 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP
    tak tohle by zasloužilo tučňáka.. Ne že by to bylo kdo ví jak IT moc.. ale za tu práci s výzkumem..

    Dík moc.. tohle se hodí
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    mirec avatar 28.6.2015 19:18 mirec | skóre: 32 | blog: mirecove_dristy | Poprad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP

    Trochu offtopic, ako hangouts fungujú?

    Bežne sa na googlacke servery pripájam cez xmpp klienta (psi+). Kedysi mi hneď po pripojení prišli správy ktoré mi prišli kým som bol offline. Od kedy zaviedli hangouts nefunguje mi to, dá sa to nejako vrátiť?

    Tiež som si všimol, že v gmaili mixuje rozhovory so správami. Niekedy sú tam zmeškané správy, inokedy nie (neviem podľa čoho). Teraz som napr. zapol na mobile hangouts klienta a prišli mi týždeň staré správy ktoré som nemal v gmaile. Dá sa nejako dosiahnuť aby som ich mal v gmaile všetky (nech pre ľudí nevyzerám ako magor ktorý ich ignoruje)?

    Dá sa nejako v hangouts zobraziť kto je online (teda komu rovno správa príde)? Dá sa zobraziť kto nechce byť vyrušovaný a tak?

    LinuxOS.sk | USE="-fotak -zbytocnosti -farebne_lcd +vydrz +odolnost +java" emerge telefon
    29.6.2015 09:53 kreslo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP
    Mam v gmaily v lavo po novom par ludi, s niektorymi uz nekomunikujem, ako ich odtial odstranim? Nejak som to nenasiel.
    1.7.2015 07:45 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP
    V tomto mám tak trocha chaos.
    Na Windowse používam Mirandu a tá to volá "Google Talk!"
    Na Linuxe používam Kopete a ten to volá "Jabber (XMPP, Jabber, Google Talk)" alebo občas používam pidgin a ten má "Google Talk" a "XMPP", ako samostatné dva protokoly (druhy konta), ale keď človek vytvorí konto "Google Talk" tak vyzerá rovnako, ako konto XMPP. Nikto nespomína Hangouts.
    Komunikujem spravidla s ľuďmi, čo používajú browser. Čo to vlastne používam? Jabber/XMPP/Hangouts/Google Talk?
    Josef Kufner avatar 1.7.2015 10:50 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP
    Ty různé názvy k tomu samému bývají kvůli zobrazování správných ikonek a aby usnadnili nastavování neznalým uživatelům. Google Talk je to samé jako XMPP a Facebook Chat také je XMPP (jen má zakázanou komunikaci s ostatními servery a nefunguje přidávání kontaktů).
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    mirefek avatar 1.7.2015 13:08 mirefek | skóre: 6 | blog: proc_dalsi_nazev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP
    • XMPP = Jabber (jedině puntičkáři by mohli mít námitek)
    • Google Talk (gTalk) je konkrétní XMPP služba, podobně jako třeba Hotmail je konkrétní e-mail.
    • Hangouts je nová služba, která umožňuje komunikaci jen s Hangouts a XMPP účty Google.
    Chytrex avatar 1.8.2015 13:05 Chytrex | skóre: 30 | Bohumín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP
    Chtěl bych se zeptat zda někomu funguje federace mezi normálním jabber účtem a gtalkem. Všechny gtalk účty se mi zobrazují jako "remote server not found". Zrušili federaci s okolním světem, nebo je chyba někde jinde?
    Hrdý člen KERNEL ULTRAS .:. define QUESTION ((bb) || !(bb)) .:. Odmítám vaši realitu a nahrazuji ji svou vlastní..
    mirefek avatar 3.8.2015 14:56 mirefek | skóre: 6 | blog: proc_dalsi_nazev
    Rozbalit Rozbalit vše Re: GMail a XMPP
    Funguje mi, například z účtu na jabbim si můžu povídat s webovým rozhraním na gmailu (starý chat, ne hangouts), stejně tak mi funguje i spojení gmailu s isgeek.info. Ale když jsem třeba zkusil účet na jabb3r.org, tak se na gmailem nespojím (na to jsem narazil už dřív). Vykládám si to tak, že jabb3r.org vyžaduje šifrování spojení, zatímco gmail ho nepodporuje.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.