abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    21.4. 19:11 | Komunita

    Thunderbird 128, příští major verze naplánovaná na červenec, přijde s nativní podporou Exchange napsanou v Rustu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    21.4. 04:44 | Komunita

    Byly vyhlášeny výsledky letošní volby vedoucího projektu Debian (DPL, Wikipedie). Novým vedoucím je Andreas Tille.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    21.4. 00:11 | Nová verze

    Po osmi měsících vývoje byla vydána nová verze 0.12.0 programovacího jazyka Zig (GitHub, Wikipedie). Přispělo 268 vývojářů. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    20.4. 23:55 | Pozvánky

    Poslední měsíc byl plný zajímavých akcí, o kterých Vám bastlíři z projektu MacGyver mohou povědět, protože se na ně sami vydali. Kde všude byli, ptáte se? Objevili se na Installfestu, Arduino Day, Hackaday Europe a tajném srazu bastlířů z Twitteru. A z každé akce pro vás mají zajímavé poznatky.

    … více »
    bkralik | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 670 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    VSE II

    9.12.2006 18:31 | Přečteno: 2072×

    Pokracovani prvniho prispevku, tentokrat v mene provokativnim stylu. Odpovim na par prispevku a priznam ze bych se na matfyz docela rad vratil :-)

    Takze predem moje realie, studoval jsem rok na matfyzu fyziku. Nekde kolem tenzoru me to prestalo bavit, zaklapl jsem skripta a sel na prijmacky na ekonomku. Take ferove priznam ze jsem na to nemel. Trochu jsem take koketoval s FELem, ale zde (kolem roku 2001) bych prvni dva roky nesahl na klavesnici.

    Skolu studuju kvuli prachum. Sny me presli v prvnim rocniku matfyzu. Pokud nekdo sel na skolu kvuli snum, tak vetsinou tvrde narazi, ja mu jen preju aby se to stalo co nejdrive, cloveku to usetri nekolik let. Klise "na penezich nezalezi" platilo mozna za komousu, tehdy opravdu zadnou hodnotu nemeli. Jak ale rika Landa "i ten nejtvrdsi skinhead musi platit slozenky"

    U informatiku neni rozdil mezi snem a prachama tak velky, je o nas zajem. Absolventi psychologie/sociologie a dalsich pseudoved dneska plni urady prace, v lepsim pripade si najdou praci jako podrztazka.

    Pokud bych ale zustal u sveho snu a dostudoval matfyz, tak dneska nastoupuju jako astronom - asistent s naprosto smesnym platem. V okamziku kdy by prisla rodina, musim s tohle praci seknout. Tim ze jsem odesel, se paradoxne muzu dneska astronomii venovat s vetsim nasazenim a intenzitou. Take mohu svou byvalou hvezdarnu finance podporovat...

    Na ekonomku jsem sel, protoze jsem potreboval titul, velka vetsina zamestnani proste vyzaduje "third degree education". Ale musim uznat ze me neco i dala. Pokud ma clovek full time job, tak to rozhodne neni skola, ktera jde zvladnout "s prstem v zadku". Napriklad UCTO 2 jsem delal nadvakrat :-)

    Kdybych mel jit znovu na vysokou, vyberu si bakalare na nejake ciste informaticke skole, asi FI MUNi, matfyz mozna take, FEL rozhodne ne, porad je to hlavne elektrotechnika. S magistrem nema cenu ztracet v IT cas, je to mlady obor a vitr se meni prilis rychle. Neco jineho je magistr v kombinaci s jinym oborem (elektro, matika...). Momentalne uvazuju dostudovat magistra zde v Galway. Zatim to vypada na nejakou kombinaci fyziky a matiky.

    Co se tyce problemu matfyzaku a FELaku s hledanim prace, zde jsem prestrelil. Take uznavam ze uroven prumerneho absolventa informatiky na ekonomce za temito fakultami zaostava.

    Reagoval jsem, protoze hodne lidi povazuje vsechny ekonomaky za IT odpad. Mezi spoluzaky mam hodne lidi od "IT nerdu" az po zmrdy neschopne zapnout pocitac.

    Mam toho jeste hodne na srdci, ale pro dnesek skoncim.

    PS2: ja na gramatiku fuckt seru. Je rozdil psat zapis 10 nebo 60 minut. Jsem imbecil s IQ 80, tak moje hlody nectete.        

    Hodnocení: 57 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    9.12.2006 18:39 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Hm, tento prispevek skoro jako kdyby psal nekdo uplne jiny nez ten predchozi :-) Az na drobne vyhrady souhlasim :-)
    ^D
    9.12.2006 21:57 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Budte k sobe prosim uprimna - pripada-li vam tento prispevek prijatelnejsi, neni to spise pouze proto, ze tentokrat je k vasemu egu setrnejsi a neshazuje vas MATFYZ?

    Me pripadal utocny a zbytecne sebevedomy i ten minuly prispevek, prestoze s matfyzem nemam nic spolecneho, a o to vice utocny mi pripada tento, ktery se dotyka pro zmenu zase meho ega tim, ze obor ktery miluju oznacuje za pseudovedu.

    Mimochodem, taky si myslim, ze treba prave sociologie nebo psychologie jsou dnes vyborne joby, zvlast v souvislosti s informacni technologii - front svych byvalych spoluzaku na uradech prace jsem si rozhodne nevsimnul a timto znovu dekuju Prof. Rabusicovi, v jehoz kurzech o SPSS a statisticke analyze jsem prosel peklem a diky tomu dnes umim neco, za co se alespon tady kde jsem plati velmi pekne penize.

    Nesouhlasim i s predstavou "sny NEBO penize, jedno nebo druhe" - ja osobne mam tu zkusenost, ze v mem okoli vydelali nejvic ti lidi, kteri nesli za penezma ale za svym snem, za tim co je nejvic bavilo.

    Silackost, s jakou jsou tady osobni nazory typu "s magistrem nema cenu ztracet v IT cas" pronaseny jako univerzalni pravdy mi take nepripada jako neco, s cim bych souhlasil...
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    10.12.2006 11:29 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Autor vychazi z pohnutek, ktere jsou mi cizi, ale IMHO z nich pak dochazi k celkem logickym zaverum. Tomu dokazu rozumet. Ne, ze bych souhlasila s tim, co si mysli - ale souhlasim s tim, ze to co si vybral, dava smysl. (Priklad ze zivota: Mame v SUSE v tymu jednoho astronoma z matfyzu, ktery se ucil programovat vicemene az u nas ve firme. Tomu by ta ekonomka asi byvala z kratkodobeho hlediska mnohem uzitecnejsi, kdyz se nakonec stejne rozhodl stat programatorem. Nakonec se ale ukazalo, ze i fyzika z matfyzu je vyborna pruprava pro to, aby se clovek naucil se ucit.)

    V minulem prispevku se mi zdalo, ze ctu jenom nesmysly... to, co pise ted, urcite muze fungovat. Jit za svym snem chce odvahu a silnou vuli, ne kazdy se na to citi. Odhadnout sve schopnosti a rozhodnout se, ze se na neco proste necitim, tedy IMHO neni spatna volba. (Mimochodem, pokud se chce nekdo stat astronomem a zustat doma, nebude mit na ruzich ustlano. To prosim povazuju za univerzalni pravdu.)

    Nutno ovsem rict, ze cely jeho prispevek beru za to, cim je - jeho nazor. Jestli neco povazuje za univerzalni pravdy nebo ne jsem nezkoumala, spis jsem se proste zabyvala tim, co si mysli. I kdyz tedy, zrovna veta "s magistrem nema cenu ztracet v IT cas" muze byt zatracene pravdiva - pokud si clovek vybere treba na matfyzu nejake softwarove inzenyrstvi, udela doopravdy IMHO lip, kdyz jde pracovat rovnou, bude delat totez a rovnou za penize (pokud ale ziska magistersky titul za to, co mu nekdo zaplati, je to jeste prijemnejsi - a zadna velka vyjimka :-)). A ne kazdy se chce zabyvat teoretickou informatikou, formalni lingvistikou a podobnymi krasnymi vecmi, ktere nam nase skola nabizi.

    K tomu, ze oznacuje psychologii za pseudovedu, vyhrady nemam, protoze se necitim schopna to posuzovat. Videla jsem "psychology," az by se chtelo prikyvnout, ale predpokladam, ze jsou mezi nimi i lide, kteri skutecne neco umeji... a ze je neni videt jenom proto, ze maji dost sve prace.
    ^D
    Max avatar 9.12.2006 18:43 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Jsem imbecil s IQ 80, tak moje hlody nectete

    Proč jsi to nedal na začátek? Takhle to trochu ztrácí význam ;-), leda, že by to tam bylo jen tak, aby se neřeklo ...:)
    Zdar Max
    PS: FEL se docela dobře mění, co vím, moc tam těch počítačových oborů dřív nebylo, teď je jich tam celkem slušně, ale elektra stále víc (možná proto, ře je to fakulta zaměřená na elektro :D )
    Měl jsem sen ... :(
    9.12.2006 19:22 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    S magistrem nema cenu ztracet v IT cas, je to mlady obor a vitr se meni prilis rychle.
    Toto je právě ten rozdíl mezi tvým pohledem na VŠ a tím, co skutečně dělají (a mají dělat). Vysoká škola ti má dát především teoretické a ne praktické základy. No a teorie z IT je docela stará. Navíc má tu výhodu, že věci jako Turingův stroj, nebo třídy složitosti algoritmů, základní datové struktury a podobné věci v žádném případě nezastarávají. Mění se jen technologie, v nichž se to implementuje, nicméně princip je pořád stejný.

    Můžeš argumentovat tím, že znalost problému zastavení Turingova stroje ti na chleba nevydělá, jenže právě toto je věc, díky které se možná nebudeš muset mořit s vymýšlením nějakého algoritmu, když bude jasné, že to tak prostě nejde. Stejně jako se budeš intuitivně vyhýbat různým výpočetně náročným algoritmům a nebudeš pronášet perly jako vždyť počítače jsou dneska rychlé ...

    Mnoho lidí jde na vysokou za vidinou nějakých praktických znalostí, ale ty jsou (a nejen v IT) skutečně k ničemu, protože zastarávají neuvěřitelně rychle. To, co zůstává, jsou ty zatracované teoretické znalosti a principy. Takže (alespoň technická) vysoká škola se studuje pro ideály. Pro prachy a praktické znalosti se dělají různé kurzy, školení a certifikáty ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    9.12.2006 19:48 pasmen | skóre: 45 | blog: glob | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Jenze v praxi nebudes moc casto vymyslet nejaky novy algoritmus. Jak jsi rekl, IT jako teoreticka veda je obor dost stary na to, aby se zakladni algoritmy museli stale jeste vymyslet od piky. To, co te v praxi ve velke vetsine ceka je aplikacni programovani typu "potrebuju naklipat tenhle formular" nebo "vytvorte interni databazi firemnich dokumentu s hezkym GUI". Mozna jsem mimo, ale tohle je muj pripad a co jsem se tak bavil se znamymi z oboru, je to nemlich to samy. Skola jako takova se asi nedela pro prachy. Ale i to zalezi na uhlu pohledu. Napr. me v praci rekli, ze pokud dodelam skolu, do mesice dostanu 6k navrch, jinak ze je otazka zvyseni platu ve hvezdach. Nehlede na to, ze na pohovoru se na diplom divaji jako na jistotu znalosti. I kdyz tohle nebyl muj pripad kdyz jsem hledal praci, rikaji to vsichni okolo me vcetne meho soucasneho sefa. Rikal ze prede mnou prislo na pohovor asi 10 fousku, samy certifikat ale tim to haslo. Takze souhlas: skola jako takova se primarne pro penize nedela, zatimco kurzy a certifikace nejsou o nicem jinem.
    msk avatar 11.12.2006 14:31 msk | skóre: 27 | blog: msk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Napr. me v praci rekli, ze pokud dodelam skolu, do mesice dostanu 6k navrch, jinak ze je otazka zvyseni platu ve hvezdach.

    Tak z tohto komunistickeho prezitku je mne osobne akurat kurevsky na grcanie. Co z toho titulu ten zamestnavatel bude mat? Alebo je to len pre dobry pocit? Alebo ide o konkurencnu vyhodu vo svete podobne primitivne zmyslajucich zakaznikov? Fuj, zase som sa vytocil ... :) Ja som vysku nestudoval a uz ani nebudem, nemam na to enegriu, cas, ani nervy. Vo fachu som uz od strednej skoly a postupne som od hardware-istu cez admina dosiel az k programovaniu. Co konkretne by mi teraz mohla VS dat ( co nemozem ziskat inym sposobom, napr. samoukou, skolenim ( aj ked povedzme si na rovinu, IT skolenie v byrokraciou prerastenej firme je zvacsa o tom, ako v uml kreslit chlieviky ) ), naozaj netusim...
    9.12.2006 20:18 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    základní datové struktury a podobné věci v žádném případě nezastarávají
    No nevím, jak tyhle věci přežijí DNA nebo kvantové počítače? Vůbec paralelizace může poslat do důchodu hodně algoritmů. Třeba iterativní metody jsou z principu neparalelizovatelné.
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    Josef Kufner avatar 9.12.2006 21:19 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Paralelizace? Nu což, tak se nabude na dvou procesorech dělat jedna věc, ale dvě... ono propočítávat zvlnění okna taky něco veme :-D
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    9.12.2006 22:44 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    DNA počítač není nic jiného, než masivně paralelní HW, prostě Turingův stroj s hromadou pásek, nic, co by principielně nešlo udělat dnes. Ani na něm nebude problém zastavení řešitelný, i tam bude fungovat zásobník, fronta, nebo třeba binární strom úplně stejně, jako dnes. I tam budou třídy složitosti algoritmů. Možná dojde ke změně základní architektury třeba na data-flow, ale ani to není nic, po čem by přestaly "fungovat základy" té části matematiky, kterou jsme my informatici ukradli a prohlašujeme za svoji ;-)

    Kvantové počítače jsou sice něčím naprosto novým, ale
    1. Doba udělání magisterského titulu je řádově kratší, než doba, kdy se začnou kvantové počítače zavádět do praxe
    2. V době, kdy se začnou zavádět do praxe už bude základní teoretický aparát vymyšlený a pravděpodobně se bude na vysokých školách učit :-). Je pravda, že dosavadní informatici budou mít problém, jenže s tím se nedá nic dělat (max přidávat základy kvantových počítačů do výuky)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    9.12.2006 23:02 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    DNA počítač není nic jiného, než masivně paralelní HW
    Však ten komentář byl o "paralelnosti" a o tom, že některé algoritmy lze paralelizovat snadno a některé taky vůbec. A schopnost být paralelizován hraje roli už dnes, jsou tu přece procesory jako cell, intelové mají 4-jaderný procesor..
    informatici ukradli a prohlašujeme za svoji
    Jé férové to přiznat. Ostatně zrovna třeba důkaz zmiňovaného halting problému není nic jiného než aplikace Cantorovi diagonální metody :-)
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    9.12.2006 23:13 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Ale fakt, že něco nejde paralelizovat přeci neznamená, že to na paralelních strojích nepojede. Pouze se mění přístup. Dříve bylo vesměs jedno, dnes se dává přednost řešením, které paralelizovat jdou. No a místo iteračních budeme používat třeba genetické algortimy :-)
    aplikace Cantorovi diagonální metody :-)
    Rád bych vědoucně pokyvoval hlavou, ale raději rovnou přiznám, že na matematiku jsem úplně blbej :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    10.12.2006 02:02 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Cantorovi můžeš vrazit facku. Ale metody jsou bohužel Cantorovy.
    10.12.2006 11:12 Kníže Ignor | skóre: 19 | blog: stoupa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Já si těch chyb většinou všimnu hned po odeslání komentáře, ale jejich opravu ponechávám vždy na jiných. Proč neudělat někomu radost, že? Hloupé je akorát to, že jsem si dával velký pozor, abych v tom chybu neudělal a skutečně jsem dospěl k tvrdému, leč prsty byly proti :-)
    Jestli máš zálohu mého blogu, tak mi ji pošli. Nějak jsem si ho smazal :-)
    10.12.2006 11:42 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Kníže udělal chybu, sice gramatickou, ale chybu. To si musím zapsat do deníčku :-)
    9.12.2006 22:50 Trained.Monkey | skóre: 12 | blog: monkey
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Veci jako turinguv stroj jsme probrali i na VSE. A sorry, znam par lidi co delali informatiku na matfyzu v osmdesatych letech, dneska jsou pro praxy nepouzitelni.
    9.12.2006 23:07 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    A já někde tvrdil, že se TS na VŠE neučí? Vždyť já ani nemám představu, co se na VŠE bere. Jen jsem reagoval na "stížnosti" ohledně zastarávání informatického oboru. To, co zastarává jsou právě ty praktické věci, které ti, jak jsem pochopil, na VŠ chyběly. Teoretické základy jsou prostě trvalé a také to, k čemu jsou vysoké školy (alespoň podle mě) určené.

    Skutečně praktické znalosti ti dá jednak praxe a druhak potom různá školení, certifikace a podobně. Rozhodně bych nechtěl na škole zažít předměty SAP I, SAP II a SAP III, nebo podobně.

    A že znáš pár starých, pro praxi nepoužitelných matfyzáků je důkazem čeho? Že pouhé vychození (byť sebelepší) školy z nikoho neudělá génia, který se nemusí snažit, aby mu neujel vlak?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    9.12.2006 20:03 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    zdravim,

    taky tu budu fuc*ovat diakritiku.

    Priznam se, ze v teto dobe je normalni, ze se lidi vzdavaji idealu a berou si jako vzor ty pokrivene. Nedivte se, ale 50% obyvatelstva si to zvolilo ve volbach. Takze vetsina Vas podle toho, koho volila, muze sobe nebo jinym nadavat.

    Je to na kazdem, co si vybere.

    Budto prachy. Manzelka, deti, hypoteka, chaos, zoufalstvi, vycitky, beznadej a nekdy i predstirana spokojenost, nestalost, konzum. Samozrejme, ze dost veci muze fungovat anebo Vam to neprijde. A to nerikam, ze toto __musi byt__ spatne jednani a konani. Nebo, ze se musi vyskytovat vse najednou a ve velke koncentraci.

    Nebo muzete mit problemy s temi idealy a jejich realizaci. Jenomze mozna to stoji za to. Vite to, ze ty, co nemaji svoji viru zaslapete do zeme pri trose vule, idealu a drsnosti. A ani Vam o to nejde, to je jen vedlejsi efekt. Revoluce, odpor, inovace, kreativita, nekomercnost, underground.... Vychutnate si 3 vteriny/minuty slavy a jdete do dalsi a drsnejsi veci a sbirat zkusenosti. Ty penize a veci se z toho odvijejici mohou byt i nekdy problem.

    Chce to umet mit odbornost, ale i schopnost se prodat a premyslet. Nebo jednat. Strategie, taktika, diplomacie nejsou od veci. Pouze odbornost nestaci. Minimalne v teto dobe ne.

    Musite si jenom vybrat, kam patrite. A nejste sam, kdo nevi nebo vi, ze je neco spatne, ale presto to nechce menit.

    PS: nechci se tu nejak hadat o pojmy a slovicka. Budto clovek rozumi nebo ne. To se naucit neda a vysvetlovat moc taky ne.

    bye gf
    10.12.2006 01:19 timo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    ...ze se lidi vzdavaji idealu a berou si jako vzor ty pokrivene. Nedivte se, ale 50% obyvatelstva si to zvolilo ve volbach...

    a jak to vypada, tak budou ti pokriveni dokonce vladnout ...
    Isah avatar 9.12.2006 21:22 Isah | skóre: 4 | blog: SF | Matička stověžatá
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Ty jsi prostě ještě děcko, které si hledá své místo na slunci. Možná by Ti to šlo lépe, kdybys opustil tu arogantní pozici. Z toho co píšeš to vypadá, že prostě musíš někoho urazit, aby ses cítil jako velký chlapec :-( . Jinak to asi neumíš. Přeju Ti, abys někdy vyrostl a dospěl. Studující "pseudovědy".
    Omnia mea mecum porto. Dubito ergo cogito, cogito ergo sum
    9.12.2006 21:50 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Studující "pseudovědy".
    Ty studuješ fyziku? :-) Sorry herone, musel jsem :D
    9.12.2006 22:59 HS | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Pripadas me, jsi minuly clanek napsal, protoze jsi se nechtel smirit s realitou generalizace do prumeru studentu jednotlivych skol. Po te co jsi skidil zaslouzenou kritiku jsi se rozhodl pro napsani druheho dilu serialu, zmenil jsi ton, presto jsi tam opet nasekal chyby.

    To, ze jsi vystudoval astrofyziku na MFF, jeste neznamena, ze tva kariera bude spojena s hvezdarnou nebo s jinym astrofyzikalnim zarizeni. Jeden muj kamarad, ktery je absolventem tohoto oboru, nyni pracuje jako programator. Od meho kantora matematicke analyzy, ktery je absolventem teze fakulty, jsem se dozvedel, ze z jeho spoluzaku zustali jenom 2 verni svemu oboru, ktery vystudovali, zbytek sel za lepsim mimo obor. Takze si nyni rikat, ze kdybych ten matfyz dokoncil, tak bych ted sedel v hvezdarne a bral maly plat je zcestne. Stejne tak je zcestne hlasit, ze FEL je jenom elektrotechnika. Zalezi jaky si vyberes obor, pokud sahnes po nejakem informatickem, tak tech elektronickych kurzu je minimum coz podle me neni prekazka, na ktere by meli studenti, kteri maji doopravdicky zajem ji dat koncit. Pokud vim tak na FEL CVUT zacinaji studenti informatiky a elektroniky spolecne a po prvnim semestru se podle vysledku rozdeli do oboru ( prosim kdyby bylo neco chybne uvedene tak me opravte ), kdesto na konkurencnich fakultach ( FIT VUT , FEI VSB ) si obor volis hned na prihlasce, takze pokud si zvolis informaticky obor vyhnes se aji zakladnim kurzum elektrotechniky pro elektrotechniky. A ty nahradni kurzy ( elektrotechnika pro informatiky ) jsou vetsinou na povzbuzeni, a i kdyz to vypada strasne, tak to nakonec neni hruza a strach zde doopravdy neni na miste. Obzvlaste ted po restrukturalizaci vysokoskolskych oboru, ktera ma za nasledek zestihleni zakladnich kurzu, a presunuti nekterych odbornych zalezitosti do drivejsich semestru. Prakticky to elektrotechnicke informatice pomohlo, zatimco studenti univerzitni fyziky na to nadavaji.

    Copak nevis jak se diva ta starsi generace na bakalare ? Jsou to bud studenti, kteri uz maji zaklad zasebou nebo nejaci flakaci, kteri nejsou schopni sve vysokoskolske vzdelani dotahnu dokonce k cenemu titulu, ale nejsou tak lini, aby se nechali ze skoly vyhodit bez nejakeho titulu. Prakticky bez rozdilu studovaneho oboru stoji za to dokoncit magisteske vzdelani a mit titul Mgr nebo Ing podle skoly, kterou jsi absolvoval. Magisterske studium ma sve kouzlo i cenu. To ti obzvlaste dojde za nekolik desitek let, kdy bakalari zaberou mista, ktera byla pred 30 roky urcena stredoskolakum a prakticky jedina sance na lepsi misto bude nabidnou neco cenejsiho.

    S temi humanitnimi obory jsi to trochu prestrelil. Stale maji svou cenu. Jenze situace oboru z teto vetve je zcela odlisna od situace z vetve exaknich oboru. Zatimco exaktni obory davaji sanci na uplatneni mene zdalostne a schopnostne lidem, humanitni nikoliv, coz ale neznamena, ze kazdy humanitne zamereny clovek by se mel zivit podrztakouvou praci.
    10.12.2006 01:14 timo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    ...Sny me presli...

    Gramatika me hodne spolecneho s logikou. Neni to o case, je to tim, ze se dela patrne chyba na zakladnich a strednich skolach, kdy se gramatika bere asi neco jako naucit nazpamet. Myslim ze je to feminizaci skolstvi.

    Je mozne takhle psat. A roztrziti lide s tim maji skutecne problemy. Ale jako zamestnavatel v IT bych mel asi s nekym takovym problemy. Nedovedu si predstavit, jak by resil logicke problemy?
    Max avatar 10.12.2006 01:26 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    ...
    Bez diakritiky, že? :D
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.12.2006 18:17 Melkor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Hochu, hochu, ty jsi patrne jeste mlad :-)
    Jinak bys vedel, ze diakritika byvala ve forech a konferencich primo zakazana. A zvyk, jak znamo, je zelezna kosile ...

    BTW: Kdyz uz jsem u toho, v jakempak kodovani je, podle platne CSN, povoleno psat diakritiku v ceskem textu? :-D

    Max avatar 10.12.2006 18:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Hochu, hochu, ty jsi patrne jeste mlad :-D

    Raději bych byl aspoň tak o 10 let mladší :-/.

    Jinak bys vedel, ze diakritika byvala ve forech a konferencich primo zakazana. A zvyk, jak znamo, je zelezna kosile ...

    Ano, souhlas, ale nejsme samozřejmě nějaký žabatéři, a proto takový zvyk lehce odstraňujem :). Osobně jsem psal vždy také bez diakritiky, ale pak jsem si řekl ne, a když dárky, tak pro všechny ... :D (ano, vím, už je to trapné :-/ )

    BTW: Kdyz uz jsem u toho, v jakempak kodovani je, podle platne CSN, povoleno psat diakritiku v ceskem textu? :-D

    Že by iso-8859-2 ?

    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    10.12.2006 20:00 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Přesněji ČSN ISO/IEC 8859-2 s roztomilým názvem Jedním 8-bitovým bytem kódované soubory grafických znaků - Část 2: Latinská abeceda

    Podle cestina.cz je to ovšem malinko komplikovanější. Jenže tam si nejsem jistý, zda tato norma ještě platí ...

    BTW: zná někdo rozumný a obhajitelný důvod, proč normy nejsou veřejně k dispozici, jako třeba rfc? Proč to vlastně není jedna ze státních/evropských nebo jakých služeb?
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    10.12.2006 20:37 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Tak to je docela pokrok, já měl strach, že je to pořád KOI8-CS… :-)
    10.12.2006 03:55 h.xman | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    +1

    ...s tou vyjimkou, ze bych nevinil feminizaci skolstvi, ale spis mizerny a zastaraly skolsky system provozovany mizerne placenymi pedagogy.

    A mimochodem... predstava ze psat gramaticky spravne zabere vic casu nez psani nespravne mi pripada opravdu bizarni. Pro pripad ze nekdo bude remcat - nemam k dispozici ceskou klavesnici, ale verim ze gramaticky pisu vcelku spravne... a pokud udelam chybu, muze za to moje blbost a nikoli moje snaha "setrit casem".
    Pro poutníky mezi vámi: Camino de Santiago
    10.12.2006 16:48 Jaromír Vencl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Ahoj Honzo, se zájmem čteme Tvoje zápisky a teď zkouším napsat i já něco Tobě. Jestli se podařilo to odeslat, dej mi vědět. Napiš nám, jak se ti daří.děda
    10.12.2006 18:20 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Takže nejen David Watzke :-D
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    10.12.2006 21:19 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Mne tu rodina četla odjakživa...
    David Watzke avatar 10.12.2006 21:32 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Dej mi pokoj... :-(
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    10.12.2006 21:44 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Sám sis o to řekl.
    11.12.2006 02:31 Zdeněk Burda | skóre: 61 | blog: Zdendův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Nech ho žít... za chvíli tu bude určitě i můj táta, protože se s počítačem začíná docela dost kamarádit, na to že to vlastně vidí poprvé :-).
    -- Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu.
    11.12.2006 18:46 Balvan42 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II - je autor latentni bolsevik?
    Vzdy, po precteni podobnych prohlaseni:

    Absolventi psychologie/sociologie a dalsich pseudoved dneska plni urady prace,

    poskocim. Prave jsem totiz ziskal dalsi exemplar do sbirky bolsevickych struktur osobnosti. Visacku pseudoveda lepili na humanitni vedy a obory prave bolsevici (taky jeste napriklad nacisti, ale ti nejsou relevantni pro ceskou kotlinu).

    Dalsi tridici promenou, kterou si k zaznamenanym vyrokum pridavam, je odhad profese a nebo oboru, ve kterem se puvodce vyroku vyskytuje. Mohu konstatovat, ze zvlaste "tvrde vedy" a technicke obory dosud jeste trpi latentnim bolsevismem. O to vtipnejsi je, ze s jejich latetnim bolsevismem, potazmo bolsevickou strukturou osobnosti, nesouvisi jejich politicke presvedceni. A z toho mohou vznikat neurozy! Bacha na to!! :)

    Jako sociolog si na prijem nemuzu stezovat, stejne tak jako vetsina kolegu z oboru a pribuznych oboru, kteri zrovna netouzi badat v temnych kobkach vyzkumnych ustavu za mizerne penize. :)

    Vetsina "IT" skonci u natahovani kabelu a udrzovani siti v chodu. Takovym IT rikam: brusici seker. Ja jsem drevorubec a takovy IT mi brousi muj nastroj. Jeden bez druheho se neobejdem. Zakladni otazkou ale zustava, kdo je tady podrztazka? Funkcnost prace IT si muzu velmi snadno overit prostou evidenci, jestli se dostanu na vsechny servery, jestli mi chodi posta, jestli stanice a nebo sit nepada, atd. atd. ..ale IT? Jak on muze proverit moji funkcnost jinak, nez tim, ze na vyplatni pasce nebo fakture najde castku, za kterou jsem si takoveho IT koupil? :)
    Nefekám nif vod vefovem
    12.12.2006 01:22 b*d | blog: b_d
    Rozbalit Rozbalit vše Re: VSE II
    Si další maso do masomelejnu. Žiješ v domněce, v matrixu, který v tobě už od útlého věku vytváří post-kapitalistická společnost.

    Studuj, studuj až kam to půjde, pak budeš vydělávat ty pravý prachy. Buď zaměstnanec, odváděj daně a ve vymezeném pískovišti si hraj. Tak to chce společnost, stát. Jses (instuce) institutziován. Věříš ve stát, jako reprezentaci společnosti a její vůli.

    Až se odprostíš od toho, co peníze pro tebe vyjadřují teď, až pochopíš, co je to zisk, tak nám přijd říci, co ti VSE přinesla.

    Dokud vyjadřuješ ve svojí hlavě svůj plat-zisk numericky v absolutním číslu, ještě sis nesednul ke stolu, kde se hraje ta velká hra...

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.