abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (67%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 537 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Blázen bláznem zůstane

    5.9.2014 22:40 | Přečteno: 2301× | Ostatní | Výběrový blog

    Tak nějak si uvědomuju že jsem sem toho moc poslední dobou nenapsal ale zkusím to napravit. A slibuju že alespoň v některých věcech se tenhle zápisek bude týkat i Linuxu.

    A začneme prací

    Po půl roce supportování jsem začal mít hrozný pocit jako by mi měknul mozek. Každý den řešit po telefonu ty samé věci s těmi samými lidmi bylo dost ubíjející a tak jsem skončil... A přešel jsem na vývoj. Aktuálně dělám trošku v C (nějaké drobnosti do jednho kernelového modulu), něco v bashi a dalších skriptovacích jazycích ale hlavní část tvoří Java. Kdo mě zná ví, jak na Javu nadávám - a popravdě, v duchu "poznej svého nepřítele" to byl jeden z hlavních důvodů proč ji zkusit. A když si člověk zvykne, není to až tak strašné.

    S čím jsem se potkal a co ale strašné je je systemd. Na pracovní počítač s Debianem Jessie se mi s jedním updatem nacpal a dopadlo to katastrofou. Nejdřív systém vůbec nechtěl nabootovat a pak z nějakého důvodu boot trval místo 30s asi 5minut. Ale nějak jsem to opravil a konečne to začalo fungovat rozumně... Do doby než jsem potřeboval použít debootstrap. Pokus o instalaci Ubuntu debostrapem skončil vždy tím že Xka ztratily výhradní kontrlu nad klávesnicí, takže Alt-Fn začalo přepínat okna a co hůř, "Windows" klávesa se chovala stejně. Naprosto super když máte většinu klávesových zkratek pomcí ní a ten debootstrap pouštíte několikrát denně. Rychlé googlování nic neporadilo a tak šel systemd pryč (naštěstí to ještě jde).

    Škola

    Před rokem jsem skoro skončil Bc na STM na FELu. Bakalářku jsem obhájil ale od státnic mě vyhodili z ekonomiky. V lednu jsem na státnice vážně neměl ani čas ani chuť takže jsem nešel. A jelikož na FELu platí povinnost udělat státnice do roka od ukončení studia, jinak má člověk smůlu měl jsem v červnu poslední možnost. Vůbec se mi jít šaškovat před tu komisi nechtělo, k čemu taky? Kvůli kusu papíru? A ještě zabíjet čas učením...

    Nakonec jsem si kolem deváté večer den před termínem řekl "tak to teda zkusím", během asi 4 hodin pročetl na STM Wiki státnicové okruhy. Druhý den šel dřív z práce, stavil se na Karláku a úspěšně odstátnicoval. Nejsem na to nijak zvlášt hrdý (ani na promoci jsem nebyl) ale je to fajn. Na Mgr zatím kašlu, uvidím příští rok, ale chtěl bych něco dálkově/kombinovaně.

    Agresivita na silnicích

    Nemůžu si pomct, ale přijde mi že nejagresivnější a nejnebezpečnější účastníci silničního provozu jsou cyklisté. S 99% řidičů nemám problém, jezdí opatrně a ohleduplně. Chodci to samé, akorát se místy chovají nepředvídatelně. Ale mám pocit že dost lidí přestane myslet ve chvíli kdy vlezou na kolo. Vjet vysokou rychlostí zpoza rohu po přechodu těsně před projíždějící auto? Motat se ve tři v noci v tmavém oblečení uprostřed jízdního pruhu? Proplétat se mezi chodci na chodníku nebo na přechodu? Jet po chodníku relativně vyskou rychlostí, do toho si jen tak kličkovat (nic čemu by se bylo potřeba vyhnout na místě nebyl) a na 4m širokém chodníku sejmout chodce co stál prakticky těsně u zdi (stalo se mi dneska, naštěstí z toho mám jen modřinu na ruce)? Žádný problém. Otázka je co s tím...

    Teslák

    Velký polovdičový teslův transformátor co stavíme v brmlabu už se pomalu blíží do finálního stavu. Tenhle je konkrétně postaven na topologii známé jako DRSSTC - double resonant solid state tesla coil. Základní myšlenka je neskutečně elegantní a jednoduchá - do primárního sériově zapojeného rezonančního obvodu pouští výkonné tranzistory proud na rezonanční frekvenci. Díky tomu má primární obvod prakticky nulovou impedanci a není problém skrz něj tlačit stovky až tisíc ampér. Sekundrání obvod s vhodnou rezonanční frekvencí se postará o vhodné zesílení a ty správné blesky :)

    Má to jednu drobnou nevýhodu - vzhledem k těmto parametrům není možné transformátor provozovat v kontinuálním režimu - buď by to neustála nějaká z výkonových součástek v obvodu nebo by došlo k překročení proudu jističem a jeho vypnutí. Tak jako tak, konečná. Proto se tenhle typ provozuje jen v pulzním režimu se střídou v řádu jedntek procent.

    Původně jsme používali jako generátor signálu malou krabičku s pár časovači 555 připojenu normálně UTP kabelem. To mělo jednak málo featur a pak samotný způsob vodivého spojení obsluhy s takovým zařízením není zrovna ideální. Postavili jsme novou verzi kolem Atmegy64, nově připojené 10m TOSLINKovým kabelem. A přidali podporu pro MIDI vstup, který chodí doknce i částečně polyfonně. Za cenu částečného přehřátí přívodního kabelu to je schopné generovat výboje z vrchu až do země, tedy nějaké 2m!

    Tady je menší video jak to vypadá a zní když se to pustí s MIDI vstupem na relativně nízký výkon.

    Samozřejmě jsem si užil i trochu problémů s programováním mikrokontroléru. Nejvíc zabrat mi dal asi sporadicky vyskytující se problém kdy to občas jen tak "prsklo" - zkrátka to místo max. ONtime cca 250us poslalo signál několik ms dlouhý. V kódu používám jen tři přerušení - dva časovače pro generování signálu a USART RX. USART pro příjem MIDI povelů, jeden časovač drží frekvenci a druhý střídu. Vzhledem k tomu že v hlavním kódu nikde přerušení nevypínám a po sériovém portu ve chvíli "lupnutí" žádná data netekla a přerušení nikde nevypínám trvalo mi pár hodin než jsem našel příčinu. Nejprve jsem vyloučil race conditions při přidávání/odebírání hraných tónů. Nepomohlo. Pak jsem hledal všude kde avr-gcc přidá cli() pro vypnutí přerušení. Nepomohlo. Problém byl v hlavní smyčce u překreslování displeje - pár pomocných pinů pro řízení displeje je totiž na stejném portu jako výstup. A gcc je občas vážně tupé.

    #define LCD_AUX_PORT    PORTE
    #define LCD_AUX_DDR     DDRE
    #define LCD_RS          PE5
    #define LCD_RW          PE6
    #define LCD_ENA         PE7
    #define LCD_AUX_MASK    ((1<<LCD_RS) | (1<<LCD_RW) | (1<<LCD_ENA))
    void sendLcd(char data, char flags) {
            LCD_AUX_PORT &= ~(LCD_AUX_MASK);
    ...
    }
    
    

    Tohle se totiž nepřeloží na tři krásně atomické instrukce cbi, ale na tohle:

       1dc:       83 b1           in      r24, 0x03       ; 3
       1de:       8f 71           andi    r24, 0x1F       ; 31
       1e0:       83 b9           out     0x03, r24       ; 3
    

    No, a pokud mám výstup zapnutý a před instrukcí out nebo andi dojde k vyvolání přerušení které vypne výstup, instrukce out ho zase hezky zapne. Ach jo.

    Mimochodem, pokud se u toho tesláku vyvede studený konec a nechá se do něj prskat z toroidu, je výsledkem pměrně znatelný EM bordel naprosto všude - o dost větší než co na tm videu rozsvěcí zářivky - ta Atmega přestože byla připojená jen přes optiku a napájená z baterek se při vzdálenosti asi 5m od tesláku naprosto s klidem restartovala :) Tohle si určitě vyžádá další výzkum, ale v brmlabu asi ne, na to je tam moc citlivé elektroniky.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    5.9.2014 23:04 ewew | skóre: 40 | blog: ewewov_blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    Máš k dispozícii Faradayovu klietku ? Mohol by si do toho zavrieť ten procesor. Neviem či to pomôže.

    Root v linuxe : "Root povedal, linux vykona."
    5.9.2014 23:42 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Tak ten procesor je pri beznem provozu v pohode, a kdybych tu optiku natahl na 10m tak podle me nebude problem ani pri tom rusicim provzu. Tam je spis problem s tim co to posila po elektricke siti.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Bystroushaak avatar 6.9.2014 00:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Congratz.
    http://soup.brmlab.cz/post/453484949/Popcorn
    Cool, koukám že už jste implementovali vše o čem jsi mi říkal. Paráda :)
    coder avatar 6.9.2014 02:33 coder | skóre: 4 | blog: lINUKS
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Na cyklisty jedině teleskop.
    =^..^= AmigaPower® avatar 6.9.2014 05:16 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    A řezat je zmrdy...
    Gilhad avatar 6.9.2014 06:41 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Jéžis, to je ale kráásnýýý :D
    6.9.2014 08:28 VD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    A gcc je občas vážně tupé.
    Ani ne, kdyby mezi těmi cbi přišlo přerušení, tak bity na portu nejsou konzistentní po dobu obsluhy, i když v ní s tím portem nic neděláte.

    Navíc by taková "optimalizace" musela být vypnutá pro některé registry, kde jsou jak rw tak rc_w1 bity, např.
    ASCSRSA &= ~(1<<ADSC | 1<<ADIF | 1<<ADIE);
    
    Pokud je přiklad nereálnej, tak mě opravte, ale princip je myslím jasnej.
    6.9.2014 11:18 VD
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Pardon, ADCSRA.
    6.9.2014 17:42 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Mas pravdu v tom ze i tam by mohl byt problem. Na druhou stranu mi porad prijde jako mensi zlo mit par us nekonzistentni vystupy oproti tomu znovu zapnout neco co uz bylo vypnute. To prvni by mi nevadilo, to druhe znamena (v lepsim pripade) prsknuti, v horsim sklapnuti jistice. Ale fakt je ze asi zalezi na usecase.

    Spis mi slo o to jak "skvele" se takova chyba hleda.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    7.9.2014 20:16 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Osobně bych to raději řešil z druhé strany, protože už z principu se může stát, že se ta Atmega64 z jakéhokoliv důvodu řízne (třeba kvůli EMI) a zůstane vyset v aktivním stavu, což přetíží primár dřív, než stačí cokoliv zareagovat. Stačilo by něco co funguje jako integrátor, v nejjednoduším případě řekněme kondenzátor, nabíjený kdykoliv je řídící vstup aktivní a vybíjený přes vhodně nastavený odpor (resp. trimr). Pokud by napětí narostlo nad úroveň, která by odpovídala příliš velké zátěži primárníhio obvodu, tak by se řídící vstup odpojil a bylo by ho třeba manuálně opět "nahodit" (jako jistič).
    7.9.2014 20:18 Kvakor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Grrr, *viset*
    8.9.2014 00:13 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Snimam proud primarem a kdyz prekroci urcitou mez tak to vypu a cekam na dalsi nabeznou hranu na vstupu. Ale to prskani tam proste vadi (jo, i kdyz je to pomerne obskurni chyba deje se to casteji nez by clovek cekal).
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    7.9.2014 23:58 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Na druhou stranu mi porad prijde jako mensi zlo mit par us nekonzistentni vystupy oproti tomu znovu zapnout neco co uz bylo vypnute.
    Podle mě se tady gcc chová správně . Ten race si buď můžete ošetřit zákazem přerušení, nebo by mělo jít i použít explicitní kód
    LCD_AUX_PORT &= ~(1<<LCD_RS);
    LCD_AUX_PORT &= ~(1<<LCD_RW);
    LCD_AUX_PORT &= ~(1<<LCD_ENA);
    (IIRC gcc v případě jednobitové změny použije cbi/sbi u registrů, kde to jde.)

    Na druhou stranu mě nenapadá způsob, jak ošetřit nekonzistentní výstup - když v kódu explicitně řeknu "nastav naráz" (tj. to, co jste tam měl vy) a přesto se vygenerují instrukce pro postupné změny, jak mám vynutit, že to s tím nastav naráz mysím vážně?
    Quando omni flunkus moritati
    8.9.2014 00:13 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Jo, kdyz se to rozepise tak se to prelozi podle ocekavani. Ono to takhle asi vazne dava smysl...
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    6.9.2014 08:47 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Nemůžu si pomct, ale přijde mi že nejagresivnější a nejnebezpečnější účastníci silničního provozu jsou cyklisté...
    ...Otázka je co s tím...
    Nejsi sám kdo učinil tenhle poznatek. Schválně se podívej na ty reakce pod mým tři roky starým blogpostem Záškodnický boj proti bikerům. Hovoří za vše.
    Jendа avatar 6.9.2014 20:03 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    6.9.2014 09:32 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Oni by ti cyklisti radi jazdili po cestach a nemotali sa na chodniku, keby sa na tych cestach po skusenostiach nebali. A boja sa koho, Kefalin? Ha? Tebe po kolizii na chodniku ostala modrina, im po kolizii na ceste ide o kosti, v extreme, ale nijak vylucenom o zivot. Ty podporujes alebo aspon schvalujes vodicov proti cyklistom, cim sam podporujes vytlacanie menej odvaznych cyklistov tam, kde ti vadia.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    6.9.2014 11:56 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Aha jo tak oni se bojí. A tak samým strachem jezdí po chodníku jako prasata .... zajímavá teorie.
    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    pavlix avatar 6.9.2014 12:11 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Jaký jiný důvod vede člověka k tomu, aby dal přednost motání se mezi chodci než to, že se na silnici prostě bojí?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.9.2014 15:04 marek_hb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    to by mě taky zajímalo - asi podobný pocit, který někoho nutí vzít třeba dva čokly na dlouhých vodítkách na inline/cyklostezku kde je to výslovně zakázáno a tvářit se jak mistr světa, který je tak úžasnej, že úžasnějšího není ...

    - prostě nutkání všem kolem sebe ukázat, že jsem extračůr.k

    pavlix avatar 6.9.2014 16:56 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Asi.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.9.2014 12:39 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Na kole jsem se teda bal vzdycky vic na chodniku nez na silnici - auta jsou oproti chodcum dost predvidatelna.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    pavlix avatar 6.9.2014 12:54 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Na kole člověka v závislosti na situaci ohroužují jak auta, tak chodci, tak další cyklisté, tak i terén. To poslední i na některých vyznačených cyklostezkách, u kterých se předpokládá, že je cyklista kouzelník, umí projíždět sloupy a podle potřeby se zužovat. Ale tak s překážkovými drahami se potýkají i chodci a řidiči. Třeba ve středočeském kraji mám pocit, že na hodinu práce na silnici připadá tak týdenní omezení.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    6.9.2014 17:39 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    To poslední i na některých vyznačených cyklostezkách, u kterých se předpokládá, že je cyklista kouzelník, umí projíždět sloupy a podle potřeby se zužovat.
    Jojo, fascinujici je v Praze usek Michelska - Chodovska kde je pruh pro cyklisty na chodniku co par metru prerusen sloupem trolejoveho vedeni pro tramvaje :)
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    Jendа avatar 6.9.2014 20:06 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Oni by ti cyklisti radi jazdili po cestach a nemotali sa na chodniku, keby sa na tych cestach po skusenostiach nebali.
    To ale není chodcův problém. Já se bojím na silnici s autem a taky s ním nebudu jezdit po chodníku.
    Ty podporujes alebo aspon schvalujes vodicov proti cyklistom, cim sam podporujes vytlacanie menej odvaznych cyklistov tam, kde ti vadia.
    Kde?
    =^..^= AmigaPower® avatar 7.9.2014 13:22 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Triko!
    10.9.2014 22:50 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Ha triko! Snad mi este bude. Tak kde a kedy? Zijem a pracujem na lavej polke zlteho metra, ale dojst zvladnem aj dalej.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Grunt avatar 6.9.2014 10:57 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Druhý den šel dřív z práce, stavil se na Karláku a úspěšně odstátnicoval. Nejsem na to nijak zvlášt hrdý (ani na promoci jsem nebyl) ale je to fajn.
    Blahopřeju.
    Jet po chodníku relativně vyskou rychlostí, do toho si jen tak kličkovat (nic čemu by se bylo potřeba vyhnout na místě nebyl) a na 4m širokém chodníku sejmout chodce co stál prakticky těsně u zdi (stalo se mi dneska, naštěstí z toho mám jen modřinu na ruce)? Žádný problém. Otázka je co s tím...
    To je jednoduché: Ve svaté válce proti cyklistům, jediný způsob jak je porazit je stát se jedním z nich. Sežeň si kolo. Osobně doporučuju zn. Ukrajina s drátěným košíkem vepředu.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    6.9.2014 12:07 odin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Bicykl na silnici proste nepatri. Cykliste svou pomalou jizdou ohrozuji ostatni ucastniky provozu a take sami sebe. Kolo na silnici je podobne absurdni jako prednost chodcu na prechodu nebo treba statem stanovena minimalni mzda, ktera absolutne nereflektuje trzni stav.
    pavlix avatar 6.9.2014 12:34 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Cykliste svou pomalou jizdou ohrozuji ostatni ucastniky provozu a take sami sebe.
    Cyklistů je narozdíl od pomalých řidičů na středočeských silnicích relativně málo, neměla by se angažovat dopravní policie v odchytu pomalých řidičů?
    prednost chodcu na prechodu
    Jako že by byly přechody pro chodce určené jen k buzerování chodců, kteří chtějí přejít o kousek vedle?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    AsciiWolf avatar 6.9.2014 13:00 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    absurdni jako prednost chodcu na prechodu
    *facepalm*
    xxxs avatar 6.9.2014 15:54 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    vraj po cestach zacali skor jazdit bicykle ako automobily a odvtedy to este nezrusili.
    Luk avatar 6.9.2014 16:04 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Většina našich silnic byla postavena v první řadě pro koňské potahy všeho druhu ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    xxxs avatar 6.9.2014 16:21 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    presne tak. pre pesich a povozy. auta prisly az ako predpoposledne. po motocykloch a pred segwaymi.
    6.9.2014 20:03 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Chvilu mi trvalo, nez mi doslo, ze si robis prdel :-)
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Jendа avatar 6.9.2014 20:10 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Auta na silnici proste nepatri. Řidiči aut svou rychlou jizdou ohrozuji ostatni ucastniky provozu a take sami sebe. Auto na silnici je podobne absurdni jako prednost chodcu na prechodu nebo treba statem stanovena minimalni mzda, ktera absolutne nereflektuje trzni stav.
    pavlix avatar 6.9.2014 12:26 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Otázka je co s tím...
    No co, nejlepší je stát se agresivním debilem i bez kola nebo jak to tu někteří hlásají ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luk avatar 6.9.2014 15:20 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    ani na promoci jsem nebyl
    Chyba, mohl jsi vidět Betlémskou kapli zevnitř ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    6.9.2014 16:20 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    třeba ji už viděl při imatrikulaci...
    Luk avatar 6.9.2014 16:30 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    To je možné. Za našich let se imatrikulovalo normálně v posluchárnách (a v kapli byla až promoce), třeba už je to teď na novém levelu.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    Bystroushaak avatar 6.9.2014 20:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Stejně zajímavé tyhle flamy cyklisté vs chodci vs řidiči. Byl jsem už v životě tohle všechno, i když poslední dobou jsem jen chodec. Co mě ale zaráží je, že si tyhle nenávistné flamy nepamatuji z dob kdy jsem byl cyklista dítě. To je to skutečně novinka, nebo to tehdy nebyl problém?

    Přijde mi, že se to začalo eskalovat od doby, co se všude staví cyklostezky a z cyklistiky se stala životní filosofie, namísto způsobu přepravy pro chudé a ožralé. Jen nevím, jestli je to jen iluze daná subjektivitou a mou mladostí, nebo to tak dřív skutečně nebylo.
    Jendа avatar 6.9.2014 20:38 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Podle mě je to tím, že se několikanásobně zvětšil počet cyklistů (viz tiskovky Auto*matu) a tak prostě dochází k častějším setkáním třetího druhu.
    Grunt avatar 6.9.2014 20:43 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Podle mě je to tím, že se několikanásobně zvětšil počet cyklistů
    Jsou někde data? Zpráva by to byla positivní, ale moc tomu sám nevěřím.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Jendа avatar 6.9.2014 20:54 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Hm, tady a tady mají jenom necelý dvojnásobek.
    Luk avatar 6.9.2014 21:25 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Tím to není. V některých městech (těch placatých, např. HK nebo Pardubicích) bylo cyklistů už odedávna hodně a k problémům nedocházelo. Spíš je to nárůstem militantního cykloaktivismu a toho, že se z cyklistiky stala módní záležitost určité skupiny lidí (dřív sloužilo kolo jednak k dopravě "do fabriky" a jednak jako sportovní náčiní; nebylo to nic módního, čeho by se chytali lidé, kteří si myslí, že jim z řitního otvoru svítí měsíc).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    8.9.2014 14:54 j AM | skóre: 2 | blog: skeptik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Spíš je to tím že dřív nebyli diskuse na netu, pár lidí si zanadávalo v hospodě na ty druhý a tím to skončilo.
    Grunt avatar 6.9.2014 20:42 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    a z cyklistiky se stala životní filosofie, namísto způsobu přepravy pro chudé a ožralé
    Asi tak nějak. Dokud na silnici nebyly trikoty, tak byl klid (zas se válčilo u aut).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    6.9.2014 21:34 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    A se ještě se zhuštění provozu se nevyrovnává starší generace, prostě jede do protisměru, na červené po přechodu pro chodce, odbočuje doprava z pohledem do země (na rozdíl od mladší většiny, která to dělá s výsměchem ;( ).

    V pátek nuceně púštěje, i když jsem měl zelenou, jsem přemýšlel, jakou životnost má babka a kdo cicí bude díky ní nešťastný, jedoucí zde na červenou nedívaje se nikam jinam než dopředu. (Kdo to tam náhodou zná, ví že je tam opravdu hodně hustý provoz a stezka pro cyklisty vede po druhé straně silnice.)

    Asi před týdnem mě a auto přede mnou předjížděl trikotista někde tady v serpentinách přímo v zatáčce a logicky v protisměru, bylo tam omezení na 50km/hod (což se tam dodržuje :) ), šlapal jak magor z kopce, přibrzdil jsem a maximálně uhnul (taky to byl jediný magor co jsem po dlouhé době potkal v západním zahraničí na rozdíl od tady, kde je jich mezi cyklisty tak 80 % a mezi automobilisty tak polovina), auto přede mnou ho trochu blokovalo a pak uhlo a šlo hodně na brzdy, bo z protisměru jelo druhé auto, které skoro zastavilo - nepředjížděl bych v té zatáčce ani na mašině s dostatečným výkonem - de-facto vytlačil obě auta a projel prostředkem, ale mám podezření, že díky zatemnění mozku ta auta ani neviděl. Ale byla to taková zajímavá zkušenost, že mně předjíždí někdo na kole asi 60km/hod, a té rychlosti dosahuje šlapáním… :-)

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Heron avatar 7.9.2014 10:01 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Když jsem u nás ve městě předjížděl auto poprvé, také jsem měl pocit, že bych si to jako cyklista prostě neměl dovolit. Dnes to beru jako normální věc. Prostě, když se řidič rozhodne jet na padesátce 35km/h, tak ať si jede. Já u toho ale být nemusím.

    60km/h z kopce není samozřejmně žádný problém (problém už ovšem je, když najede na kamínek nebo tak něco).
    7.9.2014 11:10 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    Jo, ve městě to lze, otázkou jak kdy je to vhodné, jemu hrkně v bedně a hned jede 50 a to ty nedáš, ale nic proti…

    Ono to tam bylo jen trochu z kopce a opravdu makal s jazykem v řetázku a asi si neuvědomoval, že je na silnici…

    Jel jsem i 80km/h na silnici (18% klesání) z kopce nebo 70km/h po sjezdovce, ale to je trochu něco jiného, na kole už téměř nejezdím, bo není proč a není kde, podle mě do lesa už nepatří (když jich tam bylo pár nevadilo to, fčil je to už docela průšvih), na rozumné silnice či do města asi i patří, ale nechci patřit mezi „tu skupinu“, jezdím na koloběžce, téměř výhradně po stezkách či lesních cestách a jsem v klidu…

    Sepisuji si rozdíly v řízení v jednotlivých zemí (od nás na západ), a protože tento rok jsem po Španělsku jezdil i na koloběžce, tak jsem měl srovnání i z druhé strany, takže jsem si zapsal i o rozdílech cyklistů.

    Tady to je - můj pohled:

    Ve Španělsku jede cylista vždy po stezce, a (téměř) zastaví na každém křížení se silnicí, kde má dej přednost v jízdě a hodně se rozhlíží zpomali v místě křížení přechodů (zastavuje na přechodu a pouští lidi), zastávek apod. (Ono je tam obecně málo „trikotů“, trikoty asi sportují jinde, ne na veřejné komunikaci.). Na semaforem klidně pojede na červenou (stejně jako chodci), ale opravdu jen tehdy pokud nic nejede, jinak dodržuje předpisy. Na křižovatce, kruháči se dívá jestli ho auta registrují (a ty ho registrují a klidně na kruháči i zastaví, aby mu umožnili sjezd, protože i na kole si najíží na střed :) ). Pokud kdokoliv udělá kravinu, všichni předpokládají, že to udělal omylem, protože tomu tak většinou je, takže i ten v „právu“ druhého pustí. Na komunikaci s obtížným nebo frekventovaným provozem ho nepotkáte (jako že i tak jich potkáte mnohem méně než tady). Když jede po silnici každý ho slušně objíždí (nevím o by se stalo, kdyby jich jak tady, jelo ráno neosvětlených za tmy 20ks za sebou a bylo věechny třeba objet na uzunké cestě, tipuji si, že s jejich temperamentem by to bylo o hodně troubení…). Cyklista když vidí, že zavazí, tak „uhne“ a jedou vždu za sebou, neviděl jsem je nikdy vedle sebe.
    Nemixuje se stezka s chodníkem, i když jsou vedle sebe jsou barevně odděleny, chodci vstupují na chodník, cyklisti vjíždějí na stezku, ale jen tam kde nikdo není, nebo při atypické situace, cyklista prostě zpomalí když by při předjíždění jiného měl vjet mezi chodce - ohleduplnost.
    I bruslař na stezce po zešeření jede s čelovkou a má na sobě reflexní proužky ... nevím jestli je to pravidlo, ale viděl jsem to několikrát.
    Místní policie jezdí i na kolech, a u stanice lidem kola zalepí nebo spraví, když je problém (viděno opakovaně na pobřeží).
    Komukoliv žel i zde jsou některé stezky z dlažby se sraženými hranami.
    Shrnuto: Každý s ohledem na ostatní a i když porušuje předpisy, tak tak a by nikoho neomezil, na slušných komunikacích ze slušným značením…

    U nás netřeba popisovat cyklisty, prostě u většiny případů absolutní ignorace pruhů, chodníků, značek, přechodů, vyhrazených průhu a semaforů. Autaři polovina snaha být k cyklistů ohleduplný a druhá co by nejraději je zabila - a obě skupiny jsou stejní lidé jen v jiném čase, u sebe to vidím naprosto jasně, ze začátku jsem v první skupině, ale po potkání N-tého hovada co zásadně nedodržuje předpisy, ohrožuje sebe a ostatní, se dostanu do druhé skupiny a nic s tím nenadělám.
    Smixované chodníky ze stezkami, někdy i se sloupy, a pokud je odděleno, tak většinou jen nenápadně, cyklisti ani chodci nedodržují svůj pruh a vzájemně se proplétají, a nedodržují je ani ti co dávají cedule, dají ceduli s odděleným pruhem tam kde není a obráceně.
    Někteří cyklisti jedou v houfech po stezce v domnění, že jsou na rekreaci, ne na komunikaci, kde mají jet jednotlivě za sebou a tím vytočí trikoty, kteří pak jsou agresivní na všechny…
    Zhrnuto: Každý jen na sebe bez tolerance, s častou ignorací „dej přednost“, na špatně označených komunikacích…

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Heron avatar 7.9.2014 11:34 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Tak v popisu situace se asi shodneme, možná však ne v popisu příčiny.

    Na dnešní silnice se nevlezou ani auta, natožpak jakýkoliv jiný druh dopravy. Krajnice jsou v havarijním stavu, takže jak auta, tak i cyklisté jedou po prostředku a když se míjejí, tak jeden nebo oba musejí do oného 2m "pruhu" stěrku, kamenů a děr. Pro cyklistu je to pochopitelně mnohem náročnější.

    Totéž cyklostezky. Přijde mi, že se stavějí jen pro statistiku, aby město dokázalo, jak dobře se stará. Nesmyslné trasy plné přerušení, křížení apod. Přičemž vhodnější cesta by byla. Navíc jakmile se postaví stezka, tak na ní nalezou i chodci, důvod je opět jasný, nemají žádnou lepší cestu kudy kam.

    Takže já problém vidím v neexistenci jakékoliv dopravní koncepce, v technickém stavu (viz i ty cyklostezky a chodníky se sloupy) apod.

    Ukázka nadevše je tohle: http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/video-v-olomouci-dokoncili-novou-cyklostezku-ted-po-ni-jezdi-ridici-v-autech-201.html

    Tam desítky let byla běžná cesta pro auta, teď tam někdo schválil nejkratší cyklostezku na světě (na místě křížení: železniční dopravy, tramvajové dopravy, automobilové dopravy, chodců je "samozřejmně" spousta prostoru pro cyklistiku) bez jakéhokoliv dopravního značení, takže řidiči zmateně jezdí tam, jak ukazuje článek.

    Za tento výtvor by měl být příslušný úředník postaven doprostřed oné křižovatky a být ponechán rozježděn všemi druhy dopravy. Pro výstrahu.

    7.9.2014 13:39 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    Jenže — s tím se musíme smířit když jedeme na kole/v autě (na jiné úrovni to můžeme řešit), a musí všichni respektovat ty předpisy a být k sobě tolerantní když cyklistovy zavazí sloup musí třeba i zastavit a obejít či objet jej tak, aby neomezil chodce či auta, stejně tak, auto při objíždění překážky nemůže jen tak hrknout do cyklopruhu. Cyklista nemá co na chodníku dělat (když tam jdou lidi), auto nemá co dělat na stezce, chodec na silnici. Cyklista nemá přednost na přejezdu pro cyklisty (nevím proč, ale nemá a často tě nepustím, protože sleduji i situaci za sebou a nerisknu si to :( ). Ano chápu, že vydat energii na kole je pracnější než autem, nicméně zastavovat se prostě musí. A autisti musí respektovat cyklisty jako by to bylo auto (problém je když to auto poskakuje po chodníku, přes pangejty a pod. to se pak těžko respektuje, když nevíš kde je a kam vlastně jede :) )

    Respekt, respekt a tolerance…

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Heron avatar 7.9.2014 14:09 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Cyklista nemá přednost na přejezdu pro cyklisty

    Ano, a neskutečně mě štve, když auta zastavují, aby mě pustili. Protože při křížení cyklo se silnicí stejně cyklista zastaví, pokud tam jedou auta, takže je to neefektivní pro obě strany. (Kromě toho, že to není dle zákona.)

    7.9.2014 15:14 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Asi jezdíš v jiném světě, mě na jednom nesemaforovém přejezdu už několikrát vjeli do cesty, když jsem nechtěl zastavit, protože jsem měl za sebou auto moc blízko.

    Jen tak pro zajímavost - je to aktuální až úsměvné, fčil jsem jel pro levnou třetinu na nádraží (kousek) a zrovna „magoři“.

    1. Dva cyklisti bez trikotu přede mnou málem srazily rodinku (mladší dítě) na přechodu, tatínek jej včas strhl (jeli po chodníku a po přechodu přejížděli silnici do protivky s chodci - vůbec už nehodnotím, že jsem je „musel“ pustit, byť jeli po přechodu na kole, kdyby se na mě aspoň podívali… a taky nechápu, proč jeli po chodníku, já bych tam jel normálně po silnici - asi proto aby si vynutili přednost).

    2. Musel jsem zastavit v obci na úzké silnici, kde proti mně jeli cyklisti předjížděli se skupinky a nebylo dost místa i tak to vyšlo tak tak. (je to sice blbé místo, které propojuje dvě cyklostezky, běžně jim tam dávám přednost i když jsem na hlavní, ale toto je už moc silná arogance…)

    3. Mimo obec jel pár na široko vedle sebe, ten kluk na vnější bez držení a vykládali si - za nimi auto krokem, asi ho neslyšeli, které čekalo až projedu aby je mohlo objet.

    Sorry kluci na kolech, ale ještě jednou dnes pojedu a pak už při první kravině troubím a nadávám… ;-)

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Heron avatar 7.9.2014 16:02 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    pro levnou třetinu

    To je dle vzoru drahá polovička? :-D

    8.9.2014 09:33 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Jo ;-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    7.9.2014 17:24 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Ked uz teda z osobnych skusenosti ideme robit zavaznu statistiku, tak si tiez prihodim. Parkrat v zivote i slo vazne o zivot, ale na cestach z toho len 2x. Vzdy v tom bolo auto, ktore mi nedalo prednost. Raz som si mohol vybrat medzi narazom do toho auta alebo pangejtom. Tak som letel po hlave do pangejtu a o 20cm som hlavou minul betonovy murik. Bol by som na fleku mrtvy, keby som ho trafil, takto len skrabance od ostruzin a prhlav. Druhykrat nebolo velmi na vyber, tak som skoncil v tom aute a nasledne kadejak na zemi, nastastie zase len skrabance. V oboch pripadoch sa vodici na nejake davanie prvej pomoci vykaslali a po par sekundach, ked som zivot prejavil zdvihnutim hlavy alebo pohybom ruk slapli na plyn a boli prec.

    Zo svojej statistiky, by som spolocensku nebezpecnost vodica videl na urovni dealera tvrdych drog.

    Ty mas take rakuske uvazovanie, ze predpis je predpis a ideme pocitat, kto ho kolkokrat porusi. Vezmi do uvahy aj zavaznost dosledkov porusenia predpisov cyklistom, ktory aj s bikom ma do 120kg (vahove extremy zanedbame, nie su caste) a vodica, ktory ma niekde okolo 2t (vdaka kamionom je rozptyl dost velky). A prakticku cesku frekvenciu tych zavaznych dosledkov. Navyse cyklista z akejkovek kolizie dopada obvykle najhorsie (a to aj s chodcom), takze je dost motivovany sa nechovat nebzpecne. A to ani vtedy, ked porusuje predpisy. Isteze su aj pripady, kde cyklista zabil chodca. O pripade, kde by aspon lahko zranil posadku auta som nepocul.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    Heron avatar 7.9.2014 17:48 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    V oboch pripadoch sa vodici na nejake davanie prvej pomoci vykaslali
    Já jsem jednou se sestrou zachraňoval kluka, kterého srazilo auto a letěl hezkých pár metrů vzduchem. Dopadl přímo na hlavu, bohužel bez helmy. Takže si asi dokážete představit stav obličeje. Jeho přítelkyně se na místě zhroutila (asi pochopitelné). No a řidička, pachatelka, nebyla schopná vůbec ničeho, ani zavolat sanitku, to všechno jsem dělal já. Dokonce nevěděla ani to, kde má autolékárničku a trojúhelník.

    Borec přežil.

    Už to nechci nikdy zažít.

    V každém případě takový řidič nemá na silnici co dělat. (Nic neumí, nic neví.) Tohle je důsledek toho, že "řidičák musí mít každý".

    7.9.2014 18:00 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    Nekomentuji „spáchání“, ale následné, je to o lidech, patřím k těm šťastnějším, kteří v krizové situaci jednají pragmaticky a na většinu těch situací už jsem aspoň jednou myslel, takže vím co dělat a jsem často i připraven, nicméně je spousta lidí „co na to nechce myslet, aby to nepřivolali“, a pak spousta lidí co se dokonce i připraví, ale pak nejsou schopni vůbec nic. A když mi, někdo v práci řekne jedeš majitelovým Mini/Audi, nebo jedu kámošovým něčím a náhodou se něco stane, tak budu mít problém s nalezení lékárničky i trojúhelníku (z voláním ne…).

    A viděl jsem kolegy v mnohem jednodušších situacích, jak jsou absolutně k ničemu a potřebují klep po tváři a „jasný úkol“, takže možné i všechno věděla, ale nebyla schopná - je to forma šoku…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Heron avatar 7.9.2014 18:11 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    A když mi, někdo v práci řekne jedeš majitelovým Mini/Audi, nebo jedu kámošovým něčím a náhodou se něco stane, tak budu mít problém s nalezení lékárničky i trojúhelníku (z voláním ne…).

    Zvláštní. Kdykoliv řídím půjčené auto, tak si ohledám stav (světla, náhradní žárovky, rezervu, trojúhelník a hlavně lékárničku), už jen proto, že kdyby mě zastavila běžná kontrola, tak by to kluci dopravní taky mohli chtít vidět. Nehledě na to, kdyby se právě něco stalo, tak ať se to nehledá. On je člověk poučen, když jsem píchl kolo u firemního auta, tak jsem musel volat kolegovi, kde že je ten tisícihran (protože ho nedal do nářadí).

    7.9.2014 19:00 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Není to zvláštní, stačí připustit, že existují jiné přístupy a hlavně jiné situace.

    Ale zajímalo by mě, na co jsi potřeboval tisícihran.

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Heron avatar 7.9.2014 19:33 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Tak na Octávii byl jeden šroub (z 5) s "unikátní" hlavou. Asi ne moc unikátní, ale prostě jiný než ty 4 ostatní. (Pojistný šroub.) Na ten byl potřeba spešl nástroj s daným profilem.
    Heron avatar 7.9.2014 19:35 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    9.9.2014 09:23 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Kdykoliv řídím půjčené auto, tak si ohledám stav (světla, náhradní žárovky, rezervu, trojúhelník a hlavně lékárničku), už jen proto, že kdyby mě zastavila běžná kontrola, tak by to kluci dopravní taky mohli chtít vidět.
    přijde mi toto "coby kdyby" jako mrhání časem ... vzhledem k tomu, u kolika nehod jsem pomáhal (nula) a kolikrát po mě někdo chtěl vidět něco z výbavy (max jednou za dva roky), a že by se to stalo zrovna s tím půjčeným autem, hm, tak to potom tu minutku na hledání obětuju, než to furt řešit preventivně - ono těch míst, kam se to dá v autě dát, zase tolik není, ještě jsem neviděl žádné originální řešení, kde bych to nehledal (samořejmě pokud někdo nevrátí nástroj do pytle s nářadím, ale schová ho někde v popelníku pod odpadky, tak je to problém, ale ta lékárnička se jen tak někam nevejde)

    samozřejmě dá se namítnout, že u té nehody může být minutka rozhodující, ale takové situace stejně vyřeším bez lékárničky - krvácení zaškrtit kapesníkem, na masáž srdce stačí ruce
    PepaSFI avatar 8.9.2014 19:10 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    podle tvrzení profesionálních záchranářů jsou reakce na krizovou situaci velice různé a nikdy se nedá předem říct jak bude člověk fungovat. Občas se zasekne i profík který má nadrilované postupy, natož laik, navíc otřesený nehodou, v panice, v šoku, možná i se zraněním o kterém ještě neví.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    7.9.2014 17:51 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    Nehodu jsem zatím nezpůsobil, krom jednoho políbení zrcátek, kde nebylo jasné kdo je na vině, ale už jsem poskytoval první pomoc u DN nic vážného to nebylo jen střední otřes mozku, a co si pamatuji, tak u dvou dopravních nehod jsem pomáhal, a u jedné jsem docela kontroverzně blokoval dopravu autem aby nikdo další tu paní nedorazil, pak to zablokovali už hasiči…, takže já tě neopustím, můžeš být v klidu.

    Seru na statistiku, tyto tři případy se mi staly dnes na cca 20km a mohl bych přidat ze dneška dva další za 9km - já nevím proč se dějí, já je prostě kolem sebe vidím. Źe jsou cyklisti ohrožováni auty ani náhodou nepochybuji (je to i důvod proč moje děti můžou jezdit na kole jen někde).

    Jinak mé uvažování pramení z toho, že ty předpisy tady máme právě abychom se nepozabíjeli a mohli i předpokládat, co ten druhý udělá a být na to připraveni. Důsledek „kdo“ to přímo „od..re“ je irelevantní, ten druhý může mít taky už zpackaný život a předpisy nechrání méně obrněného, ale nás všechny, nechci ti ublížit, ale když mi tam skočíš když to oprávněně nečekám a mám přednost, je jen na mě abych to zvládl, ty už jsi se na to vykašlal… . Nejezdit na červenou, dávat přednost, přímo neohrožovat ostatní je snad potřeba. Evidentně to jinde umí dodržovat, nebo nedodržovat v míře, že to nikoho neovlivní, jen u nás to nelze (nejen v tomto).

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 7.9.2014 20:23 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Sorry kluci na kolech, ale ještě jednou dnes pojedu a pak už při první kravině troubím a nadávám… ;-)
    Zatroubit bohatě postačí, nadávání v autě jen pro vlastní úlevu. Je to úplně jiný zvuk než jaký slyšíš uvnitř auta. Ale je to dobré používat jenom při závažných prohřešcích jako je trvalé překážení nebo ohrožení bezpečnosti provozu ze zjevného ignoranství. A ještě doporučuju troubit až ve chvíli, kdy nehrozí kolize.

    Nejhorší je postupně se nasírat kvůli zjevným debilům a pak se jít vyvztekat na vcelku normální (i když čas od času chybující) lidi. My jsme taky dneska měli málem úlovek (cyklista do zatáčky na středu relativně úzké silnice), ale abych za to šel nadávat jiným, to bych se pak musel sám za sebe stydět.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    xkucf03 avatar 7.9.2014 22:33 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    A ještě doporučuju troubit až ve chvíli, kdy nehrozí kolize.

    AFAIK je smyslem klaksonu spíš odvrácení kolize (takže troubit předem), ne to, abys někoho trestal nebo peskoval.

    Nejhorší je postupně se nasírat kvůli zjevným debilům a pak se jít vyvztekat na vcelku normální
    +1
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Luk avatar 7.9.2014 23:14 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    AFAIK je smyslem klaksonu spíš odvrácení kolize (takže troubit předem), ne to, abys někoho trestal nebo peskoval.
    Osobně pokud hrozí kolize, tak se soustředím především na její odvrácení, než abych troubil a spoléhal na reakci toho druhého. Troubím obecně velice málo, v podstatě jen v případě, že hrozí kolize a já s tím nemohu nic přímo udělat (nějčastěji když se do mě někdo zjevně snaží nacouvat).
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 8.9.2014 10:15 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    To se mi stalo teď v Říčanech, byl jsem na náměstí kvůli výběru z bankomatu po cestě dál, na výjezdu z náměstí byla zácpa a nějaký člověk s dodávkou vypadal, že do mě fakt najede, ačkoli nechápu, jak mohl přehlédnout auto, z nějž alespoň polovina byla vidět v pravém zrcátku a navíc bylo součástí souvislé kolony.

    Otec zběsile mával okýnkem, kde ho dotyčný stejně neviděl, když neviděl ani auto ani celou kolonu, já jsem byl naštěstí připravený na všechno a tak jsem se jenom opřel o klakson a držel :D. Ale ten člověk s tou dodávkou byl vůbec divnej, než jsme se dostali o délku auta dál, tak vyřadil zpátečku a pak se hrozně divil, že ho další řidič v řadě nenechal vyjet.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 8.9.2014 10:20 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    AFAIK je smyslem klaksonu spíš odvrácení kolize (takže troubit předem), ne to, abys někoho trestal nebo peskoval.
    To je hezká teorie, ale pokud si Šangala potřebuje ulevit klaksonem, tak je mnohem lepší to udělat ve chvíli, kdy tím riziko srážky nevytváří, případně nezvyšuje.

    Osobně si myslím, že reagovat klaksonem na každou chybu jiného účastníka provozu je idiocie, ale na vytroubení člověka, který ti málem způsobil vážnou újmu na fyzickém či psychickém zdraví a případně majetku, mi přijde naprosto v pořádku, zvlášť když si to dotyčný ani neuvědomuje.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.9.2014 09:27 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    ale na vytroubení člověka, který ti málem způsobil vážnou újmu na fyzickém či psychickém zdraví a případně majetku, mi přijde naprosto v pořádku, zvlášť když si to dotyčný ani neuvědomuje.
    a výsledek je ten, že sei to neuvědomuje nadále, nanejvýše si pomyslí, jakej seš nervní debil a on že je chudáček ublíženej, na kterýho si nějaký hovado otvírá hubu, totiž klakson ... :-(
    pavlix avatar 9.9.2014 10:10 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    I kdyby to jenom pomohlo Šangalovi (nebo komukoliv jinému) si trochu ulevit a neobracet pak vztek na úplně jiné lidi, je to podle mě dobrý efekt. Pravda je, že na mě většinou trouběj idioti (třeba kamioňák, kterému vadilo, že jsem dodržel padesátku) a když jsem udělal něco, co zavánělo závažnou chybou, tak nikdo netroubil.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.9.2014 11:52 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    idioti (třeba kamioňák, kterému vadilo, že jsem dodržel padesátku)
    nevím o jakou šlo situaci, nechci to vztahovat na toto tvé hodnocení, ale dovolil bych si v této situaci připomenout, že kamiony můžou mít různé důvody dělat věci, co řidiči osobáku přijdou jako idiocie, a je vhodné s tím počítat, neb "kamion nepřetlačíš" - vybavuje se mi k tomu například klip Besipu na téma, jak si to na nějaký úzký silničce kamion štráduje po prostředku a auta se sotva stačí vyhýbat ... ne protože by byl debil řidič, nýbrž debil byl správce komunikace, že nad silnici nechal zasahovat silné větve, pod kterými kamion nemůže u kraje projet
    pavlix avatar 9.9.2014 12:00 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Situace jednoduchá, značka konec obce, explicitní omezení na padesát. Na silnicích jezdí obrovské množství lidí, kteří jezdí pomalu mimo obec i tam, kde je povolená vyšší rychlost, takže vysvětlení, že přehlédl značku nepovažuju za dostačující. Zároveň dotyčný ani neblikal na předjíždění, tedy si zjevně jen vynucoval zvýšení mé rychlosti těsnou jízdou, blikáním a troubením, tedy to byl podle mě debil, který ohrožuje své okolí.

    Jen ať máš story kompletní, jako odpověď jsem dal výstražná světla, a za plynulého zpomalování najel na krajnici a i kousek přes asfalt, zastavil a nechal ho projet.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 9.9.2014 12:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Jen ať máš story kompletní, jako odpověď jsem dal výstražná světla, a za plynulého zpomalování najel na krajnici a i kousek přes asfalt, zastavil a nechal ho projet.
    Jen pro kompletnost, už je to delší dobu a nebyl jsem moc zvyklý jezdit, natož v noci, takže to pro mě byl docela stresující zážitek.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.9.2014 12:36 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Jen ať máš story kompletní, jako odpověď jsem dal výstražná světla, a za plynulého zpomalování najel na krajnici a i kousek přes asfalt, zastavil a nechal ho projet.
    ok; ne že bych to jednání schvaloval, ale když už, tak toto je správná reakce (zejména za okolností "nebyl jsem moc zvyklý jezdit") nežli dále zvyšovat napětí ... ne že bych se tím vždy řídil :-)
    9.9.2014 14:24 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Jižní spojka, človek tam jede kvůli úsekáčům 80 a blikající / troubící kamion těsně za prdelí. Skoro pokaždé když v neděli v noci jedu do Prahy.
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    pavlix avatar 9.9.2014 14:50 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    To víš, kamiony můžou mít různé důvody dělat věci, co řidiči osobáku přijdou jako idiocie....
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luk avatar 9.9.2014 15:06 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Jo, protože "just-in-time" a když se kamion zdrží pět minut, zastaví se celá automobilka :-D
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    pavlix avatar 9.9.2014 15:07 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Tak si to mají posílat vlakem ;).
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luk avatar 9.9.2014 16:18 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Ano, u vlaků už se nějaké pětiminutovky neřeší, tam se čas kalkuluje na dny ;-)
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    9.9.2014 17:12 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    To víš, kamiony můžou mít různé důvody dělat věci, co řidiči osobáku přijdou jako idiocie....
    hm, jako třeba jet přesně 80 dle údaje, co jim zaznamenává tachograf, zatímco Mrkva se tam bezdůvodně plazí 65, protože mu o kus proměřuje tachometr a ještě o další kus jede kvůli úsekáčům míň než těch přesných 80, co nám tu prezentuje?
    pavlix avatar 9.9.2014 21:02 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Možná by bylo dobré zavést pro profesionální řidiče školení o tom, že neřídí letadlo.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    9.9.2014 21:11 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Kdyby to řídili jak letadlo, tak 99 % autům by odešel motor na prvních 1000km ;-)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 9.9.2014 21:16 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    To už by ho spíš na prvních 500km sestřelili, i když těžko říct, jestli je naše policie schopná reagovat na neočekávané situace, když na trvale jedoucí auto v protisměru dálnice reagují jen tím, že už o tom vědí.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Gilhad avatar 7.9.2014 12:32 Gilhad | skóre: 20 | blog: gilhadoviny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Taky jsem mel tuhle prilezitost s cyklistou. Klasicka krizovatka, stojim na cervenou, blikam, ze budu odbocovat vpravo. Vpravo vedle silnice cyklostezka, ukoncena znackou "cyklisto sesedni z kola", dal navazuje semafor pro chodce, na nem cervena. Nikde nikdo.

    Naskoci mi zelena odbocovaci sipka, (chodci maji porad cervenou) zacnu se rozjizdet a tocit, hups, primo pred naraznik mi vlitne cyklista, co me dojel po te ztezce zezadu, takze musel videt ty znacku, ze ma sesednout, tu cervenou, ktera ho mela zastavit, tu zelenou odbocovaci sipku pro auta a rozjizdejici se blikajici auto. Ale protoze by musel zpomalit, tak se radsi spolehnul, ze to nejak ubrzdim a vlitnul tam. Chybelo asi 10 cm, abych ho z toho kola srazil.

    Nekdy si rikam, ze jsem to mel pro lidstvo udelat.
    PepaSFI avatar 7.9.2014 11:43 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    když se řidič rozhodne na padesátce jet 35 kmh, obvykle k tomu má důvod. Například takový že předvídá a sleduje provoz a okolí. Ví že se blíží přechod pro chodce, změna v přednosti v jízdě, blbě zalomená zatáčka nebo místo odkud obvykle vybíhá banda rozjívenců z nedaleké školy nebo třeba vidí za sebou debila cyklistu co se rozhodl s ním závodit a tak radši zpomalí aby ten blb radši ufujazdil do pryč a někde se domlátil sám bez jeho nedobrovolné účasti. Taky jim občas uhýbám a tiše doufám že je nebudu muset někde pod zatáčkou zachraňovat. Ikdyž je fakt že to často bývá v místech kde bych asi ani nezjistil že se cyklistova jízda přesunula do oblasti balistiky a dřevorubectví.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    pavlix avatar 7.9.2014 12:09 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    TLDR verze: Když něco udělá řidič, má k tomu rozumný důvod. Když něco udělá cyklista, je to debil.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.9.2014 13:24 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    No spíš, to byla asi reakce na to předjíždění, v Česku máme mánii, že všechno musí být předjeto, a to může být i případ jak psal Heron.
    Důvodů proč někdo jede pomalu je spousta, od hledání kapesníku, přes poruchu až po vyhodnocení dopravní situace, ale oprávněných důvodů a bezpečných situací k předjetí je poskrovnu, ale napříč tomu je to nejčastější úkon co se u nás dělá. Obecně když někdo zpomalí na krátkou dobu (třeba 100m) na 35 místo 50, není důvod k přejíždění ani autem ani na kole (takové předjetí je pak jasný projev netolerance), často to naopak způsobí spoustu vedlejších efektů. (O předjíždění v takovém případě na plné čáře ani nemluvě…)
    Ono to tady člověku nedochází, ale vždycky když si pojezdím ve Francii, Španělsku apod. tak to člověku dojde, bo tam to nikdo nedělá a doprava je mnohem plynulejší (ano i tam se někdy projeví syndrom „černý sněhulák“, nicméně tady jich potkám několik za den, kdežtože tam jsem viděl dva za 14dnů).

    Problém je z cyklisty, že je spousta trikotů co se nedopravují, ale sportují (těch je v autech výrazně méně), a spousta lidí si to zvolí jako rychlý dopravní prostředek a odmítá se s mířit s tím, že část rychlosti se musí vzdát a jet podle předpisů - auta taky neposkakují jek se jím zlíbí na chodník, do pruhu pro cyklisty, červenou objet přes přechod taky na červenou, podjet jiná auta co dávají přednost kočárku na přechodu a pod. Když jedou ve vyhrazeném pruhu hups ven z něj do  „běžného“ pruhu bez ohlídnutí a daní přednosti atd.
    Těch pár co jezdí „normálně“ a jen udělají kravinu stejně jako většina autařů, to nezachrání, jediná možnost je podle mého cukr a bič, tj. osvěta, lepší výuka předpisů (i na střední), a důsledné pokutování za přestupky a za závažné přestupky jako nedání přednosti, neosvětlení tak jak u auta, ne jen „zesedni“ (jenže to by museli jezdit policajti na kolech, možná proto, na západ od nás jezdí…)

    Už jsem to prezentoval mnohokrát, když jezdím autem sem tam vidím porušení předpisů u autistů a potkám jich stovky nebo tisíce, u cyklistů je vidím u šesti z deseti (a to nepočítám takové ty průjezdy po přechodech apod.) a potkám jich jen desítky - takže statisticky u mě ta věta platí mnohem více než obráceně - ale ne že bych ji býval byl vyslovil :-).

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 7.9.2014 13:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Tiskový mluvčí?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.9.2014 13:40 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Rozšiřuji si dovednosti…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Heron avatar 7.9.2014 14:23 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Ono to tady člověku nedochází, ale vždycky když si pojezdím ve Francii, Španělsku apod. tak to člověku dojde, bo tam to nikdo nedělá a doprava je mnohem plynulejší

    A je plynulejší proto, že tam nikdo nepředjíždí? Nebo se tam nepředjíždí proto, že je doprava plynulejší? Plynulejší z jiných příčin? ;-)

    Luk avatar 7.9.2014 14:49 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    A je plynulejší proto, že tam nikdo nepředjíždí? Nebo se tam nepředjíždí proto, že je doprava plynulejší?
    Spíše je to druhý případ. Předjíždění negeneruje neplynulost hlavního proudu. Neplynulost vzniká spíše nepředjížděním (myšleno nepředjížděním těch výrazně pomalejších), protože se jízda zpomalí a ona "vlna" zpomalení se pak šíří dál. Souvisí to ale i s odstupy mezi vozidly. Pokud se jede hodně natěsno, narušování plynulosti je mnohem větší.
    Plynulejší z jiných příčin?
    I jiné příčiny se mohou projevovat, třeba zmíněný vliv odstupů mezi vozidly.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    7.9.2014 15:18 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Plynulejší protože se málo až vůbec předjíždí, žádné rozdíly všichni jednou ± stejně, jen (někdy) pomalu kolísá rychlost třeba FR 80-90km/h nebo ES 80-105km/h.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Heron avatar 7.9.2014 15:25 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Takže to není tím, že se tam nepředjíždí, ale tím, že tam není důvod předjíždět, protože všichni jedou stejně a docela rychle. Tedy, kdyby tam někdo jel 35km/h, tak asi nepojednou za ním, ale předjedou ho, co?
    7.9.2014 15:51 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    Ano důvod je i u nás málokdy, třeba za traktorem jsme (nejenom my) jeli asi 15km (to je dost dlouho), protože tam byla plná a on neměl kde uhnout, ale stejně tak když zpomalí auto ve městě na 35 (třeba si něco fotí nebo hledají), nikdo nepředjíždí, ve městech se v zásadě nepředjíždí, počká se až případně na dva pruhy (možná je to trochu idealizované, ale ono to tak opravdu vypadá).

    Ve Francii mě vždycky pobaví souběžná jízda ve více pruzích, jede se třeba ve třech pruzích na dálnici 131km/h (nebo 111km/h) či mimo obec 91km a nikdo to nepřekročí a všichni jedou vedle sebe (Ano i tam se někdy zjeví černý sněhulák a sem tam někdo trochu zrychlí, ale pak to hned típne a večer o tom asi vykládá při večeři :) ).

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Heron avatar 7.9.2014 16:00 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Mě se fakt líbí, jak v autě je možné dělat cokoliv: fotit, hledat, kapesníkovat, vyhodnocovat, to všechno je v pořádku, ale cyklista VŽDY něco porušuje, ignoruje apod. ;-) Trocha vyváženosti by fakt neškodila. V autě si nikdo nemá co fotit (a zdržovat tím ostatní provoz).
    Ve Francii mě vždycky pobaví souběžná jízda ve více pruzích, jede se třeba ve třech pruzích na dálnici 131km/h (nebo 111km/h) či mimo obec 91km a nikdo to nepřekročí a všichni jedou vedle sebe

    Tam neplatí jízda v pravém pruhu? Ptám se, ve Francii jsem byl naposledy v minulém tisíciletí a to ještě k tomu vlakem.

    7.9.2014 16:10 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    Ale to jsi zbytečně chytlavý, nic takové jsem tady nenapsal, pouze jsem uvedl svůj názor a zkušenost o předjíždění a to ¡čímkoliv!

    Nejsem si jistý, ale výslovná povinnost jízdy v pravém pruhu je doménou Česka.
    Asi to musíš brát jako střídavou jízdu, oni jedou všichni maximální povolenou rychlostí a to je u nich zásadní, kdyby jeli všichni v pravém tak se tam nevlezou.

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Luk avatar 7.9.2014 16:52 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Ve Francii/Španělsku smějí kamiony jezdit rychlostí 130 nebo 110 km/h? Nebo tam snad vůbec kamiony nemají?
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    7.9.2014 17:10 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    Nevím kolik je omezují, ale myslím že to bude 100 nebo 110km/h (zeptám se kámoše co tam jezdí :-)), když jedeš opravdu 109km/h(podle navigace, ne podle tacháku), tak je pomaličku předjíždíš.

    Každopádně je jich tam výrazně méně než u nás, ve Francii mají předepsané kudy jet (jestli se nepletu musí po placené dálnici) a někam nesmějí pokud tam nemají cíl určení (mají na to dopravní značení).

    Na běžné silnic zdržují jen snad průjezdem kruháčem jinak ne, jak sem si zapsal do „deníčku“:
    „Za kruháčem jsou často dva pruhy na předjetí, ale je někdy problém předjet i kamion, protože jedou stejně rychle jak osobáky (meší dovolené zatížení návěsu).“

    Jinak ve Francii se dozvíš hodně dopředu kdy budou dva pruhy (třeba i 16km dopředu), takže víš kdy pomalejší předjedeš, mají na to dopravní značku - obvykle když je to trochu kopcovité.

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Luk avatar 7.9.2014 17:45 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Nevím kolik je omezují, ale myslím že to bude 100 nebo 110km/h (zeptám se kámoše co tam jezdí :-)), když jedeš opravdu 109km/h(podle navigace, ne podle tacháku), tak je pomaličku předjíždíš.
    Moje otázka byla ryze řečnická, protože je to samozřejmě tak, že kamiony schválené v EU mají povinně omezovač nastavený na 85 km/h. Velké autobusy (nad 10 t) mají potom omezovač na 100 km/h. Čili jízda ustálenou rychlostí okolo 110 nebo 130 km/h by připadala v úvahu jen v případě, že by byly z provozu zcela vyloučeny kamiony a autobusy.
    Každopádně je jich tam výrazně méně než u nás, ve Francii mají předepsané kudy jet (jestli se nepletu musí po placené dálnici)
    Právě o takových silnicích (tzn. především dálnicích) tu byla přece řeč. Takže těch kamionů by tam mělo být naopak více než jinde.
    Jinak ve Francii se dozvíš hodně dopředu kdy budou dva pruhy (třeba i 16km dopředu), takže víš kdy pomalejší předjedeš, mají na to dopravní značku
    Takové značky jsou rozumné. U nás to bývá standardně jen nějaký kilometr předem (max. dva), a to ještě ne vždy.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    8.9.2014 11:05 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    Rozhodně nejedou 85km/hod!, možná jedou 90km/hod a na dálnici to klame, každopádně, pokud na normální silnici ve FR jedu dle navigace 89-90km/hod (na tachometru cca. 97km/hod - mám největší možná kola pro ten vůz), tak mně kamion nebrzdí a někdy (na rovině, z kopce) i ujíždí, takže si nemyslím, že jede 85km/h.

    Nevím jak to doopravdy je, ale třeba u nás žluťáci (SA) jsou schopni předjet jakýkoliv jiný autobus, který visí na omezovači (jsem se na to ptal dálkaře, co nejezdí pro SA, protože mě žluťák předjížděl, když jsem měl na tacháku přes 100km/h).

    Znovu opakuji, že kamionů je tam málo, asi určitě víc než v ČR, ale kilometrů silnic je tam mnohonásobně více, kamion mimo dálnici je velmi řídký jev a na dálnici jich je málo a i v 5% stoupání jedou snad stejně rychle. Ale je pravdou, že dálnice ve FR vždy volím převážně neplacené, tedy možná pravý opak toho kudy musí jet ta většina kamionů - nevím, ale i v ES je jich málo a ono vůbec ta hustota provozu je o kus nižší (mimo větší města), a když srovnám i průjezd Barcelonou, Valencií nebo třeba Narbone s průjezdem třeba Bruselu, tak je to furt paráda (Pravda v Lyonu se lze taky docela dobře na vjezdu zdržet, ale ve městě už to zas jde).

    Dálnice nevypadají jako tankodrom D1 či drncací houpátko D5/R1, a do kopců přibývají pruhy, stejně tak při napojení. V DE máš na dálnici taky kamiony většinou na háku i když je jich tam docela dost, prože tam, kde je hustá doprava jsou 3 případně více pruhů. Super je ES model s obslužnou komunikací, která vede paralelně s dálnicí je na ni dlouhý odpojovací pruh z dálnice a pak na ní jsou všechny věci (benzinky, sjezdy, kruháče, obchody odpočívadla), a s ní je pak dlouhý připojovák, kdokoliv sjíždí či najíždí nijak neomezuje dopravu na dálnící, ale je to holt o tom prostoru…

    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Luk avatar 8.9.2014 11:19 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    S tím omezovačem je to divné. Samozřejmě tam může být odchylka (rychlost kamionu může podle té směrnice dosáhnout až 90 km/h), ale silně pochybuji, že by docházelo k nějaké masovější manipulaci s omezovači. Pokud se vyšetřuje nějaká větší nehoda kamionu, tohle je jedna z prvních věcí, o kterou se vyšetřovatelé zajímají (samozřejmě společně s tachografem). Z kopce se to samozřejmě může rozjet víc, ale po rovině nebo do kopce těžko.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    8.9.2014 11:50 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Fakt nevím, naženu kámoše co s tím jezdí (jezdí západní Evropu).
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    pavlix avatar 7.9.2014 20:33 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Souběžná jízda je zakotvená i v českých zákonech.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 7.9.2014 13:26 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Imho to ale platí. Já třeba jako dítě projezdil na kole stovky kilometrů a značky a pravidla jsem vůbec neznal (zpětně se kaju). Na vesnici jsem nebyl vůbec vyjímka, ale pravidlo. Dokonce i dneska, co tak znám lidi, tak je nějaké značky na kole vůbec nezajímají a ještě se k tomu hrdě hlásí.
    =^..^= AmigaPower® avatar 7.9.2014 13:43 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Mrtvej cyklista - dobrej cyklista...
    7.9.2014 13:44 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Došlo ale ke změně stavu - všeho výrazně přibylo. Pokud je nezná, tak je nemůže dodržovat, tedy nesmí na komunikaci - musí jet autobusem.
    (Stále je rozdíl jestli v Horní/Dolní, nebo někde kde projedou stovky aut za hodinu…)
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    Grunt avatar 7.9.2014 14:56 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    60km/h z kopce není samozřejmně žádný problém
    Nerozklepe se ti konstrukce při takové rychlosti? Předpokládám, že máš klasický hlinikáč. 60km/h bez čtyř kol a bez kabiny už je docela fukot… (a taky docela o držku)
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Heron avatar 7.9.2014 15:16 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    To opravdu ne. Na silničce se dá jezdit i těch 80km/h (to já opravdu nejezdím, rekord, který nehodlám překonávat mám 72km/h) no a na biku jezdím max 56km/h, protože tu není větší kopec :-) a taky už se asi moc větší rychlost nabrat nedá (odpor vzduchu a odpor pneumatik 29x2.2 stejně o moc víc nedovolí). Ale jinak je to kolo bez problémů stabilní.

    Já ale jezdím pomalu zejména k vzhledem k technickému stavu povrchu vozovky, nerad bych testoval odolnost další helmy.
    pavlix avatar 7.9.2014 20:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    to já opravdu nejezdím, rekord, který nehodlám překonávat mám 72km/h
    Podobnou rychlost jsem jednou měl na slovensku na prázdné široké hladké silnici na horském a myslím, že jsem byl ze skupiny nejpomalejší, jiní hlásili rekord okolo 80 taktéž na horáku. Ale příjemná rychlost to úplně nebyla a nenarazil jsem od té doby (cca dvanáct let) na místo, kde bych si to troufnul znovu.
    Já ale jezdím pomalu zejména k vzhledem k technickému stavu povrchu vozovky, nerad bych testoval odolnost další helmy.
    Letěl jsem z kola před nějakými deseti lety v rychlosti pod 20 nejspíš kvůli kombinaci ne moc dobré odpružené vidle a něčeho na silnici. Helmu jsem sice neotestoval, ale stejně nic moc. Člověk se na kolo neobléká jak na motorku, že.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.9.2014 15:34 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    80km/h jsem jel v Rakousku už hlububoko v minulém tisíciletí na ocelové kostře kola Bianchi (byl to takový trek kolo s atypickou kostrou) s výbavou Santour a seděl jsem při tom na kabelích za sedlem.

    (Co si o tom myslím teď je irelevantní, každopádně si pamatuji, že i když jsem měl brýle skoro nic jsem neviděl a dole jsem měl adrenalinu pro rotu vojáků… :-))
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    7.9.2014 17:13 Semo | skóre: 45 | blog: Semo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Aha, proste podla svojich schopnosti, fyzickych aj psychickych posudzujes inych cyklistov a vychadzaju ti z toho divne vysledky. Chapem, ze malokto z nas ma iny etalon ako seba, ale treba to potom zohladnit pri interpretacii vysledkov. Z mojej schopnosti hrat hokej by som tiez priemerneho hraca ceskej 3 ligy povazoval za boha, keby som nezohladnil, ze moje hokejove schopnosti su dost ubohe.

    Mal som dlhorocny rekord na biku 80km/h z Kralovej Hole a tak nejak som tobral, ze uz sa mi ho prekonavat nechce. Pred rokom som bol na jar v Krkonosiach a v maji v pracovny den doobeda pri Lucni Boude skoro ani noha a zaroven velmi silny juzny vietor. Takze na asfaltke medzi Vrbatovym pamatnikom a Lucni B. som to na 3 pokusy vysruboval az na 92.6km/h. Proste som si povedal, ze pekna bezpecna cesta a podmienky, ktore na tom mieste uz v zivote nemusim zopakovat, tak som si to skusil. Adrenalin normalny, vsetko pod kontrolou, na istotu.
    If you hold a Unix shell up to your ear, you can you hear the C.
    7.9.2014 17:18 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Nevím co máš za problém, jen jsem Grunt-ovi napsal, že lze dosáhnou 80km/hod.
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    6.9.2014 22:18 Hrabosh | skóre: 26 | blog: HBlog | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Já si to taky nepamatuju. I ta jízda na kole po chodníku se tolerovala, cyklisti si dávali pozor a chodci to chápali. A když jel někdo na kole po silnici, tak se nechoval jako nesmrtelný superman (a ani tak nebyl oblečený :-) ), ale dělal tak, aby to přežil.

    To jsem psal já ... to není bordel, to je modulární!
    6.9.2014 22:41 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Tak předně.. Auto neměl každý osel a kdo ho měl, tak si ho šetřil. Takže na cestách nebyl ani zdaleka takový provoz jako dnes. Cyklisti i chodci se tím pádem vyskytovali na okreskách celkem běžně, takže v podvečerních hodinách každý automobilista počítal s tím že se může po cestě motat nějaký opilec - ať již pěšky, nebo na kole. Takže tomu také přizpůsobil jízdu. Jenže dnes chce jet každý i po té okresce jak po dálnici.

    Cyklisti byli rádi, že jedou s tím svým kostitřasem pokud možno po asfaltu, takže se nesrali na chodníky, které byly samá díra, ani polňačky a lesní cesty, pokud to nebylo nezbytně nutné. A ta ujetá móda hrkat na kole pokud možno co nejhorším terénem a tak si nahonit adrenalin v těle přišla v době, kdy už ztratilo půvab nechat se honit policajtama po lesích.

    Jet na kole po silnici dnes, je jako začít si vypisovat blanket do krematoria. Dřív jsem jezdil na kole rád a hodně, ale dnes už se mám na to příliš rád. Kolobrnda je o něčem jiném. Je to více o držku, takže si člověk míň vyskakuje.
    Luk avatar 6.9.2014 23:22 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Jet na kole po silnici dnes, je jako začít si vypisovat blanket do krematoria.
    Ono je to hodně o tom, jak to člověk vnímá. Když mi bylo nějakých 12-14 let, jezdil jsem klidně po I/38 (a po tehdejší I/33, ale ta oproti ní byla "čajíček"; někdy v polovině 90. let pak byla dokonce degradována na silnici 2. třídy, protože pozbyla dřívější vojenský význam a význam pro civilní dopravu až tak velký nemá) a strach jsem z toho neměl, i když tam býval i tehdy hodně hustý provoz, včetně kamionů. Postupně jsem tu nebezpečnost vnímal víc a víc, dneska bych tam jel jen hodně nerad.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    7.9.2014 10:33 sledovac
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Pozerám výročnú správu SAD Trenčín za rok 2013. V prímestkej doprave počet prepravených klesol o 9.5%, v mestskej doprave v meste Trenčín o 7.5%. Za jeden rok.

    Niečo môžeš pripísať tomu, že posledných pár rokov je v každom ročníku menej ľudí, možno sa o nejaké percento zmenila zamestnanosť, možno podaktorí začali viac využívať alternatívne spôsoby prepravy, ale drvivá väčšina z toho jednoducho presedlala do auta.

    Ešte v polovici 90. rokov si u nás na sídlisku mohli decká zahrať hokej na ceste, ale teraz by sa z tej cesty už mohla spraviť jednosmerka, pretože sa tam takmer nedá parkovať.
    pavlix avatar 6.9.2014 23:52 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    To je to skutečně novinka, nebo to tehdy nebyl problém?
    Lidé se asi dneska mají příliš dobře a tak hledají způsob, jak to sobě a nebo alespoň druhým zkazit.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Bystroushaak avatar 7.9.2014 01:51 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Hm. S tím bych mohl i souhlasit. Pozoroval jsem několikrát na mém okolí, jak lidem chybí společný nepřítel a tak ho hledají všude možně kolem.
    Heron avatar 7.9.2014 09:46 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Především před těmi 15-20 lety nebyla ani z daleka tak hustá doprava jako dnes. Pamatuji si, jak jsem dostal své první silniční kolo s tachometrem a vyrazil jsem ven "měřit rekordy". Během několika hodin jsem často nepotkal jediné auto. Dnes se té samé silnici vyhýbám, protože průměrná vzdálenost mezi dvěma auty je tak 200m.

    Tedy, celkový objem dopravy (nejen cyklistů) značně narostl a každý řidič tak dnes musí řešit mnohonásobně (100x-1000x) více kolizních situací (předjetí, vyhnutí, předností apod.) než před pár lety.

    Dnes se na některé silnice nevlezou ani auta samotná, ne tak ještě když tam jede cyklista.
    Petr Tomášek avatar 8.9.2014 07:35 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    V době, kdy cyklistika byla způsobem dopravy pro chudé a ožralé, v autech ještě většinou nebyly airbagy a podobné bezpečnostní vychytávky. Což mělo za důsledek, že lidé nejezdili tak prasácky jako dnes.

    Dnes lidi jezdí autem jako prasata a ještě navíc si myslí, že na to mají nárok a že ostatní účastníci provozu se jim musí podřídit.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    PepaSFI avatar 8.9.2014 18:54 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    no to bych fakt rád věděl kde se ti taková myšlenka vylíhla. Jezdím už docela dlouho, myslím že nebudu přehánět když napíšu že dýl něž je velká část místních diskutérů na světě, dokonce jsem krátce vyučoval řidiče a řízení provozu a nemám pocit že by lidi autem jezdili jako prasata a že by na to měl nějak významný vliv výskyt bezpečnostních vychytávek. Ještě nedávno jsem jezdil autem co se bezpečnostně lišilo od motorky jen tím že mi při zastavení nemohlo spadnout na nohu a když jsem kupoval další, vůbec mě nezajímalo kolik má airbagů. Nechci tvrdit že mezi řidiči nejsou pitomci a neumětelové ale je jich mizivé procento. Jo, když najedu 300 km tak potkám někoho kdo si blbě najede do křižovatky, kdo přehlídne značku nebo zazmatkuje na přednosti. Občas někdo blbě předjíždí, to mi někdy dost vadí. Ale že by mi někdo vyloženě schválně vyvolal krizovku, zachoval se sebevražedně nebo naprosto ignoroval základní pravidla, to už se mi hodně dlouho nestalo. Naproti tomu, cyklisti zcela běžně. A ještě si myslí že na to mají nárok a že ostatní účastníci provozu se jim musí přizpůsobit. Ale to je asi zbytečný řešit.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    pavlix avatar 8.9.2014 19:21 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    dokonce jsem krátce vyučoval řidiče a řízení provozu
    Je dobrý nápad, aby takto netolerantní člověk učil druhé, jak se mají chovat na silnici?
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    PepaSFI avatar 8.9.2014 20:00 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    já jsem netolerantní? A v kterým místě? Kdybych byl netolerantní tak bych se asi už objevoval ve zprávách jako agresivní řidič co si dovolil zmlátit cyklistu klikou od heveru za to že on jen schválně a se sprostýma posuňkama ignoroval úplně všechno včetně pudu sebezáchovy. Jenže já jsem tolerantní a tak pitomci radši uhnu a doufám že se někde zabije sám. Ale pokud má netolerance spočívá v tom že debila za to nechválím, nesouhlasím s jeho děláním prasáren, pak ano, jsem netolerantní.
    Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
    6.9.2014 22:24 Ondrej Santiago Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Ad video Teslova transformatoru: Pekne! BTW, netusite, jak se jmenuje ta melodie?
    Jendа avatar 6.9.2014 22:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Agent avatar 6.9.2014 23:07 Agent | blog: Life_in_Pieces | HC city
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Asi sem blbej, ale nejde mi to v ničom přehrát.
    Nevěděl zpočátku, co si počít, jak žít, co dělat, ale brzy se vpravil do role samotáře.
    Jendа avatar 6.9.2014 23:27 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Funguje mi to v mplayeru, vlc i ffplay.
    xkucf03 avatar 7.9.2014 14:22 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Mně to funguje dokonce i ve Firefoxu.
    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    xkucf03 avatar 7.9.2014 14:21 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane

    OMFG to se to tu zase zvrhlo, škoda, že jsi kapitolu „Agresivita na silnicích“ nevynechal :-) Ta ostatní témata jsou zajímavější.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pavlix avatar 7.9.2014 14:27 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Taky si myslím, že nejkontroverznější téma vyhrává a o zbytku pak nemá cenu diskutovat. Napsat blog o všem je skoro stejné jako napsat blog o ničem.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    Luk avatar 7.9.2014 14:51 Luk | skóre: 47 | blog: Kacířské myšlenky | Kutná Hora
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Já jsem napsal blogpost o opravě špatně načteného odkazu na FB a diskuse se rozjela na úplně jiné téma, související s jádrem příspěvku jen okrajově.
    Šifrování je absolutní nutnost a pomáhá chránit před nekalými živly
    7.9.2014 15:04 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Taky si myslím, že nejkontroverznější téma vyhrává a o zbytku pak nemá cenu diskutovat. ...
    Tak je tomu vždy. Proto svoje "technické" blogposty pokud možno nemíchám s těmi ve kterých ventiluji svůj pohled na některá témata.
    pavlix avatar 7.9.2014 20:30 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    +1
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    pavlix avatar 7.9.2014 20:31 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Akorát bych v technickém blogpostu nesměl zmínit systemd ani některé další blacklistované projekty.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    7.9.2014 15:56 Šangala | skóre: 56 | blog: Dutá Vrba - Wally
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Sorry, je to dost moje vina…
    To, že trpíš stihomamem, ještě neznamená, že po tobě nejdou. ⰞⰏⰉⰓⰀⰜⰉ ⰗⰞⰅⰜⰘ ⰈⰅⰏⰉ ⰒⰑⰎⰉⰁⰕⰅ ⰏⰉ ⰒⰓⰄⰅⰎ ·:⁖⁘⁙†
    9.9.2014 12:47 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    hele videjko pěkný, ale probůh, nešlo by to příště před hozením na web prohnat nějakou slušnější kompresí? - bez (mě viditelné) ztráty kvality jsem to stlačil na desetinovou velikost; a vzhledem k tomu, co tam je, tedy spíš není, vidět, nebál bych se i snížit rozlišení ... nevim, kde po cestě je problém, ale z toho serveru to prostě online přehrát nejde, přes megabajt za sekundu mi to nedá a nedá
    Grunt avatar 9.9.2014 13:00 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Viz.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    9.9.2014 17:13 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    a to souvisí jak?
    Grunt avatar 9.9.2014 17:47 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    No že nemá moov před mdat v tom MP4, tzn není to uložené v kontejneru vhodném ke streamování. Mě normálně mpv píše, že na to čeká a proto to začne hrát až když to stáhene celé. Jinak stream, když už teda, je lepší ukládat do MPEG TS nebo já osobně bych to rovnou šoupnul do kontejneru Matrošky (nebo použil WebM, když mám být košér).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Grunt avatar 9.9.2014 17:50 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Z manuálu ffmpegu:

    MOV/MP4/ISMV (Smooth Streaming) muxer.

    The mov/mp4/ismv muxer supports fragmentation. Normally, a MOV/MP4 file has all the metadata about all packets stored in one location (written at the end of the file, it can be moved to the start for better playback by adding faststart to the movflags, or using the qt-faststart tool). A fragmented file consists of a number of fragments, where packets and metadata about these packets are stored together. Writing a fragmented file has the advantage that the file is decodable even if the writing is interrupted (while a normal MOV/MP4 is undecodable if it is not properly finished), and it requires less memory when writing very long files (since writing normal MOV/MP4 files stores info about every single packet in memory until the file is closed). The downside is that it is less compatible with other applications.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    9.9.2014 19:07 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    No že nemá moov před mdat v tom MP4, tzn není to uložené v kontejneru vhodném ke streamování. Mě normálně mpv píše, že na to čeká a proto to začne hrát až když to stáhene celé.
    aha - no, mně se to začlo přehrávat hned ... ale tu potřebnou rychlost stahování to prostě nedalo, nemá to ani tři minuty a stahovalo se to asi dvanáct ...
    Grunt avatar 9.9.2014 17:52 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Blázen bláznem zůstane
    Jo jasně už chápu. Ano a to je taky recht. Rozlišení a bitrate bych pro prezentaci na internetu zvolil taky menší (ale seká se to kvůli těm metadatům, jsou blbě uložené).
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.