abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách

    23. 2. 2012 | Luboš Doležel | Různé | 9957×

    Adobe překvapil unixový svět zprávou o změnách ve vydávání nových verzí Flash Playeru pro unixové platformy. Pojďme si shrnout historii a aktuální situaci.

    Historie

    Adobe Flash je i nadále nechtěnou nutností pro plnohodnotné prohlížení webu. Řada lidí jistě namítne, že je možné se bez něj obejít, takový krok je pak ale na úkor zejména některých "stránek", jež jsou kompletně ve Flashi. Standardní součástí řady desktopových instalací Linuxu se tedy stala proprietární knihovna, která běh Flash aplikací zajišťuje. Nebylo to ale vždy bez komplikací.

    Prvním problémem bylo používání zvukového systému Open Sound System (OSS). Navzdory existenci všemožných obezliček to znamenalo pro řadu uživatelů bez zvukové karty s podporou "hardwarového míchání" problémy se zvukem. Dopad mohl být takový, že zvuk buď nefungoval ve Flashi, nebo pak zase nefungoval v jiných aplikacích.

    Druhý problém se objevil s nástupem platformy x86-64. Ta se kvůli liknavosti Microsoftu stala rychle populární právě na unixových systémech a Adobe tedy nemělo tak silnou motivaci podporu x86-64 řešit. Komunita si dokázala poradit po svém za pomoci wrapperů (zejména nspluginwrapper), s jejichž stabilitou měl ale autor článku vždy problémy. V roce 2006 přišlo Adobe alespoň s řešením prvního nedostatku, a to díky zavedení podpory pro ALSA. O dva roky později jsme se mohli radovat z verze pro x86-64.

    Ani tak to ale nebylo jednoduché. 64bitová verze Flashe byla pro Adobe i nadále druhořadým projektem, který dlouhou dobu zůstal ve fázi "beta" a vydávání na dlouhou dobu ustalo. Pro uživatele to znamenalo, že se k nim nedostávaly opravy bezpečnostních chyb. Z tohoto důvodu bylo poslední 64bitové vydání zanedlouho vyřazeno z distribucí. Později to sice Adobe napravilo, ale budoucnost byla stále nejistá.

    Alternativy

    Komunita toho dokázala víc než jen nspluginwrapper. Open source alternativami k uzavřenému Flash Playeru se staly zejména projekty Gnash a swfdec. Specialitou prvního projektu je podpora ze strany Free Software Foundation, která si stanovila existenci svobodného přehrávače Flash jako jeden ze svých cílů. Gnash je vyvíjen až doposud, o swfdec se to samé bohužel říct nedá, nicméně oba projekty vždy byly pozadu oproti oficiálnímu přehrávači.

    Základní výhodou svobodných přehrávačů byla podpora jiných platforem než 32bitového x86. Nevýhodou pak poněkud ranější stádium vývoje - přehrávače nebyly plně optimalizovány pro všechny situace, což často znamenalo velké vytěžování procesoru. Hlavním cílem ale vždy byla podpora YouTube a toho se dosáhnout podařilo. Na závěr zmíním ještě projekt Lightspark, jež je zajímavý výčtem používaných technologií (OpenGL pro vykreslování a LLVM pro spouštění ActionScriptu).

    Adobe to peče s Googlem

    Lehce bulvární titulek stručně popisuje budoucí stav. Adobe se rozhodlo ukončit vydávání nových verzí klasického Flash Playeru pro Linux - bude jen udržována stávající verze 11.2, takže zde nebude možné očekávat vylepšení (jako menší zátěž procesoru) nebo podporu budoucích verzí SWF. Adobe totiž už nějakou dobu pracuje s Google na vytvoření náhrady tradičního API pro pluginy v prohlížečích "NPAPI". NPAPI je stařík z devadesátých let u jehož zrodu stálo Adobe a Netscape. Používání tohoto API je ale dosti bolestivé - hlavní podíl na tom má API samotné, druhotným problémem je i nedostatek kvalitních návodů pro psaní takových pluginů.

    V roce 2009 začal Google pracovat na moderní náhradě tohoto API, tedy na PPAPI (Pepper Plugin API). Pepper má pomoci tyto pluginy zabezpečit (tedy spíš zabezpečit uživatele od těchto pluginů), usnadnit přenositelnost (multiplatformnost) a zaručovat běh pluginu v procesu mimo prohlížeč. V současnosti podporuje PPAPI pouze prohlížeč Google Chrome a Mozilla se nechala slyšet, že o implementaci API nemá zájem. Na MozillaWiki byly shromažďovány informace o projektu, ty ale byly v květnu 2011 nahrazeny strohou hláškou.

    A není se proč divit. Obecnou snahou je se pluginů v prohlížečích zbavovat ve prospěch nových technologií (HTML5 a různá rozšíření JavaScriptu), nikoliv přicházet s novými API pro pluginy. Včera ale přišlo Adobe se zprávou, že podporováno bude pouze PPAPI a plugin bude dodáván spolu s Google Chrome pro Linux. První díl této informace může znamenat zvrácení postoje Mozilly, protože bych očekával tlak veřejnosti na to, aby PPAPI bylo do Firefoxu zařazeno. Druhý díl informace už tak veselý není - asi nebude taková překážka plugin z balíčku s Google Chrome vypreparovat, ale obvykle tento přístup nevěstí nic dobrého.

    Pozoruhodné je to, že se Adobe k podobnému kroku zatím nechystá na žádné z jiných podporovaných platforem, tedy ani na Windows, ani na Mac OS X. Zjevně tedy nejde o rozhodnutí z ryze technických důvodů. Potěšující zprávou na závěr budiž to, že Adobe oznámilo plány na aktualizaci dokumentace pro SWF. To by pro svobodné implementace Flash přehrávačů mohla být dobrá zpráva, ale nikdy neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Adobe dále bohužel nezveřejnilo žádné informace co do podpory Flash Playeru na ostatních unixových platformách; obavy tedy mají především uživatelé Solarisu.

    Budoucnost bez Adobe Flash

    Je jistě budoucností, kterou si mnoho technicky zaměřených uživatelů přeje. Troufnu si říci, že k takové budoucnosti přispívá značnou měrou Apple tím, že na telefonech a tabletech s iOS žádný Flash prostě nepodporuje. Jedinou podporou je jakýsi konvertor neznámé kvality, který údajně dovede převést SWF do HTML5.

    Právě odmítavý postoj významného hráče na trhu je něčím, co by mohlo prolomit ledy. Mít otevřené technologie, které dokáží Flash nahradit, je nezbytné, ale to nikdy neznamená vítězství. Takže ať už to dopadne jakkoliv, přejme si vzájemně co nejméně problémů s Flashem!

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.2.2012 15:47 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Které jiné prohlížeče na Linuxu PPAPI podporují? Pokud je Chrome jediný a Mozilla výslovně prohlásila, že PPAPI implementovat nebude, je distribuce pouze s Chrome celkem logická záležitost. Onen druhý díl informace by pak byl pouze důsledkem rozhodnutí Mozilly…
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.2.2012 17:00 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Myslím si, že pokud bude Flash dodáván jen pro PPAPI, tak právě Mozilla postoj změní. Ten postoj je totiž rok starý.
    23.2.2012 18:05 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Nevidím důvod, proč by pak nezměnilo postoj i Adobe.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.2.2012 18:18 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Dva roky na tom pracují, tak proč by dělali krok zpět?
    23.2.2012 18:27 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Dva roky pracují na tom, aby Flash byl součást Chrome? Uvolnění Flashe jako samostatného balíčku by byl krok zpět?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.2.2012 18:29 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Uvolnění Flashe jako samostatného balíčku by byl krok zpět?
    Coooo? Tady se bavíme o používání NPAPI vs PPAPI.
    23.2.2012 18:56 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Ne, nebavíme. bavíme se o tom, že nové verze Flashe budou dostupné jen v rámci Chrome. Vzhledem k tomu, že Chrome je momentálně jediné, které to rozhraní podporuje, nepřipadá mi to nelogické. Až to rozhraní bude podporovat další prohlížeč, nevidím problém přibalit Flash i k tomu dalšímu prohlížeči.
    23.2.2012 19:00 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    On někdo Mozilla brání to PPAPI implementovat?

    P.S. Až to nebude dostupné nikde, tak to konečně bude ten správný pokrok.
    23.2.2012 19:09 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Nebrání.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.2.2012 19:13 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Proč by se měl Flash vůbec k něčemu přibalovat?
    24.2.2012 07:57 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Protože je to tak pro výrobce jednodušší a protože samostatně není potřeba.
    David Watzke avatar 24.2.2012 09:34 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    To by se dalo říct o libovolný knihovně. Přibaluješ ke svému software glibc apod.?
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    24.2.2012 09:48 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    glibc využívá trochu víc aplikací, než jenom ta moje. Jinak třeba zrovna Firefox má přibalený XUL/XPCOM, aktualizační komponentu… Jediný další kandidát na využití toho pluginu – Mozilla – řekla, že to rozhraní používat nechce. Pokud se nějaký další zájemce objeví, třeba Mozilla přehodnotí svůj postoj, nevidím důvod, proč by Adobe nepřehodnotilo svůj postoj.
    26.2.2012 04:35 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Proč jediný další kandidát? Pro Linux je k dispozici spousta prohlížečů, to není jako svět Windows, kde si trh softwarových produktů rozdělilo několik megakorporací a nic jiného oficiálně neexistuje, nepoužívá se a nesmí se o tom psát.

    Na Linuxu je větší volnost, používá se spousta dalších prohlížečů, které by to mohly implementovat. Opera, Epiphany, Rekonq, Midori... Proč mají být uměle odstřiženy? Proč nemá být nabídnut samostatný plugin, a ať si jej používá kdokoli, kdo to má zájem implementovat? Teď už ale tyto prohlížeče o té implementaci skutečně nebudou uvažovat právě proto, že jsou teď oficiálně definitivně odstřiženy. Nevím, proč by Mozilla teď měla něco přehodnocovat, když je oficiálně řečeno, že je konec.

    Jediný skutečný důvod je ten, že Adobe a Google před pár lety podpsali podivnou tajnou dohodu o spolupráci, a od té doby se vzájemně (z neznámého důvodu) velmi usilovně a podivně (a ze strany Googlu i dost pokrytecky) podporují. Google například tím, že podporuje Flash ve všech svých produktech (bylo například zajímavé sledovat, jak po podepsání oné tajné dopody najednou Google vycouval z úvah o přechod YouTube na HTML5 a najednou před noc začal prohlašovat, že Flash je potřeba, protože nabízí věci, které HTML5 ne). Adobe zase tím, že propaguje Chrome (třeba tím, že jej přibaluje ke svým produktům a instaluje uživatelům bez jejich vědomí, a taky i tímto krokem s Flashem na Linuxu).
    26.2.2012 09:55 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Předpokládal jsem, že PPAPI je ve skutečnosti záležitostí vykreslovacího jádra a ne prohlížeče, takže pokrývá všechny prohlížeče postavené na WebKitu. Na Operu jsem opravdu zapomněl. Pořád ale platí, že když se někdo rozhodne PPAPI implementovat, nic mu nebrání v tom přijít za Adobe s tím, že ten plugin také budou chtít využívat a jestli se tedy můžou nějak domluvit. Teprve pokud by tohle Adobe odmítlo, je to špatně. Ale obviňovat Adobe z toho, že se jich sice ještě nikdo nezeptal, ale kdyby to udělal, oni určitě odpoví záporně, to je poněkud ubohé.
    Proč nemá být nabídnut samostatný plugin, a ať si jej používá kdokoli, kdo to má zájem implementovat?
    Třeba protože samostatný plugin je k ničemu, protože ho nikdo nepoužívá? Jaký je podíl prohlížečů, které opravdu používají samostatné pluginy a spoléhají na balíčkovací systém, a kolik je prohlížečů, které si pluginy řeší po svém, a tedy je jim samostatný plugin k ničemu?
    Teď už ale tyto prohlížeče o té implementaci skutečně nebudou uvažovat právě proto, že jsou teď oficiálně definitivně odstřiženy.
    Nejsou oficiálně odstřiženy. To je jen výmluva, kterou se to někdo snaží hodit na zlou firmu. Jenže ne všichni se dívají na svět přes brýle, které ukazují každý OSS jako automaticky dobrý a každou firmu jako automaticky zlou.
    26.2.2012 15:17 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Tohle mi přijde jako komunistické televizní noviny, kde jsou obrázky naší zdevastované země doprovázeny kontrastním komentářem, jak se naší krásné vlasti bezvadně daří a všichni jsme šťastní. Ta rétorika je úplně stejná.
    Pořád ale platí, že když se někdo rozhodne PPAPI implementovat, nic mu nebrání v tom přijít za Adobe s tím, že ten plugin také budou chtít využívat a jestli se tedy můžou nějak domluvit.
    Opět, proč by to někdo dělal, když Adobe oficiálně a jasně oznámila, že už je konec (ano, oficiálně a jasně, pokud někdo říká, že ne, tak buď tu zprávu nečetl, nebo neumí číst)? A jak asi budou za Adobe chodit maličcí vývojáři minoritních prohlížečů? Navíc když to je jeden z kroků, kterými Adobe dává najevo, že s s Flashem obecně do budoucna nepočítá a postupně si připravuje půdu k jeho dožívání. Na Windows tohle zatím udělat nemůže, tak to začíná na menších platformách.
    Teprve pokud by tohle Adobe odmítlo, je to špatně. Ale obviňovat Adobe z toho, že se jich sice ještě nikdo nezeptal, ale kdyby to udělal, oni určitě odpoví záporně, to je poněkud ubohé.
    Tady nikdo neobviňuje Adobe, že by odpovědělo záporně, ale prostě se konstatuje fakt, že Adobe jasně a jednoznačně řeklo, že už samostatně Flash pro Linux distribuovat nebude. Že je konec. To není žádné dohadování, to je fakt. (To, že to oznámili. To, jestli to budou revidovat nebo ne, je jen ničím nepodložená spekulace, tudíž nemá smysl se o tom vůbec bavit. Vycházet lze jedině z jasného faktu.)
    Třeba protože samostatný plugin je k ničemu, protože ho nikdo nepoužívá? Jaký je podíl prohlížečů, které opravdu používají samostatné pluginy a spoléhají na balíčkovací systém, a kolik je prohlížečů, které si pluginy řeší po svém, a tedy je jim samostatný plugin k ničemu?
    Na Linuxu všechny prohlížeče kromě Chrome spoléhají na samostatný plugin. Tímto jsou oficiálně všechny kromě Chrome odstřiženy. Je to jasně, jednoznačně, nedvojsmyslně řečeno. Všechno ostatní jsou jen kecy.
    Nejsou oficiálně odstřiženy. To je jen výmluva, kterou se to někdo snaží hodit na zlou firmu. Jenže ne všichni se dívají na svět přes brýle, které ukazují každý OSS jako automaticky dobrý a každou firmu jako automaticky zlou.
    Tohle už snad radši ani nestojí za komentář.
    26.2.2012 15:26 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Ta první věta mne měla varovat, jaký bude váš komentář? Když vám to je všechno tak jasné, mohl byste tedy napsat, k čemu je dobré distribuovat samostatný plugin používající PPAPI, když není nikdo, kdo by ten plugin mohl využít?
    26.2.2012 15:42 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    To je asi tak chytrá otázka, jako se ptát, proč má smysl vyvíjet novou verzi jazyka xyz, když momentálně tu novou (ještě neexistující) verzi žádný softwarový produkt neimplementuje.
    26.2.2012 15:46 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Mimochodem, existuje například Chromium. Proč bych si nemohl stáhnout plugin od Adobe a používat jej v Chromiu, místo toho, abych se pokoušel nějak pokoutně vybrakovat ten zadrátovaný z Chrome? Aha, protože Google s Adobe podepsali smlouvu o vzájemné propagaci.
    26.2.2012 19:11 JirkaH
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    a proc by jako jine prohlizece nemohli pouzivat knihovnu/plugin z chrome??? odpovidat nemusite. diskuze s takovym militantem imho nema smysl.
    26.2.2012 19:41 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Ale já klidně rád odpovím. Jasně, proč bychom si nemohli stáhnout Windows z warez fóra a na nich si pustit cracknutý Photoshop? Vždyť to jde snadno, tak v čem je problém? To jenom pár militantních linuxáků okolo toho bude mít nějaké blbé kydy o tom, že takhle se to nedělá.
    23.2.2012 18:30 j
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Prejdete na HTML5 - jasny a jednoduchy postoj, ostatne, na mobilech stejne flash nefunguje, tak je to jedno.
    29.3.2012 12:28 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Meh, sorry že budím starou diskusi, no ale tohle je poměrně absurdní ne? Přibalovat k nějakému programu plugin?!? :-D To je co za špatný vtip? Od toho to snad je plugin, aby se distribuoval zvlášť coby volitelný kus navíc, ne součást aplikace.

    Si zadej do hledání v libovolném balíčkovacím systému výraz "plugin" a uvidíš, kolik existuje pluginů, které jsou určeny pouze pro jeden program.

    Nevěřícně koukám na takovouhle diskusi.
    23.2.2012 16:08 mpscz
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Pro Flashaře, kteří chtějí zobrazovat svá dílka i na platformách Apple iNěco, vyvíjí Adobe zajímavý konvertor souborů FLA do HTML 5. Může se hodit: http://labs.adobe.com/technologies/wallaby/
    AsciiWolf avatar 23.2.2012 16:54 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    To je ten konvertor neznámé kvality, o němž se píše v článku? ;-)
    23.2.2012 18:18 Rivon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Co vím, tak není problém aplikaci původně napsanou ve Flashi zkompilovat (nebo něco takovýho) v Adobe AIR a taková aplikace pak bez problému na iOS a tuším i na Androidu funguje. Jako příklad takhle fungující aplikace bych uvedl iPad verzi Machinaria od českýho studia Amanita Games.
    23.2.2012 17:18 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Čekal bych, že tady bude něco napsáno i o použitích flashe mimo webové stránky.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.2.2012 17:20 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Na Linuxu jsem se takto setkal akorát s jednou hrou.

    Nejsem si jist, do jaké míry tyto kroky Adobe budou mít na podobné využití vliv, protože se řeší hlavně API s prohlížečem. Takže by to byly čisté spekulace.
    Stanislav Brabec avatar 23.2.2012 17:46 Stanislav Brabec | skóre: 45 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Skutečně stojí za vznikem NPAPI Adobe a ne Macromedia?
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.2.2012 17:52 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Prvním pluginem nebyl Flash, ale Acrobat Reader.
    Max avatar 24.2.2012 08:35 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Lze vůbec nějak jinak řešit hry ve webovém prohlížeči, než flashem? Ještě tu je sice java, ale to je také plugin.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 24.2.2012 08:37 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Na co chci narážet, dnes existují opravdu dost husté webgame, které paří nemálo lidí. Byl jsem překvapen, jaké strategie a další věci se píšou ve flashi.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    24.2.2012 09:09 ibak | skóre: 9 | BB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Aplikácia Adobe Edge (zatiaľ Preview 4) možno naznačuje smer. Nejde o samotnú aplikáciu, ale o spôsob - vytváranie animovaného obsahu bez plug-in(ov) použitím HTML5, CSS3 a Javascriptu.
    24.2.2012 09:29 Sten
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Lze, pomocí HTML5 (WebGL, WebSockets, WebStorage atd.):
    Wolfenstein 3D
    Quake2
    Resortico (takový zjednodušený klon Tropica)
    24.2.2012 13:33 Václav HFechs Švirga | skóre: 26 | blog: HF | Kopřivnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Je to dobrý směr, ale zatím to má k použitelnosti daleko, chce to lepší a výkonější podporu v prohlížečích + nástroje / knihovny pro vývoj.
    Baník pyčo!
    24.2.2012 10:10 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    zdravim,

    asi jako nejvetsi problem Flash-e bych videl do budoucna HW narocnost. Porovnam -li to s Gnash implementace co se tyce rychlosti, tak to je uplne nekde jinde. Ne-li, ze je problem, ze musite mit grafickou kartu s urcitymi vlastnostmi, aby to bezelo nejak rozumne.

    Ono po vypnuti Flash-e je mozno provozovat internet i na starsim pocitaci....

    Podle me ma Linux hodne budoucnost na ruznych zarizenich. A zrovna Flash je v tomto velky problem. Flash je na prepis anebo na uplne vyhozeni. To co jej drzi pri zivote je nejaka podpora autorskych prav a dokud nebude technologie, ktera toto bude umet (vcetne specifikace), tak tu Flash bude. Do toho pridejte mezi grafiky oblibene portfolio produktu Adobe, ktere take prispiva k zivotu Flash-e.

    gf
    Bedňa avatar 25.2.2012 23:11 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    OSS je jediný, naozaj fungujúci zvukový systém so skutočným mixom, takže ja nemám problém prehrať naraz zvuk pre OSS, OSSv4, ALSA atď, atď a nevytuhne ako ten šmejd ALSA. Tá poznámka o OSS je mimo, pretože sa v Linuxových distribúciach by default podporuje šmejd. Kto to nevyskúša asi nevie o čom píšem.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    stativ avatar 26.2.2012 11:38 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Pravdu díš. Kdyby bylo OSSv4 rošířenější, dost možná by neexistoval ani ten šmejd pulse audio, protože by toho moc navíc nenabízel.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Bedňa avatar 27.2.2012 12:03 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    PA má vysoké ciele, skutočne podporovaného HW, je ale ako šafránu. ("Skutočne" je dôležité, nejde len o to aby niečo hralo) Ide o to aby zvukovka mala "ozajstný" audio procesor, ktorý vie vrátiť informácie o tom ako komunikuje a vtedy dokáže PA s audio procesorom naozaj pracovať. Prehrávanie potom beží cez DMA a main procesor pri prehrávaní audia ani nevie, že sa niečo deje. Na "nepodporovanom" (ale funkčnom) HW sa pejavuje presný opak, kedy si PA kľudne ukusne z main procesora aj 20%.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    26.2.2012 22:23 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Co znamená skutečný mix? Jestli myslíte hardwarový, tak někoho zklamu, protože specifikace HDA ani AC97, což představuje většinu spotřební elektroniky, hardwarové směšování nepodporuje.
    stativ avatar 27.2.2012 07:59 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Nevím, co Bedňa myslel skutečným mixem (také yb mě to zajímalo), ale OSSv4 podporuje jak hardwarové, tak softwarové mixování. A SW mix má lepší než ALSA, protože mixer je v jádře a leze přes něj veškeré audio – v ALSA tomu tak nemusí nutně být a pak to končí tím, že si jedna aplikace zabere zvukovku a ostatní k ní nepustí jako v dobách starého OSSv2.
    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    Bedňa avatar 27.2.2012 11:44 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    ... v ALSA tomu tak nemusí nutně být a pak to končí tím, že si jedna aplikace zabere zvukovku a ostatní k ní nepustí jako v dobách starého OSSv2.
    Presne toto som myslel, s ALSA som bojoval dlho a nikdy sa mi nepodarilo spraviť fungujúci mix z viacerých zdrojov.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    27.2.2012 11:47 Martin Mareš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Jinými slovy "pokud je aplikace buggy, nebo si uživatel zvolil, že má zvukovku používat exkluzivně, tak ji používá exkluzivně". Big deal :)

    Já bych naopak svinským krokem hnal každý zvukový systém, který by dopustil, aby se mi při poslechu hudby do výstupu připletla nějaká náhodná aplikace, která si zrovna usmyslila, že pípne.
    27.2.2012 11:57 Lol Phirae | skóre: 23
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Já bych naopak svinským krokem hnal každý zvukový systém, který by dopustil, aby se mi při poslechu hudby do výstupu připletla nějaká náhodná aplikace, která si zrovna usmyslila, že pípne.
    Tak v některých případech to je praktické, např. je to vysloveně vhodné u mobilních telefonů. Ale jinak asi takhle:
    "Star Trek: The Next Generation: A Matter of Time (#5.9)" (1991)

    [Rasmussen enters Data's quarters, which are exploding with noise]

    Rasmussen: [shouting] What in God's name is that?

    Lt. Commander Data: Music, Professor.

    Rasmussen: Music?

    Lt. Commander Data: Yes, sir. Mozart's "Jupiter Symphony in C major", Bach's "Brandenburg Concerto No. 3", Beethoven's "Ninth Symphony, 2nd Movement, molto vivace", and "La Donna e Mobile", from Verdi's "Rigoletto".

    Rasmussen: Do you think you could thin it out a bit?

    Lt. Commander Data: Computer, eliminate program one.

    [music thins, but Rasmussen shakes his head]

    Lt. Commander Data: Computer, eliminate program two.

    [music thins more, but is still too loud]

    Lt. Commander Data: Computer, eliminate program three.

    [Rasmussen gestures for him to lower the volume]

    Lt. Commander Data: Computer, half volume.

    Rasmussen: [still shouting] How the...!

    [pauses, realizing the volume is low enough]

    Rasmussen: [much quieter] How the hell can you listen to four pieces of music at the same time?

    Lt. Commander Data: Actually, I am capable of distinguishing over one hundred and fifty simultaneous compositions. But in order to analyze the aesthetics, I try to keep it to ten or less.

    Rasmussen: Only four today?

    Lt. Commander Data: I am assisting Commander La Forge with a very complex calculation. It demands a great deal of my concentration.

    Bedňa avatar 27.2.2012 12:05 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Aha, tak neschopnosť je big feature.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    27.2.2012 21:18 Martin Mareš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Zvukový systém musí být schopný pracovat se zvukovou kartou jak exkluzivně, tak sdíleně. Obojí ALSA umí.

    Nesvádějte na zvukový systém bugy aplikací.

    A nejlépe si přečtěte pořádně, co jsem psal, přijde mi, že odpovídáte na své představy místo na můj příspěvek ;)
    Bedňa avatar 27.2.2012 21:33 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Tak spravíme test? Ak dokážeš to čo ja s OSS v ALSA, tak ti napíšem do blogu ospravedlňujúcu gratuláciu, ak nie, tak si dáš do patičky doživotne že si debil, si za? Ja viem že už teraz som výťaz, tak vytiahni ten šmejd a poď zaň bojovať. Alebo sa na to radšej vykašli, ja mám so zvukom na Linuxe nejaký skill, tak ťa radšej nebudem trápiť, ale ešte jeden koment a výzva platí.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    28.2.2012 08:21 Martin Mareš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Na tohle vám neskočím :-) Vzhledem k tomu, že OSS určitě obsahuje nějakou featuru, kterou ALSA nemá, a naopak ALSA má aspoň jednu featuru, kterou nemá OSS (kdyby nic jiného, tak podporu hromady zvukových karet), nastal by deadlock.

    Mimochodem, existuje pro OSS něco jako jackd? Bez něj (nebo něčeho podobného) si pořádnou práci se zvukem nedokážu představit.
    28.2.2012 18:01 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Mimochodem, existuje pro OSS něco jako jackd?
    Že by jackd?
    28.2.2012 19:42 Martin Mareš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    I pod Linuxem? Já jsem ho ve zdrojácích jackd zatím viděl jen coby součást portu na Solaris.
    6.4.2012 14:33 Petr Ježek | skóre: 10
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Právě se odkopala vaše nevelká zkušenost... Sorry, ale diskutovat o zvuku a netušit nic o rozšíření jackd je poněkud, však víte jaké...
    Archlinux for your comps, faster running guaranted!
    Bedňa avatar 4.3.2012 02:26 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Tak, tak OSS má bigfeature v mixovaní OSSv3, OSSv4, ALSA atď. a nič nedokáže to nahradiť, bez riešení konfigurákov a hackov ako na ALSA, hoci aj tak s neurčitým výsledkom.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Kaacz avatar 10.7.2012 03:34 Kaacz | skóre: 10 | Praha 4
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Tak asi dělám něco špatně. Nějak si nepamatuju, že bych měl s ALSA problémy. Možná to bude tím, že jsem vždy měl opravdovou zvukovou externí kartu. Sice nic moc, jenom SB16, pak Audigy, ale rozhodně to asi nedělá békárny jako on-soc parodie na zvukárnu. :D
    Jsem uz moc stary na pouzivani windows .. / Optimismus je jen nedostatek informaci ..
    27.2.2012 00:25 igo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    A kde je OSS4 pre kernel 3.0 ?
    Bedňa avatar 27.2.2012 07:57 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Ja mám trojkový kernel aj s OSSv4.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    Max avatar 27.2.2012 08:57 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Aktuálně: Budoucnost Adobe Flash na unixových platformách
    Měl jsem sen ... :(

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.