abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | Nová verze

    Valkey, tj. svobodný fork již nesvobodného Redisu, byl vydán v první stabilní verzi 7.2.5.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 15:11 | IT novinky

    Společnost Espressif Systems oznámila, že rodinu SoC ESP32 brzy rozšíří o ESP32-H4 s IEEE 802.15.4 a Bluetooth 5.4 (LE) s podporou protokolů Thread 1.3, Zigbee 3.0 a Bluetooth Mesh 1.1.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 13:11 | Zajímavý software

    Kevin Bentley zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy počítačové hry Descent 3 z roku 1999: "Někdo se nedávno zeptal, zda budou zveřejněny zdrojové kódy Descent 3. Oslovil jsem svého bývalého šéfa (Matt Toschlog) z Outrage Entertainment a ten mi to povolil. Budu pracovat na tom, aby se to znovu rozběhlo a hledám spolusprávce." [Hacker News]

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Bezpečnostní upozornění

    Byla vydána verze 0.81 telnet a ssh klienta PuTTY. Opravena je kritická bezpečnostní chyba CVE-2024-31497 obsažena ve verzích 0.68 až 0.80. Používáte-li klíč ECDSA NIST P521 a použili jste jej v PuTTY nebo Pageantu, považujte jej za kompromitovaný.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:44 | Komunita

    Hra MineClone2 postavena nad voxelovým herním enginem Minetest byla přejmenována na VoxeLibre.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:11 | IT novinky

    Společnosti Avast Software s.r.o. byla pravomocně uložena pokuta ve výši 351 milionů Kč. Tu uložil Úřad pro ochranu osobních údajů za neoprávněné zpracování osobních údajů uživatelů jejího antivirového programu Avast a jeho rozšíření internetových prohlížečů (Browser Extensions), k čemuž docházelo prokazatelně po část roku 2019.

    … více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 15:55 | Zajímavý článek

    Bylo vydáno do češtiny přeložené číslo 714 týdeníku WeeklyOSM přinášející zprávy ze světa OpenStreetMap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:44 | Pozvánky

    V sobotu 20. dubna lze navštívit Maker Faire Jihlava, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | Zajímavý software

    Knihovna pro potlačení šumu RNNoise byla vydána ve verzi 0.2. Kvalitu potlačení lze vyzkoušet na webovém demu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    FRRouting (FRR) (Wikipedie), tj. softwarová sada pro směrování síťové komunikace, fork Quagga, byl vydán ve verzi 10.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (61%)
     (13%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 428 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Sám jsem člověkem více než cokoli jiného rozporuplným, a bohužel i mé texty jsou začasté plny rozporů. Když si jich někdy všimnu a snažím se o vysvětlování, čitelnost obvykle povážlivě klesá. Celé to je jen snaha zdokonalovat svoje vyjadřování, snaha vměstnat notně zkurvenou poezii do schémat hovorové řeči. A snad i já mohu věřit, že hledat krásná slova je lepší než zabíjet a vraždit.

    Aktuální zápisy

    Ztrácím sílu žít

    25.10.2006 23:50 | Přečteno: 2247× | na (pseudo)renesanční téma

    lásko má vzdálená
    zmítaná ve zrádných vlnách
    když tě nemám, ztrácím sílu žít

    Po třech letech čekání vyplněných pilným navštěvováním koncertů, kde byly tentokrát ke slyšení téměř všechny nové písně, jsme se dočkali: minulý týden vydala Asonance nové album Jestřáb. A hned zkraje je třeba říct, že Jestřáb potvrzuje asotaktiku zase a znova překročit svůj stín.

    Na albu Vzdálené ostrovy vystoupil jako host bubeník Aleš Zimolka, který je nyní plnohodnotným členem kapely a jeho bicí (mimochodem elektronické, zajímavý pohled) hrají velmi důležitou roli. Zvýšený důraz na rytmiku je jasně patrný, ale nic to neubírá perfektnímu provedení ostatních složek. Jenom se mi vůbec nelíbí těžkopádné roubování bicích do starších písní, například u Alison Gross mi to bylo vysloveně nepříjemné. Na pódiu je nyní vidět i elektrická kytara, což ani příliš nepřekvapí, i když některé skalní odradí. Ale nenechte se zmást, pokud vím, vše, co zní jako případná sóla na elektriku, pořád hraje Mirko Rokyta na svůj irský loketní Roland :-)

    Z asopotěru zůstala jen Klára Lašťovičková, která, zdá se, začíná pomalu nahrazovat Martu Nollovou na pozici Asonanční flétnistky/píšťalkistky, a v jedné písni se předvedla i svým hlasem (o tom později). Dcery Rábovy již nevidět, tedy hlavně neslyšet, a je to trochu škoda.

    Už první pohled na obal je trochu zarážející, tento rozhodně není v obvyklém stylu, ale zde je v jednoduchosti opravdová krása. Překvapí i druhý pohled: album obsahuje celou řadu vynikajících písní, ale z celých 14 kusů jenom jednu instrumentálku! V Johnny Cope nám Klára dokazuje, že tin whistle zvládla na jedničku s kaplanovsky barevnou hvězdičkou, a jak tvrdí jeden vtipný komentář na asowebu, všichni chlapi se u toho akorát flákají :-)

    Dost ale faktů a smyšlenek, tohle nemá být pokus o recenzi, ale oslavná óda. A že je co oslavovat! Začínáme písní o hordě brutálních seveřanů, která se pod velením sveřepého mac Romracha řítí na irskou zemi prolévat krev nevinných dětí a znásilňovat sotva dospělé ženy – to Vikingové přijíždí! A věřte, že Hanka Horká v téhle značně profláklé věci nijak nesleví ze svého očividného výrazového talentu. Další v pořadí je též trochu již obnošená vesta, tentokráte v podání Romana Slabocha vyprávění, kterak se cestou z Gibraltaru do přístavu Oran na Barbarském pobřeží střetnout s lodí pirátskou a slavně nad ní zvítězit. Hola hej, lepší začátek jsme si nemohli ani přát.

    Píseň třetí, jak se začíná stávat zvykem, je písní charakteru doslova kruciálního. Fenomenální Hanka zpívá v tempu pomalejším než pomalém o milém Alanu Morrisonovi, jenž zmítán ve zrádných vlnách nemůže k ní doplout a jí pochopitelně již nezbývá mnoho síly bez něj dále žít. V mých očích jeden ze dvou nejskvělejších vrcholů desky, píseň, již můžete znát z filmu Rob Roy, kde ji pod originálním názvem Ailein Duinn zpívá skotská banda Capercaillie. Být tohle singl, pořád je k uzoufání nádherný.

    Smůla pro Petra Bohuslava, který nám v dalším kuse představí zvrácenou Bratrovu pomstu způsobem sobě vlastním, výborným a nebýt předchozí písně, těžko překonatelným. Z Petra Bohuslava, původně náhrady za Milana Štěrbu, vyrostl zpěvák schopný snad čehokoliv. Třeba Bitva u Harlaw je v jeho koncertním podání zkrátka nepopsatelná. A tady se nenechává ani v nejmenším zahanbit. Pak si s Blankou Lašťovičkovou a Markétkou a vojákem dáme drobné odpočinutí v lyrické písni, kde se chvílemi zdá, že se česká slova ne a nevejdou do původní melodie, aby nás posléze Hanka s Podivným rytířem uvrhli do těžké deprese nad tím, jak lze užasnout nad hudebním ztvárněním prostého motivu emancipované dívky postavivší se zvůli zrůdy, která již šest dívek v moři utopila a ona má sedmou být.

    Na minulém albu si Asonance dovolila experiment v podobě dvojice velšských písní Na panských loukách a Panenky z Hrádku, který je tímto okamžikem překonán (a nejen geograficky) experimentem z Bretaně. Druhým vrcholem alba, které se celé tyčí pořádně vysoko, je asi nejrychlejší píseň, kterou má Asonance v repertoiru (nepočítaje instrumentálky), fascinující výpověď Moře mám ráda. Těžko o tomhle něco vyprávět, to je zkrátka třeba slyšet. A pak ještě jednou, a znovu, a neustále. Nemůžu si pomoct, musím se opakovat: Hančin výrazový rozsah je neuvěřitelný, a ve všech svých polohách pořád přirozený. Umět zpívat zpola tak, jako ona, z fleku se vykašlu na tvorbu nějakého software :-)

    Pak, proloženy již zmíněnou instrumentálkou Johnny Cope, následují dvě mužské lyrické záležitosti: Já jednu krásnou dívku znal, s mravoučným závěrem znění obdobného Wildově Slavíkovi a růži, a Kraj mého dětství, kde se do jemných a něžných poloh pokládá namísto Romana Slabocha prozměnu Petr Bohuslav, a jde mu to stejně jako u písní těžkých, obrovských a tragických. Ostatně, tragická je i tahle, jak už jsme dobře zvyklí.

    Na a capellové vícehlasy spirituálního ražení jsme u Asonance celkem zvyklí, byť jde o ne příliš častou součást alb, ale Velikonoční sekvence dává našim očekáváním pěkně na frak. Jednak to není vůbec bez doprovodu, naopak varhany kombinované s bodhránem a irskými loketními dudy jsou celkem důležitou a hlavně zajímavou součástí písně, a jednak to celé zní jako výborný chorál, byť zpěváci jsou pod skladbou podepsáni jen čtyři. Asi největší překvapení celé desky, byť nevyčnívá tolik, jako jiné kusy.

    A protože se blížíme do finále, pěkně přitvrzujeme: další zatraceně krvavá píseň, Pomáhej nám svatý Jiří, přináší překvapení možná ještě větší než ta předchozí: v roli zpěvačky a vypravěčky se zde objevuje dříve avizovaná Klára Lašťovičková, a vůbec nepotřebuje podporu sboru v refrénech k tomu, aby přesvědčila, že se rozhodně nevyplácí právě porozené dítě zahrabat hluboko do černé země, nechcete-li posléze viset vysoko nad ní. Kláro, bravo!

    A jako poslední následuje titulní píseň, Jestřáb. A jako jestřáb se nad údolím nese Hančin nevyčerpatelný hlas s neochvějnou jistotou a v bláznivě fascinující melodii oznamující, že tobě, milý, jenž velíš rychlým lodím, zkrátka žádný rovný není, zrovna jako Asonanci žádná hudba podobná či nepodobná.

    A že je ta hodina málo? Inu, je – ale tahle hodina se jen tak neoposlouchá! Děkuji, drazí, děkuji.


    Při psaní tohoto textu nebyl v zoufalství nad nedostatkem vhodných superlativů rozcupován na prvočinitele žádný synonymický slovník. Ochránci slovníků se laskavě odeberou do nádoby na tiskařskou čerň, kam ani slunce nesvítí, a vyčkají tam na pokyny stran lineárně urychleného sebezničení.

           

    Hodnocení: 75 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.10.2006 00:04 anicka | blog: ze_zivota
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ztrácím sílu žít
    Diky za informaci, tohle mi uniklo :-) Honem pro placku...
    ^D
    vencour avatar 26.10.2006 01:05 vencour | skóre: 56 | blog: Tady je Vencourovo | Praha+západní Čechy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ztrácím sílu žít

    Dík za tip, už vim, co budu chtít pod stromeček ;-)

    Ty nejhlubší objevy nečekají nutně za příští hvězdou. Jsou uvnitř nás utkány do vláken, která nás spojují, nás všechny.
    26.10.2006 03:28 kreten | skóre: 10 | blog: SUXLINUX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ztrácím sílu žít
    Hard CORE na vás... :-)))
    26.10.2006 08:25 s0 | skóre: 32 | blog: nejchytřejší kecy | prágl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ztrácím sílu žít
    přijde den, kdy bude každý poslouchat grindcore
    Kuolema Kaikille (Paitsi Meille).
    d.f.h avatar 26.10.2006 10:50 d.f.h | skóre: 8 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ztrácím sílu žít
    přijde. a zase odejde. jako už tolikrát :-)
    26.10.2006 11:14 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ztrácím sílu žít
    Ale to bude až po mé smrti, takže je mi to fuk…
    27.10.2006 06:17 kreten | skóre: 10 | blog: SUXLINUX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ztrácím sílu žít
    máš rád balkánskou dechovku? jestli jo, tak potom se ti bude líbit i Grinf CORE! :-)))
    27.10.2006 10:16 WAIT
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ztrácím sílu žít
    deathmetal na tebe :-)
    26.10.2006 16:03 BillyThe.pilgrim
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ztrácím sílu žít

    Asonance? Neni to ta kapela co po par vydarenych albech zacala na koncertech prechazet do stylu Michala Davida?

    Naposledy jsem je videl na Lughnasadu (uff, snad to pisu spravne) na hrade Veveri tusim minuly rok a kdyz to srovnam a ostatnima kapelama (spousta spis mladsich - Celtic Cross se treba podle me docela blysknuli), tak Asonance uz zacina hrat dost komercni "libivou" muziku.

    27.10.2006 10:25 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Ztrácím sílu žít
    Á, pan anonym je superestét kritik, kterému nevoní cokoli, co poslouchá víc než deset lidí. Nejste vy příbuzný s pány Rejžkem a Justem?

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.