abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Zvlastnosti SUSE 9.3

    13.11.2005 16:02 | Přečteno: 1073× | Linux

    Po vice jak 2 letech me koupe noveho disku konecne donutila k reinstalaci stroje. Duvody, proc reinstalace a ne upgrade, jsou podruzne. Jako opravdu dlouholety spokojeny uzivatel SuSE jsem hodlal zcela logicky v tradici pokracovat ;-)

    Uz pri stahovani obrazu medii me prekvapil rozdil mezi jednotlivymi verzemi distribuce. Po podrobnejsim pruzkumu odlisnosti jsem zvolil verzi na CD. Neobsahuje oproti DVD x86-64 architekturu, kterou ale nepotrebuji, ale za to obsahuje napr. jazykove balicky pro slovniky, coz je pro me dulezitejsi.

    Prvni instalaci 9.3 jsem neprovadel u sebe a narazil jsem na prvni potiz. Uz instalator mi zatajil pritomnost nekterych balicku - chybelo mi treba wdm nebo unix2dos. Po instalaci jsem overil MD5 sumy a zjistil, ze prvni CD nesedi a tudiz jsem si zanadaval do blbcu, stahl CD znovu a overil ho MD5 sumem - nejlepe si pamatujeme chyby zpusobene vlastni blbosti, ze ;-) "Zatajene" baliky jsem tedy prisoudil vadnemu archivu na CD.

    S tedy jiz overenymi CD jsem se nasledne pustil do instalace u sebe. A situace se opakovala - opet zatajene baliky :-( Nejdrive me napadlo, ze CD jsou skutecne orezane, ale po "rucni" prohlidce a po projiti FTP jsem zjistil, ze balicky na mediich jsou (jak CD, tak FTP). Takze, pokud YaST tvrdi, ze neco nenasel, projdete si jeste media a zkuste si ho najit, dost casto totiz uspejete. Z toho, co jsem vygooglil mam pocit, ze nejsem jediny s timto problemem, pokud mate nekdo podobnou zkusenost, tak se podelte v diskusi.

    V souvislosti se zatajenymi balicky me napadla jeste jedna vec. Balicky vztahujici se ke KDE, Gnome a dalsim aplikacim, ktere SUSE zda se uprednostnuje, nikdy nezmizely. Uz jsem si chvili myslel, ze to neni bug, nybrz feature ;-) Ale prijde mi to hodne divne.

    Dalsi veci, ktera me neprijemne prekvapila je zvysene mnozstvi zavislosti. Je to temer odporne. Pro nainstalovani aplikace postavene na GTK je zapotrebi nakonec i kdebase :-( Opravdu silene. Nepouzivam ani KDE, ani Gnome, presto je musim mit oboji nainstalovane v plne funkcni podobe. Prestava se mi to libit a zacina to byt silny duvod opusteni me doted oblibene distribuce. Nebudu soudit predcasne, pockam si jeste na finalni 10.0 a jeste si take zkontroluji funkcnost treba Oracle pod necertifikovanymi distribucemi - jeste devitkova rada Oracla na jinem distru nez SuSE nebo RedHat byl opravdu porod (on to tedy byl porod i na nich ;-) ).

    Dalsi novinkou v SUSE 9.3 je chybejici podpora mp3 v zakladni instalaci. SUSE neni jedine distro, ktere toto zavedlo (100% jsem si jisty jeste u Fedora Core 4). SUSE to resi updatem pres 'Online aktualizaci'. Staci si nechat zobrazit vsechny instalovatelne updaty a objevi se 4 'Multimedia pack' a hned v prvnim je knihovna s kodekem pro prehravani mp3.

    Abych jen nehanel, tak nove SUSE musim pochvalit v rychlosti. Je nutne si uvedomit, ze jsem preskakoval ze SuSE 9.0 na SUSE 9.3, cili doslo k povyseni kernelu a gcc. Behem hodiny jsem provedl vymenu, takze zmenu bylo mozne opravdu citit. Nejvice je to poznat pri prepinani virtualnich ploch - aplikace se objevuji okamzite, jejich prekreslovani (az na vyjimky typu Eclipse) neni znat. Uzivatele FC4 a dalsich aktualnich verzi dister ale myslim hlasi to same, takze je to jev vseobecny. Nijak ho to vsak nesnizuje :-)

    Konfiguracni soubory prenesene z predchozi instalace take nepotrebovaly upravovat a system nabehl a fungoval ihned tak, jak jsem byl zvykly. Doufam, ze toto zustane i po prechodu na novou majoritni verzi.

    Male a velmi subjektivni zhodnoceni na zaver:
    Pozitiva:

    Negativa:

    Celkove jsem vsak se systemem spokojeny, slape jako hodinky uz nekolik tydnu, aniz bych zaznamenal nejaky vazny problem. Uvidime, co lepsiho a krasnejsiho nam prinese verze 10.0 :-)

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    13.11.2005 16:26 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zvlastnosti SUSE 9.3
    Nechci rýpat, ale desítka vyšla už někdy před měsícem. Veselé stahování vinšuju .o)
    ^D
    13.11.2005 16:33 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zvlastnosti SUSE 9.3
    Ja vim :-) Tenhle blogspot jsem taky zacal psat pred par tydny (nebo mesici? ;-) Neoplyvam totiz moc casem). Ale zase, kdyz uz jsem to napsal, tak jsem to dorazil a zverejnil. K desitce se doufam dostanu ted behem prodlouzeneho vikendu na notebooku, tak se podelim o zazitky.

    Zajimave je, ze na opensuse.cz se mluvi pouze o 10.0 RC1 ... neusnuli tam trosku?
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    13.11.2005 21:24 moira | skóre: 30 | blog: nesmysly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zvlastnosti SUSE 9.3
    A presny tento system pevnych zavislosti je duvod, proc nemusim binarni distribuce. Ona vetsina lidi si mysli, ze gentooiste onanuji nad kompilaci. Ale ono jde predevsim (alespon me) o svobodu - nic jako kdyz chci tohle, musim mit jeste tohle a tamto neexistuje. Zavislosti jsou dynamicke, podle toho co ja chci a ne podle toho, co si autor distra myslel, ze budu chtit. Ale tak nechci zadnou flame, jenom se mi zrovna hodil clanek a autorova zminka o zavislostech, abych to sem prihodil.
    Překladač ti nikdy neřekne: "budeme kamarádi"
    14.11.2005 10:02 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Zvlastnosti SUSE 9.3
    Ja sam Gentoo take pouzivam a velmi mi vyhovuje, ze system obsahuje pouze to, co ja chci. Bohuzel jsem na Gentoo nerozbehl prave treba zminovany Oracle. Dalsi nevyhodou je uvodni casova investice. Na druhou stranu si myslim, ze ta se za jistou dobu vrati, protoze je mozne udrzovat system prubezne aktualni a neni nutne jednou za cas reinstalace, ci narocny jednorazovy upgrade. Nema nekdo zkusenosti s nasazenim Gentoo-hardened v produkcnim prostredi?
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.