abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    15. 5. 2009 | František Kučera | Bezpečnost | 26052×

    Elektronická pošta stojí na protokolu SMTP, který pochází z osmdesátých let, a její uživatelé dnes často trpí spamem. Jedním z největších problémů je praktická nemožnost dohledat, kdo daný e-mail odeslal. Proto vznikl standard DomainKeys Identified Mail (DKIM), díky kterému můžeme ověřit původce zprávy a další informace z hlaviček e-mailu.

    Princip fungování

    DKIM využívá elektronický podpis s dvojicí soukromý a veřejný klíč. K podpisu soukromým klíčem dochází na SMTP serveru (např. firemní server nebo server poskytovatele připojení) a není potřeba žádná součinnost ze strany uživatele. Předmětem podpisu je hash těla zprávy, některé hlavičky a hlavně doména, ze které e-mail pochází.

    Pro distribuci veřejných klíčů se využívá DNS a předpokládá se, že DNS záznamy pro danou doménu může nastavovat jen její vlastník.

    Server příjemce si tedy veřejný klíč pro danou doménu stáhne z DNS a ověří pomocí něj elektronický podpis zprávy.

    Srovnání s S/MIME a GPG podepisováním

    Jedná se o dvě různé úrovně podepisování e-mailů. V případě S/MIME nebo GPG podepisuje zprávu její autor (osoba) a tento podpis je vázán na danou e-mailovou adresu. Zatímco DKIM podpis pouze dokazuje, že e-mail pochází z dané domény.

    Podepisování na serveru a podepisování odesílatelem se vzájemně nevylučují. Je možné obě metody kombinovat – každý podpis slouží k jinému účelu.

    Nasazení v praxi

    Na příkladu Postfixu si ukážeme, jak do svého poštovního serveru můžeme podporu DKIM přidat. K zapojení DKIM do procesu zpracování pošty použijeme technologii milter, takže postup v případě, že používáme místo Postfixu Sendmail, bude velice podobný.

    Nainstalujeme si potřebný balíček – v Debianu/Ubuntu by to šlo takto:

    # aptitude install dkim-filter

    Vytvoříme si podpisový klíč:

    # mkdir /etc/mail
    # cd /etc/mail
    # dkim-genkey -d naše-doména.cz
    

    Program nám vygeneroval dva soubory: default.private (soukromý klíč) a default.txt (soubor obsahující veřejný klíč a informace pro nastavení DNS). Soubor se soukromým klíčem by měl patřit rootovi a neměl by být čitelný jinými uživateli.

    Poznámka: při generování klíče můžeme zadat i tzv. selektor (parametr -s) – pro jednoduchost použijeme výchozí: default.

    Teď potřebujeme nastavit správně DNS, aby ostatní servery mohly zjistit, jaký je náš veřejný klíč. Vytvoříme si DNS záznam podle vzoru uvedeného v souboru default.txt. Např.:

    default._domainkey IN TXT "v=DKIM1; g=*; k=rsa; p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgQDQPmhgFl/Zj6f7ciMCyMYBk8oeSAJOOxBrgqarIyjkmeTNOr3oMeneP/uLOT9zP5VGYLUtepalxDsbs2WypjDa6MOm7mPHOrsW8WSSKTDTQsGyGekMgPu2QhV5I7BjTzIpYyOOJNoqMYKoqckQBno7CLaXuwI7lIvcc3Jdo7f+MwIDAQAB" ; ----- DKIM default for veverka.ch

    Pokud zadáváme záznam do webového rozhraní našeho správce DNS, zadáme default._domainkey a v=DKIM1; g=*; k=rsa; p=MIGfMA0G … wIDAQAB (bez uvozovek) a zvolíme typ záznamu TXT.

    Nastavíme si DKIM milter: v souboru /etc/dkim-filter.conf zadáme tyto hodnoty:

    Domain                  naše-doména.cz
    KeyFile                 /etc/mail/default.private
    Selector                default
    

    A do souboru /etc/default/dkim-filter přidáme řádek:

    SOCKET="inet:8891@localhost"

    DKIM teď bude naslouchat na místním portu 8891. Místo síťového portu můžeme použít i UNIXový socket.

    Zbývá už jen nastavit Postfix – do souboru /etc/postfix/main.cf přidáme tyto řádky:

    # DKIM podpis SMTP serveru
    smtpd_milters = inet:localhost:8891
    non_smtpd_milters = inet:localhost:8891
    

    A výsledek…

    E-maily odeslané z naší domény teď budou obsahovat elektronický podpis. Jedná se o podpis serveru, nikoli odesílatele (osoby). Podpis je realizován formou hlavičky ve zprávě – např.:

    DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha256; c=simple/simple; d=veverka.ch;
    	s=default; t=1241265143; bh=opC+T+DvWgIbxfSLcsOLnAcFxNGJTZfSK4iWmZj
    	Vwic=; h=Message-Id:Date:From:To; b=DOhq7UkgV0xHaVrrOEP17cv/iwDo9Dw
    	tqgxOeI2q5ei4ab/Io5TWCDFS9M9RxbHnBNGHXbAUYjz83R+bFbPVIwRwQAzuanNNjS
    	SVd4cEw6ClLnPLi3AMeDdaYXm2GhY96sFBKzoXCtVolv04nF+O0811T8NRIbz0+F6zz
    	317QSM=

    DKIM-filter podpisy zpráv nejen vytváří, ale i ověřuje. Pokud máme dva servery s podporou DKIM, můžeme si to snadno vyzkoušet. Výsledek pak vypadá takto:

    Authentication-Results: veverka.ch; dkim=pass (1024-bit key)
    	header.i=@frantovo.cz; dkim-asp=none

    Cílový server ověřil elektronický podpis (veřejný klíč zjistil z DNS záznamu) a vložil hlavičku o úspěšném ověření. Pokud zkusíme podpis podvrhnout, např. tak, že na odesílacím serveru nastavíme jiný klíč a neaktualizujeme DNS záznam, výsledek bude tento:

    Authentication-Results: veverka.ch; dkim=hardfail (verification failed)
    	header.i=@frantovo.cz; dkim-asp=none

    Jestliže nemáme dva e-mailové servery s DKIM, můžeme si jeho funkčnost ověřit např. tak, že pošleme e-mail na adresu firmy Eland Systems: autorespond+dkim@dk.elands ys.com. Za chvíli nám přijde odpověď s výsledkem, zda se náš podpis podařilo ověřit. Nebo si můžete poslat zprávu do schránky na GMailu a ve webovém rozhraní se vám u přijaté zprávy ukáže: podepsáno od naše-doména.cz.

    Závěr

    DKIM je jedna z technologií, která může pomoci v boji proti tolik nenáviděnému spamu. Nepodepsané (nebo špatně podepsané) e-maily sice nebudeme zahazovat jako spam, ale ty správně podepsané za spam považovat nemusíme. Pokud by se přesto o spam jednalo, víme alespoň, kdo je za něj zodpovědný.

    Zároveň může DKIM podpořit důvěryhodnost e-mailů pocházejících z vaší organizace u jejich adresátů. Tedy alespoň u těch, kteří tyto podpisy dokáží interpretovat a ověřovat (např. uživatelé GMailu). I přes absenci elektronického podpisu, jako je S/MIME či GPG, je příjemce schopný ověřit původ zprávy – alespoň na úrovni domény, např. firma.cz. Což může teoreticky fungovat jako opatření proti podvodným e-mailům – rhybaření (phishing) – a to především při nasazení Author Domain Signing Practices.

           

    Hodnocení: 92 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Shadow avatar 15.5.2009 06:05 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    Skvělý článek, díky.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    15.5.2009 09:16 Kenji
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    Děkuji, jdu si to nahodit na server :-)

    15.5.2009 09:17 peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    Dobré a jednoduché.

    Ja by som však všetky maily z domén, ktoré majú v DNS publikovaný tento kľúč a sú ním nepodpísané zahadzoval. Takisto zahadzovať maily, ktoré majú chybný podpis. Dá sa to takto nastaviť?

    Dobré by bolo, keby sa to dalo integrovať aj s greylistingom, t.j. podpísaný mail prijať okamžite ostatné predať na greylist (teda dočasne odmientnuť s chybou 4xx, čo normálny server doručí do 20 minút).

    Inak podobný výsledok dostaneme aj so SPF. Tam v DNS publikujeme servre, ktoré môžu odosielať poštu z našej domény. V tomto prípade netreba rátať hash a kryptograficky ho overovať, ale stačí pozrieť IP adresu servra, ktorý mail posiela. BTW cca pred 2 rokmi som si prebehol celú sk. doménu a SPF používalo cca 2,5 % domén.

    15.5.2009 10:50 Chulda | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    No, zahazovat muzete, ale ne vsichni posilaj firemni emajl pres firemni mailserver, protoze jim to zrovna podminky jinak neumoznuji.
    15.5.2009 13:05 St4nd3l
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    A to je prave spatne tohle by si mel kazdy admin ohlidat nikdo nebude posilat firemni postu pres nejakeho ISP horni-dolni. Pokud uz nekdo chce odesilat postu a port 25 je blokovany ma to udelat bud pres VPN a nebo pres web rozhrani.

    15.5.2009 14:26 linuxnew
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    souhlasim s vami, prakticky stejny problem vznika s nasazenim SPF

    15.5.2009 09:28 Michall
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    paráááda

    15.5.2009 09:38 oron | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    ak mam se servery viacej domen a chcem pre kazdu zvlast podpis ?

    vygenerujem kluc, ale kde zadam postfixu ktorym klucom ma podpisovat maili pre danu domenu ?

     

    15.5.2009 14:39 iwk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    no to je cely problem DKIM - nefungovanie s viacerymi domenami, ktore ho cini dost nepouzitelnym v praxi.
    xkucf03 avatar 15.5.2009 15:36 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Více domén

    To naštěstí ne – jsou dvě řešení:

    • používat pro více domén stejný klíč – pokud běží na jednom fyzickém serveru, tak je to nejjednodušší a přitom bezpečné řešení
    • nebo použít KeyList viz komentář pode mnou.

    DKIM milter potom pro svoje domény klíč přidává a pro cizí ho ověřuje.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.5.2009 14:57 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    V konfiguraku dkim-milter.conf namiesto KeyFile pouzijes KeyList. (Nezadavas to Postfixu, on o tom nic nevie).
    15.5.2009 10:48 Bigbunny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    Pro Debian Edge balicek tento balicek neexistuje? Jak tento balicek/program zprovoznit na debianu etch?  Dekuji Jakub

    Shadow avatar 15.5.2009 11:20 Shadow | skóre: 25 | blog: Brainstorm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    V backportech není? Jinak zkusit najít repository pro etch, kde bude, přinejhorším najít homepage a zkompilovat ručně.
    If we do not believe in freedom of speech for those we despise we do not believe in it at all.
    15.5.2009 11:48 Bigbunny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    Uz jsem to nasel....

    http://debian.incertum.net/

    15.5.2009 10:56 CEST
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    No ja nevim, jestli mi to v necem pomuze. Bude mi celkem asi jedno, kdyz mi prijde 10 spamu, ktery budou mit podpis od odesilajiciho serveru. At uz to bude poslany primo od nejakyho spamera pres server podepisujici zpravy, nebo od nejaky obeti-zombie z outlooku nebo primo nejakym spam-softem.

    Osobne si myslim, ze proti spamum by byla ucina zbran prave podepisovani certifikatem podepsany nejakou kvalifikovanou certifikacni autoritou, nebo minimalne GPG (pokud by si nekdo nechtel platit kvalifikovany certifikat a domluvil se s prijemcem na duvere).

    Pak bych mohl automaticky zahazovat (nebo oznacovat) emaily bez podpisu. A pokud by mi prisel spam s podpisem, tak by se presne vedelo, kdo za tim stoji. Certifikaty dneska podporuji uz snad vsechny klienty, pripadne si uzivatele muzou importovat vlastni CA (treba levnejsi nez ty nejznamnejsi). Pokud by klient podporoval i cache hesla k certifikatu nebo klici, tak by to ani pro uzivatele nebyl problem jednou denne zadat heslo. Stejne dneska uz clovek pouziva na dost mistech certifikaty, takze by to nemusel byt takovy problem s nasazenim. A overovani by mohl zajistovat server, nebo dorucovaci agent nebo primo klient.
    15.5.2009 11:31 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    A co zabrani malware na zombie hostech rozesilat takto podepsane maily? Zvlaste kdyz, bude klient podporovat vami navrhovane chachovani hesla k certifikatu. Ale i tak neni problem si to heslo odchytnout a pak ho pouzit.
    15.5.2009 13:16 User682 | skóre: 38 | blog: aqarium | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    zdravim,

    pouzit certifikaty by v necem pomohlo. A byl bych jednoznacne pro.

    I kdyz spammer Vam casem bude klidne podepisovat dokumenty certifikatem z Verisign.

    Jenomze to ma par hacku, minimalne u nas v "Bananistanu" = CR.

    0) dokud nebude certifikat pro uzivatele za pivo (invex, interval.cz, hlaska), tak to nema smysl. O cene serverovych certifikatu radeji nemluve.

    1) hodne velky problem je jednoduse nainstalova a vubec nainstalovat certifikat pro usery. Idealne vyridit a predinstalovat do postovniho klienta.

    2) zakony. Spam se bude rozesilat a nikomu se moc nestane. Anebo musite podepsat neco o ochrane udaju a opet v tom litate.

    3) Misto obcanky chipovou kartu a na ni mit certifikaty. Idealne mit nejakou klicenku se statnimi a duveryhodnymi certifikaty.

    4) Dokud bude bezpecnost v rukou Microsoftu, tak bych to ani nedelal. To proste nema smysl. At uz aplikace nebo hlasky typu nebezpecny obsah s certifikatem....

    5) ono bylo vcelku chyba, ze se v hodne protokolech nepouziva defaultne nejake SSL/TLS a podobne.

    Certifikaty jsou kouzelna technologie. Jen IT svet ji nejak nezvladl.

    gf

     

    xkucf03 avatar 15.5.2009 19:56 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    I kdyz spammer Vam casem bude klidne podepisovat dokumenty certifikatem z Verisign.

    Pak ale půjde dohledat, kdo spamovat.

    hodne velky problem je jednoduse nainstalova a vubec nainstalovat certifikat pro usery. Idealne vyridit a predinstalovat do postovniho klienta.

    V první řadě musí uživatelé používat poštovního klienta. Pro mě je to samozřejmost, ale lamy si chodí číst poštu přes web. Nechápu.

    Misto obcanky chipovou kartu a na ni mit certifikaty. Idealne mit nejakou klicenku se statnimi a duveryhodnymi certifikaty.

    Moje řeč :-) Tohle by s elektronickým podpisem hodně pohnulo – každý by měl svůj certifikát na kontaktní čipové kartě a zároveň by to byla občanka.

    ono bylo vcelku chyba, ze se v hodne protokolech nepouziva defaultne nejake SSL/TLS a podobne.

    Dnes hlavně FTP a SMTP – FTP by se mělo zahodit úplně (resp. používat jen pro anonymní veřejné stahování) a používat místo něj SFTP. SMTP by šifrování prospělo, taky se někdy mezi servery používá*, ale v principu to nikoho nespasí – člověk dopředu neví, jestli se všechny servery po cestě domluví na TLS, tudíž by měl stejně šifrovat na úrovni zprávy (S/MIME nebo GPG).

    Certifikaty jsou kouzelna technologie. Jen IT svet ji nejak nezvladl.

    Nemyslím si – vždyť na certifikátech a PKI stojí dneska všechny banky a elektronické obchody, bez SSL by tenhle byznys byl nepředstavitelný. Jenže to jsou serverové certifikáty, s klientskými je to horší – ty občanky s tokenem by hodně pomohly…

    *) mezi klientem a serverem to považuji za samozřejmost, když se klient prokazuje jménem a heslem.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    18.5.2009 12:58 imro | skóre: 19 | blog: hovado
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    No, a prave vsetko toto by mohlo vyriesit SPF. Ono, dnes spamy rozosielaju hlavne vselijake zombie pocitace. Tych je povedzme 10 000(este dost male cislo). A ak by mal spammer udrzovat pre kazdu domenu tych 10 000 ip adries ktore mozu pre danu domenu rozosielat maily, tak by sa asi zblaznil. Naviac, je to skoro nerealne. DKIM je super vec-spolu s SPF sa doplnaju. Myslim si,ze keby vsetky mailove servre zacali SPF pouzivat, tak by sa spam minimalne obmedzil a spammarom by to pridalo omnoho viac prace.

    ......................................

    Za DKIM zase hovori to, ze ak by mal spammer pre kazdu priblblu domenu generovat certifikat ktory je za prachy, tak by ho to stalo dost vela prachov-naviac mal by viac papierovaciek a zmenit odosielaciu domenu by nebolo az tak jednoduche.

    18.5.2009 13:46 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    Tedy se vracíme k tomu, že kdo nemaže, ten nejede – kdo si nezaplatí doménu, delegaci reverzní domény, certifikát a nenechá si server posvětit jedinou správnou církví, tak e-mail neodešle. Ne, pěkně děkuji, takové protokoly nepotřebuji.
    xkucf03 avatar 18.5.2009 15:58 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    Tohle vůbec není nutné*, SPF a DKIM ADSP jsou více méně alternativy – jedna pracuje s oprávněnými IP adresami a druhá s oprávněnými podpisovými klíči – v obou případech si ale ty oprávněné klíče nebo IP adresy propaguješ sám skrze DNS → nemusíš tedy platit nic navíc, stačí mít vlastní doménu. Nemusíš se ani nikoho ptát nebo žádat o posvěcení certifikátu nějakou autoritou – prostě si jen vytvoříš soukromý a veřejný klíč a ten veřejný vystavíš do DNS záznamu (TXT). Vedle toho do DNS můžeš vystavit i pravidlo, že všechny e-maily z tvé domény musí pocházet od vybraných IP adres, nebo být podepsané vybraným klíčem.

    Ať jedno či druhé, přijde mi to jako velice rozumné řešení, protože jako vlastník doménového jména můžeš omezit, odkud se pošta z tvé domény smí posílat, ale nic to nestojí. Kdo nemá vlastní doménu, ten používá např. SMTP server svého poskytovatele nebo firmy, školy atd. → takže není problém, aby tenhle SMTP server byl mezi těmi, které z dané domény smějí posílat.

    *) pravda, Microsoft by si přál, aby se platilo za kde co a on si z těch peněz mohl část užírat, ale to mu neprojde.

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.5.2009 19:39 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    A pokud by mi prisel spam s podpisem, tak by se presne vedelo, kdo za tim stoji.
    Ale to je přesně to, co DKIM dělá. Vás totiž nezajímá, kdo SPAM vytvořil, vás zajímá, kdo vám ho poslal. A to právě podle DKIM zjistíte. Pokud ho ten dotyčný poslal kvůli špatné konfiguraci serveru nebo zavirovanému počítači, je to stejně jeho problém a on ho musí vyřešit. Pokud se má bojovat se spamem tak, že se budeme snažit zabránit posílání spamu, nejde řešit původního odesílatele (ten se klidně bude připojovat pokaždé odjinud pod jinou identitou), ale právě toho, kdo e-mail (byť třeba nechtěně) rozesílá.
    xkucf03 avatar 15.5.2009 20:04 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    BTW: spam chodí i ze „seriózních“ domén (Hotmail…), přímo z jejich serverů – psal jsem jim stížnost, ale neobtěžovali se s odpovědí – kéž by aspoň tomu chudákovi, který to posílal, zablokovali SMTP a upozornili ho – pravděpodobně má postižené Windows a z jeho počítače se spamuje.

    Tyhle případy DKIM nevyřeší, ale spoustu spamu, který je odesílaný z pochybných serverů ano – hlavně když se nasadí DKIM ADSP, což je alternativa k SPF :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.5.2009 20:43 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    Tyhle případy to vyřeší – pokud bude běžné blokovat servery, které rozesílání spamu neřeší, budou to muset řešit i servery jako Hotmail či GMail. A ty už to můžou řešit velice snadno, můžou spamujícímu uživateli zakázat přístup. problém (ale jejich), je, co s novými účty – ale ty mohou být třeba v jakési karanténě a server nebude e-maily poslané z nového účtu třeba nějakou dobu podepisovat nebo je bude podepisovat jiným klíčem.
    xkucf03 avatar 15.5.2009 21:19 xkucf03 | skóre: 49 | blog: xkucf03
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    Noví uživatelé by mohli mít nějakou kvótu – třeba postal nanejvýš deset zpráv1 za den… a kvóta by jim postupně rostla, až by časem omezení neměli vůbec. Uživatelé by si svých účtů aspoň víc vážili. Kdyby někdo zaspamoval, tak by o účet přišel, nebo by přinejmenším dostal omezení (mohl by jen přijímat a posílat jen málo zpráv). Časem by se vyprofilovaly důvěryhodné servery, které nepodporují spamery a mají takto přísná pravidla, a ostatní by od nich mohli bez obav přijímat poštu – a vůči ostatním by se praktikovaly přísnější metody (např. greylisting, který zdržuje poštu).

    1. nepočítaly by se na kusy odeslané, ale na počet příjemců (kopie, bcc). BTW2
    2. Jsou lepší čísla*

    *) nebo hvězdičky? :-)

    Mám rád, když se lidé přou, znamená to, že vědí, co dělají, a že mají směr. Frantovo.cz, SQL-DK, Relational pipes
    15.5.2009 12:39 Bigbunny
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    Predpokladam, ze DNS se mysli NS pro danou domenu....overitelny napr pres dig domena.cz NS  ....?

    Diky

    15.5.2009 14:48 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    Do DNS sa mysli vlozit ten TXT zaznam do domeny, z ktorej sa budu maily podpisovat. Overit sa to da napr. "dig TXT default._domainkey.domena.cz".
    15.5.2009 13:45 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    Skusam to s Postfixom, ale mam problem. Pouzivam aj spamassassin (cez spamc ako content_filter). A problem je v tom, ze sa do odchadzajucej spravy dostane dvakrat.

    Mam sice v master.cf nastaveny content_filter len pre smtpd z vonkajsej IP, ale toto sa pouzije aj v pripade, ked sa pripajam znutra na vonkajsiu IP (v konfiguracii mail klienta to tak musi byt, lebo hostname sa porovnava s TLS certifikatom).

    Takze mail sa podpise, potom to prejde cez spamassassin a podpise sa znovu. Cez test http://www.mailradar.com/domainkeys/ to nepreslo.
    15.5.2009 14:34 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    Aha, takze problem vyrieseny:

    1) Nepouzivat "smtpd -o content_filter" v master.cf ani rozdelenie podla IP. Namiesto toho pouzit check_sender_access v smtpd_recipient_restrictions - napr.:
    smtpd_recipient_restrictions =
            permit_mynetworks,
            permit_sasl_authenticated,
            check_sender_access regexp:/etc/postfix/filter.regexp
            reject_unauth_destination,
            reject_rbl_client zen.spamhaus.org,
            reject_rbl_client bl.spamcop.net,
            permit
    
    Subor filter.regexp obsahuje len jeden riadok:
    /^/     FILTER filter:
    
    ("filter" je definovany v master.cf)

    To sposobi, ze vsetci z lokalnej siete a prihlaseni budu pusteni bez kontroly, inym sa nastavi content_filter na "filter".

    2) Ten test nie je pre DKIM, ten elandsys funguje.
    15.5.2009 16:15 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    Este som prehodil check_sender_access az na predposledne miesto (pred permit), aby to zbytocne nic nerobilo, ked sa sprava odmietne.
    19.5.2009 13:06 jd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    asi jsem tupy, ale "("filter" je definovany v master.cf)"

    jak? kde?

    21.5.2009 10:21 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    V mojom pripade je "filter" existujuci filter, ktory sa pouzival doteraz (spamassassin a anomy-sanitizer spustane z jedneho skriptu):
    filter    unix  -   n   n   -   -   pipe
        flags=Rq user=filter null_sender= argv=/usr/local/bin/filter.sh -f ${sender} -- ${recipient}
    
    19.5.2009 13:39 jd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru

    jde to i jinak do casti preposlani do scanneru

    127.0.0.1:10025 inet    n       -       -       -       -       smtpd

    pridate

            -o smtpd_milters
            -o non_smtpd_milters
     

    21.5.2009 10:22 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    Take nic som tam nemal a ani nemam. Islo to cez filter naspat na port 25. A hlavne to neriesi povodny problem, ktorym je prechod odchazdajucej posty cez spamassassin - ten je neziaduci.
    18.8.2015 17:36 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: DKIM – podepisujeme e-maily na serveru
    Výborný příspěvek. Díky za něj!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.