abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Proč zemřelo abíčko

    28.9.2018 22:53 | Přečteno: 4006× | poslední úprava: 28.9.2018 22:53

    na abclinuxu se již delší dobu nic neděje. Občas nějaká zprávička, blog nic moc a sem tam článek pana Ježka. Abíčko zemřelo. Proč?

    Na to není jednoduchá odpověď. V krátkém zamyšlení bych rád naznačil, kde vidím důvody tohoto neradostného, ale společensky patrně očekávatelného vývoje.

    K pochopení celé situace je nutno si ujasnit, jakou úlohu abclinuxu dlouhá léta v České republice plnilo. V počátcích se abclinuxu jistě podobalo jiným, tenkrát frekventovaným portálům. Objevovaly se články i seriály, které byly jistě srovnatelné s rootem, živě, linuxzone, linuxsoft apod. Technické zaměření portálu hrálo tenkrát hlavní roli a např. na Živé psal Hynek Hanke špičkové články ohledně free softwaru. Bylo to doba něčeho nového o čem mělo cenu psát, protože mnohé nebylo všeobecně známé.

    Zlom nastal v tom okamžiku, kdy pan Literák zavedl na abclinuxu blogy. Tento okamzil propásly všechny portály , pouze idnes a neviditelný pes byla jediná konkurcence. A dodnes nedostiženým je diskuzni fórum, které (při troše nadsázky) nemá ve světě obdobu. A i dnes, když Mozilla, Chrome nebo Opera provedou u nové verze všechny unit-testy, tak nakonec se otevře diskuze k článku pana Puše (Zmije) a kontroluje se, zda to nový prohlížeč zvládne. Pro testování obdobně vhodné jsou diskuze, kde je v příspěvcích zkopírována skoro kompletní Marxova teorie nadhodnoty :-)

    Blogy samy o sobě by nebyly tak rozhodující, kdyby k tomu na abclinuxu neexistovala ona benevolence (říkejme tomo klidně svoboda projevu), která neomezovala diskutující. To bylo v začátcích idnes také ten případ, a i blogy tam měly kulovni charakter s typickými protagonisty, na jejichž komentáře komunita vždy s napětím čekala. Po čase se na všech portálech (i světově) zavedla kontrola, mazání a jiné prvky sloužící k 'umravnění' diskutujících. Abclinuxu to nikdy nemělo a proto mělo dlouhou dobu zvláštní postavení. To vedlo k tomu, že to přitáhlo autory, kteří se donedávna zasloužili o tu jedinečnou 'underground' atmosféru na tomto portálu.

    Je třeba si přiznat, že význačnou úlohu mezi těmito osobami sehrál pan Jílek. Všimněte si prosím, že i pan Jílek se v diskuzi vyjadřoval tak, jak by to na svém blogu nikdy nikomu nedovolil a podobné komentáře by bez pardonu mazal. Zde na abicku ale mohl svými provokativními tézemi vyvolat diskuze, které by jinde nebyly možné. Samozřejmě, že jeho názory přivedly na scénu oponenty (M-train, Dad, xkesh, nejrůznější anonymové, občas Dag, Isah, Grunt a řada dalších). Samozřejmě, že se našli i lidé, kteří pana Jílka obhajovali , jako např. pan Smolík. Diskuze byly často velmi kontroverzní až sprosté, urážlivé a polemické a plně osobních invektiv. To bylo vždy skoro na hraně a dodnes si sám nejsem jist, jestli to bylo správně. Přesto, a to je nyní eminentně důležité, se ve všech těch diskuzích zejména ekonomického charakteru nacházely příspěvky zejména od xkeshe, Santiaga a později od JS, které svou průkazností, názorností a odborností převyšovaly a dodnes převyšují komentáře mne všech známých portálů. Tato zvláštní symbióza, kdy v jedné diskuzi vedle sebe koexistovala na jedné straně hromada populistických urážek a na straně druhé až skoro vědeckých komnetaru mě jako člověka se společensko vědeckým backgroundem fascinovala.

    A ať už se na to díváme z jakékoliv strany (ano, někteří Jílka blokovali), pod čarou je možno konstatovat, že pan Jílek zde zanechal 545 blogů, pod kterými je na 15000 diskuzních příspěvků.

    Popsaná atmosféra přitáhla i jiné autory, kteří mohli zaujmout nejrůznějšími tématy a autor si mohl být jist, že v komentářích získá pro autora tak potřebný 'feedback'. Vznikaly blogy s církevní tématikou, o atomové energii, o tom, že je třeba vyhladit cyklisty, o zvířatech která programují, o stavbě vlastního domu a dokonce se zde objevil i pedofilní blog. Tak jako všechno na této planetě, které vzniká, roste, kumuluje a zaniká, tak i zde na abclinuxu vznikla jakási komunita, která se postupně vyvíjela, zažila kolem roku 2012 dobu rozkvětu a pak pomalu začalo docházet k úpadku.

    Otázkou je proč.

    Vpodstatě vidím 2 důvody. Nazval bych to poklesem celospolečenské inteligence a lhostejností.

    Začneme tou inteligencí.

    Řadě čtenářů je jistě znám pojem Flynn-Effect. Tento říká, že inteligence obyvatel rozvinutých zemí se v průběhu 20. století kontinuálně zvyšuje. Pozorování Jamese Flynna z 80. let minulého století potvrdili i další badatelé. Před deseti lety přišli vědci z anlického King's College s tézí, že tento nepřetržitý vzestup se patrně v minulosti zastavil. V tomto roce uveřejnili vědci z norského istitutu Ragnar Frisch Centre for Economic Research výsledky obsáhlé studie a podle nich se vzestup inteligence v Evropě a USA zastavil zhruba v roce 1970. Když se k té obvyklé 'měřené' inteligenci přiřadí ještě ta zkušenost obyvatel (která samozřejmě s věkem narůstá), tak máme dnes situaci, kdy jsme my starší (> 60) zhruba o 30% inteligentnější, než lidé kolem třicítky. Dvacetiletí a mladší jsou v pomneru k dnešním důchodcům tedy vpodstate na hranici debility.

    Když si člověk uvědomí tyto skutečnosti, tak se ani nediví, co se dnes děje. Že na těch výzkumech něco být musí je vidět na řadě příkladů. Vezmeme si tedy opět již zmíněného pana Jílka, který patří do té dnes nejinteligentnější skupiny obyvatel. I když sám pochází z prekérních poměru a neabsolvoval žádné zvláštní vzdělání, jsou jeho blogy (dnes převážně na idnes) pořád na vyšší úrovni, než ty zápisky občanů , kteří jsou o 40 let mladší a před a za jménem mají nějaký titul.

    Druhým faktorem je pro mne lhostejnost, která na naší společnost dopadla společně s neoliberalismem. Tento vytvořil rozdělenou společnosti na vesměs mladé výkoné aktéry, kteří musí dělat od nevidím do nevidím a nepotřebné seniory, kterým se z politicko-taktických důvodů vyplácí nadměrné důchody. Sám mezi ne patřím a vždy se stydím, když koukám na výpis z účtu. Ale jak to obecně řešit? U nás v domě bydlí mladá rodina s třemi dětmi a ti mají opravdu hluboko do kapsy. Děti mají oblečení že sekáče a za mobily aby se styděly. Tak aspoň té nejmladší dám na schodišti občas 20 korun, ať si jde koupit nějaký pamlsek. Ale manželka říká ať to nedělám, že mi ještě zavřou. Většině obyvatel baráku je osud této mladé rodiny naprosto lhostejný. V takovéhle společnosti není čas na kvalitní myšlenky, natož blogy.

    Dobře je to vidět na idnes, kde se to těmi blogy jen hemží. Blogy plné zlých migrantů, zoufalé levice, chybné ekonomické politiky vlády a zejména blogy plně individualismu. Co nenajdete jsou blogy, které by měly nějakou hloubku, kde by bylo něco o tom, co dělají lidí společně, jak si pomáhají. Vše se má vyřešit tím, že se má nějaké skupině obyvatel přidat na platech, jako teď učitelům. To je zoufalé, v jaké společnosti se dnes nacházíme. Proto si myslím, že je to také ta společnost, která abíčko zahubila.

           

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    28.9.2018 23:02 hefo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    "Dvacetiletí a mladší jsou v pomneru k dnešním důchodcům tedy vpodstate na hranici debility."

    No to si tomu teda dal... To je princíp "ach, tá dnešná mládež" dotiahnutý do dokonalosti.

    Toto sú také dôchodcovské vyplakávačky, že Kubáčove filozoficko-politické blogy ostatného roka oproti nim šuvix.
    AsciiWolf avatar 29.9.2018 09:38 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    +1
    Petr Tomášek avatar 29.9.2018 09:46 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    On ale bohužel má pravdu. Důvod je jednoduchý: technika a zvlášť výpočetní technika užívaná jakožto média.

    Lidé kteří vyrůstali v době bez médií (k tomu patří jak TV, tak tzv. nová media) měli daleko větší příležitost rozvinout svůj mozek. Bohužel, přístroje, které odebírají člověku duševní práci, nebo dokonce takové, které člověka zavalují naprostými sračkami, jsou na vině toho, že člověk duševně zakrňuje.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    vencour avatar 29.9.2018 10:18 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Chcete říci, že člověk blbne obecně, zakrňuje ve všem díky nějaké své jedné konkrétní specializaci nebo je to ještě jinak?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Darth Phantom avatar 29.9.2018 10:25 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tak nějak přibližně to bude, stačí si prohlédnout předřečníkovu patičku.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    29.9.2018 21:19 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    na základě těch studií se to nedá říct. Ale to co kolega uvádí jako důvod poklesu té inteligence je jedno z možných vysvětlení. I vliv prostředí, úroveň vzdělávacích systémů a i jiné, dokonce i genetické mechanismy. Ten problém je, že pro to vysledování těch důvodů by musely být u těch dat z minulých generací další potřebné údaje a ty prostě neexistují.
    Bystroushaak avatar 29.9.2018 21:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Všechno co vím o měření IQ testů spíš naznačuje, že inteligence se takhle měřit, ani porovnávat vůbec nedá. To měření je doslova relativní, neexistuje žádný pevný bod v čase ke kterému by se dalo vztáhnout. Ostatně se nad tím zamysli, je to snaha nejenom vzít člověka a zredukovat ho na jedno číslo, ale vzít celou společnost a zredukovat jí na jedno číslo a na základě toho, že se od sebe nějak liší pak vynášet nějaké závěry. Třeba „společnost je čím dál hloupější“. Můžeš si vzít spoustu ukazatelů, na základě kterých dospěješ k úplně jiným hodnotám. Například když to budeš měřit v počtu raket do vesmíru, nebo v počtu světových válek za století, tak jsme na tom (zatím) podstatně lépe. Myslím, že jediná věc, co se nějak změnila je spíš že blbost je dneska víc vidět. Když byl někdo dement před 50 lety, tak to vědělo pár lidí kolem něj, možná v hospodě a v práci. Když je někdo dement dneska, tak to může díky internetu roztroubit do celého světa.
    JiK avatar 30.9.2018 16:49 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Všechno co vím o měření IQ testů spíš naznačuje, že inteligence se takhle měřit, ani porovnávat vůbec nedá. To měření je doslova relativní, neexistuje žádný pevný bod v čase ke kterému by se dalo vztáhnout.
    Dobra, oba asi vime, ze spolecneske vedy jsou hlave o relativizovani tech fakt, ktera jsou dnes tak nejak politicky nevhodna, treba rostouci neznalost nemciny mezi uchazeci o sluzbu v nemecke policii, ale pokud budeme davat zcela stejny IQ test, se zcela stejnymi otazkami (vybranymi treba ze stejne banky validovanych otazek) treba vsem finskym brancum ve veku odvodu, nebo cele populaci nejake zeme pri vydavani obcanky, jak si zduvodnime pozorovany trend, treba v tomto pripade pokles v poslednich 4 dekadach?

    Proc ta empiricka data vubec lide tak vehementne rozporuji, a treba casovy trend prumerne vysky osob je nechava chladnymi, stejne jako casovy trend obezity/body mass indexu?
    Bystroushaak avatar 1.10.2018 09:32 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    jak si zduvodnime pozorovany trend, treba v tomto pripade pokles v poslednich 4 dekadach?
    A kde ten pozorovaný trend pozoruješ? Máš studii, která by měla víc jak pár desítek uchazečů? Protože to co tu lidi linkovali mě teda fakt o ničem nepřesvědčilo.
    29.9.2018 10:57 hekl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Bohužel nemá pravdu, dnešní plesnivíni neměli ani zdaleka přístup k takovému množství informací. Je to trochu Pandořina skříňka, protože spolu s Wikipedií vylezly i kraviny typu Instagram, ale možnost se rozvíjet a čerpat informace se internetem rozhodně zlepšila.
    Bedňa avatar 29.9.2018 10:41 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Spoločnosť evolvuje a to je ten medzigeneračný problém.

    Keď sme boli mladí bol ten svet krajší a asi je jedno v akej dobe sme žili. Aj ty a aj generácie po nás budú hovoriť to isté.

    Keby si si tento komentár odložil a prečítal za tridsať rokov ...
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    29.9.2018 12:05 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    prečtete si nějakou tu studii o které se zmiňuji. Postupný nárust IQ od roku 1900 se v roce 1970 zastavil a od té doby se inteligence (ať už ji měříme jakkoliv) kazdý rok snižuje o 0.5% ročně. Sociální inteligence se snižuje zrovna tak (od roku 1989), to má ale důvody čistě politicko-ekonomické ... jak píši ... neoliberalismus.

    S tím, že 'Keď sme boli mladí bol ten svet krajší' to nemá nic společného.
    Bedňa avatar 29.9.2018 12:24 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Sú to spojité nádoby, všetko zo všetkým súvisý a dnes sú ľudia inak chytrí ako prv.

    Je možné že ustupuje prirodzená inteligencia a nahrádza ju tá elektronická, ale zas od mladosti sa naučíš technológie o ktorých sa nám ani nesnívalo, teda mne hej a že som takých snov mal :) Njn čítaval som Verna.

    Zatratených generácií už bolo, asi nejbližšie by sme mohli vytiahnuť mníchovskú zradu a demagógiu ktorá zasiahla 90milónov ľudí a nijak to nehrá s tým tvojim 1900 - 1970. Asi si nebudeme rozprávať ako doktori a inžinieri zo špičkových oddielov SF masakrovali ľudí? Alebo máš na to nejaké inteligentné vysvetlenie?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    29.9.2018 15:09 Yxy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Jak přesně se dá srovnávat inteligence mezi generacemi?
    29.9.2018 21:21 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    jak je to přesně myšleno? ... počet desetinných mist ?
    Bystroushaak avatar 29.9.2018 21:53 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Spíš metodika. Víš jak je definované průměrné IQ a proč je to vždycky 100?
    29.9.2018 22:48 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Co takhle tu studii místo svých keců nalinkovat? Protože existuje studie, která tvrdí opak.
    The results presented here confirm the presence of the Flynn effect in the Czech population between 1971 and 2015; the observed increase was estimated at 0.23 and 0.42 IQ points annually. [1]
    Růst inteligence se zdánlivě zastavil v Sýrii:
    The results of two administrations of the SPM to two samples of Damascus school children aged 13 to 18 are compared. It is shown that average SPM scores did not change statistically significantly between 2004 and 2013/14. In light of Flynn Effects in other developing countries, it is suggested that the brain drain caused by the ongoing civil war in Syria – and around Damascus specifically – would substantially explain this finding. [2]
    [1] Laciga, J., & Cígler, H. (2017). The Flynn effect in the Czech Republic. Intelligence, 61, 7–10.

    [2] Dutton, E., Essa, Y. A. S., Bakhiet, S. F., Ali, H. A. A., Alqafari, S. M., Alfaleh, A. S. H., & Becker, D. (2018). Brain drain in Syria’s ancient capital: No Flynn Effect in Damascus, 2004–2013/14. Personality and Individual Differences, 125, 10–13.

    29.9.2018 23:19 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    https://doi.org/10.1073/pnas.1718793115

    30.9.2018 00:15 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    V článku jste tvrdil:
    Před deseti lety přišli vědci z anlického King's College s tézí, že tento nepřetržitý vzestup se patrně v minulosti zastavil. V tomto roce uveřejnili vědci z norského istitutu Ragnar Frisch Centre for Economic Research výsledky obsáhlé studie a podle nich se vzestup inteligence v Evropě a USA zastavil zhruba v roce 1970.
    Nalinkoval jste studii, která zkoumá pouze norské muže:
    To narrow down the set of hypotheses, we examine the extent to which we can recover observed Flynn effects from within-family variation in large-scale administrative register data covering 30 birth cohorts of Norwegian males.
    1.10.2018 00:12 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    ale Norsko je přece v Evropě. Nebo si myslíte, že v inteligenci je mezi Nory a třeba Finy,Čechy nějaký rozdíl?
    1.10.2018 09:32 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Je mi líto, ale máte příliš nedostatečný intelekt na to, abych byl ochoten s vámi diskutovat.
    2.10.2018 09:47 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Prosim te, kolik ti je let?
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    2.10.2018 23:02 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Dobrá otázka - pokud bych měl soudit porovnáním s uživatelem sekacka, tak asi něco přes šedesát.
    3.10.2018 09:54 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ja si prave myslim, ze je student, a je mu tak neco kolem 20. Proto se ptam, ze zvedavosti.

    Ten jeho prispevek mi silne pripomina citat pripisovany Marku Twainovi.

    (A na okraj - nemyslim si, ze sekacka je dad.)
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    3.10.2018 14:14 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ok, vtipné průpovídky nezabraly (holt ne každý má smysl pro ironii a sarkasmus, i když to o sobě prohlašuje). Takže si to shrňme:
    1. X (dad nebo sekacka, to je celkem jedno) se prohlásí za představitele "staré" generace
    2. X napíše několik odstavců to tom, jak jsou staří lidé inteligentnější a mají lepší analytické myšlení, zatímco mladí jsou v podstatě mentálně zaostalí
    3. Jedná se prý o o vědecky podložený jev, takže se X spíše věnuje jeho praktickému dopadu (konkrétně: chválou několika dalších jedinců, jejichž nálepka "arogantní žvanil" je jistě jen závistí oněch mladých dementů)
    4. B vyjádří svou skepsi na základě studie prokazující že v ČR inteligence vzrostla
    5. X doplnil link na svou studii, která prokazuje že "se vzestup inteligence v Evropě a USA zastavil zhruba v roce 1970"
    6. B upozorní, že tato studie studovala jen muže v Norsku
    7. X tuto námitku odmítne s tím, že v Evropě nejsou žádné rozdíly v inteligenci, přičemž naprosto ignoruje onu studii že v ČR je situace minimálně není stejná. Nedostatek maskuje klasickým manipulační trikem s falešnou řečnickou otázkou.
    8. B poznal že se nejedná o diskusi o problému inteligence v Evropě a odešel. Formulace dle mého názoru velmi pěkně paroduje X a jeho postoj.
    9. JS se, zjevně uražen, vloží do diskuse na obhajobu X
    10. P pokračuje v parodii na X.
    11. JS zcela vážně odpoví, že považuje X za opravdu inteligentního a možná dokonce moudrého člověka, který je prostě jen terčem nepochopení.
    Já osobně sice nepatřím mezi důchodcovskou generaci, ale třicátník už také nejsem. Zkušenosti jsou opravdu k nezaplacení, to je pravda. A mezi nimi i marnost boje proti argumentu "on není arogantní, to jen ti méně inteligentní ho nechápou" (tzv. "argument Klausem"). Nicméně naduté arogantní žvanily stále nemám rád, takže "Bherzet" má rozhodně moji podporu (tedy doufám že teď nenapíše nějakou blbost :-)), zvlášť když oni mohou počítat s podporou někpoho dobře argumentujícího (ať už přímo nebo "šikovně") jako je JS.
    3.10.2018 14:43 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Díky. Já už neměl sílu.

    JS1 očividně naráží na tu poznámku o nedostatečném intelektu, která působí neuctivě a arogantně (obvzlášť v kombinaci s mou patičkou, která vzešla z diskuze o SJW). K tomu řeknu jen tolik, že v kontextu s tím, jakým tónem byl psán článek, pod kterým diskutujeme, jsem jednoduše oplatil autorovi stejnou mincí. Nemám důvod někoho urážet bezdůvodně, protože sám se můžu mýlit a (nepřekvapivě) se mi to i stává.
    3.10.2018 16:13 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Preferované zájmeno: „Jeho Výsost Bherzet, vládce Bherzetlandu a Pán všeho lidu, všeho ptactva a všeho zvířectva“
    Zdá se mi to, nebo to je parafráze Idi Amina? :-D
    JiK avatar 3.10.2018 19:19 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Zdá se mi to, nebo to je parafráze Idi Amina? :-D
    Ach, Idi Amin, komunisticky diktator, ktery mel rad lidi...doslova.
    JiK avatar 3.10.2018 19:21 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Kyemba, Amin's minister of health said "On several occasions when I was minister of health, Amin insisted on being left alone with his victims' bodies. There is of course no evidence of what he does in private, but it is universally believed in Uganda that he engages in blood rituals" Kyemba also said that on several occasions he heard Amin boast about eating human flesh.
    Source: 'The State of Africa' by Martin Meredith
    3.10.2018 20:12 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Není, tedy alespoň ne cílená, protože toho „člověka“ jsem dosud ani neznal. Po přečtení článku na Wikipedii jsem se rozhodl patičku odstranit.

    Vzešlo to z diskuze o SJW, kde mě nejprve napadlo, že by byl dobrý trolling v programu typu Outreachy v kolonce pro preferované oslovení (viz zde) uvést „His Majesty“. Pak jsem ve sprše přemýšlel, co by mohlo být ještě absurdnější, a výsledek se mi zalíbil natolik, že jsem si ho dal do patičky.
    3.10.2018 15:49 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ah, OK. Nejsem urazen, reakce "B" mi jen prisla trochu nedospela, to je cele.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Darth Phantom avatar 3.10.2018 17:25 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    (A na okraj - nemyslim si, ze sekacka je dad.)

    Sorry jako, ale ty seš sociolog jak noha. To jsou samé marxistické poučky, sociologické výzkumy a odkazy na učené citáty, ale svého soudruha ne a ne poznat :-). Udělejme si v rychlosti malý exkurz. Dad přestal blogovat někdy v r. 2014, kdy se jakoby ostentativně rozloučil. V r. 2015 nastupuje sekačka. Reportoár navlas stejný, navíc s detailními znalostmi všech drbů nejmíň deset let zpátky a postřehy, že p. Literák má chlupaté ruce. Opravdu podivuhodný nástup abíčkovského nováčka. Jako prvního si položil sekačka na lopatky pana Smolíka. Obsese Jílkem má mnohem hlubší kořeny, než se může zdát, toto je jeden z prvních dadových blogů.

    - Spoiler - Sekačka začíná příspěvek vždy malým písmenem. Najděte si schválně jakýkoli příspěvek dada a schválně co uvidíte (ještě bych si klidně vsadil, že dad je i SazeVaclav). Zdánlivě drobnost. Ale drobnost, která prozradí. Koneckonců dada neprozradil Václav Klaus a obcese jím, ale celá řada maličkostí jako je tato. Podržení profesora Klause na uzdě je třeba ocenit, stejně jako fakt, že se dad vžil do do role natolik, že nostalgicky vzpomíná sám na sebe. Jako není dokonalý žádný zločin, tak není dokonalé ani žádné převtělení. A ta sekačka už notně dře a potřebuje nutně generálku. Je dvoutaktní, už značně výběhová. Jeden takt Jílek, druhý takt marxistické stesky.

    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    Darth Phantom avatar 3.10.2018 17:54 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Omlouvám se za drobnou nepřesnost. V minulém dadově blogu o tabulkách došlo i na profesora Klause, uniklo to mé pozornosti. Zvyk je holt železná košile, že, dade.
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    4.10.2018 09:11 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Mne je to hlavne jedno.. Ale ve zkratce, vidim i mnoho rozdilu a nemam apriorni duvod konspirativne predpokladat, ze jde o jednoho cloveka, ktery by travil cas tim vyrabet si takto sofistikovane ucty (a pokud to tak je, nevidim duvod, proc jej brat vazne). Ja jsem si zalozil ucet taky az po nekolika letech (neco kolem 8), co jsem ABCLinuxu aktivne cetl. A obecne v kazdem internetovem mediu, jen ctenaru je cca 10x az 100x vic nez aktivnich diskutujicich (kteri se objevi rekneme v kazde desate diskusi). Mozna te to prekvapi, ABCLinuxu cte i mnoho duchodcu, a hodne z nich je vuci Klausovi dost kritickych.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Darth Phantom avatar 4.10.2018 10:18 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Co je na tom sofistikovanýho, přejmenovat se na sekačku a dál psát jako dad? Mě je to v podstatě jedno taky, jen mě dost zaráží, že to málokdo poznal. Všichni jsou tak prudce sociálně inteligentní, ale marxisticko-leninské dadovo hořekování nerozezná téměř nikdo :-)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    4.10.2018 10:32 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To spíš bude tím, že většině to je úplně někde a nezajímá se ani o dada ani o sekačku, natožpak o korelace mezi nimi...
    2.10.2018 08:09 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ano, nevidím žádný rozumný důvod proč si myslet že výsledky IQ testů jsou v celé Evropě již 40 let stejné. Možná tak někdo kdo věří na to že inteligence je dána čistě geneticky (ale 90% takových lidí vysvětlí klesající IQ imigrací, a to je dost jiná diskuse).
    1.10.2018 09:05 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Kdyz uz jsi me zminil.. Nejake takove studie o Flynnove efektu jsem videl a ty, ktere ten efekt popiraji byly zalozene na inteligenci rekrutu v armade, coz mi prislo trochu podezrele (osobne povazuji snahu vyhnout se sluzbe v armade spis jako znamku inteligence).

    Myslim, ze neoliberalismus je jedno mozne vysvetleni. Vubec mam pocit, ze snaha merit treba vedecky vystup cim dal tim vic vede k tomu, ze se te vedy dela mene a mene. Bohuzel.

    Nicmene, muj otec tvrdil, ze je proste vic distrakci (a to tvrdil v 90. letech, kdy mobily jeste neexistovaly), a tak je min genialnich lidi, protoze genialita vyzaduje soustredeni. Vidim to sam na sobe, a to nastesti FB jsem se vyhnul. Ale HackerNews nebo Abicko nebo YouTube.. na tom jsem celkem zavisly.

    Pritom bych potreboval mene cist AbcLinuxu a vice pracovat. Pro mlade lidi je dobre vstrebavat spoustu informaci, a zit takovym stylem, ale pokud chce clovek neco udelat, musi si proste jednou rict dost.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    1.10.2018 13:38 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    v Norsku je branná povinost - k odvodu musí všichni - a při té příležitosti se dělají už od roku 1962 ty testy. Ti vědátoři měli k dispozici 730 000 testů. Víc dat na zeměkouli k tomuto tématu neexistuje. Mají tam dokonce i zaznamenány rodinné informace, kdy za pár let jde k odvodu bratr několik roků předtím testovaného brance. Zjistili např., že v rámci rodiny jsou ty rozdíly pouze třetinové oproti všeobecnému trendu.

    Co se příčin týče, tak k tomu následné vysvětlení. V roce 1920, v začátcích výzkumu inteligence vedl ruský psycholog Luria rozhovory s uzbeckými zemědělci:

    Luria: Ve Franci existuje město B. Ve Francii neexistují velbloudi. Existují v městě B velbloudi?

    Uzbek: To nevím, ve Francii jsem nikdy nebyl. Jestli je B velké město, tak tam asi velbloudi budou.

    nebo

    Luria: V zemích, kde leží pořád sníh mají zvířata bílou barvu. V Nova Zemlja je pořád sníh. Jakou barvu tam mají medvědi.

    Uzbek: Já znám jenom hnědé mědvědy a já nikdy nemluvím o něčem, co jsem neviděl.

    Luria: ale přesto, co se dá z mých slov vyvodit?

    Uzbek: Když tam nikdo nebyl, tak se z těch slov nedá nic vyvodit. Jestliže nejaký 80letý řekne, že tam byl a viděl bílé medvědy, tak mu budu věřit.

    Flynn k tomu vysvětluje:

    Ti zemědělci reagují naprosto správně. Přesně vědí, jaky je rozdíl mezi syntetickým a anlytickým myšlením. Logika nevypovídá nic o skutečnosti, to dokáže jen zkušenost. Takový styl myšlení se ovšem projeví negativně u IQ testu.

    Tak jako ti Uzbeci myslelo pred 100 lety celé lidstvo. S průmyslovou revolucí narůstala potřeba analytického myšelení a to se projevilo v tom nárustu té 'měřitelné' inteligence. Už nestačilo věechno řešit 'prakticky'. Školství, malé rodiny s péčí o jednotlivé děti, náročná povolání - to vše vedlo k tomu, že schopnost analyticky myslet se v populaci zvyšovala.

    Ale jednoho dne nemohou být ty rodiny ještě menší, školství lepší a povolání ještě náročnější. Proto ten vzestup v určitých společnostech skončil. Ten pokles se dá obecně tedy opět vysvětlit jedině tak, že z nejakých důvodů klesá schopnost analytického myšlení. Do jaké míry je tato schopnost ovlivněna napr. mírou koncentrace bych se neodvážil odhadovat.
    2.10.2018 08:00 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Hezká historka, první semestr kulturní antropologie... akorát to asi spíš patří do diskuse s JiKem o pár vláken dole, kde tvrdí že tohle jsou jen kecy vytvořené na politickou objednávku.

    Na to důležité stále čekáme: argument vysvětlující, proč (a ještě lépe jak) jsou mladí muži v Norsku reprezentativním vzorkem všech lidí v Evropě a dokonce i v USA.
    3.10.2018 09:59 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Jo tenhle argument k Flynnove efektu zhruba znam.. Ale ten nedavny pokles proste muze jen byt "navrat k normalu".. IMHO hodne toho vzrustu inteligence udelala lepsi vyziva, pristup ke zdravotnictvi, ke vzdelani, za poslednich 100 let.

    Ale jinak si myslim, ze existuje u lidi existuje silny evolucni tlak na vyssi inteligenci (ackoli si mnoho lidi mysli opak), ale casova skala, na ktere dochazi k takove zmene je proste prilis kratka, aby se dala za 100 let pozorovat.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Dalibor Smolík avatar 3.10.2018 10:02 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ale jinak si myslim, ze existuje u lidi existuje silny evolucni tlak na vyssi inteligenci
    Na tom něco bude. Koncem 19. století se říkalo, že se telefony nerozšíří mezi běžnou populaci, protože ta nebude umět s takovým přístrojem zacházet. Dnešní senioři perfektně ovládají smartphony a orientují se na internetu. Ne všichni, samozřejmě, ale jejich procento vzrůstá. A tehdejší pojem běžná populace představoval (a představuje) průřez všemi generacemi.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.10.2018 10:33 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Před 13 lety jsem sem začal přispívat. Většina tehdejších členů "komunity" byla přesvědčena, že člověk nad 30 nemůže Linux provozovat, natož pochopit. Většina z nich nemohla pochopit, že neberu vážně jejich nadřazenost a převahu, se kterou se vyjadřovali nejen k Linuxu, ale k celému životu. Některým to zůstalo. Mnozí dodnes netuší, že odkaz na autoritu, wikipedii není projev vzdělanosti, ale jen a jen pouhý nedostatek zkušeností. :-) A tehdejší tvrzení: "Svět se mění, dnešní zkušenosti jsou k ničemu!" je pouhým projevem pýchy. Protože bez zkušeností nejsou schopni ty odkazy propojit a dát do souvislostí. :-)

    Mají pocit, že samotné znalosti, citace autorit jim zajistí úspěch nejen v diskusi, ale i v životě. Pletou se. Ale na to přijdou až s dostatkem zkušeností a pochopení, že ne vše, co je kde psáno, je také dáno. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 3.10.2018 13:14 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Nevěřte všemu, co píšou na internetu!
    Benjamin Franklin.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    3.10.2018 13:22 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Na kterým internetu Dalibore. na tom našem malým, abíčkovským, či kde?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Dalibor Smolík avatar 3.10.2018 14:21 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Franklin určitě abíčko sleduje, takže je to jasné.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    28.9.2018 23:15 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko

    Já bych hlavně řekl, že ábíčko zabila neúcta jeho uživatelů k sobě navzájem. Jak jinak si vysvětlit tento příspěvek v okamžiku, kdy se vedle rozjíží slibný flame u mého blogu?!

    Každý má právo na můj názor!
    vencour avatar 28.9.2018 23:22 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Martine, jak dlouho tu jste? Už nejednou se tu snad zjevily paralelní diskuse odkazující se na sebe.
    Tak klid, neni vše tak horké, jak to vypadá.
    (Za cca 48 hodin jen 99 příspěvků a téma vyčerpané ... nebo ne?)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Bedňa avatar 29.9.2018 10:47 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ale ty si kokot, to je iný problém :)

    Ak mi ukážeš lepší desktop ako je ten môj, tak si poviem nie je to pokus o flame, ale ten chlap má pravdu.

    Popísal som o tom tu aj inde dosť, aj na Githube ho nájdeš, hoci momentálne nie úplne v najnovšej forme.

    PS: Napíšem flame blog a ľudia pod ním na mňa hádžu flame, to je fakt divné ...
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    29.9.2018 12:11 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Váš príspšvek by měl možná před lety nejaký flame potenciál, ale dnes si myslím, že to téma je u konce. Je ovšem pravda, že tu konkurenční situaci mezi blogy jsem doposud vůbec v mých úvahách nezohlednil. Děkuji za přínosný podnět.
    vencour avatar 28.9.2018 23:20 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Hele, autore, fakt jsi napsal vše, co jsi chtěl zveřejnit? I tou formou, co z toho čiší, že lidi makaj nebo nemaj zájem a proto tady nikdo pořádně nepíše?
    Zase jsou nějaký volby před náma, to nemá souvislost?
    100 let republiky a apatie a kocovina po rozpadu skoro všeho, to jsi do toho nechtěl zatáhnout? Když už tak mlžíš v důvodech?
    A dík, že jsi s tímto tématem přišel. Pořád tak nějak věřím v "lepší dobro" a záblesky statistického pozitivismu, že nic není tak černé, jak to vypadá ani trvalé.
    A stejně tak předpokládám, že i když sem starý páky nepíšou, stejně sem občas zavítaj.
    Takže: štěstí se musí chodit naproti :-)
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Bedňa avatar 29.9.2018 10:48 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    A ja si spravím lepším portál s karbanem a štetkama :-)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    29.9.2018 00:48 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    zdravim,

    odpovim Vam na jednu otazku.

    Vite, proc jsem Vam neodepsal do diskuze k blogu z roku 2017 'Uživatel Goldenfish se tentokrát neohlédl za uplynulým rokem' ?

    Protoze to je stejna slatanina jako tento blog. Mozna pisete par zajimavych postrehu, co se zde delo v minulosti. Ale pisete uplne mimo o pricinach daneho stavu.

    Zamyslel jste se proc nevznikl zadny novy cesky e-zine nebo portal za posledni roky ?

    Napovim, ze odpoved neni prelud komunita a blogy.

    Osobne se podivam na nejake ceske linuxove a IT portaly skoro kazdy den. Vcelku nuda. Ale pokud chci nejake kvalitnejsi informace, tak pouziji Google s anglickymi klicovymi slovy a ten mi najde relevantnejsi informace kdekoli po svete. Vetsinou ne v CR. A rozhodne mi do toho Google netlaci 545 blogu jednoho nejmenovanyho pacienta a jeho skvadry, kteryho by vsude jinde v IT normalni lidi vyhodili. U nekterych temat najdu vice uzitecnych a lepe kategorizovanych informaci o Linuxu a IT vyvoji na ruznych korporatnich wiki nez na ceskych novinach.

    gf
    29.9.2018 13:01 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Protoze to je stejna slatanina jako tento blog.
    to klidně může být, ty blogy zde nejsou nějaká literární soutěž a já to píšu asi jako každý, tedy trochu z hlavy bez nějakých velkých příprav. A jako vystudovaný filizof nemám samozřejmě takové odborné znalosti, je to spíše odposlouchané od známých, kteří v IT pracují. Ale o to více mne zajímá ta společenská problematika v technické oblasti. A o tom jsou vpodstatě ty moje zápisky.
    Zamyslel jste se proc nevznikl zadny novy cesky e-zine nebo portal za posledni roky ?

    na to jste Vy sám již mnohokrát odpověděl - a já se s tím ztotožňuji - není zde dost velký trh, chybí tedy prostředky pro zaplacení autorům a proto nejsou technické články. A samozřejmě se technické informace hledají dnes jinde.

    Z těchto důvodů už dávno přešlo abclinuxu na tu formu - jak píše někdo dole - jakési kavárny. A já jen dodávám - takové zvláštní, ojedinělé kavárny. Ale pozoruji, že i tato kavárna ztrácí 'zákazníky' a že i 'nabídka' se zhoršuje. Důvody proč tomu tak je jsem se snažil nastínit.
    29.9.2018 13:56 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    1) Co tady vlastne delate jako vystudovany filosof ? Proc nejdete nekam jinam resit relevantni temata z Vaseho oboru ? Napadlo Vas, ze muzete vypada trochu trapne, kdyz vlastne pisete o necem, co vlastne neznate a nedelate = IT ?

    Fakt nechapu proc sem lezou ty desitky psychologu, terapeutu, filosofu. Asi levny prostredi na sondy v obyvatelstvu a prostor pro manipulaci s davem...

    Taky nechodim na Apple forum presvedcovat lidi o Linuxu. Ne k-reportu neresim ve foru o zelecnicni doprave cyklistiku. Je Vam 66 let. Neco jste zazil. Ale nechapu proc sem chodi lidi mimo obor a jsou nejvice videt.

    2) O tom, proc nevzniklo neco noveho by jste mel odpovedet Vy. O tom mel byt tento blog. Prijde mi to, ze se tady snazite hledat reseni nejake otazky, ale nedovedete sestavit cast nejake odpovedi.

    Zkuste si treba zodpovedet otazku, co se stane kdyz zainvestuji pristi rok do Linuxsoftu 300kKc a pridam do toho nejakou svoji praci - 50 hodin mesicne. Chci vedet nejaky odhad vysledku. Ne vycet vsech moznych cest, co muze nestat. Pojede to nebo ne ? Rentabilita ? Nejake poslani ? Co je dneska moderni a lidi chteji ? Pozadavky inzerentu ? Porovnaval jste poptavku inzeratu v IT a to, co nabizi za obsah linuxove portaly ?

    No a taky by se k tomu mohli vyjadrit neviditelni majitele/investori, pokud to nectou jednou za 14 dni. Kdyz uz se pise o umrti abicka, tak by mohli zasahnout, ze ano ? Snad je tu i jina vize, nez ze nekdo nechal jeste zapnutej server a domena je zaplacena.

    gf
    1.10.2018 00:10 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    1) já se těch vyloženě technických témat dotýkam jen okrajově a ty obecné blogy jsou právě ta kavárna. To přece nemůže nikomu vadit?

    2) já v té Vaší odpovědi zase jen registruji tu čistě ekonomickou stránku věci. Ale proč by to nemohlo fungovat skutečně komunitně. Musí se pořád na všem vydělávat? Já pořád čekám na to abíčko od snajpy. Tam byla slíbena jiná cesta fungování.
    5.10.2018 00:10 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    2) já v té Vaší odpovědi zase jen registruji tu čistě ekonomickou stránku věci. Ale proč by to nemohlo fungovat skutečně komunitně. Musí se pořád na všem vydělávat? Já pořád čekám na to abíčko od snajpy. Tam byla slíbena jiná cesta fungování.
    Problem je, ze i ten nejshitnejsi nejpodradnejsi lepic StackOverflow PHPcka je dneska draha zalezitost a lepit to s nima, je peklo. A jinak se zatim nenasel nikdo rozumnejsi z komunity, kdo by si nasel cas lepit weby, nikdo nevidi moc smysl psat dalsi lihen trollu. Ted nemam uplne cas nekoho prekecavat na weby, radsi se soustredim na prijmovou stranku rovnice, aby bylo za co takovy veci pak vyvijet. Ted to nevychazi; chtelo by to nejakou mensi krizi na trhu prace, nebo co. V nejhorsim si to polepim ve volnych chvilich sam, aspon bude nejaky duvod pro uceni se Haskellu...
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    5.10.2018 00:12 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Aneb, mam svoje duvody, proc bych takovy portal chtel - ale jelikoz zatim nemam na to, abych mohl floodnout hackerspacy FPGAckama atd., atd., nema cenu resit support infrastrukturu pro nejakou snahu, kterou nemam z ceho zapalit. Working on it furiously.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    5.10.2018 03:18 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Nevím, jaký přesně je tvůj záměr, ale proč prostě nenasadíš něco existujícího? Reddit už není open-source (mirror), ale můžeš použít Lobsters, Shakal CMS, a nebo ostatně i redakční systém používaný zde.

    Nemá naprosto žádný smysl programovat další tuctové řešení. A pokud bys chtěl vytvořit něco fakt inovativního, bude to produkt sám o sobě. Dělat to proto, aby mohla vzniknout nějaká komunita, mi přijde jako špatné stanovení priorit, protože reálně vůbec nevíš, jestli ta komunita skutečně vznikne a případně jak bude vypadat. Budeš programovat něco, pro co možná nakonec nebudeš mít žádné využití.

    Jak si tedy představuješ ten nový portál? Co si představuješ, že na něm budou lidé dělat? A teď nemyslím chování těch lidí, které si dost možná idealizuješ, ale opravdu technickou stránku toho projektu. Lidi toho totiž vydrží poměrně dost a je nepravděpodobné, že by (zejména v rané fázi komunity) byl slabým článkem právě redakční systém. Mnohem pravděpodobněji bude slabým článkem prostě ta komunita jako taková.

    Myslím, že by pro začátek stačilo dát lidem Ábíčko II s možností zakládat thready (kde kořenem je buď text, nebo jen odkaz) a komentovat pod nimi. Threadům lze přiřazovat štítky – těmi můžeš „emulovat“ zdejší sekce zprávičky/články/blogy/poradna (a nebo si klidně můžeš vymyslet členitější dělení, když to – na rozdíl od programování jednotlivých sekcí nějak na míru – nic nestojí). A kdybys třeba chtěl zachovat nějaké vizuální rozdělení těch sekcí namísto lineárního výpisu, předřadit před Lobsters frontpage s rozcestníkem na www.{portál}.cz/{štítek} je určitě jednodušší než programovat si rovnou vlastní řešení. (Ale nechci propagovat zrovna Lobsters, protože tam nejsem registrovaný a nevím, jak přesně fungují ty diskuze.)

    Jak říkám, nevím, jaké jsou tvé záměry, ale přijde mi snadné upadnout do nějakého budovatelského optimismu, jak naprogramuješ (nebo necháš naprogramovat) nějaký nový redakční systém nebo fórum a začne se tam scházet komunita, kde lidé společně něco tvoří, pomáhají si, usmívají se a všechno je růžové. Ale ono to růžové být vůbec nemusí.

    Ty největší a nejobtížnější problémy, které bys jako provozovatel řešil, nebudou technického, ale psychologického a sociologického rázu. Pokud bys tam chtěl mít jen striktně akademické a odborné diskuze, tak to tam nejspíš nebude moc žít, protože se lidi moc nepoznají a nevytvoří si tak silné osobní vztahy. S osobními vztahy zase (nutně) přichází i pře, dohady a off-topic diskuze, což ti bude připadat jako neproduktivní žvanění.

    Bojím se, jestli prostě nepřehlížíš tu potřebu lidí jít si popovídat s podobnými lidmi. To je totiž reálně ta hlavní potřeba, kterou (nejen) tenhle portál pomáhá uspokojit. Pokud chceš aktivní komunitu, která něco dělá, tak je asi nejsnažší prostě sám začít a počkat, až se přidají ostatní. Tady si myslím, že jsi na správné cestě spíš s tím vpsFree (neznám, soudím jen z venku).
    5.10.2018 04:29 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    No, jelikoz nestiham (pripravy na LinuxDays), tak na to jenom strucne napisu to, ze potrebujeme redakcni system, ktery da v maximalni mire kontrolu nad diskuzemi autorovi puvodniho textu - stejne jako jestli tam diskuze vubec bude; taky per-clanek moznost urcit licenci a vubec mit moznost ty clanky natahnout odjinud + umoznit jim komunitni preklady... Myslim, ze to vcelku chce si neco zbouchat custom.
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    5.10.2018 04:33 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ja bych treba pod svymi texty umoznil prispivat i neregistrovanym. Nekdo muze chtit, aby prispivali jenom ti, co jsou registrovani a nemaji napr. status trolla... A tak, kazdy to ma trochu jinak, stejne jako markup lang v kterem chce psat (pandoc!). Dat tomu frontend nejen blogovadla, ale i diskuzniho fora, aby bylo mozne odsunute vlakna nekde najit (aneb, "... vlakno presunuto pokracuje v Zumpe na foru"). Zaroven nekdo bude chtit, aby mu diskuzi pomohli moderovat dalsi uzivatele, nekdo nechce diskuze moderovat vubec. Nekdo chce povolit editaci komentaru, nekdo ne...
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    5.10.2018 15:17 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Nekdo muze chtit, aby prispivali jenom ti, co jsou registrovani a nemaji napr. status trolla
    Jak bys zabránil tomu, že někde jinde na Internetu někdo nalinkuje tvůj článek a v diskuzi pod ním se bude trollit? Nijak. Není v tom rozdíl oproti tomu, že ten článek nalinkuješ sám.

    Jiné je to samozřejmě v případě, že z té diskuze chceš opravdu vytřískat kvalitní výstup, a potřebuješ ji tedy nějak moderovat. Ale to je opět oddělený problém. Vzpomeň si na takové ty manažerské poučky o tom, kolik nejvýše lidí by mělo být přítomno na nějaké schůzi. V takovém případě se tedy nabízí otázka diskutovat v nějaké soukromé invite-only diskuzi – a přesně něco takového jsem zvažoval naprogramovat (ale lze to opět řešit i jinak, např. libovolným IM, e-mailovou konferencí, nebo při diskuzi s mudlama skupinou na Facebooku).

    Na lidi se musíš dívat jako na mírně evolučně vyspělejší opice, které pořád mají silný pud házet po sobě vzájemně hovna. Je potřeba se tomu nebránit a dát hovnům volný průchod, jinak ti tam ta komunita nevznikne. Hovna je potřeba eliminovat akorát z vysoce konkrétních diskuzí s očekávaným jasným výstupem, které na komunitním portále ale prostě nemají co dělat.
    A tak, kazdy to ma trochu jinak, stejne jako markup lang v kterem chce psat (pandoc!).
    To je úvaha správným směrem. A teď si vem, že někdo může chtít třeba i vlastní layout, stylování, nebo třeba zahrnout nějakou interkativní mini-aplikaci v JavaScriptu (jsou případy, kdy to dává smysl), což by sis s z bezpečnostních důvodů nemohl dovolit. Na vlastním webu nic z toho není problém.

    A aby si každý nemusel řešit doménu a hosting, prostě můžeš pro statické HTML weby s obrázky poskytnout freehosting. Uživatel si pak článek napíše lokálně ve svém markup-language-of-choice, vyrenderuje HTML a uploadne ho někam na FTP (aby to byl co nejmenší opruz, můžeš to zabalit do triviálního skriptu a dát ho lidem k dispozici; pak tam bude dokonce i jednotný layout a stylování, ale uživatelé to mohou dle libosti overridnout!). No a komu se nechce, ten se prostě spokojí s tím defaultním Markdownem, nebo čím, a místo URL postne rovnou text (pokud se bavíme o tom Redditu nebo Lobsters). Prostě Unixová filozofie.
    Zaroven nekdo bude chtit, aby mu diskuzi pomohli moderovat dalsi uzivatele, nekdo nechce diskuze moderovat vubec. Nekdo chce povolit editaci komentaru, nekdo ne...
    Uznávám, že to jsou pěkné nápady a sám jsem je dříve měl. Není to ale kruciální vlastnost a vůbec bych se nebál začít bez toho. Časem se systém buď forkne a dodělá se to, nebo se napíše něco vlastního. A tím něčím vlastním myslím v podstatě klon Lobsters s nějakými lehkými změnami.
    5.10.2018 14:43 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    da v maximalni mire kontrolu nad diskuzemi autorovi puvodniho textu - stejne jako jestli tam diskuze vubec bude;
    A přitom tu je druhá varianta. Autor svůj text publikuje na svém vlastním webu a pouze ho nalinkuje. Tím získá diskuzi, která ale nebude s jeho textem pevně spjata, a proto ho nemusí tolik trápit, že je její úroveň někdy nevalná. Pokud naopak diskuze bude kvalitní, může ji přímo ze článku nalinkovat (a dostanou se k ní i čtenáři, kteří mají pouze odkaz na článek jako takový).
    taky per-clanek moznost urcit licenci
    Lze udělat poznámkou vloženou na viditelné místo přímo do textu.
    mit moznost ty clanky natahnout odjinud + umoznit jim komunitni preklady
    Je potřeba mít svolení původního autora (nebo ověřit, že to licence umožňuje). S nějakým tlačítkem na „forknutí“ článku odjinud si potenciálně koleduješ o průšvih. Přitom řešíš v podstatě virtuální problém a navíc na špatném místě, protože nástroj pro kolaborativní překládání textů by opět mohl být samostatný produkt. Ber to z hlediska Unixové filozofie. Proč to zbytečně vázat s nějakým komunitním portálem a neudělat to raději jako samostatný software? A když se nad tím zamyslíš, tak zjistíš, že tím nejlepším nástrojem je prostě Git (zřejmě na nějaké službě typu GitHub) a textový editor svého výběru. V technické komunitě to ani není třeba představovat – lidé to prostě znají. Kdyby chtěli překládat, určitě si poradí.
    5.10.2018 04:42 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ad posledni odstavec - myslim, ze jsi nepochopil, o co mi jde - ja chci prave free flowing diskuzni plaformu; kde si to kazdy bude sefovat, jak potrebuje. Aby byl videt z prvni dobry obsah a k zumpe se dalo snadno dostat taky (ale nemusi byt in-your-face). Aby kazdy mohl napsat i treba fakt peti a pul slovama, na cem dela - a nekdo s literarnim strevem mu treba pomohl to rozsirit (community powa). Aby to fungovalo i pro dalsi lidi. Misto, kde se cca vystihne aktualni buzz po hackerspaces po Evrope, napr. Takze treba i bio-hacking, co ja vim. Nebo o tom, ze mne sere zrat Babisovo parky a nedaji se poradne koupit jiny, co teprv, kdyz chci kus uzeny rolky...
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    5.10.2018 12:07 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    - a nekdo s literarnim strevem mu treba pomohl to rozsirit (community powa)
    to je přesně oblast, kde se můžemy my netechnici na tom všem podílet. Škoda, že to nejde dopředu, ale chápu, že nejsou lidi. Díky za objasnění.
    5.10.2018 20:35 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    2) já v té Vaší odpovědi zase jen registruji tu čistě ekonomickou stránku věci. Ale proč by to nemohlo fungovat skutečně komunitně. Musí se pořád na všem vydělávat? Já pořád čekám na to abíčko od snajpy. Tam byla slíbena jiná cesta fungování.
    Pane Sekanina,

    mam z Vas pocit, ze jste uplne mimo. Aby jste tomu dal korunu a vyvolal jeste par emoci a diskuze se rozjela, tak jste to korunoval komunitnim portalem, ktery taky jeste nikdo nevidel. Ale pan Snaidr se toho mohl chytit.

    Vy tak nejak nechapete, ze to co tady povidate, je blabol. Muzete se placat po zadech a par lidi Vam budou fandit a bude si tu s Vami povidat. Ja fakt nevim, co tato diskuze prinesla. Pak se dostaneme k systemd a ze Java je spatna a skoncime u zakazu koureni v restauracich. A u dalsiho blogu jedeme ve stejnem tonu nanovo.

    Vzdyt tato diskuze byla o tom, proc abclinuxu nejede. Jak by mohlo jet? Co si z toho odnest za zkusenost? No, ale toto vlastne nikoho nezajima.

    Pokud se s Vama zacne bavit lehce znalej clovek, tak ma pocit, ze se bavi s nekym, kdo predstira, ze neco umi, ale je to presne naopak.

    Uz vidim, jak Vam bude komunita platit elektrinu na beh serveru. Nebo tu za chvili muzeme mit open-source elektricky proud zdarma, ze jo...

    Prijdte, az budete neco umet. Tohle fakt nema smysl. Tohle je tak akorat dobry na vyvolavani emoci(jednou spatnych, jednou dobrych) v lidech, tak jak to delaji uz Jilkove a podobni uz davno..

    gf
    5.10.2018 20:50 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Uz vidim, jak Vam bude komunita platit elektrinu na beh serveru. Nebo tu za chvili muzeme mit open-source elektricky proud zdarma, ze jo...

    Ale no tak… Tohle je opravdu naprosto podružný problém.

    Bystroushaak avatar 29.9.2018 14:54 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Zamyslel jste se proc nevznikl zadny novy cesky e-zine nebo portal za posledni roky ?

    Napovim, ze odpoved neni prelud komunita a blogy.
    Já jsem byl u skoro-vzniku dvou ezine na téma počítačové bezpečnosti kolem roku 2012. Jeden jsem měl dokonce spolu-vést a vytvořili jsme první číslo. Tenkrát to dost padalo na tom, že po prvním čísle většinou nebyl nikdo schopný dodat článek dřív jak za rok, a to ještě v tom lepším případě.
    Jendа avatar 29.9.2018 01:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tak hezky ten zápisek začal a ty hlody na konci to položily :(
    Darth Phantom avatar 29.9.2018 09:20 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tak co jinýho čekat od dada než obvyklé plačky, že. Opravdu se divim, že to ještě nikoho netrklo. Nikdy se kupříkladu nezapomene otřít o pana Smolíka, to ho spolehlivě prozradí. Když to píše, lká a otírá se pořád o stejné osoby a má stejná témata, tak to prostě dad je, i když to píše momentálně s diakritikou :-)
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    29.9.2018 10:40 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Netrklo? To je snad každému naprosto zjevné na první pohled už od prvního zápisku v tomto blogu, takže to ani nemá cenu sem psát.
    Darth Phantom avatar 29.9.2018 15:19 Darth Phantom | skóre: 18 | blog: Kelvin_Fitnick | Doma
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tak to bych ani neřekl. Jedna věc se mi ale na zápisku vážně líbí. A totiž to, jak dad se slzou v oku vzpomíná nostalgicky na Dada :-D ))))
    Tahle patička nemá hlavu ani patu
    1.10.2018 10:40 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    hm... ale vy dvaja s dadom ste si veľmi podobníň

    pardon, v tom prvšom komentári prv som pozabudla na Vás... aj Vy ste ma bavili (2. os. sg. - v slovenčine sa vyká takto)
    29.9.2018 09:11 Lhostejno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    O smrti Ábíčka se píše už pět až deset let. Je fakt, že už to není co bývalo, zábavné flejmy Linux vs. Windows, dramatis personae typu Plešinger, vzpomínáte? Dneska možná tak Jílek, ještě se občas zatetelím blahem, když čtu ty prskance lidí, kteří ho prostě nemůžou strávit (přitom je to zajímavý člověk s hlubokou životní moudrostí, který má pořád co říct), ale jinak celkem slabota.
    29.9.2018 09:21 Mistr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ano, jednou to nebude abclinuxu ale abcmistrovomoudrosti.
    Bedňa avatar 29.9.2018 11:34 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To je téma ktorá nikdy neomrzí a nájde sa na všetkých technických portáloch.

    Abičko naozaj zaostáva za Facebookom a nie je tu dostatok kvalitného obsahu.

    Mno pravda asi bude, že kvalitný obsah sa tvorí ťažko a budme radi za Abičko, že tu je stále kopec ľudí ktorí sa snažia podeliť s ostatnými o svoj životný príbeh.

    Tak napríklad Max_Devaine, Bherzet, pc2005 tu napísali za poslednú dobu unikátny obsah a potom kopec ľudí výborný obsah, ktorý nemieri na masy, ale na nejakú skupinu ľudí. To môže mať za následok, že je z toho niekto sklamaný, mno to bude jeho problém :)

    Problém je aj z frustrácie autorov, pretože pod moc dobrý blog napíšeš aký komentár? Napíšeš "WAU" alebo čo, tak proste napíšeš radšej nič. Čo možno autora do budúcnosti odradí, alebo chápe, že k tomu proste nie je čo dodať :)
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    AsciiWolf avatar 30.9.2018 15:30 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Offtopic dotaz: Bedňo, proč nepoužíváš PeerTube namísto YouTube? :-)
    Bedňa avatar 30.9.2018 20:11 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    PeerTube som si všimol až keď tam začal migrovať Blender, tak určite to vyskúšam.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Bystroushaak avatar 29.9.2018 14:56 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    O smrti Ábíčka se píše už pět až deset let. Je fakt, že už to není co bývalo, zábavné flejmy Linux vs. Windows, dramatis personae typu Plešinger, vzpomínáte? Dneska možná tak Jílek, ještě se občas zatetelím blahem, když čtu ty prskance lidí, kteří ho prostě nemůžou strávit (přitom je to zajímavý člověk s hlubokou životní moudrostí, který má pořád co říct), ale jinak celkem slabota.
    Možná by stálo za to udělat nějaké grafy aktivity co do komentářů a blogů a délky blogů.
    29.9.2018 11:06 gsnak | skóre: 22 | blog: gsnak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ja si myslím že dôvodom číslo jedna je Java v ktorom je ABC napísané. Na webový portál je to pomerne obskúrne riešenie a keď sa vyskytla príležitosť kedy by ľudia mohli a chceli prispieť tak Java predstavovala neprekonateľnú prekážku. Prirovnal by som to k MC ktorý je tiež v niečom divnom napísaný takže aj keď ho používam roky neprispel som ani raz.

    Druhým dôvodom bude podľa mňa útlm distribučného turizmu. Spôsobený jednak tým že treba robiť a jednak tým že mainstreamové distrá postupne chyby vychytali. Tí čo prešli na permanentne rozbité distrá (gentoo, ARCH) potom hľadali pomoc efektívnejšie na distro-špecifických portáloch.

    Tretí dôvod sú živly ktoré sa tu vyskytovali vo vlnách a postupne vyhnali časť návštevníkov. Medzi nimi aj niektorých kultových prispievateľov a bez nich to už nebolo ono.
    Čo Rys, to vrah!
    Bedňa avatar 29.9.2018 11:39 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Sorry priateľu, ale bez obvyklých kecov, kto koho vyhnal, máš nejaké konkrétne príklady?

    Už som k tomu písal vyššie, toto sú kecy čo sa opakujú všade, prečo nevyhnali teba? Cítiš sa byť silnejší, alebo lepší ako ostatní?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Josef Kufner avatar 29.9.2018 12:03 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Bedňa avatar 29.9.2018 20:01 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To je nejaký pokus o vtip?
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Josef Kufner avatar 30.9.2018 12:25 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Když zmáčkneš šipku doprava, tak dostaneš ten příklad, co jsi chtěl: https://web.archive.org/web/20051118205354/http://www.abclinuxu.cz:80/Profile/2204. Kontext už si dohledej sám.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    vencour avatar 29.9.2018 11:42 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Co to je permanentně rozbité gentoo? To jste viděl kde?
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Grunt avatar 29.9.2018 15:58 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To je určitě tzv. Gentoo s uživatelským repositářem kde se nejdříve balíčky tvoří a až teprve pak instalují skrze správce balíčků ;-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    29.9.2018 11:51 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ja si myslím že dôvodom číslo jedna je Java v ktorom je ABC napísané. Na webový portál je to pomerne obskúrne riešenie a keď sa vyskytla príležitosť kedy by ľudia mohli a chceli prispieť tak Java predstavovala neprekonateľnú prekážku. Prirovnal by som to k MC ktorý je tiež v niečom divnom napísaný takže aj keď ho používam roky neprispel som ani raz.
    :-D
    Druhým dôvodom bude podľa mňa útlm distribučného turizmu. Spôsobený jednak tým že treba robiť a jednak tým že mainstreamové distrá postupne chyby vychytali.
    Tvůj příspěvek je jinak na hranici trollingu, ale tohle je IMHO hřebíček na hlavičku. Abc vzniklo, když nebyly StackOverflow, SuperUser, GentooWiki, ArchWiki a podobné portály a Linux byl výzva. To byl ale tehdejší stav, který pominul už před mnoha lety, takže od té doby je Abc taková linuxová kavárno-hospoda se všemi cenovými kategoriemi, kde se primárně povídá. Občas někdo něco zajímavého přednese, někdy i opravdu velmi zajímavého, občas někdo vykřikuje, občas někdo přebere, řeší se všechno od programovacích jazyků až po politiku. No a u zadního vchodu Amigapower nabízí trávu. A takhle to funguje už roky. Jesti to bude fungovat i nadále je otázka, já si myslim, že ne, ale těžko říct...
    Tí čo prešli na permanentne rozbité distrá (gentoo, ARCH)
    :-D (Používám Arch 10 let a je permanentně v pořádku.)
    29.9.2018 14:02 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Kolik si myslite, ze se Vam za 10 let prihlasi programatoru, kteri Vam budou kodit a navrhovat redakcni system ?

    Me nenapsal za ty roky nikdo. Jen vim od lidi, ze by se to melo prepsat. Pokud se domnivate, ze rocne napise 10 lidi, ze pro Vas chteji programovat, tak to je omyl.

    Co jsem videl kod abicka, tak je hodne dobre napsanej kod. Navrh a databaze jsou velmi kvalitni. Projekt je dobre strukturovan. OK, ted uz je to legacy system. To Vam neberu.

    Tady to tolik nefrci, kdyz napisete java lopata korporat fuj, tak jako na root.cz .

    gf
    Blaazen avatar 30.9.2018 14:27 Blaazen | skóre: 24 | blog: BL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Proč je takový problém s Javou? Weby se píšou ve všem možném a pořád je to jeden z nejpoužívanějších jazyků (alespoň podle TIOBE). Co je s abíčkem tak špatně, že by se mělo přepsat. Mně se zdá jako jeden z nejlepších webů, zvlášť když vidím tu hipsteřinu všude kolem.
    Bystroushaak avatar 30.9.2018 15:35 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Je tu spousta velmi zastaralých a nevyhovujících featur. A tím vůbec nemluvím o designu. Nahrávání blogů s více obrázky je totální noční můra. Taková, že jsem si na to musel napsat ruční script, protože mě nebavilo trávit hodiny uploadem padesáti obrázků. Totálně chybí API. CSS jsou nevyhovující pro cokoliv, kromě 20+" obrazovky. Nulová podpora pro jakékoliv složitější formátování v blogu. A tím myslím 20 let staré věci, jako třeba obtékání obrázku textem a tak. Žádné verzování, wysiwyg, nic.

    Weby v Javě kromě největších korporátů nikdo nepíše. Většina lidí používá frameworky v dynamických jazycích, nejspíš protože to má (údajně) větší produktivitu. Ale když se nad tím zamyslím, tak je to taky z toho důvodu že práce s webem je do velké míry práce se stringama (pořád někde porovnáváš, upravuješ, uřezáváš, přidáváš) a v tom je Java docela špatná (na úrovni programátorského API).
    30.9.2018 15:58 Bherzet | skóre: 19 | blog: Bherzetův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ale když se nad tím zamyslím, tak je to taky z toho důvodu že práce s webem je do velké míry práce se stringama (pořád někde porovnáváš, upravuješ, uřezáváš, přidáváš) a v tom je Java docela špatná (na úrovni programátorského API).
    Se šablonovacím enginem? Abclinuxu používá FreeMarker. Pak nevidím moc rozdíl v tom, jestli se generuje zrovna HTML, nebo jakýkoliv jiný typ výstupu. Rozhodně si nemyslím, že by alespoň trochu normálně napsaný webový server – v jakémkoliv jazyce – měl „pořád někde něco upravovat a uřezávat“ (a už vůbec ne ve stylu nějakého slicingu).
    Bystroushaak avatar 1.10.2018 23:21 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Myslel jsem spíš obecně, je mi jasné že to bude mít šablonovací engine.
    30.9.2018 16:17 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Schvalne ted nebudu branit Javu, i kdyz jsem javista a nemuzu si vynachvalit tu Javu i na mensich projektech.

    To co popisujete v prvim odstavci, tak to jsou chybejici vlastnosti. Nekdo musi rici, ze to chce a zaplati. Pak to musi nekdo navrhnout. Pak to nekdo napise. Pak to nekdo otestuje. Takovy bezny vyvojovy proces. Takhle se nejak dela software.

    Muze to nekdo napsat. Jediny, kdo to vyuzije je vlastnik. Zatim nevim o zadnem jinem nasazeni nebo forku abclinuxu, ze se nekde pouziva.

    Pokud si myslite, ze jediny problem je cena(cas, penize,..) vyvoje java vyvojare a vyvojare dynamickeho jazyku, tak to si nemyslim. Ony se ty MD sazby tolik uz nelisi. Klidne vedle sebe mohou zit ruzne soucasti psane v ruznych jazycich. Akorat to nekde na webserveru budete rozhazovat na ruzne servery. Klidne muzete jednotlive soucasti vymenovat a pak tam ve finale dat Vas nejoblibenejsi jazyk.

    Dalsi vec je, ze z abclinuxu se stal bezny legacy soft. Po letech bezne u kazdeho softu. Vcera jsem resil migraci SVN repositare nejakeho PHP z nejakeho linuxsoftu do GIT. Malem jsem zvracel. A to jsem autor.

    Veta 'kdyby tam nebyla technonologie XXX=Java' je jenom nespravne pojmenovani skutecneho problemu.
    vencour avatar 29.9.2018 11:47 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tak mne napadá ... o kolik strojů se staraj "dospělý" linuxáci? Ty, co nepíšou zápisky o kompilaci kernelu apod.
    Pokud není tolik nováčků tolik nebo těch, co do toho chtěj vidět víc, tak to tu asi taky tolik žít nebude. Pokud se o ně ty šikovnější/zvědavější staraj.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 29.9.2018 12:08 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Většina návodů již byla sepsána, takže stačí dohledat a netřeba se dotazovat, či něco sepisovat. Takže ten poměr "dospělých" linuxáků by nebyl objektivní.
    vencour avatar 29.9.2018 12:35 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ok, penetrace linuxáků v populaci je taková, že dřív zájemce někoho potká a domluví se než to tu sepíše ...
    Tolik jedna dneska čerstvě vycucaná teorie.
    Stejně tak dneska se dbá více na "zachování anonymity" a i proto se nepíše o všem
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    29.9.2018 16:49 snajpa | skóre: 20 | blog: snajpuv_blocek | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Jasne, zhruba jako mel pravdu ten, co rekl, ze vsechno, co mohlo, jiz bylo objeveno :-) (Btw, kdyz jsem se ted snazil dohledat, kdo to vlastne rekl, ukazalo se, ze se s jistotou nevi.)
    --- vpsFree.cz --- Virtuální servery svobodně
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 30.9.2018 09:32 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    ... a nebyl to náhodou Jára Cimrman?
    Marián Kyral avatar 1.10.2018 07:15 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    A jak by pak objevoval slepé uličky? ;-)
    vencour avatar 1.10.2018 09:29 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Nebo ještě jinak: všichni tvrdili, že rakety nemůžou přistávat. A pak to tvrdit přestali.
    I ty slepé uličky nemusí být pořád slepé.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Gilhad avatar 30.9.2018 07:50 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tak ja jen o pouhych par stovek :)
    Jendа avatar 30.9.2018 08:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Heron avatar 30.9.2018 08:56 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Pár set.
    vencour avatar 30.9.2018 09:10 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Já myslel soukromě. Ale dobrý. Dík za příspěvek. Fakt hezký.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    Heron avatar 30.9.2018 10:05 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Jako jestli se starám někomu dalšímu o kompy (mimo práci)? Cíleně ne. Vlastně se to snažím nedělat. Pochopitelně funguje vzájemná přátelská výpomoc (naposledy jsem někomu půjčil Ryzena, aby si mohl aktualizovat bios své nové desky pro chod Ryzen 2), ale obecně se snažím o přístup "naučím tě chytat ryby". Tzn. naučit to (správu OS) a předat znalosti tak, aby mě už příště nepotřeboval. Tj. taky jedna z motivací pro psaní některých článků, prostě někomu napsat návod tak, abych už to příště nemusel dělat já.

    Takže v tomto smyslu je těch kompů asi tak do deseti a ideálně by se to mělo limitně blížit nule.
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 29.9.2018 12:06 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Domnívám se, že vše je mnohem prostější. Lidstvo teď stagnuje a hledá cestu nového proudu. Je to vidět úplně všude. Přetáčí se staré filmy a seriály do nových kabátů. V hudbě ve středním proudu u nás vévodí Hrůza se Ztraceným, a tady ty příjmení opravdu sedí. A v IT se přepisují staré věci do nových. Proto třeba i Windows mají několik ovládacích center, ale ani jedno pořádné. V linuxu je tolik rozporuplný systemd, atp. Sem tam se objeví něco v Hardware, za posun v posledních letech považuji SSD. Jinak to jsou spíše evoluce. Nacházíme se v odumírání devadesátých let a nástupce zatím není. Myslím, že to chce čas a ono se něco objeví. Možná až moc se šťouráme v historii a nekoukáme dopředu.
    29.9.2018 12:42 qw11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Nuz, zaujimavy blog. Ja sem sice chodim uz dost dlho ale uplne zaciatky nepamatam. Ovsem od zaciatku co sem chodim ma zaujimalo preco preboha na portali o linuxe trpite nieco ako blogy od jilka. Ved kvoli nemu a jemu podobnym sa tu dokonca rozhodovalo ci sa blogy venovane linuxu zacnu oznacovat spec. znackou aby sa zvyraznili a boli viditelne v tom odpade co sa tu rozmohol. To sa potom neda cudovat ze odborne blogy ustupili. No a to este nespominam utoky na ludi co na to poukazovali. Co sa tyka inteligencie mladych a stavu arogancie na internete. Pani, co ste si vy ako starsi vychovali to tu teraz mate. Vseobecne je zname ze rodicia maju dojem ze ich sa vychova netyka a vsetko ma na starosti skola. Ovsem celu triedu nema jeden ucitel sancu zvladnut hlavne ak mladez nema vychovanie aj z domu, no a toto sa prenasa aj na internet. Na koniec treba napisat aj to, ze dnes uz maju strach z pokut aj vacsie portaly ako abclinuxu a tak sa kvoli nariadeniam EU blokuje, obmedzuje a ukoncuje co sa da.
    multi avatar 29.9.2018 12:45 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Jj lidi pro samou robotu uz dneska nemaji na nic cas.

    Az prijde krize, tak pak se da ocekavat oziveni nebo vznik podobnych portalu.
    Grunt avatar 29.9.2018 13:40 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Samozřejmě, že jeho názory přivedly na scénu oponenty (…Grunt )
    Bez urážky, ale kdo je to ten Jílek který mě měl přivést na nějakou scénu?
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    29.9.2018 23:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    +1, na tebe mi "přivedl ho někdo na scénu" nesedí.

    Viděl bych to spíš na "za hlasů fanfár vjel na scénu na Kozím dechu" ;-)
    Grunt avatar 2.10.2018 20:28 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    A to zas taky ne. Nezapomínej že byly doby kdy jsem taky chodil pěšky. Sice dávno, ale chodil ;-)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    GeoRW avatar 2.10.2018 13:04 GeoRW | skóre: 13 | blog: GeoRW | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    to je ten typek, co tu pisal tak dlhe blogy, ze to skoro nikto nezvladol precitat do konca ;-)
    "This is to be taken with a grain of salt." ACBF - Advanced Comic Book Format
    2.10.2018 13:07 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Pokud máš problém s textem, tak se trénuj, dlouhé texty jsou k tomu nejlepší. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    29.9.2018 15:11 Yxy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Diskuse tady obvykle nestojí za nic, a i když jo, je v nich spousta hloupostí a jen málo zajímavého, tak proč tu mrhat časem....
    Bystroushaak avatar 29.9.2018 15:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To by mě taky zajímalo co tě k tomu vede s tímhle pohledem na věc.
    Marián Kyral avatar 1.10.2018 07:20 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Naděje umírá poslední…
    PepaSFI avatar 29.9.2018 18:31 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    no párkrát jsem se cyklistů dotkl ale že bych je chtěl vyhladit, to zrovna né.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    29.9.2018 19:43 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    IMHO autor narazel spis na tenhle blog
    PepaSFI avatar 29.9.2018 20:23 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    jo ten je trošku radikální, ovšem tenkrát to bylo dost aktuální. Cyklisti dělali kousky nad kterýma fakt zůstával rozum stát. Dnes už je to slabota, kolikrát najedu spousty kilometrů a pumpičkáře nepotkám. Občas nějací turisti na elektrikách ale ti správní sebevražední fanatici už nejsou. Buď už se vymlátili nebo to prostě vyšlo z módy. Jet na výlet v klimatizovaném autě sice možná není kchůl ale je to nesrovnatelně pohodlnější.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    vencour avatar 29.9.2018 20:28 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Jsou trasy po Praze, kde je kolo rychlejší a v jistém ohledu pohodlnější než auto. I díky pruhům pro cyklisty.
    Dokonce mi občas dá někdo přednost, pustí mne přes (křižovatku) silnici, i když trpělivě čekam až kolona přejede. Někdo zabliká a můžu, tak se vyplatí dávat pozor, jak auta jezdí.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    vencour avatar 29.9.2018 20:41 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Mně z toho vyznívá jedno: asi je těžký něco vybudovat.
    Ale udržet to a předat následovníkům je ještě těžší. Stejně tak i uchovat myšlenku a ideu toho projektu, jeho aktuálnost a potřebnost.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    29.9.2018 21:57 janci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    hlavne keď sa niečo buduje tak to treba robiť aj s tými ktorým to potom odovzdám, respektíve v praví čas si treba hľadať za seba náhradu, ktorá ten projekt už sice ohne trošku inak, ale to nevadí
    29.9.2018 21:54 janci
    Rozbalit Rozbalit vše CIEĽ
    možno jeto tým, že mnoho ľudí žije bez cieľu.

    príklad: vlani som si vymyslel projekt, že budem robit meteostanicu postavenú na raspebbry. V podstate zbytočnosť a navyše sa dá v lidli kúpiť za pár euro. Ale mal som CIEĽ tak som prečítal niekoľko blogov (cz, en, sk), dovzdelal sa v programovaní pythonu, oprášil pájkovačku ...

    Hovorí sa, že ľudia dnes žijú v zhone, že sa stále ponáhľajú. A podľa to môže spôsobiť že cieľe dosahujú ľahšou cestou tak že použijú peniaze. Napríklad: pri dome chcem mať pekný trávnik, zaplatim človeka čo to prekope, vyberie burinu, potom si kúpi "zrolovaný" trávnik ale aj to mu príde iný človek "osadiť". A pritom taká "hlúpa" robota: pokopať a vybrať burinu dokáže spraviť každý. A to nehovorím o zasiati a polievaní. Keď si to správí sám, tak si to váží. Zvykne sa povedať "Práca šlachtí".

    Mám 40rokov asi som niekde na pol ceste medzi "hlúpov" mládežov a "múdrejšími" starcami. Ale kedže neprichádzam do styku s mladími a neriešim s nimi nič tak ich neviem posúdiť. Ale zastávam názor že dôchodca by si mal užívať "slobodu" ako aktívne niečo robiť (zhodou okolností som dnes s dochodcami zápasil keď sme betónovali múrik pod plot). Ako sa vraví "starého psa novím kúskom nenaučíš". Deťom keď niečo vysvetľujem a oni nechcú pochopiť tak im hovorím "OK, veď vás život naučí".

    ps: deťom treba dať vzdelanie, takže miesto tých 20korún si s ňou zapsievajte, možno má telent na hudbu, alebo logické hádanky alebo ....
    1.10.2018 00:02 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIEĽ
    s tím co píšeš je možno souhlasit. Kdyby tady existovala skupina lidí, co by měla nějaký cíl - např. nějaký zajímavý, neobyčejný projekt, tak by se o tom mohlo komunikovat. A když by to byla multigenerační skupina lidí - jen lépe.

    Samozřejmě, že je potřeba se dětem hlavně věnovat. U cizích je to vždycky trochu problematické, stačí jedna blbá poznámka souseda a člověk jde na 10 let do tepláků jako pedofil.
    Marián Kyral avatar 1.10.2018 07:31 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: CIEĽ
    Tak já se přes Turris dostal k BigClownu a následně k HomeAssistantu. A právě makám na takovém "meteo info panelu", který mi v kuchyni nahradí proprietární meteo stanici, která sice funguje, ale údaje si nechává pro sebe.

    Je to založené na esp32, Nextion displeji a data z HA si to čte přes mqtt. Docela dost mě to baví :-D

    Bastlení zdar.
    29.9.2018 23:47 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Jestli vono to nebude tim, ze kdyz je vam dvacet nebo dvacet pet, mate cas na nejake abicko. O patnact let pozdeji uz abicko ma prioritu o neco nizsi. Dostaly se pred nej (o hruzo) prace, deti a taky takove ty nepodstatne drobnosti zivota jako co s bydlenim, autem a tak... a tak spousta lidi vysumi. Ne kazdej ma poruchu osobnosti :-)
    1.10.2018 00:16 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    ale pak by tu muselo být minimálně dostatek těch 20letých a těch důchodců?
    1.10.2018 07:35 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Proc by tu meli byt dvacetileti, Vzdyt tu neni tlacitko "Like"...

    Ne, ted vazne. Stoji hudba Elvise za prd, Vzdyt na ni uz moc dvactiletych neleti...
    Marián Kyral avatar 1.10.2018 07:39 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tak jistý vliv rodiny, práce a dalších koníčků nelze upřít (taková modelařina je teď o míle jinde než před 10 lety). Podle mne je ale největší problém přesun mladých na jiné sociální sítě. Blogy jsou out, teď frčí instastories a vlogy.

    Recenze, návody - všechno se teď dělá jako video. Případně se doplní blogem.
    vencour avatar 29.9.2018 23:53 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Mimochodem od 13.10. do 21.10.2018 je další ročník Deskohraní.
    Ať je zase co napsat do blogu a nasát trochu čerstvého života do toho sezení u klávesnic.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    30.9.2018 08:01 bob
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Diky za odkaz, osobne mi tady chybi prave jakasi volna provazanost s volnocasovymi aktivitami. Deskovek se rad zucastnim.
    xsubway avatar 30.9.2018 08:11 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Důvodů proč se může zdát, že to tu nežije, je mnoho. Jeden z nich je, že sem zdánlivě nechodí mladá generace (nerad bych někoho urazil, takže to co je mladá generace, ať si každý určí sám :), protože obsah internetu se v dnešní době konzumuje na těch smart plackách a abíčko i další postarší portály, nejsou příliš optimalizované na šestipalcové zobrazení.
    30.9.2018 12:01 kman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To je pravda... otazne je, ci by sa po mobilnej verzii nieco zmenilo. Mlada generacia radsej uprednostnuje videa.
    Bystroushaak avatar 30.9.2018 15:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ty poměry lidí co mají zájem a co nemají zájem jsou pořád stejné. Myslíš že před 10 lety to bylo jiné? Bylo to úplně stejné, jen místo facebooku hráli lidi travian a psali si sračky na bloguj.cz, nebo podobné vynálezy. Naprostá majorita na abclinuxu vůbec nelezla. A deset let předtím si určitě někde oldfagové na BBS stěžovali, že ta mladá generace je na hovno a upřednostňuje ten divnej Berners-Leeovo vynález. A deset let předtím na CB pomlouvali co to vzniká za novou módu BBS. Ostatně v praze si nalaď 145,600 MHz a uslyšíš je tam doteď.

    Spíš by stálo za zamyšlení jak sem tu mladou generaci vůbec nalákat, místo naříkání jak stojí za hovno. Myslíš že je linux zajímá? Podle mě je jim úplně ukradený. Jenže o tom to tu stejně nikdy moc nebylo. Co by mohlo třeba zaujmout jsou programátorské kurzy, to mi přijde že frčí podstatně víc, než co má kdo za operační systém, což je pro většinu lidí do 20 let dneska stejně úplně irelevantní.

    Ještě před pár lety jsem seděl s pár teenagery na IRC a abclinuxu jsem tam docela propagoval. Smutná pravda je, že většina z nich se sem podívala a poslali mě s tím do háje. Diskuze plné dementů, redakční systém jak z minulého století a blogy někde ve sklepě. Možná si tu občas něco přečtou, ale zapojit se? To by jim chtělo podstatně víc vyjít vstříc.
    xsubway avatar 30.9.2018 20:07 xsubway | skóre: 13 | blog: litera_scripta_manet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Je tady pořád dost zajímavých diskuzí. Programátorské kurzy by byly skvělé, ale ne ty začínající Hello world! - těch je všude plno, ale úplná řešení, ve smyslu: jak se například dnes staví serverové řešení pro MMORPG, v čem napsat klienta (multiplatformní?), jak to celé provozovat, kolik to může stát, atp. Tedy nejen v čem to bude nakódované, ale jak to celé řešení bude navržené.
    30.9.2018 21:34 kman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Pomer je podobny, ale obecne k it sa dnes dostavaju inak - spravidla cez youtube. Vacsinu veci pre zaciatocnikov sa nasledne naucia tam.
    30.9.2018 22:07 RB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Je to prosté. Majitelé se o to přestali starat. Zmizel kvalitní obsah. Stálo to jen na diskusi v komentářích, která nebyla nijak moderovaná, takže klesla na příšernou úroveň a většina lidí, která měla zájem o diskusi na technická témata, odešla. Zůstala převázně banda trollů a asociálů (omlouvám se té menšině, které se to netýká). Toto opravdu nově příchozí nenadchne a co nemá nové uživatele, časem umře, protože současní zákonitě odchází.

    Spojovat to s nějakou stagnující průměrnou inteligencí a nezájmem je vážně krapet mimo.
    30.9.2018 23:53 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    já jsem toho názoru, že ti mladší nejsou schopni napsat kvalitní blog a také nejsou schopni na úrovni diskutovat. To je logické, jestliže je někdo méně inteligentní nebo vzdělaný, tak nemá co říct.

    Ta 'banda trollů' se u těch technických článků nevyskytovala.
    Marián Kyral avatar 1.10.2018 09:26 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Někteří jistě schopni jsou, stejně tak jako někteří starší schopni nejsou. Tady je spíše problém, že ti mladí vůbec nejsou. Není tady nic co by je přilákalo. Články nevycházejí a blogy nejsou všechno.
    Bystroushaak avatar 1.10.2018 09:38 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Hlavně proč by někdo psal sem? Má to tu docela mizernou čtenost. 1-2 tisíce přečtení na něco, čemu věnuješ třeba deset hodin práce, to je fakt špatné. Kdybych dneska začínal blogovat, tak nepíšu sem, ale na roota, nebo rovnou někam v angličtině.
    vencour avatar 1.10.2018 09:47 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Na iDnesu jsou taky občas hezký blogy, třeba od paní Dany Tenzler .
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    1.10.2018 13:13 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Pozoruješ za ty 2 roky nějakou výraznou změnu? Jinak blogy na root.cz mi nepřijdou nějak moc aktivní.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    Bystroushaak avatar 1.10.2018 23:15 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Pozoruješ za ty 2 roky nějakou výraznou změnu? Jinak blogy na root.cz mi nepřijdou nějak moc aktivní.
    Spíš změnu ve mě. Angličtina je pro mě stále lehčí a můj čas je za ty 2 roky asi tak 3x dražší. Zároveň s tím mám míň toho volného. Jsem taky čím dál znuděnější, v podstatě se tu nějak sofistikovaněji (myšleno o technologiích, třeba o programování, ne co do jazyka) pravidelně bavím s kolika? S pěti lidmi? Ty blogy co mě stály nejvíc námahy mají nejmíň čtenosti i komentářů. Mám z toho trochu pocit zbytečné práce.

    Od doby co jsem začal psát trochu víc na redditu mi dochází, že ten český rybníček je hodně malý a abclinuxu je jen taková kaluž, co měla svoje kouzlo, oldschool brčál a anarchistické cvrčky, ale pořád je tu ještě moře, které je plné živočichů a ostrovů, které pro mě můžou být podstatně relevantnější. Možná by stálo za to prostě psát k sobě někam na web a linkovat to na lobstery, hackernews a reddit. A možná abclinuxu k tomu občas když se mi bude chtít napsat nějakou blbost česky.

    Hodně mě v tomhle inspiroval Přemysl, se kterým chodím na IRC už dlouhé roky. Ale zatím nevím, jen nad tím přemýšlím.
    2.10.2018 20:18 marbu | skóre: 31 | blog: hromada | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To s tou angličtinou chápu. A kdybych se dokopal k tomu, abych psal pravidelně anglicky blog, taky bych šel spíš cestou statického generátoru stránek na vlastním webu a diskusi "outsorcoval" na hacker news, reddit a pod. Nicméně abclinuxu bych asi neopustil, pořád je tu dost lidí, kteří se nějak trochu znají a jejich feedback by mě zajímal, i když je tu občas trochu chaos a jak píšeš, lidí oproti redditu je tu málo.

    Btw stálo by ti kvůli tomu moři přeložit něco z toho, co jsi za poslední rok napsal, do angličtiny, abys to mohl hodit na reddit?

    Z druhé stranu težko čekat, že kvůli abclinuxu budeš psát texty ve 2 verzích, jednu anglicky pro svůj blog a druhou česky sem. Kdysi dávno byl problém dávat sem na blog cokoli anglicky, ale nedávno u blogu How crazy can I get? diskuse vypadala ok.
    There is no point in being so cool in a cold world.
    Bystroushaak avatar 2.10.2018 21:06 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Btw stálo by ti kvůli tomu moři přeložit něco z toho, co jsi za poslední rok napsal, do angličtiny, abys to mohl hodit na reddit?
    Něco z těch věcí, které mám rozdělané a nedopsané. Za poslední rok nevím, to byly vesměs úvahy, nebo recenze, to asi nemá moc velkou cenu.
    Kdysi dávno byl problém dávat sem na blog cokoli anglicky, ale nedávno u blogu How crazy can I get? diskuse vypadala ok.
    Já už jsem tu anglicky pár věcí publikoval (Cyberdecks a Apple keyboard and Linux Mint 13). Jinak zrovna ta diskuze k How crazy can I get? blogy je hrozný fail.
    vencour avatar 1.10.2018 09:40 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Musim ještě reagovat na jednu tezi ...
    Vezmeme si tedy opět již zmíněného pana Jílka, který patří do té dnes nejinteligentnější skupiny obyvatel.
    Fakt si myslíte, že v rámci AbcL tohle platí? Sám jsem ho ingoroval a považoval jsem ho za deb*lní hovado. Třeba Tonda Blaník se chová asi podobně, ale má moje bližší sympatie.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    1.10.2018 16:50 M.train | blog: m_train
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tohle je zajímavý link.Pokud člověka bez maturity řadí někdo do nejinteligentnější skupiny obyvatel, netroufám si odhadnout jeho vlastní IQ. Ten pán si sem pouze chodil vystříkat svůj mindrák z nedostatku vzdělání, trpasličí výšky a nepovedeného vlastního života, kdy si pořídil děti s různými ženami, ale vzpomněl si na ně až teď nad hrobem.

    Je nutné přiznat, že jeho příspěvky mohly být jednorázově čtivé, a jeho rady možná užitečné, kdyby se ovšem neukázalo, že je ani nedokázal aplikovat sám na sebe. Asi proto ho sem následovaly některé jeho obdivovatelky, které ve finále zmizely, když přišly na to, že u něj je na prvním místě 'Me, myself and I'. Když si ale v 10. blogu přečte člověk 10. poznámku o 'manipulaci za pomoci hodnocení', celkem snadno se zjistí prázdnost jeho nacvičených pouček z nějakých večerních kurzů lidové školy, opakovaných jak na gramofonové desce.

    Já osobně jsem byl vděčný za jeho blogy, protože mi umožnily pochopit, že případná prospěšnost pro jiné lidi neznamená, že vlastní charakter autora je k obdivování, a ani se nedivím, že s ním nikdo v životě něchtěl sdílet společný osud v panelákovém ghettu.
    1.10.2018 21:07 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Vozejku komu si byl ty prospěšný jsem se nikdy nedozvěděl, leda těm prasatům. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    1.10.2018 10:00 sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Víte, proč sem nikdo nepíše? Protože se sem ani pořádně psát nedá, s tím vaším komplikovaným google ověřováním. Občas je totiž docela složité ty obrázky správně naklikat, a když se to nedaří ani poněkolikáté, tak má člověk chuť rozkopat počítač.

    A nechci se pořád přihlašovat, to není svoboda, ani to nesplňuje unixový KISS princip (keep it simple, stupid).

    Také jsem si všiml, že se abíčko nějak pomaleji načítá oproti třeba rootu.

    Takže kvůli tomu neustálému ověřování do diskuzí moc nepíši, ale mám na abíčku blog, který mi vyhovuje a který používám jako takové poznámky k programování a tak. A na jiný blog se registrovat už nechci, tak doufám, že abíčko neumře úplně.
    1.10.2018 10:31 Elvis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Zkuste mít v noscriptu povolené pouze AbcLinuxu, google.com a gstatic.com.
    1.10.2018 10:02 sad | skóre: 10 | blog: sad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    S touhle kreténskou captchou se sem skutečně nic psát nedá!!!!!!!!!!!
    1.10.2018 10:32 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    keby som medzičasom nestratila heslá k zabudnutým nickom, dám tomuto článku hlas, a to aj napriek tomu, že p. Jílka som nemusela s nemusím... hoci dnes už je môj vzťah k nemu a jeho "tvorbe" celkom neutrálny...

    dad, JS, pán Puš... vtipný Grunt... a tiež ten s tými škaredými mačkami a jeho kamarát v zvieracích oblečkoch... to je to, čo mi utkvelo v pamäti a čo ma bavilo... a ešte odin

    no, bolo to zaujímavé;-)
    Dalibor Smolík avatar 1.10.2018 10:49 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Přemítáme o tom, proč "zahynulo" abíčko? Ale tady toho tolik k přemýšlení není, pokud se podíváme do historie, každý jev měl nějaký začátek, vrchol a úpadek (někdy ne konec, ale jen je na okraji zájmu). Proč tomu tak je? Pokud jde o Linux a unixové systémy vůbec, stále bylo něco nového, pokud mám na mysli základní kameny těchto systémů. Lidé se dotazovali na file systémy, strukturu adresářů, případně kompilace jádra, prostě základy. Tyto základy již byly postaveny a bohatě na netu zdokumentovány. Dnes se dá najít a vygooglovat téměř všechno, není proto nutné, aby o tom byla vedena plamenná diskuze. Dnešní poradna vypadá jinak, než byla před 10 lety. Řeší se tam "speciality" nebo některé odborné problémy, které běžní uživatelé řešit nemusí. Ano, je to stejně důležité jako ty základy, ale mění se struktura čtenářů. Pokud jde o blogy, dost témat je vyčerpaných. Oceňuji, že se tu nevedou dalekosáhlé diskuze kolem migrantů, protože by to bylo stejně zbytečné. Ale ty diskuze na ekonomická témata úplně zbytečná nebyla, objevilo se tu dost zajímavých názorů a studií. Ale již to není třeba opakovat. Celkově vzato, celý tento server trochu ustoupil do pozadí, ale rozhodně abíčko nezahynulo. Jen se změnilo k potřebám této doby. Ale to se změnila i společnost. Nesouhlasím s názorem, že by inteligence mladé generace klesala. Ale rozhodně zpohodlněla, informace mají v mobilu, bez velkého úsilí. Jsou zaplaveni různými informacemi protichůdného charakteru a vyznat se v nich trvá nějakou dobu.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    1.10.2018 16:07 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ale rozhodně zpohodlněla, informace mají v mobilu, bez velkého úsilí. Jsou zaplaveni různými informacemi protichůdného charakteru a vyznat se v nich trvá nějakou dobu.
    Já bych jenom pro upřesnění dodal, že v těch mobilech mají data. A jsou zaplaveni převážně různými daty, která samy o sobe nemohou být protichůdná. Teprve tehdy, když za pomoci nějaké App nad těmi daty provedou nějaké operace, tak pak mají informace. To, že si značná část populace tento rozdíl vůbec neuvědomuje svědčí o tom, jakou úroveň analytické myšleni v hlavách populace dosahuje. Žádný div, že to IQ jde dolů.

    Bystroushaak avatar 1.10.2018 23:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Já teda nevím, ale ten tvůj popis je jak kdyby mimozemšťan co nikdy neměl smartphone v ruce zkoušel vysvětlit něco, o čem četl v nedělních novinách. Uvědomuješ si, že o počítačích se dá říct úplně to samé?
    Dalibor Smolík avatar 2.10.2018 11:00 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Samozřejmě, že jde o data, to je logické. Ale informace z toho jde vydolovat. Například dnes jsem z mobilu vydoloval, jaké ordinační hodiny má lékařka, ke které si jdu pro recept. Dostal jsem nikoliv data, ale informaci. Když jsem k doktorce přišel, byl na dveřích rukou načmáraný vzkaz, že příjde za dvě hodiny. Takže jsem měl data i informace, ale obojí mi bylo k h*vnu :-D
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    2.10.2018 22:04 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Pokud jde o blogy, dost témat je vyčerpaných
    Ale ty diskuze na ekonomická témata úplně zbytečná nebyla, objevilo se tu dost zajímavých názorů a studií. Ale již to není třeba opakovat.
    To tvrdí lidé, kteří používají krystalickou inteligenci - poté co je do diskuze zkopírován i ten poslední odstavec z wiki je téma vyčerpané. Pro lidi s analytickým myšlením tomu tak není, pro takové je často řada otázek ještě otevřených. Vzhledem k úpadku schopnosti analyticky myslet (jak popsáno v jednom komntáři výše) diskuze umírá a s ní ABCL.
    Bystroushaak avatar 2.10.2018 23:56 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    K tomu lze doporučit jen jednu dnes už klasickou lyrickou píseň: https://www.youtube.com/watch?v=dak35y3SGm8
    Bystroushaak avatar 3.10.2018 00:13 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Vzhledem k úpadku schopnosti analyticky myslet (jak popsáno v jednom komntáři výše) diskuze umírá a s ní ABCL.
    Jen pro pobavení:
    Z egyptských hieroglyfů z doby kolem 2.000 před Kristem:

    Náš svět se dostal do kritického stádia. Děti se vysmívají svým rodičům. Jsou nepoddajné a myslí jen na svou zábavu. Konec světa nemůže být daleko.

    Na hliněné amfoře vykopané ve staré Babylonii:

    Naše mládež je zkažená do morku kostí. Je intrikánská a líná. Nikdy nebude připomínat mládež dávných časů. Mladé pokolení dnešních dnů není schopno zachovat naši kulturu.

    Hesiodos, 7. stol. před Kr.:

    Ztrácím veškerou naději v budoucnost svého národa, až mládež převezme moc do svých rukou. Naše mládež je neukázněná, nesnesitelná, nestálá – jednoduše hrozná.

    Sokratés, 469 – 399 před Kr.:

    Naše mládež zná jenom rozkoše a není moudře vychovávána, všemu se vysmívá a nebere ohled na starší. Naše děti se staly tyrany, nepovstanou, když do místnosti vchází starší člověk a protiví se vlastním rodičům. Zkrátka, mládež je hrozně zlá.
    (zdroj)

    Jseš starej. Nestíháš se přizpůsobit a máš pocit, že chyba je v ostatních. Nedáš-li si na to pozor, bude to eskalovat v zahořklost a pocit, že víš líp než všichni ostatní, jak to má správně vypadat. Možná dokonce najdeš i lidi, co s tebou budou souhlasit, ale jen se tím ještě víc izoluješ v Komnatě ozvěn, než umřeš jako starej zahořklej dědek. Můžeš se na to vykašlat, akceptovat změnu a zkusit přistupovat k životu z druhé strany, jako bys byl dítě, které vidí svět čerstvýma očima, všechno ho zajímá a vše si chce vyzkoušet. Nakonec stejně umřeš, ale víc si to užiješ.
    3.10.2018 00:50 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Taková libová rada. jsem starý dědek a přitom si toho všeho užívám, aniž bych čekal na Bystroushaakovo doporučení. Dám ti klidně odkaz hochu na desítky svých blogů, kde o tomhle všem píši. Co dělám, čím se bavím, co mě zajímá. jsem tedy asi tak o čtyřicet let starší než ty. A musím se smát, když mi někdo mladý radí jak si mám užít. :-) A musím se smát, když tu čtu nářky na svět a obtíže života. :-) www.janjilek.cz Můžeš se poučit jak žít a nenudit se. Neb nudit se znamená neochotu učit se nové věci.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Bystroushaak avatar 3.10.2018 00:59 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Možná to bude tím, že to nebylo mířeno tvým směrem, nepřijde mi že máš stejný problém jako předřečník, ale já většinu tvých netechnických blogů nečtu. Ale jinak pěkný efekt potrefené husy.
    3.10.2018 01:06 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Reagoval jsem na tvoji pýchu, se kterou se vydáváš poučovat. A ta pýcha je značná. :-) A v lidech se moc nevyznáš. Vlastně vůbec.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Bystroushaak avatar 3.10.2018 01:34 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Podívej se na opa, jak prvně něco naznačí a pak si potvrzuje a potvrzuje názory skrz konfirmační zkreslení až se k tomu úplně přesvědčí a už jen do diskuze ukapává jed, jak je všechno v prdeli. Promiň, nevím jestli to má co dělat s pýchou, ale přišlo mi na místě mu naznačit, že to takhle fakt končit nemusí. Viděl jsem to už několikrát kolem sebe, například na mém vlastním i nevlastním otcovi a nepřijde mi to jako něco žádoucího.

    Že se vyznám v lidech jsem nikdy netvrdil a ani nemám ten pocit.
    3.10.2018 08:20 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Je to jeho způsob diskuse. Nijak mě nepřekvapuje. Dělá to tak leta. Baví se tím. Doakzuje si jak je nad věcí a nad lidmi. Dokazuje si svou převahu. Což je zřejmě jeho problém, nikoliv těch druhých. Potřebuje si řešit ve sporu s určitým člověkem, nebo lidmi, svůj věk, svou nejistotu, svou potřebost. A děla to za pomoci znejišťování svého okolí. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    3.10.2018 08:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Klid, to je p. Jílkova standardní odpověď, když někdo, typicky mladší, napíše názor/postřeh, se kterým nesouhlasí nebo který ho nějak popudí. Dá se to brát jako kompliment, že má člověk nějaký svůj vlastní názor.

    QSB0ZcSPIHNsZWR1aiwgamFrIHRvIHNhbcO9IG5hcMOtxaFlIG1uxJsgOik=
    3.10.2018 08:57 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Já jsem s něčím nesouhlasil? Jen jsem upozornil, že jeho rada je občas pro určité lidi zbytečná. Občas je dobré říci názor, nikoliv dát odkaz na autoritu. Dá to víc práce, leč rozvíjí to mozek. I za předpokladu, že se můžeš dopustit omylu. A pokud se domníváš, že nesouhlas nutně popudí, pak opravdu soudíš podle sebe.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    3.10.2018 10:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ta rada nebyla vůbec určená tobě...
    3.10.2018 13:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    No a? Ty snad rozhoduješ, kdo a na co bude reagovat? Kde žiješ, patří ti to tady? :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    3.10.2018 13:37 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Já ti přece nikde nezakazoval reagovat, klidně si reaguj, třeba i úplně mimo téma, pokud máš tu potřebu ;-)
    Bystroushaak avatar 3.10.2018 12:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    QSB0ZcSPIHNsZWR1aiwgamFrIHRvIHNhbcO9IG5hcMOtxaFlIG1uxJsgOik=
    :)
    11.10.2018 10:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Už jsem si myslel, že jsem mu křivdil, ale ono to jen přišlo trochu později [1]...
    3.10.2018 00:51 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Nejak postradam duveru v uvedene citaty, jednak chybi zdroje a citat:
    Sokratés, 469 – 399 před Kr.:

    Naše mládež zná jenom rozkoše a není moudře vychovávána, všemu se vysmívá a nebere ohled na starší. Naše děti se staly tyrany, nepovstanou, když do místnosti vchází starší člověk a protiví se vlastním rodičům. Zkrátka, mládež je hrozně zlá.
    pusobi pdocela podezrele. Sokrates toho za zivot moc nenapsal a jeho myslenky byly sireny prevazne neprimo jeho zaky. Platon by mohl vykladat. Kdyz si dam hledat ten citat, tak mi to ukaze jen prace toho cloveka. Zajimave... (Ale ne tak, jak kdyby to bylo na Sputniku nebo Aeronetu.)
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Bystroushaak avatar 3.10.2018 00:57 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Nejak postradam duveru v uvedene citaty, jednak chybi zdroje a citat:

    Sokratés, 469 – 399 před Kr.:

    Naše mládež zná jenom rozkoše a není moudře vychovávána, všemu se vysmívá a nebere ohled na starší. Naše děti se staly tyrany, nepovstanou, když do místnosti vchází starší člověk a protiví se vlastním rodičům. Zkrátka, mládež je hrozně zlá.

    pusobi pdocela podezrele.
    Dá se to dogooglit, tohle není můj původní zdroj, tím je nějaká random kniha čtená před mnoha lety, tohle je jen něco co jsem našel během pár minut. Ten Sokrates třeba zde: https://www.goodreads.com/quotes/63219-the-children-now-love-luxury-they-have-bad-manners-contempt
    3.10.2018 01:38 deda.jabko | skóre: 23 | blog: blog co se jmenuje "každý den jinak" | za new york city dvakrát doleva a pak už se doptáte
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Dá se to dogooglit,
    Tak jsem zagooglil i na druhou stranu vysledku a ma domenka se potvrdila.
    Asi před rokem se dostali hackeři na servry Debianu a ukradli jim zdrojové kódy.
    Bystroushaak avatar 3.10.2018 09:33 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Máš bod. Koukám že je to dost rozšířený omyl.
    1.10.2018 10:57 ondatra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    No, a neumřelo ABCL prostě proto, že tu nejsou žádné články? Jediná výjimka jsou jaderné novinky, ale to je málo. Zaplaťpámbu za Root a pana Tišnovského.
    1.10.2018 11:25 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    IMHO Root dopadl jeste mnohem hur.. Ke kazde diskusi se okamzite pripoji nekdo, kdo ma pocit, ze musi ostatni poucovat a ukazovat, jak je dobry.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    1.10.2018 13:59 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    články už tu nejsou 10 let. Žilo to tady kvůli Jílkovi. A Jílek odešel a ABCL zemřelo.
    1.10.2018 14:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Vždyť tady nedávno blogoval.
    Grunt avatar 1.10.2018 17:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Žilo to tady kvůli Jílkovi
    Já furt nechápu jestli jde o vyrypování do starého nebohého stařečka Jílka nebo co to je…
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    David Ježek avatar 1.10.2018 18:15 David Ježek | skóre: 83 | blog: Mostly_IMDB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko

    Zdravím všechny, jen si zde dovolím konstatovat, že občas nějaký článek z mé produkce není přesné, neb poslední článek zde mi vyšel v prosinci 2017. Dále už jsem na Abclinuxu nic nenapsal, pročež jak jsem se onehdá koukal, už jsem veden mezi "autory v důchodu". To je v pořádku. Každopádně na Abclinuxu jsem nezanevřel, jen prostě nemám čas (rodina, škola - tedy dvě školy - jednu studuju, na druhé učím) a ano, zčásti za to může Petr Krčmář, který mě oslovil loni v září ohledně psaní na root.cz :-).

    Každopádně já mám svůj názor na to, proč je Abclinuxu dnes takové jaké je (neříkám špatné), ale nějak prostě nemám potřebu věnovat ±1hod času tomu, abych to sepsal (bez ohledu na to, zdali by to někoho zajímalo).

    1.10.2018 18:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tak jsem to nakonec dočetl, i přes tu zřejmě záměrně provokační část o inteligenci. Počítám, že skutečná pointa blogu je až na úplným konci:
    Co nenajdete jsou blogy, které by měly nějakou hloubku, kde by bylo něco o tom, co dělají lidí společně, jak si pomáhají. (...) To je zoufalé, v jaké společnosti se dnes nacházíme.
    Beru to tak, že ten text předtím je taková omáčka/vata na úvod. Vzhledem k tomu že autor pointu moc nerozvedl, mám doplňující otázky:
    • Šlo by více rozvést to "kde by bylo něco o tom, co dělají lidí společně, jak si pomáhají", tj. konkrétně co by autor viděl v téhle oblasti? Ideálně nějak konkrétněji než "více inteligence, méně lhostejnosti" (to je takové generické a umí to říct každý).
    • Zkoušel autor výše zmíněné aspekty hledat někde jinde než na AbcLinuxu a IDnes?
    • Proč autor jako metriku použil právě AbcLinuxu a Idnes? Osobně mi nepřijdou na tohle úplně určené, zejména IDnes je na to IMO naprosto nevhodné.
    • Figurovala nějak v úvaze existence např. dobrovolnictví (které IMHO docela v ČR frčí) nebo např. celkem slušné množství různých zájmových a svépomocných spolků, které tu jsou?
    • Zamýšlel se autor nad možností biasů a jiných negativních symptomů nostalgie?
    • Autor zmiňuje rozdělení generací - šlo by opět rozvést, jak by to mělo být "správně"?
    1.10.2018 18:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Řekl jsem si, že tu otázku na nostalgii vyřadím, ale nějak skrz editace tam zůstala. No nic. Nechávám na autorovi, na co z toho ne/bude chtít odpovědět...
    1.10.2018 23:29 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Počítám, že skutečná pointa blogu je až na úplným konci:
    vlastně ne. Tou větou jsem chtěl jen podtrhnout moji predchozí výpověď, že současná společnot nedokáže kvalitní blogy vyprodukovat. Že na idnes se přes množství blogů žadné kvalitní nenacházeji a proto se není co divit, že se na méně frekventovaném portálu ABCL také nenacházejí.

    a) blogy o tom, jak školní děti navštívily seniory v domově důchodců. Společné aktivitě rodičů pro doučování dětí. O tom, jak rodiče v ulici zorganizovali koloběžkový závod.

    b) ano , ale nenašel

    c) neznám žadné jiné portály, kde by se nacházel podobný mix blogů se společenskou, technickou a ekonomickou tématikou

    d) autorovi nejsou podobné aktivity známy. Také ovšem nepovažuje dobrovolné hasiče za 'dobrovolnictví'

    e) ne

    f) správná je velká rodina a multigenerační bydlení a tomu odpovídající podpora ze strany politky a státu. Např. péčí o seniory získávám nárok na vlastní pozdejší péči
    3.10.2018 15:09 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Předem sorry za wall of text.
    Tou větou jsem chtěl jen podtrhnout moji predchozí výpověď, že současná společnot nedokáže kvalitní blogy vyprodukovat.
    To téměř určitě není pravda. Ten problém je v něčem jiném (a je otázka, jestli to vůbec je problém), viz dále...
    a) blogy o tom, jak školní děti navštívily seniory v domově důchodců. Společné aktivitě rodičů pro doučování dětí. O tom, jak rodiče v ulici zorganizovali koloběžkový závod.

    c) neznám žadné jiné portály, kde by se nacházel podobný mix blogů se společenskou, technickou a ekonomickou tématikou
    Takové věci se ale dějí. Nedokážu vůbec odhadnout, jestli ve větší nebo menší míře v porovnání s minulostí ani jestli v dostatečné míře. Každopádně nečekal bych o tom blogy na iDnes nebo AbcL: jak už jsem zmínil, považuju je za dost nevhodnou platformu pro tyhle věci.

    Jako hlavní důvodu vidím, že to jsou aktivity s dost velkým přesahem do osobního života. O tom se málokomu bude chtít psát na iDnes a vlastně i sem, obecně někam takhle hodně na veřejnost. On ten mix témat technické, společenské a ekonomicko-politické tématiky je sice na jednu stranu dobrý v tom, že člověk může číst/povídat o takhle šíroké škále, ale zároveň ten mix minimálně některá ta témata omezuje. Spousta lidí nechce psát blog i jen s technickou tématikou na portál, kde se divoce diskutuje politika a ekonomie a kde se taky případně trolluje. O blozích s přesahem do osobního života nemluvě!

    Další věc je, že takové blogy nejsou (nebo nebyly by, kdyby tu byly) jen o osobním životě autora, ale často i dalších zúčastněných lidí. Dám příklad: Během jara/léta jsem se účastil několika volnočasových akcí, některé dobrovolnické (hasiči to opravdu nebyli :-D), některé i mezigenerační (ačkoli asi ne tolik, jak bys chtěl vidět), některé mam ještě před sebou. Nicméně sem nebo nedejbože na iDnes o tom rozhodně psát nebudu, prostě protože mi to přijde moc osobní a taky nechci odkrývat soukromí dalších lidí.

    Zmiňoval jsi v blogu Daga. Dag takové blogy občas psával. Ale IMHO bylo vidět, že i on tak trochu zkoumá tu hranici, co ještě chce/nechce napsat, navíc tak trochu větší osobní otevřenost IMHO patří k jeho povolání. Tedy považoval bych to spíš za výjimku, než něco, co by mělo existovat pravidlem.

    Nedá se od lidí očekávat, že budou otevírat svůj rodinný života v novinách.

    Všimni si, že to samé se týká i tvého blogu. Mezi řádky naznačuješ dost osobní témata, ale je to jen tak lehce nakousnuto a nerozvádíš to, řešíš téma reversu Flynn effectu, které je sice asi zajímavé ze sociologického nebo antropologického hlediska (pokud by bylo reálné), ale je kompletně odosobněné a abstraktní. Přijde mi to jako syntetická náhražka těch osobních témat, která nemůžeš nebo nechceš řešit.

    V diskusi někdy před víc jak rokem jsi napsal:
    nutnost anonymity v sobě skrývá bohužel tu nevýhodu, že autor nemůže konkrétně odhalit fakta, která by čtenáři přiblížila autorovu životní skutečnost a tim i prokázala, že si nechce jen paušálně stěžovat na celý svět.
    Čiliže zjevně se tě taky týká to, že nechceš psát osobní věci do celého světa. Neříkám, že to je špatně, zcela to chápu. Nicméně jen ti tím chci říct, že pravděpodobně z podobného důvodu (mj.) tady i případně jinde nejsou ty blogy, které by sis přál.
    b) ano , ale nenašel

    d) autorovi nejsou podobné aktivity známy. Také ovšem nepovažuje dobrovolné hasiče za 'dobrovolnictví'
    Dnes je hodně moderní pojem 'sociální bublina'. Taky souvisí pojem 'subkultura'. To je další důvod, proč ta zmiňovaná témata nevidíš na iDnes, AbcL apod. - dějí se v nějakých bublinách a ty bubliny si to nechávají pro sebe (např. z důvodu soukromí zmíněného výše a jiných), nebo si to třeba i někdy nenechávají pro sebe, ale třeba nesleduješ ty kanály, kde se o tom mluví.

    Čiliže jestli s tím chceš něco dělat, IMHO to chce vystoupit z vlastní bubliny a nakouknout do nějaké jiné. Více hledat.
    4.10.2018 22:32 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    musím přiznat, že s těmi blogy, které by se zabývaly příliš těmi osobními osudy nelze skutečně počítat. Mám skutečně problém to definovat. Takže to zkusím ještě jinak.

    Zejména na tom Idnes vidím blogy, kde je v centru pozornosti jedna osoba, která myslí na sebe. To jsou takové ty klasické blogy z dovolené, cest. Ale i ta pani co se provdala do Ameriky a vykládá, kam chodí nakupovat. (ve Walmartu je to levnější , ale víc špinavo). Pan Jilek, že si upekl vepřová žebírka v remosce. Děti paní Šichtářové jsou inteligentní a proto to mají ve škole těžké. Ale i zde na ABCL jsme se doveděli, že Bystroushaak je spokojen a konkurence se nebojí.

    To je všechno OK a skoro všichni řeknou, ze na Idnes pulsuje život. Ale pro me blogy na Idnes zemřely. Já vím, je to otázka definice a pro tu obrovskou většinu bude ABCL žít, dokud to majitelé nevypnou.

    Já bych si přál, aby pan Jílek napsal, že si přečetl tu zprávu o té uhynulé velrybě, která byla plná toho igelitu a on nám sděluje, že s okamžitou platností omezuje ty obaly. A někdo jako moje tchyně by mu napsal, že je to takové nepraktické. Ona si u Alberta dá jablka do jednoho pytliku, rajské do druhého rohliky do třetího atd. Taková diskuze je pro me živá.
    4.10.2018 22:37 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Bohužel, vy máte přání a lidé vám ho neplní. Já nemám potřebu dělat ekologickou propagaci. Já ekologicky žiji. A vyjadřovat se k uhynulým velrybám, není mou zábavou. Vyslechnu toho za týden negativního dost a dost. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    4.10.2018 22:39 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Poznámka:

    v blogu jsem několikrát zmínil opět pana Jílka. Prosím, to nebylo myšleno nijak osobně. Mohlo tam stát jakékoliv jméno. Pan Jílek je prostě všem známá osoba, takže se to jako příklad nabízí.
    1.10.2018 21:11 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Jsem si s pobavením přečetl blog. Celkem je mi fuk, zda a jestli ho psal dad, či někdo jiný. Autor mě několikrát záměrně zmínil, dokonce spočítal i mé blogy. Na abíčko chodím málo, protože se tu nic zajímavého nedozvím a psát sem častěji, než dvakrát, třikrát za tři roky mi přijde ztráta času. Nic tu není a jak se zdá, nic tu nebude. Na iDnes a jinde je větší zábava a daleko zajímavější příspěvky, než zde.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    2.10.2018 22:25 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    jenom pro upřesnění. Výrok Jilek odešel a ABCL zemřelo je taková zkratka, která se nabízí vzhledem k časové shodě s Vaším odchodem jako logické vysvětlení. Ve skutečnosti je to trochu jinak.

    Vy jste zde působil jako jakýsi katalyzátor, který pomohl rozvinout onu abíčkovskou atmosféru. Tím že ve společnosti ubývá té analytické inteligence, které je k psaní kvalitních blogů potřeba, tim také klesá kvalita těch blogů a lidé, kteří by takové blogy psali nebo komentovali odcházejí. Zůstávají jen ti s tou krystalickou inteligencí, pro které je už vše řečeno. Abíčko by zemřelo i kdyby jste zde zůstal, jen by to trvalo o něco déle.
    2.10.2018 23:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tady je přeci hromada lidí, kteří by mohli psát dobré blogy. Pokud by měli zájem napsat víc jak tři řádky, ale protože čtyři je pro mnohé nad jejich síly, je to tak jak to je.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    3.10.2018 19:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Mám vás bloknuté oba, a podobnými pocity netrpím. O existenci tohoto blogpostu bych ani netušil, nebýt toho, že jsem si otevřel abclinuxu v browseru kde nejsem přihlášený.

    Určitá stagnace ale není pouze výsadou abclinuxu. Koukněte se kolem sebe. Až z toho běhá mráz po zádech. V jádru ti lidé co mě děsí nejsou zlí – ten strach mi nahání to, jak stále otevřeněji souzní s voláním po novém pořádku, státu co do všeho strká rypák a vládě silné ruky. Kdybyste jim řekli, že jsou naprosto stejní, jako většina německé populace kolem roku 1930, která to pak hodila Hitlerovi, tak se urazí. Ale bohužel je to tak. Začíná to zcela nevině. Kupř. tím, že se místo práva na práci začne akcentovat pracovní povinnost.

    Bouří se ve mě krev, když čtu bohorovné kecy toho šmejda z hradu, co v životě nehnul prstem, jimiž se naváží do cikánů. Moc dobře ví, že na tohle mu ti zpitomělí občané české republiky budou jen souhlasně mručet, protože "cigoše tu nikdo nemá rád a všichni víme, že jen parazitují na sociálních dávkách". I kdyby to byla nakrásně pravda, tak on je ten poslední kdo má právo je soudit, protože rukama nepracoval nikdy!

    Po mnoha letech se konečně vynořily dokumenty co dokazují, že češi nebyli takové holubičky, jak si o sobě myslí. A mnohdy se dokázali chovat jako svině nejenom k příslušníkům jiných národností, ale i sami k sobě. Hrubost, sprostota a vulgarita – to je dnešní znamení doby, stejně jako tehdy.

    Ale zpět k meritu věci. Abclinuxu si žije svým životem. Sem tam se objeví něco, co stojí za to číst aniž bych měl pocit mentální slabosti. Nevadí mi, že tady není záplava blábolů o jednom a tom samém. Vždyť spousta problémů už tady dávno svoje řešení našla. Proč je tedy neustále omílat dokola?
    3.10.2018 21:37 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    jen otázka - má smysl vám odpovídat a nebo to neuvidíte?
    3.10.2018 21:47 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Já myslím, že mnozí si rádi vaši odpověd přečtou. Já tedy ano.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    3.10.2018 22:39 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ale jo. Pokud už na něco zareaguji, tak mě i zajímá případná reakce.
    4.10.2018 08:14 dementni.lojzik | skóre: 19 | blog: ze zivota na vsi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    ten strach mi nahání to, jak stále otevřeněji souzní s voláním po novém pořádku, státu co do všeho strká rypák a vládě silné ruky
    proc strach? Vzdyt tyhle strany podle pruzkumu voli prevazne ti starsi, co jeste stihli mit vysokou intelineci a maji hromadu zivotnich zkusenosti, takze se neni ceho bat, oni urcite vi lip jak ty, co nas vsechny bude dobre ... to vam garantuji
    4.10.2018 16:16 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    prevazne ti starsi, co jeste stihli mit vysokou intelineci a maji hromadu zivotnich zkusenosti,..
    Inteligence se zdravým rozumem nemá co dělat. A pokud jde o ty životní zkušenosti, tak ano. Výsledek tomu skutečně odpovídá. Jak v té reklamě: Naivní - jak ti motýli.
    4.10.2018 21:45 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To je pýchy, to je pýchy. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    4.10.2018 21:50 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Určitá stagnace ale není pouze výsadou abclinuxu. Koukněte se kolem sebe.
    ale to je přesně to co říkám. Na Idnes blogoval nějaký pan Nejedlý o atomové energetice. Byly tam bouřlivé diskuze o smysluplnosti těch obnovitelných zdrojů. Byly tam odkazy na různé výzkumné zprávy, studie, prognozy. No a už rok je pán pryč. Nebo nějaký Bartoš - ekonom co byl leta v USA a v Německu. Jeho příspěvky o vlivu robotiky a co nás čeká byly pro řadu čtenářů nové věci. Taky se před rokem zbalil, všechny blogy jsou pryč. A kdo tam zbyl -??

    A i pan Jílek, i když tvrdí, že to je na Idnes lepší - podívejte se pod jeho blogy - občas nějaká reakce ve smyslu 'tos Jendo dobře napsal', ale diskuze , které byly tady se nekonají.

    Vseobecne se musím skutečne zeptat: lidi, to to fakt necítíte, co se děje. Teď nemyslím prezidenty. Jde o běžné lidi. Já bych mohl denně přinést 10 příkladů, co nefunguje. Trochu komplikovaný převod peněz v bance - úřednice nemá nejmenší ponětí. U dcery v práci zaměstnanec přenesl z excelu objednávky do systému a místo 18 kg izolační směsi objednali 18 tun. Zachránil to až dodavatel, kterému to množství přišlo neobvykle vysoké. Vypadne internet v baráku a všichni ti admini vám tvrdí, že to musi přece fungovat, oni žadnou chybu nevidí. V železářství na Jugoslávských partyzánů jsem chtěl koupt přesný drát a prodvač neměl ani posuvné měřidlo, aby mi zkontroloval průměr. (vy starší - pamatujete si za komunismu tu prodejnu kol na Senovážném náměstí) - ten chlápek tam věděl o kolech úplně všechno.

    4.10.2018 22:22 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tak já jsem si pročetl vaše blogy. Většinou k mé osobě jsou negativní. Což mě nijak netrápí, protože tady jsem si zvykl docela na negativní reakce, dost často plynoucí z pýchy komentujících. Jen jsem mnohdy nepochopil na co až jsou tolik pyšní.

    To že něco nefunguje není známkou úpadku inteligence. Je to dáno jen tím, že mnoho lidí má pocit, že digitalizace je naprosto nej a mají problém třeba změřit šuplérou ten drát. Nikdo to na nich nechce, hlavně ne maminka, nebo tatínek. Tatínek je to naučit nemůže, protože to neumí. Manuální prací se pohrdá, aniž by ti mudrcové tušili, že k té je potřeba tůze velká inteligence. Umět libovolné řemeslo je známka přítomnosti velké představivosti.

    Znalosti, které mají dnešní maturanti, jsem měl po ukončení prvního učebního oboru. Maturitu mám, udělal jsem si později a k tomu ještě další výuční list. Plus další terapeutické vzdělání. Žádné kursy, ale skutečné vzdělání.

    Myslím, že zdejší vševědové, by měli potíže dosáhnout tak širokých znalostí, které mám dnes. Navíc umím si opravit cokoliv. A co neumím, jsem schopný se i v těch 67 letech naučit.

    Takže mě zdejší nabubřelost a pýcha na znalosti, kterými se zde někteří ohánějí při citování nejrůznějších autorit jen rozesměje. Život se neskládá z citací, ale z umění si poradit. A docela bych rád viděl ty citátory, jak umí žít. A umí napsat něco svého. Třeba i netechnického. Protože i to rozvíjí myšlení. Člověk neuvízne v té speciální bublině. A mohl bych pokračovat.

    A pokud mají ti mladí k těm starým pocit přezíravosti, tak asi zřejmě netuší, že je čekíájednou to samé a jejich znalosti o IT možná v jejch potomcích vyvoláí jen pobavení. Něco ve smyslu. "Co nám to ti dědové povídají?"
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Bystroushaak avatar 4.10.2018 23:38 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Což mě nijak netrápí, protože tady jsem si zvykl docela na negativní reakce, dost často plynoucí z pýchy komentujících. Jen jsem mnohdy nepochopil na co až jsou tolik pyšní.
    Možná by se to chtělo zamyslet, že to třeba s pýchou nemá nic společného.
    4.10.2018 23:43 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    No, obávám se, že většinou. Já si o sobě nedělám iluze a vím, čeho jsem schopný. Ale pýcha některých zdejších, hlavně anonymně komentujících je nebetyčná. Jen není jasné z čeho plyne. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Bystroushaak avatar 5.10.2018 00:21 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Pokud klasifikuješ každou chvíli (v téhle diskuzi kolikrát? 3x?) něco jako pýchu, zatímco ostatním to tak nepřipadá, buď jsou všichni ostatní mimo, nebo máš rozbitý klasifikátor. Vzhledem k tomu, že slova samotná jsou jen prázdnými symboly, kterým dodává význam společný konsenzus, správně je v tomhle ohledu vždy názor většiny.
    5.10.2018 00:32 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To je přesně způsob vyjadřování, který neplatí. Většina prostě vždy správný názor nemá. Tady rohodně ne. A pýcha je slovo, které u sebe málokdo a málokdy vidí, navíc o většině mluvíš jen ty sám, takže komunikační faul. Názor většiny byl, že zem je plochá. Názor většiny byl, že vesmír znamená jednu galaxii. Názor většiny je manipulovatelná záležitos tak snadno, jako je snadné zlomit sirku. Nauč se lépe argumentovat v tomto směru. Zaostáváš. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Bystroushaak avatar 5.10.2018 00:43 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To je přesně způsob vyjadřování, který neplatí. Většina prostě vždy správný názor nemá.

    ..

    Názor většiny byl, že zem je plochá. Názor většiny byl, že vesmír znamená jednu galaxii. Názor většiny je manipulovatelná záležitos tak snadno, jako je snadné zlomit sirku. Nauč se lépe argumentovat v tomto směru. Zaostáváš. :-)
    To ale vůbec netvrdím. Tvrdím, že většina definuje používané termíny, či jinak řečeno, přidává význam jinak bezvýznamným symbolům. Můžeš třeba říkat žluté barvě zelená a ba co víc, může být jediný, kdo jí vidí správně díky nějakému vrozenému genu. Tím však neměníš nic na tom, že ten termín je většinou definovaný a používaný jinak.
    A pýcha je slovo, které u sebe málokdo a málokdy vidí, navíc o většině mluvíš jen ty sám, takže komunikační faul.
    Proto jsem vysloveně psal „zatímco ostatním to tak nepřipadá“. Takže ne, žádný faul. Pokud jako jediný píšeš pod každý druhý příspěvek, že se jedná o pýchu a zbytek se s tebou neschoduje, pravděpodobně ten termín blbě používáš, nebo prostě nedokážeš zhodnotit realitu.
    5.10.2018 08:00 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Dal jsem informaci, že někteří lidé tu projevují tolik pýchy až to bolí. Včetně tebe. Tedy je ta pýcha bolí. Nemám potřebu je z té pýchy dostávat. Jen si říkám, že možná ani netuší, co z nich leze.

    Další věc, nikdy nic nebude jako bylo. Tohle většinou nezkousnou ani staří ani mladí. Svět se mění a nenápadně, jak kdysi napsal Jaroslav Žák. Jsou lidé, co jsou zahleděni jen dozadu a jsou lidé, co jsou zhleděni jen dopředu. Nikdy nejsou tady a teď.

    Osobně žiji tady a teď a nemám potřebu říkat: "Jó, tyly tenkrát časy!" Když sekačka povídá, že pod blogy už tu není ta diskuse, co byla a nechodí sem lidé s tématy, co tu byly, tak se jen uculuji. Ano, mě baví napsat: "Peču žebírka a instaluji Solaris 10 a přitom mě sere, že ten driver na Nvidii, musím stáhnout a doinstalovat ho." Napíšu a vůbec mi neschází komentář typu." Ti dědku měkne mozek, že se zabýváš takovým šrotem." Takové komentáře nesvědčí ani o skromnosti ani o intelektu. A baví mě, skutečeně baví, jak se takoví pitomci tváří, jak dědka ve všem převyšují.

    Na iDnes na podobného pitomce narazím tak jednou za dva roky, tady jednou za tři minuty. To je ten malý rozdíl. Chápu, že se sem stahují lidé, kteří mají velkou inteligenci a malé sociální dovednosti, což je občas problém jak pro ně samotné, tak pro jejich okolí. A ta pýcha na ten intelekt je občas zde zaslepuje. Nepochybuji, že mězi lidmi face to face, jsou zřejmě trochu více zakřiknutí. Pár programátorů jsem v terapii měl a nebyli to zrovna lvi salonů.

    Myslím, že za dvacet pět let povolání terapeuta jsem pár lidem prospěšný byl. Dokomce i programátorům a lidem z IT jako takovým. A rád se jich na něco zeptám, když nevím. Poslouchám staré i mladé a dokonce se rád přiučím, v duchu u mladých stejně jako u starých. Tak si to můžeš přebrat, o cem že to mluvím.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Bystroushaak avatar 5.10.2018 10:01 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Dal jsem informaci, že někteří lidé tu projevují tolik pýchy až to bolí. Včetně tebe.
    Jo. Z tohohle pohledu tě je možné brát jako detektor pýchy. Co řeším já je, že máš kalibraci na kokot, protože prostě pýchu detekuješ úplně všude, i tam kde jí nikdo jiný nevidí. Výsledná informace tedy není "všichni jsou pyšní", ale "detektor pýchy se rozbil".
    Další věc, nikdy nic nebude jako bylo. Tohle většinou nezkousnou ani staří ani mladí. Svět se mění a nenápadně, jak kdysi napsal Jaroslav Žák. Jsou lidé, co jsou zahleděni jen dozadu a jsou lidé, co jsou zhleděni jen dopředu. Nikdy nejsou tady a teď.

    Osobně žiji tady a teď a nemám potřebu říkat: "Jó, tyly tenkrát časy!" Když sekačka povídá, že pod blogy už tu není ta diskuse, co byla a nechodí sem lidé s tématy, co tu byly, tak se jen uculuji. Ano, mě baví napsat: "Peču žebírka a instaluji Solaris 10 a přitom mě sere, že ten driver na Nvidii, musím stáhnout a doinstalovat ho." Napíšu a vůbec mi neschází komentář typu." Ti dědku měkne mozek, že se zabýváš takovým šrotem." Takové komentáře nesvědčí ani o skromnosti ani o intelektu. A baví mě, skutečeně baví, jak se takoví pitomci tváří, jak dědka ve všem převyšují.
    Já jsem včera rozpracoval analýzu blogů, tak uvidíme co z toho vypadne. Chodím sem skoro deset let a to že to tu chcípá je takový periodický meme, který se vynoří vždycky v okurkové sezóně.
    Na iDnes na podobného pitomce narazím tak jednou za dva roky, tady jednou za tři minuty.
    Není ale iDnes moderované? Myslím že to hraje silnou roli.
    Myslím, že za dvacet pět let povolání terapeuta jsem pár lidem prospěšný byl. Dokomce i programátorům a lidem z IT jako takovým. A rád se jich na něco zeptám, když nevím. Poslouchám staré i mladé a dokonce se rád přiučím, v duchu u mladých stejně jako u starých. Tak si to můžeš přebrat, o cem že to mluvím.
    Ale tak to já vůbec nerozporuji. Proti tobě nic nemám, ostatně jsem ti původně vůbec neodpovídal a doteď nechápu, proč si to bereš jakože to bylo cílené na tebe.
    5.10.2018 10:22 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    ostatně jsem ti původně vůbec neodpovídal a doteď nechápu, proč si to bereš jakože to bylo cílené na tebe
    Tipuju, že kvůli té větě "Jseš starej". Z kontextu se IMHO celkem bez problému dá pochopit, komu to je adresované a že to není myšleno obecně/plošně, ale stejně to asi bude trigger pro některé lidi...
    5.10.2018 08:04 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko

    dost často plynoucí z pýchy komentujících. Jen jsem mnohdy nepochopil na co až jsou tolik pyšní.

    Znalosti, které mají dnešní maturanti, jsem měl po ukončení prvního učebního oboru. … Žádné kursy, ale skutečné vzdělání. … Myslím, že zdejší vševědové, by měli potíže dosáhnout tak širokých znalostí, které mám dnes. Navíc umím si opravit cokoliv. A co neumím, jsem schopný se i v těch 67 letech naučit.

    Takže mě zdejší nabubřelost a pýcha na znalosti, kterými se zde někteří ohánějí

    pokud mají ti mladí k těm starým pocit přezíravosti,

    Je zábavné, když někdo v příspěvku měrou vrchovatou demonstruje přesně to, co v témže příspěvku vytýká druhým. Nějak mi to celé připomnělo oblíbený citát mé tchýně: "Vychovávat je nejlépe osobním příkladem. Nelze-li jinak, pak alespoň odstrašujícím." :-)

    5.10.2018 09:07 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Chápu, že se to panu Kubečkovi nemusí líbit. Ale nedá se nic dělat. On sám tím hodnocením se pouští do téhož. :-) Tím odstrašujícím příkladem.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.10.2018 09:21 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko

    Hint: všimněte si, že jsem nijak nehodnotil své schopnosti nebo znalosti a už vůbec je neporovnával s vašimi. (Koneckonců vás vůbec neznám a dokud jste nezačal psát do této diskuse, ani jsem netušil, že se tu pořád ještě vyskytujete.) Vyjadřoval jsem se jen a pouze k tomu konkrétnímu komentáři.

    Zkuste si ho po sobě přečíst s trochou kritického odstupu. Tam už vážně chybí jen "…a přes to všechno jsem zůstal až neuvěřitelně skromný." Obviňujete druhé z pýchy a v témže příspěvku se vychválíte do nebes a vysvětlíte, jak moc jste lepší než oni. I kdyby to byla pravda, stejně to působí trapně.

    5.10.2018 09:40 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Vy jste soudce, co rozhoduje, co je trapné? Mě vaše schopnosti ani nijak nezajímají, pokud se nepokoušíte mne vychovávat, urážet, pak jste mi lhostejný. Ten komentář měl souvislost a na něco návaznost. Pokud souvislosti neznáte a vyjadřujete se, můžete se cítit i trapně, ale jen za sebe, ne za mne či někoho jiného. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.10.2018 09:53 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Vy jste soudce, co rozhoduje, co je trapné?

    To si posoudí každý sám, co mu připadá trapné.

    No nic. Pokusil jsem se vás upozornit na něco, co jsem považoval za úlet. Následná diskuse mi ale ozřejmila, že to nebyl úlet a že ten příspěvek opravdu vyjadřuje váš pohled na svět. S tím se asi už moc dělat nedá, takže se o to nebudu ani pokoušet.

    5.10.2018 10:00 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Presvedcovat pana Jilka o tom, ze by se mel na sebe podivat z odstupem je jako presvedcovat o tom Donalda Trumpa.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    5.10.2018 10:06 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Ech, jsem dnes trochu unaveny - s odstupem samozrejme.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    5.10.2018 11:36 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Řerkl bych že Donaldu Trumpovi většina lidí, hlavně těch levicových nesahá ani k patám. Takže on se nemá důvod měnit a já myslím také ne. Sám se sebou umím žít. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    Fluttershy, yay! avatar 6.10.2018 18:57 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Vrána k vráně…
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.10.2018 10:50 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    On sám tím hodnocením se pouští do téhož. :-)
    Je vůbec možné ostatním vyčítat pýchu, aniž by tím člověk dal najevo vlastní pýchu? Myslim si, že ne...
    5.10.2018 11:10 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Mozne to je. Muzes, podobne jako treba editor nejakeho clanku, shrnout fakta. To mohou byt treba konkretni vyroky dotycneho nebo nazory tretich stran.

    Druha vec je, jestli si to ten dotycny vylozi jako pychu nebo jako konstruktivni kritiku. :-)
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    5.10.2018 11:38 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Napřed musíte vědět, co je kritika, co hodnocení a co informace. Myslím, že tohle rozlišení tady většine chybí.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    vencour avatar 4.10.2018 22:44 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    K tématu: Mam tak trochu podezření, že naše školství je tak nějak nepraktické. Nejsem si jistý, jak moc. Syn má učebnice na základce cca z roku 2001, takže do tisku šly ještě dřív. Přijdou mi dost povrchní a nepřesné, aspoň namátkou co jsem viděl. Pozoruju, že se učí, hlavně aby se učili. Ne souvislosti. Fakt je to biflování. 5. - 6. třída.
    Pamatuju, jak na gymplu nám jeden profesor řekl "škola vás má naučit se učit, vy blbečci, ne nějaký detaily, který rychle zapomenete". Vaše komentáře se na to taky vztahují, na nějakou orientaci v životě.
    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    4.10.2018 22:52 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Dnešní čtyřicátníci mají svět pod palcem. To už není má generace. A jak se mi zdá, ti čtyřicátníci by potřebovali pochopit, jak svět funguje. Zatím se zdá, že to moc nechápou. Matky, které se staly matkami v 35 letech se z holčiček, co měly být už dávno ženami, staly úzkostnými matkami, které svět viděly jako možnost e kariéře a zábávě, najednou mají povinnosti, jimž mnohdy nejsou sto dostát. A to mají jedno dítě. Rodiče čekají, že jim díte vychová škola a netuší, že naučit dítě žít ve světě, není záležitost školy, ale rodičů. Ale kdo má děti naučít žít, když rodiče se zmítají v neustálých pochybnostech? :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.10.2018 16:06 SKK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    K škole môžem niečo povedať celkom kvalifikovane, pretože som sa neplánovane kedysi rekvalifikovala a následne roky učila (odborné predmety, príbuzné môjmu odboru, ktoré sa dovtedy u nás na str. školách nevyskytovali a potom všeobecnovzdel. humanitné). To, čo sme pozorovali, bola z roka na rok sa zhoršujúca "kvalita materiálu". A to v dobe, keď sa veľkohubo tvrdilo, že sa do vzdelávania podľa vzoru "vyspelých krajín" zavádzajú progresívne inovácie, ktoré skoncujú s preťažovaním zbytočnými encyklopedickými informáciami a naučia decká, ako si v prípade potreby tie informácie (samostatne!!!) vyhľadať. No zdá sa, že niekde súdruhovia z DDR spravili chybu, pretože decká väčšinou ani nepochopia, čo by s čím mohlo súvisieť, keďže im akosi nestihli dôjsť na ZŠ ani základné súvzťažnosti. A stavaj most, keď netušíš, čo to most je.;-)

    Dá sa pripísať rastúci podiel dysgrafikov, dysletikov, dysortografikov, ADHD, LMD ... zhoršeniu životného prostredia, chémii v potravinách, či vplyvu výchovy vystresovaných rodičov, bojujúcich v konkurenčnom prostredí o prežitie?;-) Alebo ide o výchovnú zanedbanosť, a nie o tzv. "poruchy učenia"? Tak táto otázka nás v práci trápila. Bez presného návodu decko neurobilo nič - a to vraj malo byť po inováciách samostatné a kreatívne! Čo si ja pamätám na nás, na seba, ak som niečo neznášala, boli to presné manuály... chcela som si veci robiť veci po svojom, aj keby som mala znovu vymyslieť len fúrik.

    Máme stretko zo ZŠ. a príde aj náš 91 ročný učiteľ a 84 ročná učiteľka... boli sme za nimi doma a pozvali sme ich na ten guláš a opekačku v jednom našom blízkom národnom parku... ako za žiackych čias. To bola ešte stará škola, tí učitelia. Ale skvelí...A tie facky občas sadli.:-)
    xxx avatar 4.10.2018 23:06 xxx | skóre: 42 | blog: Na Kafíčko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Boze. Proste si lidi spocitali, ze psani blogu pro nerudny dedky na iDnesu ma malej impakt, a svoje nazory siri jinak a jinde. Thats all.
    Please rise for the Futurama theme song.
    4.10.2018 23:13 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    No, mě netrápí malá citace, nebo málo komentářů. To bych zůstal tady. Ale on je komentář a komentář a "vzdělaní" pitomci typu xxx té kvalitě nijak nepřispějí. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.10.2018 10:04 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    lidi, to to fakt necítíte, co se děje
    Ja to citim. Jsou to nova 30. leta (jak rika mnou oblibeny Varoufakis).

    Ale ma to jeste jeden aspekt. Pred ~10 lety jsme tu vedli diskuse o zmene klimatu. V te dobe o tom spousta inteligentnich lidi mluvila, byl aktivismus a tak.. Dnes vidim vsude z vice nez 50% rezignaci, nastal strasny pesimismus. Inteligentni lide tusi, ze to jde do haje.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    5.10.2018 11:52 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Pak je třeba se zeptat inteligentních lidí, proč to tak nechají jít do háje?
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.10.2018 11:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Snadná odpověď - protože tvoří menšinu a v systému postaveném na principu že rozhodujete prostá většina není možné aby inteligentní menšina byla akceschopná.
    5.10.2018 12:04 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Já mám zkušenost, že inteligentní člověk s jistou sociální dovedností dokáže ovlivnit velkou část těch "méně" insteligentních. Ty méně inteligentní jsem dal do úvozovek, protože jak se stýkám s lidmi ze širokého spektra, tak je evidentní, že těch opravdu méně inteligentních je podstatně méně, než jsou si na abíčku ti "vysoce" inteligentní ochotni přiznat. Jen ten vysoce inteligentní musí umět ono vysvětlení podat srozumitelnou formou, což je pro mnohé z nich nepřekonatelná překážka. :-)

    A pak když se ptáte na ten pocit pýchy, tak vaše poznmky a komentáře jsou přesně z toho ranku. Nejenom vaše.
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    5.10.2018 13:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Takovým lidem se říká psychopati a je lepší se od nich držet dál.

    A lidem jako vy se zas říká grafoman.
    5.10.2018 14:40 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Kapico, nastudujte si co je psychopat, než začnete plácat hovadiny. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.10.2018 12:51 Limonáda9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    čau lidi,

    nechcete sem pozvat paní Lokšovou, aby se to tady trochu rozjelo ?

    Prej dělala taky do Ubuntu a maká v IT.

    Píše třeba na twitru a fejsbooku.

    Fluttershy, yay! avatar 6.10.2018 13:03 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    To je zase nějaký případ pro psychiatrickou péči? Rokytka hadra.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.10.2018 15:10 sekacka | skóre: 1 | blog: sekblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    abych nemusel reagovat u řady poznámek, tak to dám do jednoho příspěvku.

    Pan Kysilka mínil, že zde jako filozof nemám co dělat. Jistě ne osobně, ale jsem prostě z jiného oboru. V podobném tónu se nesou i příspěvky typu, co zde mají co dělat témata, která nejsou úzce spojena s IT a že na takové blafy není nikdo zvědavý.

    Všeobecně hovoříme v této souvislosti o interdisciplinárním výzkumu, interdisciplinaritě. Přirozený odpor současné společnosti proti tomu, když se k něčemu vyjadřuje někdo jiný než úzce specializovaný odborník je dopadem vývoje vědy za posledních 250 let. Nebylo tomu tak vždy.

    V roce 1755 uveřejnil student, domácí učitel a nadšenec pro přírodní vědy anonymně článek o vzniku vesmíru. V roce 1796 (41 let později) uveřejnil podobně myšlenky na základě vlastních výzkumů Laplace. Jeho myšlenky a myšlenky onoho mladého muže o tom jak vznikají planety se nápadně shodovaly a byly v roce 1920 prokázany Edwinem Hubblem. Ten mladý muž bez řádného přírodovědního vzdělání se jmenoval Immanuel Kant - jeden z největších filozofů všech dob. (to Kantovo dílo: Universál Natural History and Theory of Heaven)

    V roce 1784 státní úředník z vevoddstvi Sasko-Výmar, který se zajímal o biologii a snažil se dokázat vývojovou teorie člověka objevil u embryonální lebky stopy zvláštní kosti (Praemaxillare) , která se běžně vyskytuje u savců. Netušil že jeho objev je již několik let znám. Ten úředník se jmenoval Johann Wolfgang von Goethe.

    Toto jsou příklady z doby, kdy ještě existovala jakási generalizovaná učenost. Něco , co bylo v antice běžné. S postupnou specializaci vědy něco takového zaniká a jak jsem se i zde v blogu dověděli, není to vítané. Přesto existují názory (ve světě), že ta interdisciplinární diskuze/spolupráce měla a možná má i něco do sebe. (v tomto okamžiku požadují někteří diskutující odkaz na takové názory a přiznám se, že to mi leze na nervy)

    Proč to vyprávím, ptají se teď někteří.

    Inu, ty diskuze zde byly v určitě době interdisciplinární. Jako bychom byli zpět v antice. Nediskutoval zde sice ani Kant a ani Goethe, ale bylo to stejným způsobem obohacující. V dnešní době, když napíše pan Jílek, že si upekl to vepřové v té remosce, tak k tomu nemůže nikdo nic interdisiplinárního přinést. Takové blogy nás nemohou obohatit. To je ta smrt, o které pořád hovořím.

    A i to statistické vyhodnocení pana Bystroushaaka nevystihuje tu pravdu zcela. Nepostihuje totiž tu kvalitu těch minulých blogů, nedokáže samozřejmě analyzovat jejich obsah. Ale např. tento blog je interdisciplinární, obohacující. Rada čtenářů právě teď hledá na wiki , kdo to byl ten Kant, kdo to byl ten Goethe. Toho Laplace už znají, toho měli většinou u zkoušky.

    Ted k tomu školství, jak uvedl uživatel vencour.

    Samozřejmě je vzdělání jedmín ze zásadních faktorů. Ale škola funguje zrovna tak, jako před 100 lety. Škola připravuje na budoucí povolání. Najděte si to v tisku, všude píšou, jak potřebujeme, aby školy připravily lidi pro ty obory, které budou v budoucnu zajišťovat fungování státu. V hospodě se lidově řekne, že je třeba zrušit ty 'zbytečné' studijní obory.

    Přitom existují výzkumy, podle kterých 60% těch povolání, která existují v době školních docházky děti zaniknou, když těm dětem bude 40 let. (kdo chce teď ten odkaz, ten mi může ...) Jenom se bohužel neví, která povolání to přesně budou.

    Samozřejmě, že se školství musí radikálně změnit. Ale to by bylo na 10 blogů. Jen taková poznámka. Pro to budoucí fungování je důležité, aby někdo uměl formulovat myšlenky za běhu. To se dá natrénovat jedině tak, že se mluví, diskutuje. Dnešní školství funguje pouze písemně. Pisemné práce, testy. Obhájit nějakou tézi v diskuzi je pro mladou generaci těžké. To není z mě hlavy, to jsem se dočetl. Ale budoucí povolání budou vyžadovat, aby se v nějaké komplexní situaci podařilo vysvětlit o co se jedná, někoho získat pro určitý záměr.
    6.10.2018 16:49 Jan Jílek | skóre: 6 | blog: Strider
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Jsou tací mezi nami, kdo ví, kdo byl Kant, Platon, Heidegger a jiní. Dokonce i tací, co četli ekonomy. I třeba o komunikaci a dalších oborech. Víte vy jste uplakaný, když lidé se nechovají podle vašich představ a nepíší, co byste si přál aby psali. Pokud jsem něco takového přinesl, měl jsem po blogem žumpu. :-)
    Čas od času jsem sražen k zemi. Ale vždy vstanu a nedovolím nikomu držet mě na zemi.
    6.10.2018 19:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Tak ještě další doplňující otázka (mam jich dost, že):

    Co takhle zkusiti jíti příkladem? ;-)
    6.10.2018 20:37 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Na tom neco je, s vetsinou toho bych dost souhlasil. Ja se ted jako pocitacovy vedec-samouk snazim dokazat P=NP. Moji motivaci je primarne zajem dozvedet se, v cem je obtiznost toho problemu.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    6.10.2018 21:03 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Jinak, ja jsem mel take rad ABCLinuxu prave z toho duvodu te interdisciplinarity, ze stejneho duvodu jsem rad citaval Slashdot a dnes ctu HackerNews - i pres ten nazev a zamereni je tam spousta diskusi o zajimavych vecech.

    Taky muzu doporucit v anglictine Slate Star Codex.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    9.10.2018 11:17 hexagon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Dej vedet az to dokazes :-) Clovek by si intuitivne myslel ze dokazat P != NP bude super snadne... Zvlastni ze se to jeste nikomu nepovedlo :-)
    JiK avatar 9.10.2018 19:15 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Moji motivaci je primarne zajem dozvedet se, v cem je obtiznost toho problemu.
    A v cem je tedy obtiznost toho problemu?
    10.10.2018 09:59 JS1 | skóre: 2 | blog: intuition_pump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    Zatim se mi zda, ze v nicem, a P=NP. (Mam silneho kandidata na polynomialni algoritmus.)

    Ale zatim opravdu nevim, pro uplny dukaz potrebuji vyresit jisty (pomerne maly) co-NP problem. Pokud tento problem rozhodnu tak, ze plati, pak si myslim budu mit kompletni dukaz, ze P=NP. A pokud jej rozhodnu, ze neplati.. V zasade mam posloupnost stale obtiznejsich co-NP problemu, ktere je treba rozhodnout. Pokud by nejaky z techto problemu v teto posloupnosti platil, pak P=NP. Pokud zadny z nich neplati, vysekam z nich posloupnost cim dal tim obtiznejsich uloh v NP a budu tak mit silneho kandidata na dukaz P!=NP v podobnem stylu dukazu jako u DPRM teoremu.

    Takze doufam, ze ten co-NP problem plati, a P=NP. Pokud neplati, bude to znamenat, ze budu ty co-NP problemy muset resit tak dlouho, dokud nejak intuitivne nepochopim prislusnou posloupnost obtiznych uloh, a pak to bude jeste hodne prace.
    Lidstvo čelí v tomto století hrozbě civilizačního kolapsu. Podpořte hnutí klimatickakoalice.cz!
    Bystroushaak avatar 7.10.2018 02:47 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Proč zemřelo abíčko
    A i to statistické vyhodnocení pana Bystroushaaka nevystihuje tu pravdu zcela. Nepostihuje totiž tu kvalitu těch minulých blogů, nedokáže samozřejmě analyzovat jejich obsah.
    Jejich obsah samozřejmě zanalyzovat jde, jak na počty code boxů, rozvětvení vět, sentiment, počet citací, zpětné odkazy na blog a další věci. Jen mi to nepřišlo potřeba.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.