Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 01:38

Kafilérie

16.11.2011 19:36 | Přečteno: 4938× | poslední úprava: 16.11.2011 19:37

aneb něco o kafi. Pochoutka, životabudič, trošku snad i droga.

 

Pijete kávu? Že se vůbec ptám, většina lidí pije kávu. Teda někteří lidi pijou divné věci a říkají tomu kafe. Ano, mám na mysli "českého turka", tu podivnou břečku co vypadá a snad i chutná jako močál z Krále Šumavy. Docela rád bych věděl kde se tenhle způsob přípravy vzal. Tipuju že to bude mít původ někde v časech budování socialismu, že někdo prohlásil kávovar za buržoazní přežitek a zhýralost feudálů. Nebo možná jen někdo zjednodušil tradiční orientální, "turecký" způsob přípravy, tedy vaření v džezvě. Slušný kafe stejně asi nebylo k mání takže ta příprava už tomu moc neuškodila. Přiznám se že jsem nikdy kávu nepil, jen sem tam na nějaké té návštěvě, jak se říká "z povinnosti". Nadšený jsem z toho nebyl, ale zkuste někomu vysvětlit že Jihlavanka smrdí jak starý fusekle a českej turek vám dělá v žaludku nepokoje. Občas někdo měl "lepší", tedy nějakou tu reklamní značku, Čibo, Jákobs, což byly stejný mletý kozí bobky. Pak se začaly vyskytovat instantní, rozpustné kávy. Díky za ně!!! Většina se dá pít. Ne že by to byla nějaká špička, ale aspoň to není hnusný a s mlíkem se to dá přežít. Teda moc dobrý to většinou není ale když se to dost osladí a mlíka se dá hodně... Aspoň mi z toho není blbě. Což v případě že to prostě nejde odmítnout je docela výhra. A pak jsem byl někde s někým, šlo se na oběd nebo se popíjelo, někdo si dal kafe, tak jsem si dal taky a ono to nebylo kafe ale espresso a bylo to dobrý. Začal jsem hledat, zkoušet a dělat divný věci. Jak bylo řečeno v jednom oblíbeném filmu, kupuju si drahý kafe protože si chci pochutnat. Což pro většinu lidí je kafe co stojí víc než dvacku za deset deka. Ne, vážně nemusím mít Kopi Luwak za šílený peníze, ale v ceně kolem 500 kč za kilo už se dá nějaká ta plantážní nebo fair trade vybrat. A to vybírání a zkoušení má taky něco do sebe. Samozřejmě kupuju nemletou, melu si sám.

Ještě k přípravě. Miluju espresso, ale mašinu v ceně nepříliš ojetého auta si kvůli jednomu kafi denně vážně kupovat nebudu. A ty levné vehementy na prefabrikované hilzny mi připadají jako taková Amerika ve spreji, jak by řekl Pohlreich. Mám takový sen, jednou bych chtěl mít nějaký ten historický espresso stroj s ruční pumpou.

Ale ani italové kteří jsou na espresso fanatici takové stroje obvykle doma nemívají. Na to jsou kavárny. V domácnostech se obvykle používá taková jednoduchá bublající, chrochtající konvička obvykle zvaná moka nebo macchinetta. Stará věc, občas bývá vidět i ve starých filmech. Funguje to velice dobře a je to levné. Ta moje, neznačková, stála někde v obchoďáku asi stovku. Princip je jednoduchý. Do spodní části se dá voda, vloží se trichtýřek se sítkem a naplní se kávou. Navrch se našroubuje vrchní část konvičky a dá se to na vařič. Když voda začne vřít, vznikne v nádobce přetlak páry. Tím je horká voda protlačena skrz mletou kávu do horní nádobky.

Další můj oblíbený způsob je tradiční orientální vaření v džezvě. Tenhle způsob se používá snad ve všech arabských zemích, na Balkáně, v Turecku, v severní Africe, v celém Orientu. Způsob vaření se v jednotlivých regionech mírně liší ale základ zůstává. Džezva je malá nádobka, tradiční bývá měděná, často bohatě zdobená. Má široké, mírně vypouklé dno, směrem nahoru se mírně zužuje a na boku má dlouhé rukodržadlo. Má to původ u kočovníků kteří vařili na otevřených ohništích. Proto má to široké dno, aby šla stabilně postavit přímo do ohně. Dlouhé držátko samozřejmě proto aby se pro to dalo do ohně sáhnout. Bohužel se to nedá moc dobře použít na moderních elektrických sporácích které potřebují rovné dno. Na plynovém je to bez problémů. Pokud netrváte na tradičním vzhledu, tak se dá koupit nerezová, za pár korun v domácích potřebách. Vlastně se dá celkem dobře použít i nějaký plechový hrnek. Doma mám měděnou džezvu kterou mi brácha přivezl z Istanbulu ale v práci vařím v úplně obyčejném smaltovaném plecháčku. Ideální to není, ten tradiční tvar džezvy má svůj význam hlavně pro komfort obsluhy ale použít se to dá.

A jak se v tom vaří? Do džezvy nalijeme vodu. Maximálně tak do dvou třetin aby měla kam stoupat pěna. Nasypeme kávu rovnou do vody. Káva by měla být velmi jemně mletá, oni ti kočovní arabové původně tloukli kávu v hmoždíři úplně na prášek. Množství je individuální, chce to asi tak dvě lžičky na šálek. Míň určitě ne, řídký kafe je nesmysl. Taky se může rovnou přidat cukr. Opět netřeba šetřit, tradiční káva je silná a sladká. Taky může být kořeněná. Stačí přidat kousek skořice nebo zrníčko kardamomu. A pak to postavíme na oheň a koukáme, čicháme vůni a hlídáme pěnu. Jakmile se zvedne pěna, sundáme z ohně. Nemělo by se to příliš vařit. Jakmile pěna opadne, čemuž můžeme pomoci zakroužením či zatřesením, opět dáme na oheň. A opět jen do zapěnění. A ještě potřetí. Někdy se doporučuje na závěr přikápnout trošku studené vody aby se zastavil var. Chvilku počkáme až sednou piliny a slijeme opatrně do šálku. A pak už jen vychutnáváme. Postup se v různých regionech trochu liší, někde nechávají nejdřív zkaramelizovat cukr a pak dají vodu a kávu, v Arménii se džezva zahřívá v rozžhaveném písku, někdy se první pěna odebere do šálků, prostě možností je mnoho a pořád je co zkoumat.

Je mnoho dalších způsobů jak připravit kávu. Chcete kýbl kafe k snídani? Pořiďte si French press. Taková válcová nádoba a v ní je píst s jemným sítkem. Nasypete kafe, zalijete horkou vodou, chvíli počkáte a pak tím pístem stlačíte lógr dolů. A máte príma kafe bez pilin. Je spousta jednoduchých překapávačů, cedníků a filtrů. Taky složitější věci, například vakuové kávovary, dokonce je i způsob přípravy za studena. Kafe se dá koupit tolik druhů že to snad ani není možný.

Tak proč mi kurvadrát všude kam přijdu nabídnou smradlavej močál?

       

Hodnocení: 92 %

        špatnédobré        

Anketa

Pijete kávu?
 (21 %)
 (35 %)
 (25 %)
 (8 %)
 (8 %)
 (42 %)
Celkem 196 hlasů

Obrázky

Kafilérie, obrázek 1 Kafilérie, obrázek 2

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

Komentáře

Nástroje: Začni sledovat (1) ?Zašle upozornění na váš email při vložení nového komentáře. , Tisk

Vložit další komentář

16.11.2011 19:43 Mrkva | skóre: 22 | blog: urandom
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Chrochtavý "presovač" za pár korun, mletý Standard a taky se dá pít :)
Warning: The patch is horribly wrong, don't use it. According to our tests, it just runs "rm -rf /*".
16.11.2011 19:52 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
my jsme se rozhodli nedelat v kafi kompromisy a zakoupili jsme:

http://jura-impressa.cz/domaci-kavovary/impressa-serie-j/jura-impressa-j7-platin

Kdyz jde o kafe, tak jedine Jura.
16.11.2011 21:04 Mandarinka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Táta používá něco jako tohle a je naprosto spokojen. Přijde to relativně draho (ale ne tak jako mašina) a člověk většinou hloupě rozbije sklo, ale do našeho se naštěstí dá sehnat levná česká náhrada (už máme druhou).

17.11.2011 00:46 Mandarinka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Jinak džezvový vaří moje ségra, a jak je výše psáno, nejprve nechává karamelizovat cukr, až pak dává vodu (myslím, že to třikrát nechá vypěnit - mezi tím se to stáhne z plotny - než to konečně slije do šálku). Ale sakra bacha aby se na to nezapomnělo když se karamelizuje, to je pak džezva v háji.
16.11.2011 22:27 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
16.11.2011 20:05 Let_Me_Be | skóre: 20 | blog: cat /proc/idea/current | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Teda, kdyz si odmyslim Kafe Frape, tak mi zatim nejvic chutnal French press.
Linked in profil - Můj web - Nemůžete vyhrát hádku s blbcem. Nejdřív vás stáhne na svoji úroveň a pak ubije zkušenostmi.
Petr Bravenec avatar 16.11.2011 20:08 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kafe pravidelně nepiju, ale když už mi někde nabídou, volím raději turka, než cokoli jiného. Tam aspoň velmi rychle poznám už nosem, co mi naservírovali. Rozpustné kafe může chutnat jakkoli dobře, vůně s kávou nemá obvykle společného nic.

Líbí se mi tento článek:

Český turek mi chutná, instantní káva je hrozná, říká odborník na kávu
Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
17.11.2011 08:55 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
+1
17.11.2011 12:12 asdf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
samozrejme ho v diskuzi oznacili za idiota co tomu nerozumi
16.11.2011 20:10 manasekp | skóre: 29 | blog: manasekp | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
rozpustne nescafe gold s trochou cukru bez mleka. poprve me to pripadalo "nejake divne" ale casem jsem si zvykl a ted uz nic jineho ani nepiju. mnozstvi samozrejme vetsi nez male :-)
BIOKOMP | Cas od casu se pokousim nekoho srazit k zemi abych se tam nevalel sam.
Bystroushaak avatar 16.11.2011 20:20 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Osobně kafe nepiju, protože z toho co jsem měl možnost ochutnat není o co stát, možná právě proto že to bylo české bahno. Nedávno jsem si zkusil doma připravit hrnek kafe a málem jsem se z toho poblil, jen co jsem trošku usrknul, takže fakt ne. Mlíko nepřipadá v úvahu, do ničeho v čem je aspoň trochu tekuté.

Jinak jsem už před pár lety přišel na chuť neochuceným čajům, nejčastěji zeleným (tak litr denně).

PS: Kafilerie je něco krapet jiného. Kdo jednou cítil ten smrad tenhle omyl v životě neudělá.
blog.rfox.eu
16.11.2011 20:54 w4rr10r
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Śmietanka do kawy?
16.11.2011 22:33 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Hej hoši, hej do kafilérie,
tam metrák kostí najdeme 
na březích Sacramenta.
"Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
16.11.2011 20:34 Čumík
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Pořídil jsem si podobnou kafetiéru - konkrétně Monix VitroMax ve velikosti pro jedno presíčko. Při vaření jsem postupoval přesně podle návodu, ale výsledek byl pokaždé ukrutně hořký a chuť až snad jakoby spálená. Zkoušel jsem kávy Lavazza Espresso a Carte Noire. V čem by mohla být chyba? Je možné, že by byl výsledek lepší s originální kafetiérou Bialleti? Zatím jsem se vrátil k instantní kávě.

Díky za tenhle blog.
PepaSFI avatar 16.11.2011 21:14 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
řek bych že na výrobci asi moc nezáleží. Dokonce se říká že ty levné hliníkové jsou lepší než nerez. Že zrají, získávají patinu podobně jako konvice na čaj. Já mám úplně levnou z obchoďáku. Lavazza v tom fungovala dobře, Carte noire jsem nezkoušel. Zkus jiné množství kávy, možná trochu menší dávku. Taky hrubost mletí má vliv na průběh extrakce ale to u koupené namleté neovlivníš. Taky se mi osvědčilo vypnout vařič ještě před tím než se protlačí všechna voda. Pokud se to nechá vybublat na plný pecky tak se to asi přehřeje a je to na chuti poznat.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
xkucf03 avatar 18.11.2011 20:24 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Pořídil jsem si podobnou kafetiéru - konkrétně Monix VitroMax ve velikosti pro jedno presíčko.
Líbí se mi ta black metalová barva :-) Zatím jsem všude viděl jen stříbrné.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
22.11.2011 21:47 EtDirloth | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Suhlasim, ze na vyrobcovi moc nezalezi - mam bialetti a da sa na tom velmi jednoducho pripravit uplne hnusna kava. Ale ked sa s tym trochu vyhras, tak z toho vies dostat aj kavu vynikajucu.
  • Uvarena kava je spalena vtedy, ak je plamen moc silny alebo slaby - jednoducho potrebujes metodou pokus-omyl najst tu spravnu kombinaciu sporak-konvicka.
  • Vypinam az ked kava vystupa v hornej nadobe tak do dvoch tretin - tiez treba najst optimum pre danu konvicku - kazdopadne este pred divokym zaverecnym vybublanim. Je dobre varit s otvorenou konvickou az do vypnutia a potom zavriet (mam skusenost, ze ked sa nezavrie, zasvini to celu kuchynu) - lahsie tak odsledujes, ze ju treba vypnut.
  • Mnozstvo kavy si reguluj podla chuti, ja davam tak 3/4 objemu sitka. Kavu do sitka nezatlacaj. Hrubost mletia je dolezita hlavne kvoli tomu, aby ti voda nestrhavala kavu cez horne sitko, pripadne aby nedoslo k jeho upchatiu, ked je kava prilis jemne mleta. Ak kupujes v kafeteriach vazenu zrnkovu a das si ju tam aj pomliet, vypytaj si hrubost mletia pre svoju moka konvicu. Najlepsie samozrejme spravis, ak si pomelies doma tesne pred varenim - nepomleta kava pomalsie oxiduje.
Drzim palce - hlavne to nezabal uz po desiatej pokazenej kave ;)
16.11.2011 20:53 w4rr10r
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Kafe mi smrdí. Nejhorší je, když to někomu melu. A to je nějaká kvalitka. Zlatý čaj.
16.11.2011 21:05 Mandarinka
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Mě napoak kafe voní ale zas tak moc nechutná :)
17.11.2011 07:53 CET
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Me kafe voni a chutnajimi rovnou ty zrnicka. Kdyz je to rozmlety a ve vode, tak nic moc.
16.11.2011 21:07 sidik
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Turka taky nemůžu cejtit. Normálně piju rozpustný (u práce) a když relaxuju (třeba s knížkou), tak přes kávovar mletou. Rozpustný kafe není kafe... Vlastně je to horší než ten turek. Ale je to rychlý, chutná to podobně a není v tom ten sajrajt (je tam jinej).
16.11.2011 21:29 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
a má jednu podstatnou výhodu - nemusí se mejt hrnek na to aby sis mohl udělat další :)
18.11.2011 08:08 chachar87 | skóre: 4 | blog: chacharovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
to nedelam ani u turka ;-)
Kdyz nejde o zivot, tak jde o hovno...
18.11.2011 09:19 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
tak tomu říkám drsňák ... :-D
18.11.2011 11:52 chachar87 | skóre: 4 | blog: chacharovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
jakoze logr vyplachnu ;-)
Kdyz nejde o zivot, tak jde o hovno...
18.11.2011 12:07 phr | skóre: 13 | blog: no_comment | Klatovy
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Drsňák se pozná tak, že lžičkou logr z hrnku vyjí.
"Umělá inteligence se nemůže rovnat přirozený blbosti"
Bedňa avatar 16.11.2011 21:22 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Keď niekto naleje do kávy mlieko to je ešte OK, ale keď vidím ako tam sype ten biely jed, mám mu chuť dať jednu po čuni a taký človek s kľudom rozpráva o kvalite kávy. Robím si pikolo krásne, výrazné, voňavé. Vôňa sa rýchlo nesie telo sa dostáva do stavu ako pri meditácií, prv než si stihnem dať dúšok, tak sa mi zhromažďujú endorfíny a cítim sa výborne. Po dúšku výraznej chuti som v siedmom nebi, cítim vôňu krajiny kde rástla, keby sa ma vtedy niekto spýtal dáš si cukor je dole.
KERNEL ULTRAS video channel >>>
16.11.2011 21:48 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Piju jí dost. Většinou z French pressu co zrovna mletého kde koupím. Už rok plánuju nákup mlýnku, protože mlevenina ztrácí chuť a vůni, ale docela často si užívám kafu ze srbské smaltované džezvy z černohorské samoobsluhy do které dávám bosanskou Zlatnu džezvu. Ale nádražáka si občas taky dám. Dá se udělat i tak, aby šel vychutnat. Lepší je ho ale aspoň přelít do druhého hrnku bez lógru.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
16.11.2011 22:30 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Rozhodně pořád lepší turek z dobrýho kafe, než tu rozpustnou chemii, která nemá chuť vůbec žádnou... sic to někomu na žaludek nemusí udělat dobře, ale zase se to dá vyrobit prakticky úplně bez ničeho. Jinak melu doma a v kuchyni a v práci mám french press. Teď jsem nedávno obdržel balíček namletýcho kazachstánskýho kafe - voní úžasně :) tak snad na vánoce bude džezva... po moka konvici jsem už taky pomrkával, jenom jsem se ještě nedokopal jí koupit :D
17.11.2011 01:04 loki
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Je fakt, ze kazachstanska kava chutna dobre. Take jsem ji jednou dostal darem a byl jsem velmi mile prekvapen. :-)
17.11.2011 00:18 loki
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Ja mam snad vsechny chutove bunky pryc, takze nepohrdnu ani turkem :-)
17.11.2011 04:53 truba
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
piju nescafe 3v1
17.11.2011 20:51 skywaker
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
pridavam sa tiez 3 in 1 classic ale nepohrdnem aj inym,y variantamy.. napriklad kava s cokoladou.. no proste som labuznik a mam rad cukor.... jedine co nepijem s cukrom su caje.
17.11.2011 06:39 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Hehe, takže stačí použít zázračný French press a z "močálu s pilinama" mám "príma kafe bez pilin"? Co ti na lógru tak vadí, to si v kafi pořád kvedláš lžičkou? Věřím, že nějaký chuťový rozdíl oproti tradiční přípravě v džezvě u turka je, ale že to z dobré kávy udělá břečku...
I am Jack's wasted life.
PepaSFI avatar 17.11.2011 10:27 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
vyzkoušej, uvidíš. Čaj se taky extrahuje jen určitou dobu. U kafe to platí taky. Udělat a slít do hrnku. Nenechat to máčet. A ne všecky kávy klesnou ke dnu, zrovna ta tolik oblíbená Jihlavanka dělá ten močál na hladině. Nejspíš proto že to je směska namíchaná z kdoví čeho.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
17.11.2011 13:03 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Nejsou všechny Jihlavanky stejné, třeba tahle, myslím, pokud o mletou kávu jde, docela ujde a občas ji kupuju pokud je výrazně slevněná (nikdy se nesmířím s tím, že se tomto slově má psát z).
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Bluebear avatar 18.11.2011 02:49 Bluebear | skóre: 30 | blog: Bluebearův samožerblog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
slevněná (nikdy se nesmířím s tím, že se tomto slově má psát z)

Lituji, ale má, protože toto slovo je odvozeno od slova "levný", nikoli "sleva". (Slovo "sleva" je také odvozeno od "levný", mezi slovy "sleva" a "zlevnit" není přímý vztah, ale nepřímý přes společný základ.)

"Slevněná" je jazykový vřed, který se začal vážněji objevovat teprve v posledních cca pěti letech, patrně díky devastujícímu účinku reklamy.
To mi připomíná, jak jsem si pořídil květináč, že v něm budu mít květinu. Opravdu tam byla, ale potom být přestala...
18.11.2011 07:48 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Fašisto :-), se "s" jsem to psal už někdy před více než patnácti lety a nevidím co je na tomto tvaru slova špatného. V češtině je plno mnohem horších vředů, které jsou kodifikovány v pravidlech.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
17.11.2011 21:21 kotrcka | skóre: 23 | blog: Onééé 2 | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
presne.. kvalitna, dobre zomleta kava a french press.. hotovo.
Keďže tu účet nejde zrušiť, zmenil som si heslo na random a "zabudol ho".
xkucf03 avatar 18.11.2011 20:34 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Hehe, takže stačí použít zázračný French press a z "močálu s pilinama" mám "príma kafe bez pilin"?
+1

Ono u toho turka by se měla zkazit chuť tím, že kafe je ve vodě příliš dlouho (dokud ho nevypiješ), jenže to se ti u frenchpressu může stát taky – když to nestihneš hned rozlít do hrnků (např. když si děláš celý ten „kýbl“ pro sebe nebo je méně lidí). Takže rozdíl je pak vlastně „jen“ v tom, že se ti zrníčka nedostanou do pusy – což je tedy celkem podstatná věc, ale nepřijde mi to jako důvod proč o turkovi říkat, že je to smradlavý močál.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
PepaSFI avatar 18.11.2011 22:19 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
a proč by se to u frenchpresu mělo stát taky? Udělám, sliju do hrnku a piju. Proč bych to v tom nechával? Navíc když vím že dlouhým máčením to pak je trpký. Dělám tolik kolik se hned vypije. Vychladlý kafe je nesmysl, ohřívat to je blbost. A ty zrníčka v hubě jsou dost podstatná věc. Čaj se taky pije bez lupení, vajíčka se obvykle jedí bez skořápek, třešně bez pecek. Proto je to močál, protože v tom plave něco co z toho dělá hnus. A smradlavej je většinou taky.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
gtz avatar 18.11.2011 22:56 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Ono u toho turka by se měla zkazit chuť tím, že kafe je ve vodě příliš dlouho
Ideální je přes sítko přelít do nějaké keramické nádoby, která udržení kafe po nějakou dobu v celkem slušném stavu.

Z toho frenchpressu jsem také kávu párkrát pil, ale nějak mi ta káva z toho nesedla.

Turecká káva --> Arabská káva apod. a jak se asi říká českému klasickému kafi?
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
PepaSFI avatar 19.11.2011 17:23 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
s tím frenchpressem to chce vychytat si množství a hrubost kafe a taky dobu extrakce podle vlastní chuti. Ono to v principu není nic jiného než přeceděné normální kafe. Název pro to české kafe jsem nejčastěji viděl "český turek". Jedna moje sousedka zas říká "plivací".
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
gtz avatar 19.11.2011 18:19 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Nejraději mám našeho českého turka. Kafe v džezvě také ujde (ale kdo to má furt hlídat, aby to nepřebublalo a kdo to má potom uklízet), ale raději preferuji princip toho kávovaru (co máš na druhém obrázku). Naliješ vodu, kafe natlačíš do nádoby a šup s tím na zdroj tepla.

Ohledně typu kávy, nevím, ale naše Jihlavanka byla v minulosti a snad i dnes celkem kvalitní kafe, občas jsem pil nějakou tu co se prodává někde jako směska Arabiky a ještě čehosi a nevím nějak mi to nejelo.

Kamarád někde dostal takovou tu malou pixličku s kafem (prý ta co se sbírá s výkalů těch veverek nebo čehosi) a tehdy jsem to u něj ochutnal, ale nevím proč tomu říkají nejlepší káva (mně ani jemu to vůbec nechutnalo - mělo to nějaký takový divný konec). Kupovat to, tak bych měl pocit, že jsem koupi 50g kávy vyhodil plnou nádrž benzínu.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
17.11.2011 06:52 ZAH | skóre: 43 | blog: ZAH
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Skoro zásadně sladkého silného turka. Uznávám však všechny nevyčáchlé a nechemické kafe. Odmítám pouze chemické nesmysly ( vychvalované instantní produkty ). Když je už kafí moc a žaludek protestuje, pak překapávanou kávu z chrochtadla. Musí to být káva, ne obarvená voda.
17.11.2011 07:49 CET
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Teda kafe piju jenom jako povzbuzovadlo. Zjistil jsem, ze kdyz se vecer napiju kafe, tak jednak vydrzim dobre pres noc, ale pak mi staci tak 1-2 hodiny spanku a dokazu vstat a neco delat.

Ale jak popisujes tu orientalni pripravu, tak to bych teda fakt rad ochutnal.
MMMMMMMMM avatar 17.11.2011 08:29 MMMMMMMMM | skóre: 44 | blog: unstable | Valašsko :-)
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
To rozpustilé kafe v anketě asi myslíte rozpustné, instantní, že? :)
Linux Dokumentační Projekt - PDF ke stažení
17.11.2011 11:57 asdf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
koukám, že k sektě rádobyfajnšmekrovskejch militantních čajíčkářů přibejvaj i kafířkáři. ono vůbec tady v čechách je každej fajnšmekr, každej druhej ujíždí na kvalitním gambrinusu a většina národa ujíždí na kvalitních politicích. a to nemluvím o kvalitních naftových autech od Konzernu, kvalitních zpěvačkách jako je Lucka Bílá nebo o kvalitním operačním systému od mrdkosoftu.

ještě k "povinnostem" na návštěvách: s lidmi, kteří nerespektují moji osobní svobodu nedat si nucenej kentus se nestýkám. naposledy mi tchýně nutila tuzemák, tak jsem jí vymrdal jak sysla a od té doby jsem se u nich neukázal.
17.11.2011 12:36 marek_hb
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
čajířkáři, kafíčkáři, pivaři, pejskaři (ti bývají obzvlášť agresivní a chytlaví), modroptáci, oranžády, véčkaři a dneska přibyl jeden syslomrd ... to je ale den ... :-)
PepaSFI avatar 17.11.2011 16:36 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Aha tak tím to bude. Gambáč sice vypiju ale nadšenej z něj nejsem. S politikou jsem se vyrovnal, bojkotuju ji. Jezdím nekvalitním benzínovým autem italské značky. Haňu Zaňu, tedy Lucii Bílou sice v rádiu snesu, ale na koncert bych nešel. Operační systém asi netřeba komentovat, to bych asi nebyl tady. Tak tím to je, proto nemám rád českýho turka a Jihlavanku. S tím syslem to je zajímavý, když si to představím....
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
17.11.2011 13:04 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Rozpustná káva je dobrá? No, proti gustu žádný dišputát, ale ten "turek" je pro mne lepší.
17.11.2011 17:45 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
u kavy neni ani tak dulezita jeji kvalita, ale zejmena to prostredi, kde se pije a take s kym se pije.

Nejlepe chutna salek kavy na zasklenem balkone.
17.11.2011 18:02 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Tak prostředí jistě důležité je taky, ale když v tom hrnku jsou splašky, tak to stejně už ničemu nepomůže :D
17.11.2011 18:35 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Vidím že jste labužník! Ostatně když jste investoval tolik do kávovaru, bylo by hřích si na zasklený balkon nepozvat nějakého kámoše buržuu a užít si zaskelné pohody!
18.11.2011 15:11 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
prosim zde je treba byt presny. Kavovar je neco, co je v blogu prezentovano, jakesi konvice s ruznymi udelatky. Nechci se nikoho dotknout, ale vse je to takove 'socialisticky primitivni'.

To co my jsme koupili je 'kavove centrum', ktere je samozrejme umistene ve zvlastni mistnosti, ktere Svycari v prospektu take rikaji - 'Kaffeekueche'. Toleruje se, kdyz je kavove centrum umisteno i v bezne kuchyni. (ovsem to uz ma zase ten nadech vychodniho bloku)

Samozrejme, ze takova kava se nepije na pracovisti, ale minimalne v nejakem tom 'Kaffeeecke', kdyz uz clovek na to nema samostatny salonek. Zasklena pohoda umocnuje ten zazitek, zejmena ve spolecnosti s absenci pravicoveho mysleni.
18.11.2011 17:17 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
S hrůzou sleduji, že ač jsem tušil, že jsem kávový barbar, netušil jsem hloubku svého úpadku, respektive nepovznesení.

Není pro mne záchrany, myslím že nejlepší kávu jsem pil někde v lese z hliníkového ešusu. Byla to myslím káva Srandard nasypaná do lehce zahřáté vody. Ovšem byla zima, byl hlad...

Možná ona absence zasleného balkonu mne vzdaluje od kultivovanosti. Asi je mi přeci jen bližší Ladislav K. jenž syrové maso zapíjel denaturovaným lihem, než slavnosti gurmánů...
18.11.2011 20:19 pic | skóre: 30 | blog: Perdido_Street_Station
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Dagu, nic si z toho nedělej - fakt ne -

-není třeba vše ztraceno - šetři, střádej a pak šup - koupit kafecentrum
kotyz avatar 17.11.2011 20:00 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Chodíš k Jílkovi na kafíčko? ;-)
Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
18.11.2011 08:03 jozka | skóre: 19 | blog: jozkovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Ke Kysilkovi (pokud mne pamet neklame).
kotyz avatar 18.11.2011 14:36 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
To je další kapitalista co si nechal zasklít balkon? ;-)
Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
pools avatar 17.11.2011 15:10 pools | skóre: 19 | blog: Svědek Damdogův | Opava/Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Já piju tohle jako turka, melu přesnou dávku těsně před přípravou hodně na jemno a žádný močál se mi vyrobit ještě nepodařilo... Jinak Fair Trade je z ekonomického hlediska HNUS a kdo pije dobrovolně Jihlavanku, měl by se nechat vyšetřit.
Vivre libre ou mourir!
17.11.2011 17:02 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
zdravim,

piji turka. A co se tyce kavy, tak jsme doma prestali kupovat mletou bezne v supermarketu. A cokoli co ma byt kava a je od firmy Nestle.

Koupil se kafemlejnek a uz kupujeme v Globusu zrnkovou kavu. Chce to jen zapracovat na tom, aby casem bylo na lepsi. Zatim se mi nechce 600-1000,-Kc/mesicne za kavu pro 2 lidi davat a musim na to postupne vydelat. Zatim je to ve fazi testovani a casem se vybere nejaka znacka.

No a proc ? A asi Vam odpovim.

Kava, co doma delame, voni. Nepali me po ni zaha. Zejmena rano. V hrnicku je slem z peny. Kava je i silnejsi. Proste nadhera. Jako malej jsem koukal, jak deda mlel v kafemlejnku kafe. Hrozne se mi to libilo. Byla to atrakce. A pak zalita kava nadherne vonela. Dneska uz delame kafe stejne, jako drive a vim proc.

Kvalita bezne prodavane mlete kavy sla do kytek. To uz, kdyz si dam meltu, tak je to o dost lepsi.

gf
17.11.2011 17:49 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
...Zatim se mi nechce 600-1000,-Kc/mesicne za kavu pro 2 lidi davat a musim na to postupne vydelat. ...

podle toho co vidim na linuxsoftu tento stav asi jeste nejakou dobu potrva, ne?
17.11.2011 18:29 dad
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
...Zatim se mi nechce 600-1000,-Kc/mesicne za kavu pro 2 lidi davat a musim na to postupne vydelat. ...

podle toho co vidim na linuxsoftu tento stav asi jeste nejakou dobu potrva, ne?

tuto informaci nelze potvrdit ani vyvratit. vice Vas bude informovat nas tiskovy mluvci na TV Nova.....
17.11.2011 17:54 mimi.vx | skóre: 37 | blog: Mimi.VX | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie

kvalita prodavane mlete kavy nesla do kytek ... ona tam je stale ...:)

USE="-gnome -kde";turris
gtz avatar 17.11.2011 18:04 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Bez ranni kavy se nepohnu z mista, musi to byt poradny hrnek normalniho kafe.
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
18.11.2011 12:21 ::: | skóre: 14 | blog: e_lama
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
nechapu lidi co si dobrovolne zvyknou na kafe a pak potrebuhou 5 hrnku jenom aby se dostali do normalu... (neni mysleno jenom na tebe)

While frequent consumers may feel alerted by coffee, evidence suggests that this is actually merely the reversal of the fatiguing effects of acute caffeine withdrawal.
zdroj: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/06/100602211940.htm
18.11.2011 12:28 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Zajímavý článek, zamyslím se na sebou, ale je potřeba mít pochopení. Při akutním dodělávání něčeho, třeba diplomky, se do toho dá spadnou strašně snadno.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
PepaSFI avatar 18.11.2011 18:30 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
znal jsem kdysi člověka co si navykl na kafe u práce. Byl povoláním malíř pokojů a jak jezdil po kšeftech tak nemohl pivo ani jiný alkohol. A tak mu zákazníci vařili kafe. Někdy prý i víc než deset denně. To bylo za socialismu, o řemeslníky byla bída takže to byly svačinky a kafíčka. No a když pak šel na vojnu tak byl ve stavu totální závislosti. Dokud si ráno nedal kafe tak se třásl jak malej pes v průvanu. A na vojně ho po pár týdnech coby kvalifikovaného řemeslníka poslali na vojenskou stavbu kde byl mnohem mírnější režim a mohl kafovat dál takže si neodvykl.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
18.11.2011 19:55 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Tak to je maso. O něčem takovém jsem zatím neslyšel.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
Bystroushaak avatar 19.11.2011 12:25 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Hehe, to mi připomělo klip Le Cafe :)
18.11.2011 18:43 SPM | skóre: 28
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
A některý lidi si ještě dobrovolně zvykli pít vodu... :)
gtz avatar 18.11.2011 20:29 gtz | skóre: 27 | blog: gtz | Brno
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Takto to u mne chodí již hodně dlouho, začal jsem s tím někdy za totality když jsem chodil do práce na směny, k tomu jsem dělal dálkově průmku atd. No a ráno jsem se potřeboval probrat a kafe bylo to pravé. Takže se to pak celé nějak přehouplo do těchto dob.

Ráno to chce normální kafe s lógrem a nějaké to pokouřeníčko, aby se člověk probral.

Je to již nějaký zvyk, na který jsem si nějak zvykl a opravdu nejsem použitelný bez ranního kafe (párkát jsem to ráno nestihnul a kafe z automatu mne málem zabilo).
- nejhorší jsou trpaslíci ... Ti Vám vlezou úplně všude
Salamek avatar 18.11.2011 14:56 Salamek | skóre: 22 | blog: salamovo
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
kupuju si drahý kafe protože si chci pochutnat.
To je z filmu Pulp Fiction, rika to Quentin Tarantino kdyz picuje Travoltu a Samuela L. Jacksona za to ze mu z garaze udelali "skladku mrtvejch negru" :D
@T:Kafe nepiju, je to hnus, navic kdyz vidim ty fetaky jak kazdou hodinu musi mit jedno kafe jinak nejsou schopni zit... bleesmrt!
Skutečně nemám v plánu zničit Microsoft. Bude to jen zcela neúmyslný vedlejší efekt.
18.11.2011 16:00 jeleniste | skóre: 13 | blog: Prokustovo lože
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Nikde nevidim možnost jakýkoliv, zásadně s rumem.. Jinak měl jsem tu hliníkovou věc (řiká se tomu u nás kafetér), pak jsme ke svatbě dostali od bráchovejch mašinu na preso eletrickou, tušim eta, ta co máme počítám příde na nějaký tři k, což zase neni za tak užitečnej stroj neúnosný. Je rok v permanenci, akorát občas stoná na vodní kámen, to kafe je lepší, když je tam přefiltrovaná voda (měli jsme brita filtr), ale ty sou zase drahý celkem a ten rozdíl neni takovej.. Další možnost je překapávač, což taky neni k zahození.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám
xkucf03 avatar 18.11.2011 20:51 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Nikde nevidim možnost jakýkoliv, zásadně s rumem..
Rum (tuzemák) jedině do čaje, takhle v zimě je to paráda. Do kafe mi rum vůbec nesedne – to už spíš whiskey nebo Carolans. Ale všechno tak nějak svátečně, ono se to ani pořád pít nedá.
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
kotyz avatar 18.11.2011 21:08 kotyz | skóre: 25 | blog: kotyzblog | Radnice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Nevíš co je dobrý - kafíčko s rumíčkem, mlask! :-D
Mul-ti-pass! | Hrdý člen KERNEL ULTRAS. | Furry/Brony/Otaku | Nemám čas ztrácet čas. | In 'pacman -Syu' we trust!
Heron avatar 21.11.2011 14:42 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Do kafe pasuje vodka.
21.11.2011 14:47 frdrx | skóre: 29 | blog: frdrx
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Když už tak samostatně panáka rakije po vypití kafe z džezvy. Nejlepší způsob jak začít den.
Patička mi slouží k tomu, abych si lépe poznal svoje příspěvky.
xkucf03 avatar 21.11.2011 15:01 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše vodka do kafe
Tak vodka pasuje více méně do všeho (i do vodky), ale v kafi jsem ji ještě nepil :-)
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
20.11.2011 13:28 Trebus
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin

V anketě mi chybí možnost "filtrovaná káva" (nebo překapávaná). Co se týče kávy samotné, můžu z vlastní zkušenosti doporučit Doubleshot.

21.11.2011 13:58 pedro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Tak tohle mně jako milovníka kávy trochu zarazilo. Ne, že bys o přípravě kafe nic nevěděl, ale obecně různé způsoby přípravy vedou k různé síle a chuti připravovaného nápoje. Řekl bych, že asi takto:

1. Espresso/moka

2. Džezva

3. Turek, překapávaná, sítko...

Rozpustný kafe a ještě s mlíkem je barbarismus nejhrubšího zrna. FUJ!
xkucf03 avatar 21.11.2011 14:00 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
A co „kafe z automatu“? :-D
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
21.11.2011 15:04 pedro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
No to je rozpustný nebo co sis myslel ze do toho davaj ;-)
xkucf03 avatar 21.11.2011 15:09 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
U nás jsou dva automaty a ten na dražší kafe dělá takové malé lomcováky a trvá to dlouho, nevypadá to jako instantní zalité vodou (jako z toho druhého automatu). Ale ať je to tak jako tak, pít kafe z kelímku někde na chodbě je něco úplně jiného, než jít do kavárny nebo si udělat kafe v klidu doma…
Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
21.11.2011 15:27 pedro
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Tak tos narazil na neco, co jeste neznam. Nekde se necha v automatu udelat i kafe do vlastniho hrnecku (bez kelimku). Vicemene asi neni duvod, proc by nejaky automat nemohl varit relativne slusne kafe, takze kdyz do toho prestanou sypat to svinstvo, tak to treba i ma nejakou perspektivu. Samozrejme "kultura stravovani" bude stat vzdy za malo, ale uvarit slusne kafe v automatu by technicky resitelne byt mohlo.
PepaSFI avatar 21.11.2011 16:21 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
kupodivu některé ty automaty dokážou udělat slušné kafe. A asi to opravdu dělá z kafe. Poprvé jsem to viděl už před několika lety někde v Brně v obchoďáku a určitě je takový automat na výstavišti v pavilonu B, v té kruhové chodbě. Opravdu v tom nejdřív kvílí mlýnek, pak to docela dlouho dělá tajemné zvuky a vyleze z toho celkem pitelné espresso. Ale pozor, teď se objevilo spousta automatů, jestli se nepletu tak se to jmenuje nějak jako Cafe ToGo nebo tak nějak. Taky je na tom sada tlačítek označených že to dělá z čerstvě mleté kávy. Jenže žádný mlýnek nekvílí a vypadne z toho hnus fialovej, a jdu blejt velebnosti. To už radši něco z těch ostatních nabídek co jsou na té mašině, sice to je instantní blivajz ale aspoň nedělá falešný iluze. Jinak teda tyhle stroje hodnotím pozitivně, teda jako nouzovku. Když člověk v zimě postává někde na nádraží, hospoda zavřená, není kde spočinout, tak to pak díky za tyhle syntezátory.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
PepaSFI avatar 21.11.2011 16:46 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
ještě jsem zapomněl na jednu důležitou věc. Kávová zrna, stejně jako snad všechna semínka, pecky a jadýrka, obsahují tuk. A tuk jak známo žlukne, kazí se. Nejhorší to je u mleté kávy, ten tuk se uvolní a může na něj vzduch. Když to pak časem uzraje, tak to má divné zápachy a pachutě. Hlavně se to týká nádob ve kterých se káva přechovává. Ten tuk se zachycuje na stěnách a zraje tam. Kdysi, když jsem ještě používal mletou kávu, než jsem si pořídil mlýnek, měl jsem to kafe v takové sklenici s víčkem na závit. Sklenice byla uvnitř samozřejmě od toho kafe špinavá, což mi připadalo normální a neřešil jsem to. Pak jsem chtěl tu sklenici použít na nemletou zrnkovou a napadlo mě že bych ji mohl umýt. Čekal jsem že to prostě vypláchnu a bude čistá. No vypadalo to jinak. Když jsem do toho pustil vodu, tak ten tuk z vodou udělal jakousi emulzi. Sklenice se potáhla mastným, šedým povlakem, no hnus to byl. Musel jsem to vydrhnout Jarem. Takže od té doby pikslu na kafe myju vždycky když koupím novou dávku a mlýnek rozeberu a vydrhnu taky minimálně jednou měsíčně.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
Bystroushaak avatar 21.11.2011 20:12 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Zajímavé, jsem netušil že semena mají v sobě tuk.
Bedňa avatar 21.11.2011 21:07 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Si zober slnečnicové a môžeš si vylisovať olej na smažák :-)
KERNEL ULTRAS video channel >>>
Bystroushaak avatar 22.11.2011 01:26 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
No, tak kromě slunečnicových :D By mě zajímalo jestli by se takhle dal lisovat i třeba jablečný tuk :)
Marcela* avatar 22.11.2011 09:14 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Z jadýrek asi jo. Zrovna používám olej z jadýrek z grepefruitu, je to skvělá věc na všechno možný. Vnitřně na odplísnění a posílení imunity, i na kůži /třeba na opary, bradavice/, dá se přidat i do vodních fontánek, aby se voda nekazila..
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
22.11.2011 14:10 Tomas Kopriva | Ceske Budejovice
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Zrovna jablečná jadérka obsahují malé množství kyanidu.
PepaSFI avatar 22.11.2011 16:22 PepaSFI | skóre: 7 | blog: zlodej_casu
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
mám pocit že v peckách meruněk je taky. Některý ty semínka mají zajímavý vlastnosti, třeba takový skočec. Jedovatý je to až hrůza a přitom ricinový olej z toho je jeden z nejužitečnějších rostlinných olejů. Asi by šel olej lisovat skoro ze všech semen, otázka je jestli by to mělo smysl. Jestli by to stálo za to ekonomicky a jestli by to šlo k něčemu použít. Když to bude mít výtěžnost deci z tuny tak se to asi vyplatí jen když ten olejíček bude mít nějaký unikátní užitek.
Jediný správný stav mysli je úžas. Jediný správný stav srdce je radost.
20.3.2015 11:08 Rudolf
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Máte úplnou pravdu. Koupil jsem si před nějakým časem ruční mlýnek Lodos Temp. Je bytelný, neublíží mu pády, nic. Jen se nedá vůbec čistit. Teď už přemýšlím nad mlýnky od Haria, které jdou kompletně rozebrat.
Marcela* avatar 22.11.2011 09:17 Marcela* | Praha
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
Mně chutná Caro, snad je i zdravý a můžou ho pít i děti. S mlíčkem /třeba i nouzově se sušeným sójovým/, je eňo ňuňo.
Nejvyšší myšlenka je vždy ta, která obsahuje radost...
vlastikroot avatar 22.11.2011 09:32 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
V praci jedine Lavazzu v preso kafostroji, 2 cukry a smetanu :-D Da se na tom fakt bejt i zavislej. Doma si dam nejaky lepsi rozpustny nebo preso.
We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
9.8.2016 19:40 Dominator | skóre: 11
Rozbalit Rozbalit vše Re: Kafilérie
Odpovědět | Sbalit | Link | Blokovat | Admin
kde koupit tu džezvu? Ja našel jen na www.gourmetkava.cz/dzezva-turecka-kava-43pk tyhle, ale mají dřevěné držadlo, víc se mi líbí kovové, ale možná nepálí vlastně? Díky

Založit nové vláknoNahoru

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.