abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...

    8.11.2010 19:59 | Přečteno: 3075× | linux

    Čo všetko sa vám môže stať, keď si kúpite notebook s predinštalovaným linuxom? myslíte si, že v ňom pôjde všetko tak, ako má? Cháááá, to ste na veľkom omyle! Príbeh linuxáka, ktorý očakával priveľa, okorenený postupmi, ako si poradil s nástrahami tohoto notebooku.

    Všetko to začalo cca pred dvoma mesiacmi, keď za mnou prišla priateľka s tým, že by rada nový notebook. Požiadavky naň boli pomerne prosté: použiteľná klávesnica (numerický blok nie je podmienkou), aspoň priemerná kvalita displayu a šasi, ktoré sa nerozsype po polroku. používania.

    Mojimi ďalšími internými kritériami boli: značka, ktorá má servis aj v Košiciach, prinajhoršom aspoň v SR (naozaj sa mi všetky opravy nechce riešiť posielaním booku poštou niekam do Brna) a hardware rozumne podporovaný v linuxe.

    Nebudem to tu zbytočne rozpitvávať, rozhodli sme sa pre HP ProBook 4520s (WT121EA), za necelých 660€, čo je podľa mňa veľmi dobrá kúpa (odhliadnuc od takých malicherností, ako nemožnosť vybrať si farebné prevedenie, na Slovensko sa dodáva proste len jedno).

    Hardware je podľa mňa tiež schopný., veď posúďte sami.

    Vyzeralo to ako idylka, notebook, hardwarovo schopný, dokonca aj s predinštalovaným linuxom, čo viac si priať?

    Pri kúpe som si viac ozaj ani neprial. A zrejme som mal. Predinštalovaný SLED11 bol asi najhoršie distro, aké som kedy mal tú česť vidieť (TOP je u mňa Linpus od Aceru, ten tí ľudia kurvia zrejme zámerne). Ako grafické prostredie je použité GNOME čo by bolo fajn, keby nebolo zmrvené divnou snahou výrobcu podobať sa na Windows. Neviem či je na vine HP alebo Novell, ale defaultné nastavenie je naozaj na grc. Budiž, to sa dá zmeniť. Ďalšie prekvapenie sa konalo, keď som mal v úmysle nainštalovať ďalšie programy. Opäť neviem kto je tomu na vine, ale v systéme neboli defaultne nastavené absolútne žiadne repozitáre. Žiaden nový software, žiadne updaty, systém odrezaný od sveta. Naozaj krásny systém pre užívateľa, potencionálneho linuxového nováčika. Po tomto som sa rozhodol, že nebudem svoju energiu venovať objavovaniu ďalších zmrvenín v tomto systéme, ale radšej sa zameriam na rozbehanie distribúcie, ktorú už dlhší čas ľuďom inštalujem na desktopy, Ubuntu. Veď, koniec-koncov, tento notebook bol kúpený s linuxom, tak aké problémy s podporou hardwaru by mohli nastať?

    Prebehla klasická bezproblémová inštalácia. Po nabootovaní boli nefunkčné dve veci: wifi a clickpad.

    Wifi bolo pomerne easy, ralink3090 nie je úplne bezproblémový, ubuntu stále naťahovalo driver rt2860sta, ktorý s týmto chipsetom nefunguje.

    Riešenie:

    1. Zablacklistovať tento driver, vytvoriť súbor /etc/modprobe.d/blacklist-ralink s obsahom:
    blacklist rt2x00lib
    blacklist rt2x00pci
    blacklist rt2x00usb
    blacklist rt2800lib
    blacklist rt2800pci
    blacklist rt2800usb
    blacklist rt2860sta
    
    2. Použiť driver od výrobcu zo stránky Ralinktechu, alebo, pre klony Debianu, použiť DEB baliček z tohoto PPA, kde si autor dal tú námahu a zabalil ho, dokonca sa potrápil aj s DKMS.

    Clickpad, to už je iná káva. Tým, čo nevedia o čom je reč, odporúčam zbežne si prezrieť stránku výrobcu. V skratke je to multitouch touchpad bez hardwarových tlačítok, tie sú teraz integrované v dotykovej ploche.

    V apríli tohoto roku Synaptics s veľkou slávou uviedol Synaptics Gesture Suite™ Linux. Bohužiaľ, len pre jeho OEM/ODM partnerov. Jediné, čo človek z ich stránky pri pokuse si tento ich driver stiahnuť dostane, je
    To find out more about Synaptics Gesture Suite for Linux, please contact your Synaptics sales representative.
    Čiže výrobca síce driver pre linux má, ale uvoľniť ho nechce, paráda. Pritom človek sa všade na nete dočíta, že
    Gesture Suite works with Ubuntu, Chrome, Fedora, SuSE, Xandros, Millos Linpus, and RedFlag, and can be used with a variety of touchpad sizes, ranging from the smallest netbooks to larger notebook PCs. Gesture Suite is free... well, it will be: it'll be bundled for free with notebooks that have a Synaptics TouchPad or ClickPad.
    Zo stránok hp.sk sa dá stiahnuť driver, avšak je to len binárne RPMko pre kernel 2.6.32. Tým jeho podpora končí. Ja si podporu takto ale naozaj nepredstavujem.

    Bez tohoto drivera sa clickpad v linuxe momentálne správa takto: funguje polohovanie, vertical scroll a ľavé tlačítko. Toť vsio.

    Veľa ľudí používa workaround, modul psmouse nahrajú s optionom proto=exps. Takto tlačítka fungovať budú, človek ale príde o všetky vymoženosti: scrolling, tapping, zoom, nefunguje ani tlačítko na vypnutie clickpadu.

    Postup:

    Vytvoriť súbor /etc/modprobe.d/clickpad.conf s obsahom:
    options psmouse proto=exps
    
    Samozrejme práca na free driveri sa rozbehla, dosť patchov v kerneli je od vývojára zo Suse, Takashiho Iwai-a. Zatiaľ sa mi to ale nepodarilo uspokojivo spojazdniť.

    Tu prichádza dôvod, prečo tento blog píšem. Nemáte niekto doma notebook s clickpadom kúpený s predinštalovaným Ubuntu? Verím, že v budúcnosti ten driver od Synapticu potrebný nebude, ale momentálne by sa mi celkom šikol, hlavne funkcia vypínania clickapdu, pri písaní na notebooku sa totiž veľmi ľahko podarí kliknúť niekam, kam to človek nechce, poprípade rovno označiť blok textu a zmazať ho, čo je dosť nepraktické.

    Ľuďom, ktorí len chcú poznamenať, že tento notebook nevedia nájsť v databáze, chcem odkázať len jedno: Work in progress :)        

    Hodnocení: 71 %

            špatnédobré        

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Petr Tomášek avatar 8.11.2010 20:09 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    bubububuntu... :-D
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    8.11.2010 20:19 M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Uvažuji o koupi HP Mini 5103 (WT211ES) které má také předinstalovaný SUSE Linux Enterprise 11. Myslel jsem, že na tom o dost lépe, ale po přečtení blogu mám smíšené pocity. Jestli radši nekoupit s W7 a do dualbootu si nainstalovat například openSUSE nebo Ubuntu.
    Fluttershy, yay! avatar 8.11.2010 20:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Mrkni na (mou) zdejší recenzi HP Mini 5101, mělo by to být podobné. Prostě u systému je třeba počítat s tím, že ten systém je pro enterprise.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.11.2010 20:33 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Mno, ono ani tým dualbootom si nepomôžeš, driver pre Ubuntu alebo openSUSE tým nezískaš :) (síce v openSUSE by to RPMko fungovať mohlo...)
    Fluttershy, yay! avatar 8.11.2010 20:38 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    V čem? 5103 má WiFi od Broadcomu a normální touchpad, ne nějakou úchyláckou parodii.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 8.11.2010 20:44 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    on to jistě myslel i ohledně ceny. HP Mini 5103 s W7 je v lepší konfiguraci levnější než verze s SLED. Ta 5103 má mít i možnost dotykového LCD (nevím přesně které verze).
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    8.11.2010 20:51 M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Verze s Windows má je o něco lepší procesor, jinak má menší HDD a některý model má i méně paměti. Navíc mají rozlišení displeje: 1024 x 600 a ten s linuxem má 1366 x 768.
    gtz avatar 8.11.2010 21:08 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Jak jsem se díval ten starter W7 má stejný procesor jako ten s linuxem, má disk 250GB oproti té 160GB s Suse. Verze s W7 je včetně BT, který u verze s Linuxem chybí. Tato verze je o zhruba 900,- levnější. Verze s Suse je dražší i díky 1 ročnímu servisnímu balíčku, který verzi s W7 chybí
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 8.11.2010 21:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    V bohemce je teda rozdíl ~60 Kč. Přitom linuxová verze má Atom N550 místo N455 (tedy dvoujádro), HD displej oproti WSVGA, 2GB RAM místo 1GB a 320GB HDD místo 250GB.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 8.11.2010 21:28 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    vycházel jsem z oficálních stránek HP
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    8.11.2010 21:30 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Na oficialne stranky HP bacha, tiez som z nich prve 2 mesiace vychadzal, kym som si nevsimol, ze informacie na nich su absolutne neaktualne... je na nich hromada modelov, ktore sa uz nevyrabaju a naopak, v obchodoch nachadzam modely, ktore na strankach HP vobec nie su uvedene...
    gtz avatar 8.11.2010 21:42 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    No já to má celkem zažité, že se koukám napřed na jejich web, pak někam do Německa jak je to tam s cenami a s podporou.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 8.11.2010 22:09 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    To o našem HP vím hodně dlouho, ty jejich informace jsou někdy hodně divoké. Oficiální info říká jednu věc, ten jejich shop zase druhou věc a stalo se mi, že po objednání té jejich náhrady došla ta původní oficiální verze. A NTB od HP jsou celkem hodně nedostatkovým zbožím. Když jsem se před pár dny díval na tu zmiňovanou 5103 tak nebyla ani v Německu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    8.11.2010 20:45 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Aha pardon, rozumel som tomu tak, ze ten notebook ma clickpad rovnaky ako ten moj... nesustredil som sa na to co som cital, my bad :)
    8.11.2010 20:50 Xóža Hňabaj | skóre: 15 | blog: popcorp | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Nebál bych se toho.

    Mám 5102 a všechno funguje špičkově. SLED jsem předělal na OpenSuSE 11.3 jen přidáním repozitářů a spokojenost.

    K dílenskému zpracování: NB přežil čtyřicetistupňová vedra a měsíční vláčení v batohu po íránu. Opravdu jsem ho nešetřil. Klávesnice je podobná té, co je na MacBooku, odolná proti polití. 5103 má touchpad normální.

    Baterka vydrží přes 6 hodin, ne jako ty UPS, co se vyskytují u většiny ostatních notebooků a jsou dobré tak na s2ram nebo rychlé ulož&vypni při výpadku napájení.

    Ovladače pro nejnovější hardware jsou vždycky problém, ale je to většinou otázka pár měsíců, než je někdo vytvoří.
    Jednaokový biu
    9.11.2010 22:30 marek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    jestli ti to pomuze pri rozhodovani:

    lspci:
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation N10 Family DMI Bridge (rev 02)
    00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation N10 Family Integrated Graphics Controller (rev 02)
    00:02.1 Display controller: Intel Corporation N10 Family Integrated Graphics Controller (rev 02)
    00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 02)
    00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 02)
    00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 4 (rev 02)
    00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 02)
    00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 02)
    00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 02)
    00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 02)
    00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 02)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation NM10 Family LPC Controller (rev 02)
    00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation N10/ICH7 Family SATA AHCI Controller (rev 02)
    01:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g LP-PHY (rev 01)
    02:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8059 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (rev 11)
    
    cat /proc/cpuinfo
    processor	: 0
    vendor_id	: GenuineIntel
    cpu family	: 6
    model		: 28
    model name	: Intel(R) Atom(TM) CPU N550   @ 1.50GHz
    stepping	: 10
    cpu MHz		: 1000.000
    cache size	: 512 KB
    physical id	: 0
    siblings	: 4
    core id		: 0
    cpu cores	: 2
    apicid		: 0
    initial apicid	: 0
    fdiv_bug	: no
    hlt_bug		: no
    f00f_bug	: no
    coma_bug	: no
    fpu		: yes
    fpu_exception	: yes
    cpuid level	: 10
    wp		: yes
    flags		: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm movbe lahf_lm
    bogomips	: 2992.27
    clflush size	: 64
    cache_alignment	: 64
    address sizes	: 32 bits physical, 48 bits virtual
    power management:
    
    processor	: 1
    vendor_id	: GenuineIntel
    cpu family	: 6
    model		: 28
    model name	: Intel(R) Atom(TM) CPU N550   @ 1.50GHz
    stepping	: 10
    cpu MHz		: 1000.000
    cache size	: 512 KB
    physical id	: 0
    siblings	: 4
    core id		: 0
    cpu cores	: 2
    apicid		: 1
    initial apicid	: 1
    fdiv_bug	: no
    hlt_bug		: no
    f00f_bug	: no
    coma_bug	: no
    fpu		: yes
    fpu_exception	: yes
    cpuid level	: 10
    wp		: yes
    flags		: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm movbe lahf_lm
    bogomips	: 2992.49
    clflush size	: 64
    cache_alignment	: 64
    address sizes	: 32 bits physical, 48 bits virtual
    power management:
    
    processor	: 2
    vendor_id	: GenuineIntel
    cpu family	: 6
    model		: 28
    model name	: Intel(R) Atom(TM) CPU N550   @ 1.50GHz
    stepping	: 10
    cpu MHz		: 1000.000
    cache size	: 512 KB
    physical id	: 0
    siblings	: 4
    core id		: 1
    cpu cores	: 2
    apicid		: 2
    initial apicid	: 2
    fdiv_bug	: no
    hlt_bug		: no
    f00f_bug	: no
    coma_bug	: no
    fpu		: yes
    fpu_exception	: yes
    cpuid level	: 10
    wp		: yes
    flags		: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm movbe lahf_lm
    bogomips	: 2992.55
    clflush size	: 64
    cache_alignment	: 64
    address sizes	: 32 bits physical, 48 bits virtual
    power management:
    
    processor	: 3
    vendor_id	: GenuineIntel
    cpu family	: 6
    model		: 28
    model name	: Intel(R) Atom(TM) CPU N550   @ 1.50GHz
    stepping	: 10
    cpu MHz		: 1000.000
    cache size	: 512 KB
    physical id	: 0
    siblings	: 4
    core id		: 1
    cpu cores	: 2
    apicid		: 3
    initial apicid	: 3
    fdiv_bug	: no
    hlt_bug		: no
    f00f_bug	: no
    coma_bug	: no
    fpu		: yes
    fpu_exception	: yes
    cpuid level	: 10
    wp		: yes
    flags		: fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic mtrr pge mca cmov pat clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe nx lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts aperfmperf pni dtes64 monitor ds_cpl est tm2 ssse3 cx16 xtpr pdcm movbe lahf_lm
    bogomips	: 2992.55
    clflush size	: 64
    cache_alignment	: 64
    address sizes	: 32 bits physical, 48 bits virtual
    power management:
    
    
    8.11.2010 20:17 fred
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    máš ten noťas nějakej divnej, vždyť ani ten zápisek nenapsal v normálním jazyce...
    8.11.2010 20:30 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Dakujem za cennu radu.
    9.11.2010 01:49 zulu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Ten jazyk je vyspělejší než ten náš. Mlč a záviď.
    xxxs avatar 9.11.2010 02:20 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    preco je vyspelejsi?
    9.11.2010 18:42 jekub
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    lebo mate jazykovy zakon
    Fluttershy, yay! avatar 8.11.2010 20:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Ďalšie prekvapenie sa konalo, keď som mal v úmysle nainštalovať ďalšie programy. Opäť neviem kto je tomu na vine, ale v systéme neboli defaultne nastavené absolútne žiadne repozitáre. Žiaden nový software, žiadne updaty, systém odrezaný od sveta.

    To bude asi tím, že jde o SuSE Linux Enterprise Desktop. Aktualizace apod. jsou, ale musí se aktivovat (vázáno na jakýsi kód na laptopu) u Novellu. Ani pak toho tam ale moc není, protože jde o věci s *podporou*, neoficiální balíčky si tam narvat můžeš, ovšem nejspíš přijdeš o podporu.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.11.2010 20:42 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    jj, už som si to uvedomil. Ale vzhľadom na to, že na ten notebook by aj tak šla hromada nepodporovaného softu (virtualbox, texlive, r, ... ), výhoda podpory by sa stratila....
    Fluttershy, yay! avatar 8.11.2010 20:50 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Zrovna tyhle by podporované být mohly.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.11.2010 20:54 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    ...zrejme mu dam este sancu... aj ked to nebude ideal, o Suse som nikdy nezavadil, aj v praci sa snazime radsej pouzivat RHEL, teda pokial zakaznik nepozaduje priamo SLES...
    gtz avatar 8.11.2010 20:36 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    No typický Bubuntista, SLED je trošku jiná káva než Vaše Bubuntu. Proč by neměly jít přidat programy a nové repositáře? Copak v SLEDu není Yast a jeho správa programů a všeho? A Vaše verze SLED-11 byla reglá / aktivovaná ? u Suse?

    Systém je pouze předinstalován a doplnit a nakonfigurovat si ho musí snad každý ne? Suse má defaultní desktop GNOME no a? pokud se nelíbí tak není problém to změnit na KDE, které jsou stabilnější než nějaké Kubuntu.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    Fluttershy, yay! avatar 8.11.2010 20:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Proč by neměly jít přidat programy a nové repositáře?

    Ale jistě. Jenom ono jich moc není (teda skoro žádné) -- nebo přijde o podporu.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 8.11.2010 20:51 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Ono záleží i na tom jakou podporu máš koupenou. SLED byl vždy pro Enterprisse a byl stabilnější než normální 11.x.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    9.11.2010 10:43 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    SLED bývá postaven na Opensuse xx.1 Měly by tedy fungovat programy pro Opensuse 11.1.
    Fluttershy, yay! avatar 9.11.2010 13:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Mělo by fungovat kdeco, ale jak je to pak s podporou?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.11.2010 20:50 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Dakujem za rychly odhad mojej osobnosti. Pre tvoju info, s linuxom som zacinal za ery RedHatu 8.0, presiel som si cez Slack, Gentoo, Debian. Nebyt toho, ze uz nemam v zivote tolko volneho casu ako na strednej skole, ficim na Gentoo dodnes.

    BTW, ak by si cital poriadne, na GNOME som nikde nenadaval, prave naopak, potesil som sa mu. Len som sa postazoval, ze sa ho niekto snazil uchylne nastavit, aby pripominal Win (len jedna spodna lista, divny "Start", atd. )

    A KDE nepouzivam, GNOME mi vyhovuje viac.
    gtz avatar 8.11.2010 21:01 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Pokud jste to bral osobně, pak pardon. Já jsem začínal stejně na RH 8.0 přes Fedoru, kterou jsem opustil a přešel komplet na Suse.

    Jde o to, že se setkávám s názory, že jen ten Buntu systém je opravdový apod. A to mně někdy štve.

    Gnome v SLEDu je tak nastaveno schválně, SLED vznikal jako náhrada XP pro podnikový prostor. A tam je defacto jedno co tam běží pod tím, hlavní je to, že to vypadá jak něco na co jsou ti lidé zvyklí.

    Osobně bych nechal SLED kvůli větší bezpečnosti a stabilitě.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    8.11.2010 21:08 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    V pohode, a prosim nevykať. :)

    Ubuntu som tam instaloval schvalne, so suse systemami nemam vela skusenosti, a ak mi niekto zavola ze ma problem, tak ako debianista/ubuntista mu viem popripade poradit aj cez mobil, zatialco pri susecku by som pravdepodobne musel sediet osobne.

    A ako som pisal vyssie, ten pocitac nie je urceny pre mna, ale pre priatelku... a darmo, ale jedno tomu ubuntu nechat musime, vyzera naozaj dobre... a to je u zien podstatna vec :)

    Fluttershy, yay! avatar 8.11.2010 21:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Unity je teda (IMHO?) hnus.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.11.2010 16:48 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    ...preto jej ho tam nedavam :)

    ak sa nemyslim, unity bolo navrhnute pre netbookove prostredia... na tomto notebooku ne klasicky GNOME se vsim vsudy.
    Fluttershy, yay! avatar 10.11.2010 17:11 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    V další verzi Ubuntu už bude Unity vždycky (má se sjednotit netbooková a normální edice) -- místo GNOME Shellu. Takže možná to bude ještě výhra, ač je to humus.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    gtz avatar 8.11.2010 21:25 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Verze od HP/DELLu jsou přizpůsobené požadavkům velkých firem, aby to vypadalo jak XP. No a stejně v těch firmách na to moc neběží, setkal jsem se, že tam bežela Virtuální plocha na W2003/W2008 server. A na Suse je celkem slušné forum a vždy záleží i na tom jaká podpora je pro ten NTB v ceně NTB.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    default avatar 8.11.2010 20:51 default | skóre: 22 | Madrid
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Zo stránok hp.sk sa dá stiahnuť driver, avšak je to len binárne RPMko pre kernel 2.6.32.
    To mi jako chceš říct, že v novějších kernelech ten driver nechodí či co?
    8.11.2010 21:03 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    No predpokladam, ze ked je to raz binarka, asi jej bude troska robit problem bezat na inom systeme ako na tom, voci ktoremu bola skompilovana :)

    ...alebo sa mylim? to by som celkom rad...
    Salamek avatar 9.11.2010 04:32 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...

    ehm dival jsem se do toho ovladace pro ten clickpad (to rpm) a zda se ze se jedna o standartni binarku spoustenou  pri bootu os (pridani 2 binarek do /etc/init.d/) pak modul pro X  nejaky confici balast + link do meny

    zkuste to rozebrat a rozjet v ubuntu, myslim ze to neni zavysle na kernelu ( maximalne tak na verzi X)

    Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
    9.11.2010 08:15 victor8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Jj, vecer som si to vsimol tiez. Vecer sa k tomu dostanem, snad SLED a Ubu pouzivaju rovnaku verziu X servra.
    Fluttershy, yay! avatar 9.11.2010 08:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    ...snad SLED a Ubu pouzivaju rovnaku verziu X servra.

    Pochybuju.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    9.11.2010 10:41 Tutor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Tohle se příliš nepovedlo. :-)

    Předinstalovaný systém je špatný, přestože podporuje všechen HW, jen proto, že nemá přidané repozitáře. (Uvědomil jste si, že se jedná o profesionální systém s placenou podporou? )

    To jste vyřešil instalací Ubuntu, které je dobré, ale HW v něm podporovaný plně není...

    Já to nechápu.... :-D Zvláště to hodnocení SLED jako nejhoršího distra co jste kdy viděl....
    9.11.2010 11:53 victor8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Jj, bola to zrejme prilis zbrkla reakcia... Ale v prvom momente ma ten system riadne nasral, stacili malickosti ako ziadna slovenska lokalizacia (v notebooku kupenom na slovensku, ale to sa este da prezit), nemoznost pri instalacii pridat SK klavesnicu (to uz naserie), vobec dost obmedzene mosnosti pri instalacii systemu (ano, ano, ja viem, je to exterprise desktop, ale clovek, ktory doma ma debian/ubuntu a v praci pracuje hlavne s RHEL, je zvyknuty na kusa iny komfort...)

    Mozno to bolo zbrkle rozhodnutie, ale to uz nezmenim.

    BTW, binary only drivery nepovazujem za 2x stastne riesenie... Ano, teraz mam podporu SLEDu, ale ta raz skonci... co potom? Pouzivat zakonzervovany system bez podpory, alebo prejst na nieco ine? Tam narazim na rovnaky problem, zase nebude driver k dispozicii.

    Mozno som si navyse prirobil nejake problemy, ale zakladna pohnutka ostava stale... V notebooku kupenom s linuxom ocakavam plnu podporu hardwaru, nie nejaku binarnu sracku, s ktorou si po uplynuti nejakej doby, ked sa uz vyrobcovi neoplati system dalej podporovat, mozem akurat ...
    gtz avatar 9.11.2010 13:40 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    S tou lokalizací tam opravdu nebyla SK lokalizace? divné, CZ je tam normálně a proč se nedala přidat SK klávesnice? Tyto SLEDy to řeší tak, že nabootuješ to jejich co tam je a pak to dolaďuješ přes Yast.

    SLED funguje celkem hodně dlouho, moje dcerka (teď už je jí skoro 20) měla na desktopu skoro 2 roky 9.3 Suse a nebyl ani nejmenší problém. S těmi drivery máš pravdu, ale SLED je komerční řešení, a dle toho se tak Suse chová, ale zase na druhou stranu ty jeho ovladače fungují.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    9.11.2010 18:49 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Nie, lokalizacii bolo dokopy cca 10, najblizsia ku slovencine bola prave cestina.

    Zrejme sa budem musiet do toho yastu dotlacit... to bola jedna z veci, ktore ma neskutocne na suse iritovali... clovek sa konecne okrem konfigurakov nauci pouzivat aj tie ovladacie panely v GNOME, a oni mu to zase vsetko pomenia... :)

    Vidim, ze ty suse pouzivas... je nejaky dokument, od ktoreho sa da odrazit? trebars podpora multimedii, dokumentacia k suse-only veciam a podobne...
    gtz avatar 9.11.2010 19:30 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Používám Suse celkem hodně dlouho, s dokumenty a howto bývá někdy problém, nejvíce se dá najít na forech jako je suseportal.cz apod. Spousta informací je i na SDB Wiki, ale tím se člověk strašně dlouho prokousává.

    Ohledně multimédií je někdy problém, pokud člověk přidá do SLED-11 repositáře pro OSS, tak se může stát, že pak místo SLEDu bude OpenSuse. Já jsem s SLEDem přišel do styku celkem málo, vždy jen když něco někde bylo potřeba, jinak vždy OpenSuse.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    9.11.2010 23:18 Leinad | skóre: 18 | blog: spheniscidae
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Dost dlouhou dobu byl problém pacman (neoficiální repozitář pro SUSE) jen ve verzi pro openSUSE a tak instalace např. VLC na SLED znamenala použít repozitář pro ekvivalentní verzi oS (pro SLED 11 tedy oS 11.1). Jenže podpora pro oS je o dost kratší, než pro SLED, takže hrozilo, že za nedlouho repozitář smažou (po ukončení podpory oS se všechny repozitáře k němu mažou...). Naštěstí prý vznikl už i pacman pro SLED, takže hlavní problém špatná podpora multimédií by měl být vyřešen.
    kotyz avatar 10.11.2010 00:29 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    packman, pacman je balickovaci system v arch linuxu
    Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
    gtz avatar 10.11.2010 12:16 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    myslel toto přece packman, my v suse máme Yast a Zypper :)
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 10.11.2010 12:17 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Jak jsem psal, někdy se může stát, že aktualizaci systému bude z systému OSS 11.1, packman myslím má stále repositáře pro 11.1, proto jsem níže postnul odkaz na ISO s add-RPM pro SLED.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    10.11.2010 17:01 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    takze, ak to vsetko zhrniem, mozem>

    a) pouzivat SLED s plne funkcnym clickpadom a podporou, avsak obmedzenym mnozstvom softwaru (+ je to system, v ktorom nie som uplne doma)

    b) pouzivat SLED s plne funkcnym clickpadom a softwarom z inych zdrojov, avsak bez podpory

    c) pouzivat Ubuntu s clickpadom so zakladnou funkcnostou, s vsetkym softwarom, ktory potrebujem, avsak tak trochu by-design bez podpory (ktora ma ale trapit nemusi, v tomto systeme som doma)
    gtz avatar 10.11.2010 18:22 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    podívej se na ten odkaz co jsem ti poslal (o něco níže) je tam tuším iso a v něm jsou doplňky pro SLED. tedy pokud použiješ toto pak nebudeš mít snad problémy s podporou.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    gtz avatar 9.11.2010 20:50 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Add-On CD jsem stahoval tuším odsud Sled-rpm, myslím, že stále je dostupný jak torrent tak snad i přímé stažení.

    Ohledně té lokalizace bych možná asi kontaktoval prodejce nebo přímo HP, zda bude lokalizace pro SK.
    - nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
    9.11.2010 18:44 heh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Tohle je ještě pořád standardní SLED. Ale když si třeba koupíte DELL s Ubuntu, dostanete jakýsi podivně přiohnutý bazmek, který rozhodně není identický s oficiálním Ubuntu. Klasické Ubuntu pak mnohdy nejde nainstalovat, protože chybí ovladače, které DELL přibalil v podobě binárních blobů. Myslím, že to byste nadával ještě víc.
    10.11.2010 16:52 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    ...takze nakoniec vlastne mozem byt sa ten SLED rad? :)
    Grunt avatar 9.11.2010 23:59 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Jé, za Ralinika dík. Jinak ano, můžu potvrdit, že je to featuea HP. Jednou jsem viděl na zakázku dělaný systém pro jejich embedded stanice – nějaké Linuxové distro se vzhledem Windows 98, místo startu logo dané instituce a zakázané virtuální konzole.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.3.2011 22:05 Julia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Dobry vecer, citam si tu Vas komentar a mam jednu prosbu, mozno by ste mi vedeli pomoct. Kupila som si novy desk topovy comp, ktory mal taktiez predinstalovany linux. Problemov viac ako dost, tak som sa rozhodla prejst na klasiku. Asi po dvoch dnoch sa mi konecne instalacia podarila. Teraz si ale neviem poradit s nainstalovanim wi-fi, ktore v Linuxe plne fungovalo. Nainstalovala som Windows XP 2002 a uz neviem ako dalej.

    Dakujem za kazdu radu
    11.3.2011 21:36 hufis
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Nový notebook, nový clickpad, nové problémy...
    Mila Julia, oprášil som kryštálovú guľu, ale tvoje desktopové PC tam nevidím. Pomôžem rád, ale niet sa čoho chytiť.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.