abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu

    18.7.2015 18:21 | Přečteno: 3220× | Stížnosti a pochvaly

    <sobotní-nesnášenlivý-zápisek>Docela dost nakupuji na Internetu ze zahraničí. Nejvíc u Číňanů a spol (eBay, DX, přímé nákupy) a pak z USA a Německa (eBay). Možná je trochu s podivem, že jsem si dosud nic nekoupil na Amazonu – když právě Amazon je pro mnoho lidí symbolem internetového nakupování.

    Sháním nějaká lepší sluchátka na doma1 a měl jsem vyhlídnutý jeden model. Ten jsem pak našel na Amazonu s velkou slevou (50 %), takže jsem se překonal a zaregistroval jsem se tam2. Jenže extrémně výhodné nabídky mají obvykle nějaký háček. Ke sluchátkům jsem přihodil ještě jeden seriál na DVD a chystal se k pokladně. Tam mi ale Amazon ukázal vztyčený prostředníček:

    Important Message
    There was a problem with some of the items in your order (see below for more information):
    Sorry, this item can't be shipped to your selected address. Learn more. You may either change the shipping address or delete the item from your order.

    Asi se sluchátka nesmí vyvážet z USA – zřejmě si myslí, že by se teroristům nevešla pod turban. Přitom ta DVD by koupit šla. Myslel jsem, že je to tou slevou, že sleva je jen pro vyvolený národ, ale nešla koupit ani jiná barva sluchátek za plnou cenu.

    A nebyl to jediný problém. Amazon navenek působí jako velká firma se silným technologickým zázemím. Ale opak je asi pravdou, když dokázali zmršit diakritiku v mém jméně a adrese. Je k nevíře, že i v roce 2015 je pro ně Unicode nepřekonatelný problém. Vždyť tohle přece umí i e-shopy od českých PHP bastlířů za pár tisícovek (a umí to asi tak odjakživa, resp. případné problémy se vychytají během prvních dní po nasazení).

    Ještě bych dokázal pochopit, kdyby unicode nepodporovala tiskárna pošťáků, přes které to posílají. Ale pak bych čekal, že mi to nedovolí takovou adresu zadat nebo že to převede na ASCII a nechá mě to odsouhlasit. Ne že unicode znaky prostě zmizí a adresa se stane nečitelnou.

    Jejich web server mi posílá stránky v kódování windows-1252, tak snad ani nechci vědět, na čem ten jejich bastl běží.

    Taky tam lákají na rychlé doručení do dvou dnů, když se člověk upíše k vyzkoušení jakéhosi Amazon Prime… a pak se tam v detailech píše o strhávání peněz z kreditky, když to včas nezruší – takže další bouda a past na nepozorné zákazníky.

    Takže děkuji, nechci. Registrace na Amazonu byla zbytečná a dál budu nakupovat tam, kde jsem nakupoval.

    S eBayem jsem celkem spokojený, jednají na rovinu, člověk se dozví vše i bez registrace – cena, poštovné, doba dodání… Web je poměrně přehledný. A i když prodejce nedoručuje do ČR, dá se s ním často domluvit. Navíc je tam funkční systém referencí/hodnocení a obchodníci se fakt snaží. Když se cestou balíček ztratí3 nebo dojde zboží neodpovídající popisu4, prodejce bez velkých keců vrátí peníze.</sobotní-nesnášenlivý-zápisek>

    [1] zatím jsem žádná nekoupil, tak se klidně v diskusi podělte o tipy
    [2] i když FSF Amazon nedoporučuje – tyhle rady je dobré brát vážně, člověk si ušetří dost starostí
    [3] za celou dobu se mi stalo jen jednou
    [4] taky se mi stalo jen jednou – arduino s jiným USB-sériovým převodníkem, než jaký byl na fotkách

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Anketa

    Kde nakupujete po Internetu?
     (70 %)
     (34 %)
     (20 %)
     (22 %)
     (15 %)
     (13 %)
     (2 %)
     (57 %)
     (40 %)
     (8 %)
    Celkem 88 hlasů

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    18.7.2015 19:04 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    https://www.audigo.cz/Sluchatka/Domaci-otevrena/AKG-Q-701-black

    Mám ich na víkend zapožičané a nečakal som taký zvuk, ktorý s prehľadom konkuruje aj modelom 2x drahším. Odporúčam vypočuť si ich na dobrom železe, ak nie si basshead, tak nieje čo riešiť. Myslím si, že do 13000 nič lepšie nekúpiš.
    Polívčička byla..
    Fluttershy, yay! avatar 18.7.2015 21:39 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    No to teda je co řešit, protože pohodlí a frekvenční charakteristiky jsou věc ryze osobních preferencí.

    Na jistém českém fóru je ATH honikruh. Přitom třeba mně konstrukce Audio Technica Air na hlavu nepasuje a ten zvuk mě nebaví.

    Jiný příklad: AKG *701 a jednak výstupky na hlavovém mostu, jednak velmi specifický zvuk. Půlka lidí jedno nebo druhé nesnáší.

    Podobně s véčkovým grafem u beyerů.

    Ještě jiný příklad: Sennheiser HD 600 veil. A oválné náušníky. Preferuju o deset let starší (takže 25 let starou) generaci s kulatými náušníky, odlišným hlavovým mostem a jiným zvukem.

    Takže na sluchatka.net nebo do Audigo a zkoušet, zkoušet, zkoušet.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.7.2015 10:00 coques | skóre: 21 | blog: FailSystem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Dal som len tip, čisto sujektívny. Veď nič iné sa čakať ani nedá. Myslím si že majú super k cenu k ich zvuku, na HD800 a pod. sa ešte len chystám. Nemyslí ale, že si obhája svoju cenu. Skúšaním si každý musí prejsť už sám, to je cajk.
    Polívčička byla..
    18.7.2015 19:45 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Já už si nějakou dobu lámu hlavu nad tím, čím to je, že je ČR tak nějak jakoby odříznuta od světa co se týká internetového nakupování. Žiju v UK, a na E-Bay či Amazonu nakupuju furt, na E-Bay hledám spíš raritky (muzika atd) u kterých nespěchám na dodání (klidne si počkám i tři dny), na Amazonu nakupuju věci, které chci mít doma druhý den. Poštovné je ve většině případů zdarma.

    Ale třeba něco poslat do ČR nebo si z ČR něco objednat to je prostě horror. Chtěl jsem si objednat nějaké knížky - poštovné převyšovalo částku, kterou bych zaplatil za těch pár knih a doba dodání tři týdny. Může mi to někdo vysvětlit??? Jo a to ani nemluvím o tom, že se v tom českém e-shopu ani nedalo zaplatit paypalem...
    xkucf03 avatar 18.7.2015 20:11 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše ČR vs. svět

    V Čechách zase není problém objednat na dobírku1 nebo zaplatit převodem (bankovní systém je tu celkem použitelný, obchody mívají účty ve víc bankách a převod v rámci banky je pak srovnatelný s tím PayPalem). Případně se dá platit kartou a/nebo přes 3D secure, ale to nepoužívám.

    Obecně mi české internetové obchody přijdou celkem vyspělé. Naopak když táta kupoval nějaké díly na auto v Anglii, tak mi to připadalo jako návrat o 10-15 let zpátky do minulosti.

    On i ten eBay má některá zákoutí dost zaostalá a zanedbaná, třeba zprávy (schránka a odpovídání), nebo grafika taky někde zaspala dobu. Ale aspoň to funguje.

    [1] to používám hlavně, když potřebuji nakoupit v nějakém neznámém a potenciálně nedůvěryhodném obchodě

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    19.7.2015 00:48 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ČR vs. svět
    No ale proč je to české internetové obchodnictví tak nepřátelské vůči zahraničí? O to mi jde! Když si chci objednat něco z českého webshopu do Anglie, tak je to dost často nemožné, buď díky absolutně mimóznímu poštovnému, a nebo nemožností zaplatit nějak normálně - dobírka prostě není možnost, nehodlám se obtěžovat s tím, že budu doma držet potřebnou hotovost plus čekat na doručovatele, když jde o krabičku kterou mi může pošťák normálně prohodit dveřma domů, zatímco jsem v práci. Před časem jsem si musel objednat triko české kapely Master's Hammer z Mexika, prostě protože byli schopní mi to domů doručit za čtyři dny a bez praštěného poštovného. Kdybych to objednal v českém shopu tak čekám x týdnů a zaplatím skoro dvakrát tolik :(
    xkucf03 avatar 19.7.2015 11:40 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ČR vs. svět

    To není jen věc ČR. I když si objednám z Anglie nebo z Německa, tak platím celkem vysoké poštovné. Minimálně pár stovek. I když vzdálenost od německého obchodníka k českému zákazníkovi může být kratší než z jedné části ČR do jiné (kde je ale poštovné kolem stovky). A zajímavé taky je, že poštovné z jedné členské země EU do jiné je mnohem dražší než poštovné z Číny nebo třeba Singapuru, se kterými v žádné přiblblé EU nejsme. (z Asie je většinou poštovné zdarma resp. v ceně)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    19.7.2015 11:50 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ČR vs. svět
    Čína to je kapitola sama pro sebe, ti jsou ochotní poslat i věc co stojí £1 zadarmo :) Akorát to obvykle dost trvá.
    18.7.2015 20:36 Jano z vesnice bez vodovodu
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Amazon je postavený na C++ a Jave. Keby to mali v PHPčku tak sú v pohode.
    18.7.2015 21:08 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Ty sluchatka rozhodne neprodaval Amazon, protoze ten do CR normalne dorucuje. Predpokladam ze slo o nejaky drobny americky shop, ktery nema zapotrebi se trapit s posilanim mimo US.

    Pokud jde kodovani stranek, tak Amazon by mel posilat to o co si rekne browser pres HTTP (stejne jako vsechny moderni weby).
    Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
    Fluttershy, yay! avatar 18.7.2015 21:32 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    …nebo je prodej prostě regionálně omezený. Třeba AKG (dnes Harman Kardon) nabízí některé modely k distribuci pouze v USA AFAIK. To je jedna věc. Druhá věc je, že některé produkty nemají určité certifikace (např. o neškodnosti materiálů) pro evropský trh (týká se např. HHKB Pro BTW).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.7.2015 03:21 Miloslav Ponkrác
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Amazon hlavně cítí, že Češi, a nejen ti, jsou podlidé. Ostatně krásně je to vidět na Kindle, které kromě angličtiny nenabízí jiný jazyk. Proto, také pro vendor lock, další četečka už nebude Kindle.

    Prostě Amazon se drží USA, či anglicky mluvících zemí, a nějakým omylem občas u něj kupují i jiné národy. Ale ty se musejí přizpůsobit.

    19.7.2015 08:24 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    To mě také zaujala, objednávala jsem si Kindle z Německa a i když byly reklamy a výchozí amazoní stránka v němčině, tak Kindle byl v angličtině. A docela mě naštvalo, že zmršili otáčení stránek na šířku (v prohlížeči nejde vůbec, u jednotlivých knížek se otáčí centrálně a při změně je tedy vždy třeba přehazovat, protože pro jednotlivé si to nezapamatuje, v seznamu knih nejde přehodit vůbec). Zdar Maxovu malému penísku
    19.7.2015 11:45 Atrament
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Já teda vidím v mém v Kindlu možnost výběru z němčiny, angličtiny, španělštiny, francouzštiny, italštiny a portugalštiny...
    Bystroushaak avatar 19.7.2015 03:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Jo. Už se mi to taky stalo na amazonu s knížkama. Oni to nějak mixujou s nabídkami lokálních obchodů a ty často vůbec nejsou ochotny posílat do zahraničí, i když jsem jim psal emaily a nabízel řádově násobky ceny té knihy za poštovné.
    xkucf03 avatar 19.7.2015 11:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu

    Zato na eBayi to celkem funguje – prostě se jen ten Němec, který původně nepočítal, že si to objedná někdo z ČR, podívá do ceníku přepravce, doplní poštovné do eBaye a prodá ti to.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 19.7.2015 12:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Eh? Drtivá většina Němců na eBay mimo Německo neposílá a při použití proxy se kroutí.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    xkucf03 avatar 19.7.2015 12:22 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu

    To nevím, dvakrát jsem se zeptal (i když tam psali, že posílají jen do Německa) a v obou případech mi to do ČR poslali. V ostatních případech tam měli rovnou napsané že posílají všude po světě nebo aspoň do ČR a měli tam hned ceny.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Fluttershy, yay! avatar 19.7.2015 13:01 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Pokud to byl nějaký ziskuchtivý, informovaný obchodník nebo internacionál, možná. Běžný řadový prodejce (např. „něco jsem našel na půdě“, recyklátor aj.) zásadně neposílá nic mezinárodně (asi jako tuctový uživatel Aukra), natož do zemí bývalého Východního bloku. (Dlouhodobá, nejen má, sběratelská zkušenost).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.7.2015 16:08 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    A mají své důvody, protože tím uvedením zasílání do ČR se dostanou z režimu německého práva do režimu mezinárodního práva soukromého, takže podle nařízení Brusel I bis se s nimi ty jako kupující budeš soudit v ČR a co je ještě horší, podle nařízení Řím I se celý ten vztah řídí českým právem. A vzhledem k tomu, že jako spotřebitel jsi slabší strana, tak se na tom německém právu nemůžete ani dohodnout. Jo, podělaná EU "usnadňující" fungování obchodu mezi členskými státy. Před vstupem do ní by sis to koupil úplně na pohodu.
    Fluttershy, yay! avatar 19.7.2015 16:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Běžný inzerent o tom neví vůbec nic, ani ho to nezajímá. To je ryze otázka toho, že posílání mezinárodních zásilek je cosi neznámého, a k tomu národnostní předsudky/stereotypy.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.7.2015 16:19 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Tomu nevěř, na západě si většinou lidi zajdou za právníkem kvůli analýze rizik, za těch pár eur jim to stojí. Ale věřím, že stereotypy tam mohou také hrát roli, lidi na východě jsou bohužel zloději, s tím nic nenaděláš, Kolbabáči.
    Bystroushaak avatar 19.7.2015 14:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu

    Zato na eBayi to celkem funguje – prostě se jen ten Němec, který původně nepočítal, že si to objedná někdo z ČR, podívá do ceníku přepravce, doplní poštovné do eBaye a prodá ti to.

    Na ebayi se mi to paradoxně stalo taky, dokonce s tou samou knihou.
    18.7.2015 23:03 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Ohledně Amazon Prime - je to super věc, ale socky jako ty to neocení. Amazon je samozřejmě velká korporace západního stylu, takže peníze z karty ti sice strhne, ale když tu službu ani jednou nepoužiješ, tak ti ji vrátí. Prostě někdo nečeka, že potká chudého levičáka z česka, který bude škudlit každou stokorunu i když by mu za měsíc přišla zpátky.
    19.7.2015 12:05 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Amazon se snaží, aby mu vše magicky fungovalo, ale v praxi to může být dost peklo. Když jsem jednou dlouho (přes měsíc) putoval mimo internetové připojení, chtěl jsem mít předplacený jeden britský a jeden český časopis, co se přes Amazon prodává (to jejich celosvětové 3G pokrytí je zase praktické, kvůli tomu jsem si ten Kindle ostatně koupil). Jenže britský mi to neprodalo, když jsem měl Kindle přihlášený do ČR, a český, když jsem ho měl přihlášený do Francie, kde jsem si Kindle koupil. Papírově mi samozřejmě oba chodí kamkoliv. Takže jsem jak idiot každý týden musel měnit residenci svého Kindle (respektive jsem musel ukecat někoho na internetu, aby to za mě udělal, páč to tuším z Kindle nešlo). A to ani nemluvím o tom, jak netransparentně se tam uvádí, co je kam možné prodat - když nějaké zboží například jako e-book není prodejné do ČR (z nějakého praštěného důvodu), tak se to jako nabídka prostě nezobrazí a člověk má přijít sám na to, proč to je. A pak má člověk ty e-booky nepirátit, když mu je ani neprodají.
    Dreit avatar 19.7.2015 13:00 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu

    Že Amazon neumí unicode je pro mě novinka, taky bych nikdy nečekal že synonymum pro nákupy po internetu to nebude umět.

    Hodně mě mrzí že třeba pošty nepřevádí unicode na ASCII, přitom software by určitě byl / nebyl by problém ho stvořit. Když potom čtu o těch nešťastnících co se musí na poště hádat že balík je jejich jen protože systém jejich znaky zahodil a zbylo třeba jen "An dir", chce se mi brečet. O to víc mě fascinuje, že se to údajně děje i v Německu. A to žijeme v budoucnosti sakra! :-D

    Nope
    Fluttershy, yay! avatar 19.7.2015 13:08 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Když potom čtu o těch nešťastnících co se musí na poště hádat že balík je jejich jen protože systém jejich znaky zahodil a zbylo třeba jen "An dir", chce se mi brečet.

    To je ale problém úplně jinde, a sice v konkrétních pracovnících pošty. Mně lidi (Češi!) jméno komolí naprosto běžně, přesto zásilky normálně dostávám.

    Lidem ze zahraničí dávám naprosto běžně adresu bez diakritiky, protože jsem dostatečně prosíravý, abych tušil, že půlka z nich je počítačově negramotná, a proto třeba nedokáže diakritiku vůbec napsat, nebo že spousta (poštovních) tiskáren si s těmi znaky neporadí.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Dreit avatar 19.7.2015 15:33 Dreit | skóre: 15 | blog: Dreit a jeho dračí postřehy | Královehradecký kraj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu

    Já teď narážel hlavně na ten nákup po internetu kdy zadám údaje do formuláře v prohlížeči a předpokládám že potom neexistuje místo, kde by se data musela přepisovat ručně. A pokud jsou data někde v systému, tak přece nemůže být problém převést unicode na ASCII.

    Nope
    Fluttershy, yay! avatar 19.7.2015 15:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Enterprise. Může, resp. je.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    19.7.2015 13:34 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    K nakupování ze zahraničí přes internet mám jeden lehce OT (vzhledem k obsahu blogu) dotaz. Zatím jsem se při podobných nákupech držel pod hranicí 22 eur, takže se to přes celníky prošlo v pohodě. Jak to přesně funguje, když to tuhle hranici překročí? Koukal jsem, že Česká pošta nabízí možnost se nechat v celním řízení zastoupit na základě plné moci. Ale už jsem z toho jejich cenníku nepochopil, kolik za to chtějí. Podle čeho se rozlišuje, jestli je to zásilka obchodní, nebo neobchodní povahy? Rozdíl v ceně mi přišlel celkem velký.

    Jak to je v případě, že zásilka jde přes UPS, DHL, nebo něco podobného?

    Vím, že se to dá vygooglit, ale já bych radši aktuální info od někoho, kdo s tím zkušenosti:)

    Díky:)
    Fluttershy, yay! avatar 19.7.2015 13:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Moje zkušenost je taková, že pošta za to chce stovku nebo dvě, přičemž stačí udělat obrázek dokladu o zaplacení a poslat ho e-mailem.

    DHL je podobné, ale chcou za to aspoň pětistovku, čímž mě rozčilují. Zrovna to jak na sviňu řeším – asi se jim na to vykašlu a vyřídím si to sám (stačí dojít na celní úřad, pokud seš v Praze).

    Nejlepší zkušenost mám s FedExem, to mi nekontrolovali vůbec.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    20.7.2015 10:22 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Díky:)
    xkucf03 avatar 19.7.2015 14:45 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Podle čeho se rozlišuje, jestli je to zásilka obchodní, nebo neobchodní povahy?

    Pokud to kupuješ jako soukromá osoba, nemáš to na podnikání, tak stačí prohlásit, že je to neobchodní zásilka a hotovo.

    Jak to je v případě, že zásilka jde přes UPS, DHL, nebo něco podobného?

    UPS mě to jednou stálo 700 Kč, to už je trochu sviňárna. Pošta chce dvě stovky. Často předem nevíš, přes koho to půjde. Když si to objednáš do práce, tak můžeš mít štěstí a neplatíš nic, protože tvoje firma má s přepravcem smlouvu (taky přes něj posílá balíčky) a má množstevní slevy nebo nějaký paušál.

    Pro doložení ceny zboží stačí ofocená obrazovka z PayPalu nebo z internetového bankovnictví.

    Taky je někdy problém s poštovným zdarma – můžou si myslet, že tam poštovné není uvedeno a pak vezmou poštovné podle ceníku České pošty a z něj ti napálí DPH. Proto je potřeba tam jasně napsat, že poštovné je už zahrnuto v ceně.

    Další radost je, když prodejce rozdělí zásilku na víc částí a každou pošle třeba i z jiné země. Ty máš ale doklad o platbě společný. Dodatečné reklamace jsou obecně problém, protože celníci nemají lhůtu na její vyřízení – takže ty si sice můžeš stěžovat a posílat podklady a důkazy, ale oni reklamaci nemusí nikdy vyřídit. Dohodnout se dopředu je taky těžké, protože ti budou vyhrožovat, že když nezaplatíš, pošlou balíček zpátky.

    Na druhou stranu někdy projdou i dražší věci, aniž bys musel státu platit výpalné. Nemají kapacitu všechno řešit, záleží i na velikosti krabice, hmotnosti, balení, na tom, co je uvnitř a který pracovník to zrovna vyřizuje.

    Je to trochu sázka do loterie, ale celková bilance je kladná. Pokud jde tedy o zboží, na které zvlášť nespěcháš, jednoznačně se to oproti českým obchodům vyplatí.

    BTW: eBay má i Global Shipping Program a některé věci přes něj jde koupit – což znamená, že ta věc putuje nejdřív do překladiště a pak teprve k tobě. Cenově to vyjde spíš dráž (asi jako kdyby to šlo přes Českou poštu a platil jsi DPH – a to i z těch levných věcí nebo něčeho, co by jinak prošlo bez placení), ale máš to bez starostí, nemusíš se s nikým dohadovat a přesnou cenu víš předem – zaplatíš to společně s cenou zboží přes PayPal a pak už nic dalšího neplatíš. Podobně DX.com má sklady v Evropě a můžou ti to poslat odtamtud – opět je to dražší, ale rychlejší. I spousta jiných Asiatů má sklady v Německu – tzn. do SESR to dostanou oni a ty to pak koupíš bez starostí a nemusíš řešit celníky.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    20.7.2015 10:23 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Díky:)
    19.7.2015 16:15 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Těch 22 eur tě nemusí zajímat, když kupuješ v rámci EU. Takže stačí vybrat e-shop, který zasílá z EU - často podobné věci dělají Holanďané nebo Poláci, ale na Polské kuvy se vyser.
    20.7.2015 10:24 prqek | blog: prqek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Mě ale právě jde o zásilky odjinud než z EU.
    xvasek avatar 21.7.2015 11:16 xvasek | skóre: 21 | blog: | Zlín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Zaberu to trochu do detailu. Pokud chceš clít s Poštou, hodí se jim poslat dva papíry - první je žádost o elektronickou komunikaci, kde jim sdělíš e-mail, na kterém tě zastihnou, druhý je plná moc pro zastupování k jednání s celní správou - ten může být jednorázový, nebo "na pořád".

    Pokud nemáš podaný ani jeden z těch papírů, tak se při příjmu stane jedna z následujících možností - buď ti to celníci propustí na základě deklarace (prodejce) a přijde ti to poštou nebo GLSkou (vůbec nechápu, proč vždycky jinak), nebo ti to nepustí, zadrží to v Praze a ty si musíš vytisknout papíry (doklad o zaplacení?) a osobně vyrazit na celnici, kde ti to po zaplacení cla a DPH vydají.

    Pokud si vyřídíš plnou moc na poště (ten druhý papír) a přijde ti zásilka, kterou celníci zadrží, pošta ti poštou (!) zašle vyrozumnění o příjmu zásilky na celnici - jsou tam fotky balíčku a průvodní dokumentace, takže bys v podstatě měl vědět, co ti to od koho přišlo, a ty jim poštou musíš zaslat papíry k proclení (zejména doklad o zaplacení). Proto se hodí ten první papír - žádost o elektronickou komunikaci, která celý proces značně urychlí a zlevní. :-)

    Pokud jsou celníci spokojeni s dokladem o zaplacení, vyměří clo a DPH a dají to na poštu, která jim to zaplatí. Pošta pak přidá myslím stovku za celní případ a pošle to k tobě, přijde ti to domů jako dobírka, kde platíš clo, DPH, poplatek za proclení a poštovné.

    Když uvedu příklad - kupoval jsem takto např. objektiv za 1500Kč (které jsem zaplatil prodejci přes PayPal), finální částka dobírky od Pošty byla myslím okolo 450Kč.
    xkucf03 avatar 21.7.2015 21:55 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    nebo ti to nepustí, zadrží to v Praze a ty si musíš vytisknout papíry (doklad o zaplacení?) a osobně vyrazit na celnici, kde ti to po zaplacení cla a DPH vydají.

    To se mi zatím nestalo – pošta mi poslala informace o zásilce a formulář na plnou moc – tzn. nebylo potřeba ji mít vyřízenou předem. Samozřejmě, když si to chceš vyřizovat s celníky sám, můžeš.

    Pošta pak přidá myslím stovku za celní případ a pošle to k tobě, přijde ti to domů jako dobírka, kde platíš clo, DPH, poplatek za proclení a poštovné.

    Co si pamatuji, tak to byly spíš stovky dvě. Naopak poštovné by tam být nemělo – to platí odesílatel.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    Petr Tomášek avatar 19.7.2015 16:55 Petr Tomášek | skóre: 39 | blog: Vejšplechty
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Amazon důsledně bojkotuji - jsou to novodobí otrokáři.
    multicult.fm | monokultura je zlo | welcome refugees!
    19.7.2015 20:14 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Nikdy som z Amazonu nic nekupoval - asi nikdy nemali to, co som potreboval. A vidim, ze to ani zbytocne skusat nebudem (keby som tam nahodou nieco nasiel).
    Bystroushaak avatar 19.7.2015 21:49 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Gratuluji, právě se ti podařilo sepsat manifest českého burana. Šup s tím na prigl.cz.
    xkucf03 avatar 19.7.2015 22:49 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu

    To jsi tomu zase dal, házet sem takové odkazy – teď zase nic neudělám :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    ⧠ A = 0 avatar 25.7.2015 13:17 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    U Amazonu nekupuji, nicméně tohle se dá řešit přesílací službou.

    Mimochodem, má někdo tip na dobrou (tj. pokud možno levnou a spolehlivou) službu na přesílání zásilek z Indie?
    Nevolte zmrdy.
    25.7.2015 14:12 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Ty vole, co potřebuješ z Indie? Jestli si kupuješ ženskou, tak zkus radši kambodžu, sženeš ji za polovic.
    ⧠ A = 0 avatar 25.7.2015 14:16 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Hadry; víc ženských bych asi momentálně neutáhl.
    Nevolte zmrdy.
    Fluttershy, yay! avatar 25.7.2015 14:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Pořizuješ si turban v rámci adaptace na nové zvyklosti v multikulti společnosti? O_o
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    25.7.2015 14:50 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Spíš bych hádal, že burku. Dneska se může ženit chlap s chlapem a není nad to, oženit se s bohatým arabáčem (a pak se zase nechat rozvést a chtít po něm výživné).
    25.7.2015 14:52 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Samozřejmě, že hádala, zas mi vypadává áčko, to je děs, tahle klávesnice.
    ⧠ A = 0 avatar 25.7.2015 16:44 ⧠ A = 0 | skóre: 10 | blog: Technokratovo_zrcadlo | Helsinki
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Turban ne, nýbrž oblek. To, co mám, pomalu dosluhuje a už mám po krk těch nudných zápaďáckých střihů. A za cenu, kterou tady stojí konfekce, mohu mít patrně oblek na míru a z lepších materiálů.
    Nevolte zmrdy.
    25.7.2015 18:02 Miriam | skóre: 3 | blog: zivot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    fíha, to je zajímavé, napíšeš o tom blog? Za časů, kdy to tady nebylo téma tu na podobné věci vycházely blogy, stýská se mi :-( Ale bůh se lidem, kteří to tu zkurvili pomstí, viď Doli?
    pushkin avatar 27.7.2015 12:05 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    ad [1] - definuj parametry, pak se uvidí :-) Já jsem u nás koupil Creative Aurvana Live! a jsem spokojen. Ale jsou drátová, což zase není moc na pohyb po bytě (mám je v práci)...
    xkucf03 avatar 29.7.2015 22:38 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu

    jj, drátová jsou v pohodě, resp. hledám drátová.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    pushkin avatar 30.7.2015 07:34 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Zkus tedy mrknout na tu Aurvanu. Za třináct stovek slušná sluchátka, před časem dokonce vyhrála v dTestu i nad sluchátky za šest tisíc. Pro mě naprosto ideální - hrnky dobře sedí kolem uší, na klasiku, rock a metal mají ideální zvuk - vyvážený, bez přebytku basů. Uši se v nich nepotí, ale přijdou mi možná trochu těžší, ale to může být nezvykem. Při pohybu je trochu slyšet chrastit kabel (mechanicky), ale nijak moc. Creative k nim přibaluje i 1.5 m prodlužku, takže se lze dostat na třímetrový kabel. Bohužel na eBayi jsou kupodivu dražší než u nás :-O
    Fluttershy, yay! avatar 30.7.2015 10:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    před časem dokonce vyhrála v dTestu i nad sluchátky za šest tisíc

    ಠ_ಠ

    Za sluchátka (v cenové hladině kolem 5k korun) se považují taky původní beats (=mainstreamový módní doplněk) nebo bose (=state-of-the-art aktivní tlumení hluku)…

    …a jestli jde o tenhle test (2011), tak jsem to trefil naprosto přesně. Koukal jsem do té jejich databáze a dělal jsem si čárky: Beyerdynamic (nula), Audio Technica (nula), Sennheiser (pět, samé výběhové modely), Shure (nula), Grado (jedna, populární výběhový model), Klipsch (jedna, celkem populární výběhový model),… Superlux/Takstar/Samson (nula).

    na klasiku, rock a metal mají ideální zvuk - vyvážený, bez přebytku basů

    Nevím, jak se ti podařilo dát „rock a metal“ a klasiku do jedné věty, natož pokud jde o zvuk. Tím tuplem, když extrémně populární sluchátka na „rock a metal“ jsou výběhové modely značky Grado (=brutální zkreslení, zvuk rovnou do xichtu)… vskutku, spousta rocku a metalu mě díky nim začala znovu bavit, což nemůžu říct o orchestrálních záležitostech.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    pushkin avatar 30.7.2015 13:31 pushkin | skóre: 43 | blog: FluxBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Klasika, rock a metal klidně v jedné větě být mohou... dokonce i na jednom albu: Atom Heat Mother (Pink Floyd), Concerto for Group and Orchestra (Deep Purple), Lingua Mortis (Rage), Classic Diamonds (Doro), Beauty and the Beat (Tarja & Mike Terrana), atd. :-)
    Fluttershy, yay! avatar 30.7.2015 13:45 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    OK. Z hlediska skladby bych se spíš bavil o některých původně blackmetalových tělesech, ale to je fuk – každopádně je to totiž podobně zavádějící jako ten dTest.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    30.7.2015 11:52 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    Jedu na Sennheiser HD380 pro a spokojenost
    Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
    14.5.2022 00:41 smith john
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Amazon vs. eBay – nákupy na Internetu
    I have been looking custom t-shirts on Amazon and ebay. A great starting point for determining which blank t-shirt to use is to check out clothing printing reviews of some of the most popular blank t-shirts for printing. Once you narrow down your choices, you will finally find the right one.

    "

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.