abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Linuxový víkend květen 2008

    8.6.2008 21:15 | Přečteno: 1106×

    Od začátku jsem plánoval napsat článek o Linuxovém víkendu. Ale protože jsem jej prožil současně horečnatě i v horečkách, tak si až tak přesně nepamatuji, co se dělo. Raději se tedy místo seriózního článku omezím na zápisek v blogu.

    Už sama organizace Linuxového víkendu byla celkem složitá. Trpěli jsme výrazným nedostatkem přednášejících a tak jsme nakonec skončili pěti přednáškami v sobotu, místo plánovaných 4 v sobotu a 4 v neděli. Chtěli jsme využít toho, že se soubězně koná v Praze Ubuntu developer summit a dostat na Linuxový víkend Marka Shuttlewortha. Tento plán bohužel nevyšel, Mark neměl na vystoupení čas. Ale alespoň se při zařizování navázala spolupráce CZLUGu s Canonicalem v rámci které CZLUG zajistil původkyni po Praze a vzal účastníky summitu na procházkou Prahou. Procházka byla přijata s velkým nadšením. S tak velkým, že účastníků bylo málem více než bylo možné vzít sebou, průvodkyně chtěla skupinu o maximálně 25 osobách. Takže jsme v úterý začali zjišťovat, jestli je možné narychlo sehnat ještě jednu nebo dvě průvodkyně. Bohužel nám ani trochu nepřálo počasí. V úterý v poledne začalo pršet a pršelo celkem vydatně a hlavně furt. Skoro to už vypadalo tak, že se ani žádná akce konat nebude, natož abychom potřebovali dvě další průvodkyně. Protože už ale odvolat průvodkyni by znamenalo platit prakticky celou částku, nechali jsme ji přijet na sraz, že uděláme alespoň malou prohlídku nebo vyprávění o Praze bez prohlídky.

    Průvodkyně se ale ukázala jako šikovná paní a také Corinthia Towers hotel přece jen má trochu úroveň a tak se bleskově zařídilo, že hotel zapůjčil zájemcům deštníky a nakonec se 19 lidí rozhodlo vyrazit na pražský hrad navzdory dešti. Tím se elegantně vyřešil i problém poměru účastníků a průvodkyň.

    Středa před víkendem uplynula v poklidu, pouze se mi poněkud zhoršilo nachlazení, a tak jsem úplně ztratil hlas. A přišel čtvrtek. Katastrofický čtvrtek, protože onemocněl přednášející na Django a s ním celých 20 % programu víkendu. Začalo rychlé shánění nějaké náhrady. Rezignoval jsem na to, že by náhrada znala Django a sháněl jsem alespoň někoho, kdo bude mluvit o Pythonu. Telefonoval jsem různým známým, což se v souvislosti s mou hlasovou indispozicí měnilo na frašku typu: „Ahoj, tady je Dan, měl bych prosbu“. „Jakej Dan?“ „No přece já, se známe 20 let.“ „Mluvíš nějak divně ne? Jsem tě ani nepoznal“ a tak podobně. Při pátrání jsem narazil na zajímavou stopu, na konferenci PyCon2008 byli češi. Tak jsem jednoho sehnal, naprosto cizího člověka, a vysvětlil mu situaci. A stal se zázrak, on mi doporučil svého kolegu, který se zabývá přímo vývojem Djanga, dokonce má v Djangu nějaké patche a teď přijde šok, pracuje ve společnosti Netcentrum. To jsem skutečně nečekal, předpokládal jsem, že masivně je Python používán v Seznamu a sem tam jinde.

    Náhradní přednášející se jmenoval Honza Král a přednášky se ujal s nevšední ochotou a myslím, že každý kdo ji viděl byl spokojen jak s obsahem, tak s přednesem. Z Honzy prostě čišelo, že má Django rád. Rád potkávám lidi, kteří si svoji práci užívají a dělají ji s nadšením.

    V pátek se konala poslední schůzka organizátorů, ověření, že všechno je jak má být a mohli jsme se těšit na sobotu.

    Sobota byla na rozdíl od úterý slunečná a prostě kouzelná. Sice jsme ve čtvrtek objednali v energocentru, že posluchárna bude vytápěná, ale obsluha byla inteligentní a tak jsme energetický příděl spotřebovali na chlazení. Nikdo nepoznal, že venku je 28 stupňů.

    Méně hladce fungovala vrátnice ČVUT, která sice dostala příkaz, že má do budovy vpouštět návštěvníky Linuxového víkendu, ale tento příkaz si přespříliš iniciativní vrátný vyložil tak, že se musí každého zeptat, jestli jde na Linuxový víkend a nikoliv tak, že má nechat dveře dokořán. Bohužel sehnat nějakého nadřízeného nebylo v sobotu možné a tak jsme vždycky vydiskutovali, že dveře budou otevřené, abychom za hodinu zjistili, že jsou zase jen na zazvonění. Přesto se účastníci dostali dovnitř.

    První přednášku měl Roman Štrobl. Byla o NetBeans, vizuálním navrhování formulářů, podpoře různých jazyků, prostě hutná a zajímavá přednáška od přednášejícího, který má produkt skutečně v krvi.

    Následovala přednáška Petra Kopače, pro Petra premiérová, protože to byla jeho první přednáška na Linuxovém víkendu a i vůbec. Její zahájení bylo trochu poznamenáno tím, že se nepodařilo zprovoznit notebook s místní režií. Režijní pracoviště totiž signál stříhá, mixuje do streamů, rekóduje mezi vším možným, ale vedlejším efektem je, že počítač, který není přímo spojen s projektorem nedostává DDC2 signál. Bohužel ATI ovladače nebylo možné přesvědčit, že na to nemají hledět a mají poslat signál podle našich modelines. Chtěli jsme tedy udělat bleskovou instalaci Eclipse na počítač s Windows, který je vestavěn v katedře, ale ani to se nepovedlo. Windows v sobotu nepracují. Zbytek přednášky se potom nesl v duchu improvizace, protože nebylo možné ukazovat připravená dema.

    Při pauze na oběd znalci vyrazili do KFC, méně znalí do místní pizzerie, a přišli pozdě na další přednášku. Nicméně byli varování.

    Po obědě následovala již zmíněná přednáška o Djangu. Snad se mnou bude každý souhlasit, že byla moc pěkná. Po jejím konci následovala diskuze mezi vývojáři Seznamu a Centra, protože Seznamáci se přišli na konkurenci podívat. Tuto diskuzi v záznamech nenajdete, probíhala v „hloučku“. Byla tuze zajímavá a každý, kdo nepřišel a spoléhal na sledování záznamů může jen tiše závidět. Po 30 minutách jsem ji ale musel ukončit a ohlásit dalšího přednášejícího, který se plynule oddělil z hloučku a předstoupil před publikum.

    Byl jím z naších předchozích akcí známý Milan Šorm. Vyprávěl o vývoji systému, který se používá na mnoha vysokých školách a pod jeho dohledem studuje cca 50.000 studentů. Nejnovějším přírůstkem je VŠE. Přednáška nebyla extrémně technická, spíše managerská a varovala, čeho se máte vyvarovat, pokud chcete vyvíjet velký systém. Současně ale upozorňovala, že se toho stejně těžko vyvarujete. Pár technických typů se tu ale také našlo, používání memcached, nebo jak vyvíjet aplikaci s pomocí studentů, kteří jsou v ní současně vedeni a dostávají do ní známky.

    Posledním přednášejícím byl Jan „Kendy“ Holešovský ze SUSE, popsal jak se orientovat v OpenOffice.org, jak se ladí programy, které mají milióny řádek kódu, jak se OOo překládá a další tipy. Opět velice zajímavá přednáška. Kendy byl jediný přednášející, kterého jsem bohužel nedokázal uvést a musel jsem zmizet z dohledu kamer se záchvatem kašle. Medicína není všemocná. Přednáškou se nesla jemná propagace SUSE buildu OpenOffice.org, protože se o něj jednak Kendy stará a jednak se tam patche dostávají rychleji, než do upstreamu. Pokud máte nějakou otravnou chybu v OOo, možná ji už v SUSE buildu naleznete vyřešenou.

    Tím byl Linuxový víkend úspěšně za námi, resp. jeho přednášková část.

    Jistě jste si všimli, že jsme sbírali názory na to, jestli má smysl dělat po Linuxovém víkendu nějakou společenskou akci. Tentokrát jsme od toho ustoupili, jednak protože tím, že bylo pět přednášek místo čtyř, tak jsme končili relativně pozdě a jednak se mezi poslední přednáškou a večeří konala valná hromada CZLUGu, takže by ostatní museli čekat než se organizátoři uvolní.

    Jen tak pro zajímavost, kolik bylo zájemců o jednotlivé akce:

    volbapočet
    nešel bych nikam 56
    putyka 26
    raut 20
    hospoda 19
    ples 6

    Vychází z toho, že linuxového plesu se v plesové sezóně nedočkáme.

    Na druhém místě se umístil raut a myslím, že to bude pro příště vítěz. Má totiž tu výhodu, že lidé putující po místnosti snáze mohou dělat diskuzní kroužky a poznávat se. Přeci je v hospodě mluvíte obvykle jen s tím, s kým si sednete ke stolu a přemixovávání v průběhu večera je obtížné.

    Nu a vyprávění pomalu končí, dostáváme se k neděli. Na neděli jsme měli pronajaté paintballové hřiště a měl se konat turnaj. Ten se pro bídnou účast nekonal. Resp. konal, ale nebyl to žádný z plánovaných turnajů Gentoo proti Debianu nebo CZLUG proti Rudná.net.

    Z paintballu máme alespoň pár fotek. Dělat na paintballu fotografa je mimochodem dost složité. Na hřiště nesmíte bez helmy a skrz hledí se opravdu mimořádně špatně dívá do hledáčku, natož ostří.

    Subjektivně mám z tohoto Linuxového víkendu skvělý pocit. Myslím že se fakt povedl. Přišlo asi 70 lidí, což zase není mnoho, ale je to lepší než na minulou neděli. V podstatě jediný problém, kterého si asi lidé navenek všimli byl problém se streamy, které byly po kritice z minula, že se linuxový víkend streamuje ve windows media, streamovány jen v realmedia. Bohužel se ukázalo, že podpora realu v běžných nástrojích je katastrofální, takže kdo neměl realplayer nebo helix, tak si stream moc neužil. VLC, Mplayer a Xine se daly použít jen za cenu hacků s ručním parsováním streamu a extra instalací kodeků, což fakt není na běžné použití. Je to smutné, ale nepřátelská platforma je v linuxu podporována daleko lépe.

    Otevřenou otázkou je co bude dál. Původně jsem plánoval tento linuxový víkend jako poslední, který budeme dělat. Ale možná nakonec poslední nebude, přijdou dlouhé zimní večery, bude nuda.... A nebo naopak přijde nějaká nová generace a s ní i nová technologie. Třeba bude na Streamu linuxové okénko, kde najdete každý týden novou přednášku.

    A když jsem u těch nových technologií. Zkusil jsem si pohrát s Google App Engine a ono to funguje. O moc více se k tomu říct nedá. Prostě to funguje. Ale co je na tom zajímavé, prvním podporovaným jazykem je Python a frameworkem Django. Takže všechno z přednášky Honzy Krále si tam spustíte. Myslím, že je to opravdu dost revoluční a asi o Google App Engine bude nějaký další blogísek.

    Na závěr musím ohlásit, že Mr. G. o mě projevoval v době mé nemoci dojemnou starost, řka: „Vypadáš fakt nemocně“, za což je mu veřejně uděleno malé, po všech stránkách bezvýznamné, plus. Navíc jsem ho oproti všem očekáváním nedokázal nakazit.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    8.6.2008 22:37 1john2 | skóre: 35 | blog: jo12hn | zlín, brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový víkend květen 2008
    pokud muj nazor bude nejak podstatny(pocet hlasu ano/ne), rad se pristiho vikendu zucastnim(jako divak, na tvorbu obsahu si netrofam), ted mi to bohuzel casove opravdu nevyslo:-(
    8.6.2008 22:58 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linuxový víkend květen 2008
    Sobota byla na rozdíl od úterý slunečná a prostě kouzelná. Sice jsme ve čtvrtek objednali v energocentru, že posluchárna bude vytápěná, ale obsluha byla inteligentní a tak jsme energetický příděl spotřebovali na chlazení.
    Ha! Tak už vím, proč mi tam byla taková zima! Ale chápu to, tučňák je přece jenom polární zvířátko.
    Byl jsem na LV letos poprvé a pokud bude příští rok, rád bych přijel zase :) Díky
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.