abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 753 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Recenze knihy Ubuntu 10.10 CZ

    9.1.2011 11:09 | Přečteno: 2411× | Výběrový blog | poslední úprava: 11.1.2011 15:37

    Krátká recenze výtečné knihy Ivana Bíbra, doplněné ještě lepším DVD REMIXem Ubuntu pro české uživatele.

    Dostalo se mi úkolu napsat recenzi na Ivanovu knihu. Vzhledem k tomu, že neumím číst (natož psát) a z obrázků (kterými je kniha nacpaná) jsem si to napsat netroufl, předal jsem tento úkol člověku povolanějšímu. Přečtěte si tedy recenzi Petra Štrajta (profil, web). Peťovi zůstala kniha a DVDčko a mě vynikající tekutý úplatek od Ivana :-). Úplatek jsem autorovi recenze nepředal, aby jej neovlivňoval. :-)

    Kniha Ivana Bíbra s názvem Ubuntu 10.10 CZ. si v ničem nezadá s předchozími tituly s dílny tohoto autora. Na cca. 350 stranách najdete veškeré informace, které začínající uživatel potřebuje k tomu, aby jeho vstup do světa Linuxu byl co nejméně bolestný.

    Spolu s knihou obdržíte i dvě DVD (32b a 64b), která obsahují jednak samotné Ubuntu a další dodatečný software.

    Na samotném začátku knihy se čtenář nejprve dozví něco málo o tom, co Linux vlastně je. Nechybí ani krátký exkurz do historie, ve kterém jsou shrnuty důvody vzniku nadace GNU. Následně jsou vysvětleny základní pojmy, jako je distribuce, či rozdíl mezi otevřeným a uzavřeným softwarem. V další části knihy se již dostaneme k praktickým záležitostem.

    Kapitoly věnované instalaci systému jsou psány velmi srozumitelně a poskytnou Vám dost informací o tom, jak bezpečně nainstalovat Linux na Váš počítač a to i v případě, že máte na pevném disku již nainstalovaný některý ze systémů firmy Microsoft. Můžete si vybrat, mezi plnohodnotnou instalací na vyhrazený diskový oddíl, nebo instalací na oblast s Windows pomocí Wubi.

    V dalších několika kapitolách nám autor představí aplikace, které nám umožní provádět různé běžné činnosti, od prohlížení internetu, přes práci s multimédii, až po nástroje pro komunikaci, jako je například Jabber, ICQ, Facebook, či Skype.

    Dostatek prostoru je věnován zprovoznění multimédií a práci s nimi. Naučíte se pracovat s programy jako je například Totem, Rythmbox a dalšími

    Nelze rovněž nezmínit kapitolu, "Kde legálně stáhnout hudbu" ve které si představíme servery Jemendo, Magnatune a používáním internetového obchodu Ubuntu one Music Store.

    Linux a hry nejdou zatím příliš dohromady, ale i na tomto poli se najde několik zajímavých titulů, jak se přesvědčíme v kapitole "Linux a hry" Najdete tu všechno od logických hříček, až k online hrám ve stylu WoW. jako třeba Eshalon a Regnum Online.

    Uživatelé operačního systému Linux nejsou příliš atraktivní cílovou skupinou pro firmy zabývajícími se vývojem her, ale přesto si je můžete zahrát pomocí různých emulátorů, jako je například Wine (svobodný), nebo Cross over Games (komerční), či Cedega.

    Zvláštní pozornost si zaslouží kapitola "Časté dotazy a problémy", kde naleznete odpovědi na otázky, které se často opakují na mnoha internetových diskusních fórech. V knize, na rozdíl od diskuze na internetu na tyto dotazy odpovídá profesionál s mnoha lety praxe.

    Přečetl jsem od Ivana Bíbra několik knih a mohu říct, že se jemu a jeho spoluautorům opět podařilo zvednout laťku hodně vysoko. Kladně hodnotím zvlášť vyváženost knihy. Nesnaží se Vás zasypat hromadou údajů. V základní části knihy se dozvíte přesně to co potřebujete, aby jste mohli se systémem začít pracovat a na tomto základu později autoři staví v kapitolách, které probírají pokročilejší témata.

    Celkově tuto knihu mohu s klidným svědomím doporučit jak začátečníkům, tak mírně pokročilým uživatelům. Na celém textu je hodně vidět, že že autorský tým je složen z lidí, kteří Linux opravdu používají.

    http://www.linuxexpres.cz/uploads/media/ubuntustory.gif

    Osobně (to jsem zase já, Heronovič) bych doporučil ty placky. Nemusí se tam nic číst a obrázky jsou barevně. I když jsem RHELák, tak remix od Ivana používám na pracovním NTB. Po instalaci je tam vše, co můžete potřebovat. Taky je to DVD. Standardní distribuční CD je šíleně osekané a člověk pořád něco doinstalovává, remix je fakt připravený stylem: nainstaluj a pracuj.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.1.2011 12:54 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ubuntu 10.10 CZ
    ...či rozdíl mezi otevřeným a uzavřeným softwarem. V další části knihy se již dostaneme k praktickým záležitostem. ...

    freudovske přeřeknutí ?
    Jardík avatar 11.1.2011 15:35 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ubuntu 10.10 CZ
    \uv{Linux a hry}
    Věřím v jednoho Boha.
    Heron avatar 11.1.2011 15:38 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Recenze knihy Ubuntu 10.10 CZ
    Díky, opraveno. :-)
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.