abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 564 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Internet veci - LPWAN

    31.7.2017 20:23 | Přečteno: 1799× | Všechno možný

    Zdravim ve spolek. Tentokrat tak lehce poohlizim po dalsi technologii na obzoru a tou je internet veci a hlavne teda v soucasnosti probihajici budovani infrastruktury ktera ma zajistit komunikaci bez konvencniho pripojeni k Internetu a bez ucasti GSM technologii.

    Nejak hledam jak zacit. Na trhu se zacinaji objevovat ruzne moduly pro komunikaci i hotova zarizeni. Technologie to neni jiste nijak zavratna protoze lze prenest tak maximalne 12 B a to nejcasteji jednou za deset minut coz jiste staci pro nejakou signalizaci, odecty energii i velkeho bratra do auta ci jineho "vnuceneho" zarizeni ktery nam v horizontu nekolika let nekdo naridi ze nutne potrebujeme a nemuzem bez toho zit v nasi globalni vesnici jmenem CR potazmo EU.

    Defacto jedinou neprehlednutelnou vyhodou teto technologie je nizka ba primo zanedbatelna spotreba el. energie a tudiz moznost zarizeni napajet z lithioveho clanku po dobu nekolika roku coz jiste dela vyznamny benefit pro nejake kontrolni zarizeni v prirode, trackovani zbozi... Celkem zajimavym a mozna i popularnim zarizenim muze byt tohle:

    http://www.conrad.cz/senzorovy-modul-sens-it-sens-it-2-0.k1534703

    I hotovy moduly s komunikaci pomoci jednoduchych prikazu:

    https://www.arduinotech.cz/inpage/sigfox-wisol-starternode/

    nebo tohle:

    https://www.lpwan.cz/

    No uz jenom po kratkym zamysleni vas jiste napadne vyuziti pro jednoduchou signalizaci, nouzove alarmy, dverni kontakty...

    Otazkou zustava co cena ktera by mela byt zavisla na poctu zarizeni ale i tak by to byly koruny, desetikoruny mesicne a mozna i zadarmo...

    Toz jaky mate tady nazor na tuhle technologii? Bude v tom nejaka budoucnost a nebo jsou to zase jen vyhozeny miliardy pro velkyho bratra? Nebude potreba lidi na odecty energii tzn. usetri se na platech a pribude nezamestnanych. Auta, pracky, lednicky... budou bonzovat co jim chybi...

    Nebudu jen skeptik a takovy jednoduchy udelatko s nekolika vstupy (tak klidne i osmi) ktery bude odesilat info o spojeni ci rozpojeni kontaktu by nebylo uplne k zahozeni ani pro moje kutilsky pokusy a kdyz to pojede nekolik let na lithiovy clanek tak jiste super vec. Nasledne pres web zjistit stav kontaktu pripadne stav sledovat pres nejaky jednoduchy API.

    Hezky vecer preje Otasomil        

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Diskuse byla administrátory uzamčena

    31.7.2017 21:21 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    Jak to vypadá se zabezpečením, podepisováním a šifrováním? Co jsem viděl, u podobných věcí to s bezpečností bývá dost mizerné.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    31.7.2017 23:50 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    Sigfox šifruje autentizaci, zprávy jsou přenášeny nešifrované, jedinou obranou je frequency hopping, což brání spoofingu, ale ne odposlechu.

    V LoRa je každá zpráva šifrována AES-ECB s unikátním klíčem pro každé zařízení. Navíc je pomocí AES šifrovaná i samotná síť (L2) a LoRa vyžaduje šifrování i na aplikační vrstvě.
    1.8.2017 00:41 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    Sigfox: Takže když na náměstí zaparkuju auto s dobrou anténou, tak vím, co se děje v celém městě. Supr.

    LoRa: To zní celkem dobře.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    1.8.2017 00:47 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    Sigfox: Takže když na náměstí zaparkuju auto s dobrou anténou, tak vím, co se děje v celém městě. Supr.
    Ne, takže by na to měl myslet ten kdo je zodpovědný za aplikační vrstvu.
    1.8.2017 01:06 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    Mělo by se tam šifrovat na aplikační vrstvě; nakolik se to děje, to nevím, AFAIK to Sigfox ani nevyžaduje. Určitě můžete zjistit, kolik je v dosahu zařízení a jak často komunikují, u LoRa by tohle mělo být o hodně těžší. Zase na druhou stranu v Sigfoxu nemůžete zjistit, s kým to zařízení komunikuje, protože ta informace je jen u brokera. V LoRa při použití 6LowPAN jsou IP adresy přímo v paketech, a tak je jejich šifrování důležitější, ale lze použít i brokera.
    1.8.2017 22:53 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    Podle mne to vysumi. Vidim to jako pokus trhnout neco na IoT. Podobne site totiz nejsou zadna novinka.

    Jenze kdyz prijde i na pitomou meteoostanici, tak stejne na ni mam solar a baterku (ono bez energie se blbe meri), a pak mam spoustu moznosti jak z ni data tlacit.

    Vidim to proste tak, ze bud mam dost energie, a pak mam siroke moznosti toho, jak data posilat. Nebo dost energie nemam, a pak nemam moc co posilat. V prvnim pripade me utluce jine reseni mnozstvim dat co mohu posilat. V druhem pripade se imho dostavam do velmi specificke oblasti (A do ni fakt nespadaj picoviny, ktery se dneska nekteri snazi tlacit).
    Please rise for the Futurama theme song.
    2.8.2017 03:29 Ondrej Santiago Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    Me by nejvice zajimalo, zda si muzu snadno poridit a pouzivat zakladnovou stanici, jaky ma dosah a na kolik vyjde. Pokud bych mel stacionarni senzory na plose rozumneho rozsahu, tak by mohlo byt takove reseni vyhodnejsi, nez platit treti strane. Tusim, ze to pouziva ISM pasmo, takze s radiovou licenci by nemel byt problem.
    2.8.2017 11:58 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    IMHO je tam licence za technologii.

    (Stejně mě ale přijde hnus, když mobilní operátoři musej ještě zasírat ISM pásmo, jako by jim nestačil jejich oligopol!)
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    2.8.2017 12:22 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    Sigfoxu je v licencovaném pásmu, tam byste musel získat licenci od ČTÚ.

    LoRa sítě může díky všeobecnému oprávnění provozovat kdokoliv, třeba koncentrátor od IMSI stojí cca 150 €.
    2.8.2017 09:53 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    Bývalému kolegovi se LoRa síť líbila a chtěl jí pro vesnici, kde bydlel (od CRA). Kvůli odečtům na elektroměru, plynu a dalším věcem. Každý by pak dostal přístup na web, kde by viděl aktuální informace včetně historie apod.
    Další nasazení zamýšlel pro zemědělce, ale už nevím, v jaké souvislosti měli u nich problém, ale myslím, že čidlo na rychlost větru.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    2.8.2017 21:41
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    skrytý komentář Náš administrátor shledal tento komentář závadným.

    Vulgarity.

    Zobrazit komentář
    4.8.2017 13:27 tabletcz2012@gmail.com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    No já snad zkusil všechno od Telldusu 433 Mhz, fungovalo to 2 roky a pak konec. Pak jsem zkoušel BlueT od TI Sensortag to taky nebylo úplně stabilní a poslední si teď hraju s Wemos destičkou ( podpora OK, za pár korun ). Co jsem koukal na nějaké ceníky na IoT tak z toho operátoři chtějí mít další mobil uživatele ( cca 300 Kč/měsíc ). Wifi sensory, na síti RPi pro ovládání, pronajatý hosting a udělat si to sám, na nic lepšího cena/výkon/rozšiřitelnost jsem zatím nenarazil.
    25.8.2017 22:40 Jaromír Zeman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Internet veci - LPWAN
    Ahoj, docela pěkná přednáška na toto téma je zde: https://www.youtube.com/watch?v=ziM6Q_jtepw

    Bohužel ve FAQ Simplecell je pod otázkou "Prodáváte konektivitu individuálním zájemcům?" odpovězeno: "Náš business model nepočítá s jednotkovým prodejem konečným zákazníkům. Pro účely výuky, prototypování, trialů a pilotů můžeme jednotlivá zařízení zdarma aktivovat."

    Takže se sítí je pravděpodobně počítáno pro nějaké hromadné projekty. Funkční modul s roční konektivitou lze posehnat na serveru arduino navody. Jejich modul ale ve mně díky kablíku k anténě nevyvolává zrovna příjemné pocity (u LP je každá ztráta znát). Hezčí modulky jsou podle mne sehnatelné na serveru arduinotech.cz. Ty ale nemají přednastavenou konektivitu, takže si na ně musíte u Simplecellu zažádat a věřit, že vám jí ke studijním účelům udělí. Jinak ceny modulků se nyní pohybují okolo příjemných 500Kč.
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.