abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    Johny z Podoli avatar 16.1.2008 13:25 Johny z Podoli | skóre: 26 | blog: rocfdebian
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Já v práci udělal to samé na dvou desktopech, díky tomu že všechen SW co používáme je náš vlastní v podobě webové aplikace tak, zdá se, to je celkem dobré řešení. Vše funguje... (krom toho že ty dva PC jsou asi nejpomalejší co se dali sehnat) :) jinak o nasazení v tvojem měřítku sem uvažoval, ale stále nemám odvahu do toho jít. A dle tvého zápisku ji hnedtak neseberu.
    Můj web o táborech: Letní dětské tábory, Hudební tábor , Můj nový blog na Nul.cz
    17.1.2008 08:34 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Já v práci udělal to samé na dvou desktopech... .. A dle tvého zápisku ji hnedtak neseberu.
    Ahoj. No to je přeci úplně super - dva desktopy! Ale rozhodně jsem nechtěl podkopat ničí odvahu. Je to spíš popis mých zkušeností ze snahy o využití Linuxu v produkčním prostředí. I když to zní možná divně, chtěl bych, aby to bylo naopak povzbuzující. Je přece jasné, že se nedá čekat, že to bude snadné. Ale - kdo se o nic nepokusí nic nezkazí. ..Takže držím palce! :-)
    16.1.2008 13:46 Šmudl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Já tam jeden šťastný (ne)konec vidím - nevyhodili tě :-), přestože popisuješ, že ten experiment přinesl spíš problémy a zadarmo taky nebyl...
    16.1.2008 20:12 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Ale ne, zase tak hrozné to není :-). Naopak i přes problémy je/byla úspora nezanedbatelná už jen díky použití linuxu a jeho aplikací. Stačí spočítat peníze za jejich licence krát počet stanic krát funkční čas (několik let), přičíst bezpečnost, stabilitu, průběžné aktualizace a tedy vylepšování zdarma, bezkonkurenční správu a možnosti, která Windows nenabízejí atd.. Spíš je škoda, že to tak (alespoň zatím) zdá se nemůže jít dál :-/.
    16.1.2008 13:51 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Tohle je opravdu spatna cesta: cpat Linux vsude za kazdou cenu. Kdyz uz prechazet, tak i s aplikacemi a musi to mit nejaky plan. Ne ze si sednu budu postupne rozjizdet aplikace, ktere pouzivame pod Linuxem.

    Kdyz zavisim na dodavatelich, kteri nejsou schopni dodat otevrene reseni (to neni o Linuxu, to je o tom ze si na to treba budu moct napojit i nejakou svoji firemni aplikaci), tak budto musim pouzivam Windows, nebo prejit k jinym dodavatelum.

    P.S. souhlas s tim ze dobry konec to rozhodne ma :) Fakt muzes byt rad ze si nevyletel.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    16.1.2008 14:07 Choudy | blog: Jak100ho | Rabí
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Přesně tak. AutoCAD pod Wine jsem kamarádovi taky zkoušel rozcházet a marně. Ve firemním prostředí bych se o to ani nepokoušel, pokud je situace s ostatním sw podobná. Něco jiného to je, když se už s linuxem počítá při založení firmy. Teď zrovna takové záležitosti řešíme a zdá se to je průchodné bez nejmenších poblémů. Jako kolaborační záležitost testneme GoogleApps, z hlediska dostupnosti kdekoliv a kdykoliv. Prezentace na webu pojede na Tomcatu. Vývoj pojede v Eclipse a na reporting bude Pentaho.org. Uvídí se jak to dopadne.
    16.1.2008 16:40 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Vývoj pojede v Eclipse
    Tak na to bych jako zmslanej ideista nekývnul :-)
    na reporting bude Pentaho.org
    Ovšem tohle by mě zajímalo. Potřebuju taky semtam nějakej reportík, nějaký dashboard, nějakou analýzu, a jako jedinou "komplexní" open-source věc z tohohle oboru jsem našel Pentaho. Jenže mi přijde jako… obludná potvora :-) Zvládnul jsem to teda rozjet na Tomcatu, i jsem eliminoval většinu chybových hlášek v logu, dokázal jsem vytvořit solution a nacpat do něj pár JPivotích dotazů nad integrovaným Mondrianem, ale stejně v tom šíleně tápu a je to spíš pokus-omyl než systematická práce. Můžeš doporučit nějaké odkazy, tutoriály, rozumnou dokumentaci, whatever?

    Když jsem se Pentaho BI Platformou zabýval intenzivněji, chtěl jsem o ní napsat pár zápisků do blogu, ale to bylo dobře půl roku zpátky a jak říkám, nedostal jsem se o moc dál než za instalaci…
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    16.1.2008 14:08 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Taky se pripojuju, ze bohuzel v tomhle pripade jsi selhal na plnej care a muzes byt rad, ze te nevykopli.

    Jinak i zpusob nasazeni me docela jako zarytyho linuxaka urazi, protoze timhle zpusobem jsi zase par lidem ukazal, ze "linux je spatnej". Omyla se to tu skoro porad, ze proste parani si Linux na PC nedaji, protoze tam nechodi hry, ktery maji ve Windows. Samozrejme to plati i ve firmach, ze firma nemuze pouzivat Linux na stanicich, kdyz potrebuje pouzivat Win aplikace, ktery v Linuxu (ve wine nebo i jinak) nejdou provozovat vubec nebo s velkyma obtizema, ktery ozivatele nemohou prekonat.

    Spravny postup mel byt ten, ze bys obesel firmu (pripadne vedouci) a zjistil, jaky program kdo pouziva. Tim bys dostal seznam programu, ktery musis na linuxu rozchodit. Pak sis mel vzit testovaci stanici (pripadne vic), testovaci server (oboji nemusi byt nejnovejsi HW, stacilo by neco starsiho) a na tom to vsechno zkusit rozject. Tim bys videl mozne problemy a mel bys dostatek casu na hledani lepsich reseni nebo alternativ.

    Kdyz bys to mel, tak sis mel zvat zastupce uzivatelu jednotlivych programu, aby to vyzkouseli. Kdyz by to vypadalo dobre, tak bys mohl prevest nejdrive jenom par stanic na zkousku (rekneme 1-3 stanice pro jednu kritickou aplikaci) a podle reakci uzivatelu pak uvazovat o zruseni migrace, alternativnim reseni nebo nahradou SW.

    Zacal bych treba i stanicema, kde nejaky takovyhle aplikace vubec nebezi, kdy jsou tam jenom web-browser a mail, pripadne neco, co jde v Linuxu jednoduse nahradit bez problemu - tim by se i nekteri uzivatele zacali seznamovat s prostredim. A kdyz by pak zbytek prechodu nevysel, tak bych tam ten linux mozna i nechal, pokud by Windows nebyly nutne potreba.

    Jinak jsi ale timhle prikladem ukazal hezkej vendor lock-in, coz by mohlo slouzit jako odstrasujici pripad pro ostatni.

    Ale mas urcite docela tolerantni firmu, kdyz dovolili takovouhle nedomyslenou akci. V nekterych firmach by se vedouci o Linuxu vubec nebavili.
    16.1.2008 14:40 jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    po bitve je kazdy general. jste si jisty, ze Vami navrhovana strategie je spravna? Nebylo by nahodou lepsi objednat si nejaky migracni projekt u McKinsey.
    17.1.2008 09:40 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    po bitve je kazdy general.
    Jojo, ja vim. Ale i tak. Ja jsem spis pesimista a opatrnej, takze bych skutecne testoval opatrne.
    jste si jisty, ze Vami navrhovana strategie je spravna?

    No, myslis si, ze rozvaznym uvazovanim, testovanim a postupnym nasazovanim se nic nezkazi.
    Nebylo by nahodou lepsi objednat si nejaky migracni projekt u McKinsey.
    Zalezi na firme. Pokud by chteli potvrdit moje navrhy od externi firmy, tak urcite jo. Pokud by firma mela ve me duveru, tak by asi nic neobjednavali.

    Ale jak Ludek napsal, neni to shrnuti nekolika poslednich dnu, ale roku s tim, ze az pri kazdodenni praci delsi dobu se zacaly objevovat problemy. Takze tim jsou moje vytky nepodstatne, protoze se jedna o uplne jinej problem.
    17.1.2008 10:13 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    ...Ja jsem spis pesimista a opatrnej, takze bych skutecne testoval opatrne.
    Což je docela pozitivní. Člověk se tak vyhne spoustě problémů. Ale zase někdy hůř přichází pokrok ;-)
    ...protoze se jedna o uplne jinej problem.
    Moje chyba (omlouvám se). To je zase můj problém: Obvykle předpokládám, že jsou některé věci jasné a že je každý ví a tak je nezmiňuju. A pak zjistím, že byly jasné jen mně a nikdo jiný o nich neví. :-).
    16.1.2008 19:25 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Zdravím a děkuji za reakci. Asi to z mého zápisku není jasné (vzhledem k několika reakcím výše), ale je to stručný zápis z několika let. Postupoval jsem postupně přesně tak jak jsi popsal. Nejprve Linux na "nepodstatné" desktopy, pak postupný test aplikací atd.
    Ovšem problém byl v tom, že ty aplikace jsou poměrně složité a problém se neobjevil ani při testování, ale např. až po půl roce používání. To je právě to, co mne na tom zaráží. Reakce uživatelů nebyly zz počátku negativní. Takže tolik na vysvětlenou :-)
    17.1.2008 10:08 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Tak odvolavam, ze jsi to spatne naplanoval, jak jsem psal prve.

    Tak jenom nektery poznamky:
    A pak.. přijde uživatel linuxového desktopu s tím, že by potřeboval synchronizovat kontakty ze svého mobilního telefonu. Následuje snaha o vyřešení problému. Jenže... jeho model není v Linuxu podporovaný. A nebo jen částečně (ve Win to samozřejmě funguje...)
    Protoze vyrobce dodava ovladace jenom pro Windows (tuhle jsem nasel na CD k mymu PDA MS Outlook zdarma!! To jsem necekal). Chce to tlacit na prodejce/vyrobce "A funguje to v Linuxu? Ne? Hmmm, tak se spis podivame po necem jinym". A pripadne pri nakupu novych zarizeni zjistovat, jak jsou na tom s podporou Linuxu.
    Pro portálové sledování aut přes CarNet je možné použít jen a pouze MSIE. Dohoda o jiné variantě není možná.
    Co zkusit jine reseni? Nemam paru, neexistuje neco od konkurence? Vubec netusim, jak to funguje - neslo by nechat udelat neco jinyho univerzalniho?
    Aplikace pro ČSOB HomeBanking jsou napsané pro Windows
    No, tyhle bankovni aplikace jsou taky naprd. Ale chce to porad zkouset a tlacit "A funguje to pod Linuxem? Ne? Hmmm, skoda, ze to neumite. Spousta jinych veci pod Linux bezi." Vetsina manageru slysi na "vy to neumite?":-)
    A k tomu se přidá několik obchodních zástupců s nabídkami svých "nejlepších" informačních systémů (samozřejmě pro Windows), které slibují "vyřešit Vaše problémy".
    Taky rikat "Mate to pro Linux? Nemate? No, ale my tady pouzivame Linux, protoze ...... Skoda, ze ten vas system neni taky pro Linux, to se holt budeme muset zajimat o nejaky jiny reseni, ktery bezi na Linuxu."

    Ale zalezi, jakou silu ma tvoje slovo. Pokud moc velkou rozhodovaci moc nemas, tak to bude asi tezky.
    Všechny řeči o podporování standardů, svobodě volby jsou sice krásné, ale v praxi rozhodují jiné věci...
    Jo, to je jasny.
    Výsledek ale je, že Linux na naše desktopy ve velkém nasadit zatím nemohu. Dokonce ho musím stáhnout z již fungujících stanic. A.. jsem odsouzen administrovat Windows :'-/
    Samozrejme, nelamej to pres koleno, jak jsem psal, pak by jeste uzivatele ziskali odpor k Linuxu a bylo by to jen horsi. Ty ses snazil, bohuzel tady monopol Windows vitezi na cele care, protoze si vsichni zvykli, ze Windows a nic jineho. Snad casem zacnou psat aplikace multiplatforme - at uz web aplikace, Java, nebo wx, sdl nebo jiny technologie, ktery se daji spoustet bez uprav (nebo s malyma upravama) na vice systemech. V tomhle ma linux trochu navrch, protoze je kompatibilni s unixovym svetem, takze pak nejaka aplikace muzeme bezet na komernim unixu, bsd nebo linuxu bez velkych uprav.

    Holt dej linux jenom na servery tam, kde nepotrebujes M$ software. A s tema windowsama to zkus vymyslet tak, abys je mohl co nejjednoduseji obnovovat:-)

    Jinak mozna to reseni s citrixem by stalo za pokus. Pak bys vyresil snad vsechny problemy.
    17.1.2008 10:26 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    U HW je to bohužel většinou trochu jinak:

    Chodí to pod linuxem?

    Nevíme, kupte a vyzkoušejte.
    17.1.2008 10:28 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Tak odvolavam, ze jsi to spatne naplanoval, jak jsem psal prve.
    Dík! :)
    ..."A funguje to v Linuxu? Ne? Hmmm, tak se spis podivame po necem jinym". A pripadne pri nakupu novych zarizeni zjistovat, jak jsou na tom s podporou Linuxu.
    Jo jo, o to se přesně snažím. Jenže - někdy alternativa prostě není. A pak také.. (jeden z příkladů) - uživatel si donese svůj osobní "úžasný" telefon a diví se, že mu v práci s Linuxem nefunguje (vždyť přece doma s Windows s tím nemá problém...). A tak - i když se člověk nějaký čas snaží kupovat do firmy "podporovaný hardware", tohle jsou pasti, které na něj stejně čekají :-).
    A samozřejmě -> ten telefon je v něčem lepší než ty firemní (třeba jen subjektivně), protože má nějakou (naprosto nepodstatnou fíčúrku) ...a uživatel ho pro svoji práci "strašně moc potřebuje"... :-).
    Mohl bych o tom psát příběhy (to asi každý). Ale přesto: Já jsem nečekal (ani nečekám) že by to bylo lehké. A když už jsem se do toho před časem pouštěl, snažil jsem se problémům předcházet. Přesto - ono kouzlo toho celého je v tom, že člověk i při sebelepší vůli všemu předejít prostě nedokáže a na některé věci narazí právě až v praxi.
    17.1.2008 10:55 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Co zkusit jine reseni? Nemam paru, neexistuje neco od konkurence? Vubec netusim, jak to funguje - neslo by nechat udelat neco jinyho univerzalniho?
    Hmm. Právě, že není. Nebo o něm aspoň nevím. Většinou jsou to hodně specifické aplikace. A právě o tom to je. Buď se na to dá rezignovat s tím, že to prostě jinak nejde a nebo to prostě zkusit vyřešit (což taky nejde). Což - z hlediska pragmatického znamená, že je lepší se o to nepokoušet a z hlediska idealistického to znamená zkoušet to znovu a znovu, dokud se to nepovede :-D
    ...Vetsina manageru slysi na "vy to neumite?":-)
    Já se na to pravidelně všude ptám. Ale tohle mne fakt nenapadlo. Myslím, že je to fakt dobrý nápad :-D
    Skoda, ze ten vas system neni taky pro Linux, to se holt budeme muset zajimat o nejaky jiny reseni, ktery bezi na Linuxu.
    Jo jo, přesně tak se to snažím dělat. Jenže - je to hrozně provázané s MS platformou. Pokud např. firma používá Okna od Technosoftu, jediný IS, který je udělaný tak, aby na to navazoval je údajně SAP. Myslím, že nemusím pokračovat..?
    A protože je to poměrně složitý software u kterého jsou všichni rádi, že funguje, výrobce si samozřejmě nebude komplikovat život, aby ho portoval (nebo spíš předělával) pro Linux. A opravdu z toho nevede cesta. Řešení by mohl být Terminál Server (také to tak vypadalo) nebo Wine. Ale jak se ukázalo... není :-/ Pak je samozřejmě jednodušší zůstat u Windows.
    Tohle je dost specifický příklad, já si ale myslím, že se dá hodně zobecnit. Jiné firmy s jinými strategickými aplikacemi budou mít podobné "neřešitelné" problémy. čímž se právě dostávám k odpovědím na stále opakovaně pokládané otázky proč se Linux víc nerozšiřuje, když je to tak skvělej systém. Otázkou ale je, jestli se s tím chceme smířit...
    ..nelamej to pres koleno, jak jsem psal, pak by jeste uzivatele ziskali odpor k Linuxu a bylo by to jen horsi.
    Jasně, to je naprostá pravda. Na serverech už Linux běží. Tam jsou jeho výhody nesporné. Kvůli problémům o kterých jsem psal budu muset dvě - (možná tři) stanice překlopit zpátky na Windows :-/. Co se týče uživatelů, myslím, že si na Linux poměrně dobře zvykli. Takže brzy budu vědět, jestli jsou rádi, že se Linuxu zbavili a nebo zda jim bude naopak chybět... (pro jistotu: = psáno s mírnou nadsázkou) :)
    O tom Cytrixu popřemýšlím. Dík!
    Michal Fecko avatar 16.1.2008 14:02 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Linux je mozne v beznej kancelarskej praxi vhodne nasadit ak tak na router, voip ustrednu, print/file/mail/web server a na desktop len vo velmi specifickych pripadoch (potreba citania a odpovedania mailov, klasicky kanc. software (calc, writer, pdf a pod. (tiez su s tym vsak velke problemi)), web (pozor na elektronicke bankovnictvo!, niektore "ms-video" stranky atd.)) -> t.j. linux v kancelarskych desktopoch je pouzitelny v 20 max. 30 percentach pripadov. Nanestastie.
    16.1.2008 14:02 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Řešení existuje, ovšem levné není. Doporučil bych nasadit CITRIX. Z dlouhodobého hlediska se to vyplatí a je to o poznání lepší než komunikace přes rdesktop. Zůstane pak jeden (nebo i víc) centrální MS Win server (který může běžet ve virtuálu) a u klientů je to úplně šumák.
    21.4.2008 15:40 Jindra Šaur
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Citrix je sice palba, ale není potřeba hned pořizovat Presentation server v Enterprise edici. Záleží na na velkosti firmy a použití. Například Citrix Access Essentials (CAE) je určený pro malé firmy a už v sobě obsahuje MS TS CAL, což je taky úspora nákladů. Licenčně je tedy třeba ošetřit jenom Windows server a jede se. Dělám na jednom velkém řešení s třiceti servery ve farmě, ale také mám u jednoho klienta CAE jenom na jednom serveru a úspora je značná. Sice ne na licencích, ale na linkách. Uživatelé si na serveru v Praze spouštějí účetní aplikace z Bratislavy. Přenosy dal jsou tak velké, že za linky bych měsíčně utratil cca 20 000 Kč měsíčně, aby to alespoň nějak chodilo. Návratnost CAE se pak dá spočítat hodně rychle.
    16.1.2008 14:05 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    děláš ve firmě, kde reklamy zpívá mládek a kreslí vyčítal?
    freshmouse avatar 16.1.2008 14:10 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Firma používá strategické MS aplikace, pro které neexistuje v Linuxu náhrada. Počínaje AutoCadem, přes speciální programy pro výpočet cen plastových oken (Technosoft), programy pro konstrukci z hlníkových profilů (Chacal a další). A samozřejmě DOS/ Win účetnictví.
    No, AutoCAD je jasná věc, nicméně třeba tu aplikaci pro výpočet cen plastových oken by nemuselo být tak složité a časově náročné sesmolit. Minimálně to nezní jako nějaká nenahraditelná aplikace. :-)
    freshmouse avatar 16.1.2008 14:12 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Aha, tak koukám na tu aplikaci OKNA na webu Technosoftu... Ono to má nejen počítat ceny, ale i konstruovat návrh, tisknout návrhy, dělat dokumentaci... To je hned jiná. :-(
    16.1.2008 19:27 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Ahoj. Ten AutoCad by paradoxně až takový problém nebyl. BricsCad zdá se funguje na crossoffice zdá se dobře (zatím co na Win s ním jsou občas problémy). Ale víc jsem to vyzkoušet nestihl. Problém je v tom, že těch aplikací je víc.
    16.1.2008 14:34 Zruda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    V práci dělám sice ve Win, ale neměl by být problém s přechodem na linux :-) Problém je více méně v přeprogramování některých důležitých aplikací. Sice zdrojáky nemám, ale mám příkazy pro sériovou sběrnici :-)
    16.1.2008 14:36 jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    unix/linux neni zadny system, ktery by byl optimalizovan pro desktop. Je treba si precist zasadni knuíhu (Unix Philosophy, Míke Ganzarc).

    Tento system byl vytvoren pro porgramatory, aby mohli snaze vytvaret konkretni aplikace. Shodou nahod (RMS, Linus, M$ monopol ..) doslo k tomu, ze se na tu filosofii zapomnelo a cely svet pocita, kolik linuxovych desktopu rocne pribylo.

    Vysledkem je, ze se smazala hranice mezi cvicenou opici (uzivatel windows/uzivatel unix-desktopu) a tvurcem konkretnich aplikaci. Masa pologramotnych a marketing diktuji tem, kteri by byli schopni vytvorit skutecne optimalni aplikace, co maji delat. A hazi jim klacky pod nohy tim, ze aoutomatizaci procesu blokuji pozadavky na uzivatelskou interakci.
    16.1.2008 14:58 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Optimalizován pro desktop? A který ze systémů je optimalizován pro desktop? Windows, OS X... všechny mají serverové verze. A tohle je hodně off-topic.

    Jinak máš pravdu v tom, že pravidlo číslo 2 :
    Make each program do one thing well.
    je porušované od startu X Window Systemu. KDE, GNOME... nakonec jim to dříve, nebo později vyčtu, a vrátím se k nějakému pořádnému WM plně v duchu UNIXu ... znáte Oroborus?
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    16.1.2008 15:59 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    To ale prece neni vubec pravda. Tohle pravidlo se vztahuje k tomu ze jedna konkretni komponenta nema delat deset ruznych veci ale jenom jednu a tu spravne. Jestli jde o modul v knihovne, plugin v nejakem programu, nebo program z KDE, je uplne jedno. To bys mohl napsat ze to neplati pro GCC protoze je to kolekce kompilatoru.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    16.1.2008 16:25 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    OK, řeknu to lépe: na KDE i GNOME (koneckonců podle některých i na tom gcc) se výraznou měrou podepisuje software bloat. Proto pokud mohu, tak používám aplikace, které software bloatem tolik netrpí a jsou stejně rychlá jako před dvěma lety.

    Odpověď na otázku "proč tomu tak je", případně plamennou diskuzi o tom, že to není pravda (všichni víme, jak jsou ta prostředí rychlá), nechám na Vás :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    16.1.2008 16:59 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Gnome tim rozhodne trpi, u KDE to nevidim ani nahodou.

    KDE je rychle a spotrebovava mnohem min pameti, nez odpovidajici kombinace ne-KDE aplikaci a nejakeho jednoducheho wm.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    16.1.2008 18:39 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Jsou hezčí rozhraní, rychlejší rozhraní a některá jsou i hezčí, i znatelně rychlejší. (OS X - ale ted hraju špinavou hru) Jinými slovy: jde to i lépe. Nevím jak u Vás, ale spouštění KDE (3 i 4) u mne trvá několik sekund, což je o (několik -1) více než jsem ochoten tolerovat :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    16.1.2008 19:24 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Kdyby se spoustelo 3 minuty tak je mi to celkem jedno (KDE mi startuje maximalne jednou denne). Pro mne je dulezite jak rychle mi startuje jednotlive programy a ty pod KDE startuji opravdu bleskove.
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    16.1.2008 22:15 Pietro | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Hmm, ja spúšťam KDE len raz denne. A tých pár sekúnd sa mi vďaka kio, dcop, kparts, khotkeys mnohonásobne vráti.
    16.1.2008 14:40 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    GNU/Linux má pořád příliš malý tržní podíl, takže ho výrobci víceméně ignorují. Myslím si, že byste moc nepořídil, ani kdybyste měl celou kancelář vybavenou pouze Macy - Váš požadavek ( a není nijak neoprávněný) je být nanejvýš kompatibilní s programy, které Vám ostatní subjekty posílají. Nejvíce kompatibilní s Windows je (překvapivě) Windows. Vývojáři wine jsou nanejvýš pilní, ale nikdy se jim nepodaří postavit systém, kde by se instalovaly programy určene pro Windows lépe a s větší kompatibilitou, než na samotných Windows.

    To neznamená, že ve firmě nemůžete využít open-source technologií. Můžete například stále mít několik počítačů osazených Windows, ale pokud to bude možné, používejte programy, které jsou svobodné (a nejlépe i multiplatformní). Navíc můžete GNU/Linux používat i na těch strojích, kde AutoCAD zrovna nepotřebujete (doma?).

    Dokud trh bude přehlížet multiplatformní řešení, tak bude pořád produkovat některé aplikace pouze pro hlavní OS. Snažte se dát najevo, že o multiplatformní řešení stojíte, když je to možné, maximalizujte použití GNU/Linuxu ve Vašem okolí, aby si ho lidé všímali, znali ho a chtěli na něj další aplikace ... situace se zlepšuje postupně, ale zlepšuje se.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    16.1.2008 15:25 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Také zatím nevidím výraznou přidanou hodnotu linuxového desktopu ve firmě. Win XP Home OEM stojí do 2k. Běží OK, pro normálního uživatele bohatě stačí. Navíc lze levně dokupovat lokální hardware pro stanice (např. scannery) s bezproblémovými ovladači. Všechna data na server (nebo alespoň večer jako zálohu), na lokálu v podstatě nic moc není.

    SW vývojáři a IT specialisté ať klidně jedou na linuxu (pokud nevyvíjí v .NETu), budou v něm daleko produktivnější a případné problémky nepřekonatelné pro BFU umí snadno vyřešit.

    Celofiremní aplikace tvrdě držet multiplatformní (je-li potřeba spouštět na pracovních stanicích), nebo linuxové (u síťových), nebo webové. To platí i pro účetní software, existují i české multiplatformní produkty.

    V každém případě zabránit vendor lock-inu celé firmy (Exchange, aplikace v ActiveX/.NET, aplikace nad MS Office).

    MS Office na jednom serveru (XP Prof. třeba ve vmware serveru), přístupné přes vzdálenou plochu, třeba pro tisk štítků (zkoušel si to někdo v OOo?). Někdo je bude potřebovat častěji, tak plnou instalaci u sebe (minimálně PowerPoint na prezentace). Ale OOo udržet jako hlavní kancelářský balík, MS Office jen pro vyjímečné oprávněné případy - je to zase o vendor lock-inu.

    Je-li potřeba, lze pak postupně některé skupiny přesunout na linux (např. účetní). A některé prostě ve win zůstanou, nebudou-li ekvivalentní linuxové varianty.

    Jasně, že to nemůže fungovat pro všechny firmy, ale pro většinu (obchodní, webové, IT s menším vývojem) je to zcela reálné. Třeba u nás ve firmě :)

    Ale fakt si neumím představit, jak by úplný neřízený detailně nenaplánovaný a nevyzkoušený přechod na linux, jak popisuje autor, mohl mít šťastný konec. Možná tak jenom v pohádce :)
    16.1.2008 16:29 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Problem je v tom, ze spravovat tie windowsy na desktopoch (zavirene, rozdrbane) je peklo. A tie "bezproblemove" drivery k scannerom a tlaciarnam som si uz dost uzil (HP, Canon, UMAX...).
    Josef Kufner avatar 16.1.2008 16:49 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    To chce automatizovaný nástroj na obnovu pracovní stanice a mít všecky jednotné. Pak jen přijdeš, vyměníš bednu za bednu a problém je vyřešen. Porouchanou bednu nakrmíš bootovacím CD Linuxu, kde bude už hned po bootu nachystán skript na obnovu disku z image a náhradní bednička je připravena... Vše co uživatel bude mít bude beztak na serveru, tak proč nebýt trošku brutální...
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    16.1.2008 16:57 heetly | skóre: 9 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Porad ctu o zavirovanych a nefukcnich Windows. Nase firma spravuje kopletne nekolik firem (servery, desktopy, telekomunikace, ....) a abych pravdu rekl, uz dlouho jsem nenarazil na zavirovany pocitac. O BSOD nemluve. A o ovladacich nemluve, zadny problem (win 98se - vista) Jak u malych zarizeni (tiskarny, multifunkce, skenery) ruznych vyrobcu (HP, Canon, Samsung, Epson, Minolta, Oki) tak u velkych kopírek, které prodáváme.
    16.1.2008 18:06 jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    to bych rad podporil, ty pohadky o tech virech by uz mohly skoncit.
    =^..^= AmigaPower® avatar 16.1.2008 18:15 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    No, to já jsem co se virů týče zásadně proti! V pondělí jsme dělali u nás ve firmě na všech mašinách důkladnej scan Avastem a co? z dvanácti mašin byly čistý 2, jedna je půl roku vypnutá a druhou má účetní, která se připojuje pouze "vytáčenym spojenim" do banky.
    16.1.2008 18:24 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    A mají nainstalovaný nějaký použitelný antivirák? Používáme placený NOD32, s viry nemáme žádný problém. Minimálně o nich nevíme :)
    16.1.2008 18:25 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Samozřejmě defaultně používáme seamonkey, příp. firefox + thunderbird. Na win i linuxu.
    =^..^= AmigaPower® avatar 16.1.2008 18:52 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Placenej Avast. Všichni kromě ředitelky ("IE je lepší") a na jeden program i mně (obsluha CarNet pouze přes IE) mají FF, TB mám jen já, ale někdo, kdo neví co je to defragmentace disku, nebo registry, tohle nikdy nepochopí... :-(
    16.1.2008 17:06 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Chce to zavřít hubu a makat na GUI aplikacích, jinak sme a budeme akorát tak pro smích!!!
    16.1.2008 18:32 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Coz samo o sobe nestaci, kdyz dneska hodne aplikaci nebo dost casti bezi na serverech a do aplikaci se prenasi treba jenom data.

    Uz umis programovat nejake GUI nebo jenom pises blogy ?

    Zpet k tematu - zde byl problem, ze to nikdo poradne nevyzkousel.... A bohuzel z malych chyb se pak stavaji chyby velke. A pokud si uzivatelum nevyhovite, tak je jedno na jakem OS to bezi.

    bye gf
    16.1.2008 23:21 usamA
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    joo, TAK TO MÁŠ RECHT. no zase se začínám učit C++ samo domo. GUI jsme udělal podle návodu akorát nějakou tu sračku pod TCL/Tk a pod QT hellou word. :-)))
    =^..^= AmigaPower® avatar 16.1.2008 17:38 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Máte CarNet? Zajímalo by mně jak vám to funguje? A protože předpokládám, že moc ne, tak jak to s váma Synot řeší? (výměny/opravy SGS modulů v autech atd.) Protože mně se dvě auta vždycky ozvou až po dvou tejdnech, nikomu to nevadí, nikdo to neřeší a to sme jeden koncern...
    16.1.2008 19:34 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Ano, CarNet máme. Nejprve běžel na firemním W2k serveru. Pak se Firebird přestěhoval na Linuxový server. Nakonec jsem to opustili a používáme portálové řešení (přístup přes web). To je ale možné jen přes MSIE. Takže z linuxu přes IES4Linux. To docela funguje. Poruchovost jednotek byla dříve opravdu velká, měnili jsme je poměrně často. Nyní je situace o poznání lepší a nějaký čas (několik měsíců) už žádná výměna nebyla :-)
    =^..^= AmigaPower® avatar 16.1.2008 22:24 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Také ho musím používat jen IE, jinak se s tím moc nedá, ještě že na něm máme jen 4 auta...
    17.1.2008 15:29 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce

    Já používám Linux všude, protože mi prostě vyhovuje. Ale to zdaleka nemusí platit pro každého a pro každé nasazení. O Linux projevilo zájem už několik lidí z mého okolí a někteří ho dokonce chtěli vyzkoušet. Jenže pak přišly různé otázky.

    Třeba znám člověka, který je DTPák. Ten potřebuje (mimo jiné) kompletní sadu aplikací od Adobe, nejlépe v aktuální verzi. Takový software používá celá firma, ve které pracuje. Nemůže prostě přejít na něco jiného. Příliš ho nezajímá, že nějaká dva roky stará verze možná poběží pod Wine... Kromě toho, když tu aplikaci pod Wine uvidí a zjistí, že (mírně řečeno) nevypadá příliš vábně, jeho zájem je pryč.

    Jen pro úplnost dodám, že ekvivalent aplikací od Adobe pro Linux prostě neexistuje. Srovnávat Gimp s Photoshopem je poněkud odvážné, ale ano, dejme tomu, při troše snahy ten Gimp udělá skoro všechno, co umí Photoshop. (Až na to příšerné rozdělení do několika oken, které je použitelné jen na počítači s více monitory, jinde vede jedině k záchvatům vzteku.) Ale co ostatní aplikace? Nahradí snad Scribus InDesign? Zatím ani omylem. Existuje ekvivalent Illustratoru? Ani náhodou. Pokud jde o Inkscape nebo Sodipodi, ve srovnání s Illustratorem je obojí spíš výsměch. I kdyby ekvivalenty všech aplikací existovaly, stále ještě nemusí jít o vzájemně provázaný grafický suite, který umožňuje drag'n'drop skoro odkudkoliv kamkoliv, týmovou práci a kdovíco ještě.

    Takže v tomto případě je problém jednoduchý: Adobe nedodává svůj software pro Linux.

    Pak existuje spousta lidí, kteří používají software typu 3DMax, Rhino nebo Maya a je to jejich denní chleba. Třeba konkrétně Rhino až do verze 2 fungovalo (obstojně) pod Wine. Jenže dnes se prodává verze 4 a chystá se verze 5. Wishlist je plný požadavků na verzi pro Linux, ale zatím se chystá pouze pro Mac OS X. Takže ani tady není žádná možnost nasazení Linuxu. Totéž platí pro techničtěji orientované 3D programy (ArchiCAD, AutoCAD atd.).

    Linux není příliš rozšířený, protože pro něj neexistuje dostatek profesionálních aplikací a her. Pro Linux neexistuje dostatek profesionálních aplikací a her, protože není příliš rozšířený. Ano, je to začarovaný kruh.

    17.1.2008 19:30 dustin | skóre: 63 | blog: dustin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Jistě to tak je. Přesto si dovolím poznamenat, že uživatelů, kteří používají celou legálně zakoupenou sadu Adobe je možná ještě méně, než desktopových uživatelů linuxu. A pokud to nemají legálně a byli by přinuceni si to oficiálně koupit, možná by pro ně najednou potřeba všech aplikací Adobe nebyla až tak kritická.
    17.1.2008 19:55 jenda
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    ano, tak tedy mate znameho, ktery nemuze pouzivat v praci desktop s linuxem. Jako kdyby to byly ty nejsvetsi problemy sveta.

    Lidi proberte se. Tady se breci nad tim, ze nekomu nestaci Gimp a pritom to vypada tak, ze ten sycak tam bude sedet dalsich 5 let! To jsou ty skutecne problemy! Nad tim je treba se zamyslet!
    17.1.2008 22:23 LuděkS | skóre: 31 | blog: publish | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux na desktopu - pohádka bez šťastného konce
    Ano. Pod tento příspěvek bych se (ač hrozně nerad) podepsal. Sám jsem pracoval chvíli v DTP a je to přesně tak jak píšeš. :-/

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.