abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 734 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Strasti pri instalaci

    12.11.2006 22:11 | Přečteno: 1532× | Linux

    Aneb o tom, jak se nespolehat na nadstavbove nastroje a vubec jinak blbnouti.

    Vezmu to pekne od zacatku. Pred nejakou dobou jsem si poridil novy vetsi disk. Protoze si prilis nerozumel s mym stavajicim diskem a oba fungovaly jenom, kdyz novy byl jako master a stary jako slave, tak jsem byl donucen preinstalovat. Tehdy jsem nainstaloval na zacatek disku (jinam to nejde) Win98, kvuli tem par hram, ktere vlastnim (o rozbihani ve Wine az jindy). Vse fungovalo na poprve k moji relativni spokojenosti.

    Pred par tydny jsem si koupil dalsi vetsi disk. Zapojil jsem ho opet jako master a chtel jsem provest podobnou instalaci, jako v predchozim pripade - tedy s Windows (temer) na zacatku. Jenze tentokrat Win XP. Protoze Win XP uz nemusi byt uplne prvni na disku, dal jsem pred ne malou partition pro /boot. Reboot a instalace Windows. Nevim proc, ale instalator Windows tuto malou partition vzdycky rovnou zformatoval na FAT, takze kdyz jsem ji pak v linuxu zmenil na ext2, tak Windows nenabootovaly s hlaskou NO_MOUNT_POINT a mrtvo. Ozelel jsem tedy malou partition na /boot a nainstalil Windows jako prvni. Pote jsem udelal jen minimalni bleskovou instalaci SUSE, jestli vse funguje, a vse bylo OK. Oba systemy nabehly.

    Kdyz vse fungovalo, dorozdelil jsem disk a doinstaloval zbytek systemu a co jsem potreboval. Reboot, SUSE bootuje, Windows ne a moje oblibena hlaska NO_MOUNT_POINT. Trochu me to prekvapilo a premyslel jsem, co jsem udelal spatne. Rekl jse si, ze jsem asi omylem nechal zapsat GRUB na partition Windows misto primo na /dev/hda. Nasledovala dalsi iterace (instalace Windows a linux) ... a se stejnym vysledkem. Pokazde, kdyz Windows nenabootovaly timto zpusobem a instaloval jsem je znova, tak v jejich instalatoru se disk zdal jako uplne prazdny. A videl z celeho 300 GiB disku jen 130 GiB. Nebylo mi jasne, proc se predchozi instalace povedla a po naslednem pokracovani uz ne. Nasledovalo nekolik iteraci pokusu a omylu, az me to trklo. Zkusil jsem smazat partitiony, ktere presahovaly onech 130 GiB, ktere videl instalator Windows. A Windows nabootovaly. V tu chvili jsem proklel Microsoft, jeho vyvojare, jeho vedeni a sebe, ze jsem na to neprisel driv.

    Nasledovalo stazeni Win XP SP2, nainstalovani, vytvoreni partition pres magickych 130 GiB a vse slape. Toto chovani jsem opravdu necekal a ztratil jsem tim nekolik dni laborovani. Toto opravdu nechapu. Abych mel jistotu, vytahl jsem stare CD s Red Hatem 7.1 (datum na CD je duben 2001), u ktereho si pamatuji, ze jsem ho mel jeste pred vydanim Win XP, nabootoval a fdisk videl cely 300 GiB disk i se vsemi partition. Tak mi soudruzi z Redmontu nevykladejte, ze to nejde.

    Po prekonani prvni prekazky - tedy chybejici datove partition na prvnim disku jsem se jal vytvaret LVM oddily, abych si toho mista mohl uzivat pekne v celku. Na prvnim disku jsem si vytvoril LVM oddil, vytvoril skupinu, vytvoril logicky oddil a na nem partition s FS ext3 (ze pujde zvetsit jsem si pred tim precetl, a ze musi byt odpojena mi nevadi). To cele jsem si naklikal v YaSTu, protoze jsem to chtel mit rychle a bez prace a protoze uz se mi to pred tim povedlo pri instalaci jinych stroju (jenze u tech jsem jeste neresizoval partition, ale nebudeme predbihat). Nasledovalo kopirovani dat z druheho disku, smazani tamnich partition, vytvoreni LVM partition, pridani do skupiny, zvetseni logicke partition a rozsireni vlastni ext3 partition. A v tuto chvili mi YaST vrazil nuz do zad. Rozhodl se pouzit na zvetseni ext3 partition tool urceny pro ReiserFS (autori YaSTu pravdepodobne pocitaji s tim, ze clovek ponechava vychozi konfigurace FS a pouziva ReiserFS). Tool samozrejme selhal a z jakehosi mne zahadneho duvodu s sebou vzal i LVM - asi se YaST pokusil vratit do jakesi predchozi zname konfigurace a to se mu taky nepovedlo. Vysledkem byl zmizela logicka partition a muj pot na cele.

    Takze Google. Stranky projektu LVM, dokumenatce, cteni, nalezeni kapitoly s problemy a nalezeni moznosti obnoveni predchozich stavu, diky zalohovani jedntolivych konfiguraci - v tuto chvili jsem vychvaloval autory LVM do nebe ;-) Konfiguraci LVM se povedlo obnovit, partition s daty pripojit a ja premyslel co dal. Protoze jsem toho nemel dost, rekl jsem si, ze vyzkousim JFS. Zmensil jsem logickou partition na puvodni 1 disk, smazal LVM partition z druheho, vytvoril partition s JFS a zacal kopirovat vsechna data. Po par minut chyba - soubor nejde precist. Ja pitomec tu logickou partiton na prvnim disku zmensil moc - nekde jsem se prehledl. Trocha nadavani do blbcu (samozrejme sobe) a premysleni, co dal. Rekl jsem si, ze by tam ty data mely porad jeste byt, takze jsem logickou partition zvetsil - tentokrat presne a zkusil kopirovat poskozene soubory - a vse slo :-) Pozehnal jsem bozskemu Tucnakovi a s experimentovanim s partitionami a filesystemy jsem pro jistotu skoncil ;-)

    Vratil jsem se tedy k Windows, doinstaloval jsem tam ovladace a rozhodl se zprovoznit dual head. Uz to nemam silu popisovat, ale nepovedlo se. Ani za nic to nechce fungovat, jako by monitor na DVI neexistoval. Navic se to hned po instalaci chova tak stupidne, ze nemit monitor i na analogu, tak si myslim, ze neco odeslo. Behem instalace funguje monitor na DVI a po druhem restartu - myslim, ze to uz je normalni nabeh systemu se to rozhodne fungovat na analogu. Kdyz se mi to stalo poprve, tak jsem 2 dny laboroval, co se tomu deje - tenkrat jsem ten monitor na tom analogu jeste nemel. Drive jsem mel Radeon 8500 a ten dual head na Windows jsem nakonec nejak ukecal, ale moc spolehlive to nebylo, na hry se to muselo vypinat, pak to nechtelo znova nabehnout a muselo se restartovat a dalsi lahudky. Takze litost, ve Windows s Nvidii jen jeden monitor - a navic ten, ktery nemam pred sebou, ale doprava, takze si budu vytacet krk :-(

    Vratil jsem se do linuxu a ze si taky nainstaluju Nvidia ovladac, zkopiruju zazalohovane konfiguraky Xorg a pojedu. Mirne se to zkomplikovalo, protoze aktualni driver od Nvidie pro SLES, chce aktualnejsi jadro, nez je na CD. Jal jsem se upgradovat a narazil na bug v SUSE 10.1 s nefunkcni aktualizaci. Google poradil, stahl a upgradnul jsem prislusne balicky - alespon jsem se naucil zachazet s applydeltarpm :-) Musim rict, ze tohle je zatim jedina vada, kterou jsem v SUSE 10.1 zaznamenal. Pro me je to v kategorii blbin, se kterou si rychle poradim, ale docela me to u SUSE zklamalo - nefunkcni zakladni prvek systemu si u nich nepamatuji a neznaly by si s tim asi neporadil - i kdyz ... RPMcka jdou instalovat i z konquerora, takze mozna i jo - hlavne, aby nemusel do CLI. A Xorg zafungovali presne jak jsem predpokladal. Po nakopirovani konfiguraku a restartu X serveru vse nabehlo a dual head byl funkcni - proste krasa :-)

    A zaverecne shrnuti. Windows me opet na.... na.... nadzvedly ze zidle. Opravdu si priste ty disky budu rozdelovat rucne, partition budu resizovat taky rucne a vubec priste nebudu liny a nejdriv si ten manual nastuduju. Slibuju ;-) Naucil jsem se pracovat s LVM a applydeltarpm, o zadna data jsem neprisel, i kdyz to nebylo nic duleziteho. Ta dulezita data lezi na mirror RAIDu a jeste jsou zkopirovana na dalsi disk a notebook.

    Dopadlo to nejak podezrele dobre ... asi si smazu nejaka dulezita data, aby to melo stavu :-D

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    .. avatar 12.11.2006 23:13 .. | skóre: 4 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    Pri saskovani se zmenami velikosti fs (a podkladovych partisen) se mi osvedcil postup ze fs zmenensim na o neco mensi velikost nez je zamyslena, zmensim partistnu a potom zvetsim fs na presnou hodnotu (coz ma u resize2fs tu krasnou vyhodu, ze staci spustit bez parametru, a on krasne expanduje na celou partsinu). Usetrim se tak strasti s nepresnymi vypocty ;).
    13.11.2006 14:53 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    Kdybych byl byval pouzil ReiserFS, tak se mi toho pulka nestala a nebylo by o cem psat ;-)
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    13.11.2006 00:30 jesta.net | skóre: 6 | blog: Linux, Open Source a velke firmy... | Plzen
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci

    Nic proti, ale nejak jsem nepochopil proc stale jeste trvas na instalaci windows na pocitaci. Vsechno si to jenom ztezujes.

    Kdybych (nedej boze) mel tu potrebu mit i MS na pocitaci, tak to resim rozhodne vlastnim diskem pro win (investice do maleho disku + suplik), pripadne vmware player - na to spusteni si explorera to nemusi byt nijak rychle. Ono to samozrejme jde, a jsou lidi ktery to i rozchodili..... ale jsou i lide, kteri nosi kosmodisk, ze... :-)

    Hodne se tesim, az mi konecne jednou oznamis, ze jsi i k tomuhle dosel a ze uz na zadnym svojem stroji nemas dualboot do win, protoze ti to za tu namahu nestoji :-)

    You have to place another order in GORDON
    David Watzke avatar 13.11.2006 06:42 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    No, já tu mám virtuální WinXP na tátovo francouzštinu Landi a na pokusy :-D a pak na jenom zapadlém oddíle, to když potřebuju updatnout firmware - to prý ale jde i přes VMware, ale posledně se mi to nezdařilo. Příště si s tím zkusím pohrát a třeba už ani nebudou potřeba. Stejně do nich _vůbec_ nebootuju.
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    13.11.2006 14:52 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    Vis dobre, ze na pracovnim booku Wokna nemam a to ani ve VMwaru. Jenze musim testovat jednu blize nespecifikovanou zlobivou aplikaci a navic ted se budu muset podivat na .NET :-(

    No a tesis se zbytecne, ja uz jsem i na tyhle masine byl bez Windows ... a nijak mi to nechybelo, ale casy se holt meni :-(
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    13.11.2006 10:06 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    windowsu nevadi ked nie su prve. ze ty si aj tej prvej particii nastavil boot flag?
    13.11.2006 14:49 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    S boot flagam jsem si taky hral. To uz jsem vcera vecer zapomnel napsat. Problem byl opravdu v te partition vetsi, nez Windows dohledly.
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    13.11.2006 15:01 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    tieto limity sa tykaju biosu, nie? a to sa jedna o hodne stare biosy. alebo to moze riesit aj radic do PCI.
    13.11.2006 15:46 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    BIOS vidi 300 GiB disk, i ten druhy 250 GiB. Tady problem neni. A ja kjsem psal - i ten 5,5 roku starly RedHat s tim nema potize.
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    13.11.2006 16:48 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    to je jasne, ze bios vidi, inac by si stym velmi nepohol :) ale ze nevie nabootovat z particie za urcitym limitom. stare biosy dokoca maju podporu len obycajneho LBA, alebo dokonca este aj nejakeho okresaneho (napr. vidi len 30GB)

    a len tak BTW, preco by s tym mal mat 5.5 roka stary Linux problem? to uz bola vsade podpora LBA 48
    kotyz avatar 13.11.2006 17:44 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    win nt, 2000, xp a 2003 sice nemusi byt nainstalovany na prvnim primarnim aktivnim oddile disku (cili C:), nicmene tam musi mit zavadec (asi 3 soubory - ntladr, boot.ini a snad este neco). bez toho to chodit nebude, opravdu ne. takze je sice mozny mit na C: win98 a nekde dal xp, ale ty si na to C: ulozi ty svy tri soubory a hotovo. neni-li tam oddil typu fat/ntfs pak smula. proste ty win dejte na zacatek (na C: ve win terminologii) disku a no problema.
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    kotyz avatar 13.11.2006 17:48 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    a zavadec dat do mbr. kdyz se da nekam jinam, tak to muze ale taky nemusi funguvat. znam cloveka co s tim ma staly problemy. tri disky, ten treti na extra radici, na prvnich dvou wokna a data a ten treti volnej na experimenty s linuxem. maloktery distro se tam povedlo dostat - zavadec byl vecnym problemem ...
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    14.11.2006 14:02 tomm | skóre: 7 | blog: tomm's software | Sokolov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    Tak to u me nakonec dopadlo - Windows jsou nakonec prvni na disku, aby bylo mene problemu.
    GUI existuje jen proto, aby se veslo vice terminalu na jednu obrazovku ...
    27.3.2007 20:21 Roman
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Strasti pri instalaci
    jednodussi,bezpecnejsi,bezvirovy system:

    debian, QEMU, kQEMU, WinXP a kdyz uz si konecne udelam v komercni bance prevody,tak je zase krasne v tom okne killnu a mam pokoj a nemusim rebootovat, prepinat systemy,odlogovavat se ze skypu,ICQ atd.

    Jinak podotykam, ty PO******SRANE widle mam jenom na disku jenom DIKY soudruhum z KB..Aspon ze Essox jede pres WINE a IE6 emulaci a ActiveX,ale i tak je to jako nohou se skrabat na hlave... Az nekdo rozchodi JAVU na IE6 pres WINE tak,aby CHODILA tak i ten QEMUlator dam do kose..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.