abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Umírá u mě KDE?

    17.1.2008 14:32 | Přečteno: 1473× | Komunikace

    Od svého vánočního přechodu z Debianu na Gentoo (o kterém jsem nepsal, protože jsem předpokládal kritiku ve stylu "Další Gentooista se chlubí" :-D a také z důvodu nedostatku času) jsem tak trochu začal přemýšlet o přechodu na jiný desktop.

    Sice to asi nikoho nebude zajímat, ale stejně pro vysvětlení napíšu trochu své historie (a takříkajíc hodím špínu sám na sebe :-D)

    Kdysi, když jsem měl nainstalovanou svou první distribuci - Ubuntu Dapper - mi přišlo Gnome docela neohrabané a oproti KDE i nedodělané. Nějakého čtvrt roku jsem na něm fungoval docela bez větších problémů, i když trochu nerad, ale potom se mi povedlo svého Dappera docela sesypat, když jsem podle jakéhosi návodu instaloval fglrx drivery na svého Radeona 9200 (rozbitá Xka, já jako začátečník bez šance opravit...). Inu, začátky byly těžké. Stará praxe Widlí pravila zálohovat a přeinstalovat. V tu chvíli jsem si do Ubuntu dal KDE a na Gnome jsem kašlal. A taky jsem se naučil na Fluxbox, ke kterému mám doteď kladný vztah :-)

    (Je to pro mě sice záhadou, ale na něm se mi povedlo rozjet Counter-Strike 1.6 ve wine na indirect rendering dost plynule :-D)

    Jeden z dalších důvodů, proč chci přejít, je - nevím, zda je to bug nebo moje hloupost - že asi poslední dva měsíce se pokouším nainstalovat kdebluetooth (blíže neurčený v podstatě nedohledatelný problém...) a Kicker s USE flagem "kickoff" (nekompatibilita s posledním KDE 3.5.8)

    Ale k historii to snad stačí. Po tom, co jsem viděl screeny z nového Gnome a všechny ty programy pro Gnome, které v Portagi jsou :-P si říkám: Proč ne?

    Jedna z důležitých věcí je pro mě možnost pracovat (synchronizace a připojení k internetu @ bluetooth, popř. hotsync kabel) se svým Palmíkem (jmenovitě Treo 650)

    Nakonec bych rád podotknul, že bych nerad vyvolával nějaké flamy, taky jsem se trochu zdráhal postnout to, ale věřím, že abclinuxu alespoň z 90% navštěvují myslící a vyspělé bytosti :-) Rád bych slyšel pouze a jenom objektivní doporučení a důvody... Díky

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Co byste mi doporučili?
     (19 %)
     (17 %)
     (20 %)
     (6 %)
     (12 %)
     (63 %)
     (4 %)
    Celkem 151 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    17.1.2008 16:04 ajikdpoe | skóre: 23 | blog: dvh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    heh, ja uz som myslel ze gentoo nikto nepouziva ?!
    17.1.2008 16:59 thl | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    a je to tady zase.No co, nebudu se opakovat, vše jsem už napsal v komentáři ke zprávičce věnované Gentoo před několika dny.
    tsLnox avatar 21.1.2008 09:04 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    tu jsem nečetl... v poslední době jsem na tom ohledně internetu trochu špatně :-(
    ale používá, i když je gentoo fundation v rozkladu, tak se najdou volové jako já nebo autor co si pod stromeček na poslední vánoce nadělili gentoo do desktopu, aniž by se zajímali pořádně co se děje pod povrchem(ono je to ale stejně těžký,nikde se toho moc nedozvíte a jsou to spekulace)
    17.1.2008 16:25 KaiSVK | blog: kaiov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    No neviem ci je zrovna kdebluetooth dovod na prechod ku GNOME a tiez sa tazko hovori objektivne, pretoze ide o DE, a este k tomu stare zname klise "Kolko ludi, tolko chuti..." Ale skusim teda aspon subjektivne. Tiez som bol dlho dlho KDEckar dlho dlho. Zacalo to migrovanim posty z Kmailu do Evolution, potom z kopete na pidgin... Potom som sa rozhodol, ze na nejaky cas skusim GNOME, no a dnes byt by som sa aj "chcel" vratit ku KDE (asi nejak dufajuc, ze prejdem na KDE 4.x), nejde to. Po 5tich minutach v KDE rychlo prebehnem do GNOME a som tam dlllho. :) Subjektivne este nejak hodnotim, ze v GNOME toho "urobim" viacej. Neviem preco to tak je, ale u mna to funguje, proste v GNOME som produktivnejsi :). Nejak ma to GNOME menej zatazuje, alebo ... tazko sa to vysvetluje treba tak na tyzden skusit.Ale hovorim, je to hlavne o osobnej preferencii, nez o "objektivnych pricinach". Kazdemu to, co mu vyhovuje. Tolko len tak na kratko ... ale chystam sa napisat nejaky blog post, tam zrejme k tejto teme viac.

    GL pri skusani Kaio
    Changing mental contexts from one task to another wastes a lot of time. /Aaron Griffin/
    tsLnox avatar 18.1.2008 12:56 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    no tak máš asi pravdu... :) kdebluetooth není jediným důvodem.. :) díky za GL :-P budu ho potřebovat...
    19.1.2008 01:04 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    proste v GNOME som produktivnejsi :).
    V GNOME sa dá byť produktívnejší len vtedy, keď nevyužívaš pokročilé funkcie KDE typu dcop, kparts, kio, atď. Netvrdím, že ich potrebuješ, takže GNOME je pre teba ideálne, ale kto raz začne využívať mocné nástroje KDE, pre toho je ťažké používať Gnome alebo Windows.
    dcop už nee, od toho se upustilo. místo toho bude (asi v kde4 ne?) d-bus. a ten bude nebo už je i v gnome.
    freshmouse avatar 19.1.2008 18:56 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    D-Bus již v GNOME je.
    freshmouse avatar 19.1.2008 18:55 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    Ehm. "Pokročilá funkce" DCOP je z KDE 4 vyhozena, jelikož již nevyhovuje. KDE 4 totiž přešlo na D-Bus, což je "funkce", kterou již GNOME relativně dlouho podporuje. To jen tak na okraj.

    A ty další věci, jako třeba kio, to je ten nejnesmyslnější argument produktivity práce, jaký jsem kdy slyšel. Zaprvé, GNOME má samozřejmě podobnou knihovnu, zadruhé by mne zajímalo, jak to podle tebe působí na produktivitu... Pochopil bych, kdybys tím hájil např. architekturu, ale produktivitu práce? Nejlepší vtip!
    tak ty chceš flame jo? kde vs. gnome jo? :+) dcop spatřilo světlo světa dřív než d-bus, bylo to něco co by freedesktop.org potřebovala, jenomže ten dcop byl příliš svázaný s kde, tudíž se začalo pracovat na d-busu.dcop v kde3 zůstává kvůli kompatibilitě, ale o tom že v příštím kde bude d-bus standardně bylo rozhodnuto dříve než si toho v gnome vůbec všimli. takže nebýt kde, to tvoje gnome by ještě lezlo po stromech. :+) no flame.
    freshmouse avatar 21.1.2008 10:59 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    Ano, DCOP tu byl dřív než D-Bus. V době, kdy KDE už mělo DCOP, mělo GNOME prd. To ovšem nic nemění na prostém faktu, že GNOME D-Bus už pěknou dobu zkrátka má a KDE ještě nemá. ;-)
    nemá, protože bude až v kde4. a nemá kvůli tomu že má dcop, tak by byla trochu blbost předělávat programy pro kde aby používaly d-bus. to by pak vypadalo tak, že by běželo na jednu komponentu systému dvě různé služby. jo a já teda d-bus používám i pod kde. :-}
    17.1.2008 16:38 slayn | skóre: 5 | blog: Cokoliv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    ja radim openbox + gmrun. nastavis klavesovy zkratky a vic nepotrbujes..
    To err is human, to arr is pirate!
    tsLnox avatar 21.1.2008 09:05 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    heh :) není špatný nápad... :-) uvidíme
    freshmouse avatar 17.1.2008 17:28 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    Jednoznačně (ale subjektivně) doporučuju GNOME. Kdyby ti náhodou nevyhovovalo, je tu samozřejmě vždy možnost se vrátit nebo přejít úplně jinam. Nicméně mám dojem, že nebude třeba se vracet nebo přecházet. ;-) (Hlavně se nenech zastrašit těmi kecy o nějakém GNOME fašismu a podobnými nesmysly. Já jsem se před třemi lety zastrašit nechal, šel jako nováček ke KDE a pak jsem zcela náhodou zkusil GNOME a už u něj zůstal.)
    tsLnox avatar 21.1.2008 09:09 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    O Gnome fašismu jsem v životě neslyšel... tak leda to, že GTK+ jsou pomalejší než Qt. A to je podle mě hloupost (pokud se nepletu tak Xfce je na nich postaveno taky a na starém celeronu mi běželo bez problémů :-D chápu ale, že Xfce a Gnome se nedá srovnávat.)
    17.1.2008 19:10 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    jednoznacne subjektivne doporucuji KDE ...

    mimochodem co mas za problem s kdebluetooth? emergnul sem ho minuly tyden a no problem a to pouzivam testovaci verze...

    kdyztak pastni co ti vyhodi emerge a co se ti snazi nainstalovat ....
    USE="-gnome -kde";turris
    tsLnox avatar 22.1.2008 16:16 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    ted ještě dodělávám emerge world tak uvidíme potom.. pokud to za dnešek stihnu
    17.1.2008 21:04 JK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umírá u mě KDE?
    No já podle sebe doporučuji zůstat u KDE. Jakékoli pokusy o použití GNOME u mě vyvolaly pocit méněcenosti a zoufalství. Jestli tohle je jednoduchý BFU-friendly-desktop, tak já jsem čínský bůh srandy. V KDE, když jsem něco nevěděl, intuitivně jsem na to přišel. V GNOME to buď chybí, nebo se to nastavuje v tom jejich gconfu (žeby registr) a nebo RTFM. Vyzkoušel už jsem kde co, ale kdybych musel z nějakého hypotetického důvodu přejít na GTK+ DE, volil bych XFCE. Jinak KDE. Nic jiného mi bohužel nevyhovuje. (rozuměj, má pro mě více problémů než KDE)
    17.1.2008 22:23 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umira u me KDE?
    Asi v roce jsem 1998 jsem zacal koketovat s linuxem na desktopu a zacal jsem pouzivat WindowMaker. Zatim jsem jinam nepresel. V posledni dobe taky pouzivam fluxbox.
    tsLnox avatar 18.1.2008 12:57 tsLnox | skóre: 31 | blog: Blog jednoho ukecaného Gentoolemana | Žďár nad Sázavou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Umira u me KDE?
    WindowMaker... ten fluxbox mi teda sedí víc... :) myslím že časem se stejně vrátím k fluxboxu nebo Xfce... Moje "křížová výprava" teprve začala :-D

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.