abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 719 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Lan-Párty

    1.8.2008 00:52 | Přečteno: 1707× | poslední úprava: 1.8.2008 01:15

    Ještě se vrátím k starší, mocně kritizované akci.

    Dával jsem na root i na abíčko pozvánku na Lan-Párty v domnění, že Linuxáři zajásají, že se uprostřed prázdnin něco děje. To jsem to schytal. A ještě lituji toho, kdo mi publikaci schválil. Zprávičky jsem dával i na jiné portály. Slibuji, že další ročníky už zde a na rootu publikovat nebudu.

    Protože jsem čekal návštěvu mnoha běžných uživatelů, chtěl jsem pro zpestření a propagaci mít i nějaké ukázky linuxových her. Na ukázky her připravoval Jorindo několik dní PC a ladil a ladil. Koupili jsme do něj i extra grafickou kartu, aby to pěkně odsýpalo a akcelerovalo. Výsledek byl ale tristní, ani jeden jediný návštěvník neprojevil sebemenší stopu zájmu. Takže vagón práce přišel vniveč. Jorindo navíc teď slibuje pekelná muka každému, kdo v diskuzi požadoval linuxové hry a pak nepřišel, takže dávejte pozor, pokud se budete vyskytovat v okolí Rudné nebo Ptic. Orlík je hluboký a Know How máme. Navíc jsme absolvovali poučení z krizového vývoje a tak jsme nepolapitelní.

    Akce sama trpěla nízkou účastí, přeci jen pod dojmem toho, že na akci v Rudné přišlo 40 lidí jsme v Praze čekali trochu více. Jinak ale proběhla velmi pěkně, zúročili jsme zkušenosti a myslím, že jsme se vyhnuli všem problémům, které podobné akce někdy postihují. Postavili jsme robustní manageovatelnou gigabitovou síť, nevyskytl se žádný problém s DHCP, ftp ani jinými protokoly, pro hračičky jsme měli i automatickou aktualizaci DNS podle jmen stanic. Petr připravil popisky všech kabelů, takže to byla síť jak v telehausu a díval se na mě velmi zle, když jsem mu nezapojoval kabely do odpovídajících zdířek. Nebyly ani problémy s napájením, v sále byl dostatečný příkon a dali jsme pozor, aby napájecí větve byly rovnoměrně zatížené. Důležité prvky byly chráněny UPS.


    Řízení letového provozu, tedy vlastně generálské pracoviště pro řízení Lan-Párty

    Na fotografii vidíte pracoviště, které dohlíželo na chod infrastruktury, zatím ve fázi bootování. Tady běžely logy DHCP, Team Speak a další nezbytnosti, sledovala se zátěž herních serverů, na plátno se promítaly aktuální informace. (Plátno nevidíte, protože bylo za zády fotografa.) Jedná se skutečně o sestavu, která má dvě dvouhlavé videokarty a ještě jednu pro projektor, takže k jednomu PC je připojeno pět monitorů. Některé z nich se ale přes dataswitch daly připojit i k jiným serverům.

    Když Lan-Párty skončila, ukázalo se, že je kouzelná noc s krásně svítícím tureckým měsícem. K tomu nádherně teplo, no co vám budu povídat. Těžká romantika. Navíc jsem měl foťák, takže jsem vyrazil fotit na Petřín a na Pražský hrad. A tady jsem narazil na to, že jsem byl na Petříně zcela nepochopitelně sám, přitom bylo lehce po jedné v noci. Ti dnešní milenci prostě už nejsou co zamlada, každý sedí u počítače a švitoří jen přes ICQ. Na hradě už to bylo lepší, ale moc živo tam nebylo. Navíc se mi vybil akumulátor ve foťáku a dva rezervní už byly rezervní příliš dlouho a samovybíjení je potvora. Takže z nějakých tří hodin courání mám nakonec jen jednu jakš takš použitelnou fotku. A to ještě bez tureckého měsíce, protože ten se jaksi nedal dostat do záběru, nehledě na značné technické obtíže spojené s focením nasvícené budovy spolu s měsícem. Ale zase to byla skutečně nádherná procházka. Stejná noc je i dneska, venku je teplo, hvězdy žhnou, měsíc je v novu. V sosnách cvrlikají cikády. To vlastně ne, nechal jsem se unést vzpomínkou o pár tisíc kilometrů dál. Ale i s cvrlikajícími lučními koníky je noc nádherná.


    Noční Petřín

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Luk avatar 1.8.2008 01:24 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    Bacha na focení "umělecky" nasvícených objektů! U Petřínské rozhledny asi nic nehrozí, ale např. osvětlení Eiffelovy věže je ve Francii považováno za autorské dílo. Proto kdo takovou fotku zveřejní, porušuje autorská práva a může za to být stíhán (i trestně).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    1.8.2008 09:49 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    Myslim ze pro zverejneni v blogu se ctenosti par set lidi by me prosla i Eiffelovka. Tohle je problem pro profi fotky, ktere maji jit treba na vystavu. Ostatne prazsky magistrat zastava nazor, ze Prazsky hrad se nesmi fotit ani osvetleny ani neosvetleny. A to je velmi kontroverzni oblast autorskych prav, protoze zatimco natoceny film ma objektivniho majitele, ktery muze mit nejaky nazor na zpusob jeho sireni, tak Petr Parler jiste takovy nazor nikdy nemel.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    Luk avatar 1.8.2008 10:21 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    Myslim ze pro zverejneni v blogu se ctenosti par set lidi by me prosla i Eiffelovka. Tohle je problem pro profi fotky, ktere maji jit treba na vystavu.

    Já vím. Jen jsem si chtěl trochu kopnout do občas podivné logiky chápání autorských práv.

    Ostatne prazsky magistrat zastava nazor, ze Prazsky hrad se nesmi fotit ani osvetleny ani neosvetleny.

    Magistrát na to může mít názor jaký chce, z právního hlediska je důležité, co říká autorský zákon. A ten to naštěstí říká docela jasně:

    § 33 Užití díla umístěného na veřejném prostranství
    (1) Do práva autorského nezasahuje ten, kdo kresbou, malbou nebo grafikou, fotografií nebo filmem nebo jinak zaznamená nebo vyjádří dílo, které je trvale umístěno na náměstí, ulici, v parku, na veřejných cestách nebo na jiném veřejném prostranství; do autorského práva nezasahuje ani ten, kdo takto vyjádřené, zachycené nebo zaznamenané dílo dále užije. Je-li to možné, je nutno uvést jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a umístění.
    (2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na pořízení rozmnoženiny či napodobeniny díla architektonického stavbou a na rozmnožování nebo rozšiřování díla formou trojrozměrné rozmnoženiny.

    Čili magistrát jednoznačně pravdu nemá a Pražský hrad (nebo rozhledna apod.) se může fotit dle libosti, s osvětlením či bez, a to i pro komerční účely.

    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    rADOn avatar 1.8.2008 09:29 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    Kdybych to byl byval vedel tak bych byval prisel.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco
    progdan avatar 1.8.2008 12:10 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    Tady jsem byl byval bydlivaval...
    :-)
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    kotyz avatar 1.8.2008 15:11 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    Kdyby si tamtudy byla bejvala sla, tak by si tam s tim kocarkem nebyla bejvala prosla. (Pamatna to veta vyslovena letos moji babi).
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 1.8.2008 16:46 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    A pak že je předminulý čas v češtině mrtvý :-)
    1.8.2008 17:14 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    V prispevku o vode jsem se snazil sestavit vetu, ktera by mluvila o prevraceni lode v minulosti, v okamziku, kdy byl prubezne otevren sud. A zjistil jsem, ze krome minuleho casu prosteho, jsou ostatni varianty totalne mrtve.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    1.8.2008 18:55 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    Neslouží k tomuto účelu přechodníky?
    1.8.2008 19:50 diverman | skóre: 32 | blog: život s tučňáčkem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    A pak že je předminulý čas v češtině mrtvý :-)
    To je ješte slabota, toto je lepší :-) Kdybych to byl býval bývával býval věděl, tak bych byl býval bývaval býval přišel.
    deb http://ftp.cz.debian.org/debian jessie main contrib non-free
    2.8.2008 01:04 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    1.8.2008 21:41 I love M$ | skóre: 1 | blog: kerberos_breberkos | Bílá Hlína
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    Koukam, ze ste si z organizaci dali fakt zalezet. Trikrat hamba tomu, kdo slibil, ze dorazi a neprijel. Priznam se, ze sem o tom nevedel z mozna trochu nestastnyho duvodu, ze to bylo hadam ve zpravickach, ktery cloveka tak nejak prirozene neprastej do oci jako nadpisy blogu, takze sem to nejspis proste prehlid. Nebo kde to bylo? na blogy koukam vicemene kazdej den, takze tam hadam ne.

    Jinak jesi se muzu zeptat, kolik lidi slibilo ucast a kolik jich tam teda bylo ? Z vlastnich organizacnich zkusenosti vim, ze ucast z pozvanych je tak v prumeru 30% , takze kdyz potrebuju nekam dostat rekneme 30 lidi, musim pozvat takovejch takovej 90-100. Na nasich poslednich koncertech bylo dycky kolem 100 lidi takze sme jich museli pozvat samozrejme daleko vic, ale myslim, ze tam to procento je lepsi, ale kolikrat mi prislo, ze ty lidi, sou fakt liny se hnout vod kompu nebo vod bedny a furt vymejslej argumenty typu: "kdyz ja nevim jak se tam dostat" nebo "vecer nemuzu, musim uklizet". Tak jim clovek tu cestu naplanuje, vsechno za ne poresi a postavi je pred hotovou vec, coz mi prijde ze je to na co kolikrat i cekaj. A po koncerte vsichni nadseny, ze priste musej dorazit znova, jinak to asi neprezijou :-) a nakonec videj, ze to zas tak velky usili nestalo. Ale zas je fakt, ze pokud je Vas cas drahy a nekdo Vas nekam zve, mate mozna trochu prirozene neduveru. Proste bych priste este vic podporil tu "propagandu" :-) .
    2.8.2008 10:06 Dan Ohnesorg | skóre: 29 | blog: Danuv patentovy blog | Rudná u Prahy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    Na abicku byla pozvanka zde a na rootu zde.

    Co se tyce ucasti, tak jsme meli dva zdroje, jednak webovou registraci a jednak nejaky herni klan, byt nevim jestli si rikaji primo klan. Z webu prislo tak 80% lidi z klanu tusim nakonec nikdo, byt byli iniciatorem toho, aby se neco zacalo delat, resp. chteli lan party, ale nemeli ani prostedky ani znalosti potrebne k realizaci. Meli jsme neco lehce pres 100 eth portu (ne vsechny Ge), ale nakonec se vsichni vesli do jednoho 26 portoveho switche. Takze asi tak to bylo s ucasti.
    I'm an Igor, thur. We don't athk quethtionth. Really? Why not? I don't know, thur. I didn't athk. TP -- Making Money
    rADOn avatar 4.8.2008 21:58 rADOn | skóre: 44 | blog: bloK | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Lan-Párty
    Tak tim se to vysvetluje. Kdyz jsem videl "rudna-net" tak jsem to pustil z hlavy protoze to je jinde.
    "2^24 comments ought to be enough for anyone" -- CmdrTaco

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.