abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1

    29.6.2009 22:01 | Přečteno: 1296× | jiné výplody | poslední úprava: 29.6.2009 22:57

    Zdravim
    Dnes to bude povídací a o ničem. Jsem stále ještě trochu nasratej, ale už je to skoro spravený.

    První odstavec, první setkání s Ubuntu o kterém chci psát. Jedna paní, důchodkyně, se připojila k nám do sítě a šupho, na kompu Ubuntu. Nenastavené, čistá instalace. V krámu kde to instalovali je to zjevně jen příprava pro nelegální wokna, ale je to jen doměnka. Tak jsem to nastavil a když jsem odcházel, paní byla spokojená že může na net. První bod pro Linux.

    Další případ. Jistý malý restauratér měl počítač, starou šunku. Odešla do věčných lovišt a za malé peníze dostal od kamarádů z PC Shopu nejaký starší ale vcelku solidní komp a na něm Ubuntu. Jenže 8.04 nebo možná ještě starší. Upgradovat jsem to nechtěl, ale staré OpenOffice, to prostě nešlo. Tak jsem tam narval nové podle nějakého návodu a bylo to. Jelikož se mu o to starám já, další bod pro Linux.

    Pokračovalo to tak, že mi napsal maila do té doby neznámý chlapík že se o mě dozvěděl že bych mu mohl pomoct s Linuxem a nainstalovat Ubuntu. Že si koupil knížku s Ubuntu. No přijel jsem tam, vše OK, jen to Ubuntu bylo tuším 8.10. Měl jsem ssebou 9.04, tak jsem ho nainstaloval, nastavil medibuntu, dal přednášku atd, vše dle očekávání. Zeptal jsem se a vypadlo z něj, že si mě našel v nějakym seznamu instalatérů Linuxu, který tady kdysi koloval a kde jsem se registroval. Třetí bod pro linux.

    Další případ byl opět člen naší sítě. Zvláštností může být že to byl hluchoněmý kluk se stejně postiženou přítelkyní a měli malé dítko. Opět Ubuntu, opět ze stejné firmy jako ta paní výše. Opět základní instalace, snad jen že už tam byl repozitář medibuntu a partner, ale nic z toho nainstalovaný nebylo. Díky jeho postižení a že jsem zakládal i emailový účet, přednášku k Thunderbirdu, do záložek Firefoxu odkazy na SMS brány, rozchodit kamerku a k ní skype atd... Prostě jsem tam strávil přes dvě hodiny, udělal komplet výklad úplný základy jak zacházet s počítačem. Byl by to další bod pro linux, kdyby...

    ... mi kolega nevolal že tenhle pablb si tam nechal dát wokna od nějakýho neschopnýho amatéra kterej nenainstaloval ani ovladače ani vůbec nic a zmizel. A že kolega neví co s tim. Jsem ho stáhl se slovy že my děláme net ale funkční počítač není naše starost. Vytočilo mě to do oranžova a to byl i impuls k napsání tohohle traktátu.

    No jelikož mu to pořád nefunguje a dotyčný pořád kolegu otravuje proč to nefunguje, dal jsem mu nabídku že mu to znovu nainstaluju do stavu než jsem odešel. Tak jsem zejtra zvědavej..

    No a k Ikarii se váže to, že moje milá polovička je dnes po dlouhé době opět v práci a zrovna na odpolední, tudíž nemusím koukat na nějakou trapnou ordinaci ale víc než měšíc po stažení jsem si pustil Ikarii XB1. Jedním slovem bašta. Velmi doporučuji. Dokonce je to film, který si útržkovitě pamatuju z ranného dětství (vstup do neznámé lodi v magnetických botách). Jen škoda že to skončilo s tak otevřeným koncem. No a jelikož z tohoto je jasné že film už skončil, tak aby jste věděli, teď běží Vyšetřování ztráty třídní knihy.

    Poslední odstavec je o mém kamarádovi. Léta používá starší komp s dnes již neaktualizovatelným Arch Linuxem s KDE 3.5. Koupil si nový notes. Na jednu stranu by chtěl nejspíš to stejný, na druhou stranu třeba chce aby mu spolehlivě chodila WiFina po hotelích a logicky taky Bluetooth. Dilema Arch vs. Ubuntu vyhrál Arch s KDE 3.5.10 z Chakra project. To jsem tam všechno nainstaloval z netu. Na stolní použití není sebemenší problém (mám tohle ve škole na NFSroot klientech), ale jak probůh nastavovat WiFi? Já na to mám skripty, ale nějaký WPA_supplicant je pro mě španělská vesnice, jenže na hotelích to maj dost často. Bluetooth nešel ani omylem. Zjevně je libbluetooth novější než požaduje KDEBluetooth z 3.5.10.

    Co já s tím mám sakra dělat? Proč to sakra nefunguje? Aby bylo jasno, na tuhle otázku nechci odpověď. Sám si jí přes ldd můžu zjistit taky a překompilovat to. Dále musím uživatele nastavovat do všemožných skupin aby šel zvuk, USB atd, modifikovat PolicyKit aby si mohl připojit flashdisk. Navíc je to Dell Latitude D610 (tuším). Uspání do ram v Archu funguje, ale probuzení už ne. Na klavesnici po uspání nereaguje a po zmáčknutí vypínače se jakoby odznovu zapne, totéž po zaklapnutí a otevření displeje. Tudíž S2R nefunguje. S2D funguje. Jenže tohle všechno jsou uplně zbytečný problémy který já prostě NECHCI řešit. Jenže Ubuntu je s Gnome a cpát tam Amarok 1.4, na kterým je kámoš závislej se mi moc nechce... Kubuntu je nějaká prehistorická verze a všechny ty BFU klikací nástroje z Ubuntu tam nejsou...

    Takže zápisek je hotov, kdo jste dočetli až sem tak gratuluju.

    Zdeněk

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    29.6.2009 22:26 tired joe | skóre: 17 | blog: rootlet | Trenčín/Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    Náhodička, že kapitán z Ikarie sa volá rovnako ako ty :)
    Človek sa riadi zdravým rozumom, až keď už nezostáva žiadne iné riešenie.
    =^..^= AmigaPower® avatar 29.6.2009 22:49 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    "ůtržkovitě" :-D :-D :-D

    PS: Dej mu tam Mandrivu, "Mandriva prostě funguje". ;-)
    Dent avatar 29.6.2009 23:09 Dent | skóre: 21 | blog: Standovo | České Budějovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    ke správě wifi sítí - zkusil bych WICD. Slyším na něj samou chválu a sám jej používám (a chválím).

    Pokud je to Dell, zkusil bych Ubuntu 8.04 LTS, do něj nacpat nejnovější Office (pokud jsou potřeba). KDE je tam ve verzi 3.5, pokud se dobře pamatuji... a podporované ještě nějaký pátek bude. Až Amarok2 dospěje, tak jím může být předchozí verze bez problémů nahrazena...
    29.6.2009 23:13 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    Wicd jsem chvili zkousel. Nejak jsem si nevsiml spoluprace s wpa. Radsi jsem misto toho otci naprogramoval bashovou primitivnost, ktera se pta na par veci pomoci kdialogu ale zabezpeceni neumi vuvec. Celer 400 s KDE bohuzel nic vetsiho neutahne...
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    29.6.2009 23:12 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1

    >Co já s tím mám sakra dělat? Proč to sakra nefunguje? Aby bylo jasno, na tuhle otázku nechci odpověď

    Nedá mi to - jestli chceš user friendly přístup, používej user friendly distribuci - friendly musí být ne k tobě, ale k uživateli, kterýmu to instaluješ. Dobrá volba je např. MDK+KDE, případně Ubuntu+GNOME.

    Fluttershy, yay! avatar 29.6.2009 23:15 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    To s tím dellem vypadá nepříjemně, právě D610 jsem si chtěl pořídit a tohle mě dost navrtalo.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    29.6.2009 23:31 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    Co se týče nastavení wifi jsem já osobně na notebooku spokojenej s NetworkManagerem. Ve všech hospodách, kavárnách apod. jakož i doma jsem zatím neměl problém...
    Salamek avatar 30.6.2009 00:43 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    asi tak v new archu s new KDE mám networkmanager a vše v pohodě
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    30.6.2009 08:39 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    +1 pro NM. Z někdejší hrůzy se stala dost příjemná věc, které k dokonalosti na notebooku moc nechybí.
    30.6.2009 09:51 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    A který frontend? Zrovna z AURu kompiluju networkmanager-plasmoid-svn, tak jsem zvedavej.

    Aha tak nic no...
    /usr/bin/ld: cannot find -lknmdbus
    collect2: ld returned 1 exit status
    make[2]: *** [lib/kcm_networkmanagement.so] Error 1
    make[1]: *** [settings/config/CMakeFiles/kcm_networkmanagement.dir/all] Error 2
    
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    Salamek avatar 30.6.2009 10:31 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    normální gnomáckej networkmanager
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    30.6.2009 11:43 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    jo taky používám ten gnómáckej (v KDE) bez problémů...
    30.6.2009 08:07 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    Zdravim

    Ad Mandriva - Stahl jsem si pred chvili Mini CD ze to teda vyzkousim. No jeste ze jsem to nevypaloval ale jen prdnul do VirtualBoxu. Instalace byla u pridavani repozitaru ponekud zmatena, chtel jsem tam v prubehu instalace pridat ten kompletni seznam co mel vypadnout z EasyUrpmi. No nepovedlo se. Nakonec jsem si vygooglil: "KDE3 již nebude v Mandriva Linuxu 2009.1 Spring vůbec podporováno. Balíčky sice zůstanou v repozitáři contrib, ale již bez oficiální podpory a údržby." Takze jsem v instalaci nepokracoval. Ackoliv osobne KDE4 pouzivam uz delsi dobu, tak sice tam jsou paradni naprosto neuzitecny vychytavky, ale druha pulka tech uzitecnych vychytavek tam jeste nefunguje. Kbluetooth4 doted nefunguje...

    Tudiz zkusim NetworkManagera. Zkousel jsem to pred casem, teda jeste tu starsi verzi a letelo to z kompu tak rychle, ze po tom zbyla brazda ve vzduchoprazdnu.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    =^..^= AmigaPower® avatar 30.6.2009 08:28 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    Vyzkoušej 2009.0, za to nic nedáš a výsledek tě může příjemně překvapit ;-)
    30.6.2009 09:53 Zdeněk Štěpánek | skóre: 57 | blog: uz_mam_taky_blog | varnsdorf
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    Proc bych mel zkouset starou verzi? Logicky tam musi byt plno chyb, ktere prave v 2009.1 opravili. Takze po prvnim upgradu 2009.0 stahnu stovky mega upgradu a budu mit 2009.1 s nepodporovanym a dozivajicim KDE 3. Dekluji, ale to neni to co hledam.

    Zdenek
    www.pirati.cz - s piráty do parlamentu i jinam www.gavanet.org - czfree varnsdorf
    =^..^= AmigaPower® avatar 30.6.2009 10:03 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    No tak si jí dej s Gnome ;-)
    rincewind avatar 30.6.2009 11:16 rincewind | skóre: 14 | blog: Bloguji,_tedy_jsem? | Hermanova Hut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1

    Klobouk dolu, ze se Vam chce znovu zabit 2hod nad instalaci Ubuntu cloveku, ktery si toho ocividne nevazi :-(

    (osobne by me zajimalo, jak dlouho tam potom vydrzi Ubuntu, nez mu nejaky taky-ITak da widle)

    Salamek avatar 30.6.2009 14:24 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: O instalatérech, ubuntu a Ikarii XB-1
    tu druhou instalaci bych asi určitě nedělal zadarmo... za blbost se platí , navíc si toho bude trochu více vážit
    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.