abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    16.4. 18:44 | Nová verze

    Byl vydán Mozilla Firefox 125.0.1, první verze z nové řady 125. Přehled novinek v poznámkách k vydání, poznámkách k vydání pro firmy a na stránce věnované vývojářům. Vypíchnout lze podporu kodeku AV1 v Encrypted Media Extensions (EME). Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 125.0.1 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 517 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem

    6.9.2012 11:39 | Přečteno: 1575× | colemak

    Před rokem, konkrétně 5. září 2011, jsem kompletně přešel na Colemak. Od té doby jsem na svém počítači QWERTY nepoužil. Své dojmy a zkušenosti jsem stručně shrnul v minulém zápisku, ale od té doby jsem si postavil nový, hezčí „standing setup“ a konečně mám tři krásné nové klávesnice (již snad definitivní).

    Jen krátce ke Colemaku (to podstatné z dlouhodobého hlediska je v minulém zápisku): jednou za několik dní si dělám pětiminutový test na hi-games.net, zpravidla dosahuji 58 až 60 wpm; na 10fastfingers mám průměr už 64 wpm a rekord 70 wpm; keyhero.com poslední dobou skoro nepoužívám.

    Za ten rok jsem sice QWERTY použil na PC jen několikrát, a to výhradně na cizích počítačích, ale na telefonu/tabletu jsem se ke změně rozložení neodhodlal. Na symbianí Nokii 5800 by to vyžadovalo hacknutý firmware, hexeditor a brutální úpravu nějaké binárky. Na N800 pro přepnutí stačí xmodmap (v případě externí klávesnice) nebo ten klasický editor rozložení virtuální klávesnice. QWERTY mi ale na těchto zařízeních zase tak moc nevadí.

    Teď ale ke stěžejním tématům. V prvé řadě standing setup. Ubastlil jsem si jednoduchý, levný, ale ne úplně vidlácký z minima součástek — kde jsem je asi sehnal? Ikea je správná odpověď! — podle návodu. Vypadá to nějak takto.

    Na obrázcích je vidět má další akvizice: Noppoo Choc Mini se spínači Cherry MX Red a novými černými klávesami z POM plastu. Psaní na cloud of boobs je orgasmus. Trocha amatérského klávesnicového porna (jen obrázky).

    To je super, ale mým dlouhodobým cílem je přechod na maticovou klávesnici. Kinesis Advantage a Maltron jsou mimo můj rozpočet, výrobce TrulyErgonomic si nezískal mou důvěru… takže zbývá TypeMatrix a ne právě pestrá nabídka průmyslových klávesnic.

    K TypeMatrix 2020, která je fajn, ale rozhodně ne dokonalá, jsem přidal hlavně ze zvědavosti nejnovější TypeMatrix 2030 bez popisků. Je to rozhodně krom vpřed — scissor switche jsou konečně velmi dobré, zbavili se obrovských kláves a výsledek je velice příjemný. Jedinou výhradu mám k nadmíře multimediálních kláves… a samozřejmě k tomu, že to není hardwarově programovatelné (a nemá to mechanické spínače, samozřejmě). Z těchto důvodů jsem si brousil zuby na nějaké tipro, ale čirou náhodou se mi dostala do ruky pokladnová klávesnice Elcom EK-3000DN. Jsou to de facto dvě spojené klávesnice, každá s maticí 7×8 kláves — spínače Cherry MX Black¹ a tlusté klávesy Cherry. Jediný podstatný háček je v tom, že programovací software je primárně pro MS Windows, jež zrovna nemám.

    A ještě jedna drobnost, o které jsem asi ještě nepsal. Modifikoval jsem spínače Cherry MY ve své Cherry G81-3000HAU tak, aby se neaktivovaly při cca 80 cN, nýbrž 25 cN. Tak lehce stisknutelné klávesy jen tak neuvidíte. Ani na nich nejde mít položené prsty. Výborné na výuku přesnosti při psaní. Jinak se to ale moc používat nedá, protože je to přesná ukázka toho, co znamená „mushy“ (průběh stisku klávesy není zrovna hladký, jinak mě nenapadá, jak to česky popsat). Obrááázkýýý!!!


    ¹ Bohužel plate-mounted, takže výměna pružinek, abych dostal ghetto reds, se bez pořádné dávky pájení neobejde, navíc v elektronice klávesnice je nějaké pípátko, které signalizuje aktivaci klávesy, když už jsou ty spínače lineární.

           

    Hodnocení: 62 %

            špatnédobré        

    Obrázky

    Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem, obrázek 1 Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem, obrázek 2 Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem, obrázek 3 Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem, obrázek 4 Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem, obrázek 5 Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem, obrázek 6

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    6.9.2012 13:54 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    tak lidi jsou různý a různý koníčky maj. restecp.
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    Michal Fecko avatar 6.9.2012 14:58 Michal Fecko | skóre: 31 | blog: Poznámkový blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    Myslienka vkladania dat klavesnicou do pocitaca a prepinanie/zapinanie myskou je dost podla mna uz pomaly prezitkom a je len otazkou casu kym sa diktovanie textu/prikazov do PC stane samozrejmostou. Napr. SAV vyvinul pre Slovenske sudy aplikaciu nahradzujucu pisatela na sudnom pojednavani. Ta aplikacia priamo prepisuje pocuty text realtime s velmi nizkou chybovostou. Zatial tusim je to iba v testovacom rezime. A napr. aj iPhone 4S s niecim podobnym prisiel (aj ked zatial je k tomu potrebny internet tusim).
    6.9.2012 16:41 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    Já teda nevím, ale 60 wpm odpovídá jednomu slovu za sekundu. Podle minulé diskuze tu byla i spousta lidí, co střílí ještě i vyšší hodnoty. Když si vemu, jak člověk mluví, tak není náhodou pořád ještě rychlejší to psát na klávesnici než to diktovat? :)
    6.9.2012 17:35 A
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    tu ide skor o toto ci nieje jednoduchsie a menej unavne diktovat ako pisat 60+ wpm pocas dlhsej doby ? :D
    7.9.2012 00:07 zxtlpn | skóre: 8 | blog: zxtlpn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    Není.
    6.9.2012 19:00 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    dokazes si predstavit jak 10 programatoru sedi v kanclu a jeden pres druhyho diktujou programy v perlu ? :-)
    6.9.2012 21:47 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    Přesně to mně hned napadlo. Nejspíš by to znělo jako hromadné přivolávání Prastarých :-)

    Většina současných jayků nebyla navrhovaná na to, aby byla při vyslovování snadno a nezaměnitelně srozuminelná, aby vyslovování nebylo mnohem delší než psaný text ("[" -> "levá hranatá závorka") a aby se do kódu nezavlekly obtížně odhalitelné chyby. Z toho důvodu by se musel vymyslet speciální jazyk vhodny na vyslovování. což by vzhledem k tomu, že lidé mluvící různými řečmi mají různé představy o pojmu "jednoduchá výslovnost", bylo velmi složité ... a nejspíš by z toho vylezlo něco jako LOLCode říznutý Esperantem ;-)
    7.9.2012 14:11 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    U některých perlových skriptů mám pocit, že někde už to tak funguje. :-)
    Fluttershy, yay! avatar 7.9.2012 00:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    Klávesnice tu s námi ještě nějaký ten pátek budou. Ať už bohužel, nebo naštěstí. Rozpoznávání řeči je může doplňovat ve speciálních případech, to ano, ale rozhodně ne nahradit. Pokud vím, nejlepší zkušenosti jsou v poslední době s kombinací stenografie, rozpoznávání hlasu a doplňování (něco jako T9, zjednodušeně).

    Rozpoznávání řeči má problémy s některými jazyky (o programování a dalších speciálních použitích nemluvě) a některými mluvčími, nejde jednoduše použít v hlučném prostředí, zahrnuje bezpečnostní rizika a zkus si celý den mluvit… Netvrdím, že je principiálně špatné, ale hodí se jen pro určité (IMHO dosti specifické) případy.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.9.2012 09:48 SPM | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    Hehe, nějak se mi při tom vybavilo tohle :D
    7.9.2012 14:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem

    Mně zase úvodní scéna BBT 1x07:

    Watch this, it's really cool. Ahem.

    Call Leonard Hofstadter.

    Did you say, "Call Helen Boxleitner"?

    No. Call Leonard Hofstadter.

    Did you say, "Call Temple Beth Seder"?

    No.

    Here, let me try.

    Call M' kflono M' kflooniloo. Ha-ha. Ha.

    Calling Rajesh Koothrappali.

    6.9.2012 15:06 A
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    6.9.2012 21:01 thefox | skóre: 25 | Ťapešovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    Hm, skúsil som si narýchlo spustiť test na 10fastfingers.com a na čiernej klávesnici Trust s pomerne krepými klapkami (treba do nich celkom mlátiť) a sediac na drevenej kuchynskej skladacej stoličke z ikey som z nejakých 5 pokusov nemal ani raz menej ako 70 wpm (väčšinou viac, ale viac ako prvú číslicu som si nezapamätal) a teraz posledný pokus 80 wpm. Chybovosť trochu vyššia, ako by mohla byť, keystrokes: 408, 10 wrong, 398 ok, words 77 correct, 2 wrong.

    Nemyslím si, že to je najhoršie, ale aby som kvôli takémuto niečomu riešil klávesnice a rozloženia, to je trochu overkill, nie? (Píšem ako človek, ktorý cca mesiac skúšal rozloženie dvorak.) Jediný tréning na písanie som mal tým, že som (opakovanie) prešiel hru Typing of the Dead a dosť dlho sa zadrbával Finger Frenzy (http://www.gimme5games.com/play-game/finger-frenzy-world), rekord na abecedu mám tuším niekde okolo 1.3 sekundy :-D.
    0118 999 881 999 119 725 3
    Fluttershy, yay! avatar 7.9.2012 00:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Efektivní psaní: rok výhradně s Colemakem
    Tohle je hodně individuální. Jsou lidé, kteří v pohodě dají 120 wpm… a jsem třeba já — přes 70 wpm se nedostanu. Je to dáno fyzickými dispozicemi. Mám pomalé prsty, někdo jiný je má rychlé. Ovšem důvod, proč se zabývám klávesnicemi a rozloženími, není rychlost. To je jen vedlejší efekt. Mnohem podstatnější je pohodlí, jak už jsem nejednou psal.

    Typing of the Dead je super.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.